kulakta tüp takılması / Op. Dr. Mustafa Kuzdere / Kulakta Sıvı Birikmesi(kulağa tüp takılması) Nedir?

Kulakta Tüp Takılması

kulakta tüp takılması

Orta kulakta sıvı toplanması & Kulak tüpü 

Orta kulakta sıvı toplanması, genellikle tedavi edilmemiş veya sık tekrarlayan orta kulak iltihaplarına ve östaki tüpü yetersiz çalışmasına bağlıdır. Çocuklarda sıklıkla büyümüş geniz eti ile birlikte görülür.

Burnun gerisindeki geniz bölgesi ile orta kulak arasında bulunan ve “östaki tüpü” adı verilen küçük tüp, dış ortam ile orta kulak basıncının aynı olmasını sağlar.

Orta kulak ve Östaki tüpü 

Bakteri ve virüs cinsi mikroplar, östaki tüpü yoluyla burundan ve genizden orta kulağa ulaşabilir ve orta kulak iltihabına neden olabilirler. Orta kulak iltihabı tedavi edilmediğinde veya tekrarlayan iltihaplanmalar olduğunda, orta kulaktaki sıvı birikimi sürekli hale gelebilir. Orta kulak sıvısı tek başına kulağa zarar vermez; ancak sıvı varlığında işitmede azalma olur.

Orta kulakta sıvı toplanmasının belirtileri nelerdir?

Orta kulakta sıvı toplanması genellikle sessiz seyreden bir sorundur. İşitme kaybı hafif derecelidir ve ebeveynlerin dikkatini çekmeyebilir. Çocuğunuzun televizyonu yüksek sesle dinlemeye başlaması, orta kulakta sıvı toplanmasına bağlı olabilir.

Orta kulakta sıvı toplanmasının tedavisi – Ameliyat ne zaman gereklidir?

Son yıllarda birçok çocuğa kulak tüpü takıldığını duymuşsunuzdur; ancak orta kulak iltihabında cerrahi tedavi, ilk seçenek değildir. Öncelikle ilaç tedavisi önerilir.

Eğer kulaktaki sıvı birikimi ilaç tedavisine rağmen 3 aydan daha uzun süre devam eder ya da çok sık orta kulak enfeksiyonu (otitis media) geçirirse, orta kulaktaki sıvıyı uzaklaştırmak için, tüp takılması gerekir.

Kulağa tüp takılması ameliyatı

Kulak zarında yaklaşık mm çapında küçük bir delik açılarak orta kulaktaki sıvı boşaltılır, aynı deliğe iplik makarasına benzer, küçük bir tüp yerleştirilir. Tüpün ortasındaki delik orta kulağın havalanmasını sağlar.

Kulak tüpü ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?

Kulak tüpleri, orta kulağa hava girmesini sağlayarak orta kulak iltihaplarını önler. Ancak, kulak tüpü takıldıktan sonra orta kulağa su girmesi ihtimali ortaya çıkar. Bu durumda, sudaki bakteri ve virüs cinsi mikroplar orta kulakta iltihaba neden olabilir. Bu nedenle, kulak tüpü takıldıktan sonra suyla ilişkili her türlü faaliyette (yüzme, banyo, duş, vb) kulak tıkacı kullanılmalıdır.

Kulak tüpü, kulak zarında genellikle ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüpün kontrolünü belli aralıklarla doktorunuz yapacaktır. Eğer tüp kendiliğinden düşmezse, 12 ay geçtikten sonra doktorunuz tüpü çıkartabilir.

Kulak tüpleri, orta kulak iltihaplarının önlenmesinde oldukça etkili olmakla birlikte, tek bir uygulama kesin tedavi için yeterli olmayabilir. Tüpler ancak yerinde kaldıkları sürece etkilidirler; tüp düştükten sonra iltihap tekrarlarsa yeniden tüp takılması gerekebilir.

Kulağa Tüp Takılması

Kulak tüpü; kulak zarına delik açılarak yerleştirilen; ortasında kanalı olan, silindir şeklinde küçük tüplerdir.

Teflon, plastik ya da metalden üretilmiş olanları mevcuttur.

Kulak Burun Boğaz Uzmanları bu yönteme genellikle şu gibi durumlarda başvururlar:

  • Medikal tedavi ile veya kendiliğinden iyileşmeyen orta kulak sıvılarında
  • Tekrarlayan orta kulak iltihaplarında
  • Kulak zarında oluşan çökmelerde
  • Uçuş veya dalış sırasında oluşan baro travmalarda
  • Östaki borusunun ya da kulak zarının doğru gelişmediği Down Sendromu gibi hastalıklarda

Çocuklarda genellikle Genel Anestezi, yetişkinlerde ise Lokal Anestezi uygulanan ‘Kulak Tüpü’ ameliyatlarında; dış kulak yolundan kulağa mikroskopla giriş yapılır ve kulak zarı çizilir. Orta kulakta birikmiş olan sıvı açılan çizikten dışarı çekildikten sonra tüp çiziğin içine, bir ucu dış kulakta diğer ucu orta kulakta kalacak şekilde yerleştirilir.

İlk kez tüp takılan hastalarda genellikle ay sonra vücut tarafından atılan tüpler tercih edilir. Kontrol muayenesinde eğer 1 yıl sonunda tüp dış kulağa atılmamışsa doktor tarafından hafif bir anestezi ile çıkarılır.

Tekrar eden tüp uygulamalarında vücut tarafından kolaylıkla atılamayan daha uzun süreli tüpler tercih edilir. Bu tüpler de doktorun öngördüğü müddetçe kulakta kalır, yine anestezi ile çıkarılır.

Kulak Zarına Tüp Takılması

Kulak Zarına Tüp Takılması

İşitme azlığı günümüzde kulak hastalıkları içerisinde önemli bir yer kaplar. Özellikle çocukluk çağında kulakta sıvı birikmesi ile ortaya çıkan işitme kaybı, en önemli işitme problemlerinden biridir. Erken teşhis sonrası kulak zarına tüp takılması ile bu sorunu büyümeden önlemek mümkündür. Kulak zarına takılacak tüp, görevini yeterli oranda yapamayan östaki borusunun işlevini görüp, orta kulak ile dış ortam arasındaki basıncı dengeler. Bunun sonucunda da orta kulakta bulunan inflamasyon düzelir ve hücreler normal işlevlerini görmeye başlar.

Orta Kulakta Sıvı Toplanması Nedir?

Orta kulakta sıvı toplanması, genelde sık tekrarlayan orta kulak iltihapları ve östaki tüpünün yetersiz çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Çocuklarda sıklıkla geniz eti büyümesi ile birlikte görülür.

Bakteri ve virüsler östaki tüpü yoluyla burundan ve genizden orta kulağa ulaşıp iltihap oluştururlar. Bu iltihap tedavi edilmezse veya sık tekrarlarsa orta kulakta sıvı birikimi sürekli hale gelerek işitme kaybına neden olur.

Orta Kulakta Sıvı Toplanmasının Belirtileri Nelerdir?

Orta kulakta sıvı toplanması genelde sessiz ilerler. Genelde ebeveynlerin dikkatini çekmez ancak hafif derecede işitme kaybı vardır. Çocuğun televizyonu yüksek seslen dinlemeye başlaması bu problemin ilk belirtilerindendir.

Kulak Tüpü Uygulaması Nedir?

Kulak zarına ufak tüplerin yerleştirilmesi işlemidir. İşitme sistemi içerisinde bulunan orta kulağın normalde hava ile dolu olması gerekir. Östaki borusu da orta kulakta hava dolmasını sağlar. Kişi nefes alıp verdikçe, esnedikçe, yutkundukça açılıp kapanarak basıncı dengeler. Basınç fazla olduğu durumlarda orta kulak basıncı östaki borusu üzerinden genze atar. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti kaynaklı hastalıklar, geniz kanseri gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle orta kulakta havalanma problemleri ortaya çıkar ve bu da negatif basınç oluşturur. Beyin bu durumda tükürük bezlerine salgı yapması emrini verir. Ağızda biriken salgının yutulması esnasında ise östaki borusu kasları çalışarak orta kulağı havalandırır. Bu durumda orta kulak havalanmıyorsa bu sefer de orta kulaktaki dokular salgı yaparak sıvı üretir. Bunun sonucunda da orta kulakta sıvı birikir. Orta kulaktaki havalanma problemi uzun sürerse biriken sıvı zamanla koyulaşır ve işitme kaybına neden olur.

Orta kulakta sıvı birikmesi durumlarında burun genizden havalanmıyorsa bu sefer kulak zarı dışarıdan çizik atılarak delinir ve biriken sıvı vakumla çekilir. Bu delik ayrıcı havanın orta kulağa gitmesini de sağlar. Birkaç güne bu çizik iyileşir ve kapanır ancak zamanla yeniden sıvı birikimi görülür. Bu problemin önüne geçmek, çiziğin kapanmamasını sağlamak için araya bir kanal yerleştirilir. Buna da tüp denilmektedir.

Kulak Tüpü Hangi Durumlarda Takılır?

Kulak tüpü;

  • Orta kulakta biriken sıvının tahliyesinde
  • Tekrarlayan orta kulak iltihaplarının tedavisinde
  • Kulak zarı çökme tedavisinde
  • Basın farklılıkları kaynaklı travmaların tedavisinde
  • Östaki borusunun ve kulak zarının anatomik bozuk olduğu durumların tedavisinde kulak tüpü takılır.

Kulak Zarına Tüp Nasıl Takılır?

Mikro cerrahi yöntemi ile dış kulaktan girilip kulak zarı çizilir. Kulak zarında açılan bu çizikten orta kulakta bulunan sıvı vakumla dışarı çekilir. Ardından tüp, bir ucu dış kulakta diğer ucu orta kulakta olacak şekilde yerleştirilir.

Kulak Tüpü Ne Kadar Süre İle Kulakta Kalır?

Kulak tüpünün ne kadar kulakta kalacağı ise tüpün tipine göre değişir. ay kulakta kalıp kendiliğinden vücuttan atılan tüpler olduğu gibi 1 yılı aşkın süre kulakta kalabilen T-tüpler de bulunur.

Kulak tüpünün verimli olabilmesi için kulağa su kaçırılmaması önemlidir. Bunun için banyo yaparken kulaklarda vazelinli kulak tıkaçları kullanılmalıdır.

Kulak Zarına Tüp Takılması Sıkça Sorulan Sorular

Kulak tüpü takılması ameliyatları çocuklarda genel anestezi, büyüklerde ise bölgesel anestezi uygulanarak yapılır. Ameliyat ortalama olarak 5 dk. sürer.

Hayır, görülmez. Ancak muayenede kulak içine bakıldığında görülebilir.

Ağrılı bir işlemdir ancak hastanın bu ağrıyı hissetmemesi için genel veya lokal anestezi uygulanır. Tüp takıldıktan sonra ise hiçbir ağrı oluşturmaz.

Her cerrahi işlemde bir risk vardır. Tecrübeli bir doktor yapmazsa tüp orta kulağa kaçabilir, enfekte olabilir, tıkanabilir hatta kaybolabilir. Tüp atılsa bile delik kapanmayabilir, kulak zarında kireç oluşturabilir.

Hayır, hiçbir yaş sınırı bulunmaz. Her hastaya kulak tüpü takılabilir.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kulak Burun Boğaz Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kulak Tüpü Ameliyatı Nedir?

Kulak tüpü, Mercimek tanesi büyüklüğünde, silindir biçiminde ve ortası delik olan ve KBB (Kulak Burun Boğaz) uzmanlarınca kulak zarına yerleştirilen materyaldir. Bu tüpler metal, plastik veya teflon gibi farklı malzemelerden yapılabilir. Mikrocerrahi ile kulak zarında açılan küçük bir deliğe kulak tüpü yerleştirilmesi işlemine kulak tüpü ameliyatı denir.

Kulak Tüpü Ameliyatı Neden Yapılır?

İç kulaktan önce ve kulak zarından sonra gelen bölüme orta kulak denir. Bu alan vücudun denge ve işitme fonksiyonlarının sağlanmasında önemli bir role sahiptir. Orta kulak boşluğu denen bölge ise hava ile dolu bir alandır. Bu hava dengeli bir oranda bulunur. Ancak orta kulak boşluğundaki hava basıncının azalması ile bu bölgeye sıvı dolmaya başlar. Alanda biriken bu sıvı ise işitme kemikçiklerinin hareketini engelleyerek işitme kaybına neden olabilir.

İşte kulak tüpü ameliyatı, bu işitme kayıplarını engellemek ve orta kulak boşluğundaki hava basıncını düzenleyerek orta kulak işlevlerini olağan haline getirmek amacıyla yapılır.

Kulak Tüpü Hangi Durumlarda Takılır?

  • Büyümüş olan geniz etlerinin ya da geniş damak yarıklarının olduğu ortakulak havalanma bozukluklarında.
  • Sürekli tekrar eden akut sinüs ve orta kulak iltihaplarında
  • Orta kulakta biriken sıvının drenajının sağlanmasında
  • Östaki borusunun veya kulak zarında bulunan anatomik bozuklukların tedavisinde
  • Uçuş veya dalma esnasında meydana gelen basınç farklılıklarının tedavisinde
  • Orta kulağın ön kısmında yer alan kulak zarının çökmesinde bu alandaki hava dengesinin bozulması durumunda
  • Doku kayıpları ve geniz boşluğu tümörleri olduğu zaman orta kulağın gerekli havayı sağlayamaması halinde kulak zarı ve işitme kemikçiklerinin zarar gördüğü durumlarda
  • Tıbbi tedavi veya kendiliğinden iyileşmeyen orta kulak sıvılarında

Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak tüpü ameliyatı çocuk hastalarda genel anestezi ile yetişkinlerde ise lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir.

Daha sonra mikroskop ile dış kulak yolu kanalından girilerek kulak zarı çizilir. Çizik yapılan kulak zarının alt bölümünden orta kulakta bulunan sıvı çekilir. Daha sonra bu alana havalandırma tüpü konulur. Bu alanda biriken sıvının alınması, kulak zarı ve işitme kemikçiklerinin hareket kabiliyetini tekrar kazanmasını sağlar. Bir ucu orta kulakta diğer ucu ise dış kulakta olarak takılan bu tüp 2mm genişliğindedir. Ayrıca çocuk hastalarda aynı cerrahi işlemde bu probleme neden olabilen geniz eti de alınabilir. Uygulama sonrasında kişinin kulağında dışardan görülen bir farklılık olmaz.

Kulak Tüpü Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

Kulak içine tüp takılması operasyonu ile hassas bir organ olan kulağın sağlıklı olması amaçlanır. Ameliyatın faydaları ise şu şekilde sırlanabilir:

  • Orta kulak iltihabına yeniden yakalanma riski azalır.
  • Orta kulak boşluğunda biriken sıvı nedeniyle oluşan işitme kaybı yok olur.
  • Orta kulak iltihabı nedeniyle oluşan uyku sorunu ve davranış problemleri düzelir.
  • Orta kulak iltihabının yol açtığı denge ve konuşma sorunları ortadan kalkar.

Kulağa Takılan Tüp Ne Kadar Süre Kalır?

Kulağa tüp takılması ameliyatı ile kişiye takılan tüpün kulakta ne kadar kalacağı, hastanın özelliklerine ve tüpün türüne göre farklılık gösterir.

İlk defa kulağına tüp takılacak bir hasta için kullanılan tüpler kısa sürelidir. Genellikle ay kalır ve sonra vücudun kendisi tarafından dışarı atılır. Eğer çocuk hastalarda tüp 1 yıldan fazla bir süre kendini dışarı atmamışsa, çocuğa hafif anestezi gazı koklatılması ile tüp alınır.

Devamlı tekrar eden kulak tüpü işlemlerinde ise uzun zamanlı tüpler (T-tüp) takılır. Bu tüpler 1 yıl ve üzeri bir zaman için kulakta kalabilir. Vücut tarafından atılamayan bu tüpler hekim tarafından çıkarılır.

Kulak Tüpü Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kulak tüpü ameliyatı sonrası kulak mutlaka sudan korunmalıdır. Bu yüzden banyo yapma, denize ve havuza girme durumlarında kulak özel tıkaçlarla kapatılmalıdır. Bu tedbirlere rağmen kulakta iltihaplanma veya bir akıntı olurda hemen hekime başvurulması gerekir.

Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu seyredebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir