iftar duasi arapça / İftar Duası Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı - Nefis Yemek Tarifleri

Iftar Duasi Arapça

iftar duasi arapça

İftar Duası Arapça ve Türkçe Okunuşu - İftar Sonrası Dualar

On bir ayın sultanı Ramazan Ayı bu yıl 23 Mart Perşembe günü başlıyor. İslam aleminin ibadetle geçirdiği bu kutsal ayda İslam'ın 5 şartından bir tanesi olan oruç en yüce ibadetlerdendir. Müslümanlar bu kutsal ayda okunacak duaları araştırırken aynı zamanda iftarda okunacak duaları merak etmektedir.

Kur’an-ı Kerim’de "Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…" (Bakara, 2,/183) şeklinde ifade edilmektedir. Peki orucunuzu açarken iftarda okunacak dualar hangileri? İftar duası nedir? Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) hangi duayı okurdu? İşte iftar duaları ve anlamları..

İftar Vakti Nedir?

İftarda Okunacak Dualar

İftar vakti, İslam dininde oruç tutanların gün boyunca açlığını ve susuzluğunu gidermek için akşam ezanıyla birlikte oruçlarını açmasıdır. İftar vakti, ezanın okunmasıyla duyurulur. Ezanın okunmasıyla birlikte, Müslümanlar orucunun sona erdiğini ve iftar zamanının geldiğini bilirler.

İftar vakti, İslam dininde büyük bir manevi öneme sahiptir. Ramazan ayı boyunca her gün oruç tutan Müslümanlar, iftar vakti ile birlikte gün boyunca duydukları açlık, susuzluk ve yorgunluk hissinden kurtulurlar. Bu nedenle, iftar vakti hem fiziksel hem de ruhsal açıdan büyük bir rahatlama sağlar.

Dini olarak ise oruç tutmak ve bu orucu iftarda açmak çok sevaptır. Özellikle oruçlu birine iftar ettirmenin sevabı da çok fazladır. Bu konuyla alakalı Zeyd İbni Halid el-Cüheniden rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

“Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî, Savm 82)

İftar Duası ve Anlamı

İftarda Okunacak Dualar

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

Anlamı:

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

İftardan Sonra Okunacak Yemek Duası ve Anlamı

İftarda Okunacak Dualar

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

Anlamı:

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. Allah'ım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

Yemek Duası ve Anlamı

İftarda Okunacak Dualar

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin"

Anlamı:

"Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun."

Efendimiz Muhammed (SAV)'in İftarda Okuduğu Dua

İftarda Okunacak Dualar

Her zaman örnek almamız gereken Peygamber Efendimiz ise iftarda her zaman dua okur. Dua ile açardı orucunu. İşte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed S.A.V' in okuduğu dua;

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü."

Anlamı:

"Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum."

İftar vakti yaklaştığı zaman ise "Allahümme Ya Vasial mağfiratiğfirli "diyerek tevbe ve istiğfar edilmelidir. Zira bu vakitler rahmet kapıların açık olduğu ve yapılan duaların red olunmayacağı vakitlerdir. Ramazan ayı da bunu en güzel şekilde değerlendirebileceğimiz büyük bir fırsattır.

Hz. Muhammed İftarını Neyle Yapardı

İftarda Okunacak Dualar

Hz. Peygamberimiz iftar için her zaman hurmayı tercih ederdi. Eğer hurma yok ise birkaç yudum su ile oruç açardı. İftar sofrasında ateşte pişmemiş yiyecekler yemeyi tercih ederdi. Bununla alakalı Selman İbn-i mir (r.a.) şöyle ifade ediyor; “Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.”

Ebu Davud ise Peygamberimizin oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor; “Resulullah (S.A.V.) akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.”

İftar vakti nedir?

İftar vakti, oruç tutan Müslümanların gün boyunca aç kalmasının ardından, akşam namazı vaktinde orucun açılması için belirlenen zamandır.

Oruç nasıl açılır?

Akşam ezanın okunmasıyla birlikte, su, zeytin veya hurma ile orucunuzu açabilirsiniz. Orucunuzu açmadan önce Allaha dua etmelisiniz ve ''Allah'ım senin rızan için tutum senin rızan için açıyorum sen kabul et.'' diyerek ağzınıza lokmanızı götürebilirsiniz.

Oruç açarken ne demeli?

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü." duası oruç açılırken okunmalıdır.

İftarı geç yapmak günah mı?

Peygamber Efendimiz hadislerinde iftarı açmak için acele edilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır. Orucu iftar vaktinden sonra açmak doğru değildir. İmkanlar dahilinde oruç Akşam ezanıyla birlikte gelen iftar vaktinde açılmalıdır.

İFTAR DUASI OKU; İftar Duası Türkçe Okunuşu ve Diyanet Meali Nedir? İftar Duası Nasıl Yapılır, Anlamı Nedir?

Haberin Devamı

Öneri:
Ayetel Kürsi

İFTAR DUASI

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

İFTAR DUASI ANLAMI

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

Okunuşu: Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

Anlamı: Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

İFTAR DUASI OKU; İftar Duası Türkçe Okunuşu ve Diyanet Meali Nedir İftar Duası Nasıl Yapılır, Anlamı Nedir

YEMEK DUASI

Okunuşu: Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.

Haberin Devamı

El-Hamdü lillâhillezî et‘amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin

Anlamı: "Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allâh'a hamdolsun”(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et'ime 5 2 ; İbnu Mâce, Et'ime 16 )

“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. ” (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)

“Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allâh'a hamdolsun” derse geçmiş günahları affolunur" dedi.”(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da'avât 55; İbnu Mâce, Et'ime 16)

İftar Duası

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası