karın şişkinliği hamilelik belirtisimi / senCard | Hamilelik Belirtileri

Karın Şişkinliği Hamilelik Belirtisimi

karın şişkinliği hamilelik belirtisimi

Erken hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamile olabilir misiniz? Kanıt, hamilelik testinde. Ancak bir adet dönemini kaçırmadan bile, hamile olduğunuzdan şüphelenebilir veya umut edebilirsiniz. Gebelik belirtileri kadından kadına ve gebelikten gebeliğe farklılık gösterir; ancak hamileliğin en önemli belirtilerinden ilki adet döneminin geçmesidir. Hamilelik belirtileri;

•Lekelenme ya da hafif kanama
•Adet gecikmesi
•Mide bulantısı ya da sabah bulantısı
•Şişmiş veya hassas göğüsler
•Yorgunluk ya da tükenmişlik

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

Adet gecikmesi: Üreme çağındaysanız ve beklenen adet zamanınızdan bir hafta veya daha uzun bir süre geçmişse, hamile olabilirsiniz. Bununla birlikte, düzensiz bir adet döngüsünüz varsa bu belirti yanıltıcı olabilir.

Memelerde hassasiyet ve şişlik: Hamileliğin erken dönemlerinde hormonal değişikliklere bağlı göğüslerinizde hassasiyet ve şişlik oluşabilir. Vücudunuzun hormonal değişikliklere uyum sağlamasıyla birlikte zamanla bu rahatsızlık azalacaktır.

Mide bulantısı ve kusma: Günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilen bulantılar gebelik belirtisidir. Özellikle sabah bulantısı, genellikle hamile kaldıktan bir ay sonra başlar. Bununla beraber, bazı hamileler mide bulantısını daha erken zamanda hissetmeye başlayabilir veya bazıları hiç yaşamaz. Hamilelikte mide bulantısının sebebi net olmasa da, yükselen hamilelik hormonları muhtemelen bir rol oynar.
Artmış idrara çıkma: Kendinizi normalden daha sık idrar yaparken bulabilirsiniz. Hamilelik takibi sırasında vücudunuzdaki sıvı ve damar içindeki kan miktarı artar ve böbrekleriniz vücuttaki bu artan sıvıyı atmasına ve artmış idrar çıkımına neden olur.

Yorgunluk: Yorgunluk da gebeliğin erken belirtileri içerisinde sıklıkla görülür. Hamilelikte erken dönemlerde, progesteron hormon miktarının yükselmesi sizi uykulu ve yorgun hissetmenize neden olacaktır.

Dış Gebelik Belirtileri

Bazen gebelikler rahim dışında yerleşir ve bu dış gebelik olarak adlandırılır. Hamile olduğunuzu bile bilmeyebilir ve herhangi bir sorun fark etmeyebilirsiniz. Dış gebelik belirtileri şunları içerir:

•Hafif vajinal kanama ve pelvik ağrı
•Mide bulantısı ve kusma
•Keskin karın krampları
•Vücudunuzun bir tarafında ağrı
•Baş dönmesi veya halsizlik
•Omuz, boyun veya rektumda ağrı

Erken Gebelik Belirtileri Nasıl Olur?

Erken gebelik belirtileri şunlardır;

Kabızlık: Yeni hamileyseniz kabızlık fark ettiğiniz ilk belirti olabilir. Sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki düz kasları gevşeten progesteron hormonundaki artıştan kaynaklanır. Bu, gıdanın bağırsaklardan daha yavaş geçmesi anlamına gelir.

Ruh hali değişiklikleri: Kısmen nörotransmiterleri (beyindeki kimyasal haberciler) etkileyen hormonal değişiklikler nedeniyle, hamilelik sırasında ruh hali dalgalanmaları sık görülür. Herkes bu değişikliklere farklı tepki verir. Bazı anne adayları hem iyi hem de kötü olarak artan duygular yaşarken, diğerleri daha depresif veya endişeli hisseder.

Karın şişkinliği: Hamileliğin erken dönemindeki hormonal değişiklikler, bazı kadınların adet döneminden hemen önce hissettiği gibi, sizi şişkin hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle, rahminiz henüz çok küçükken bile, kıyafetleriniz belde normalden daha sıkı hissedebilir.

Sık idrara çıkma: Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra hormonal değişiklikler, böbreklerinizdeki kan akış hızını artıran bir dizi olayları tetikler. Bu, mesanenizin daha hızlı dolmasına neden olur, bu nedenle daha sık işemeniz gerekir. Hamileliğiniz ilerledikçe sık idrara çıkma devam edecek veya yoğunlaşacaktır. Hamilelik sırasında kan hacminiz önemli ölçüde artar ve bu da fazla sıvının işlenmesine ve mesanenize gitmesine neden olur. Büyüyen bebeğiniz mesanenize daha fazla baskı uyguladıkça sorun daha da artar.

Yorgunluk: Erken gebelik yorgunluğuna neyin sebep olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor, ancak progesteron hormonunun hızla artan seviyelerinin uykunuzu artırması olasıdır. Elbette sabah bulantıları ve gece sık sık idrara çıkma zorunluluğunuz da halsizliğinizi artırabilir. İkinci üç aylık döneme geldiğinizde kendinizi daha enerjik hissetmeye başlamalısınız, ancak yorgunluk genellikle çok daha fazla kilo aldığınızda hamileliğin geç dönemlerinde geri döner ve hamileliğin bazı yaygın rahatsızlıkları iyi bir gece uykusu almayı zorlaştırır.

Göğüslerde ağrı: Yaygın bir hamilelik semptomu, artan hormon seviyelerinin neden olduğu hassas, şişmiş göğüslerdir. Ağrı ve şişlik, adet döneminizden önce göğüslerinizin nasıl hissettiğinin abartılı bir versiyonu gibi gelebilir. Vücudunuz hormonal değişikliklere uyum sağladığından rahatsızlığınız ilk üç aylık dönemden sonra önemli ölçüde azalacaktır.

Hafif kanama veya lekelenme: Hamile kalmaya çalışıyorsanız, görmek isteyeceğiniz son şey herhangi bir lekelenme veya vajinal kanamadır. Ancak regl döneminizin yaklaştığı dönemde hafif bir lekelenme fark ederseniz, implantasyon kanaması olabilir. Bunun neden olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor, ancak döllenmiş yumurtanın rahminizin iç yüzeyine yerleşmesinden kaynaklanıyor olabilir.

Mide bulantısı: Bazı kadınlar için sabah bulantısı, gebe kaldıktan yaklaşık bir veya iki ay sonra ortaya çıkmazken, diğerleri için iki hafta kadar erken başlayabilir. Ve sadece sabahları da değil: Hamileliğe bağlı mide bulantısı (kusmalı veya kusmasız) sabah, öğle veya akşam bir sorun olabilir. Mide bulantısı olan hamile kadınların çoğu, ikinci üç aylık dönemin başında tam bir rahatlama hisseder. Çoğu kişi için mide bulantısının azalması bir ay kadar sürer. Şanslı bir kaç kişi hiç mide bulantısı yaşamaz.

Yüksek bazal vücut ısısı: Bazal vücut sıcaklığınızın grafiğini çizdiyseniz ve sıcaklığınızın iki haftadan uzun süredir yüksek kaldığını görüyorsanız, muhtemelen hamilesinizdir.

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri

Gebelik zehirlenmesi, bazen gebeliğin son haftalarında ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Yüksek tansiyon ile karakterizedir. Durumun kötüleşmesine izin verilirse, anne konvülsiyonlar ve koma yaşayabilir ve bebek ölü doğabilir. Gebelik zehirlenmesi belirtilerinin her biri giderek daha ciddi olan üç aşamaya ayrılır:

•Hafif preklamsi semptomları arasında ödem (vücut dokularında sıvı birikimine bağlı olarak deri altında şişkinlik, sıklıkla ayak bileklerinde görülür), hafif kan basıncı yükselmesi ve idrarda az miktarda protein bulunması bulunur.

•Şiddetli preklamsi semptomları arasında aşırı ödem, aşırı kan basıncında yükselme, idrarda çok miktarda protein varlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, çift görme, mide bulantısı, kusma ve karnın sağ üst kısmında şiddetli ağrı bulunur.

•Eklampsi semptomları arasında havale ve koma bulunur.

Boş Gebelik Belirtileri

Boş gebelikte, kese oluşumu ve hormon artışı normal hamilelikteki gibi gerçekleştiği için, eğer böyle bir durum yaşanıyorsa dahi gebelik testi yine de pozitif çıkacaktır. Bu nedenle genellikle boş gebelik, hamileliğin ilk haftalarında tespit edilemez. Kan ile yapılan gebelik testi pozitif çıktığı halde ultrasonda fetal kalp atışı bulunamazsa ancak bu şekilde anlaşılabilir.

Erken Doğum Belirtileri

Erken doğum, düzenli kasılmalar, gebeliğin 20. haftasından sonra ve 37. haftasından önce rahim ağzınızın açılmasıyla sonuçlandığında ortaya çıkar. Erken doğum ne kadar erken olursa, bebeğiniz için sağlık riski o kadar artar. Birçok prematüre bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyacı vardır. Prematüre bebekler ayrıca uzun vadeli zihinsel ve fiziksel engellere sahip olabilir. Erken doğumun belirti ve semptomları şunları içerir:

•Düzenli veya sık sık karın gerginliği hissi (kasılmalar)
•Sürekli düşük, donuk sırt ağrısı
•Pelvik veya alt karın basıncı hissi
•Hafif karın krampları
•Vajinal lekelenme veya hafif kanama
•Erken membran rüptürü – bebeğin etrafındaki zar yırtıldıktan sonra fışkırarak veya sürekli bir sıvı damlaması
•Vajinal akıntı türünde bir değişiklik – sulu, mukus benzeri veya kanlı

Hamilelikte karın ağrısı neden olur, ne zaman başlar? Karın ve kasık ağrısı hamilelik belirtisi mi?

Hamilelik anne adayları için zorlu bir süreçtir. İlk günlerden itibaren değişen vücut dengesi kimi zaman günlük yaşamı etkilemektedir. Fiziksel değişikliklerin neredeyse ilk haftalardan itibaren başlaması bel ve karın bölgesinde zaman zaman yaşanan ağrılar anne adaylarının sıkça karşılaştıkları sorunlar arasındadır. Hamileliğin ilk dönemlerinde anne adayı önce kilo vermeye başlar. İlerleyen süreçte ise kilo alır ve vücudu ağırlaşır. Ayaklarda, dizlerde de ağrılar yaşanabilir.

KARIN AĞRISI HAMİLELİK BELİRTİSİ Mİ?

Gebelikte zaman zaman karın ve kasıklarda ağrılar yaşanmaktadır. Karın ağrısı hamilelik belirtisi olabilir. Fakat her karın ağrısı gebelik belirtisi olarak algılanmamalıdır. Hamilelik belirtisi olan karın ağrısı karnın üst kısmından başlayıp kasıklarda daha yoğunlukla ağrı hissedilmesiyle anlaşılabilir.

HAMİLELİKTE KARIN AĞRISI NE ZAMAN BAŞLAR?

Embriyo oluşurken rahimde kendine bir yer edinmeye başlar. Bu yer edince süresince anne adayında karın ağrıları yaşanması normal karşılanır. Hafif ve aralıklarla sızlama gibi ağrılar embriyonunun rahme tutunma süresinde yaşanmaktadır.

BAĞIRSAK SORUNLARI KARIN AĞRISINA NEDEN OLABİLİR

Sindirim sistemi sorunları da hamilelik döneminde karın ağrısına neden olabilir. Anne karnında bebeğin hareketlenmeye başlaması anne adayında aralıklı karın ağrısına neden olabildiği gibi, bu durum bağırsak hareketlerini de etkileyebilir. Bu durumda doğru beslenme devreye girmektedir. Bağırsakları rahatlatıcı ve sağlıklı besinler tüketmek anne adayını rahatlattığı bilinmektedir.

5-7 AYDAN SONRA KARIN AĞRILARI ARTABİLİR

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde özellikle 5. aydan itibaren karın ağrılarında artış olur. Karın çevresi büyüdükçe karın ağrıları da artar. Bu ağrılar genellikle hamileliğin 5. ayından sonra daha hissedilir hale gelir.

STRES DE KARIN AĞRISINA SEBEP OLUR

Bazı hamilelerde stres kaynaklı karın ağrıları da olabilmektedir. Ani duygu değişimleri, sinirlenmek karın ağrısına neden olmaktadır. Bunun nedeni ise stres veya ani duygu değişimleri sindirim sistemini doğrudan etkiler bu yüzden birçok hamile strese bağlı karın ağrısı yaşar.

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?

Hamilelik döneminde yaşanan karın ağrılarının birçoğu normal kabul edilir. Fakat ağrıların yanı sıra başka şikayetler de ortaya çıkıyorsa göz ardı edilmemeli ve bir an önce doktora gidilmelidir.

KARIN AĞRISIYLA BERABER BU ŞİKAYETLERE DİKKAT

Karın ağrısıyla beraber;

- Kanama

- Şiddetli ve uzun süren baş ağrısı

- Ateş, titreme

- Kusma

- Ellerde ve ayaklarda ani şişlik gibi şikayetler varsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

KASIK AĞRISINI AZALTMA YOLLARI NELERDİR?

- Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmak hamilelik dönemindeki kasık ağrılarını hafifletir ve hamilelik sürecinin daha ağrısız geçmesini sağlar.

- Ani hareket etmemek gerekir. Ani hareket edildiğinde kasık bölgesinde ani kasılmalar meydana gelebilir.

- Özellikle bel kısmı bol kıyafetler tercih edilmeli. Bel ve karın bölgesine baskı yapmayacak kıyafetler karın ve kasık ağrılarının engellenmesini sağlayacaktır.

 Son Güncelleme:

Hamilelik belirtileri nelerdir, nasıl olur ve ne zaman başlar? (İlk hafta 7 günde en erken gebelik belirtileri)

Hamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...

En şüphe uyandıran hamilelik belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Ancak bulantı, yorgunluk, artmış vajinal akıntı veya göğüslerde gerginlik hissi de hamileliğin belirtileri arasındadır. Bunun dışında gebeliğin yeni oluştuğu dönemde de kadınların vücudunda bazı değişiklikler meydana gelir. Pek çok kadın bu dönemde hamile olduğunu tahmin edebilir.

Hamilelik belirtileri nelerdir ve nasıl olur?

En yaygın erken hamilelik belirtileri şunlardır:

Ek belirti ve semptomlar da şunları içerebilir:

(Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Adet gecikmesi olduktan sonra ancak hamilelik belirtileri başlasa da birçok anne adayında gebelik belirtilerinin başlaması biraz daha ileri zamanda yaklaşık gebelik 6-7 haftalık olduğunda olur. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)

Kasık ağrısı gebelik belirtisi midir?

Erken gebelik belirtilerine baktığımızda; aslında kasık ağrısından ziyade; regl döneminde ki rahim krampları ve rahatsızlık benzeri bir durum oluşabilir. Ancak rahimde kramp olması mutlaka gebelik vardır anlamına gelmez. Bazen yumurtalık kistleri, miyomlar ve enfeksiyon gibi durumlarda da rahim bölgesinde kramp olabilir. Eğer kişilerde kasık ağrısı yaşanıyorsa; bunun mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Eğer kişi gebeyse ve kasık ağrısı varsa; bu durumda dış gebelik, boş gebelik veya düşük yapıyor olabilir. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)

En erken Hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar?

En erken adet gecikmesini takiben başlar. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)

Beyaz akıntı hamilelik belirtisi midir?

Çoğu kadında hamilelik boyunca vajinal akıntı artar. Lökore adı verilen bu akıntı ince, beyaz ve hafif kokulu veya kokusuzdur. Hormonların hamilelik sırasında dramatik bir şekilde artması, vajinal dokuda bazı değişikliklere sebep olur. Vajinal akıntı hamilelik boyunca artarak oldukça ağır hale gelebilir. Akıntının yüksek asitliğinin, zararlı bakterilerin büyümesini baskılamada rol oynadığı düşünülmektedir. Vajinal akıntı ayrıca vajinal enfeksiyonun bir işareti olabilir. Vajinal akıntınız yeşilimsi, sarımsı, kalın ve sevimsiz, kuvvetli kokuysa veya vulvada kızarıklık, kaşıntı veya tahriş eşlik ediyorsa, vajinal enfeksiyonunuz olabilir. Bu sebeplerden dolayı, hamilelikte akıntı var ise mutlaka doktorunuza bildirmenizi tavsiye ederiz. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)

Gebelik belirtileri ilk hafta nasıldır? 7 günde ortaya çıkan hamilelik belirtilerine örnekler

Adet gecikmesi, göğüs ağrısı ve meme hassasiyeti, lekelenme tarzında kanamalar, baş dönmesi, yorgunluk ve uyuma isteği, mide ve sindirim problemleri, bulantı sayılabilir. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)

İdrar rengi hamilelik belirtisi midir?

Hamilelik sırasında, idrara çıkma dahil vücudun birçok işlevi değişir. İdrardaki değişiklikler hamileliği gösterebilir ve hamilelik sırasında sağlık sorunları konusunda sizi uyarabilir. Pek çok kadın, ilk olarak idrarla evde gebelik testi yaptıklarında hamile olduklarını keşfedeceklerdir. İdrarınızdaki değişiklikleri izlemek, bu değişiklikleri doktorunuza bildirmek ve uygun idrar tahlili testleri yaptırmak, hamilelik sırasında sizin ve bebeğinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında, dolaşımdaki kan hacminde genel bir artış olur ve bu kanın yaklaşık yüzde 25'i böbreklere yönlendirilir, bu da böbreklerinizden çok fazla sıvı işlendiği anlamına gelir. İdrar rengi ve kokusu aynı zamanda hamile iken sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilir. İdrarınız daha koyu ve daha konsantre görünüyorsa, susuz kaldığınızın bir işareti olabilir. Hamile kadınların normalden daha fazla su içmesi gerekir ve idrarınız size yeterince sıvı alıp almadığınızı söyleyebilir. Gebe kaldığınızda, hamilelik hormonları idrar kokusunun değişmesine neden olabilir. Güçlü bir idrar kokusu aynı zamanda bir idrar yolu enfeksiyonunu da gösterebilir. Öte yandan kadınlar, artan koku alma duyuları nedeniyle hamilelik sırasında doğal olarak oluşan amonyak benzeri idrar kokusunun daha fazla farkında olabilirler. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)

Yüzde yüz hamilelik belirtisi olan durumlar nelerdir?

Yüzde yüz hamilelik belirtisi olan bir bulgu aslında yoktur çünkü ilk gebelik belirtileri hem görülecek bir adette hem de birçok hastalıkla karışabilir. Adet gecikmesi, bulantı ve kusma en yaygın belirtiler olsa da buna sebep olan başka durumlar da olabilir mutlaka ayırt edilmesi gerekir. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)

Karın ağrısı hamilelik belirtisi midir?

Gebelikte karın ağrısından ziyade erken haftalarda karında şişkinlik daha çok beklenir. Özellikle barsak hareketlerinde azalma, hem fazla şişkinlik hem de kabızlık yapabileceğinden hamileleri yoran semptomlardan bazılarıdır. Ancak karın ağrısı şiddetli durumlarda; karın içinde yer alan bütün organlardan kaynaklanabileceği için ihmal edilmemesi gereken bir belirtidir. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)

Enteresan ve tuhaf gebelik belirtileri neler olabilir?

Her insanın gebelik ve gebelik hormonlarına olan tepkisi tamamen farklıdır. Bazı hastalar aşırı bulantıdan nerdeyse hastanede yatacak duruma gelirken bazı hastalarda hiç bir bulgu da olmayabilir. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)

Göğüs ağrısı hamilelik belirtisi midir?

Göğüs ağrısı hamilelik belirtisi değildir. Göğüs ağrısı, karın ağrısı, kasılmalar, vajinal kanama veya sıvı sızıntısı, yardım almanızı söyleyen tehlike işaretleridir. Bu durumlarda mutlaka bir sağlık merkezine başvurmalı veya doktorunuza haber vermelisiniz. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)

Evde hamile olduğumu nasıl anlarım?

Evde gebe oluğunuzu öncelikle adet gecikmesi ve yukarıda saydığımız şikayetler ortaya çıktığında şüphelenip evde yapılan kolay ve hızlı testlerle gebe olduğunuzu anlayabilirsiniz. Testler çift çizgi görüldüğünde veya sayılan şikayetler hissedildiğinde en yakın zamanda bir kadın doğum uzmanını ziyaret etmelisiniz. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)

Baş ağrısı gebelik belirtisi midir?

Baş ağrısı ilk etapta bir gebelik belirtisi olarak düşünülmemelidir. Baş dönmesi daha sık rastladığımız gebelik belirtilerinden birisidir.
Yine de hamilelikte yaşanan yoğun hormonal değişiklikler hafif baş ağrılarını tetikleyebilir. Susuz kalma veya yeterince uyumamak da baş ağrısı sıklığına katkıda bulunabilir. Ayrıca, kan damarlarınız genişledikçe ve kan basıncınız düştüğünde, baş dönmesi veya baş dönmesi hissedebilirsiniz. Bu tip durumlarda mutlaka tansiyonunuzu ölçtürmeyi ihmal etmeyin. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)

Üşüme hamilelik belirtisi midir?

Üşüme, titreme ve ateş gebelikte beklediğimiz belirtilerden değildir. Bu belirtiler genellikle enfeksiyon varlığında kendilerini gösterirler. Mutlaka doktor kontrolü olması gereklidir. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır