cumhuriyet ile tam altın farkı / Tam Altın İle Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark Nedir?

Cumhuriyet Ile Tam Altın Farkı

cumhuriyet ile tam altın farkı

Saflığına, gramına ve kullanım şekline göre pek çok altın çeşidi vardır. Altının bu kadar çeşitli olması altına yatırım yapmak isteyen kişilerin kafasını karıştırıyor. Altın çeşitlerini, aralarındaki farkları ve özelliklerini inceleyelim.

altın çeşitleri

Tam Altın ile Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark Nedir?

İnsanların en çok araştırdığı ve en çok merak ettiği iki altın çeşiti tam altın ve cumhruiyet altınıdır. Her ne kadar resmiyette bu altınlara verilen isimler farrklı olsada halk arasında bilindiği şekilde alt kısımda görselleştirilmiştir. Alta yer alan görsel "Tam altın ile Cumhruiyet altını arasındaki farkı" veya "Ata altın ile cumhuriyet altını arasındaki farkı" resmetmektedir.

tam altin ile cumhuriyet altini arasindaki fark

Altın Ayarları ve Gramları

Gerek mücevhercilikte gerekse altın para basımında kullanılan altın alaşım ayarları her ülkede değişiklik gösterir. Genel olarak alaşımda yer alan altının saflığını belirtmek için karat kelimesi kullanılır. % saf altın 24 karattır. Fakat kuyumculukta saf altın kullanılamaz çünkü fazlasıyla yumuşaktır. Ülkemizdeki mücevherlerde 22 karat, 18 karat ya da 14 ayarlık altın alaşımları kullanılmaktadır. Altın ayarı, gram alaşımındaki altının ne kadar olduğuna göre değişir. Örnek verecek olursak;

  • 24 karat yani 24 ayar altın, saf altın olarak kabul edilir ve 1 gramdır ( mg).
  • 22 ayar altında ise her bir gram başına mg altın kullanılmaktadır.
  • 18 ayar altında mg altın bulunur.
  • 14 ayar altında ise mg altın bulunmaktadır.

İhracatta daha çok 21 ayar altın kullanılmaktadır. 21 ayar altında mg altın kullanılır.

18 ayar altın alaşımlarında altın dışında gümüş ve bakır kullanılır. Bu metallerin kullanım oranlarına göre altın farklı renklere sahip olur. Örnek verecek olursak;

  • Yeşil altında yüzde 25 gümüş
  • Sarı altında yüzde 12,5 gümüş ve yüzde 12,5 bakır
  • Pembe altında yüzde 6 gümüş ve yüzde 19 bakır
  • Kırmızı altında yüzde 25 oranında bakır kullanılır.

Altın Çeşitleri, Özellikleri ve Gramları

Tam altın, Cumhuriyet altını, Ata altını, Ziynet altın, Reşat altın, Hamit Altın, Külçe altın, Gram altın ve Gremse altın olmak üzere çok sayıda altın çeşidi bulunur. Altın çeşitleri kendi içlerinde tam, yarım ve çeyrek olmak üzere farklı gramajlarda bulunurlar. Tam altın çeşitleri bütün altını ifade ederken yarım altın tam altının yarısını, çeyrek altın ise tam altının dörtte birini ifade etmek için kullanılır. Tam altın Cumhuriyet Altını ya da Ata Lirası gibi isimlerle piyasada satılabilir. Alt kısımda yer alan görselde darpane tarafından basılan altınlar ve gramajları görünmektedir.

ÇEŞİTCUMHURİYET ATACUMHURİYET ZİYNET
ÇEYREK1, Gr1, Gr
YARIM3, Gr3, Gr
BİRLİK - TAM7, Gr7, Gr
İKİ BUÇUKLUK18, Gr17, Gr
BEŞLİK36, Gr35, Gr

Cumhuriyet Altını

22 ayar kulpsuz altın para olarak tanımlanan Cumhuriyet altını, değişik boylarda ve gramajlarda bulunur. Devlet güvencesi altında olan Cumhuriyet altını, sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 2/b maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılır.

Ziynet ve meskük olmak üzere iki tür Cumhuriyet altını vardır. Meskük altın Ata altının bir diğer adıdır. Ziynet altın ise sikke olarak da bilinir. Cumhuriyet altını çeşitleri gramajlarına göre 5 farklı şekilde piyasada bulunurlar.

Ziynet Altın

ceyrek altin

Ata altınlarına göre tarihi daha eskilere dayanan Ziynet altın Osmanlı döneminde üretilmeye başlandı. O zamanlardan günümüze dek gelmeyi başarmış ve geleneksel bir altın türü olmuştur. En çok kullanılan Ziynet altın türleri şunlardır;

  • Beşi bir yerde (Beşli Ziynet altın): 35,08 gram ağırlığındadır.
  • İki buçuklu Ziynet altın: 17,54 gram ağırlığındadır.
  • Tam Ziynet altın: 7, gram ağırlığındadır.
  • Yarım Ziynet altın: 3, gram ağırlığındadır.
  • Çeyrek Ziynet altın: 1, gram ağırlığındadır.

Ata Lirası (Cumhuriyet Ata Altını)

cumhuriyet ata altını resmi

Bir başka ismi Meskük olan Ata Lirası’nın Ziynet altından hiçbir farkı yoktur. Tek farkı, Ziynet altının çok daha önceleri üretilmeye başlanmış olmasıdır. Kuyumcularda, sarraflarda, döviz bürolarında ya da bankalarda nakit paraya çevrilmesi oldukça kolaydır. En çok kullanılan Ata altın çeşitleri şunlardır;

  • Beşi bir yerde (Beşli Ata Lirası): 36, gram ağırlığındadır.
  • İki buçuklu Ata Lirası: 18, gram ağırlığındadır.
  • Tam Ata Lirası: 7, gram ağırlığındadır.
  • Yarım Ata Lirası: 3, gram ağırlığındadır.
  • Çeyrek Ata Lirası: 1, gram ağırlığındadır.

Reşat Altın

Osmanlı sultanlarından 5. Mehmet Reşat adına basılan altın, Reşat altındır. Cumhuriyet altını ile aynı değerde olan Reşat altını piyasada az bulunan altın çeşitlerinden olduğu için Cumhuriyet altınına göre daha pahalıya satılır. 7,2 gram ağırlığındaki Reşat altın 22 ayar olarak bulunmaktadır. Şu an kullanılan şeklini ’da İbrahim Ethem Ulagay yapmıştır. Kuyumcularda, sarraflarda ya da döviz bürolarında Reşat altın çeşitlerinin orijinalini bulmak hayli zordur, bu nedenle sahte Reşat altınları ile gerçek Reşat altınları karıştırılmamalıdır. Reşat altını alırken mutlaka sertifika ya da kart istenmelidir.

Reşat Altın ile Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark

Resat Altin ile Cumhuriyet Altini Arasindaki Fark

Hamit Altın

Hamit altın Osmanlı sultanlarından 2. Abdülhamit adına basılmıştır. Orijinal Hamit altın antika değerindedir. Osmanlı döneminde hem ziynet eşyası hem de para olarak kullanılan Hamit altınlarının ağırlıkları 7,2 gram ve ayarları 22 ayardır. Piyasada 2,5’luk ve 5’lik Hamit altınları satılmakta olup 2,5’luk Hamit altının çapı 35 mm ve ağırlığı ise 18 gramdır. 5’lik Hamit altınlarının ağırlıkları 36 gram, çapları ise 45 mm’dir.

Külçe Altın

Altın firmaları altını çıkardıktan sonra tekrar eritip külçe haline getirirler. Bunun amacı altını tekrar değerlendirebilmek için kullanmaktır. Londra Altın Külçe ölçüsü, uluslar arası platformda kabul görmüştür ve kullandığı ağırlık ölçü birimiTroy Ons olarak bilinir. 1 külçe altın Troy Ons’tur ve ağırlığı 12,5 kilograma denk gelmektedir. Piyasanın talebine göre külçe altınlar 1 gram – 10 kg arası ağırlıklarda dökülmektedir.

Gram Altın

İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) tescilli markası olan Gram altın, piyasada farklı ağırlıklarda bulunmaktadır. 1 gr, 5 gr, 10 gr, 50 gr ve gramlık çeşitleri olan Gram altın 22 ve 24 ayar olarak satılmaktadır. 24 ayar 0, saflıkta ve 22 ayar 0, saflıktadır. İşlenmemiş ve saf haldeki külçe altınlar gram altın olarak bilinir. Gram altın, 1 $, 5 $,10 $,20 $,50 $ ve $ gibi para birimlerine ayrılıp daha kolay kullanılmak için üretilmektedir. Şu an en çok tercih edilen altın türü gram altındır. Birikim amacıyla ya da hediye olarak daha çok gram altın satın alınmaktadır.

Gremse Altın (Gramise Altın)

2,5’luk altın olarak da bilinen Gremse altın, 10 tane çeyrek altına, 5 yarım altına ya da 2,5 Cumhuriyet altınına eşittir. Piyasada 22 ayar olarak bulunan Gremse altın 17,54 gram ağırlığındadır.

Renklerine Göre Altın Çeşitleri

Renklerine göre altınlar sarı, beyaz ve yeşil altın olarak sınıflandırılabilirler.

  • Sarı Altın: En çok bulunan renkli altın çeşididir. Gümüş ve bakır alaşımlarıyla birlikte üretilmektedir.
  • Beyaz Altın: Sarı altına kıyasla beyaz altın insanların daha çok ilgisini çekmektedir. 14 ve 18 karat olarak satılan beyaz altının bu kadar ilgi görmesinin nedeni platine benzemesidir. Sarı altınla özellikleri hemen hemen aynıdır. Beyaz altın alaşımlarında sarı altından farklı olarak nikel, çinko, gümüş ve paladyum gibi metaller kullanılır. Bu metallerin kullanılmasının nedeni altına beyaz renk vermeleridir. Beyaz altın aynı zamanda yansıtıcı özelliğe sahiptir ve rengi hiçbir şekilde solmamaktadır. 18 karatlık beyaz altın yüzde 75 altın içerir, 14 karatlık beyaz altında ise yüzde 58,3 altın bulunur. Beyaz altının rengini daha da beyazlatmak için altının üstüne platinden daha sert ve beyaz bir metal olan rodyum kaplaması yapılır. Rodyum kaplamalar zaman içinde aşınabilirler.
  • Yeşil Altın: Alaşımlarında bakır ve gümüş karışımı kullanılır. Piyasada oldukça nadir bulunan yeşil altın genellikle isteğe bağlı üretilmekte ya da özel siparişler için tasarlanmaktadır. Yüzüklerde kullanılan yeşil altınlar zamanla aşınabilirler.

Hamit Altınla Reşat Altın Arasındaki Fark Nedir?

Reşat altının ön kısmında Sultan Reşat’ın tuğrası vardır. Çapraz halde iki meşale ve defne yaprakları bulunur. Figürlerin ortasında ise altının ne zaman basıldığı yazar. Üst kısımda 7 yıldız vardır. Arkada İstanbul Darphanesi yazar, bunun dışında görünüm olarak Hamit altınla neredeyse aynıdır.

İki altın arasındaki temel fark tuğraların ve basım tarihlerinin farklı olmasıdır, çünkü her padişah bastırdığı altınlara kendi tuğrasını koyardı. Altınların arka yüzleri ise birebir aynıdır.

Çeyrek Altın ile Yarım Altın Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

yarim altin ceyrek altin farki

Birbirlerine çok benzedikleri için yarım altın ve çeyrek altın karıştırılabilir. Altın ölçülerini şu şekilde gösterebiliriz;

  • Tam altın ne kadar: 7, gram – 22 mm
  • Yarım altın ne kadar: 3, gram – 20 mm
  • Çeyrek altın ne kadar: 1, gram – 18 mm

Ayrım için altın boyutlarına ve altın gramlarına dikkat edilmelidir.

En Büyük Altın Hangisi

Kullanıcılarımızdan gelen yorum üzerinde en büyük altın hangisi sorusunu yanıtlamak istiyoruz. Düğünlerde takılabilecek en büyük altın adı "beşi bir yerde" olarak tabir edilen ve darpane tarafından üretilen en büyük altındır. Ata olarak veya ziynet olarak alınabilir. Ziynet olarak alınırsa 35, Gr, Ata lira olarak alınırsa 36, Gr'dır.

Kelle Altın Ne Demek?

Bazı yörelerde tam altında "kelle altın" denmektedir.

Tam altın ile Cumhuriyet altını arasındaki fark nedir? Tam altın ve Cumhuriyet altını farkı

Haberin Devamı

Tam altın ile cumhuriyet altını birbirine karıştırılan bir altın çeşidi olmaktadır. Kıymetli madenlerden biri olan altının fiyatı her geçen gün biraz daha artmaktadır.

Tam Altın İle Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark Nedir?

 Tam altın ile Cumhuriyet altını arasında çeşitli farklar bulunmaktadır. Bu farklardan ilki Cumhuriyet altını Ata altın olarak da bilinmektedir. Tam altın ise Türkiye Devleti Cumhuriyeti darphanesi tarafından basılan bir altın çeşidi olmaktadır.

 Cumhuriyet altının çapı 30 mm'den büyük olurken tam altının çapı ise 22 mm kadar olmaktadır. Tam altın gram olurken Cumhuriyet altının gramı ise gram olarak ifade edilmektedir. Her iki altının üzerinde yer alan desenler birbirinden farklı olarak belirtilmektedir.

Tam Altın ve Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark

Haberin Devamı

 Tam altın ile cumhuriyet altını arasında bazı farklar bulunmaktadır. Bu iki altın çeşidi kalınlık, gram ve üzerlerinde yer alan desenler bakımından birbirinden farklılık göstermektedir.

Altın yatırımı yapmak isteyen küçük yatırımcılar için bu yazımızda tam altın ile cumhuriyet altını arasındaki farkı anlatmak istedik. Cumhuriyet altını ile tam altın arasındaki farkı anlatmakla birlikte yatırım açısından hangi altının daha karlı olduğunu, yatırım yapmak için nasıl bir strateji izlenmesi gerektiğini anlatacağız.

Cumhuriyet Altını ve Tam Altın Aynı Altın Türü müdür?

Halk arasında bir çok kişi her iki altın türünü de aynı altın olarak bilmektedir. Ancak cumhuriyet altını ve tam altın birbirinden farklı altınlardır. Her iki altının ekonomik değerinin birbirinden farklı olmadığını ayrıca belirtelim. Şimdi sırası ile bu iki altın türünü anlatarak aralarında ki farktan kısaca bahsedelim.

Cumhuriyet Altını Nedir?

Cumhuriyet altını Ata altını olarak bilinir. Bu altın 22 ayar ve gramdır. Cumhuriyet altınının çapı ise 22 mm’dir. Bu altının bir yüzünde Türkiye Cumhuriyeti yazarken, diğer tarafında ise Hakimiyet Milletindir yazmaktadır. Bu altın T.C. Darphanesi tarafından üretilmektedir.

Tam Altın Nedir?

Cumhuriyet altınında ki T.C. Darphanesi tarafından üretilen tam altın 22 ayardır. Gram ağırlığı ise gram ve çapı 30 mm’dir.
Tam altının bir tarafında Türkiye Cumhuriyeti ve basıl tarihi yazılı iken, diğer tarafında Atatürk resmi ve kenar süslemeler vardır.

Tam Altın ve Cumhuriyet Altının Arasında ki Farklar:

Yatırım Aracı Olarak Cumhuriyet Altını ve Tam Altın

Yatırım aracı olarak alacağınız altın 22 ayardır. Bilezik, çeyrek, yarım vs. hepsinde 22 ayar olarak üretilir. Bu durumda yatırımlık olarak yapacağınız birikimleri maliyeti en düşük olan yani işçiliği en az olan altınlardan yana kullanmalısınız. Bunun sebebi işçilik maliyeti ne kadar az olursa alış ve satış arasında ki fark o kadar az olacaktır.
Tam altın ve Cumhuriyet altınının her ikisi de işçilik olarak az maliyetli olduğundan dolayı sizlere tavsiye etmekteyiz. Tabi en fazla önerdiğimiz altın türü gram altındır.

Bunu da inceleyiniz:

Ons altın nedir?

Cumhuriyet Altın ve Tam Altın Aynı Altın mı?

Altın satın almak istediğimizde, Cumhuriyet altını ve tam altın, adını sıklıkla duyduğunuz madeni paralardır. Çoğu zaman birbirinin yerine kullanılan bu altın paralar acaba aynı şey mi? Cumhuriyet altın ve tam altın nedir? Cumhuriyet altını ve tam altın arasında farklar var mı? Bu altın çeşitleri ne gibi özelliklere sahipler? Tahmin edebileceğiniz gibi Cumhuriyet altın, tam altın farklı niteliklere ve maddi değere sahip altınlardır. Şimdi her bir altın tipini inceleyelim ve anlam karmaşasına bir son verelim…

CUMHURİYET ALTINI Nedir? Cumhuriyet Altını/Ata Altın Özellikleri Nelerdir?

Cumhuriyet altını “Ata altın” olarak da bilinen madeni altın para türüdür. T.C Darphanesi tarafından yılından itibaren basılmaya başlanan Cumhuriyet altınının bir yüzeyinde “Türkiye Cumhuriyeti”, Cumhuriyetimizin kuruluş tarihi olan ve bunların altında da altının basım tarihi yer alır. Cumhuriyet altın paranın diğer yüzeyinde kabartma Atatürk yan profil resmi, resmi çevreleyen “Hâkimiyet Milletindir” ve hemen altında Ankara yazısı bulunur. 22 mm çapa sahip Cumhuriyet altını 22 ayar altındır ve 7, gr ağırlığındadır.

Kaç çeşit Cumhuriyet Altını vardır?

Cumhuriyet altını, sikke ve ziynet olmak üzere iki gruba ayrılır. Her bir grupta, beşlik, ikibuçukluk, çeyreklik, yarımlık ve birlik-tam olmak üzere beş çeşitten toplamda 10 farklı çap ve ağırlıkta üretilir. Ata Lira olarak bilinen altın, Cumhuriyet altın sikkelerinin 5 türünden biri olan 7, gr birlik sikke altındır. Cumhuriyet altınlarının tümü 22 ayardır. Birlik Sikke Altın; 7, gram, birlik Ziynet Altını; 7, gramdır. Diğer Sikke ve Ziynet altın ağırlıkları buna göre belirlenir.

Cumhuriyet Altını Nasıl Üretilir? Cumhuriyet Altını Nereden Alınır?

Cumhuriyet altınları sadece Darphane tarafından üretilir. Fakat Darphane’nin doğrudan Cumhuriyet altını satışı yoktur. Sipariş sahibi özel veya tüzel kişiler, istediği Cumhuriyet altını çeşidini belirterek külçe altınını Darphane’ye teslim eder. Darphane de talep edilen bu cumhuriyet altınlarını (kilogram başına alınan işçilik ve fire karşılığı miktarlar üzerinden) belirli bir ücret tarifesi ile üretir.

TAM ALTIN Nedir? Tam Altın Özellikleri Nelerdir?

Tam altın da T.C Darphanesi tarafından basılan birlik ziynet altın para türüdür. Tam altın para ön yüzünde “Türkiye Cumhuriyeti” ve basım tarihi yer alır. Diğer yüzünde Atatürk profil resmi, bu kabartma resmi çevreleyen yıldızlar ve kenar çerçevesini oluşturan süslemeler bulunur. Çapı 30mm olan tam altın, 22 ayar altındır, ağırlığı ise 7, gramdır.

Cumhuriyet Altını ile Tam Altın Arasındaki Farklar

Yukarıdaki bilgilerden de görüleceği üzere birlik altın sikke Cumhuriyet altın ile birlik ziynet tam altın tamamen aynı değildir, aralarında bazı farklar vardır.

Yatırım Aracı Olarak Cumhuriyet Altını ve Tam Altın Arasında Bir Fark Var mı?

Cumhuriyet altını mı, tam altın mı satın almalı? Kafanızı karıştıran bir soru olabilir. Net olarak söyleyelim ki, Cumhuriyet altını ve tam altın arasında bazı farklılıklar olmasına rağmen tasarruflarınızı değerlendirmeniz için her ikisi de uygundur. Hem Cumhuriyet altın paralar hem de tam altın paralar 22 ayardır. Her iki altının işçilik maliyeti minimum düzeydedir yani alış ve satış arasındaki fark çok azdır. Bir altın yatırımı söz konusu olduğunda 22 ayar altın almak, altın satarken zarar etmeyeceğiniz en verimli seçenek olduğundan ister tam altın ister Cumhuriyet ister gram altın olsun paranızın miktarı kadar altın satın almakta özgürsünüz.

En iyi yatırım alternatifleri için güncel altın fiyatları ve çok değerli analizlerle hazırlanan seafoodplus.info web sayfamızı izlemeye devam edin.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir