bildirimli fesih örneği / GEMİDE ÇALIŞMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR 2019 - GEMİCİ OLMAK

Bildirimli Fesih Örneği

bildirimli fesih örneği


GEMİDE ÇALIŞMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR


































GEMİ ÇALIŞANI OLMAK İÇİN MÜRACAAT ETMEK




İLGILI MEVZUAT

TÜRK BAYRAKLI GEMILERDE ÇALIŞAN VE ÇALIŞACAK OLAN GEMI ADAMLARININ YETERLIKLERI, EĞITIMLERI, SINAVLARI, BELGELENDIRILMELERI, SAĞLIK DURUMLARI, KÜTÜKLEME IŞLEMLERI VE VARDIYA TUTMALARI ILE ILGILI KURALLAR T.C. BAŞBAKANLIK DENIZCILIK MÜSTEŞARLIĞI “GEMI ADAMLARI YÖNETMELIĞI” TARAFINDAN DÜZENLENMIŞTIR.

GEMI ADAMI CÜZDANI

GEMI ADAMI CÜZDANI LİMAN BAŞKANLIĞI TARAFINDAN, T.C. GEMI ADAMI KÜTÜĞÜNE KAYITLI KIŞILERE VERILEN, KIŞI NÜFUS BILGILERI ILE YETERLIK DERECELERINI VE TERFILERINI GÖSTEREN, POLIS VIZELERININ IŞLENDIĞI, GEMI ADAMI OLARAK BIRÇOK ÜLKELERE GIRIŞ ÇIKIŞLARDA PASAPORT YERINE KULLANILABILEN BIR BELGEDIR.

GEMI ADAMI OLABILME ŞARTLARI TÜRK GEMILERINDE BIR KIŞININ GEMI ADAMI OLABILMESI IÇIN AŞAĞIDAKI ŞARTLARI YERINE GETIRMESI GEREKIR.

T.C. VATANDAŞI OLMAK.

YETERLIK DERECELERI IÇIN ÖN KOŞUL OLAN YAŞ, ÖĞRENIM DERECESI VE HIZMET SÜRESINE SAHIP OLMAK.

DENIZ HIZMETINE UYGUN SAĞLIK DURUMUNA SAHIP OLMAK.

ADLI SICIL KAYDI OLMAMAK GEMI ADAMI YÖNETMELIĞINE GÖRE YUKARIDAKI ŞARTLARA SAHIP OLAN VE BUNLARI BELGELEYEN KIŞILER LIMAN BAŞKANLIKLARINA GEMI ADAMI CÜZDANI ALMAK IÇIN BAŞVURABILIRLER.

GEMI ADAMI CÜZDANI ALMAK IÇIN GEREKENLER

GEMI ADAMI OLARAK KÜTÜĞE KAYIT OLMAK VE CÜZDAN ALMAK ISTEYEN KIŞILER GEREKLI ŞARTLARI YERINE GETIREREK AŞAĞIDAKI BELGELER ILE LIMAN BAŞKANLIKLARINA BAŞVURURLAR.

NÜFUS CÜZDANI VE ÖRNEĞI.

DIPLOMA, MEZUNIYET VEYA ÖĞRENIM BELGESI VE ÖRNEĞI.

İKAMETGAH BELGESI.

FOTOĞRAF.

ADLI SICIL KAYDI.

GEMI ADAMI OLUR SAĞLIK RAPORU.

ASKERLIK DURUM BELGESI (ERKEKLER IÇIN). TÜRK GEMI ADAMI KÜTÜĞÜNE KAYIT EDILDIKTEN SONRA BU YÖNETMELIKTE YAZILI KOŞULLARDAN BIRINI KAYBEDEN GEMI ADAMININ CÜZDANI VE YETERLILIK BELGESI GERI ALINIR. GEREKLI KOŞULLAR SAĞLANDIĞINDA DA YENIDEN GERI VERILIR.

GEMI ADAMI YETERLIK DERECELERI

GÜVERTE BÖLÜMÜ                                           MAKINE BÖLÜMÜ

UZAKYOL KAPTANI                                         UZAKYOL BAŞMÜHENDISI/BAŞMAKINISTI

UZAKYOL BIRINCI ZABITI                              UZAKYOL IKINCI MÜHENDISI/MAKINISTI

UZAKYOL VARDIYA ZABITI                          UZAKYOL VARDIYA MÜHENDISI/MAKINISTI

KAPTAN                                                               BAŞMAKINIST

BIRINCI ZABIT                                                    İKINCI MAKINIST

VARDIYA ZABITI                                               MAKINE ZABITI

SINIRLI KAPTAN                                                SINIRLI BAŞMAKINIST

SINIRLI VARDIYA ZABITI                                SINIRLI MAKINE ZABITI

GÜVERTE LOSTROMOSU                                 MAKINE LOSTROMOSU

USTA GEMICI                                                     YAĞCI

GEMICI                                                                 YAĞCI (VARDİYA TUTAMAZ ESKİ SİLİCİ)

GEMİCİ (VARDİYA TUTAMAZ ESKİ MİÇO)

GEMI ADAMI YETERLILIK DERECESI, SAHIP OLUNAN DENIZCILIK EĞITIMI VE TECRÜBEYE BAĞLI OLARAK VERILEN BIR SIFATTIR. YUKARIDA BELİRTİLEN YARDIMCI ZABIT VE HIZMET PERSONELI DIŞINDA KALAN TICARI GEMI ADAMLARININ YETERLIK DERECELERI, BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE DOĞRU SIRALANMIŞTIR.

ÇALIŞMA ŞEKLININ ÖZELLIĞINDEN DOLAYI YAT VE BALIKÇI GEMILERININ DONATILMASINDA BUNLARIN DIŞINDA YETERLIKLER GEREKMEKTEDIR.

YAT SINIFI (BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE)

YAT KAPTANI

AMATÖR DENIZCI

BALIKÇI SINIFI (BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE)

AÇIK DENIZ BALIKÇI GEMISI KAPTANI

BALIKÇI GEMISI KAPTANI

EĞITIM ÖN ŞARTI

GEMI ADAMLARININ YAPACAKLARI GÖREVLE ILGILI OLARAK ALMALARI GEREKEN EĞITIMLER GEMI ADAMLARI YÖNETMELIĞI VE EĞITIM VE SINAV YÖNERGESINDE BELIRTILMIŞTIR.

BÜTÜN GEMI ADAMLARI “DENIZDE GÜVENLIK EĞITIM”LERINI ALMIŞ OLMALI,

GEMİCİ(VARDİYA TUTMA BELGESİ OLMAYAN), YAĞCI (VARDİYA TUTMA BELGESİ OLMAYAN), AŞÇI VE KAMAROT OLMAK IÇIN MÜRACAAT EDENLER EN AZ ILKÖĞRETIM OKULU MEZUNU OLMALI,

ZABIT, YAT VE BALIKÇI GEMISI KAPTANI OLACAKLAR ISE GEMI ADAMI YÖNETMELIĞINDE GÖSTERILEN MESLEKI EĞITIMLERI ONAYLANMIŞ EĞITIM KURUMLARINDAN ALMIŞ OLMALIDIR.

ÖZEL DURUMLAR HARIÇ TAYFA SINIFINDA BIR YETERLIĞE SAHIP OLMAK IÇIN GEMİCİ VE YAĞCI BAŞLAMAK LAZIMDIR. YÖNETMELIKTE BELIRTILEN ŞARTLAR YERINE GETIREREK YÜKSELME SAĞLANIR. YAT VE BALIKÇI GEMISI KAPTANLIĞI HARICINDEKI GEMILERIN KAPTANLIĞI IÇIN ÖNCE VARDIYA ZABITI OLMAK GEREKIR. VARDIYA ZABITLIĞINDEN KAPTANLIĞA KADAR OLAN YÜKSELME, YÖNETMELIKTE BELIRTILEN ŞARTLAR YERINE GETIRILEREK SAĞLANIR. BALIKÇI GEMISI VE YAT KAPTANLIĞI YETERLIKLERI, DOĞRUDAN YÖNETMELIKTE BELIRTILEN ŞARTLAR YERINE GETIREREK ALINABILIR. MESLEK LISELERINDE VEYA MESLEK YÜKSEK OKULLARINDA SINIRLI VARDIYA ZABITI VEYA VARDIYA ZABITI YETIŞTIRILMEKTE ANCAK UZAK YOL VARDIYA ZABITLIĞI IÇIN DÖRT YILLIK FAKÜLTE EĞITIMI GEREKMEKTEDIR.

SAĞLIK ÖN ŞARTI

200 GRT’DAN KÜÇÜK GEMILERDE ÇALIŞAN GEMI ADAMLARI ILE BALIKÇI GEMILERINDE ÇALIŞAN GEMI ADAMLARI HARICINDEKI GEMI ADAMLARI “GEMI ADAMI SAĞLIK YÖNERGESI”NDE BELIRTILEN SAĞLIK ŞARTLARINA SAHIP OLMALIDIR. BU ŞARTLARI YERINE GETIRDIKLERINI TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANEDEN ALDIKLARI GEMI ADAMI OLUR SAĞLIK RAPORU ILE ISPAT EDERLER. BU RAPOR PERIYODIK OLARAK YENILEYEREK ŞARTIN DEVAMLILIĞI SAĞLANIR. 200 GRT’DAN KÜÇÜK GEMILERDE ÇALIŞAN GEMI ADAMLARI ILE BALIKÇI GEMILERINDE ÇALIŞAN GEMI ADAMLARI GEREKEN SAĞLIK ŞARTLARINA SAHIP OLDUKLARINI “SÜRÜCÜ OLUR” RAPORU ILE BELGELERLER.

200 GRT’DAN KÜÇÜK GEMILERDE ÇALIŞAN GEMI ADAMLARI ILE BALIKÇI GEMILERINDE ÇALIŞAN GEMI ADAMLARININ SAĞLIK RAPORLARI 5 YIL, DIĞER GEMI ADAMLARININ SAĞLIK RAPORLARI 18 YAŞINDAN KÜÇÜK GEMI ADAMLARI IÇIN 1 YIL, 18 YAŞINDAN BÜYÜK GEMI ADAMLARI IÇIN ISE 2 YILDIR. SÜRESI SONA EREN RAPORUN YENILENMESINDE GEMI ADAMLARI EN YAKIN SAHIL SAĞLIK DENETLEME MERKEZINE MÜRACAAT EDEREK YETKILI BIR SAĞLIK KURULUŞU IÇIN SEVK ALIRLAR VE SAĞLIK KONTROLLERINI YAPTIRIRLAR. HASTANEDEN ALINAN SAĞLIK RAPORU 2 AY IÇERISINDE SAHIL SAĞLIK DENETLEME MERKEZINE GETIRILEREK GÖREVLI DOKTORA ONAYLATILMALI VE GEREKIYORSA BELGELENDIRILMELIDIR.

SAĞLIK KONTROLLERI PERIYODIK OLMAKLA BIRLIKTE LIMAN BAŞKANLIKLARI SAĞLIK DURUMLARINDAN KUŞKU DUYULAN YA DA HASTA OLDUKLARI BILDIRILEN GEMI ADAMLARINDAN IKI YILLIK SÜREYI BEKLEMEDEN DENIZDE ÇALIŞMALARINA ENGEL OLUP OLMADIĞININ BELIRLENMESI AMACI ILE SAĞLIK YOKLAMASINI YAPTIRMALARINI ISTEYEBILIRLER. SAĞLIK MUAYENESINDE DENIZDE ÇALIŞMAYA ENGEL BULUNAN GEMI ADAMLARININ DENIZDE ÇALIŞMALARINA IZIN VERILMEZ VE GEMI ADAMI CÜZDANLARI ILE YETERLIK BELGELERI GEMI ADAMI TEKRAR SAĞLIĞINI KAZANINCAYA KADAR GERI ALINIR.

ADLI SICIL ÖN ŞARTI

GEMI ADAMLARI, GEMI ADAMLARI YÖNETMELIĞI’NDE BELIRTILEN SUÇLARDAN HIÇ CEZA ALMAMIŞ OLMALARI GEREKMEKTEDIR. BU DURUMU SAVCILIK YOKLAMA BELGESI ILE ISPAT EDERLER. HER BEŞ YILDA BIR YAPILAN POLIS VIZESINDE BU YOKLAMA TEKRAR EDILEREK ŞARTIN DEVAMLILIĞI SAĞLANIR. YÖNETMELIKTE BELIRTILEN SUÇLAR AŞAĞIDADIR. TAKSIRLI(KUSUR) SUÇLAR ILE KAÇAKÇILIKLA ILGILI SUÇLAR, ZIMMET(KORUNMASI ALTINDA BULUNAN PARAYI ÜSTÜNE ALMAK) , IHTILAS(ZİMMET SUÇUNUN ORTAYA CIKMAMASI İÇİN HİLE YAPMAK) , IRTIKAP(YİYİCİLİK HAKKI OLUNMAYAN PARANIN ÖDENMESİNİ SAĞLAMAK) , RÜŞVET, HIRSIZLIK, DOLANDIRICILIK, SAHTECILIK, INANCI KÖTÜYE KULLANMA, HILELI IFLAS, YÜZ KIZARTICI VEYA ŞEREF VE HAYSIYETI KIRICI SUÇLAR, INSAN KAÇAKÇILIĞI, RESMI IHALE ALIM VE SATIMLARA HILE, FESAT KARIŞTIRMAK, DEVLET HAYSIYETINE KARŞI DAVRANMAK, SUÇ AMAÇLI ÖRGÜTLERLE ILGILI SUÇLARDAN CEZA ALMAMIŞ OLMAK.

SERTIFIKA ÖN ŞARTI

GEMI ADAMLARININ CÜZDAN VE YETERLILIK ALABILMELERI IÇIN ÖNCE AŞAĞIDAKI SERTIFIKALARA SAHIP OLMALARI GEREKMEKTEDIR.

TÜM GEMI ADAMLARI IÇIN SON BITIRILEN OKUL DIPLOMASI.

TÜM GEMI ADAMLARI IÇIN TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANEDEN SAĞLIK BELGESI.

TÜM GEMI ADAMLARI IÇIN AŞAĞIDAKI DENIZDE GÜVENLIK KURS BELGELERI. (ÖĞRENCILER IÇIN KURS BELGESI YERINE OKULDAN ALINAN ILGILI YAZI KABUL OLMAKTA)

TEMEL İLK YARDIM

YANGIN ÖNLEME VE YANGINLA MÜCADELE

CAN KURTARMA ARAÇLARINI KULLANMA YETERLILIĞI

DENIZDE KIŞISEL CAN KURTARMA TEKNIKLERI

PERSONEL GÜVENLIĞI VE SOSYAL SORUMLULUK

VARDİYA TUTMA BELGESİ

VARDIYA ZABITLERI IÇIN AŞAĞIDAKI EĞITIM (STCW) BELGELERI; (KURS BELGESI YERINE OKULDAN YAZI KABUL OLMAKTA)

İLK YARDIM EĞITIM KURS BELGESI

İLERI YANGIN MÜCADELE KURS BELGESI

TIBBI BAKIM EĞITIM KURS BELGESI

RADAR GÖZLEME VE PILOTLAMA EĞITIMI KURS BELGESI

OTOMATIK RADAR PILOTLAMA AYGITI KULLANMA EĞITIM KURS BELGESI

HIZLI KURTARMA BOTU EĞİTİM BELGESİ

RORO YOLCU GEMİSİ EĞİTİM

GÜVENLİLİKLE İLGİLİ TANITIM BELGESİ

GÜVENLİLİK FARKIDANLIK BELGESİ

BELİRLENMİŞ GÜVENLİLİK GÖREVLERİ BELGESİ

GEMİ GÜVENLİK ZABİTİ BELGESİ

GOC VEYA ROC BELGESİ

ECDIS EĞİTİM BELGESİ

KÖPRÜÜSTÜ KAYNAK YÖNETİM BELGESİ

MAKİNA DAİRESİ KAYNAK YÖNETİM BELGESİ

VHF STANDART HABERLEŞME KURS BELGESI

YAT KAPTANLARI IÇIN “KISA MESAFE TELSIZ OPERATÖR” BELGESI


İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMAK

İŞ ARAMA

GEMI ADAMLARI YÖNETMELIĞININ BELIRTTIĞI ŞARTLARI SAĞLAYIP GEMI ADAMI CÜZDANINI VE YETERLIĞINI ALAN ERKEKLER IÇIN DÜŞÜNÜLMESI GEREKEN ILK IŞ ASKERLIKTIR. HER ERKEK TÜRK VATANDAŞI GIBI ONLARIN DA ÖNLERINDE YAPMALARI GEREKEN BIR VATAN GÖREVI VARDIR. BU GÖREV IÇIN IYI BIR ZAMANLAMA YAPMAK GEREKIR. ASKERLIĞI GELEN KIŞILER DERHAL ASKERLIK GÖREVI IÇIN BAŞVURULARINI YAPACAKLARDIR. BAŞVURUDAN SONRA BELLI OLABILECEK DÖNEME GÖRE BEKLEME SÜRESI IÇERISINDE YA KISA SÜRELI BIR IŞE GIRMEK YA DA MESLEKI OLARAK KENDISINE FAYDALI OLABILECEK KISA SÜRELI BIR EĞITIME KATILMAKTA YARAR VARDIR.

BAYANLAR VE ASKERLIK GÖREVINI TAMAMLAYAN ERKEK IÇIN SIRA IŞ BULMAYA GELINCE YAPILMASI GEREKEN GÜZEL BIR ÖZ GEÇMIŞ HAZIRLAMAKTIR. BU ÖZ GEÇMIŞ IÇIN BILGISAYARLARDA KULLANILAN PAKET PROGRAMLARDA BOL MIKTARDA ÖRNEK BULABILIRIZ. BU ÖZ GEÇMIŞI GEMI ADAMI OLMAK HARICINDEKI DIĞER IŞ BAŞ VURULARINDA DA KULLANABILIRIZ. ANCAK GEMI ADAMI OLARAK GEMILERDE ÇALIŞMAK ISTEYENLER IÇIN BIRAZ DAHA FARKLI BIR ÖZGEÇMIŞ GEREKMEKTEDIR. BUNA ÖRNEK IS MURAACAT VERILMIŞTIR.

ÜLKEMIZDE IŞ BULMA KONUSUNDA HER NE KADAR BIR “İŞ VE İŞÇI BULMA KURUMU” VARSA DA YAYGIN YÖNTEM OLARAK SEÇILEN GEMI IŞLETMELERININ PERSONEL MÜDÜRLÜKLERINE GIDILEREK IŞ TALEBINDE BULUNULMASI VE ÖZ GEÇMIŞLERIN VERILMESI ŞEKLINDEKI BIR YÖNTEM KULLANILMAKTADIR. ŞIRKET SEÇIMINDE GEMILERDE ÇALIŞANLAR ILE KONUŞUP ONLARIN FIKIRLERINI ALMAK EN SAĞLIKLISIDIR. ANCAK ÜCRET, IŞ VEYA ÇALIŞMA ŞARTLARI AÇISINDAN KENDINIZ IÇIN HENÜZ BIR STANDART BELIRLEMEDIYSENIZ BIR BAŞKA DEYIŞLE “HANGI ŞARTLARDA OLURSA OLSUN ÇALIŞIRIM “DIYORSANIZ ISMEN ÖĞRENDIĞINIZ HER ŞIRKETE GIDEREK BIR ÖZ GEÇMIŞ BIRAKMAK GIBI BIR YÖNTEM UYGULANABILIR. ANCAK TAVSIYE EDILEN KIŞISEL STANDARDINIZI BELIRLEMENIZ VE IYI OLDUĞUNA KANAAT GETIRDIĞINIZ BIR ŞIRKETE BAŞVURMANIZDIR.

İŞE MÜRACAAT

GEMI IŞLETMELERINE YAPILAN IŞ TALEPLERI PERSONEL MÜDÜRLÜKLERINCE DEĞERLENDIRILIR VE IHTIYACA GÖRE ÇAĞRI YAPILIR. DEĞERLENDIRMEDE AŞAĞIDAKI HUSUSLARA BAKILIR.

TALEP EDILEN IŞE ELEMAN IHTIYACI OLUP OLMADIĞI.

GEMI GÖREVI IÇIN ADAYIN GEREKLI EVRAK VE BELGELERE SAHIP OLUP OLMADIĞI.

SAHIP OLUNAN EVRAK VE BELGELERIN GEÇERLILIĞININ DEVAM EDIP ETMEDIĞI.

SAĞLIK VE POLIS VIZELERI ILE AŞILARIN TAMAM OLUP OLMADIĞI.

YAŞI VE ÖNCEKI GÖREVLERI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK GENEL ANLAMDA ŞIRKETIN ÇALIŞMA ŞARTLARINA UYGUN OLUP OLMADIĞI.

ÖNCEKI ÇALIŞTIĞI YERLERDEN ISTIHBARAT YAPILARAK MESLEKI VEYA KIŞISEL ÖZELLIKLERININ GÖREV VERILMEYE UYGUN OLUP OLMADIĞI.

MÜLAKAT

ŞIRKETLERE YAPILAN IŞ BAŞVURULARINA CEVAP VERILMESINDE UYGUN OLAN BAŞVURUNUN OLUMSUZ VEYA OLUMLU OLDUĞUNUN MÜRACAAT SAHIBINE KISA BIR SÜRE IÇERISINDE BILDIRILMESIDIR. ANCAK GENELDE BU BÖYLE YAPILMAZ VE SADECE BAŞVURULARI KABUL EDILENLER MÜLAKATA ÇAĞRILIRLAR. BU GÖRÜŞMELERDE ADAYLARIN MESLEKI YETERLILIĞI, ÇABUK ANLAYIŞ, KAVRAYIŞ GIBI ZEKA YETERLILIĞI, FIZIKI VE GÖRÜNÜM YETERLILIKLERININ YANI SIRA PSIKOLOJIK ANALIZ ILE SORUMLULUK ALABILME, DISIPLIN ALTINA ALINABILME, AMIR VE DIĞER PERSONELLE IYI ILIŞKILERE GIREBILME YAPISI ÖLÇÜLMEYE ÇALIŞILIR.

MÜLAKAT TEK TARAFLI DEĞILDIR. GEMIADAMI DA IŞ HAKKINDA DEĞERLENDIRME YAPAR, BILMEDIKLERI VARSA SORAR, TALEPLERI KONUSUNDA MUTABAKATA VARIR VE IŞIN KENDI STANDARTLARINA UYGUN OLUP OLMADIĞINA KARAR VERIR.

KABUL HALINDE KENDISINDEN BAZI EVRAKLAR ISTENIR. BU EVRAKLAR ILE GELINDIĞINDE IŞ SÖZLEŞMESI YANI HIZMET AKDI IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILIYLE YAZILI IKI NÜSHA OLARAK DENIZ İŞ KANUNUNA UYGUN ŞEKILDE YAPILIR.

GEMI ADAMI-İŞVEREN İLIŞKISI

YURDUMUZDA BIR GEMI ADAMI ILE IŞVEREN ARASINDAKI ILIŞKIYI T.C. DENIZ İŞ KANUNU DÜZENLER. İŞVEREN GEMI SAHIBI VEYA KENDISININ OLMAYAN BIR GEMIYI KENDI ADINA VE HESABINA IŞLETEN KIMSEDIR. DEVLETIN YAPTIĞI ANLAŞMALARA BAĞLI OLARAK TÜRK GEMILERINDE ÇALIŞAN YABANCI UYRUKLU GEMI ADAMLARI DA BU KANUN KAPSAMI IÇERISINDEDIR.

DENIZ İŞ KANUNUNUN

KAPSADIĞI GEMI VE KIŞILER TÜRK DENIZ İŞ KANUNU DENIZLERDE, GÖLLERDE VE AKARSULARDA TÜRK BAYRAĞINI TAŞIYAN 100 GRT VE DAHA BÜYÜK GEMILERDE BIR HIZMET AKDI ILE ÇALIŞAN GEMI ADAMLARI VE BUNLARIN IŞVERENLERI HAKKINDA UYGULANIR. BU KANUNUN UYGULANMASINDA SANDAL, MAVNA, ŞAT, SALAPURYA GIBI KÜÇÜK TEKNELER DE GEMI SAYILIR. EĞER IŞVERENIN BIRDEN FAZLA GEMISI VAR, HER BIRI 100 GRT’DAN DAHA KÜÇÜK, FAKAT TOPLAMDA 100 GRT VEYA DAHA FAZLA TONAJA ULAŞIYORSA VEYA BU GEMILERINDE 5 VEYA DAHA FAZLA GEMI ADAMI ÇALIŞTIRIYORSA BU KANUN ONU DA KAPSAR.

HIZMET AKDININ ŞEKLI VE İÇERIĞI

HIZMET AKDI;IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILIYLE GEMIADAMI ARASINDA YAZILI OLARAK IKI NÜSHA HALINDE YAPILIR VE TARAFLARDAN HER BIRINE BIRER NÜSHA VERILIR. İŞE GIRMEYE ADAY OLAN KIŞI SÖZLEŞMESINI IYI OKUR, SAHIP OLDUĞU HAK VE GÖREVLERI HAKKINDA AÇIKLAMA GEREKEN NOKTALAR VARSA AÇIKLAMA TALEP EDER VE SÖZLEŞMEYI ANLAMIŞ VE KABUL ETMIŞ OLARAK IMZALAR.

BIR IŞ SÖZLEŞMESINDE ŞU HUSUSLARIN OLMASI GEREKIR.

İŞVERENIN ADI, SOYADI (VEYA ŞIRKET ISMI) VE ADRESI.

GEMI ADAMININ ADI, SOYADI, DOĞUM TARIHI VE YERI, SICIL NUMARASI VE IKAMETGAH ADRESI.

GEMI ADAMININ ÇALIŞACAĞI GEMININ ISMI, SICIL NUMARASI, GROSS TONILATOSU VE KAYDEDILDIĞI SICIL DAIRESI. (GEMI ADAMININ AYNI IŞVERENIN MUHTELIF GEMILERINDE ÇALIŞMASI IHTIMALI MEVCUTSA BU HIZMET AKDINDE AYRICA BELIRTILIR.)

AKDIN YAPILDIĞI YER VE TARIH.

GEMI ADAMININ GÖRECEĞI IŞ.

GEMI ADAMININ HIZMETE BAŞLAYACAĞI TARIH VE YER.

HIZMET AKDININ BELLI BIR SÜRE IÇINDE YAPILMIŞ OLUP OLMADIĞI BELLI BIR SÜRE IÇIN YAPILMIŞ ISE SÜRESI VEYA SEFER ÜZERINE ISE HANGI SEFER OLDUĞU.

KARARLAŞTIRILAN ÜCRET ESASI ILE MIKTARI.

ÜCRETIN ÖDEME ZAMANI VE YERI.

AVANS ŞARTLARI.

DIĞER IŞ ŞARTLARI

HIZMET AKDININ SÜRESI

BIR GEMI ADAMI ILE IŞVEREN ARASINDAKI ILIŞKI, HIZMET AKDININ YAPILMASI ILE BAŞLAR. HIZMET AKDI SÜRESINE GÖRE AŞAĞIDAKI ŞEKILLERDE YAPILABILIR.

BELIRLI BIR SÜRE IÇIN,

BELIRLI BIR SEFER IÇIN,

SÜRESIZ.

ÜLKEMIZDEKI GENEL UYGULAMA SÖZLEŞMELERIN BALIKÇI GEMILERINDE SÜRESIZ, YATLARDA SEZONLUK, BÜYÜK TICARI GEMILERDE ISE BELIRLI BIR SÜRE IÇIN YAPILMASIDIR. BÜYÜK TICARI GEMILERDEKI BU SÜREDE GENELDE 6 AY OLUP SÜRE SONUNDA ŞARTLARA GÖRE SÖZLEŞME UZATILABILIR.

DENEME SÜRESI

İŞVEREN GEREKLI GÖRÜRSE IŞ AKDINDE BELIRTMEK KAYDI ILE BELIRLI BIR SÜREYI DENEME SÜRESI OLARAK BELIRTEBILIR. DENEME SÜRESI GEMI ADAMININ IŞE UYGUNLUĞUNUN SINANMASI AMACI ILE HIZMET AKDININ BAŞLANGICINDAN ITIBAREN UYGULANAN, TARAFLARIN HIZMET AKDINI BILDIRIMSIZ VE TAZMINATSIZ BOZABILECEKLERI, SÜRESIZ SÖZLEŞMELERDE EN ÇOK BIR AY OLAN ÇALIŞMA SÜRESIDIR. ANCAK GEMI ADAMININ ÇALIŞTIĞI GÜNLER IÇIN ÜCRET HAKKI SAKLIDIR.

GÖREV

GEMI PERSONELI ŞIRKETI ILE YAPMIŞ OLDUĞU SÖZLEŞMEDE BELIRTILEN GÖREVIN GEREĞI IŞLERI YAPMAK ÜZERE GEMIYE GELIR. BELIRLENEN GÖREVLERININ DIŞINDA DAHI OLSA AŞAĞIDAKI GÖREVLERI YAPAR.

YAPILMAMASI HALINDE GEMI MAL VE CAN EMNIYETININ TEHLIKEYE DÜŞECEĞI DURUMLAR.

GEMI VEYA PERSONELINDEN KAYNAKLANAN ÇEVRE KIRLILIĞINE SEBEP OLUNAN DURUMLAR.

DENIZ VE TICARETIN OLAĞAN RISKLERINDEN BIRININ GERÇEKLEŞMESI SONUCU ŞIRKET MENFAATLERI IÇIN GEREKEN IŞLER.

SÖZLEŞMEDE BELIRTILEN GÖREV DIŞI IŞLER.

ÜCRET VE AVANS

ÜCRET GEMI ADAMINA IŞ KARŞILIĞINDA IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILI TARAFINDAN NAKDEN ÖDENEN MEBLAĞDIR. ÜCRET DENIZ İŞ KANUNDA BELIRTILEN SÜREDE ÇALIŞMANIN KARŞILIĞIDIR. BU KANUNA GÖRE TESPIT EDILMIŞ BULUNAN IŞ SÜRELERININ AŞILMASI SURETIYLE YAPILAN ÇALIŞMALAR FAZLA SAATLERLE ÇALIŞMA SAYILIR. YAPILACAK FAZLA ÇALIŞMANIN HER SAATINE ÖDENECEK ÜCRET NORMAL ÇALIŞMA ÜCRETININ SAAT BAŞINA DÜŞEN MIKTARI % 25 ORANINDA ARTIRILMAK SURETIYLE BULUNACAK MIKTARDAN AZ OLAMAZ.

ANCAK BAZI SÖZLEŞMELERDE ÜCRETIN FAZLA MESAILERI DE KAPSADIĞI BELIRTILDIĞINDEN BU SÖZLEŞMEYI IMZALAYAN GEMI ADAMINA FAZLA ÇALIŞMALAR IÇIN AYRI ÜCRET VERILMEZ. AYRICA GEMI ADAMININ YETERLIĞININ KARŞILIĞI GÖREVLERI BELIRLIDIR. EĞER GEREKLILIK HALLERINDE GEMI ADAMINA BU GÖREVLERININ DIŞINDA IŞ YAPTIRILMAK ISTENIYORSA GEMI ADAMI BU IŞLERI YAPMAKLA ZORUNLU DEĞILDIR. ANCAK GEMI ADAMI BELIRLI BIR ÜCRET KARŞILIĞINDA BU IŞI YAPABILECEĞINI SÖYLÜYORSA O ÜCRET VERILEREK EK IŞ YAPTIRILABILIR. ANCAK BAZI SÖZLEŞMELER GÖREV DIŞI IŞLERI VE ÜCRETLERINI TANIMLAR. BU TIP SÖZLEŞMELERI IMZALAYAN GEMI ADAMI BU IŞI O ÜCRET KARŞILIĞI KABUL ETMIŞ ANLAMINDADIR VERILEN IŞI REDDEDEMEZ VE BELIRTILENIN ÜZERINDE ÜCRET TALEP EDEMEZ.

ÜCRETIN GEMI ADAMINA HIZMET AKDINDE GÖSTERILEN YER VE DEVRELERDE TAM OLARAK ÖDENMESI ZORUNLUDUR. ANCAK YAPILAN ÖDEMEDEN ALINAN AVANS, TELEFON, STOR VB. KESINTI BORÇLARI KESILIR. KALAN MIKTAR GENEL UYGULAMA OLARAK, GEMI ADAMININ BELIRTTIĞI BANKA HESAP NUMARASINA AYLIK OLARAK YATIRILIR. ÜCRET ÖDEME DEVRESI BIR AYDAN FAZLA OLAMAZ.

HAKLI BIR SEBEP OLMAKSIZIN BELIRLI BIR SÜRE IŞINI YAPMAYAN GEMI ADAMI KEYFIYET GEMI JURNALINE KAYDEDILMEK VE JURNAL YOKSA BIR TUTANAKLA BELGELENMEK ŞARTIYLA BU MÜDDETE AIT ÜCRETTEN MAHRUM EDILIR. İŞVEREN GEMI ADAMININ GÖREVINI YAPMAMASINDAN DOLAYI BIR ZARARA UĞRADIYSA BUNDAN DOLAYI TAZMINAT ISTEME HAKKI SAKLIDIR.

GEMILERDE IKRAM AMAÇLI OLARAK KAPTAN STORUNDA TOPLU VAZIYETTE IÇKI VE SIGARA BULUNUR. GEMI ADAMI IHTIYACI OLAN IÇKI VE SIGARAYI SEYIRLERDE HAFTADA BIR AÇILAN KAPTAN STORUNDAN TEMIN EDEBILIR. KAPTAN STORUNDAN SATIŞLARDA KAR AMACI GÜDÜLMEZ. GEMI ADAMININ ALDIĞI BU SIGARA VE IÇKININ PARASI AY BAŞLARINDA MAAŞINDAN KESILIR.

GEMI TELSIZ CIHAZLARI ILE ÖZEL ÜCRETLI TELEFON GÖRÜŞMESI YAPABILIR. BU IRTIBAT ANCAK GÖREVLI TELSIZ VEYA GÜVERTE ZABITI TARAFINDAN SAĞLANIR. BU GÖRÜŞME ÜCRETLERI DE IŞLETMEYE BILDIRILEREK MAAŞ ÖDEME DÖNEMLERINDE MAAŞLARINDAN KESILIR.

HIZMET AKDININ SONA ERMESI VEYA BOZULMASI HALINDE IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILI ILIŞKI KESILMESI SIRASINDA GEMI ADAMININ ALACAKLARINI DERHAL VE TAM ALARAK ÖDEMEK ZORUNDADIR.

AVANS ALINACAK ILK MAAŞTAN KESILECEK OLAN ÖN ÖDEMEDIR. İŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILI GEMI ADAMLARININ ISTEKLERI HALINDE KENDILERINE HIZMET AKDINDE YAZILI ESASLARA GÖRE AVANS ÖDEMEYE ZORUNLUDUR. PERSONELIN LIMANLARDA IHTIYACI OLAN DÖVIZ MAAŞLARINA MAHSUP EDILMEK ÜZERE KAPTAN TARAFINDAN AVANS OLARAK DAĞITILIR. AVANSIN MIKTARI GEMI IMKANLARI ILE SINIRLI OLUP MIKTARINI KAPTAN BELIRLER

ÇALIŞMA SÜRESI

PERSONEL GENEL OLARAK ÇALIŞMA ZAMANLARI AÇISINDAN MEYDANCI, VARDIYACI  VE SERVIS ELEMANLARI OLARAK ÜÇ FARKLI ÇALIŞMA PROGRAMI UYGULAR. GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATLERI ÇALIŞMA ÇIZELGESINDE BELIRTILIR. BU ÇIZELGE PERSONELIN ISTIRAHAT SALONLARINA ASILIR.

GENEL BAKIMDAN IŞ SÜRESI GEMIADAMININ IŞBAŞINDA OLDUĞU VEYA VARDIYA TUTTUĞU SÜREDIR VE BU SÜRE GÜNDE SEKIZ VE HAFTADA KIRK SEKIZ SAATTIR.

GÜNLÜK IŞ SÜRESI ILGILI MEVZUATLAR, SÖZLEŞME, ŞIRKET EMNIYETLI IŞLETIM SISTEMI DAHILINDE 16 SAATE KADAR ÇIKARTILABILIR. CAN VE MAL EMNIYETI ILE ÇEVRENIN ÖNEMLI OLARAK TEHLIKEDE OLMASI VE ŞIRKET MENFAATLERININ YÜKSEK DEĞERDE VE OLASILIKLA TEHLIKEYE DÜŞTÜĞÜ DURUMLARDA BIRBIRINI TAKIP ETMEDIKÇE VE DINLENMENIN KESINTISIZ VERILMESI KAYDIYLA BU SÜRE 18 SAATE KADAR ARTIRILABILIR.

PAZAR GÜNLERI VARDIYA, MANEVRA, YÜKLEME-BOŞALTMA, CAN VE MAL GÜVENLIĞI ILE ÇEVREYI TEHDIT EDEN DURUMLAR VE ACIL ONARIMLAR OLMADIKÇA, BAKIM TUTUM VE ONARIM IŞLERI YAPILMAZ VE ISTIRAHAT EDILIR.

NAZARI EĞITIMLER ÇALIŞMA OLARAK DEĞERLENDIRILMEZ. AŞAĞIDAKI IŞLERI GÖRENLER, BU KANUNUN IŞ SÜRELERINE ILIŞKIN HÜKÜMLERINE TABI DEĞILDIRLER.

KAPTAN (SUVARI) VEYA YERINE VEKALET EDEN,

BAŞMAKINIST,

DOKTOR VE SAĞLIK MEMURLARI.

HEMŞIRE VE HASTABAKICILAR,

ASIL GÖREVLERI CAN, MAL VE GEMI KURTARMA OLAN KURTARMA GEMILERINDE ÇALIŞAN GEMIADAMLARI,

GEMIDE KENDI NAM VE HESABINA ÇALIŞANLAR.

İAŞE

İŞ KANUNUNA TABI GEMILERDE IAŞE SERVISI KURULMASI ZORUNLUDUR. GEMIADAMLARI HIZMETE BAŞLADIĞI GÜNDEN BAŞLAYARAK HIZMETTEN ÇIKIŞLARINA KADAR GEMIDE IŞVEREN TARAFINDAN BEDELSIZ IAŞE OLUNURLAR. İAŞENIN ZORUNLU SEBEPLERLE UYGULANAMAMASI HALINDE IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILINCE BAŞKACA UYGUN BIR IAŞE IMKANI SAĞLANIR VEYA NAKDEN ÖDEME USULÜ UYGULANIR

LIMAN IÇINDE, ŞEHIR HATLARINDA, KÖRFEZLERDE, GÖLLERDE VE AKARSULARDA YOLCU VE YÜK NAKLEDEN GEMILERDE, MAVNA, ŞAT VE BENZERLERINDE IAŞE SERVISI KURULMASI ZORUNLU DEĞILDIR. BU DURUMDA IŞVEREN VEYA VEKILI IAŞE ZORUNLULUĞUNU NAKDEN ÖDEMEK SURETIYLE YERINE GETIRILIR.

GEMILERDE YEMEK SERVISLERI ÖZEL DURUMLAR HARICINDE KAMAROTLAR TARAFINDAN YAPILIR. KAMAROTLAR SORUMLU OLDUKLARI SALONDA SERVISI HAZIRLAMA, YEMEKLERI DAĞITMA VE SERVISI TOPLAMAKLA SORUMLUDUR. KAMAROTLAR AYRICA SERVIS, TEMIZLIK GIBI GÖREVLERININ DIŞINDA AŞÇIYA DA YARDIM EDERLER.

GEMILERDE UYGULANABILIR OLDUĞU TAKTIRDE  GÜVERTE LOSTROMOSU VE AŞÇIDAN OLUŞAN BIR KOMISYON TARAFINDAN YEMEK LISTELERI HAZIRLANIR. BU LISTELER 1.ZABIT TARAFINDAN INCELENIR, UYGUN ISE IMZALANARAK KAPTAN ONAYINA SUNULUR. KUMANYA TALEP LISTELERI AŞÇI TARAFINDAN YAPILACAK YEMEK LISTESINE UYGUN OLARAK ÇIKARTILIR. BU LISTELER 1.ZABIT TARAFINDAN INCELENEREK, UYGUN ISE IMZALANARAK KAPTAN ONAYINA SUNULUR. 1.ZABIT TARAFINDAN KAPTAN ONAYINA SUNULUP ONAYLANAN YEMEK LISTESI ZABITAN VE TAYFA SALONLARINDA PERSONELE ILAN EDILIR. KUMANYA LISTESI ISE IŞLETMEDEN TALEP EDILIR.

KUMANYA KULLANIM HAKKI GENEL VE EŞITTIR. BU NEDEN ILE ISTISNAI DURUMLAR HARICINDE MUTFAKTAN ÖZEL TALEPTE BULUNULMAZ VEYA BIZZAT ALINMAZ. İSTISNAI DURUMLAR SAĞLIK, MISAFIR, ARA VERILEMEYEN ÇALIŞMA, DIŞ GÖREV DURUMLARI OLUP UYGULANMASI 1.ZABITIN IZNINE BAĞLIDIR.

GEMILERDE 24.00-04.00 VARDIYASI IÇIN BÜFE DOLAPLARINDA KAHVALTILIK BULUNDURULUR. GECE VARDIYACILARI VARDIYA SONUNDA KENDI KAHVALTILARINI HAZIRLAR VE SONUNDA DA MASALARINI KENDILERI TOPLARLAR. BULAŞIKLAR KIRILMAYACAK VE ETRAFI KIRLETMEYECEK ŞEKILDE TOPLANIP, SABAH KAMAROT TARAFINDAN YIKANMAK ÜZERE BÜFEYE BIRAKILIR. GECE VARDIYACISI HARICINDE KIŞILERIN YEMEK SAATLERI DIŞI SERVIS IHTIYACI ANCAK KURALLAR DAHILINDE, GECE VARDIYACILARININ IHTIYAÇLARI AYRILARAK, AŞÇI TARAFINDAN BU MAKSATLA AYRILMIŞ YIYECEK VAR ISE, ETRAFTA ARTIK, ÇÖP, BULAŞIK BIRAKMAMAK KAYDI ILE KIŞILERIN KENDILERI TARAFINDAN KARŞILANABILIR.

İBATE (BARINMA)

İŞVEREN GEMI ADAMINA IAŞENIN YANI SIRA IBATE(BARINMA) IMKANI DA SAĞLAMAK ZORUNDADIR. GEMI ADAMINA IŞE GIRIŞ GÜNÜNDEN BAŞLAYARAK IŞTEN ÇIKIŞ GÜNÜNE KADAR RÜTBELERI, SAYILARI VE GEMININ BÜYÜKLÜĞÜNE UYGUN OLARAK VE YALNIZ KENDILERIYLE EŞYALARINA AIT OLMAK ÜZERE GEMI IÇINDE IKAMET YERLERI BEDELSIZ OLARAK SAĞLANIR. HERHANGI BIR ZORUNLU SEBEP YÜZÜNDEN GEMI ADAMLARININ GEMIDE IKAMETINE IMKAN OLMAZSA IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILI TARAFINDAN BAŞKA BIR IKAMET IMKANI SAĞLANIR.

GEMILERDE BARINMA ILE ILGILI KAMARALARIN VE DIĞER SOSYAL YERLERIN BAKIM VE TUTUMLARI BELIRLI BIR GÖREV DAĞILIMI IÇERISINDE SAĞLANIR. GEMILERDE TEMIZLIK SAĞLIK VE HIJYENIN ÖN ŞARTI OLMAKLA BIRLIKTE AYRICA GEMI ADAMININ DENIZ YAŞAMINDA ZORLUKLARA KARŞI DIRENCINI ARTIRAN BIR MORAL FAKTÖRDÜR. BU NEDEN ILE GEMIDE BELIRLI TEMIZLIK KURALLARI UYGULANIR. KIŞISEL TEMIZLIK KIŞININ KENDISINE VE ÇEVRESINDEKILERE SAYGIYI IFADE EDER.

HER GEMI ADAMI YATAĞINI, DOLABINI VE KAMARA VE DIĞER ZATI EŞYALARINI DEVAMLI TEMIZ VE DÜZENLI TUTAR. SALON, KORIDOR GIBI ORTAK KULLANIM ALANLARININ GENEL TEMIZLIĞI KAMAROTLAR TARAFINDAN YAPILIR. ANCAK BU TEMIZLIĞI OLAĞAN KIRLILIK SEVIYESI IÇIN DÜŞÜNMELIYIZ. EĞER KIRLILIK GEMI ADAMININ DIKKATSIZLIK, BOŞ VERMIŞLIK VEYA KASTI SONUCU OLUŞMUŞSA BUNUN TEMIZLENME SORUMLULUĞU KIRLILIĞE SEBEP OLAN GEMI ADAMINA AITTIR. ZABITAN KAMARALARININ TEMIZLIĞI GENELDE KAMAROTLARA AIT OLMAKLA BIRLIKTE TEK ZABITAN KAMAROTUNUN BULUNDUĞU HALLERDE BU SORUMLULUK KAPTAN VE BÖLÜM AMIRLERININ KAMARALARI ILE SINIRLANDIRILMIŞTIR. BAKIM, ONARIM GIBI NEDENLERLE ORTAK YAŞAM BÖLÜMLERINDE BIR KIRLILIK OLUŞACAK ISE ONARIMI YAPTIRACAK AMIR KIRLILIĞI ÖNLEMEK IÇIN BÖLÜMÜNÜN GÖREVLILERINE GEREKLI VE YETERLI TEDBIRI ALDIRIR, IŞ BITTIKTEN SONRA DA KABA TEMIZLIĞINI YAPTIRIR. YATAK TAKIMLARI VE HAVLULARIN PERIYODIK DEĞIŞIM VE TEMIZLIĞINDEN HER KIŞI KENDI SORUMLU OLUR. ANCAK KAPTAN VE BÖLÜM AMIRLERININ YATAK TAKIMLARININ DEĞIŞIM VE TEMIZLIĞI ZABITAN KAMAROTUNDAN TALEP EDILEBILIR. YERE KESINLIKLE BATTANIYE, ÇARŞAF GIBI MALZEME SERILMEZ. TUVALET VE BANYOLARI KULLANAN HER GEMI ADAMI KULLANDIĞI TUVALET, KÜVET, LAVABO VE YERIN TEMIZLIĞINI YAPARAK ÇIKAR. TEMIZLIK IÇIN GEREKLI ALET VE TEMIZLEYICILERIN DEVAMLI EL ALTINDA BULUNDURULMASINI KAMAROTLAR SAĞLAR.

İZİN

GEMIYE ORDINO(GÖREV EMRİ) ALARAK ÇALIŞMAYA GELEN GEMI ADAMLARI ANCAK YILLIK IZINLERINI GEMI DIŞINDA GEÇIREBILIRLER. LIMANLARDA GEMI DIŞINA ÇIKMALARI ANCAK AMIRLERININ IDARI IZNI ILE OLUR.

AYNI IŞVEREN EMRINDE, AYNI GEMIDE, BIR TAKVIM YILI IÇINDE, BIR VEYA BIRKAÇ HIZMET AKDINE DAYANARAK EN AZ ALTI AY ÇALIŞMIŞ OLAN GEMI ADAMI YILLIK ÜCRETLI IZINE HAK KAZANIR. GEMI ADAMLARININ EN AZ IZIN SÜRESI ALTI AYDAN BIR YILA KADAR HIZMETI OLANLAR IÇIN 15 GÜN, BIR YIL VE DAHA FAZLA HIZMETI OLANLAR IÇIN YILDA BIR AYDIR.

LIMANLARDA IDARI IZINLI OLARAK DIŞARI ÇIKAN PERSONEL KESINLIKLE KENDISINE BELIRTILEN SAATTE GEMIYE DÖNMÜŞ OLACAKTIR. HIÇBIR YABANCI LIMANDA AMIR IZIN VERSE BILE AKSI VEYA ÖZEL BIR ŞART BELIRTILMEDIKÇE 24 SAATI AŞKIN SÜRE DIŞARIDA KALINMAZ. TÜRK LIMANLARINDA YIRMI DÖRT SAATI AŞAN IZINLER GEMI KAPTANLIĞINA BILDIRILIR VE HIÇBIR ŞEKILDE GEMI PERSONELININ YARISINDAN AZI VEYA ACIL DURUMLARDA GÖREV YAPILMASINA YETERSIZ SAYIDA PERSONELLE KALINMAZ. GEMININ HAREKETINDE GECIKME OLSA BILE KENDISINE DÖNÜŞ SAATI VEREN AMIRININ IZNI OLMAKSIZIN DÖNÜŞ GECIKTIRILEMEZ.

GEMIYE KATILIŞ

GEMIADAMI IŞVEREN ILE ARASINDAKI SÖZLEŞMEYI IMZALADIKTAN SONRA ILK IŞE GIRIŞ EĞITIMINI ALIR VE ŞIRKETINDEN GÖREV TALIMATI BEKLER.

GÖREVLI OLDUĞU GEMISININ DURUMUNA GÖRE IŞLETMEYE ÇAĞRILAN GEMIADAMINA KATILIŞ ORDINOSU, KIŞISEL EVRAKLARI VE ŞIRKETE GÖNDERILECEK EVRAKLARI VERILIR. GENEL OLARAK ŞIRKET GÖREVLISI TARAFINDAN ULAŞIM VASITASINA VEYA GEMI O LIMANDAYSA DOĞRUDAN GEMIYE GÖTÜRÜLÜR.

EĞER DOĞRUDAN KENDISI GIDECEKSE VE GEMININ BULUNDUĞU YER KATILMAYA UYGUN ISE GEMININ HAREKET SAATINE BAKMAKSIZIN VE HIÇ VAKIT KAYBETMEKSIZIN GEMIYE GIDER.

GEMIYE GELEN GEMIADAMI AMIRINI GÖREREK KATILIŞINI BILDIRIR, 2.ZABITI GÖREREK KATILIŞINI BELIRTIR VE KATILIŞ ORDINOSUNU, BELGELERINI, VARSA GEMIYE GÖNDERILMIŞ DIĞER EVRAKLARI TESLIM EDER. DEĞIŞTIRECEĞI KIŞIDEN ZIMMETINDEKI VEYA ZIMMETLENMEMIŞ DAHI OLSA KENDISINE VERILEN GEMIYE AIT MALZEME VE EŞYAYI VE VARSA GÖREV DOSYASINI TESLIM ALIR. GENEL OLARAK GÖREVI ILE DEVAM EDEN IŞ VEYA DURUMLA ILGILI GEREKLI BILGIYI VE EMIRLERI ALIR. BERABERCE GEMI VE ÇALIŞMA MEKANLARINI DOLAŞILIR. EĞER ACIL BIR DURUM YOKSA UYUMLANDIRMA EĞITIMINI ALIR, ILGILI FORMU IMZALAR VE GÖREVINE BAŞLAR.



GEMİ DÜZENİNE UYMAK

ÜLKEMIZDE ASKERI GEMILER HARICINDE GEMI DISIPLININE UYULMASI KONUSUNDA KAPSAMLI YAZILI KURALLARI VE YÖNTEMLERI OLAN KURULUŞLAR MAALESEF PEK BULUNMAZ. GENEL UYGULAMA KUSURLU KIŞININ AMIRI TARAFINDAN BIRKAÇ KERE IKAZI VE SONRA KAPTANDAN BU KIŞININ DEĞIŞTIRILMESINI TALEP ETMEK OLUR. ANCAK INSAN TABIATINDAN VE GEMI ÇALIŞMA ŞARTLARINDAN DOLAYI BU UYGULAMA ŞEKLI KIŞI MAĞDURIYETINE, OTORITE VE DISIPLIN ZAYIFLAMASINA SEBEP OLUR. BU NEDEN ILE AŞAĞIDA ANLATILANLAR DISIPLIN SAĞLANMASI AÇISINDAN GEREKLI OLAN FAKAT BUGÜN SADECE YAZILI DISIPLIN KURALLARI BULUNAN GEMILERDE OLAN UYGULAMALARI ANLATMAKTADIR.

GEMIDE HIYERARŞI

GEMILERIN VE ÇALIŞANLARININ GEMIDE BULUNMA AMACI ÜSTLENILEN DENIZ TAŞIMA IŞINI CAN VE MAL EMNIYETINI SAĞLAYARAK VE INSANLIĞIN GELECEĞI OLAN ÇEVREYI KORUYARAK EN IYI ŞEKILDE YAPABILMEKTIR.

GEMI PERSONELI GEMI IÇINDE GEREK IŞ GEREKSE ORTAK YAŞAMI DÜZENLEYEN KURALLARA UYMAKLA GÖREVLI UYULMAMASI HALINDE ISE OLACAK GELIŞMELERDEN SORUMLUDUR. BU KURALLAR ŞIRKET EMNIYETLI IŞLETIM SISTEMI YÖNTEMLERI, KAPTAN TALIMATLARI VE BÖLÜM AMIRLERININ EMIRLERI ILE BELIRLENMIŞTIR.

GEMI IŞ VE YAŞAM DÜZENINI BELIRLEYEN KURALLARIN OLUŞTURULMASI, TAKIBI, UYULMAMASI HALINDE UYGUNLUĞUN SAĞLANMASI, AKSAKLIKLARIN DÜZELTILME GEREKLILIĞI, GEMIADAMLARI ARASINDA BIR ASTLIK-ÜSTLÜK, AMIR-MAIYET ILIŞKISINI ZORUNLU KILMAKTADIR. DÜZEN BU HIYERARŞIYI OLUŞTURMUŞTUR. HIYERARŞI AST-ÜST, AMIR-MAIYET ILIŞKI SIRALAMASIDIR.

ÜST HIYERARŞIK YAPIDA ÜSTTE BULUNAN KIŞI, AST ISE ALTTA BULUNAN KIŞIDIR. AMIR MAIYETINE EMIR VERMEYE YETKILI KIŞI, MAIYET ISE BIR AMIRIN EMRI ALTINDA BULUNAN KIŞIDIR.

GEMI; BAŞINDA KAPTAN BULUNAN IKI BÖLÜMDEN OLUŞMUŞTUR. BUNLAR, BAŞINDA 1.ZABIT BULUNAN GÜVERTE VE BAŞINDA BAŞ MÜHENDIS BULUNAN MAKINE BÖLÜMLERIDIR. GEMİ ORGANİZASYON ŞEMASIDA BU ÇATI ALTINDAKI BIR TICARI GEMISINDEKI HIYERARŞIK DÜZEN GÖSTERILMEKTEDIR.

EMIR

EMIR, AMIR TARAFINDAN MAIYETINE VERILEN, BIR GÖREVIN YERINE GETIRILMESINE YÖNELIK, YAPILMASI ZORUNLU IŞTIR. EMIR ILE ILGILI KURALLAR AŞAĞIDADIR:

-EMIRLER MAIYET TARAFINDAN DEĞIŞTIRILEMEZ. ANCAK DURUM VE ŞARTLAR EMRI YAPILAMAYACAK BIR HALE KOYMUŞSA VEYAHUT EMIR VERILIRKEN MEÇHUL KALMIŞ SEBEPLER ORTAYA ÇIKMIŞSA VEYA EMRIN YAPILMASI BÜYÜK BIR TEHLIKEYE VE AĞIR BIR ZARARA SEBEP OLACAKSA VE BÜTÜN BU HALLER KARŞISINDA AMIRDEN YENI BIR EMIR ALINMASINA HAL VE ZAMAN MÜSAIT DEĞILSE, MAIYET MESULIYETI ÜZERINE ALARAK EMRI, YENI VAZIYETE UYGUN BIR TARZDA DEĞIŞTIREREK YAPABILIR VEYA YAPMAYABILIR FAKAT ILK FIRSATTA EMRI YAPILMAYAN VEYA KISMEN YAPILAN AMIRE DE BILGI VERIR.

-EMIRLER BIRBIRINE BAĞLI MAKAMLAR TARAFINDAN SILSILE TAKIP EDILEREK VERILIR. ÇABUKLUK VE ZARURI HALLERDE BU SIRAYA UYULMADAN DA EMIR VERILEBILIR. BU TAKTIRDE AMIR, EMRI VERIRKEN ATLAMIŞ OLDUĞU KADEMELERE EN KISA ZAMANDA BILGI VERIR. BÖYLE BIR EMRI ALAN AST DA ILK FIRSATTA, AMIRINI BU EMIRDEN HABERDAR EDER

-BIR AMIRIN VERDIĞI BIR EMIR VARKEN DAHA ÜST BIR AMIRDEN BU EMRE AYKIRI BIR EMIR ALINACAK OLUNURSA YÜKSEK AMIRIN EMRI YAPILIR, DIĞERINE BILGI VERILIR. BIR AMIRIN VERDIĞI BIR EMIR VARKEN DAHA ÜST BIR AMIRDEN BU EMRE AYKIRI BIR EMIR ALINACAK OLUNURSA ÖNCEKI EMIRDEN ÜST AMIR BILGILENDIRILIR. ÜST AMIR EMRININ YERINI GETIRILMESINI TEKRAR ISTERSE EMIR YERINE GETIRILIR VE ILK FIRSATTA DA ILK EMRI VEREN AMIR BILGILENDIRILIR. EĞER ILK EMIRDEN ÜST AMIRIN BILGILENDIRILMESI IMKANI YOKSA DURUMA UYGUN EMIR YERINE GETIRILIR VE HER IKI AMIR DE BUNDAN BILGILENDIRILIR.

-ÜST DISIPLINE AYKIRI GÖRDÜĞÜ HER ŞEYE MÜDAHALE ETMEYE VE EMIR VERMEYE GÖREVLIDIR. FESAT VE ISYAN HALINDE BULUNULAN BIR GEMIDE INTIZAMI TEMIN ETMEK, YAĞMACILIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK, GEMIDEN KAÇMAK ISTEYEN GEMI ADAMLARINI GERI ÇEVIRMEK IÇIN BU DURUMU GÖREN HER ÜST EMIR VE KOMUTAYI ÜSTÜNE ALMAK VAZIFESI ILE SORUMLUDUR. ÜSTÜN BU SORUMLULUĞU YALNIZ BU TIP OLAYLARDA DEĞIL GEMI CAN VE MAL EMNIYETI VE ÇEVRE KIRLILIĞI GIBI ACIL MÜDAHALE GEREKTIREN DURUMLARDA DA GEÇERLIDIR.

AMIR VE VAZIFESI

AMIR MAIYETINE EMIR VERMEYE YETKILI KIŞIDIR. AMIR ILE ILGILI KURALLAR AŞAĞIDA BELIRTILMIŞTIR.

-AMIR EMIRLERINI MAIYETINDEKI HER ŞAHSA VEREBILIR.

-AMIR MAIYETINE HIZMETLE MÜNASEBETI OLMAYAN EMIR VEREMEZ.

-AMIR MAIYETINE HÜRMET VE ITIMAT HISLERI VERIR. MAIYETIN AHLAKI, RUHI VE BEDENI HALLERINI DAIMA NEZARET VE HIMAYESI ALTINDA BULUNDURUR. RUHI VE BEDENI SAĞLIĞININ DEVAMI IÇIN GEREKLI TEDBIRLERI ALIR.

-VAZIFENIN YAPILABILMESI IÇIN GEREKLI ORTAMI, MALZEMEYI, ZAMANI TEMIN EDER VE DEVAMI IÇIN GEREKLI TEDBIRLERI ALIR. VAZIFELERIN ZAMANINDA VE TAM OLARAK YAPILIP YAPILMADIĞINI TAKIP, KONTROL EDER VE YAPILMASINI SAĞLAR.

-ASTINDAN HUSUSI MENFAAT TEMIN EDECEK BIR TALEPTE BULUNAMAZ. HEDIYE KABUL EDEMEZ, BORÇ ALAMAZ.

-AMIR MAIYETINE KARŞI DAIMA BITARAFLIK VE HAKKANIYETI MUHAFAZA EDER.

-MAIYETININ DISIPLININI BOZAN HAREKETLERDEN DOLAYI ONLARA DISIPLIN CEZASI VERIR VEYA VERILMESI IÇIN ÜST MAKAMA BAŞ VURUR.

MAIYET VE VAZIFESI

-MAIYET AMIRLERINE VE ÜSTLERINE UMUMI ADAP IÇINDE VE ÖRFE UYGUN BIR HÜRMET GÖSTERMEK ZORUNDADIR. ÜST VEYA AMIRI ILE “SIZ”LI KONUŞUR. HITAP EDERKEN ISMINI DEĞIL ÖRF GEREĞI MAKAMINI BELLI EDEN SIFATINI KULLANIR.

-MAIYET, AMIRLERIN VE ÜSTLERIN MESLEKI VE ŞAHSI ŞEREF VE HASIYETLERINE DOKUNACAK SÖZLER SÖYLEYEMEZ, NEREDE OLURSA OLSUN ÇEKIŞTIREMEZ, ŞAHSIYETLERINI HOR VE HAKIR GÖREMEZ.

-AMIRI TARAFINDAN VERILEN HIZMET EMIRLERINI HIÇ BIR ITIRAZ ILERI SÜRMEKSIZIN DERHAL VE HARFIYEN YERINE GETIRIR,

-GEMI, CAN VE MAL EMNIYETI ILE ÇEVRE GÜVENLIĞINI TEHLIKEYE SOKABILECEK, ŞIRKET MENFAATLERINE ZARAR VEREBILECEK, ÜLKEMIZIN ITIBARINI ZEDELEYEBILECEK BÜTÜN HUSUSLARDA DIĞER GEMI ADAMLARININ ALEYHINDE DAHI OLSA BILDIKLERINI DOĞRU VE TAM OLARAK BILDIRMEK MECBURIYETINDEDIR.

-MAIYET MUAYYEN OLAN VAZIFELERI VE ALDIĞI EMIRLERI VAKTINDE YAPAR, DEĞIŞTIREMEZ VE HADDINI AŞAMAZ. İCRADAN DOĞACAK MESULIYET EMRI VERENE AITTIR. İTAATSIZLIK VE HATTA ITAAT HISSINI TEHDIT EDEN HER TÜRLÜ TEZAHÜRLER, SÖZLER, YAZILAR, FIIL VE HAREKETLER, CEZAI MÜEYYIDELER ILE MEN OLUNUR.

-MAIYET BIR ANLAMDA ÜSTLERIN YARDIMCISI, ORTAK AMACIN BIR HALKASIDIR. KESINLIKLE BIR MESLEKI RAKIP DEĞILDIR. BU ANLAMDA MAIYET YARIŞI KAZANMAK PAHASINA ŞIRKETIN ZARARA UĞRAMASINI GÖZ ARDI EDEMEZ. MAIYET ÜSTÜNÜN EKSIK BILGILENDIRME SONUCU BÜYÜK BIR TEHLIKEYE VE AĞIR BIR ZARARA SEBEP OLABILECEĞINI DÜŞÜNDÜĞÜ BIR UYGULAMA IÇINE GIRDIĞINI VEYA EMIR VERDIĞINI GÖRÜR ISE GEREKLI SÜRAT, SAYGI VE NEZAKET KURALLARI DAHILINDE BILGI VE DEĞERLENDIRME AKTARIMI YAPMALIDIR. EĞER DURUMUN BILGI AKTARIMI VE DEĞIŞIKLIK IÇIN UYGUN OLMADIĞI GÖRÜŞÜ ILE MAIYET EMIR VEYA UYGULAMANIN AKSINE BIR FIILÎ MÜDAHALEDE BULUNDUYSA SONUÇTAN BIZZAT SORUMLU OLUR.

ORTAK YAŞAM KURALLARI

AŞAĞIDA GEMIDEKI ORTAK YAŞAMIN KURALLARINDAN BAZILARINA YER VERILMIŞTIR. KURALLAR BURADA YAZILANLAR ILE SINIRLI OLMAYIP MAKALENİN BIR ÇOK YERINDE BAŞKA ORTAK YAŞAM KURALLARINI DA BULABILIRSINIZ. AYRICA BU KURALLAR SABIT OLMAYIP ŞIRKET VE KAPTANINA GÖRE BAZI DEĞIŞIMLER GÖSTEREBILIR.

KIYAFET

GEMI ADAMININ KIYAFETI ÇALIŞIRKEN, ISTIRAHAT HALINDE VEYA DIŞARI ÇIKARKEN ŞIRKETIN BELIRLEMIŞ OLDUĞU ŞEKILDE OLUR. ŞIRKET BIR KIYAFET BELIRLEDIYSE BELIRLEDIĞI KIYAFETI VERMEK ZORUNDADIR. AKSI HALDE GEMI ADAMI BULUNDUĞU DURUM VE YERE UYGUN OLARAK KIYAFETINI SEÇMEKTE SERBESTTIR.

ÇALIŞMALARDA KESINLIKLE KORUYUCU GIYSI VE TEÇHIZAT KULLANILIR. MAKINE, SINTINE, TANK, GÜVERTE, AMBAR GIBI KIYAFETLERI YIPRATICI VE KIRLETICI YERLERDEKI ÇALIŞMALARDA ÖNCELIK KIYAFETIN KORUYUCU OLMASI VE ÇALIŞMAYI ENGELLEYICI OLMAMASI GEREKIR.

YORUCU, KIRLETICI, YIPRATICI IŞLERIN YAPILMASI VE ÖNCELIĞINE GÖRE GEREKLI TEMIZLIK VE DEĞIŞIM IÇIN VAKTIN OLMADIĞI DURUMLARDA MÜMKÜN OLDUĞUNCA YEMEK VE DINLENME SALONLARINA ÇALIŞMA KIYAFETIYLE GIRILMEZ. BÖYLE DURUMLARDA MÜMKÜN OLDUĞUNCA KIÇ ÜZERINDE VEYA HAVA ŞARTLARI UYGUN DEĞILSE IÇERIDE AYRI BIR YERDE TOPLU OLARAK, ÇEVREYI FAZLA KIRLETMEDEN IHTIYAÇLAR KARŞILANIR. BUNUNLA ILGILI TEDBIRLERI ZABITLER KENDILERI, TAYFALAR IÇINSE LOSTROMOLAR ALIR.

YEMEK VEYA DINLENME SALONLARI GIBI SOSYAL MAKSATLI TOPLANILAN YERLERE, KÖPRÜ ÜSTÜNE, BIR BAŞKASININ KAMARASINA VEYA ÇALIŞMA OFISINE, SAHILDEKI YETKILILERININ YANLARINA VEYA OFISLERINE GIREN VEYA LIMAN IZNINE GIDEN GEMI ADAMI ÖNCELIKLE KENDINE SAYGI SONRA TEMSIL ETTIĞI DEĞERLER ADINA BEDENI TEMIZLIĞINI YAPMIŞ VE MÜMKÜN OLDUĞUNCA UYGUN, TEMIZ, YIRTIKSIZ VE HATTA YERINE GÖRE ÜTÜLÜ KIYAFET IÇINDE OLUR.

NE KADAR SICAK OLURSA OLSUN ADABA AYKIRI KIYAFETLERLE GEMI IÇERISINDE DOLAŞILMAZ, TERLIK ILE ÇALIŞMA MAHALLERINE GEÇILMEZ, TOPUĞUNA BASILMIŞ AYAKKABI ILE DOLAŞILMAZ.

KIŞILER ARASI İLIŞKILER

GEMI ADAMLARI BIRBIRLERI ILE ILIŞKILERINDE KARŞILIKLI SEVGI VE SAYGI KURALLARINA UYARLAR. HITAPLARINDA AŞAĞILAYICI LAKAPLAR KULLANMAZ, BIRBIRLERINE KARŞI ALÇALTICI, GURUR KIRICI DAVRANIŞLARDAN KAÇINIRLAR. KÜSLÜK OLMAZ VE KIRGINLIKLAR ÖZELLIKLE IŞ YAPILMASINDA VERIM DÜŞÜRÜCÜ SEVIYEDE OLAMAZ.

TARTIŞMALAR ÇOK YÜKSEK SESLI OLMAZ, KESINLIKLE HAKARETTEN VE FIZIKI ŞIDDETTEN KAÇINILIR. MEŞRU MÜDAFAA HALINDE DAHI ILK BAKILACAK OLAN UNSUR MÜDAFAA BIÇIMININ NITELIK VE ŞIDDET DERECESI AÇISINDAN FAZLA VEYA GEREKLI OLUP OLMADIĞIDIR.

GEMIDE DIŞARIDAN GELEN GÖREVLI KIŞILER ILE KESINLIKLE TARTIŞILMAZ. TARTIŞMA GEREKTIRECEK DURUMLARDA OLAY BIR ÜST MAKAMA ILETILIR. YABANCILAR ILE ITIŞME KAKIŞMA YAPILMAZ, ŞAKA MAKSATLI DAHI OLSA FIZIKI TEMASTA BULUNULMAZ. LIMANLARDA DIŞ KURULUŞLAR TARAFINDAN GEMIYE VE PERSONELE VERILEN SERVIS, LOKAL GIBI IMKANLARDAN YARARLANIRKEN KESINLIKLE ONLARIN BELIRTTIĞI KURALLARA UYULUR, AKSI ÜZERINDE ISRAR VE TARTIŞMA YAPILMAZ.

GEMI DIŞINDAN GELEBILECEK FIZIKI ŞIDDET TEHDITLERINDE DAHI ŞIDDETE BAŞVURULMAZ. KESINLIKLE LIMANLARDA, BIR ŞIDDET GÖSTERISI AMACI ILE TOPLANIP VEYA YALNIZ OLARAK BIR YERE GIDILMEZ. KORSAN SALDIRILARINDA DAHI SALDIRGANA ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI AKTIF SAVUNMA YAPILMAZ, KILITLEME, BASINÇLI SU VERME GIBI PASIF ENGELLEMELERE GIDILIR

BULUNDURULMAYACAK ZATI EŞYA

GEMILERDE FARKLI NEDENLER ILE PERSONELIN KAMARALARINDA BAZI MALZEME VE EŞYANIN BULUNDURULMASINA MÜSAADE EDILMEZ. BULUNDURULMASINA MÜSAADE EDILMEYEN MALZEME VE EŞYA AŞAĞIDA BELIRTILMIŞTIR.

-YIYECEK

-PARLAYICI, PATLAYICI, AKICI MADDE

-SILAH KAPSAMINA GIRECEK, ATEŞLI, DELICI VEYA KESICI ALET

-UYUŞTURUCU KAPSAMINA GIREBILECEK MADDE VEYA ILAÇ

-PORNO KAPSAMINA GIREBILIR YAYIN, AUDIO-VIDEO KAYIT, ALET, AKSESUAR

-İZIN VERILENDEN DAHA FAZLA IÇKI VE SIGARA

-GEMIYE AIT TÜKETIM MALZEMESI

-ÇOK KIYMETLI EŞYA VE PARA

-KAÇAK KAPSAMINA GIREBILECEK BILDIRIMI YAPILMAMIŞ EŞYA.

GEREK IDARI GEREKSE DISIPLIN GEREKÇELERI ILE KAMARALAR GEREKTIĞINDE KAPTAN EMRI ILE DISIPLIN ZABITI TARAFINDAN KONTROL EDILEBILIR, KAMARALARDA ARAMA YAPILABILIR.

İZINSIZ İLAÇ VE UYUŞTURUCU BULUNDURMAK

GEMILERDE ILAÇ KONTROLÜ IKINCI ZABIT TARAFINDAN YAPILIR. BUNUN GEREKÇESI PERSONEL SAĞLIĞININ TAKIBI, ILAÇLARIN SAĞLIKLI ŞEKILDE MUHAFAZASI VE UYUŞTURUCU KONTROLÜDÜR. BU NEDEN ILE GEMIYE KATILAN GEMI ADAMI VAR ISE YANINDAKI ILAÇLARI IKINCI ZABITE TESLIM EDER VE YANINDA ILAÇ BULUNDURMAYA DEVAM ETMEK ANCAK IKINCI ZABITIN IZNI ILE OLUR.

UYUŞTURUCU YAPTIĞI ETKI NEDENI ILE KULLANAN KIŞIDE HAZ DUYGUSU OLUŞTURAN ANCAK IRADE KONTROLÜNÜ AZALTMASI, VÜCUTTA HASARLARA SEBEP OLMASI VE KULLANIM BAĞIMLILIĞI YARATMASI NEDENI ILE GENELDE TÜM DÜNYADA KULLANIMI VE SATIŞI YASAKLANAN MADDELERDIR. ÜLKELERIN UYUŞTURUCU ILE MÜCADELEDE BELIRLI POLITIKALARI BULUNUR. BU POLITIKALARININ SONUCU BELIRLENEN YASAKLARIN IHLALI HALINDE KULLANAN VE SATANLARA KARŞI ÇOK YÜKSEK CEZALAR UYGULANIR.

UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞINDA GEMILERIN KULLANILMASI YAYGIN BIR YÖNTEMDIR. BUNUN ÖNLENMESI IÇIN ÖZELLIKLE BIR IHBAR HALINDE LIMANLARDA ÇOK TEFERRUATLI KONTROL VE ARAMALAR YAPILABILMEKTEDIR. BU KONTROL VE ARAMALARDA BIR KAÇAKÇILIĞIN TESPITI HALINDE DE HEM ILGILI KIŞILERE HEM DE GEMIYE UZUN SÜRE ÇALIŞMALARINI ENGELLEYICI TUTUKLAMALAR VE BÜYÜK PARA CEZALARI VERILMEKTEDIR. BU NEDEN ILE ŞIRKETLERIN GEMILERINDE UYGULANMAK ÜZERE UYUŞTURUCU KONTROL POLITIKALARI BULUNUR. SADECE BELIRLI UYUŞTURUCULAR DEĞIL UYUŞTURUCU KAPSAMINA GIREBILECEK HERHANGI BIR MADDENIN GEMIDE BULUNDURULMASI VE KULLANILMASI DAHI YASAKLANIR. AKSININ TESPITI HALINDE DERHAL ILGILI KIŞININ GEMI VE IŞLETME ILE ILIŞKISI KESILIR. BU NEDEN ILE UYUŞTURUCU KAPSAMINA GIREN ILAÇLARIN DAHI GEMI ADAMININ YANINDA BULUNDURMASINA IZIN VERILMEZ. ZORUNLULUK HALLERINDE ISE KAPTAN VE BÖLÜM AMIRLERINDEN IZIN ALINIR.

ALKOL KULLANIMI

ALKOLÜN INSAN VÜCUDUNDA MEYDANA GETIRDIĞI OLUMSUZ ETKILER BILINMEKTEDIR. İRADEYI VE VÜCUT KONTROLÜNÜ ZAYIFLATIR, DÜŞÜNME VE IFADEYI ZORLAŞTIRIR, INSANDA GEREKSIZ CESARET DUYGUSU OLUŞTURUR. SOĞUK HAVALARDA GENEL BILINENIN AKSINE KULLANANA ENERJI VERMEZ VE KIŞILERIN DONARAK ÖLMESINI KOLAYLAŞTIRIR. BU NEDEN ILE GEMILERDE ALKOL KULLANIMI ILE ILGILI OLARAK ŞIRKETLERIN BELIRLI ALKOL KULLANIM POLITIKALARI VARDIR VE ALKOL KULLANIMI SINIRLANDIRILMIŞTIR.

GEMIDE ALKOL KULLANIMININ SINIRLANDIRILMASINDA BAZI TEDBIRLER ALINIR. BUNLARDAN BIRISI,GEMI ADAMININ GEMIDE IÇKI TEMIN IMKANI OLAN KAPTAN STORUNDAN YAPILAN SATIŞLARA GENEL VEYA ÖZEL SINIRLAMALARIN GETIRILMESIDIR. GENEL OLARAK GEMI IÇI SATIŞLARDA KIŞI BAŞINA HAFTADA BIR ŞIŞEYE MÜSAADE EDILIR. BIR DIĞER TEDBIRDE ALKOL KULLANIMINDA SINIR GETIRILMESIDIR. BUNUN IÇIN DE HIÇBIR PERSONEL 50 PROMIL DEĞERININ ÜZERINDE ALKOLLÜ OLMAYA MÜSAADE EDILMEZ. BUNU PRATIK OLARAK 7 SAAT IÇERISINDE BIR DUBLEDEN FAZLA RAKI IÇMEMEK OLARAK BELIRLEYEBILIRIZ. BUNLARIN KONTROL VE TAKIPLERI BÖLÜM AMIRLERINCE YAPILIR.





ZIYARETÇI KABULÜ

GEMI PERSONELI, 1.ZABITIN IZNI OLMAKSIZIN KIŞISEL ZIYARETÇI KABUL EDEMEZ. KAPTAN VEYA BÖLÜM AMIRLERI HARICINDE GEMI PERSONELI IZIN VERILMIŞ ZIYARETÇILERINI ISKELE BAŞINDA BIZZAT KARŞILARLAR. KAPTAN VEYA BÖLÜM AMIRLERININ ZIYARETÇILERI DURUMA GÖRE ZIYARETÇI SAHIBININ BILDIRDIĞI KIŞI TARAFINDAN KARŞILANIR. MÜSAADE EDILEN ZIYARETÇILER MISAFIR GETIRENIN DINLENME SALONUNDA KABUL EDILIRLER VE YINE ANCAK 1.ZABITIN IZNI ILE GEMIYI DOLAŞTIRILABILIR VE YEMEĞE DAVET EDEBILIRLER. KAPTAN VE BÖLÜM AMIRLERININ ZIYARETÇILERI UYGUNSA KENDI OFISLERINDE KABUL EDILIR VE BIZZAT KENDILERI VEYA UYGUN GÖRÜLEN BIR ZABIT EŞLIĞINDE GEMI GEZDIRILEBILIR. GEMIYI DOLAŞAN ZIYARETÇILERE GENEL OLARAK KÖPRÜ ÜSTÜ HARICINDEKI KAPALI BÖLÜMLER KAPIDAN GÖSTERILIR, IÇERI GIRMELERINE MÜSAADE EDILMEZ. KÖPRÜ ÜSTÜNDE ISE TUTULMUŞ KAYITLARIN VE JURNALIN INCELENMESINE MÜSAADE EDILMEZ. MÜSAADE ALINARAK GEMIYE SOKULAN ZIYARETÇI KESINLIKLE DINLENME SALONU DIŞINDA YALNIZ BIRAKILMAZ.

MÜRACAAT VE ŞIKAYETLER

HER GEMIADAMI GEREK HIZMETE VE GEREK ZATI IŞLERINE AIT KANUN VE NIZAMLARIN KENDISINE VERMIŞ OLDUĞU HAK VE SALAHIYETLER HERHANGI BIR SURETTE HAKSIZ OLARAK IHLAL EDILIRSE VEYA IHLAL EDILDIĞINI DÜŞÜNÜRSE ŞIKAYET ETMEK VE RESMI VE ŞAHSI IŞLERINDEN DOLAYI DA MÜRACAATTA BULUNMAK HAKKINA HAIZDIR.

GEMI PERSONELI ŞIRKET ILE DOĞRUDAN TEMAS KURAMAZ. TALEP VE ŞIKAYETLER SILSILE YOLUNU TAKIP EDER. MÜRACAAT VE ŞIKAYETLER SÖZ VEYA YAZI ILE VE EN YAKIN AMIRE YAPILIR. EĞER BU AMIRDEN ŞIKAYET OLUNACAK ISE ŞIKAYET EDILEN AMIR GEÇILEREK BIR DERECE ÜSTÜNDEKI AMIRE YAPILIR. SÖZLE YAPILAN ŞIKAYETLER ZABIT ILE TESPIT OLUNUR. MÜRACAAT VE ŞIKAYETLER TAKIP VE TAHKIK VE BIR KARARA BAĞLANARAK NETICESI MÜRACAAT SAHIBINE MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMANDA MUTLAKA BILDIRILIR. ANCAK BU MÜDDET HIÇBIR HALDE 15 GÜNÜ GEÇEMEZ. ADLI TAHKIKATA MEVZU OLAN ŞIKAYETLER VE ITIRAZLAR HAKKINDAKI CEZA VE USUL KANUNLARINDAKI HÜKÜMLER SAKLIDIR.

TOPLU OLARAK ŞIKAYET YASAKTIR. BIR VEYA AYNI HADISE BIRDEN FAZLA ŞAHISLARIN ŞIKAYETLERINE SEBEP VEYA MEVZU OLURSA BUNLARIN HER BIRI AYRI AYRI VE YALNIZ BAŞINA ŞIKAYET HAKKINI KULLANABILIRLER. ŞIKAYET REDDEDILDIĞI TAKTIRDE ŞIKAYETÇIYE BU YÜZDEN CEZA VERILEMEZ. ANCAK ŞIKAYET EDERKEN ŞIKAYETÇI BIR SUÇ IŞLEMIŞ VEYA BIR DISIPLIN TECAVÜZÜNDE BULUNMUŞSA AYRICA MESUL OLUR.

DISIPLIN

GEMI ADAMININ GEMI IÇERISINDEKI YAŞAMINI DÜZENLEYEN KURALLARI OLUŞTURMAK VE BU KURALLAR BÜTÜNÜNÜN OLUŞTURDUĞU DÜZENE UYMAK PERSONEL DISIPLININI OLUŞTURUR. PERSONEL DISIPLINI IŞIN TEMEL TAŞLARINDAN BIRIDIR. OLMAMASI CIDDI AKSAKLIKLARA SEBEP OLUR. KAPTANIN EN ÖNEMLI GÖREVLERINDEN BIRIDE BU DISIPLINI SAĞLAMAKTIR. GEREKTIĞI TAKTIRDE BU DISIPLININ MUHAFAZASI VE IDAMESI IÇIN KAPTAN KAYNAĞINI KANUNLARDAN, EMNIYETLI IŞLETIM SISTEMINDEN VE ÖRFLERDEN ALAN CEZAI VE IDARI TEDBIRLERI ALIR.

AMIRIN DISIPLINDEKI YERI

AMIR PERSONELIN MORALINI ÜST SEVIYEDE TUTMAYA ÇALIŞIR, PERSONEL ARASI ILIŞKILERIN KARŞILIKLI SAYGI VE SEVGI BAĞLARI IÇERISINDE DEVAMI SAĞLAR, GEMI GÖREVININ EN IYI ŞARTLARDA BAŞARILMASI IÇIN GEREKLI TEDBIRLERI ALIR. AMIRIN ALACAĞI TEDBIRLER GEREKLI KURALLARI KOYMAK, EĞITIMI GERÇEKLEŞTIRMEK, UYUMU TAKIP ETMEK, IHLALLERI TESPIT ETMEK, SORUMLUSUNU VE NEDENINI ARAŞTIRMAKTIR.

AMIR MAIYETI ILE IKILI MÜNASEBETLERDE NASIL KENDISINE KARŞI BIR SAYGI BEKLIYOR ISE O DA ONLARA KARŞI AYNI SAYGIYI GÖSTERIR, DISIPLININ SAĞLANMASI IÇIN HAKARET DERECESINE VARAN IFADELER KULLANMAZ. AMIR ÖNCELIKLI OLARAK MAIYETININ GÖREVINI DAHA IYI YAPILABILMESI IÇIN ONLARI ŞEVKLENDIRIR, GEREKIR ISE EĞITIR, VERIMLERININ ARTMASI IÇIN GEREKLI TEDBIRLERI ALIR, CEZAI UYGULAMALARA ANCAK GEREKEN SÖZLÜ IKAZLARI YAPTIKTAN SONRA YARARI OLACAKSA VEYA ARTIK O KIŞIDEN IHTIYAÇ OLAN VERIMIN ALINAMADIĞI TAKTIRDE GIDER. VAZIFE IHLALLERINDE ÖNCELIKLI OLARAK AMIR KENDI ÜZERINE DÜŞEN GÖREVI YAPIP, GÖREVIN YAPILABILMESI IÇIN GEREKLI ORTAMI HAZIRLAYIP, MALZEME, ZAMAN, YARDIM UNSURLARININ SAĞLANIP SAĞLANAMADIĞINI KONTROL EDER.

MÜKAFAT GEREKTIREN KONULARDA SILSILE TAKIBI ILE GEMI KAPTANLIĞINA MÜRACAATLA IMKANLAR DAHILINDE HAK EDENE MÜKAFAT VERILMESINI SAĞLAR. İHLALLERDE AMIR GEREKLI DISIPLIN CEZASININ VERILMESI IÇIN ŞIKAYETÇI SIFATI ILE BÖLÜM AMIRINE BAŞVURABILIR.

KAPTAN VE CEZA

KANUNUN VERDIĞI YETKI ILE KAPTANIN, GEMININ EMNIYET VE DISIPLININI TEMIN MAKSADI ILE, GEMIADAMLARI VE GEMIDE BULUNAN DIĞER ŞAHISLAR ÜZERINDE CEBIR KULLANMA, HAPSETME, GEMIDEN UZAKLAŞTIRMA, ÜZERLERINI VE EŞYALARINI ARAMA, EŞYALARA EL KOYMA, KAÇANLARI ZORLA GETIRME YETKISI BULUNMAKTADIR. DISIPLIN TALIMATLARINDA BILDIRILEN TEDBIRLER, UYGULAMALAR VE BÖLÜM AMIRLERININ VE DISIPLIN KOMITESININ ALDIĞI KARARLAR DAYANAĞINI KAPTANIN KANUNDAN GELEN BU YETKILERINDEN ALIR.

TALIMATLARDA BELIRTILEN, BÖLÜM AMIRLERININ VE DISIPLIN KOMITESININ YETKILERI, KAPTANIN KANUNLARDAN ALDIĞI YETKILERINDEN FERAGAT ETTIĞI ANLAMINI TAŞIMAZ. AMAÇ SADECE DAHA IYI BIR DISIPLININ, HAKKANIYET ÖLÇÜLERINDE SAĞLANABILMESIDIR. BÖLÜM AMIRLERI ILE ILGILI KARARLARI KAPTAN TEK BAŞINA ALIR.

DISIPLIN SAĞLAMA

GEMI DISIPLINININ SAĞLANMASINDA BÖLÜM AMIRLERI IDARI AÇIDAN KAPTANIN YARDIMCISIDIR. BÖLÜM AMIRLERI KENDI BÖLÜM PERSONELI VE ÇALIŞMALARDAKI DISIPLIN ILE SORUMLU OLMAKLA BIRLIKTE HER IKI BÖLÜM PERSONEL VE ÇALIŞMASININ KARIŞTIĞI DISIPLIN OLAYLARINDA BERABERCE VEYA BAĞIMSIZ OLARAK UYGULAMA YAPABILIRLER. BÖLÜM AMIRLERI TANIK OLDUKLARI VEYA KENDILERINE ILETILEN OLAYLARIN DISIPLIN SUÇU IÇERMESI OLASILIĞI HALINDE GEMININ DISIPLIN YÖNTEMI GEREĞI IŞLEM YAPMAK ZORUNDADIR. AKSINDEN SORUMLUDUR. DISIPLININ SAĞLANMASINDA TÜM PERSONEL KAPTANA YARDIMCI OLMAKTAN SORUMLUDUR.

GEMI DÜZENI ILE ILGILI OLARAK IŞLETME VE KAPTAN TALIMATLARINDA BELIRTILEN KURALLARIN IHLALINDE YINE BU TALIMATLAR DOĞRULTUSUNDA MÜEYYIDELER UYGULANIR. ANCAK TALIMATLAR ILE BELIRLENMIŞ DISIPLIN SUÇLARIN BIR KISMI T.C. KANUNLARINA DAYANIR VE MAHKEMELERINDE YARGILANMAYA AÇIKTIR.

GEMI DISIPLIN TALIMATLARININ BELIRTTIĞI SUÇLARI IŞLEYEN PERSONELE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR ŞUNLARDIR.

-ZORLA YAPTIRIM VEYA EL KOYUM,

-TAZMIN ETTIRME,

-DISIPLIN CEZASI,

-HAPIS,

-GEMIDEN UZAKLAŞTIRMA,

-KONTRAT IPTALI.

YASAKLARA UYULMAMASI HALINDE UYGULANACAK DISIPLIN CEZA ÇEŞITLERI, IHTAR VE UYARIDIR. SUÇLARIN TEKRARINDA CEZALAR ARTIRILIR. HANGI SUÇA HANGI MÜEYYIDENIN UYGULANACAĞI TALIMATLAR TARAFINDAN BELIRTILIR.

SAVUNMA VE SORUŞTURMA

KENDISINE BIR SUÇ ISNAT EDILEN GEMI PERSONELI KENDINI SAVUNMA HAKKINA SAHIPTIR. SAVUNMAYI SUÇLANAN KIŞININ AMIRI VEYA DISIPLIN ZABITI ISTER. SAVUNMA YAZILI VEYA ZABIT ALTINA ALMAK KAYDI ILE SÖZLÜ OLUR. DISIPLIN KOMITESINDE TALEP EDILMIŞ ISE SÖZLÜ SAVUNMA YAPAN PERSONELIN BU SÖZLÜ SAVUNMASI YAZILI KAYDA ALINIR VE IMZALATILIR.

AMIRLER TANIK OLDUKLARI VEYA KENDILERINE ILETILEN DISIPLIN KURALLARINA AYKIRI OLAYLARIN TANIKLARINI DINLERLER. OLAYDA BIR SUÇ GÖRÜYORLARSA FORM-2’DEKI ÖRNEĞE GÖRE TANIK VE SANIK IFADELERINI YAZILI OLARAK KAYDA ALIP IMZALATIRLAR. SANIĞIN SUÇU SABIT VE DISIPLIN SUÇU KAPSAMINDAYSA FORM-3’TEKI ÖRNEĞE GÖRE DISIPLIN CEZASI VERILDIĞINI IFADE EDEN RAPORU ÜÇ NÜSHA HAZIRLAYIP IMZALARLAR VE RAPORUN BIRINI SUÇLU KIŞIYE, DIĞERINI KIŞISEL DOSYASINA, SONUNCUYU DA IŞLETMEYE OLACAK ŞEKILDE DAĞITIM YAPARLAR. TANIK VE SANIK IFADELERI KIŞISEL DOSYAYA KOYARLAR. DISIPLIN SUÇUNU AŞAN DURUMLARDA ISE TANIK VE SANIK, IFADELERINI KAPTANA VERIRLER. DISIPLIN SUÇUNU AŞAN DURUMLARDA KAPTAN YA YETKISINI TEK OLARAK, YA DA GEMI DISIPLIN KOMITESI ILE BIRLIKTE KULLANARAK, SUÇLU KIŞIYE CEZA UYGULAMASINI YAPAR. CEZA KIŞININ KENDISINE TEBLIĞ EDILIR VE RAPORUN BIR NÜSHASI KENDISINE VERILIR. RAPORUN NÜSHALARINDAN BIRI KIŞISEL DOSYASINA KONUR, DIĞERI IŞLETMEYE GÖNDERILIR.

BÖLÜM AMIRLERININ VERDIĞI CEZALARDA HAKKANIYET KURALLARININ AŞILDIĞINI VE MAĞDUR OLDUKLARINI DÜŞÜNEN KIŞILER VERILEN CEZANIN IPTALI IÇIN KAPTAN VEYA DISIPLIN ZABITI ARACILIĞI ILE DISIPLIN KOMITESINE BAŞVURABILIR.

3.5. DISIPLIN KOMITESI

DISIPLIN KOMITESI, KAPTANIN BAŞKANLIĞINDA, 1.ZABIT VE BAŞMÜHENDISIN ÜYELIĞI ILE 3 KIŞIDEN OLUŞUR. KOMITE KENDILERINE ILETILEN IDDIALARI IRDELER, SUÇLANAN KIŞININ YAZILI VEYA SÖZLÜ SAVUNMASINI DISIPLIN ZABITI ARACILIĞI ILE ALIR, SUÇLU VEYA SUÇSUZLUK KARARINI VERIR. SUÇLULUK HALINDE HAPIS, GEMIDEN UZAKLAŞTIRMA VE KONTRAT IPTALI YAPTIRIMLARINI UYGULAR. DISIPLIN CEZASI ITIRAZLARINI INCELER, HAKKANIYETIN AŞILDIĞINI TESPIT EDERSE CEZAYI IPTAL EDER. HAPIS CEZASI KARARI ÖNEMINE BINAEN KAPTAN EMRI ILE DERHAL UYGULAMAYA GEÇIRILEREK BILAHARE DISIPLIN KOMITESINDE DEĞERLENDIRMEYE KONULABILIR. KARAR ILE ILGILI KAYITLARI TANZIM EDER VE RAPORLAMA IŞLEMLERINI YAPAR.

MÜKAFAT

BIR ÇALIŞANDAN BEKLENEN ÇALIŞMA AZMI, BILGI, INSAN ILIŞKILERI VE DÜRÜSTLÜKTÜR. BU DEĞERLERE SAHIP VE KENDINI DEVAMLI GELIŞTIREN PERSONEL TEŞVIK AMACI ILE BÖLÜM AMIRININ ÖNERISI, KAPTANIN ONAYI ILE GEMI KAPTANLIĞI VE/VEYA IŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN ÖDÜLLENDIRILEBILIR. PERSONELIN, ÖDÜLLENDIRMEYE GEREKÇE GÖSTERILEN DEĞERLERE SAHIP OLDUĞU EN AZ ALTI AYLIK BIR DEVAMLI ÇALIŞMANIN BÜTÜNÜ IÇIN GÖZ ÖNÜNE ALINIR. BEKLENMEDIK BIR ANDA OLARAK ORTAYA ÇIKAN VE SONUNDA CAN VE MAL KAYBININ VE ÇEVRE KIRLILIĞININ PEK MUHTEMEL OLDUĞU OLAYLARDA CANSIPARANE BIR ÇALIŞMA GÖSTERIP CAN VE MAL KAYBINI VE ÇEVRE KIRLILIĞINI ENGELLEYEN YA DA ÇOK AZA INDIREN PERSONEL ALTI AYLIK SÜRE ŞARTI GÖZETILMEKSIZIN ÖDÜLLENDIRILIR

FORM-2

ŞIRKET

İFADE TUTANAĞI

AD SOYAD :

OLAY :

OLAY TARİHİ :

İDDİA EDİLEN SUÇ :

YUKARIDA BELIRTILEN OLAY VE IDDIA EDILEN SUÇ HAKKINDA IFADENIZ VEYA SAVUNMANIZ RICA OLUNUR.

BÖLÜM AMİRİ

(AD SOYAD, GÖREV, IMZA VE TARIH)

İFADE VEYA SAVUNMA :

(AD SOYAD,GÖREV,IMZA VE TARIH)

FORM-3

ŞIRKET,

PERSONEL KARAR TEBLİĞİ

SUÇLANANIN ADI SOYADI :

OLAY TARİHİ :

OLAY :

YUKARIDA BELIRTILEN OLAY HAKKINDA, YAPILAN ARAŞTIRMA VE SORUŞTURMA SONUCU HAKKINIZDA AŞAĞIDAKI KARAR ALINMIŞTIR. SUÇLU BULUNMAMIŞTIR (SUÇLAMANIN VEYA CEZANIN GERI ALINMASI BELIRTILECEKTIR.) :

SUÇLU BULUNARAK ……………………………………………………………………….TARAFINDAN, ………………………………………………………………………………………………….GEREK ÇESİ İLE,

SUÇLU OLDUĞUNUZ KANAATINE VARDIM/DIK.AŞAĞIDA BELIRTILEN CEZANIN VERILMESINE/DEVAMINA KARAR VERILMIŞTIR.

KARARIN ÜZERINIZDE YAPICI OLMASINI ARZU EDERIZ.

İHTAR :

TEKDİR :

ZORLA YAPTIRIM (AÇIKLAMALI) :

EL KOYUM (AÇIKLAMALI) :

TAZMİN ETTİRME (AÇIKLAMALI) :

HAPİS (AÇIKLAMALI) :

GEMİDEN UZAKLAŞTIRMA :

KONTRAT İPTALİ :

KARARI TEBLİĞ EDEN             KAPTAN (DISIPLIN KURULU ADINA)/ BÖLÜM AMİRİ

(AD SOYAD,GÖREV,IMZA VE TARIH)

KARARI TEBELLÜĞ EDEN          (SUÇLU BULUNAN KIŞI)

(AD SOYAD,GÖREV,IMZA VE TARIH)



GEMİDEN AYRILMAK

HIZMET AKDININ UZATILMASI VE SONA ERMESI

HIZMET AKITLERI AŞAĞIDAKI SEKILER DE SONA ERER.

-BELIRLENEN SÜRENIN BITMESI ILE,

-BELIRLENEN SEFERIN GEMININ VARDIĞI LIMANDA YÜKÜNÜ BOŞALTMASI ILE,

-AKDIN FESIH EDILMESI ILE,

-AKDIN HÜKÜMDEN DÜŞMESI ILE. SONA EREN HIZMET AKDI, AŞAĞIDAKI DURUMLARDA KENDILIĞINDEN UZAR VEYA UZATILABILIR.

-BELIRLI BIR SÜRE IÇIN YAPILAN AKIT SEFER SIRASINDA BITMIŞ OLSA BILE UĞRANILACAK ILK LIMANA KADAR UZATILMIŞ SAYILIR.

-AKDIN FESIH EDILDIĞI ZAMAN GEMI SEYIR HALINDEYSE AKIT UĞRANILACAK ILK LIMANA KADAR UZATILMIŞ SAYILIR.

-BELIRLI BIR SÜRE VEYA SEFER IÇIN YAPILAN IŞ AKDI SONA ERSE BILE GEMI ADAMI, IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILININ MUVAFAKATIYLE IŞE DEVAM EDERSE HIZMET AKDI AYNI SÜRE IÇIN UZATILMIŞ SAYILIR.

AKDIN FESHI

-BIR HIZMET AKDI SADECE IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILI TARAFINDAN AŞAĞIDAKI ÖZEL DURUMLARDA SONA ERDIRILEBILIR:

-GEMI ADAMININ HERHANGI BIR LIMANDA GEMININ HAREKETINDEN ÖNCE GEMIYE DÖNEREK HIZMETE GIRMEMESI VEYA GEMIYE DÖNMEMESI

-GEMI ADAMININ GEMIDE HIZMET GÖRMESININ TUTUKLULUK, HAPIS VEYA GEMIDE ÇALIŞMAKTAN MEN OLUNMASI GIBI SEBEPLERLE IMKANSIZ BIR HAL ALMASI

-GEMI ADAMININ IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILINE KARŞI, KANUNA, HIZMET AKITLERINE VE SAIR IŞ VE ÇALIŞMA ŞARTLARINA AYKIRI HAREKET ETMESI

-GEMI ADAMININ IŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILINE KARŞI DENIZCILIK KURAL VE TEAMÜLLERINE VEYA AHLAK VE ADABA AYKIRI HAREKET ETMESI

-BIR HIZMET AKDI, SADECE GEMI ADAMI TARAFINDAN AŞAĞIDAKI ÖZEL DURUMLARDA SONA ERDIRILEBILIR:

-ÜCRETININ KANUN HÜKÜMLERI VEYA HIZMET AKDI GEREĞINCE ÖDENMEMESI,

-İŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILININ GEMI ADAMINA KARŞI, KANUNA, HIZMET AKITLERINE VEYA SAIR IŞ ŞARTLARINA AYKIRI HAREKET ETMESI,

-İŞVEREN VEYA IŞVEREN VEKILININ GEMI ADAMINA KARŞI DENIZCILIK KURAL VE TEAMÜLLERINE VEYA AHLAK VE ADABA AYKIRI HAREKET ETMESI,

-BIR HIZMET AKDI, IŞVEREN, IŞVEREN VEKILI VEYA GEMI ADAMI TARAFINDAN AŞAĞIDAKI ÖZEL DURUMLARDA SONA ERDIRILEBILIR:

-GEMININ HERHANGI BIR SEBEPLE OTUZ GÜNDEN FAZLA BIR SÜRE SEFERDEN KALDIRILMASI,

-GEMI ADAMININ HERHANGI BIR SEBEPLE SÜREKLI OLARAK GEMI DE ÇALIŞMASINA ENGEL BIR HASTALIĞA VEYA SAKATLIĞA UĞRAMASI,

İHBAR SÜRESI

YUKARIDA YAZILI ÖZEL DURUMLARDA HIZMET AKDI BOZULUYORSA SONA ERDIRME BILDIRIMI HUKUKI GEREKÇE ÖĞRENILIR ÖĞRENILMEZ 6 GÜN IÇERISINDE YAPILMALIDIR. BU DURUMDA TARAFLARIN TAZMINAT HAKLARI SAKLIDIR.

SÜRESI BELIRSIZ BIR HIZMET AKDI YUKARIDA YAZILI ÖZEL DURUMLAR DIŞINDA GEMI ADAMININ IŞE ALINMASINDAN ITIBAREN ALTI AY GEÇMEDIKÇE BOZULAMAZ. ALTI AY GEÇTIKTEN SONRA TEK TARAFLI FESIH EDILEN BIR HIZMET AKDINDE IHBAR SÜRESI KULLANILIR. İHBAR SÜRESI ÖZEL DURUMLAR HARIÇ OLARAK TEK TARAFLI FESIH EDILEN BIR HIZMET AKDINDE DIĞER TARAFIN MAĞDUR OLMAMASI IÇIN VERILEN ÇALIŞMA SÜRESINE GÖRE BELIRLI OLAN ÖN HABER SÜRESIDIR.

ÇALIŞMA SÜRESINE GÖRE BELIRLENEN IHBAR SÜRELERI AŞAĞIDA OLDUĞU GIBIDIR.

-6 AY ÇALIŞAN GEMI ADAMI IÇIN, IKI HAFTA ÖNCE

-6 ILE 18 AY ARASINDA ÇALIŞAN GEMI ADAMI IÇIN, DÖRT HAFTA ÖNCE

-18 ILE 36 AY ARASINDA ÇALIŞAN GEMI ADAMI IÇIN, ALTI HAFTA ÖNCE

-36 AYDAN FAZLA ÇALIŞAN GEMI ADAMI IÇIN, SEKIZ HAFTA ÖNCE

BILDIRME ŞARTINA UYMAYAN TARAF YUKARIDA YAZILI SÜRELERE UYGUN ÜCRET TUTARINDA TAZMINAT ÖDEMEK ZORUNDADIR.

AKDIN HÜKÜMDEN DÜŞMESI

HIZMET AKITLERI AŞAĞIDAKI HALLERDE HÜKÜMDEN DÜŞER.

-GEMININ KAYBA UĞRAMASI.

-TERK EDILMESI.

-HARP GANIMETI ILAN EDILMESI.

-TÜRK BAYRAĞINDAN AYRILMASI. AYNI BAYRAKTA KALMAK ŞARTIYLA, GEMININ EL DEĞIŞTIRMESI, AKDIN FESHINI GEREKTIRMEZ.

GÖREV DEVIR TESLIM İÇIN GÖREVLININ BEKLENMESI,

AYRILIŞ TALEPLERI GEMI KAPTANLIĞINA YAPILIR.KAPTANLIK TARAFINDAN IŞLETMEYE ILETILEN TALEP GEMININ YERI VE SEFERLERI GÖZETILEREK MÜMKÜN OLAN ILK LIMANDA GERÇEKLEŞTIRILIR.

HER NE SEBEP ILE OLURSA OLSUN ISTER KONTRATI SONA ERDIĞI VE KENDI ISTEDIĞI IÇIN, ISTER ISTIFA ETTIĞI, ISTER IŞTEN ÇIKARTILDIĞI IÇIN GEMIDEN AYRILACAK OLAN GEMI ADAMI GEMININ YERI VE SEFERLERI GÖZETILEREK MÜMKÜN OLAN ILK LIMANDA YERINE GÖNDERILECEK GEMI ADAMINI BEKLEMEK ZORUNDADIR. GEMI ADAMI GEMIDEN IZINSIZ VE GÖREV TESLIM ETMEDEN AYRILAMAZ. AYRILAN GEMI ADAMI BUNDAN DOLAYI OLUŞACAK OLAYLARDAN SORUMLUDUR. BU SÜRE ZARFINDA GÖREVINE DEVAM EDECEK VE BU KIŞININ AMIRI DE CAN VE MAL GÜVENLIĞI ILE ÇEVREYI CIDDI ANLAMDA TEHDIT ETMEDIKÇE BU KIŞIYI AYRILINCAYA KADAR GÖREVLENDIRMEKLE YÜKÜMLÜ OLACAKTIR. AKSI HALINDE ÇALIŞMAYAN VEYA ÇALIŞTIRMAYAN KIŞILER BUNDAN SORUMLU OLACAKTIR. TARAFLARIN TAZMINAT HAKLARI SAKLIDIR.

AYRILIŞ ORDINOSU VE GEMIDEN ÇIKIŞ

YERINE ADAM GÖNDERILEN GEMI ADAMI DEĞIŞTIRMECIYE ÜZERINDEKI ZIMMETLI VEYA ZIMMETSIZ GEMI DEMIRBAŞINI VE MALZEMEYI TESLIM EDER, GÖREVI ILE ILGILI GENEL VE DEVAM EDEN ÇALIŞMA ILE ILGILI IŞ VE EMIR BILGILERINI VERIR. DEĞIŞTIRMECIYE GEMIYI VE ÇALIŞMA YERLERINI GEZDIRIR VE TANITIR.

AYRILIŞ YAPACAK GEMI ADAMI ÜZERINDE BAŞKA BIR GEMI ADAMINA AIT EŞYA VE BORÇ BIRAKMAMAYA ÇALIŞACAKTIR. AKSI DURUMDA ALACAKLI OLAN GEMI ADAMI BU AYRILIŞTAN DOLAYI BILGILENDIRILECEK VE ÖDÜNCÜN IADESI ILE ILGILI MUTABAKATA VARILACAKTIR. ZORUNLU HALLERDE ÖDÜNÇ PARANIN IADESI ILE ILGILI SORUNLARDA BÖLÜM AMIRININ ARACILIĞI ILE GEMI KAPTANINDAN ÇÖZÜM TALEP EDILIR.

AYRILAN GEMI ADAMI AYRILMADAN ÖNCE, 2.ZABITI GÖRÜR, AYRILIŞ ORDINOSUNU, BELGELERINI VE VAR ISE IŞLETMEYE GÖNDERILECEK EVRAKLARI ALIR. GÜVENLIK YAKA KARTINI TESLIM EDER. BÖLÜM AMIRINI VE MÜSAITSE KAPTANI GÖREREK “ALLAHAISMARLADIK” DER, SELAMET DILER VE GEMIDEN AYRILIR.

İADE SORUMLULUĞU

İŞ AKDINDE ÖZEL BIR DÜZENLEME YOKSA IŞVERENIN IADE SORUMLULUĞU YURT IÇINDE VEYA DIŞINDA IŞ AKDI SONA EREN VEYA FESIH EDILEN GEMI ADAMININ TÜM YOL, IAŞE VE SAIR MASRAFLARININ KARŞILANARAK GEMININ BAĞLAMA LIMANINA IADE EDILMESIDIR. ANCAK IŞ AKDI GEMI ADAMININ KUSURUNDAN DOLAYI FESIH EDILMIŞ ISE YURT DIŞINDAN GETIRTILEN GEMI ADAMINA AIT TÜM YOLCULUK MASRAFLARI KENDISINDEN ISTENEBILIR. KUSURLU GEMI ADAMININ AYRILIŞI YURT IÇINDEKI BIR LIMANDAN ISE IŞVEREN BU ŞAHSI BAĞLAMA LIMANINA GETIRTMEK ZORUNDA DEĞILDIR. EĞER GEMI ADAMI YABANCI UYRUKLU ISE BU KIŞI IKAMETGAHININ BULUNDUĞU YERE IADE EDILMELIDIR. GEMI ADAMI AYRILDIĞI YERDE BIR BAŞKA KIŞI ILE IŞ ANLAŞMASI YAPARSA VEYA YURDA IADEYI ISTEMEZSE IŞVERENIN BU KIŞININ YOL MASRAFLARINI KARŞILAMA ZORUNLULUĞU KALKAR.

GEMI ADAMINI GENELDE ACENTELER, BAĞLAMA LIMANINA ULAŞIM VASITASINA KADAR GETIRIR. BAĞLAMA LIMANINA GEMI ADAMI DOĞRUDAN IŞLETME PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜNE GIDEREK AYRILIŞ ORDINOSUNU VE VAR ISE ILETILECEK EMANETI TESLIM EDER, GIDECEĞI YER VE KENDISI ILE TEMAS KURULABILECEK TELEFONLARI VERIR, VARSA PERSONEL MÜDÜRÜNÜN TALIMATINI ALARAK AYRILIR. BAĞLAMA LIMANINDA ŞIRKETE ULAŞIM MASRAFLARINI IŞLETME KARŞILAR.

KAYNAK : MEGEP DENİZCİLİK GEMİ ADAMLIĞI







VARDİYA DÜZENLEMELERİ

KÖPRÜ ÜSTÜNDE GÖREV ALACAK VARDIYA ZABITI VE MÜRETTEBATIN OLUŞTURULMASINDA AŞAĞIDAKI HUSUSLAR GÖZ ÖNÜNE ALINACAKTIR ;

1..KÖPRÜ ÜSTÜ HIÇBIR ZAMAN BOŞ BIRAKILMAYACAKTIR.

2.HAVA KOŞULLARI, GÖRÜŞ VE GÜNDÜZ VEYA GECE OLUŞU

3.VARDIYA GÖREVLISI ZABITIN EK SEYIR GÖREVLERINI ÜSLENMESINI GEREKTIRECEK TEHLIKENIN VARLIĞI DURUMUNDA

4.RADAR VE GEMININ SEYIR EMNIYETINI SAĞLAYAN DIĞER ARAÇLARIN KULLANIM VE IŞLEYIŞ DURUMLARI

5.GEMIDE OTOMATIK DÜMEN OLUP OLMADIĞINDA

6.YAPILACAK TELSIZ GÖREVLERININ OLUP OLMADIĞINI

VARDİYANIN TESLİM ALINMASI

1.SEYIR VARDIYASINDAN SORUMLU ZABIT KENDISINDEN GÖREVI TESLIM ALACAK OLANIN VARDIYA GÖREVLERINI YERINE GETIREBILECEK KAPASITEDE OLMADIĞINA KANAAT GETIRIRSE GÖREVI TESLIM ETMEYECEK VE BU DURUMDAN KAPTANI HABERDAR EDECEK.

2.VARDIYAYI TESLIM ALACAK OLAN ZABIT MÜRETTEBATININ GÖREV YAPACAK NITELIKTE, ÖZELLIKLE GECE GÖRÜŞÜNE UYUM SAĞLADIKLARINDAN EMIN OLACAK. EĞER ZABIT UYUM GÖRMEZSE VARDIYAYI TESLIM ALMAYACAKTIR.

3.SEYIR VARDIYASI ZABITININ DEĞIŞIMINDE TEHLIKELI BIR DURUMDAN KAÇINMAK IÇIN MANEVRA VEYA BAŞKA ÇALIŞMALAR YAPILIRSA VARDIYA DEĞIŞIMI BU ÇALIŞMALAR SONA ERENE KADAR ERTELENEBILIR.

4.VARDIYAYI TESLIM ALACAK ZABIT AŞAĞIDAKI HUSUSLARDA ŞAHSEN IKNA OLMALIDIR.

5.SEYIRLE ILGILI OLARAK KAPTANIN ÖZEL TALIMATLARI VE HER ZAMAN GEÇERLI EMIRLERI

6.GEMININ MEVKISI, ROTASI, HIZI VE DRAFTI

7.MEVCUT VE OLASI GELGITLER, AKINTILAR, GÖRÜŞ VE HAVA DURUMU ILE BU FAKTÖRLERIN GEMININ HIZI VE ROTASI ÜZERINE ETKILERI

8.MAKINELERI KÖPRÜ ÜSTÜNDEN KULLANIM ŞEKILLERI

9.TÜM SEYIR VE GÜVENLIK ALETLERININ ÇALIŞMA DURUMLARI

10.CYRO VE MANYETIK PUSULALARIN HATALARI

11.GÖRÜŞ ALANI IÇINDE VEYA  CIVARDA OLDUĞU BILINEN GEMILERIN VARLIĞI

SEYİR VARDİYASININ TUTULMASI

1 – SEYIR VARDIYASINI TUTAN ZABIT :

A.VARDIYAYI KÖPRÜ ÜSTÜNDE TUTACAKTIR.

B.YERINE UYGUN BIRISI KONMADIKÇA HIÇBIR DURUMDA KÖPRÜ ÜSTÜNÜ TERK EDEMEZ.

C.KAPTAN KÖPRÜ ÜSTÜNDE OLSA BILE GEMININ SEYIR EMNIYETINDEN SORUMLU OLMAYA DEVAM EDECEKTIR. ANCAK KAPTAN ÖZEL OLARAK SORUMLULUĞU ALDIĞINI BEYAN EDERSE VE IKI TARAF BU KONUDA MUTABAKATA VARIRSA KAPTAN SORUMLU OLUR.

D.HER HANGI BIR ŞÜPHELI DURUMDAN KAPTANI HABERDAR EDEREK SEYIR EMNIYETI IÇIN NE YAPILACAĞINI SORACAKTIR.

2 – VARDIYA SIRASINDA ROTA, HIZ, VE GEMININ MEVKII YETERLI SIKLIKTA KONTROL EDILECEK, TÜM SEYIR GEREÇLERI KULLANILARAK GEMININ PLANLANAN ROTAYI IZLEMESI SAĞLANACAKTIR.

3 – SEYIR VARDIYASINDAN SORUMLU ZABIT GEMIDEKI SEYIR VE  GÜVENLIK CIHAZLARININ KULLANILMASINI BILECEKTIR.

4 – SEYIR VARDIYASINDAN SORUMLU ZABIT GEMININ SEYIR EMNIYETINE ZARA VERECEK HIÇBIR IŞ VE GÖREV VERILEMEZ.

5 – SEYIR VARDIYASI ZABITLERI EMRINDEKI SEYIR CIHAZLARINI EN ETKIN BIÇIMDE KULLANACAKLARDIR.

6 – SEYIR VARDIYASINDAN SORUMLU ZABIT RADARI KULLANIRKEN DENIZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜNDEKI RADAR KULLANIMI ILE ILGILI  KURALLARA UYACAKTIR.

7 – SEYIR VARDIYASINDAN SORUMLU ZABIT GEREKTIĞI TAKTIRDE DÜMENI, MAKINELERI, SES CIHAZLARINI KULLANMADA TEREDDÜT ETMEYECEKTIR.

8 – SEYIR VARDIYASI ZABITLERI GEMININ YÖNETEBILME ÖZELLIKLERINI BIR ARADA OLUŞABILME MESAFESINI BILECEKLERDIR.

9 – VARDIYA SIRASINDA GEMININ SEYRINE ILIŞKIN TÜM HAREKETLER VE FAALIYETLER KAYIT EDILECEKTIR.( KÖPRÜ ÜSTÜ JURNALINE )

10 – SEYIR VARDIYASI ZABITI HER ZAMAN UYGUN GÖZCÜLÜK YAPILDIĞINDAN EMIN OLACAKTIR.

11 – GEMIDEKI SEYIR CIHAZLARININ ÇALIŞMA TESTLERI DURUMLAR EL VERDIĞINCE SIK OLARAK YAPILACAKTIR.

12 – SEYIR VARDIYA ZABITI DÜZENLI KONTROLLER YAPARAK ;

A.DÜMENCININ VEYA OTOMATIK PILOTUN DOĞRU ROTADA GITTIĞINI

B.MANYETIK PUSULA DEĞERININ HER BIR VARDIYADA EN AZ BIR DEFA VE MÜMKÜNSE ROTADAKI ÖNEMLI DEĞIŞIKLIKLERIN AKABINDE BELIRLENDIĞINDE MANYETIK VE CYRO PUSULA RIPITERLERININ KARŞILAŞTIRILDIĞINI

C.OTOMATIK PILOTUN HER VARDIYADA EN AZ BIR DEFA EL ILE DENENDIĞINI

D.SEYIR VE IŞARET FENERLERININ VE DIĞER SEYIR CIHAZLARININ DÜZENLI ÇALIŞTIĞINI

E.TELSIZ CIHAZLARININ TEHLIKE HABERLEŞME YÖNTEMLERINE UYGUN OLARAK ÇALIŞTIĞINI

F.KONTROL, ALARM VE GÖSTERGELERIN DOĞRU ÇALIŞTIĞINI SAPTAYACAKTIR.

13 – VARDIYADAN SORUMLU ZABIT HER ZAMAN DENIZDE CAN EMNIYETI SÖZLEŞMESININ ( SOLAS – 74 ) KURALLARINA UYACAKTIR

14 – YAKIN SULARDA ISKANDIL CIHAZININ ÇOK DEĞERLI BIR YARDIMCI OLDUĞUNU AKILLARINDAN ÇIKARMAYACAKTIR.

15 – SEYIR VARDIYA ZABITI TRAFIĞIN YOĞUN OLDUĞU SULARDA GÖRÜŞÜN KISITLANDIĞI VEYA KISITLANMASININ BEKLENDIĞI DURUMLARDA RADARI ÇALIŞTIRACAKTIR.

16 – SEYIR VARDIYA ZABITI KULLANDIĞI RADAR MESAFE SKALASINI YETERLI SIKLIKTA DEĞIŞTIRECEKTIR.

17 – SEYIR VARDIYASI ZABITI RADAR ÇALIŞIRKEN UYGUN BIR MESAFE SKALASINI SEÇEREK GÖRÜNTÜYÜ DIKKATLE IZLEYECEK VE GEREKLI MANEVRAYI BUNA GÖRE YAPACAKTIR.

18 – SEYIR VARDIYA ZABITI AŞAĞIDAKI DURUMLARDA KAPTANI DERHAL HABERDAR EDECEKTIR :

A.GÖRÜŞ AZALMIŞ VEYA AZALMASI BEKLENIYORSA

B.TRAFIK DURUMU VEYA DIĞER GEMILERIN HAREKETLERI KAYGI UYANDIRIYORSA

C.ROTAYI IZLEMEK ZORLAŞIYORSA

D.BEKLENEN ZAMANDA KARA GÖRÜNTÜSÜ BIR SEYIR IŞARETI VEYA ISKANDIL ALINMAZSA

E.BEKLENMEDIK BIR ŞEKILDE KARA GÖRÜNÜRSE VEYA SEYIR IŞARETI ORTAYA ÇIKARSA VEYA ISKANDILDE DEĞIŞIKLIK OLURSA

F.MAKINELERDE, DÜMENDE VEYA DÜZENLI BIR SEYIR CIHAZINDA BOZUKLUK OLURSA

G.TELSIZ CIHAZI BOZULURSA

H.AĞIR HAVA KOŞULLARI VARSA VE KOŞULLAR HASARA SEBEP OLABILECEK ISE

J.BUZ VEYA GEMI ENKAZI GIBI SEYIR GÜVENLIĞINI BOZABILECEK TEHLIKE ILE KARŞILAŞILIRSA

K. DIĞER TÜM TEHLIKELI VE ŞÜPHELI DURUMLARDA

19 – YUKARIDA BELIRTILEN KOŞULLAR OLUŞTUĞUNDA KAPTANA DERHAL HABERDAR ETME ZORUNLULUĞUNA RAĞMEN VARDIYA ZABITI GEMININ GÜVENLIĞI IÇIN DERHAL HAREKETE GEÇMEKTEN KAÇINMAYACAKTIR.

20 – SEYIR VARDIYA ZABITI GÖZCÜLERE SEYIR GÜVENLIĞI VE DOĞRU GÖZLEM IÇIN GEREKLI TÜM TALIMAT VE BILGILERI AKTARACAKTIR.




A. AÇIK HAVADA

KISITLI GÖRÜŞLERDE

SEYIR VARDIYA ZABITI ÇARPIŞMA RISKINI ERKEN TESPIT ETMEK IÇIN YAKLAŞAN GEMILERIN KERTERIZLERINI SIK VE DOĞRU OLARAK ALACAKTIR. DENIZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜNE UYGUN OLARAK GEREKLI OLAN ÖNLEMLERI ÖNCEDEN ALACAK VE BUNUN TAKIPÇISI OLACAKTIR.

GÖRÜŞÜN KISITLANDIĞI VEYA KISITLANMASININ BEKLENDIĞI DURUMLARDA VARDIYA ZABITININ ILK SORUMLULUĞU SOLAS -74 ‘ÜN ILGILI KURALLARINA UYMAK ÖZELLIKLE SIS DÜDÜKLERINE GÜVENLI BIR SÜRATTE SEYRETMEYE VE MAKINELERI ACIL BIR MANEVRA IÇIN HAZIR OLMASI HUSUSLARINA ÖZEN VERMEKTIR. AYRICA ;

1 – KAPTANI HABERDAR EDECEK

2 – UYGUN BIR GÖZCÜ GÖREVLENDIRECEK

3 – SEYIR FENERLERINI YAKACAK

4 – RADARINI ÇALIŞTIRACAK

B. KARANLIK SAATLERDE

SEYIR CIHAZLARININ IMKAN VE KABILIYETLERINE GÖRE GÖZCÜ VEYA GÖZCÜLER GÖREVLENDIRECEKTIR.

KIYI SULARI VE TRAFİĞİ YOĞUN SULARDA

1 – GEMIDE O BÖLGEYE AIT EN BÜYÜK HARITA ÜZERINDE EN SON DÜZELTMELER YAPILMIŞ OLARAK KULLANILACAKTIR. SIK SIK FIX MEVKI KONULACAK VE BIRDEN FAZLA YÖNTEMLE MEVKI KONULMAYA ÇALIŞILACAKTIR.

2 – SEYIR VARDIYASINDAN SORUMLU ZABIT SEYIR IŞARETLERININ HEPSINI MUTLAKA BILECEKTIR.

KILAVUZ KAPTAN GEMİDE İKEN

1- KILAVUZ KAPTANIN GEMIDE BULUNMASI KAPTAN VE VARDIYA ZABITININ GÖREV VE YÜKÜMLÜLÜKLERINI ORTADAN KALDIRMAZ. KAPTAN VE VARDIYA ZABITI KILAVUZ KAPTAN ILE IŞBIRLIĞI YAPARAK GEMININ MEVKISI VE HAREKETLERI KONUSUNDA TAM BIR KONTROL SAĞLAYACAKTIR.

2-KILAVUZ KAPTANIN DAVRANIŞLARI VEYA MAKSADI KONUSUNDA EN UFAK BIR ŞÜPHE OLUŞTUĞUNDA VARDIYA ZABITI KILAVUZ KAPTANDAN AÇIKLAMA ISTEYECEK, TATMIN OLMAZSA DERHAL KAPTANI HABERDAR EDECEK VE KAPTAN GELENE KADAR ÖNLEMLERI ALACAKTIR.

GEMİ DEMİRDE İKEN

GEMI DEMIRLI IKEN KAPTAN GEREKLI GÖRDÜĞÜ TAKTIRDE DEVAMLI VARDIYA TUTULACAKTIR. SEYIR VARDIYA ZABITI GEMI DEMIRLI IKEN AŞAĞIDAKI IŞLERI YAPACAKTIR.

1 – EN KISA SÜREDE GEMININ MEVKISINI HARITADA BELIRLEYIP IŞARETLEYECEK.

2 – BELLI SEYIR IŞARETLERI VEYA KIYIDAKI BELIRLI NESNELERDEN KERTERIZ ALARAK GEMI DEMIR ÜZERINDE GÜVENLI BIR KONUMDA KALIP KALMADIĞINI KONTROL EDECEKTIR.

3 – GÖZCÜLÜK GÖREVININ UYGUN OLARAK YAPILDIĞINDAN EMIN OLACAK.

4 – GEMI ÇEVRESININ BELIRLI ARALIKLARLA KONTROL EDILMESINI SAĞLAYACAK.

5 – DENIZ DURUMU, GELGIT VE METEOROLOJIK DURUMLARI GÖZLEMLEYECEK.

6 – GEMI DEMIR TARARSA KAPTANA HABER VERECEK VE GEREKLI TÜM ÖNLEMLERI ALACAK.

7 – KAPTANIN TALIMATINA UYGUN OLARAK ANA MAKINE VE DIĞER CIHAZLARIN ÇALIŞMAYA HAZIR OLMASINI SAĞLAYACAK.

8 – GÖRÜŞ BOZULURSA KAPTANA HABER VERECEK.

9 – LIMAN FENERLERININ YAKILMASINI, GEREKLI SU CIHAZLARININ ÇALIŞTIRILMASINI SAĞLAYACAK.

10- GEMININ ÇEVREYI KIRLETMEYI ÖNLEMESI IÇIN GEREKLI TEDBIRI ALACAKTIR.

LİMANDA VARDİYA TUTMA

TÜM LİMAN VARDİYALARINDA UYGULANAN İLKELER

NORMAL KOŞULLAR ALTINDA LIMANDA GÜVENLI BIR BIÇIMDE DEMIRLI VEYA BAĞLI BIR GEMIDE KAPTAN GÜVENLIK AMACIYLA UYGUN VE VERIMLI BIR VARDIYANIN SÜRDÜRÜLMESINI SAĞLAYACAKTIR. GEMILERIN KENDILERINE ÖZEL YÜRÜTME SISTEMLERI ( MAKINELERI ) VE  YARDIM TEÇHIZATI LIMAN VARDIYASININ BOYUTUNU BELIRLER. TEHLIKELI, ZEHIRLI VEYA YANICI MALZEME TAŞIYAN GEMILER IÇIN ÖZEL IHTIYAÇLAR GEREKLIDIR.

1-HER LIMAN VARDIYASINDA, GÜVERTE VARDIYASINDAN SORUMLU EHLIYETLI BIR ZABIT BULUNACAKTIR

2-YÜRÜTME GÜCÜ 3000 KW VE DAHA YÜKSEK OLAN GEMILERDE MAKINE VARDIYASINDAN SORUMLU BIR ZABIT MUTLAKA BULUNACAKTIR.

3- DAHA KÜÇÜK GEMILERDE BAŞ MÜHENDISIN TEKLIFI VE KAPTANIN ONAYLAMASI HALINDE VARDIYADA MAKINE ZABITI OLMAYABILIR.

LİMANDA VARDİYAYI TESLİM ALMA KOŞULLARI

GÜVERTE VARDİYASINI TESLİM ALMA

1 – GÜVERTE VARDIYASINDAN SORUMLU ZABITLER HERHANGI BIR NEDENLE VARDIYA TUTMA GÖREVLERINI YÜRÜTEMEYECEĞINE INANDIKLARI ZABITE VARDIYAYI TESLIM ETMEYECEK VE KAPTANA HABER VERECEKTIR.

2 – VARDIYANIN TESLIM EDILMESI ANINDA OLUŞACAK ÖNEMLI BIR IŞLEMIN YERINE GETIRILMESI KAPTANIN AKSI EMRI OLMADIKÇA GÖREVI TESLIM ALACAK ZABIT TARAFINDAN SONUÇLANDIRILACAKTIR.

3 – GÜVERTE VARDIYASINI TESLIM ALACAK ZABITLER VARDIYANIN TÜM ELEMANLARININ GÖREVLERININ TAM OLARAK YERINE GETIRECEĞINDEN EMIN OLACAKTIR.

ALMADAN ÖNCE GÖREVI ALACAK ZABIT VARDIYADAN SORUMLU ZABIT TARAFINDAN AŞAĞIDAKI KONULARDA BILGILENDIRILECEKTIR ;

1 – RIHTIMDAKI SUYUN DERINLIĞI, GEMININ ÇEKTIĞI SU, YÜKSEK VE ALÇAK SULARIN SEVIYESI, PALAMARLARIN GÜVENLIĞI, DEMIR ZINCIRININ KALOMASI, ANA MAKINELERIN DURUMU.

2 – GEMIDE ICRA EDILEN HER IŞ, YÜKLENEN VEYA KALAN YÜKÜN MIKTARI VE BOŞALDIKTAN SONRA TEKNEDE KALAN ATIK.

3 – SINTINELER VE SAFRA TANKLARINDAKI SUYUN SEVIYESI

4 – GÖSTERILEN VEYA DUYURULAN SINYALLER VEYA FENERLER

5 – GEMIDE BULUNMASI GEREKEN TAYFA SAYISI VE DIĞER PERSONEL

6 – YANGINLA MÜCADELE CIHAZLARININ DURUMU

7 – LIMANA AIT ÖZEL KURALLAR

8 – KAPTANIN ÖZEL VE DAIMI EMIRLERI

9 – ACIL BIR DURUM OLUŞTUĞU ZAMAN VEYA YARDIM GEREKTIĞI DURUMLARDA LIMAN YETKILILERI DAHIL, GEMI PERSONELI ARASINDAKI YAPILACAK HABERLEŞME

10 – ÇEVRENIN KIRLENMEDEN KORUNMASI VE ÇEVRE KIRLENMESININ UYGUN YETKILIYE DUYURULMASI

GÜVERTE VARDİYASININ TUTULMASI

1 – UYGUN ZAMAN ARALIKLARINDA GEMIYI DENETLEMEK IÇIN TURLAR ATILACAK

2 – LUMBAR AĞZI EMNIYETI SAĞLANACAK

3 – FIRTINALI HAVALARDA DEMIR ZINCIRI SIK SIK KONTROL EDILECEK, GELGIT ESNASINDA ISKELEDE SULAR ÇEKILIRKEN HALATLARA BOŞ VERILECEK, YÜKSELIRKEN BOŞLARI ALINACAK

4 – YÜK VEYA SAFRA ELLEŞMESI SIRASINDA TEHLIKELI MEYIL VEYA TRIMDEN KAÇINILACAK

5 – GÜVENLIK VEYA YANGINDAN KORUNMA ILE ILGILI TÜM KURALLAR YERINE GETIRILECEK

6 – GEMIDEKI TÜM PERSONELIN YERLERI BILINECEK ( ÖZELLIKLE UZAK VEYA KAPALI HACIMDE OLANLAR)

7 – KÖTÜ HAVA VEYA FIRTINA IHBARI ALINDIĞINDA GEMIYI, GEMIDEKI PERSONEL VE YÜKÜ KORUMAK IÇIN GEREKLI ÖNLEMLER ALINACAK

8 – GEMI TARAFINDAN ÇEVRENIN KIRLENMESINI ÖNLEMEK IÇIN HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINACAK

9 – GEMI DENGESI DURUMUNUN FARKINDA OLUNACAK, BÖYLELIKLE BIR YANGIN OLUŞUMUNDA YANGINLA MÜCADELE YETKILILERINE GEMIYI TEHLIKEYE SOKMAKSIZIN NE KADAR SU POMPALANACAĞINI BILECEKTIR.

10 – GEMIYI ETKILEYEN TÜM ÖNEMLI OLAYLAR JURNALE KAYDEDILECEKTIR.

TEHLİKELİ YÜK TAŞIYAN GEMİLERDE LİMAN VARDİYASI

TEHLIKELI, PATLAYICI, YANICI, ZEHIRLI YÜK TAŞIYAN HER GEMININ KAPTANI GÜVENLI BIR VARDIYA TUTMA DÜZENININ SÜRDÜRÜLMESINI SAĞLAYACAKTIR. BU KAPSAMDA GEREK DUYULACAK TIPIK ÖNLEMLER ŞUNLARDIR

ÇIPLAK IŞIK KULLANIMININ VE SIGARA IÇIMININ YASAKLANMASI VE KORUYUCU ELBISELERIN GIYILMESI, RADYO VE RADAR GÖNDERICILERININ KULLANIMININ YASAKLANMASI

MARPOL ( DENIZLERIN GEMILER TARAFINDAN KIRLETILMESININ ÖNLENMESI )

DENİZ ÇEVRESİNİN KORUNMASI

ARTAN NÜFUS, GELIŞEN TEKNOLOJI VE ENDÜSTRI SONUNDA DENIZLERIN INSANLARIN DESTEĞI OLMADAN YAŞAMA ŞANSI ÇOK AZDIR. DENIZ ÇEVRESININ KORUNMASI KONUSUNDA GEREKLI ÇALIŞMALARI YAPABILMEK IÇIN DENIZ ÇEVRESINI TEHDIT EDEN FAKTÖRLERI INCELEMEK GEREKMEKTEDIR. ASLINDA DENIZ TAŞIMACILIĞI DENIZLERDE OLUŞAN KIRLILIĞE EN AZ KATKISI OLAN FAKTÖRLERDEN BIRISIDIR. DENIZ TAŞIMACILIĞINDAN KAYNAKLANAN KIRLILIK ;

PETROL VE TÜREVLERI

KIMYASALLAR VE SIVILAŞTIRILMIŞ GAZLAR

DÖKME VE PAKETLENMIŞ OLARAK TAŞINAN TEHLIKELI YÜKLER

ÇÖP

ATIK SU, LAĞIM, BALAST SUYU ILE YABANCI TÜRLERIN TAŞINMASI

ANTIFOULLING BOYALARDAN OLUŞMAKTADIR.










VARDİYA TUTMA USULLERİ

LİMAN SEYİR ÖNCESİ HAZIRLIK :

1.SEFER BELLI OLDUĞU ZAMAN MESAFE YAKLAŞIK OLARAK ÖLÇÜLÜR VE BUNA GÖRE YAKIT, KUMANYA, SU V.S HAZIRLANIR.

2.ROTALAR VE DÖNÜŞ NOKTALARI TESPIT EDILDIKTEN SONRA PASSAGE PLAN DOLDURULMASINA BAŞLANIR.

PASSAGE PLAN : GEMININ KALKIŞ LIMANINDAN VARIŞ LIMANINA EMNIYETLI VE EN KISA SÜREDE GITMESI IÇIN HAZIRLANAN SEYIR ÖNCESI PLANDIR. KAPTAN 2 VE 3. KAPTAN IMZA ATACAKTIR.

A.HARITALARIN VE SEYIR YAYINLARININ GÜNCELLIĞI KONTROL EDILIR.

B.GEMININ DRAFTI VE YÜKÜ GÖZ ÖNÜNE ALINARAK ROTA ÇIZILIR

C.SEYIR BÖLGESINDEKI TRAFIK YOĞUNLUĞU OLAN YERLER TESPIT EDILIR.

D.TRAFIK AYRIM BÖLGESI VE RAPOR ETME SISTEMLERI MEVCUTSA BUNLAR TESPIT EDILIR. TRAFIĞIN YOĞUN OLDUĞU SINYALIZASYON BÖLGELERI.

E.SEYIR BÖLGESINDEKI HAVA VE GEL GIT AKIM DURUMLARI KONTROL EDILIR. OKYANUS AŞIRI GEÇME SÖZ KONUSU ISE ROTİNG CHART KULLANILIR. ( RATING CHART : METEOROLOJIK HARITA AYLARA VE OKYANUSLARA GÖRE PLANLANMIŞ. LOOD LINE ZONE CHART : YÜKLEME LIMANI BÖLGE HARITASI )

F.YÜKTEN DOLAYI YAPILMASI GEREKEN TEMIZLIK IŞLEMI YAPMASI GEREKIYORSA ROTA BELIRLENIR.

G.GENEL HARITALARDAN BÜYÜK ÖLÇEKLI HARITALARA DOĞRU ÇIZIM YAPILIR.

H.ROTA ADIMLARI VE MESAFELERI LISTELENECEKTIR ( WAY POINT ) BUNDAN SONRA VERILER GPS’E KAYIT EDILIR.

J.GEREKEN BÖLGELER IÇIN 2 BIR ROTA ÇIZILECEKTIR ( KÖTÜ HAVA DOLAYI SAHILE YAKLAŞMA GIBI ) NAVTEX RAPOR ISTASYONLARI VE RAPOR TÜRLERI. NAVTEX CIHAZINA KAYIT EDILIR. BULUNDUĞUMUZ BÖLGEDE HANGI ISTASYONLAR VAR KODLARI IŞLENECEK DAHA SONRA NE YAYINLARI ALINACAĞI KAYIT EDILIR.

K.GEREKEN BÖLGELERDE HARITALAR ÜZERINE TALIMAT YAZILACAKTIR.

L.VARIŞ LIMANI IÇIN GEREKLI BILGILER PORT GUIDE KITABINDAN TEMIN EDILIR. YILLIK OLARAK TEMIN EDILIR.

SEYİR BAŞLANGICI

1) TÜM DONANIM VE CIHAZLAR KONTROL EDILIR VE TESTLERI YAPILIR. IRGAT DONANIMI, ELEKTRONIK SEYIR CIHAZLARI ( ARPA RADAR ), ISKANDIL CIHAZI, KRONOMETRE VE SAATLERIN KONTROLÜ, MAKINE TELGRAFININ KONTROLÜ, MAKINE PERVANESI ( 1 SAAT ÖNCE MAKINEYI ÇALIŞTIRILMASI ), KUMANDA PANEL GÖSTERGELERININ TEST EDILMESI, MANEVRA POSTALARI IÇIN TELSIZLERIN VE BATARYALARIN HAZIRLANMASI.

VHF KANALLARININ HAZIR TUTULMASI

GEREKIYORSA ALDIST, PROJEKTÖR, DÜDÜK SISTEMLERININ HAZIRLANMASI, DÜMEN DONANIMININ VE MOTORLARIN KONTROLÜ, SEYIR FENERLERININ KONTROLÜ, PUSULALARIN KONTROLÜ ( PUSULANIN TRANSIT KERTERIZ ALINARAK KONTROL EDILIR )

2.KÖPRÜ ÜSTÜ TEMIZLIĞI YAPILIR.

3.YÜKLERIN LASHINGLERININ KONTROLÜ, AMBAR KAPAKLARININ KONTROLÜ, YÜKLEME VE BOŞALTMA DONANIMLARININ EMNIYETE ALINMASI ( NETA ) EDILMESI.

4.DRAFTLARIN ALINMASI

5.PERSONELIN GEMIDE OLUP OLMADIĞI VE BUNA BAĞLI OLARAK LÜMBAR AĞZI ISKELESININ KALDIRILMASI.

6.KILAVUZ IÇIN GEREKLI DONANIMIN HAZIRLANMASI.

7.POSTALARIN MANEVRA YERLERINE GEÇMESI ( POSTA = IŞÇI ÇALIŞMA PERSONELI )

KILAVUZLA SEYİR

1.KILAVUZ TEKNESI GELDIĞI TESPIT EDILDIĞI ZAMAN GÖREVLI ZABIT KARŞILAMAYA GIDER.

2.KILAVUZ GEMIYE BINER BINMEZ KÖPRÜ ÜSTÜNE RAPOR EDILIR. ( PILOT ON BOARD ) POB KILAVUZ GEMIDE.

3.PILOT BAYRAĞI ÇEKILIR. PILOT KÖPRÜ ÜSTÜNE GELENE KADAR VERMESI GEREKEN MUHTEMEL EMIRLERINI KÖPRÜ ÜSTÜNE BILDIRIR.

4.PILOT TARAFINDAN VERILEN PILOT CARD FORMU DOLDURULUP TEKRAR PILOTA VERILIR.

5.GEMI TARAFINDAN PILOTA GEMININ MANEVRA ÖZELLIKLERINI GÖSTEREN BIR FORM VERILIR.

6.KILAVUZ KÖPRÜ ÜSTÜNDE TÜM CIHAZLARI KONTROL EDEBILIR. KENDISI IÇIN AYARLAYABILIR. KILAVUZ, KAPTAN VE VARDIYA ZABITI TARAFINDAN SÜREKLI KONTROL EDILIR. EN UFAK BIR TEREDDÜTTE NIYETI SORULMALI TATMIN OLMAZSAK GEREKIRSE KAPTAN ÇAĞRILIR VE MÜDAHALE EDILIR.

7.KILAVUZDAN SEYIR BÖLGESI ILE ILGILI EN GÜNCEL KONUMLAR ALINIP HARITAYA IŞLENEBILIR.

PILOT CARD

PILOT GEMIYE GELINCE GEMI HAKKINDAKI MANEVRA VE DONANIM BILGILERINI ALABILECEĞI TEKNIK DETAYLAR IÇEREN KARTA PILOT CARD DENIR.

PILOT KART 6 BÖLÜMDEN OLUŞUR.

1.GENEL : GEMININ ADI, ÇAĞRI IŞARETI, BAĞLAMA LIMANI, DRAFTLARI VE TONAJ DEĞERLERINI BULUNDUĞU GENEL BILGILER MEVCUTTUR.

2.BOYUT : GEMINI GENIŞLIĞI, BOYUTU, BALT HAKKINDA TEKNIK BILGI, GEMIDEKI DEMIR SAYISI, DEMIRLERIN KILIT SAYILARI MEVCUTTUR.

3.ÇIZIM : GEMININ EBATLARI VERILMIŞTIR. GEMININ MAKSIMUM YÜKSEKLIĞI, KÖPRÜ ÜSTÜNÜ KIÇTAN VE BAŞTAN MESAFESI, TANKER ISE MANIFUTLARIN BAŞTAN VE KIÇTAN MESAFELERI.

4.MAKINE : MAKINE HAKKINDA TEKNIK BILGILER ; MAKINE KUMANDALARINA KARŞILIK GELEN RPM ( REVOLUTION POR MINUTE : BIR DAKIKADAKI DÖNÜŞ SAYISI ) GEMININ YÜKLÜ, YÜKSÜZ VEYA BALASTLI HALDE YAPACAĞI MAKSIMUM HIZ DEĞERLERI, TAM YOL ILERIDEN TAM YOL TORNISTANA GEÇIŞ SÜRESI, ILERI YOLUN TORNISTANA OLAN YÜZDESI.

5.DÜMEN : DÜMENIN BIR ALABANDADAN DIĞER BIR ALABANDAYA BASMA SÜRESI, MAKSIMUM BASMA AÇISI, BAŞTA VE KIÇTA VARSA THRUSTER HAKKINDA BILGILER.

6.CIHAZ & DONANIMLAR : KULLANIMA HAZIR BULUNAN DONANIMLAR ILE ILGILI KONTROL LISTESI.

MANOEUVERING RECORD ( LOG ) BOOK MANEVRA KAYIT DEFTERİ

BU DEFTER KÖPRÜ ÜSTÜNDE VERILEN KUMANDALARI VE ÖNEMLI OLAYLARI KAYIT ETMEK IÇIN DAHA SONRA GEMI JOURNALINE AKTARMAK IÇIN KULLANILIR. KAYIT DEFTERINE SEMBOLLER GEÇER.

MAKINE KUMANDALARI ;

KOMUTLAR

İLERİ  -                                  GERİ        

PEK AĞIR YOL ILERI-      PEK AĞIR YOL TORNISTAN

AĞIR YOL ILERI -             AĞIR YOL TORNISTAN

YARIM YOL -                   YARIM YOL TORNISTAN

TAM YOL  -                      TAM YOL TORNISTAN

STOP ( MAKINE ÇALIŞIYOR, ÜZERINDE YOL YOK )

FWE : FINISHED WITH ENGINE ( MAKINELERI DEVREDEN ÇIKAR )

STBY : HAZIR OL ( MAKINE BAŞINDA VERILEN KOMUT )

POB : PILOT ON BOARD ( PILOT GEMIDE )

POFF ( DOP ) : DROP OF PILOT ( PILOT GEMIDEN AYRILDI )

EOP : END OF PASSAGE ( SEFERIN BITTIĞI YER ) 

FAIRWAY BUOY ( LIMAN GIRIŞININ BAŞLADIĞI YERDE ŞAMANDIRA VARDIR YA DA PILOTUN ALINDIĞI YER )

BOP : BEGINNING OF PASSAGE ( SEFERIN BAŞLADIĞI YER )

FAIR BOUY BOAT : LIMANIN ŞAMANDIRASI

FLA : FIRST LINE ASHORE ( SAHILE ILK HALAT VERILDIĞI )

ALL FAST : BÜTÜN HALATLAR SAHILE VERILDI

MORED & BERTHED : BAĞLANDI & YANAŞILDI

SINGLE UP : HALATLAR TEKLENSIN

LET GO : HALATLAR MOLA ( UMMARED & UMBERTHED DEPERTED )

ETA : ESTIMATED TIME OF ARRIVED ( TAHMINI VARIŞ ZAMANI )

ETD : ESTIMATED TIME OF DEPARTURE ( TAHMINI KALKIŞ ZAMANI )






KÖPRÜ ÜSTÜDE OLAĞAN VE OLAĞANÜSTÜ DURUMLAR

KIYI SULARI VE TRAFIK AYRIM DÜZENLERINDE SEYIR

1.KIYIYA YAKIN YERLERDE O BÖLGEYE AIT BÜTÜN YAYINLAR HAZIR BULUNDURULUR.

2.ACIL BIR DURUM IÇIN EXTRA ROTALAR ÇIZILMIŞ OLMAK.

3.BÖLGESEL AKINTI VE GELGIT DURUMLARI HESAPLANARAK ROTAYA GEREKIRSE DÜŞME UYGULANIR.

4.KULLANIMDAKI CIHAZLARIN KONTROLÜ SÜREKLI OLARAK YAPILIR.

5.TEHLIKELI VE SIĞ SULARDA TAHMINI GEÇIŞ ZAMANLARI ÖNCEDEN TESPIT EDILIP HARITAYA IŞLENIR

6.TRAFIK AYRIM DÜZENI IÇINDE SÜREKLI OLARAK MEVKII KONTROLÜ YAPILIR.

7.BÖLGEDEKI ŞAMANDIRA VE FENERLERIN TANIMI YAPILIR VE KARAKTERISTIKLERI KONTROL EDILIR.

8.EKO SOUNDER AÇIK TUTULUR VE ANI DERINLIK DEĞIŞIKLIKLERINE DIKKAT EDILIR.

9.BÖLGESEL YAYIN YAPAN ISTASYONLARDAN ANLIK SEYIR UYARILARI ALINIR.

DERIN SULARDA SEYIR

1.OKYANUS GEÇIŞ HARITALARI ÖNCEDEN HAZIRLANIR “ PLATTING SHEET “ LERE ROTALAR AKTARILIR.

2.OKYANUS GEÇIŞINDE SAAT BAŞINDA PUSULA KONTROLÜ YAPILIR. VARSA BÖLGESEL RAPORLAMA SISTEMLERININ TAVSIYELERINE UYULUR.

3.GÜNLÜK HAVA RAPORLARI HER TÜRLÜ KAYNAKTAN ALINARAK KONTROL EDILIR.

LIMANA GIRIŞ HAZIRLIĞI

1.PILOTA ETA BILDIRILIR.

2.YANAŞMA VE DEMIRLEMEYE GÖRE HAZIRLIK YAPILIR.

3.GEREKLI SANCAK VEYA FENERLER GÖSTERILIR.

4.LIMANDAKI DERINLIĞE GÖRE SON OLARAK YÜK VE BALAST AYARI YAPILIR.

5.MAKINEYE MANEVRA IHBARI YAPILIR.

6.SON OLARAK KÖPRÜ ÜSTÜ DONANIMLARININ KONTROLÜ YAPILIR.

7.KÖPRÜ ÜSTÜNE SERDÜMEN ÇAĞRILARAK DÜMEN ELE ALINIR.

8.YANAŞILACAK YERE GÖRE MANEVRA YERLERI HAZIRLANIR.

9.MANEVRA POSTALARININ YERLERINE GEÇMESI IÇIN ANONS YAPILIR.

10.DEMIR IRGATI IÇIN ELEKTRIK ISTENIR.

11.GÖZ LOÇASI IÇIN DENIZ SUYU ISTENIR.

12)TELSIZ KONTROLÜ YAPILARAK MANEVRA YERLERINE GEÇILIR.

DEMIRLEME VE DEMIR NÖBETI

1.TESPIT EDILEN DEMIR YERINE GELMEDEN KAPTANA HABER VERILIR.

2.MAKINEYE IHBAR VERILIR, GEREKIYORSA YOL DÜŞÜRÜLÜR

3.BAŞ POSTA MANEVRA YERLERINE GEÇER.

4.KÖPRÜ ÜSTÜNDEN GELEN RAPORA GÖRE DEMIRDEKI BÜTÜN LASHINGLER ÇÖZÜLÜR.

5.DERINLIĞE UYGUN KALOMA VERILEREK DEMIR ATILIR. ÇOK DERIN BIR YERE DEMIR ATILACAK ISE HAYBOCI ILE DEMIR 1 – 2 KILIT DENIZE ATILIR.

6.DEMIR ATILDIKTAN SONRA DEMIR FENERI YA DA KÜRESI GÖSTERILIR.

7.DEMIR IŞLEMINDEN SONRA DEMIRDE KALMA SÜRESI VE HAVANIN DURUMUNA GÖRE MAKINE ÇALIŞTIRILIR VE KÖPRÜ ÜSTÜNDE VARDIYA TUTULUR.

8.DEMIRLEMEDEN HEMEN SONRA HARITADA DEMIR MEVKISI HEMEN GÖSTERILIR.

9.DIĞER GEMILERDEN VE SAHILDEN MESAFE KONTROL EDILIR.

KISITLI GÖRÜŞ KOŞULLARINDA SEYIR

1.GÖRÜŞ MESAFESINE GÖRE EMNIYETLI BIR HIZA DÜŞÜRÜLÜR.

2.MEVCUT RADARLARIN HEPSI KULLANILMALIDIR.

3.DÜMEN ELE ALINIR.

4.SIS IŞARETLERI DEVREYE ALINIR.

5.KAPTANA VE MAKINEYE HABER VERILIR. MÜMKÜNSE BAŞ TARAFA GÖZCÜ YERLEŞTIRILIR.

6.EKO SOUNDER SÜREKLI KONTROL EDILIR. GÜVERTEYE ÇIKAN BÜTÜN KOMPARTMANLAR KAPATILIR.

7.BULUNDUĞU DURUMA GÖRE DEMIR MANEVRASI HAZIRLIĞI YAPILIR.





OLAĞAN DURUMLARDA KÖPRÜÜSTÜ VARDİYASI (ROUTINE BRIDGE PROCEDURES)

1.KIYI SULARI I TRAFİK AYRIM DÜZENİ:

DÜZE1TI1MIŞ HARITA VE YAYINLARI KONTROL EDEREK HARITA MASASINDA HAZIR BULUNDURULUR.

EMNIYET ROTALARINI ÖNCEDEN HAZIRLA VE KONTROL EDILIR.

BÖLGESEL AKINTI VE GELGIT HESAPLARI YAPILIR VE HARITAYA IŞLENIR. BUNA GÖRE ROTAYA DÜŞME UYGULANIR.

SEYIR IÇIN KULLANIMDA OLAN BÜTÜN CIHAZLAR ( RADAR, ECHO SOUNDER, PUSLALAR VE HATA DEĞIŞIMLERI, VS.) KONTROL EDILIR

KIYIYA YAKIN SEYIRLERDE ÇIPLAK GÖZLE ALINAN KERTERIZLER MEVKI KONTROLÜ YAPILIR. RADAR VE GPS MEVKILERININ HATALARI TESPIT EDILIR. DAR KANAL VE TRAFIK AYRIM DÜZENLERINDE SÜREKLI OLARAK MEVKI KONTROLÜ YAPILMALIDIR.

TRAFIĞIN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELER, BALIKÇILARIN OLDUĞU BÖLGELER KAPTANA BILDIRILIR. VARSA HER IKI RADAR DA DEVREYE ALINIR.

SEYIR BÖLGESINDEKI BÜTÜN. YARDIMCI SEYIR ELEMANLARI ( ŞAMANDIRA, FENERLER ) TESPIT EDILIR VE HARITADAKI KARAKTERISTIKLERI ILE KARŞILAŞTIRILIR VE BUNA GÖRE MEVKI KONTROLÜ IÇIN KULLANILIR.

ANI DERINLIK DEĞIŞIM1ERI DERHAL KAPTANA BILDIRILIR. GEREKIYORSA KAPTANIN IZNI ILE HIZ VE ROTA DEĞIŞIKLIKLERI YAPILIR.

SEYIR BÖLGESINDEKI SAHIL VHF ISTASYONLARI SÜREKLI DINLEMEYE ALINIR. SEYIR BÖLGESI IÇIN EMNIYET UYARILARI, ASKERI TATBIKAT UYARILARI VARSA HARITAYA  KURŞUN KALEMLE IŞARETLENIR.

TRAFIK AYRIM DÜZENLERINE GIRIŞ VE ÇIKIŞLARDA AZAMI DIKKAT GÖSTERILIR. BURALAR TRAFIĞIN EN BELIRSIZ VE TEHLIKELI BÖLGELERIDIR.

2.DERIN SULARDA SEYIR :

OKYANUS GEÇIŞ HARITALARI ÖNCEDEN HAZIRLANIR. METEOROLOJIK (ROUTEING CHARTS) HARITALAR KULLANILARAK YOL (TRACK) BELIRLENIR.

OKYANUSLARIN BÜTÜN BÖLGELERINI KAPSAYAN BÜYÜK ÖLÇEKLI SEYIR HARITALARI OLMADIĞI IÇIN "PLOTTING SHEET " DENILEN HARITALAR KULLANILIR. BU HARITALARDA HIÇBIR SEMBOL VEYA KISALTMA , FENER, ŞAMANDIRA VS.. BULUNMAZ. SADECE ENLEM VE BOYLAM ÇIZGILERI MEVCUTTUR. BUNLARA VERILEN BOYLAM VE ENLEM DEĞERLERI ILE SEYIR YAPILIR VE MEVKI KONULUR.

"PLOTTING SHEET" LERE KISA ARALIKLARLA, GENEL HARITALARA ISE VARDIYA SONLARINDA VEYA ON IKI SAATTE BIR MEVKI KONULUR.

ÇOK UZUN SÜRE, AYNI ROTADA SEYIR YAPILDIĞI ZAMAN PUSULADAKI OLASI DEĞIŞIKLIKLERE DIKKAT EDILIR ( DEVIATION DEĞIŞIKLIKLERI . ANORMAL MANYETIK DEĞIŞIMLER VS...)

BÖLGESEL RAPORLAMA SISTEMLERI KULLANILIYORSA , BU SISTEMLERDEN VERILEN TAVSIYELERE UYGUN SEYIR YAPILIR. ( HAVA DEĞIŞIKLIKLERI, FIRTINA IHBARI, SEYIR UYARILARI, BUZ UYARILARI VS...)

BÜTÜN KAYNAKLARDAN ALINAN ILAVE RAPORLARI KARŞILAŞTIRILIR.

AÇIK DENIZDE KARŞILAŞILAN GEMILERLE HABERLEŞME YAPILARAK KARŞILIKLI MEVKI KONTROLÜ YAPILIR VE BUNA GÖRE GPS VEYA DIĞER ELEKTRONIK SEYIR CIHAZLARININ DOĞRULUĞU KONTROL EDILIR.

ALINAN HAVA RAPORLARINI DOĞRULAMAK IÇIN ÇEVREDE GÖRÜLEN GEMILERLE BAĞLANTI KURULUR

3.LİMANA GİRİŞ HAZIRLIĞI :

ÜLKE BAYRAĞI ÇEKILIR.

ETA PILOT 'A BILDIRILIR. PILOT' UN VERECEĞI TALIMATA GÖRE YANAŞMA VEYA DEMIRLEME HAZIRLIĞI BAŞLAR.

YANAŞMA YERININ DERINLIĞINE GÖRE BALLAST AYARI YAPILIR.

LIMANA GIRMEDEN ÖNCE AKINTI VE GEL GIT HESABI YAPILARAK BUNA GÖRE HIZ AYARI YAPILIR. ROMORKÖR TALEBINDE BULUNULUR. YAPILAN GEL GIT HESAPLARI MANEVRA UYARILARI. PILOT BILGILERI VS.. YAKLAŞIM ( PORTOLON) HARITALARINA IŞLENIR.

MAKINEYE HABER VERILIR. CIHAZ VE DONANIMLARIN KONTROLÜ. YAPILIR.

DÜMEN ELE ALINIR. OTO PILOT DEVREDEN ÇIKARILIR. DÜMEN MOTORLARI ÇIFTLENIR.

BAŞ VE KIÇ IRGATLAR DEVREYE ALINIR. GEREKLI MIKTARDA PALAMAR HALATI VE EL ZINCIRI HAZIRLANIR. GEREKIRSE DEMIR HAYBOCI ILE SUYA INDIRILIR.

İSTENILEN TARAFTAN PILOT DONANIMI HAZIRLANIR.

GECE YANAŞMASINDA GEREKLI YERLER IÇIN PROJEKTÖRLER YAKILIR.

MANEVRA IÇIN KULLANILACAK EL TELSIZLERI KONTROL EDILIR.

MANEVRA SAHASINA GIRDIKTEN SONRA MEVKI KOYULMAZ , ÇEVREDEKI BÜTÜN TEKNELERIN DAVRANIŞLARI KONTROL EDILIR.

YANAŞMA IŞLEMI BAŞLADIĞINDA BAŞ VE KIÇ TARAFTAN SAHILE OLAN MESAFELER KÖPRÜ ÜSTÜNE RAPOR EDILIR. UYGUN BIR MESAFEDE BAŞTAN VE KIÇTAN EL INCELERI GÖNDERILEREK ILK HALATLAR SAHILE VERILIR VE RAPOR EDILIR ; F.L.A.

4.DEMİRLEME VE DEMİR NÖBETİ :

TESPIT EDILEN DEMIR YERINE GELMEDEN 1 VEYA 2 SAAT ÖNCE KAPTANA VE MAKINEYE HABER VERILIR VE DEMIR HAZIRLIKLARINA BAŞLANIR.

DEMIR YERI BELIRLENIRKEN ;

ÇEVREDEKI TRAFIK VE DEMIRLI GEMILERIN YOĞUNLUĞU DIKKATE ALINIR.

GEMI KONDÜYONU, AKINTI VE RÜZGAR GIBI ŞARTLARA BAĞLI OLARAK 2-3 MIL ÖNCESINDEN YOL KESILIR.

- DENIZ DIBI YAPISI, ( BALÇIK, ÇAMUR, KIL VE KUM EN UYGUN ZEMINLERDIR. )

- RÜZGAR VE AKINTI DURUMU,

- DENIZ DERINLIĞI, TEKNE DRAFTI,

BAŞ POSTA MANEVRA YERLERINE GEÇER, IRGAT IÇIN MAKINEDEN ELEKTRIK ISTENIR.

GEREKIYORSA DEMIR HAYBOCI ILE BIR MIKTAR SUYA VERILIR.

DEMIR ATILIR ( FUNDO EDILIR) VE DERINLIĞE, AKINTIYA VS.. BAĞLI OLARAK UYGUN KALOMA VERILIR.

DEMIRLEME ANINDA VE GEMI SALDIKTAN HEMEN SONRA MEVKI ATILIR. DEMIR YERI VE KILIT SAYISI HARITA ÜZERINDE BELIRTILIR.

DEMIR FENERLERI VEYA DEMIR IŞARETLERI GÖSTERILIR.

DEMIRDE KALMA SÜRESI HAVA DURUMUNA GÖRE VS... MAKINE ÇALIŞTIRILMASI GEREKEBILIR.

DEMIR VARDIYASI TUTULUR. ÇEVREDEKI GEMILER HAVA ŞARTLARI, MEVKI KONTROLÜ VE TELSIZ DINLEMESI YAPILIR.

5.KISITLI GÖRÜŞ KOŞULLARI :

KISITLI GÖRÜŞ KOŞULLARINDA HEMEN KAPTANA HABER VERILIR VE KÖPRÜ ÜSTÜNE ÇAĞRILIR.

MAKINE DAIRESINE HABER VERILIR.

HER IKI RADAR DA AÇIK TUTULUR.

TRAFIĞIN YOĞUNLUĞUNA GÖRE HIZ KESILIR VE DÜMEN ELE ALINIR, GÖZCÜ. SAYISI ARTTIRILIR.

SES IŞARETLERI ( SIS DÜDÜKLERI ) DEVREYE ALINIR.

DERINLIĞE BAĞLI OLARAK EL ILE ISKANDIL KONTROLÜ DE YAPILIR.

DEMIR MANEVRAYA HAZIR TUTULUR.

6.AĞIR DENİZLERE HAZIRLIK :

GEMIDEKI BÜTÜN HAREKETLI DONANIMLAR, KAPORTA VE LUMBUZLAR SIKICA BAĞLANIR VE DENIZ NETASI YAPILIR. AÇIKTA BULUNAN BÜTÜN MALZEMELER, YEDEK PARÇALAR VS.. SABITLENIR.

DIŞARDAKI BÜTÜN HALATLAR IÇERI ALINIR. DEMIR IYICE GÖZE OTURTULUR. GEREKIRSE GÖZE ÇIMENTO DÖKÜLEREK DEMIR SABITLENMEYE ÇALIŞILIR.

KAPALI MAHALLERDE. ~LOCKER" LERDE MALZEMELER ISTIFLENIR. AMBARLARIN VE LOCKERLERIN HAVALANDIRILMASI RÜZGARA GÖRE AYARLANIR BÜTÜN KAPORTALAR KAPATILIR VE KILITLENIR. AMBAR KAPAKLARI KONTROL EDILIR.

HAVADA ANI DEĞIŞIKLIKLER OLURSA KAPTANA VE MAKINEYE HABER VERILIR.

ÇOK KUVVETLI HAVALARDA DÜMEN ELE ALINIR, OTO PILOT DEVREDEN ÇIKARTILIR.

DENIZLERIN DURUMUNA GÖRE BAŞTAN YADA BAŞ OMUZLUKTAN DENIZLERI ALACAK ŞEKILDE ROTA VEYA HIZ DEĞIŞIKLIĞI YAPILIR.

BÜTÜN KAYNAKLARDAN HAVA RAPORU ALINIR VE BUNA GÖRE ROTA DEĞIŞIKLIĞI YAPILIR.

OTO PILOT KULLANILIRKEN AĞIR HAVA KOŞULLARINA GÖRE AYARLARI YAPILIR.










ACİL DURUMLARDA KÖPRÜ ÜSTÜ VARDIYASI (EMERGENCY BRIDGE PROCEDURES)

1.ANA MAKİNE ARIZASI :

DERHAL KAPTANA HABER VERILIR.

PRUVAYI ROTADA TUTABILMEK IÇIN OTO PILOT DEVREDEN ÇIKARILIR.

KÖPRÜ ÜSTÜNE SERDÜMEN ÇAĞRILIR VE DÜMEN MOTORLARI ÇIFTLENIR, DÜMEN DE DEVREDEN ÇIKANA KADAR DÜMEN TUTULUR.

SIĞ SULARDA ISE DEMIR MANEVRASINA HAZIRLIK YAPILIR.

NUC FENERLERI / IŞARETLERI YAKILIR / GÖSTERILIR.

TELSIZLE ÇEVREDEKI GEMILERE GEMININ DURUMU HAKKINDA RAPOR VERILIR. MEVKI BILDIRILIR.

2.DÜMEN ARIZASI :

OTO PILOT DEVREDEN ÇIKARSA HEMEN DÜMEN ELE  ALINIR. DÜMEN MOTORLARI ÇIFTLENIR.

MAKINEYE VE KAPTANA HABER VERILIR.

EĞER DÜMEN MOTORLARINDA DA BIR ARIZA VAR ISE YA DA DÜMEN KILITLENDIYSE DERHAL YEKE DAIRESINE GIDEREK EMERCENSI DÜMEN DONANIMI DEVREYE ALINIR DAHILI BAĞLANTI ILE HABERLEŞME YAPILARAK DÜMEN TUTULUR. YUKARIDAN GELEN KOMUTLARA GÖRE MANEVRA YAPILIR.

EMNIYETLI HIZA GEÇIRILIR.

NUC IŞRETLERI GÖSTERILIR.

SEYIR BÖLGESINE GÖRE DEMIR MANEVRASI HAZIRLIĞI YAPILIR.

3.PUSLA ARIZASI :

CAYRO PUSLA DEVREDEN ÇIKTIĞINDA, OTO PILOT HEMEN DEVRE DIŞI BIRAKILIR. GEMI ROTAYA ALINIR.

KAPTANA VE MAKINEYE HABER VERILIR.

SERDÜMEN ÇAĞRILIR, MANYETIK PUSLA VEYA PRUVADA MEVCUT BIR IŞARETTEN KERTERIZ ALINARAK PRUVA ROTADA TUTULMAYA ÇALIŞILIR.

CAYRO ILE BAĞLANTILI BÜTÜN CIHAZLAR KONTROL EDILIR.

MEVKI KONULUR VE BUNDAN SONRA YAKLAŞIK TAHININI HIZLA PAREKETE MEVKILERI ILE MEVKI KONTROLÜNE DEVAM EDILIR.

4.ÇATIŞMA RİSKİ :

KAPTANA VE MAKINEYE HABER VERILIR.

PERSONELE ANONS YAPILIR.

ÇATIŞMA KAÇINILMAZ OLDUĞUNDA HASARI EN AZA INDIRMEK IÇIN GEREKEN EN UYGUN MANEVRA VEYA HIZ DEĞIŞIKLIĞI GERÇEKLEŞTIRILIR.

BÜTÜN SU GEÇIRMEZ KAPORTALAR KAPATILIR.

GÜVERTE IŞIKLARI YAKILIR.

ÇATIŞMA SONRASINDA GEMI MEVKII VE GEMININ DURUMU TELSIZ ILE VEYA DIĞER CIHAZLARLA RAPOR EDILIR.

BÜTÜN SINTINE VE TANKLARIN ISKANDILLERI KONTROL EDILIR.

SU ALMA VARSA BALLAST BASARAK TANK VEYA AMBARLAR BOŞALTILMAYA ÇALIŞILIR.

BATMA SÖZ KONUSU ISE GEMI TERK EDILIR.

5.KARAYA OTURMA :

GEMI KURTARILAMAYACAK ŞEKILDE KARAYA OTURDU ISE DERHAL MAKINELER STOP EDILIR.

KAPTANA VE MAKINEYE HABER VERILIR.

SU GEÇIRMEZ KAPORTALAR KAPATILIR.

GEMI BAŞTAN OTURDUĞUNDA TAM YOL TORNISTANLA KURTARMA MANEVRASI YAPILIR.

GEMI ÇEVRESI ISKANDIL EDILIR.

GEMIDE OTURDUKTAN SONRA YALPA VEYA VURUNTU DEVAM EDERSE BALLAST ALINARAK GEMI KARAYA IYICE OTURTULUR VE VURUNTU ÖNLENIR.

GEREKLI IŞARETLER GÖSTERILIR.

6.SU ALMA :

GEMI DENGESINDE BELIRGIN BIR DEĞIŞIKLIK OLDUĞUNDA. TANKLAR KONTROL EDILIR.

SU ALMA TESPIT EDILIRSE ,KAPTANA VE MAKINEYE HABER VERILIR.

PERSONEL ACIL DURUM YERLERINE ALINIR.

SU GEÇIRMEZ KAPORTALAR KAPATILIR.

BALLAST BASARAK SU ALMA ÖNLENMEYE ÇALIŞTIRILIR.

GEMININ DURUMU TELSIZLE VS. RAPOR EDILIR.

DENİZE ADAM DÜŞMESİ :

DERHAL DÜŞEN TARAFTAN MOB DENIZE ATILIR.

KAPTANA VE MAKINEYE HABER VERILIR.

HEMEN GEMI MEVKISI VE ZAMANI TESPIT EDILIR.

KURTARMA MANEVRASI YAPILIR. ( WILLIAMSON VEYA SCHARROW DÖNÜŞÜ )

KÖPRÜ ÜSTÜNE VE BAŞ TARAFA GEMİCILER YERLEŞTIRILIR.

FILIKA DENIZE INDIRMEK IÇIN HAZIRLANIR.

Регистрация

Hosting Hizmet Sözleşmesi


1.SÖZLEŞMENİN TARAFLARI
1.1.İşbu sözleşme, GAZİOSMAN PAŞA BULVARI NO:15 KONAK / İZMİR Türkiye adresinde ulusal/uluslararası satış ve pazarlama faaliyetlerini, muhasebe ve faturalandırma hizmetlerini, çağrı merkezi ve online destek hizmet faaliyetlerini yürüten, KEMERALTI Vergi Dairesi’nde 9850111821 vergi numarası ile kayıtlı bulunan TEKLAN.COM.TR (Bundan Sonra TEKLAN.COM.TR olarak anılacaktır, web sitesi www.teklan.com.tr (bu “Teklan.com.tr”) üzerinden Teklan.com.tr ürün ve hizmetlerini satın almak suretiyle Teklan.com.tr’de yer alan ilgili form ile bilgileri alınan gerçek veya tüzel kişi (bundan sonra MÜŞTERİ olarak anılacaktır) arasında aşağıda belirtilen şekil ve şartlar dahilinde kabul edilmiştir.

MÜŞTERİ’nin TEKLAN.COM.TR’den ürünü satın alması ile sözleşme yürürlüğe girer. MÜŞTERİ’nin aylık ödemeler yapmak suretiyle abone olması halinde dahi işbu sözleşme süresizdir.

2.SÖZLEŞMENİN KONUSU
2.1.Müşteri’nin işbu sözleşme ve sözleşmeye bağlı diğer hizmetlere dair sözleşmelerin onayı ile müşterinin, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak dizayn ettirdiği web sayfalarının ve bilgilerin servis sağlayıcının serverlarını kullanarak internet üzerinde yayınlamasına ait hizmetlerin koşul, şart ve sınırlarını kapsamaktadır.

2.2.Bu Sözleşmeyi elektronik olarak kabul etmeniz, bu Sözleşmeyi ve beraberinde işbu Sözleşmeye referans olarak ilave edilmiş olan www.teklan.com.tr isimli web adresinde yer alan kurumsal politikaları ve/veya sözleşmeleri okuduğunuz, anladığınız, mutabık olduğunuz ve bu Sözleşme hükümlerinin tarafınız için bağlayıcı olduğunu kabul ettiğiniz anlamına gelecektir.

2.3.TEKLAN.COM.TR’in MÜŞTERİ’ye vermiş olduğu hizmet temel olarak, MÜŞTERİ’nin web sitelerinin ve/veya veritabanının TEKLAN.COM.TR sunucularında barındırılarak internet ağı üzerinden yayınlanmasından ibarettir. MÜŞTERİ bu sözleşme kapsamında “Web Hosting”, “Bayi Web Hosting” veya “Mail Hosting” hizmetlerinden herhangi birini tek ve/veya birlikte alabilir.

2.4.MÜŞTERİ bu Hizmeti(leri) kullanarak burada belirtilen şart ve koşullar ile teklan.com.tr’de yayınlanan tüm TEKLAN.COM.TR politika ve prosedürlerine uymayı kabul etmiş sayılır.

2.5.İş bu Sözleşme’nin şartları ve koşullarına bağlı, TEKLAN.COM.TR Sözleşme’nin süresi boyunca olabilecek makul her türlü kaynağı kullanarak azami devamlılık ve gereken sonucu verecek nitelikte hizmet verecektir. MÜŞTERİ bunlarla sınırlı olmaksızın bazı durumlarda Hizmetlerin erişilemeyebileceğini veya çalıştırılamayacağını kabul etmektedir.

2.6.MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’in Hizmetleri’nin sürekliliği veya kesintisizliği ile ilgili kontrolü olmadığını ve bunların garanti edilmediğini kabul etmektedir.

2.7.TEKLAN.COM.TR, MÜŞTERİ’ye verilen Hizmetlerin sürekliliğinin sağlanması için gerekli çalışmaları yapmaktadır.

2.8.SSL Sertifikası; TEKLAN.COM.TR Hizmetleri ile birlikte kullanmak için TEKLAN.COM.TR’den veya farklı bir hizmet sağlayıcıdan satın alınan herhangi bir SSL Sertifikası sağlayıcı tarafından belirtilen sözleşmede tanımlandığı üzere; kendi özel kullanımı için tasarlanmıştır ve kullanıldığı sunucudan başka herhangi bir web barındırma servisine aktarılamaz. MÜŞTERİ’nin TEKLAN.COM.TR sunucularında barındırılan web sitesi üzerinde SSL Sertifikası kullanması durumunda, TEKLAN.COM.TR ilişkili özel anahtarı (private key) oluşturarak güvenli ortamda saklamaktadır.

2.9.Bayi Hosting Barındırma; İş bu Sözleşmenin şart ve koşullarına tabi, TEKLAN.COM.TR “Bayi Hosting Barındırma” hizmeti ile bazı Hizmetlerinin satışı için MÜŞTERİ’ye (BAYİ) devredilemeyen, bayilik hakkı vermektedir. Bu kapsamda BAYİ “Plesk ve CPanel Kontrol Panel” kullanım hakkında sahip olup bu hakkı devredemez, satamaz veya kiralayamaz.

BAYİ kendisine ait Hesapları altında tutulan tüm kayıtlardan, verilerden, hizmetlerden, içeriklerden ve işlemlerden sorumludur. BAYİ kendi MÜŞTERİ’lerine (alt bayilerine, kullanıcılarına, üyelerine) destek vermekle yükümlüdür. TEKLAN.COM.TR sadece BAYİ’ye Bayi Hesabı ve sınırlı Kontrol Panel desteği vermektedir. TEKLAN.COM.TR’in Ürün veya Hizmetlerinin izinsiz kopyalandığının veya kullanıldığının tespit edilmesi durumunda BAYİ derhal TEKLAN.COM.TR’i bilgilendirmekle mükelleftir. TEKLAN.COM.TR, BAYİ MÜŞTERİ’lerinin hukuka aykırı ya da hizmet Sözleşmesine aykırı her tür işlem ve eyleminden dolayı BAYİ’i sorumlu tutacaktır. BAYİ MÜŞTERİ’lerinin TEKLAN.COM.TR’e verebileceği maddi ve manevi tüm zararların tazmininden sorumlu olacaktır. TEKLAN.COM.TR’in bu konuda bir ödeme yapması hallerinde BAYİ’ye rücu hakkı saklıdır. BAYİ’ye kendi marka ve ismini kullanarak bazı TEKLAN.COM.TR Hizmetlerini MÜŞTERİ’lerine sağlayabilir. BAYİ TEKLAN.COM.TR’in yazılı muvafakati olmaksızın TEKLAN.COM.TR’in Marka, Patent ve Endüstriyel Tasarımlar da dahil olmak üzere Fikri ve Sınai Mülkiyet’in konusu teşkil eden her türlü usul, belge, know-how, proje, ticari sır ve gizli bilgi niteliğinde bulunan edindiği bilgileri kendisi yahut 3. Kişiler lehine kullanamaz ve 3. Kişi ve kurumlarla paylaşamaz.

2.10. Ek Servisler ve 3. Parti Uygulamalar; (Marka Tescili, Mail Pazarlama, Litespeed, Installatron vb.) MÜŞTERİ TEKLAN.COM.TR tarafından bazı Hizmetlere ek olarak sunulan Hizmet ve/veya Ürünlerden ve/veya Uygulamalardan (Bundan böyle tümüne birden “Hizmetler” denilecektir) yararlanabilir. Bu durumda üçüncü firmalar / kurumlar tarafından sağlanan bu Hizmetlerden kaynaklanabilecek herhangi bir hatadan, zarardan, ziyandan ve/veya arızalardan dolayı TEKLAN.COM.TR sorumlu tutulamaz. TEKLAN.COM.TR bu Hizmetler ile ilgili destek ve garanti vermemektedir.

2.11. MÜŞTERİ, yüksek dosya, veri tabanı tablo sayısı ve/ veya veri tabanı, mailbox boyutlarının büyüklüğüne sahip hesapların sunucu performansında düşüşe sebep olabileceğini ve bunların işbu sözleşme kapsamında TEKLAN tarafından limitlendirildiğini peşinen kabul, beyan ve taahhüt eder. TEKLAN.COM.TR tarafından ; veri tabanlarında bulunan toplam tablo sayısı kullanım limiti 5.000 adet, bir veri tabanında bulunan tablo sayısı limiti 1.000 adet, veri tabanlarının toplam büyüklük limiti 10 GB, bir veri tabanının büyüklük limiti 5 GB, mailbox domain başına disk alanı 8 GB olmak üzere limit sınırı belirlenmiştir. MÜŞTERİ tarafından bu maddede yer alan limitlerin aşılması halinde TEKLAN.COM.TR yazılı veya sözlü (telefon ya da e-posta) bildirimde bulunarak MÜŞTERİ’den dosya sayısını düşürmesini isteyebilir. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’in kendisine tanıdığı süre içerisinde dosya sayısını düşürmeyi/gerekli işlemleri yapmayı kabul, beyan ve taahhüt eder. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR tarafından istenilen dosya sayısını düşürme/gerekli işlemleri yapmaması halinde TEKLAN.COM.TR herhangi bir bildirim ve ihbarda bulunmaksızın hizmeti askıya almaya veya hizmeti sonlandırma hakkına sahiptir

3.MÜŞTERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
3.1.MÜŞTERİ Kayıt/Başvuru sırasında verdiği bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu kabul ve beyan eder. MÜŞTERİ, üyelik esnasında beyan ettiği TC Kimlik Numarası dahil tüm kimlik ve iletişim bilgilerinin gerçeğe uygun olarak bildirilmesinin, işbu Sözleşmenin geçerli bir şekilde kurulması için zorunlu ve önkoşul niteliğinde olduğunu kabul eder. MÜŞTERİ’ye ait bilgilerin yanlış veya eksik olduğunun TEKLAN.COM.TR tarafından sonradan tespit edilmesi halinde, TEKLAN.COM.TR’in yapacağı bildirim üzerine, söz konusu yanlışlık veya eksiklik MÜŞTERİ tarafından 2 gün içerisinde giderilecektir. Aksi halde, TEKLAN.COM.TR işbu sözleşmeyi haklı sebeple, derhal ayrıca bir ihtara ve ihbara gerek olmaksızın tek taraflı olarak feshetme hakkına sahiptir. TEKLAN.COM.TR’in bu sebeple gerçekleştirdiği fesihler sebebi ile MÜŞTERİ TEKLAN.COM.TR’den sunulan hizmetin durdurulması yahut sözleşmenin feshi sebebi ile herhangi bir tazminat, ödeme, iade, telafi vb. taleplerde bulunamayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. Sunulan eksik yahut hatalı bilgiler sebebi ile MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’in, söz konusu bilgilerdeki yanlışlık veya eksikliklerden kaynaklanan Kişilerin uğrayabileceği zararlar da dahil olmak üzere her türlü zararını tazmin etmeyi kabul, beyan ve taahhüt eder.

3.2.Müşterinin Elektronik Posta Adresine (Email) yapılan tüm bildirimler, Tebligat Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca Müşteriye yapılmış sayılır. Müşteri İletişim e-mail adresini güncel tutmakla, adres değişikliklerini servis sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde, sistemde kayıtlı bulunan elektronik posta adresine yapılan bildirim, bizzat müşterinin kendisine yapılmış addedilir.

3.3.MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR MÜŞTERİ’lerine, ticari itibarına ve saygınlığına zarar verecek davranışlarda bulunamaz. Bunun gibi durumlarda TEKLAN.COM.TR, sözleşmeyi fesih etme, askıya alma, dondurma vb. her türlü hakkını saklı tutar. MÜŞTERİ, böyle bir durumun varlığı halinde herhangi bir maddi ve/veya manevi zarar iddiasında bulunamaz ve TEKLAN.COM.TR’in sorumluluğuna giremez. Aksi halde, MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’ in bu durumdan kaynaklanan her türlü zararını tazmin edeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

3.4.MÜŞTERİ iş bu sözleşmeyi imzalamakla, servis kullanım şartlarını kabul ettiğini beyan ve taahhüt eder. MÜŞTERİ, işbu Sözleşme’yi imzalamakla, elektronik posta haberleşmesinde, web yayınlarında ve bu aboneliğe ilişkin her türlü işlemde T.C. yasalarına, kanun hükmünde kararnamelerine, tüzük ve yönetmeliklerine ve genel ahlak ve adaba aykırı davranmamayı, kendisine veya MÜŞTERİ’lerine ait web sayfalarının, FTP ve diğer Internet servislerinin içeriğinden tamamen kendisinin sorumlu olduğunu kabul ve taahhüt eder.

3.5.TEKLAN.COM.TR Hosting Sunucuları Türkiye’deki Veri Merkezinde barındırılmaktadır. TEKLAN.COM.TR, Sunucularında sunumu yapılan hiçbir yazılı, sesli veya görsel içerik ve materyaller Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı olamaz. Aksi takdirde doğan ve doğacak olan tüm maddi ve manevi sorumluluklar MÜŞTERİ'ye ait olup, MÜŞTERİ bu konuda Servis Sağlayıcının hiçbir yükümlülüğünün olmadığını kabul ve beyan eder

3.6.MÜŞTERİ’NİN kullandığı hosting sisteminde muhafaza edeceği ve sunucudan yayınlayacağı bilgi, veri, e-posta, web sayfalarını ve diğer tüm elektronik bilgileri bu sözleşmedeki amaçlar ve yasal faaliyetler için kamu düzenine aykırılık teşkil etmeden kullanacağını, T.C. kanunlarına, örf ve adetlerine ve genel ahlak kurallarına uygun olacağını, her türlü telif haklarına ait mali ve hukuki yükümlülüğün, MÜŞTERİ tarafından üstlenileceği kabul ve taahhüt eder.

3.7.MÜŞTERİ Bilişim Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku ve Ceza Hukuku kapsamı da dahil olmak üzere sunulan hizmet aracılığı ile 3. Kişi ve kurumların her türlü kanun ve mevzuattan kaynaklanan haklarını ihlal etmeyeceğini peşinen kabul, beyan ve taahhüt etmektedir. Bu konu ile ilgili ortaya çıkabilecek her türlü hukuki eylemden ve hukuka aykırı içerikten MÜŞTERİ sorumlu olup, ödenecek ücret ve sair tazminatlar sadece MÜŞTERİ tarafından üstlenilecektir. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’i her halükarda bu ilişkiler ve konuların dışında tutacağını kabul eder. Buna rağmen herhangi bir sebeple TEKLAN.COM.TR aleyhinde idari, hukuki veya cezai takibata girişilmesi halinde MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’in ve 3. kişilerin de uğradığı/uğrayacağı tüm maddi ve manevi zararı tazminle mükelleftir. MÜŞTERİ’nin hukuka aykırı eylemleri sebebi ile TEKLAN.COM.TR aleyhine hukuki, idari ve /veya cezai takibata girişilmesi halinde TEKLAN.COM.TR’in davayı ihbar, rücu vb. tüm hakları saklıdır. MÜŞTERİ hangi gerekçe ile olursa olsun İÇERİK bakımından TEKLAN.COM.TR’in sorumlu olduğu iddiasında bulunamayacağını peşinen kabul, beyan ve taahhüt eder.

3.8.MÜŞTERİ ne suretle olursa olsun, lisanssız yazılım kullanılamaz, kullandırılamaz, telif hakları ve sair fikri mülkiyetle ilgili yasaları ihlal edici korsan yazılım dağıtımı ve 3. şahısların onayı olmadan gönderilen reklam içerikli e-posta (SPAM) gönderimi yapılamaz. İnternet kullanıcılarına, kullanıcıların istekleri dışında sıklıkla ya da dosya boyutu açısından rahatsız edecek e-mailler yollayamaz. İnternet kullanıcılarına istekleri dışında ticari reklam mailleri yollayamaz. Paylaşımlı hosting paketlerimizin saatlik mail gönderim limiti 100 ile sınırlıdır. Müşteri 8 mb den büyük dosya göndermez.

3.9.Kurulu olan yazılımların ve ilerdeki tarihlerde kurulacak olan yazılımların lisanslarının ve faturalarının birer kopyasının işbu sözleşme geçerli olduğu sürece TEKLAN.COM.TR’e verilmesi gerekmektedir. MÜŞTERİ ilgili lisans ve fatura kopyalarını elde ettiği tarihten sonra 30 gün içinde TEKLAN.COM.TR’e ulaştırmayı kabul ve taahhüt eder. Lisans sahibi ile MÜŞTERİ arasında doğacak tüm ihtilaflardan MÜŞTERİ sorumlu olacaktır. Buna rağmen herhangi bir sebeple MÜŞTERİ aleyhinde idari, hukuki veya cezai takibata girişilmesi halinde MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’in uğrayacağı tüm zararı tazminle mükelleftir.

3.10.MÜŞTERİ, iş bu sözleşme kapsamında olan hosting hizmeti üzerinde 5651 sayılı yasa hükümlerini eksiksiz yerine getireceğini, yasal bir bilgi talebinde bulunulduğu takdirde en geç 1 iş günü içerisinde bu bilgileri eksiksiz ve doğru olarak yasal mercilere ya da TEKLAN.COM.TR’e bildireceğini aksi halde TEKLAN.COM.TR’in uğrayacağı zararları ve masrafları ilk ihtarında karşılayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder. MÜŞTERİ, 5651 Sayılı Yasa uyarınca, içerikte bulunan hukuka aykırılık iddiaları ile TEKLAN.COM.TR’den resmi makamlarca ve mevzuatla korunan haklarının ihlal edildiği iddiasında bulunan 3. kişilerce talepte bulunulması halinde MÜŞTERİ’nin sistemde kayıtlı bilgilerinin ve log kayıtlarının paylaşılabileceğini bildiğini ve bu hususta muvafakati olduğunu peşinen kabul, beyan ve taahhüt etmektedir. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’in bu ve benzeri bilgilerin resmi makamlarca talep edilmesi yahut 5651 Sayılı Yasa Uyarınca TEKLAN.COM.TR’ya hukuka aykırı içerik ihbarında bulunulması halinde TEKLAN.COM.TR’in erişimin engellenmesi, içeriğin yayından çıkarılması, askıya alınması, hizmetin ve hizmet sözleşmesinin iptali de dahi olmak üzere hukuka aykırılık teşkil eden eylem ve fiillerin durdurulması bakımından her türlü tedbiri alma hakkının saklı olduğunu peşinen kabul, beyan ve taahhüt etmektedir. MÜŞTERİ, bu yönde talepler sebebi ile TEKLAN.COM.TR’in aldığı tedbir eylemleri bakımından maddi ve manevi haklarının ihlal edildiği ve zarara uğradığı iddiasında bulunamaz. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’ya karşı olan ödeme yükümlülüklerini yerine getirmediği veya MÜŞTERİ’nin 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8. ve 9. Maddesi ile diğer ilgili hükümleri ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 10. Bölümü ile diğer ilgili hükümlerini ihlal etmesi halinde hizmetler TEKLAN.COM.TR tarafından durdurulabilir, askıya alınabilir ve/veya işbu sözleşme TEKLAN.COM.TR tarafından tek taraflı olarak ve hiçbir ek yükümlülük altına girmeksizin derhal tazminatsız ve bildirimsiz olarak feshedilebilir. Bu durumda MÜŞTERİ uğradığı zararlarını TEKLAN.COM.TR’e hiçbir surette rücu etmeyeceğini peşinen kabul eder.

3.11.MÜŞTERİ, bir üçüncü kişinin iznini almadan onun şebekesine ya da sistemine bağlanma, üçüncü kişilerin şifrelerini çalma, sunucuya kötü niyetli yazılım kurma gibi durumlarla sınırlı olmamak kaydıyla buna benzer durumlardan doğabilecek 3. Kişilerin zararları da dahil olmak üzere maddi ve manevi her türlü zararı tazmin etmekle yükümlü olduğunu ve bundan dolayı hesabının TEKLAN.COM.TR tarafından askıya alınabileceğini kabul ve taahhüt eder. MÜŞTERİ’nin doğrudan kontrolü altında olmayan şebekelere ve sistemlere erişim için söz konusu üçüncü kişiden o yönde yazılı muvafakat alınması zorunludur. TEKLAN.COM.TR dilerse üçüncü kişiye ait şebekeye ya da sisteme yönelik erişimin izin dahilinde olduğunun kanıtlanması yönünde belge talep edebilir ve bu tür belgelerin sunulmasını zorunlu tutabilir. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’in hizmetlerinin kullanılmasından doğacak her tür hak talebine karşı TEKLAN.COM.TR’in zarar ve ziyanını temin edeceği ve gördüğü zarar ve ziyanı tazmin edeceği konusunda TEKLAN.COM.TR ile mutabıktır.

Paylaşımlı Hosting Sunucularında kabul edilmeyen materyallere şunlar dahildir:

Top site’lar
Hotlink'ler
USENET ve tüm IRC (Internet Relay Chat) script, bot benzerleri
Resim, Dosya Barındırma Script (Mirror Script) ve Yazılımları - (Photobucket, Tinypic benzeri, Rapidshare, vb...)
Ücretli ya da ücretsiz olarak video, dosya, backup, doküman vb. dosya barındırma, arşiv oluşturma veya script kullanımı
Mail Bombing, spam script ile e-mail gönderimi girişimleri
Bruteforce Programları/Scriptleri/Uygulamaları ile kötü niyetli trafik oluşturma
Proxy script’leri
MUD’ler/RPG’ler/PBBG’ler
AutoSurf/PTC/PTS/PPC siteleri
Spamdexing, Black Hat SEO site yayınları
Banner-Ad hizmetleri (ticari banner ad döngüsü)
Web veri toplayıcıları ve index servisleri (Google Cash/AdSpy dahil)
Anonim veya toplu SMS ağ geçitler
Ticari Ses Yayını (bir ya da iki yayından fazla olanlar)
Escrow hesabı/Banka Tahvilleri
Warez/korsan/yasadışı içerik dağıtan ya da onlara link veren forumlar veya internet siteleri
Dolandırıcılık siteleri (aa419.org’da ve escrow-fraud.com’da sayılanlar da dahildir)
Canlı Spor Olaylarının (UFC, NASCAR, FIFA, NFL, MLB, NBA, WWE, WWF vb.) her tür yayını
Bit torrent veya diğer P2P (peer-to-peer) uygulamaları, tracker ya da istemci olarak
Counter-strike, half-life, battlefiled1942, vb. oyun script, içerik ve yayını
Hacker’lığa odaklı siteler/arşivler/programlar
Malicious (Kötü niyetli) yazılım, Fraudent (Sahte) içerik, Phishing (Kimlik avı) girişimleri
Sunucunun ya da ağın performansını etkileyecek herhangi bir kod yazılımı
Denial of Service attacks (DDOS), Bruteforce, Syn Attack gibi servis saldırıları
İzinsiz system veya ağ güvenlik açığı test etmek, güvenlik ya da kimlik doğrulama önlemlerini ihlal etmek amaçlı girişimde bulunma
Spoofing/Impersonation sızdırma ve taklit bildirim yada mail gönderimi
Dışarıdan erişilebilir ya da şifre korumalı proxy sunucuları veya anonim olarak kullanılan proxy servisleri
Open Proxy sunucuları, Relay mail sunucuları, DNS Recursion gibi hizmetler ile ağın kötüye kullanımı
Kişi ve kurumlara karşı işlenen hakaret ve söylem içerikleri
Müstehcen içerikler (Çıplaklık, pornografi veya benzer içerik)
Telif hakları, ticari marka, patent, ticari sır veya herhangi bir üçüncü taraf bilgileri izinsiz kullanımları – ihlalleri
Karalayıcı, taciz edici, küfür, tehdit veya kişi gizliliğini ihlal ve Şiddete teşvik eden, tehdit, nefret içerikler
Ulusal güvenliği ya da kolluk kuvvetlerinin soruşturma süreçlerini etkileyecek içerikler
Yasa dışı madde kullanımına teşvik eden içerikler
Yasadışı faaliyetleri tanıtan veya hizmet veren içerikler (Silah kaçakçılığı, kumar (bahis, piyango))
Yatırım siteleri (FOREX, E-Altın Borsası, Second Life/Linden Borsası, Ponzi, MLM/Saadet Zinciri)
Gerekli izin(ler)in varlığı önceden kanıtlanmaksızın satışı izne bağlı madde satışı xl. Fatura Tahsilat siteleri
Sunucularda lisansız uygulama kullanımına izin verilmemektedir. Gerekli hallerde TEKLAN.COM.TR lisans belgesini talep edebilir.
3.12.Müşteri kesinlikle TEKLAN.COM.TR sistemlerini diğer internet kullanıcılarını zor durumda bırakmak, sistemlerine zarar vermek, sistemlerinin işleyişini engellemek, bu sistemlerden veri çalmak veya bu sistemleri herhangi bir şekilde yanıltmak için kullanamaz. Müşteri hiçbir şekilde TEKLAN.COM.TR sistemlerinin güvenliğini tehdit edecek girişimlerde, uygulamalarda, bu ve benzeri hiçbir teşebbüste bulunamaz. Örnek olarak (fakat bunlarla sınırlı değildir) Sisteme yada sistemin herhangi bir bölümüne yetki dışı izinsiz giriş, kullanım, güvenlik taramaları, sistem kaynakları ve trafiğini ölçme ve test işlemleri, email bombardımanı, DoS (Denial Of Service) saldırıları ve sistemi aşırı yükleme girişiminde bulunan saldırılarda bulunmak yasaktır. Servis Sağlayıcı bu maddenin ihlali durumunda anlaşmayı bildirimsiz fesih etme hakkına sahiptir. İçerik: Paylaşımlı hosting ve reseller paketleri, alan kullanımı olarak web içeriği ile sınırlıdır. Bu içerikler dışında web alan içeriğinin (Rar, Zip, PDF, Mp3, Mp4, Raw, Video, Müzik, Film ve büyük boyutlu resim dosyaları vb.)depolama ve arşiv amaçlı kullanımı yasaktır. Bu amaçlı kullanımın tespit edilmesi durumunda, Teklan.com.tr limitleme/silme yapma hakkına sahiptir.

3.13.Müşterinin işbu sözleşme maddelerinde belirtilen herhangi bir maddesine aykırı davranışı nedeniyle, TEKLAN.COM.TR’in zarara uğraması durumunda, müşteri zararı tazmin etmeyi kabul eder ve işbu sözleşmede belirtilen yükümlülükler TEKLAN.COM.TR’den alınan tüm hizmetler için geçerlidir.

3.14.TEKLAN.COM.TR tarafından duyurulan kampanyalar, beyan edilen sürelerde geçerli olup paralelde ve/veya aynı anda yürütülen diğer bir kampanya ile birleştirilemez.

3.15.Paylaşımlı hosting paketleri, hizmet süresi sona erdikten 15 gün sonra durdurulmakta (Suspend) ve toplamda 30 gün sonunda web site içerikleri silinmektedir.

3.16.Yukarıdaki maddelerde belirtilmemesine rağmen, yürürlükteki yasalara aykırı ve suç teşkil eden her türlü aktivitenin yapılması kesinlikle yasaktır. Aksi takdirde TEKLAN.COM.TR, anlaşmayı tazminatsız ve bildirimsiz olarak fesih etme hakkını saklı tutar. Böyle bir fesih halinde MÜŞTERİ zarara uğradığından bahisle herhangi bir nam altında tazminat talep etmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder. MÜŞTERİ’nin Hesabında kurulu script’lerin/programların güvenli olmasını ve dizinlere erişim izinlerinin gereğince ayarlanmış olmasını temin etmek MÜŞTERİ sorumluluğundadır.

3.17.İlgili tüm ekipmanı, şebekeleri ve şebeke aygıtları dâhil TEKLAN.COM.TR hizmetleri sadece izin verilen MÜŞTERİ kullanımı içindir. TEKLAN.COM.TR sistemleri tüm hukuka uygun gerekçelerle izlenebilir ve bu gerekçelere kullanımın izinli olduğunda emin olmak, sistemin yönetimi, izinsiz erişime karşı korumayı kolaylaştırma ve güvenlik prosedürlerini, sürdürülebilirliği ve işlem güvenliğini doğrulama dâhildir. İzleme esnasında bilgiler izin verilen amaçlar çerçevesinde incelenebilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir ve kullanılabilir. TEKLAN.COM.TR sistem(ler)inin kullanılması bu amaçlar çerçevesindeki izlemeye muvafakat teşkil eder.

3.18.Bir üçüncü kişinin iznini almadan onun şebekesine ya da sistemine bağlanan her Hesap askıya alınabilir. MÜŞTERİ’ nin doğrudan kontrolü altında olmayan şebekelere ve sistemlere erişim için söz konusu üçüncü kişiden o yönde yazılı muvafakat alınması zorunludur. TEKLAN.COM.TR dilerse üçüncü kişiye ait şebekeye ya da sisteme yönelik erişimin izin dahilinde olduğunun kanıtlanması yönünde belge talep edebilir ve bu tür belgelerin sunulmasını zorunlu tutabilir.

3.19.Yukarıda sayılanlarla sınırlı olmamak kaydı ile ilgili TEKLAN.COM.TR Departmanından gelen e-postaya kırk sekiz (48) saat içinde cevap verilmemesi halinde, MÜŞTERİ’ye sunulan Hizmet(ler) askıya alınabilir ya da sonlandırılabilir. Suiistimale ilişkin her konu, hata, raporlama/e-posta aracılığıyla müzakere edilmek ve kırk sekiz (48) saat içinde cevaplandırılmak zorundadır. E-postanın alınmadığı, okunmadığı vb. iddiaların sunulması mümkün olmadığı gibi, e-posta adresinin güncel olarak korunmasına ilişkin sorumluluk da yalnız ve ancak MÜŞTERİ’ye aittir.

Tüm TEKLAN.COM.TR MÜŞTERİ’leri, Bayileri Hesapları altında yapılan işlemlerin hepsinden nihai olarak sorumludurlar.

3.20.TEKLAN.COM.TR istediği zaman, bildirimde bulunmaksızın hizmet politikalarını ve Sözleşmelerini revize etme hakkını saklı tutar. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR Hizmetlerini kullanmaya devam ederek TEKLAN.COM.TR’de belirtilen ve revize edilebilen Sözleşme şartlarını kabul etmiş sayılır. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’in sepet sayfasında yer alan ve onaylayarak devam ettiği sözleşme koşullarından haberdar olmadığı iddiasında bulunamayacağını peşinen kabul, beyan ve taahhüt etmektedir.

3.21.TEKLAN.COM.TR gerek gördüğü takdirde yeni maddeler ve/veya alt başlıklar ekleyebilir, çıkartabilir ya da maddeler üzerinde değişiklik yapabilir. Müşteri, online kayıt veya herhangi bir yolla Servis Sağlayıcı hizmetlerinden yararlandığında bu sözleşme maddelerinin tamamını kabul etmiş sayılır.

4. KAYNAK KULLANIMI
MÜŞTERİ;

ii. MÜŞTERİ, yüksek dosya sayısına sahip hesapların sunucu performansında düşüşe yol açabileceğinden haberdar olduğunu ve bunların işbu sözleşme kapsamında limitlendirildiğini peşinen kabul eder. “CPanel” linux barındırma hesabınızdaki tüm dosyaların miktarını temsil eder. MÜŞTERİ kesinlikle TEKLAN.COM.TR sistemlerinin kaynaklarını (bunlarla sınırlı olmamakla birlikte örneğin: CPU, RAM ve network kaynakları), TEKLAN.COM.TR’in diğer müşterilerine verdiği hizmetleri engelleyecek veya kısıtlayacak şekilde yüksek oranda kullanamaz. Bu durumda TEKLAN.COM.TR müşteriden sistem kaynaklarının kullanımını kabul edilebilir bir seviyeye indirmesini yada kullandığı kaynakları karşılamak için gereken ilave teknik donanım ve kaynakların bedelini talep edebilir. Aksi takdirde TEKLAN.COM.TR sözleşmeyi fesih etme hakkına sahiptir. MÜŞTERİ tarafından limitlerin aşılması halinde TEKLAN.COM.TR, MÜŞTERİ’yi telefon ya da e-posta yolu ile uyararak dosya sayısını düşürmesi için süre verme hakkına sahiptir. MÜŞTERİ tarafından kendisine verilen süre içerisinde gerekli işlemlerin yapılmaması durumunda TEKLAN.COM.TR hizmeti askıya alma ya da sonlandırma hakkına sahiptir.

iii. Her ne zaman olursa olsun sunucuda bağımsız, gözetimsiz server-side süreçler yürütemez. Buna IRCD gibi her tür bekletici program dahildir.

iv. MÜŞTERİ, MySQL veritabanlarının paylaşımlı hosting hizmetinin katma değerli ayrılmaz bir servisi olduğu, sadece paylaşımlı hosting hizmeti ile birlikte kullanılabilir olduğunu bu sebeple gerekli görülmesi halinde TEKLAN.COM.TR networkü dışından gelen veritabanı erişim taleplerinin TEKLAN.COM.TR tarafından reddedilebileceğini, buna ilişkin olarak hiçbir nam ve ad altında hak ve alacak, zarar iddiası ileri sürülmeyeceğini peşinen kabul, beyan ve taahhüt eder. MySQL kullanıcıları anlık olarak aynı anda 25 bağlantı ile sınırlıdır, Limit aşıldığında "too many connections" hatası alınır. TEKLAN.COM.TR’ye ait network dışından gelen MySQL isteklerine rate limit uygulanacaktır. (Anlık 128Kbit/Sec)

v. Hosting sunucularında Cpu - Ram gibi sistem kaynakları paylaşımlıdır. Sistem Kaynaklarının %20 ya da fazlasını, 90 saniyeden uzun süre tüketen web siteleri otomatik olarak askıya alınmaktadır.

vi. Hybrid mail ve hosting paketlerinde, 1 adet mail için maksimum mailbox boyutu 10GB ile sınırlıdır.

vii. Kullanıcı saatte maksimum 100 mail gönderebilir. (Hosting paketlerinde limitler farklılık gösterebilir.

viii.Gönderilen mailler herhangi bir anda 50'den fazla kullanıcıya gönderilemez.

ix.3 ay veya daha fazla süre ile erişim sağlanmayan (POP/IMAP, Webmail) mail hesapları durdurulur. Hesapların durdurulmasından sonraki 3. ayın sonunda ise hesap tamamen silinir

x.FTP alanlarında çalıştırılabilir dosya upload'ına izin verilmez.

xi.FTP upload/download için connection 256Kbit/second'dır.

xii.FTP'de bir kerede gönderilecek dosya boyutu maximum 10 MB'dır.

xiii.Ne türden olursa olsun bit torrent uygulaması, tracker ya da istemci program yürütemez. Teklan.com.tr dışındaki yasal torrent’lere link verilebilir ama onların TEKLAN.COM.TR’in paylaşılan sunucularında barındıramaz ve depolanamaz.

xiv.Ne türden olursa olsun dosya paylaşım/peer-to-peer faaliyetlerine katılamaz.

xv.Counter-strike, half-life, battlefiled1942 ve sair oyun oynama sunucuları yürütemez.

xvi.Bir yerel dosya eklemek için HPH include işlevi kullanırken URL yerine yerel dosya ekleyemez. Bu konuda include (“http://alanadiniz.com/include.php”) yerine include (“include.php”) kullanılmalıdır.

Kullanımın azaltılmasına yardımcı olmak adına html’ye (php ve shtml gibi) server-side kod kullandırmayınız. Https protokolünü gerekmedikçe kullanmayın; şifreleme ve şifre çözme iletişimi CPU’yu şifresiz iletişimden çok daha fazla meşgul eder.

5.YEDEKLEME
TEKLAN.COM.TR, MÜŞTERİ’nin bütün verilerini düzenli bir şekilde korumak ve yedeklemek için elinden geleni yapar, buna rağmen bünyesinde bulunan verilerde ortaya çıkabilecek hatalardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Veri yedekleme, MÜŞTERİ’nin sorumluluğundadır. MÜŞTERİ her zaman Web sitesi ve içeriğine ait dosyaların zarar ve ziyan riskini üstlenmektedir. MÜŞTERİ tamamen MÜŞTERİ Şifresinin ve Hesap bilgilerinin gizliliğini korumakla yükümlüdür. MÜŞTERİ, Hesabı veya şifresi kullanılarak Hesabı altından yapılan veya Teklan.com.tr ile bağlantılı veya kendisine ait görüntülenen, bağlantılı, Sunucu üzerinde saklanan veya yayınlanan herhangi bir web site içeriğine ait tüm eylemlerden, ihmallerden ve yapılan harcamalardan sorumlu olduğunu kabul etmektedir. MÜŞTERİ aşağıda bildirilen ve sayılmayan gerekli önlemleri almakla sorumludur:

Web site içeriğinin bağımsız arşiv ve yedek kopyalarını korumak
TEKLAN.COM.TR sunucularında barındırılan veya yayınlanan tüm web site içeriğinin güvenlik, gizlilik ve bütünlüğünü sağlamak
Hesap bilgilerinin gizliliğini sağlamak
Web site içeriğinin herhangi bir kayıp veya zarar görmesini önlemek
TEKLAN.COM.TR paylaşımlı sunucuları bir arşiv değildir ve TEKLAN.COM.TR’in MÜŞTERİ’ye veya herhangi bir kişiye / kuruma ait web site içeriğinin zarar ve ziyanından sorumlu değildir. Hizmetler bir PCI (Payment Card Industry) uyumlu ortam sağlamak için sunulmamaktadır, bu durum MÜŞTERİ’nin bilgisi dahilindedir. TEKLAN.COM.TR, MÜŞTERİ’nin veya herhangi bir kişi veya kurumun Hizmetleri kullanması ile bu Sözleşme şartlarını ihlalinden sorumlu değildir. MÜŞTERİ her zaman klasik ve/veya geleneksel web siteleri şeklinde Hizmetleri kullanacaktır. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR’in inisiyatifinde, TEKLAN.COM.TR’in Hizmetleri veya donanımının işlevselliğine veya çalışmasına zarar verecek şekilde hizmetleri kullanamaz. MÜŞTERİ’nin internet üzerinden yapacağı işlemler ile ilgili olarak, ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklarda TEKLAN.COM.TR kayıtları geçerli ve kesin delil olarak kabul edilecektir.

MÜŞTERİ’nin veritabanı barındırma Hizmeti satın alması durumunda, MÜŞTERİ ilgili yazılımı kurmak ve yapılandırmak için kendisine ait sunuculara giriş yapması için TEKLAN.COM.TR’e gerekli yetkiyi vermektedir.

6. ÜCRET VE ÖDEME
6.1. MÜŞTERİ, TEKLAN.COM.TR Hizmetleri ile ilgili kullanım ücretlerini ve ilgili vergileri ödemeyi taahhüt eder. Ücretler ilk sipariş ile peşin olarak tahsil edilir ve aksi belirtilmediği sürece dönem sonunda otomatik olarak kapatılır.

6.2. Web barındırma, bayi barındırma ve veritabanı barındırma Hizmetleri için hizmet süresi bitiş tarihi itibarı ile on beş (15) iş günü içerisinde ödeme alınamayan Hizmetler durdurulur. Duraklama süresini takiben on beş (15) iş günü içerisinde ödeme yapılmayan Hizmetler silinir. SSL Sertifika hizmetlerinde hizmet bitiş tarihine kadar gerekli tahsilatın yapılmamış olması durumunda Hizmet kapatılır. Ödemenin MÜŞTERİ tarafından gerçekleştirilmemesi yahut anılan ödemeye ilişkin TEKLAN.COM.TR’in gerekli prosedürlerinin yerine getirilmemesi MÜŞTERİ hizmetin durdurulması, askıya alınması, geçici

yahut kalıcı olarak hizmetin sonlandırılması sebebi ile veri kayıpları da dahil olmak üzere herhangi bir maddi ve manevi zarar iddiası ile TEKLAN.COM.TR’in sorumluluğuna giremeyeceğini ödemelerin düzenli yapılması ve ödemenin yapıldığına ilişkin “ödeme bildirim formunun” doldurulması, MÜŞTERİ’nin takibinde olduğu MÜŞTERİ tarafından kabul, beyan ve taahhüt edilmektedir.

6.3. TEKLAN.COM.TR, hizmetlerinin fiyatlarını değiştirme hakkını saklı tutar.

6.4. TEKLAN.COM.TR’den alınan hizmetin yenilenmesi sorasında ödenen ücretler iade edilmez.

7. SÖZLEŞME’NİN GEÇERLİLİĞİ AYKIRILIK ve FESHİ
7.1. Müşteri istediği her zaman sözleşmeyi yazılı bildirim ile feshedebilir. Feshin iade talebi olarak değerlendirilmesi için iade politikasına uygunluğu esastır. İade politikası kapsamına girmeyen fesihlerde ücret iadesi talep edilemez.

7.2. MÜŞTERİ’nin bu sözleşmede veya tüm TEKLAN.COM.TR politika ve Sözleşmelerinde belirtilen şartları ihlal etmesi durumunda, TEKLAN.COM.TR, MÜŞTERİ’ye sağlanan servisleri ihlalden hemen sonra yapılacak yazılı bildirim ile sonlandırabilir ve/veya sözleşmeyi fesih edebilir. Bu durumda, MÜŞTERİ’nin önceden ödediği ücretlerin iadesi gerçekleştirilmez.

7.3. Tarafların işbu sözleşmede belirtilen şartları ihlal etmesi halinde durum karşı tarafa derhal yazılı olarak bildirilir; söz konusu yazılı bildirimden itibaren 7 gün içerisinde sözleşmeye aykırılığın giderilmemesi halinde ilgili taraf başkaca bir ihtara veya bildirime hacet kalmaksızın sözleşmeyi feshedebilir.

7.4. MÜŞTERİ’nin Hizmetlerle ilgili tahsilatlarının gerçekleştirilememesi durumunda, TEKLAN.COM.TR sözleşmeyi sonlandırabilir, hizmeti durdurabilir, askıya alabilir. Böyle bir fesih halinde MÜŞTERİ zarara uğradığından bahisle herhangi bir nam altında tazminat talep etmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Bu durumda, MÜŞTERİ’nin önceden ödediği ücretlerin iadesi gerçekleştirilmez.

GİZLİLİK

Taraflar’ın, işbu Sözleşme kapsamında öğrendikleri her türlü bilgi ve belge sır olarak kabul edilir. Taraflar, Sözleşme çerçevesindeki hiçbir bilgiyi üçüncü şahıslar ile paylaşamaz. İşbu Sözleşme kapsamında hizmetin gereği olarak elde ettiği tüm bilgileri, Basın Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku, Haksız Rekabet Hukuku hükümleri ve ilgili tüm mevzuat gereğince, aslen kamu yararına faaliyet gösteren TEKLAN.COM.TR’in şeref ve haysiyetini veyahut manevi haklarını ihlal edebilecek, bu manada 3. kişilerin haksız rekabetine konu teşkil edebilecek her türlü muhtemel olumsuz tutum ve davranışlardan imtina etmeyi, telif ve patent haklarını korumayı, bu yükümlülüğe aykırı davranması halinde TEKLAN.COM.TR’ in uğradığı ve/veya uğrayabileceği her türlü zararı itiraz etmeksizin tazmin etmekle yükümlü olacağını kabul ve taahhüt eder.

8. UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
İşbu sözleşmenin uygulanması ve yorumlanmasından kaynaklanan her türlü ihtilafta İstanbul Mahkemeleri ve İcra Müdürlükleri yetkili olacaktır.

9. MÜCBİR SEBEP
9.1. Tarafların kontrolü ve iradesi dışında gelişen ve makul denetim gücü dışında kalan ve tarafların işbu sözleşme ile yüklendiği borçlarını yerine getirmelerini engelleyici ve/veya geciktirici önceden tahmin edilmesi mümkün olmayan, sayılanlarla sınırlı olmak kaydı ile; savaş, iç savaş, terör eylemleri, deprem, yangın, sel benzeri tabi afetlerin meydana gelmesi mücbir sebep olarak değerlendirilecektir.

9.2. Taraflardan biri, bir mücbir sebep ortaya çıktığında zaman kaybetmeksizin bunu derhal diğer tarafa bildirmek zorundadır. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde taraflar birlikte değerlendirme yaparak alınacak tedbirleri beraberce tespit edecek ve uygulayacaklardır. Taraflar mücbir sebep yüzünden yükümlülüklerini tam veya zamanında yerine getirememekten dolayı sorumlu tutulmayacaktır, mücbir sebep durumunun kesintisiz 30 (otuz) gün devam etmesi halinde işbu sözleşme kendiliğinden münfesih hale gelecektir. Ancak Tarafların fesihten önce tahakkuk eden hak ve alacakları saklı kalacaktır.

10. BÖLÜNEBİLİRLİK
İşbu Sözleşme’nin bir maddesinin, alt maddesinin veya hükmünün uygulanamaz veya geçersiz oluşu, Sözleşme’nin diğer madde, alt madde veya hükümlerinin uygulanabilirliğini veya geçerliliğini etkilemeyecektir.

11. TARİH VE İMZA
11 maddeden ibaret işbu Sözleşme, MÜŞTERİ tarafından elektronik ortamda okunup onaylanmak suretiyle akdedilmiş ve derhal yürürlüğe girmiştir.

Трудовое право – 10

Действующее законодательство Турецкой Республики закрепляет для сторон принцип свободы в отношении заключения и расторжения трудового договора. Однако, учитывая экономически слабое положения рабочего, в случае расторжения трудового договора, законодатель обязал работодателя при увольнении рабочего выплачивать ему определённую сумму, то есть работодатель не может выпроводить работника не заплатив выходное пособие и выплату за выслугу лет.

В настоящей статье будет рассмотрено два важных вида компенсаций, которые в Турции регламентируется: ст. 14 Закона о Труде № 4857 (далее ЗоТ) условия Компенсация за выслугу лет и ст. 17 ЗоТ №1475 (согласно временной ст. 6 ЗоТ № 4857) условия выплаты Выходного Пособия. Вместе с этим будут рассмотрены положения о других видах компенсаций которые встречаются в Трудовом Праве Турции.

I. ВЫХОДНОЕ ПОСОБИЕ В ПРАВЕ ТУРЦИИ (İhbar Tazminatı)

В Трудовом Праве Турции выходное пособие можно рассматривать как компенсационную выплату денежной суммы в случаях, когда работник без уважительной причины лишается рабочего места.  Выходное пособие выплачивается работнику при увольнении в окончательный расчет зарплаты.

1.СРОКИ ОЖИДАНИЯ И СУММА ВЫХОДНОГО ПОСОБИЯ 

Условия и величину выплат выходных пособий регулирует ст. 17 ЗоТ. Указанная статья, в частности, разъясняет взаимосвязь оснований (обстоятельств) с определением суммы выходного пособия.

Согласно закону: «Перед расторжением трудового договора, заключенного на неопределенный срок, сторонаинициирующая расторжение должна направить уведомление другой стороне.

В этом случае договор прекращается:

а) в случае рабочего, работа которого продолжалась менее шести месяцев, в конце второй недели после вручения уведомления другой стороне;

б) в случае рабочего, работа которого продолжалась в течение шести месяцев или более, но менее полутора лет, в конце четвертой недели после вручения уведомления другой стороне;

в) в случае рабочего, работа которого длится полтора года или более, но менее трех лет, в конце шестой недели после вручения уведомления другой стороне;

г) в случае рабочего, работа которого длится более трех лет, в конце восьмой недели после вручения уведомления другой стороне.

Это минимальные сроки которые могут быть увеличены трудовым договором (контрактом) между сторонами.

Сторона, не соблюдающая правила вручения уведомления, выплачивает компенсацию в размере заработной платы, соответствующей срока ожидания.

Работодатель может расторгнуть трудовой договор, предварительно выплатив заработную плату, соответствующую сроку ожидания.

Несоблюдение работодателем правила уведомления или расторжение им трудового договора путем предварительной выплаты заработной платы, соответствующей сроку ожидания, не препятствует применению статей 18, 19, 20 и 21 настоящего Закона. В случаях, когда трудовые договоры рабочих, не подпадающих под действие статей 18, 19, 20 и 21 настоящего Закона, по определению подпункта I статьи 18, были расторгнуты путем злоупотребления правом расторжение договора, рабочему выплачивается компенсация в размере трехкратной заработной платы за срок ожидания. Если срок ожидания был нарушен, рабочему должна быть выплачена дополнительная компенсация (оплата уведомления) в соответствии с подразделом 4 выше.

При расчете компенсаций, подлежащих выплате в соответствии с настоящей статьей, а также авансового платежа учитываются все денежные выплаты плюс иные выплаты, которые могут быть измерены в денежном эквиваленте, вытекающие из договора и закона, в дополнение к заработной плате, определенной в части 1 статьи 32 ЗоТ.»[1]

В целом совокупность приведенных в статье оснований позволяет сделать вывод, что право на выходное пособие принадлежит лицам, уволенным не по собственному желанию или уволившиеся по причинам указанным в  ст. 24 ЗоТ. Ст. 24 ЗоТ регулирует право самостоятельного увольнения работника в случаях когда работодатель нарушает его права.

В соответствии со статьей 17 ЗоТ, работник (рабочий) или работодатель имеет право расторгнуть трудовой договор заключенный на неопределенный срок, соблюдая следующие минимальные сроки ожидания после уведомления  работодателя:

  • За 2 недели, если стаж работника менее 6 месяцев;
  • За 4 недели, если стаж работника от 6 до 18 месяцев;
  • За 6 недель, если стаж работника составляет от 18 месяцев до 3 лет;
  • За 8 недель, если стаж работника превышает 3 года.

Эти сроки минимальны и могут быть увеличены по взаимной договоренности между рабочим и работодателем. Работодатель может расторгнуть договор с рабочим, не дожидаясь минимального срока ожидания заплатив сразу всю сумму выходного пособия. Следовательно, если работодатель не желает продолжать привлекать рабочую силу, в этом случае достаточно выплатить выходное пособие и иные компенсации, и  досрочно прекратить трудовые отношения.

На нашем каналеТЕЛЕГРАМвы всегда сможете быть в курсе новостей, новых статей, истории из судебной практики иностранцев  и различных изменений  в законах Турции. Подписывайтесь и следите за полезнымипубликациями.

В период срока ожидания работодатель должен в рабочее время предоставить рабочему достаточно времени для поиска новой работы. При этом уменьшать заработную плату работника не имеет право. Продолжительность отпуска для поиска работы не может быть менее двух часов в день, который также можно использовать целиком за один раз не разделяя на дни. Например, 1-дневный отпуск в течение недели вместо использования 2 часов каждый день. Рабочий может накапливать выходные часы для «поиска работы», а затем использовать это право одночасье закончив работу у работодателя раньше определенного срока ожидания. Однако, если рабочий желает сделать это, он должен сообщить об этом работодателю заранее, а накопленное время должно быть учтено в дни, непосредственно предшествующие дню окончания его работы.

Сумма выходного пособия может определяться коллективным договором, но при этом определённый размер суммы выходного пособия не может рассчитываться в меньшей пропорции последней заработной платы.

2. ВЛИЯНИЕ УВОЛЬНЕНИЯ РАБОТНИКА ПО СОБСТВЕННОМУ ЖЕЛАНИЮ НА ВЫПЛАТУ ВЫХОДНОГО ПОСОБИЯ.

Рабочий может по собственной инициативе расторгнуть трудовой договор посредством увольнения по уважительной причине или без уважительной причины. Если рабочий увольняется по собственному желанию, в этом случае работодатель не обязан выплачивать выходное пособие или компенсацию за выслугу лет.  Следовательно, как только рабочий в одностороннем порядке без какой-либо уважительной причины расторгает трудовой договор (увольняется), он теряет право требования каких-либо компенсаций. 

Закон не требует, от  сотрудника в письменной форме изъявлять желание уволится. Однако в интересах работника лучше подать заявление об увольнении в письменной форме и сдать весь инвентарь надлежащим образом.

Рабочий должен уведомить работодателя о своем намерении завершить трудовые отношения. Сроки периода уведомления зависят от того, как долго сотрудник проработал. Периоды подачи рабочим уведомления такие же, как указаны в случае с работодателем, и должны быть соразмеримы с ожиданием срока.

Будет полезным добавить право работника на компенсацию выслуги лет если стороны договора расторгли договор по обоюдному желанию. Если стороны трудового договора ясно не вписали оплату компенсации, в этом случае работник теряет право требования выплаты компенсации[2].

3. НЕОБХОДИМАЯ ПРОЦЕДУРА ДЛЯ УВОЛЬНЕНИЯ И ВЫПЛАТЫ ВЫХОДНОГО ПОСОБИЯ

Согласно ст. 19 ЗоТ Турции, уведомление о решении расторгнуть с рабочим трудовой договор работодатель оформляет в письменной форме[3]. Важным моментом для работодателя является не забыть в уведомлении указать причину расторжения трудового договора (увольнения). Причина должна быть указана четка и ясно, так как в последствии именно обоснования (причины) увольнения могут стать для сторон расторгнутого трудового договора весомым аргументом, в решении обоснованности увольнения рабочего.

Трудовая деятельность рабочего, действующего на основании бессрочного договора, не может быть прекращена по причинам, связанных с поведением или правонарушениями рабочего, пока  не будет получена возможность письменно защитится против предъявленных обвинений. Однако в соответствии со статьей 25/II Закона о Труде (за серьезные проступки или злонамеренное, или аморальное поведение рабочего) право расторгнуть трудовой договор сохраняется за работодателем.

Итак, законодательство четко определяет кому и в каком порядке принадлежит социальная трудовая гарантия в виде выходного пособия. Иногда при увольнении работодатель может заменить одно основание прекращения трудовых отношений на другое, тем самым лишив человека права на выходное пособие. Поэтому каждому рабочему следует быть знакомым с законными основаниями выплаты выходного пособия, чтобы в случае прекращения трудовых отношений знать, принадлежит ему вышеупомянутая гарантия или не принадлежит, и при необходимости должным образом отстоять свои права.

II. КОМПЕНСАЦИЯ (НАДБАВКА) ЗА ВЫСЛУГУ ЛЕТ В ТУРЦИИ (Kıdem Tazminatı)

1.ПОНЯТИЕ КОМПЕНСАЦИИ ЗА ВЫСЛУГУ ЛЕТ

Надбавка (компенсация) за выслугу лет – это обязательные выплаты   поощрительного характера, служащие прибавкой к положенной зарплате при увольнении. Полагаются представителям почти всех видов деятельности и профессий. Размер компенсации за выслугу лет определяется продолжительностью стажа.

Так как рабочий в течение многих лет трудился на одном рабочем месте,  тем самым вносил свой вклад в ведение и развитие бизнеса работодателя, в обмен за постоянный труд работника во время увольнения ему выплачивается денежная компенсация, сумма которая зависит от стажа работы на одном и том же рабочем месте. Компенсация рассчитывается путем калькуляции последней зарплаты, выплата дорожные расходы, выплата за питание, социальная помощь (образование, жилье и т. д.) путем расчета по валовой сумме, найденной путем прибавления.

2. РАБОТНИКИ ИМЕЮЩИЕ ПРАВО ПОЛУЧИТЬ КОМПЕНСАЦИЮ ЗА ВЫСЛУГУ ЛЕТ В ТУРЦИИ.

Является ли трудовой договор срочным или бессрочным, любой трудовой договор попадает под условие выплаты компенсации за выслугу лет. Естественно, правила ст. 24 ЗоТ о расторжение трудового договора работодателем по уважительным причинам остается сохраненным.

На практике многие работники работают без подписанного трудового договора, этот факт не ограничивает в праве требования компенсации за выслугу лет работником. Вместе с этим есть ряд профессий, которые не попадают под действия ст. 14 ЗоТ №1475, следовательно, такие работники не могут получить компенсацию за выслугу лет. Перечислим этих работников:

  • Работники морского и воздушного транспорта;
  • Работники задействованные в сельскохозяйственных и лесных работах, где работают менее 50 рабочих;
  • Все виды строительных работ, связанных с сельским хозяйством, которые остаются в пределах семейной экономики (например сооружение теплиц в рамках семейного подряда);
  • Члены семьи без участия третьих лиц работающие на дому и занимающиеся рукодельным ремеслом;
  • Предоставляющие услуги на дому;
  • Подмастерье;
  • Спортсмены;
  • Реабилитированные работники;
  • Рабочие места действующие на основании ст. 2 Закона о Ремесленниках и не превышающие численность работников более трех работников.
  1. УСЛОВИЯ ДЛЯ НАЗНАЧЕНИЯ КОМПЕНСАЦИИ ЗА ВЫСЛУГУ ЛЕТ

В зависимости от процедуры увольнения, работники имеют право на компенсацию по выслугам лет только после одного года непрерывной работы у одного работодателя. Рабочие проработавшие менее одного года, уволенные по причинам указанным в ст. 25 или самостоятельно подавшие заявление с требованием увольнения без уважительной причины требовать компенсацию за выслугу лет не имеют право.

В таблице ниже поясняются требования к выходным пособиям в зависимости от обстоятельств прекращения трудового договора.

ОбстоятельстваТребования к выплате выходного пособия
Немедленное прекращение трудового договора по уважительным причинам согласно ст.25 ЗоТ.Работодатель не обязан выплачивать выходное пособие
Работодатель прекращает трудовой договор на основании уважительных причин.Работодатель должен выплатить рабочему выходное пособие.
Взаимное согласованное прекращение трудового договораРаботодатель не обязан выплачивать выходное пособие. Однако стороны могут согласовать выплату компенсаций за выслугу лет.
Увольнение по собственной инициативе рабочегоЕсли рабочий увольняется, работодатель не обязан выплачивать выходное пособие.

Исключение составляют случаи, когда сотрудник увольняется в связи с военной службой, выходом на пенсию или (для женщин) в течение одного года после вступления в брак.

Условия выплаты выходного пособия не могут быть изменены сторонами, даже если изменения будут в пользу рабочего. Во-первых, этим самым закон защищает рабочего, а во-вторых, пресекает возможность вывода денег работодателем.

Выходные пособия рассчитываются путем умножения заработной платы сотрудника за 30 дней на количество лет, которые сотрудник проработал в организации. Заработная плата сотрудника не может превышать определенный порог или быть менее минимальной заработной платы.  Порог и минимальная заработная плата пересматривается Советом министров каждые шесть месяцев с учетом инфляции. Неполные годы выработки рабочего рассчитываются пропорционально проработанным дням.

Компенсации, которые находятся в пределах установленного законом порога, не обременяются для сторон никакими налоговыми обязательствами. Однако, если компенсация превышает установленный законом порог, часть, превышающая этот предел, не считаться компенсацией за выплату лет, следовательно обременяется налогом. В таких случаях рабочий должен задекларировать эту часть в налоговой декларации иначе и такая доплата может иметь дополнительные налоговые последствия.

Закон о Труде не устанавливает каких-либо конкретных сроков от рабочих относительно требований о выплате компенсации. Однако, в соответствии с Обязательственным Кодексом Турции, уволенные сотрудники в праве предъявить эти претензии в течение десяти лет с даты увольнения.

III. КОМПЕНСАЦИЯ ПРОФСОЮЗА

Компенсация профсоюза – это компенсация, выплачиваемая рабочему, трудовой договор которого расторгнут из-за членства в профсоюзе или участия в профсоюзной деятельности. Размер такой выплаты должен быть определен судом по трудовым спорам и не может быть меньше годовой заработной платы рабочего.

Компенсация профсоюзов предусмотрена статьей 25 Закона № 6356 от 18 декабря 2012 года о профессиональных союзах и коллективных трудовых договорах.

На нашем каналеТЕЛЕГРАМвы всегда сможете быть в курсе новостей, новых статей, истории из судебной практики иностранцев  и различных изменений  в законах Турции. Подписывайтесь и следите за полезнымипубликациями.

1. ПРАВО РАБОТНИКА НА ОБРАЩЕНИЕ В СУД ПО ТРУДОВЫМ СПОРАМ

В случае увольнения по причине профсоюзной деятельности независимо от стажа работы на рабочем месте, все рабочие могут подать иск в суд «об определении «профсоюзной компенсации» или «возращение (восстановления) на работу».

Согласно решения Верховного Суда рабочий даже с однодневным трудовым стажем может иметь право обратиться в суд по трудовым спорам за определением компенсации. В данном случае не имеет значение тип трудового договора. Следовательно, заключенный бессрочный или срочный трудовой договор, не влияет на право работника в требовании профсоюзной компенсации.

2. ГАРАНТИЯ СВОБОДЫ ПРОФСОЮЗОВ

  • Рабочие могут свободно вступать в профсоюз или воздерживаться от него; они могут оставаться членами профсоюза или выйти из него по своему желанию.
  • При приеме на работу рабочих не может быть дискриминирован из-за членства или непринадлежности работников к профсоюзу, а также активности или бездействия в определенном профсоюзе.
  • Ни один рабочий не может быть уволен из-за его членства в профсоюзе или участия в профсоюзной деятельности в нерабочее время или, с согласия работодателя, в рабочее время.
  • В случае нарушения свободы профсоюзов работодатель будет приговорен к выплате профсоюзной компенсации, которая не может быть меньше заработной платы работника за 12 месяцев.
  1. СРОК ИСКОВОЙ ДАВНОСТИ

Срок исковой давности в требовании профсоюзной компенсации составляет 10 лет.  Работник, уволенный по причине профсоюзной деятельности, в праве подать иск о выплате компенсации в течение 10 лет со дня увольнения.

IV. РАЗЛИЧНЫЕ СИТУАЦИИ СВЯЗАННЫЕ С КОМПЕНСАЦИЯМИ  

1.СОТРУДНИК, НАРУШИВШИЙ ПРАВИЛА ОХРАНЫ ТРУДА, МОЖЕТ БЫТЬ УВОЛЕН БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ

Увеличивающиеся несчастные случаи на производствах стали причиной пристального внимания к безопасности на рабочем месте. За последние 10 лет охрана труда является актуальной проблемой в Турции.

Согласно Поправки к Закону № 6331  «О безопасности и гигиене труда», нарушение техники безопасности работником будет считаться уважительной причиной расторжения трудового договора работодателем. В случае повторения нарушения, работодатель после трех письменных предупреждений имеет право уволить работника без выходного пособия.

Соответственно, в случае неиспользования работником средств индивидуальной защиты, снятия защитных устройств, установленных на оборудовании и аппаратах, нарушения правил охраны труда, дает право работодателю расторгнуть трудовой договор после 3 предупреждений.

Статья 19 Закона № 6331  «О гигиене и безопасности труда» под заголовком «Обязанности работников»; содержит следующее требование: «Сотрудники обязаны заботиться о своей безопасности и здоровье, а также о безопасности и здоровье других сотрудников, которые могут пострадать от их действий или без действий на рабочем месте, в соответствии гигиены и безопасности труда.»

Обязанности рабочего включают в себя:

а) правильно использовать машины, оборудование, инструменты, опасные материалы, транспортное оборудование и другие средства производства; правильно использовать защитные приспособления, установленные на таких инструментах, и воздерживаться от их произвольного изменения оборудования;

б) защищать и правильно использовать предоставленные им средства индивидуальной защиты;

в) немедленно проинформировать работодателя или представителя рабочих в случае возникновения серьезных и непосредственная опасность для безопасности и здоровья в машинах, аппаратах, инструментах, сооружениях и зданиях, или из-за недостатка мер предосторожности;

г) сотрудничать с работодателем или представителем работодателя с целью устранения любого недостатка или нарушения правил на рабочем месте;

д) сотрудничать с работодателем или представителем для обеспечения охраны труда и безопасности рабочих в рамках их сферы деятельности.

2. КОМПЕНСАЦИЯ ЗА НЕДОБРОСОВЕСТНОСТЬ В ОТНОШЕНИИ РАСТОРЖЕНИЯ ДОГОВОРА СО СТОРОНЫ РАБОТОДАТЕЛЯ 

В случае недобросовестного расторжения бессрочного трудового договора с рабочим, при котором не распространяется гарантия выплаты пособия по безработице (по причине потери работы), рабочий получает право подать иск в суд с требованием компенсации,  сумма которой в три раза превышает заработную плату работника за период срока ожидания.

Турецкий Закон о Труде № 4857 наделяет рабочих различными правами в отношении компенсации, основание выплаты которой возникают при расторжении их трудового договора. Среди них можно выделить одно основное различие, которое заключается между рабочими, попадающими и не попадающие под гарантию занятости. В то время как те, кто находится в сфере обеспечения в случае расторжения их трудового договора без уважительной причины имеют право подать иск в суд о восстановлении на рабочее место, другая категории рабочих, в случае увольнения из-за злоупотребления правом работодателем, за расторжение трудового договора недобросовестным путём могут потребовать выплаты  недобросовестной (kötüniyet) компенсации.

3. МОЖНО ЛИ ВЫПЛАЧИВАТЬ ВЫХОДНОЕ ПОСОБИЕ В РАССРОЧКУ?

Как правило, выходное пособие выплачивается в день расторжения трудового договора. По истечении срока трудового договора требования сотрудника по заработной плате, а также все выплаты, основанные на трудовом договоре и трудовом законодательстве, должны быть выплачены в полном объеме. Однако иногда выходное пособие не выплачивается или не может быть выплачено в день увольнения по причине форс мажорных обстоятельств.

Закон о Труде № 4857 определяет конкретный процентный коэффициент для просроченной выплаты выходного пособия. Если выходное пособие не выплачивается вовремя, суд приходит к выводу о необходимости начисления процентов. Пеня за просрочку наступают с даты неисполнения обязательств работодателем или (в случае невозможности доказать факт неисполнения обязательств) после даты подачи иска в суд.

Процентная ставка для просроченных выплат связанных с  трудовыми отношениями устанавливается  в соответствии с самым высоким процентным соотношением, применяемым к депозитным счетам. Наивысшая процентная ставка, применяемая к депозитным счетам, определяется на основании письменной информации, запрашиваемой судом у Центрального банка Турции.

При компромиссной договорённости между работодателем и рабочим выплату выходного пособия возможно проводить в рассрочку. Если выходное пособие выплачивается частями, проценты за просрочку платежа применяются в соответствии с датами выплаты (решение 9-й палаты по гражданским делам Верховного суда Турции от 13.4.1993, Дело № 1992/196 Решение № 1992/15138). Согласно решению Верховного суда, рабочий может потребовать проценты за просроченные выплаты компенсаций и выходных пособий. Для этого в решении суда должно быть четко установлены периоды выплаты платежей, а также в решении суда необходимо установление коэффициента процентной ставки.

Вам понравился материал? Поблагодарить легко! Достаточно донести информацию друзьям и знакомым. Буду весьма признательным, если прокомментируете и поделитесь этой статьей в социальных сетях. Если Вам хочется получать новости о праве Турции, следить за новыми статьями и быть в курсе интересной и полезной информации настоятельно советуем подписаться в социальные группы нашей компании в: ТЕЛЕГРАММЕ, ВКОНТАКТЕ,ОДНОКЛАССНИКЕ, ФЕЙСБУКЕ  или  в ТВИТТЕРЕ.

ВАЖНЫЕ ИСТОЧНИКИ

*Sarper Süzek, İş Hukuku, 2020,

*Ahmet Çelik, Tazminat ve Alacak Davaları, 2012.

*Nuri Çelik,İş Hukuku Dersleri, 2012,

*Yonca Dursun, İşçinin Korunması, 2021.

*Metin Bozkurt, İşverenin Eşit Davranma Borcu, 2020.

*Ercan Akyiğit, Bireysel İş Hukuku Ders Kitabı, 2020.

*Лeйлa Шaxнaзapoвa, Тpудoвoe Пpaвo Pecпублики Tуpции: ocнoвныe инcтитуты. Диccepтaция кaндидaтa юpидичecкиx нaук: 12.00.05

*Kılkış. Y. Alper,İş ve sosyal güvenlik hukuku. 2015

* Tunçomağ K., Centel, T. İş hukukunun esasları. 2005.

* Закона о труде, № 4857, дата принятия: 22.05.2003// «Resmi gazete» от 10.06.2003.

*Ercan Akyiğit, İçtihatlı ve açıklamalı 4857 sayılı iş kanunu şerhi 3. Baskı 2. Cilt. 2008.

ДЛЯ ИНФОРМАЦИИ ПЕРЕЧЕНЬ КОНВЕНЦИЙМЕЖДУНАРОДНОЙ ОРГАНИЗАЦИИ ТРУДА (МОТ)  РАТИФИЦИРОВАННЫХ ТУРЦИЕЙ:

№ 2 О безработице;

№ 11 О праве сельскохозяйственных рабочих на создание обществ и объединение;

№    14    О    предоставлении    еженедельных    выходных    на    промышленных предприятиях;

№  15 О минимальном возрасте нанимаемых на работу на суда в качестве истопников (кочегаров) и рабочих трюма;

№ 26 О разработке методов определения минимальной заработной платы;

№ 29 О принудительных и обязательных работах;

№ 34 о платных бюро по трудоустройству;

№ 42 О возмещении убытков в связи с профессиональными заболеваниями;

№ 45 О запрете использования женского труда на подземных работах во всех видах рудников;

№ 55 Об ответственности судовладельца в случаях болезни, ранения или смерти моряков;

№ 58 Об определении предельного минимального возраста детей, нанимаемых на работу в морском деле;

№ 59 Об определении границы минимального возраста для детей, нанимаемых на работу на промышленные предприятия;

№ 69 О дипломах профессиональной квалификации поваров на судах;

№ 77 Об обязательном медицинском осмотре детей и молодых людей для определения приемлемости для них работы в промышленности;

№ 80 Об изменении последних статей;

№ 81 Об инспекционных проверках в промышленности и торговле;

№ 87 О Защите свободы профсоюзов и права на их создание;

№ 88 О создании службы по найму и трудоустройству;

№ 94 Об условиях труда, определяемых в договоре с общественной организацией (с государственными организациями);

№ 95 О защите зарплаты;

№ 96 О платных бюро по трудоустройству;

№ 98 О применении принципов, обеспечивающих право на создание общественных организаций и коллективный договор;

№ 99 О методах определения минимального уровня зарплаты в сельском хозяйстве;

№ 100 О равенстве зарплаты мужчин-рабочих и женщин-рабочих за одинаковую работу;

№ 102 О минимальных нормах по социальному обеспечению;

№ 105 О запрете принудительных работ;

№ 108 О национальных удостоверениях личности для священнослужителей;

№ 111 О дискриминации о профессиональный принцип;

№115 0 защите рабочих от ионизирующего излучения;

№ 116 Об изменении последних статей;

№118 0 равном обращении с гражданами и негражданами страны;

№119 0 мерах безопасности при использовании машин и оборудования;

№ 122 О политике в области занятости;

№   123   О   минимальном   возрасте   при   приеме   на   подземные   работы   в горнодобывающей промышленности;

№ 127 О норме поднятия тяжести для рабочего;

№ 133 О проживании команды на судах (дополнение);

№ 134 О предотвращении несчастных случаев на производстве;

№ 136 О защите представителей рабочих на предприятиях и обеспечении им льгот;

№138 0 минимальном возрасте при приеме на работу;

№ 142 О роли профессионального образования и усовершенствования при оценке человеческих ресурсов;

№ 144 О трехсторонней консультации при внедрении международных норм регулирования трудовой деятельности;

№ 146 О предоставлении морякам годового оплачиваемого отпуска;

№ 151 О защите права на создание организаций и о методах определения условий занятости в сфере общественных услуг;

№ 152 Об обеспечении здоровых условий труда и безопасности при работах в портах;

№   153 О продолжительности рабочего времени и отдыха при сухопутных перевозках;

№ 158 О прекращении работодателям служебных отношений;

№ 159 О профессиональной реабилитации и занятости инвалидов;

№ 164 О защите здоровья и медицинском обслуживании моряков;

№ 166 Об отправке моряков на родину;

№ 182 О запрете использования детского труда при недопустимых условиях и о срочных мерах по его искоренению.

[1]T.C. Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 29.01.2014 tarihli 2011 / 52614 Esas 2014 /2342 nolu kararında:
Somut olayda; işveren tarafından, birkaç kez sert şekilde uyarıldığı anlaşılan davacının bunu hak etmediği düşüncesiyle iş yerinden ayrıldığı ve iş akdinin davacı tarafından sona erdirildiği, haksız ve usulsüz feshe muhatap olan tarafça talep edilebileceği göz önüne alındığında ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken, hatalı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Davacı; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatil ücreti, ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde, davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş akdinin haksız olarak davalı işveren tarafından feshedildiğini savunarak kıdem ve ihbar tazminatları, fazla çalışma, yıllık izin, hafta tatili ve ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini talep etmiştir.

B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının işi yavaşlattığını, uyarı üzerine iş yerini terk ettiğini ve daha sonrasında devamsızlık yaptığını savunarak davanın reddini istemiştir.

C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, dosyadaki delillere ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kabulüne karar verilmiştir.

D) Temyiz:
Kararı davalı avukatı temyiz etmiştir.

E) Gerekçe:

  1. Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre; davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
  2. İhbar önelleri ve ihbar tazminatı yönlerinden taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.

İş sözleşmesi, taraflara sürekli olarak borç yükleyen bir özel hukuk sözleşmesi olsa da, taraflardan herhangi birinin iş sözleşmesini bozmak için karşı tarafa yönelttiği irade açıklamasıyla ilişkiyi sona erdirmesi mümkündür.

Fesih hakkı,iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran ve karşı tarafa yöneltilmesi gereken bir haktır. Maddede düzenlenen bildirimli fesih, belirsiz süreli iş sözleşmeleri için söz konusudur. Başka bir anlatımla belirli süreli iş sözleşmelerinde fesheden tarafın, karşı tarafa bildirimde bulunarak önel tanıması gerekmez.

Fesih bildirimi, bir yenilik doğuran hak niteliğini taşıdığından ve karşı tarafın hukuki alanını etkilediğinden, açık ve belirgin biçimde yapılmalıdır. Yine aynı nedenle, kural olarak şarta bağlı fesih bildirimi geçerli değildir. Fesih bildiriminde “fesih” sözcüğünün bulunması gerekmez. Fesih iradesini, ortaya koyan ifadelerle eylemli olarak işe devam etmeme hali birleşirse bunun fesih anlamına geldiği kabul edilmelidir. Bazen fesih, işverenin olumsuz bir eylemi şeklinde de ortaya çıkabilir. İşçinin işe alınmaması, otomatik geçiş kartına el konulması buna örnek olarak verilebilir. Dairemizce, işverenin tek taraflı olarak ücretsiz izin uygulamasına gitmesi halinde, bunu kabul etmeyen işçi yönünden “işverenin feshi” olarak değerlendirilmektedir.

Mevsimlik ya da vizeli yönünden ise, askı süresinin bitiminde veya mevsim başlangıcında işçinin işe çağrılmaması, dairemizce işverenin feshi olarak değerlendirilmektedir (Yargıtay 9.HD. 18.4.2006 gün 2006/4823 E, 2006/10605 K.).
Fesih bildiriminin, yazılı olarak yapılması, 4857 sayılı İş Kanununun 109. maddesinin bir sonucudur. Ancak yazılı şekil şartı, geçerlilik koşulu olmayıp ispat şartıdır. Fesih bildirimi, karşı tarafa ulaştığı anda sonuçlarını doğurur. Ulaşma, muhatabın hâkimiyet alanına girdiği andır.

Fesih bildirimi, karşı tarafa ulaşması ile sonuçlarını doğurur ve bundan tek taraflı olarak dönülemez. Dairemizce, daha önce verilen kararlarda, derhal yapılan fesihlerde henüz ihbar tazminatı ödenmemişken ve yine ihbar öneli içinde işçinin emeklilik başvurusu hali, işçinin emeklilik suretiyle feshi olarak değerlendirilmekteydi. Bu halde, işçi ihbar tazminatına hak kazanamaz ise de, kamu kurumları bakımından kıdem tazminatı hesabında daha önce borçlanmış olduğu askerlik süresinin dikkate alınması gerekmekteydi. Kamu kurumu, iş yerleri bakımından askerlik borçlanmasının kıdem tazminatına yansıtılması noktasında işçi lehine olarak değerlendirilebilecek bu husus, işçinin ihbar tazminatına hak kazanamaması yönüyle de işçinin aleyhinedir. Dairemizin, derhal feshin ardından önel içinde işçinin emeklilik için dilekçe vermesi halinde feshin işçi tarafından gerçekleştirildiği görüşü, işe iadeyle ilgili iş güvencesi hükümleri de dikkate alındığında, 4857 sayılı İş Kanununun sistematiğine uygun düşmemektedir.

Gerçekten açıklanan çözüm tarzında, işveren feshi yerine emeklilik sebebiyle işçinin feshine değer verildiğinden, işçi iş güvencesinden de mahrum kalmaktadır. Bu nedenle, işverenin derhal feshinin ardından, işçinin ihbar tazminatı ödenmediği bir anda yaşlılık aylığı için tahsiste bulunmasının, işveren feshini ortadan kaldırmayacağı düşünülmektedir. Dairemizce, konunun bütün yönleriyle ve yeniden değerlendirilmesi sonucu, işverence yapılan feshin ardından ve henüz ihbar tazminatı ödenmediği bir sırada işçinin emeklilik için başvurusunun, işçinin emeklilik sebebiyle feshi anlamına gelmeyeceği sonucuna varılmıştır. Dairemizin 2008 yılı ve sonrasında vermiş olduğu kararlar bu doğrultudadır (Yargıtay 9.HD.26.6.2008 gün 2007/24004 E, 2008/17671 K.).

Bildirim sürelerine ilişkin 4857 sayılı yasanın 17. maddesindeki kurallar nispi emredici niteliktedir. Taraflarca bildirim süreleri ortadan kaldırılamaz ya da azaltılamaz. Ancak, sürelerin sözleşme ile arttırılabileceği kanunda düzenlenmiştir. Ancak, bildirim önellerinin arttırılabileceği belirtilmiş olmakla birlikte, yasada bir üst sınır öngörülmemiştir. Dairemiz tarafından, üst sınırın hakim tarafından belirlenmesi ve en fazla ihbar ve kötü niyet tazminatlarının toplamı kadar olması gerektiği kabul edilmektedir (Yargıtay 9.HD. 21.3.2006 gün 2006/109 E. 200 6/7052 K., 14.7.2008 gün 2007/24490 E, 2008/20203 K.).

İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Buna göre, öncelikle iş sözleşmesinin kanunun 24. ve 25. maddelerinde yazılı olan nedenlere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve 17. maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar öneli tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı ödenmelidir. Yine haklı fesih nedeni bulunmakla birlikte, işçi ya da işverenin 26. maddede öngörülen hak düşürücü süre geçtikten sonra, fesih yoluna gitmeleri durumunda, karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.

İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın, feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. İşçinin 1475 sayılı yasanın 14. maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.
Yasada ihbar tazminatının miktarı olarak belirlenmiştir. Buna göre ihbar tazminatı, yasadan doğan götürü tazminat olarak nitelendirilebilir. Bu niteliği itibarıyla Borçlar Kanununun 125. (6098 sayılı TBK 146) maddesine göre 10 yıllık zaman aşımı süresine tabidir. İşçiye, bildirim süresi içinde yeni iş arama izninin kullandırılmamış olması, tanınan ihbar önelinin geçersiz olduğu sonucunu doğurmaz (Yargıtay 9.HD. 1.12.2009 gün 2008/11810 E, 2009/32502 K).
İhbar tazminatının hesabında kanunun 32. maddesinde yazılı olan ücrete ek olarak, işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülebilir menfaatler de dikkate alınır. Ücret dışında kalan, parasal hakların 1 yılda yapılan ödemeler toplamının 365’e bölünmesi suretiyle bir günlük ücrete eklenmesi gereken tutar belirlenir.

Somut olayda; işveren tarafından birkaç kez sert şekilde uyarıldığı anlaşılan davacının, bunu hak etmediği düşüncesiyle iş yerinden ayrıldığı ve iş akdinin davacı tarafından sona erdirildiği, haksız ve usulsüz feshe muhatap olan tarafça talep edilebileceği göz önüne alındığında ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken hatalı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten bozulmasına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29.01.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

[2] Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin(T. 30.03.2016 , E. 2015/27647, K. 2016/7838) 2016 yılında vermiş olduğu kararında, “İrade fesadı halleri hariç işçiden gelmesi halinde salt kıdem tazminatının ödenmesi makul yarar için yeterli kabul edilebilir. Ancak işverenden gelmesi halinde ise kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi yeterli değildir. En azından işe başlatmama tazminatının alt sınırı olan 4 aylık ücret tutarında ilave bir ek ödemenin ödenmesi gerekir.”  şeklinde belirtilmiştir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017 yılında verdiği bir başka kararında ise, üç aylık ücret tutarında yapılan ek ödemenin yeterli olmadığına karar vermiştir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin belirtilen kararında, “Tüm bu nedenlerle davacının iş güvencesinden yararlanmayı bertaraf edecek nitelikte olan bozma sözleşmesi yapması için makul yararının karşılanması gerektiğinden, icabın işverenden geldiği anlaşıldığından prim niteliğinde olduğu kabul edilmese dahi üç aylık brüt ücretin makul yarar olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığından ve işverence yazılı bir fesih bildirim ile fesih sebebi de bildirilmediğinden ikale ve işverence yapılan fesih geçersiz olup davacının işe iadesine karar verilmesi gerekirken geçersiz bozma sözleşmesine dayanılarak davanın reddi hatalıdır.” şeklinde hüküm kurulmuştur. (Yargıtay 9. H.D. T. 09.11.2017, E. 2016/29504, K. 2017/17925).

Bu sebeple, ikale sözleşmesine ilişkin teklifin işverenden gelmesi durumunda, işçiye kıdem ve ihbar tazminatı gibi yasal hakları ile birlikte işe başlatmama tazminatının alt sınırı olan en az 4 aylık brüt ücreti tutarında bir ek ödeme yapılmalıdır.

Ancak, Yargıtay ikale teklifinin işçiden gelmesi durumunda ve bu teklifte herhangi bir irade sakatlığı yoksa işçiye kıdem, ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti gibi yasal işçilik haklarının yanı sıra ek bir menfaat sağlanmasına gerek olmadığı görüşündedir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin (T. 21.12.2017, E. 2016/32059, K. 2017/22085) 2017 yılında vermiş olduğu kararında, “Dosyada mevcut ikale sözleşmesi incelendiğinde; 3. madde de ikale teklifinin davacı işçiden geldiği açıkça yazılıdır. Bu açıklık karşısında, ikale teklifinin işçiden gelmediğini ve iradesinin fesada uğratıldığını ispat külfeti davacı işçi üzerindedir. Davacı tanık dinletmediği gibi başkaca herhangi bir delil ile de iddiasını ispat edememiştir. Açıklanan nedenle, irade fesadına dayalı olduğu ispat edilemeyen ve işçiden gelen teklif üzerine düzenlenen ikale sözleşmesine değer verilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken, ikale sözleşmesi yapma teklifinin işverenden geldiği ve işçiye ek menfaat sağlanmadığı gerekçesiyle davanın kabulü hatalıdır.” gerekçesi ile ilk derece mahkemesinin kabul kararının bozularak ortadan kaldırılması yönünde karar vermiştir.

İkale sözleşmesinin düzenlenmesine ilişkin teklifinin işçiden mi yoksa işverenden mi geldiği önemli bir detaydır.

İkale teklifinin işçiden gelmesi durumunda;

İşçiler tarafından düzenlenen ve “kıdem ve ihbar tazminatımı almak kaydıyla istifa ediyorum.” ibaresini taşıyan dilekçeler istifa dilekçesi değil ikale teklifidir. Çünkü istifa halinde işçilerin kıdem ve ihbar hakları bulunmamaktadır. İşçiden bu yönde bir teklif gelmesi ve işveren tarafından bu teklifin kabul edilmesi ile birlikte iş sözleşmesi karşılıklı anlaşılarak feshedilebilir.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin (T. 23.03.2016 E. 2016/3269, K. 2016/6967) 23.03.2016 tarihli kararında,  “….işçi teklifinde yasal haklarının ödenmesini talep ettiğine göre teklifin işçiden gelmesi üzerine işverence kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi gerekirken, sadece kıdem tazminatı ödenerek iş akdinin feshedildiği ve davacı ile davalı işverenin iş sözleşmesinin sona ermesi noktasında fesih iradelerinin uyuşmadığı ve dolayısıyla ikale ( bozma ) sözleşmesinin söz konusu olmadığı” kabul edilmiştir. Bu sebeple, ikale teklifi işçiden gelse ve ayrıca belirtilmese dahi işçilerin hem kıdem hem de ihbar hakları vardır. Talep etmese dahi işçilere kıdem ve ihbar tazminatı hakkı tanımayan ikale sözleşmeleri Yargıtay tarafından geçersiz kabul edilmektedir.

İkale teklifinin işverenden gelmesi durumunda ise;

İkale teklifi işverenden gelmişse işçiye kıdem ve ihbar tazminatı gibi yasal hakları dışında ek bir menfaat sağlanmış olması gerekmektedir. Bu ek menfaatin ne kadar olacağı ile ilgili kesin bir görüş olmamakla birlikte en az 4 aylık ücret tutarında ek menfaat sağlanmış olması gerektiği düşünülmektedir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin, (T. 24.03.2016, E.2015/27608, K. 2016/7212)2016 yılında vermiş olduğu kararında, “Bozma sözleşmesi yoluyla iş sözleşmesi sona eren işçi, iş güvencesinden yoksun kaldığı gibi, kural olarak feshe bağlı haklar olan ihbar ve kıdem tazminatlarına da hak kazanamayacaktır. Yine 4447 sayılı Yasa kapsamında işsizlik sigortasından da yararlanamayacaktır. Bütün bu hususlar, iş hukukunda hâkim olan ibranamenin dar yorumu ilkesi gibi, hatta daha da ötesinde, ikale sözleşmesinin geçerliliği noktasında işçi lehine değerlendirmenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bozma sözleşmesinin geçerliliği konusunda bütün bu hususlar dikkate alınarak değerlendirmeye gidilmelidir.

Davacıya kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin ücreti dışında ek ödeme olarak davalı tarafından sunulan hesaplama tablosuna göre net 1.5 aylık ücreti olmak üzere …….. TL ödeme yapılmıştır. Davacının ikale yaparak işten ayrılmak istediğine dair bir dilekçesinin bulunmaması ve davacıya yapılan ek ödeme dikkate alındığında makul yararının karşılanmadığı” belirtilmiştir.

[3] Yargıtay Kararı – 9. HD., E. 2017/15110 K. 2020/2319 T. 17.2.2020

Gerekçe:

1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- İhbar önelleri ve ihbar tazminatı yönlerinden taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.

İş sözleşmesi taraflara sürekli olarak borç yükleyen bir özel hukuk sözleşmesi olsa da, taraflardan herhangi birinin iş sözleşmesini bozmak için karşı tarafa yönelttiği irade açıklamasıyla ilişkiyi sona erdirmesi mümkündür.

Fesih hakkı iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran ve karşı tarafa yöneltilmesi gereken bir haktır.

Maddede düzenlenen bildirimli fesih, belirsiz süreli iş sözleşmeleri için söz konusudur. Başka bir anlatımla belirli süreli iş sözleşmelerinde fesheden tarafın karşı tarafa bildirimde bulunarak önel tanıması gerekmez.

Fesih bildirimi bir yenilik doğuran hak niteliğini taşıdığından ve karşı tarafın hukukî alanını etkilediğinden, açık ve belirgin biçimde yapılmalıdır. Yine aynı nedenle kural olarak şarta bağlı fesih bildirimi geçerli değildir.

Fesih bildiriminde “fesih” sözcüğünün bulunması gerekmez. Fesih iradesini ortaya koyan ifadelerle eylemli olarak işe devam etmeme hali birleşirse bunun fesih anlamına geldiği kabul edilmelidir. Bazen fesih işverenin olumsuz bir eylemi şeklinde de ortaya çıkabilir. İşçinin işe alınmaması, otomatik geçiş kartına el konulması buna örnek olarak verilebilir. Dairemizce, işverenin tek taraflı olarak ücretsiz izin uygulamasına gitmesi halinde, bunu kabul etmeyen işçi yönünden “işverenin feshi” olarak değerlendirilmektedir. Fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 109. maddesinin bir sonucudur. Ancak yazılı şekil şartı, geçerlilik koşulu olmayıp ispat şartıdır.

Fesih bildirimi karşı tarafa ulaştığı anda sonuçlarını doğurur. Ulaşma, muhatabın hâkimiyet alanına girdiği andır.

Bildirim sürelerine ilişkin 4857 sayılı Yasanın 17 nci maddesindeki kurallar nispî emredici niteliktedir. Taraflarca bildirim süreleri ortadan kaldırılamaz ya da azaltılamaz. Ancak, sürelerin sözleşme ile arttırılabileceği Kanunda düzenlenmiştir. Ancak, bildirim önellerinin arttırılabileceği belirtilmiş olmakla birlikte, Yasada bir üst sınır öngörülmemiştir. Dairemiz tarafından, üst sınırın hâkim tarafından belirlenmesi ve en fazla ihbar ve kötüniyet tazminatlarının toplamı kadar olması gerektiği kabul edilmektedir (Yargıtay 9.HD. 21.3.2006 gün 2006/109 E. 200 6/7052 K., 14.7.2008 gün 2007/24490 E, 2008/20203 K.).

İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Buna göre, öncelikle iş sözleşmesinin Kanunun 24 ve 25 inci maddelerinde yazılı olan nedenlere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve 17 nci maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar öneli tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı ödenmelidir. Yine haklı fesih nedeni bulunmakla birlikte, işçi ya da işverenin 26 ncı maddede öngörülen hak düşürücü süre geçtikten sonra fesih yoluna gitmeleri durumunda, karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.

İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.

Somut uyuşmazlıkda, davalı işyerinde çalışmakta olan işçinin iş akdinin feshedileceği Diyarbakır 5. Noterliğinin 16/07/2014 tarih ve 172289 yevmiye numaralı ihtarnamesi ile bildirilmiş olup davacının 14 gün ihbar öneli bulunduğu belirtilmiştir.

Davacı bunun üzerine uyulmayan ihbar öneli için davalıdan ihbar tazminatı talep etmiştir. Mahkemece hesaplamanın ihbar süresinin tamamı için yapılması gerekirken ihbar önelinin bölünmezliği kuralı ihlal edilerek 14 gün ihbar öneli düşülerek bakiyesi için ihbar tazminatı hesap edilip sonuca gidilmiştir.

Yukarıda da açıklandığı üzere ihbar önelinin bölünmesi yasal olmadığından işçinin kıdemine göre tabi olduğu sekiz haftalık ihbar tazminatının hesaplanıp buna göre karar vermesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.

F) Sonuç:

Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 17.02.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

255 Читателей Поблагодарили

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir