kaç kıta vardır ve isimleri / Dünya'da kaç kıta var? Dünya'daki kıtaların isimleri nelerdir? - Son Dakika Eğitim Haberleri

Kaç Kıta Vardır Ve Isimleri

kaç kıta vardır ve isimleri

Dünya'da kaç kıta var? Dünya'daki kıtaların isimleri nelerdir?

Kıtaların bir diğer adı ise ana karalardır ve genelde bu kara parçalarının etrafı okyanuslarla çevrili olmaktadır. Bu tarif geçmişten gelir ve günümüzde geçerliliğini yitirmişti. Çünkü Grönland Adası da bu tarife göre bir kıtadır ancak günümüzde bu kara parçası bir ada olarak tasvir edilip kıta olarak kabul edilmez.

DÜNYA'DA KAÇ KITA VAR?

Ortaçağ zamanına kadar dünya üzerinde 6 kıta bulunduğu düşünülüyordu. 28 Ocak tariginde Güney Yarım Küre'nin en güneyindeki nokta da keşfedildi ve burası ile birlikte kıta sayısı yediye çıkmış oldu.

Antartika, tamamen buzlarla kaplı olması, üzerinde hiçbir devletin kurulu olmaması sebebiyle bazı bilim insanları tarafından kıta olarak kabul edilmemektedir. yılında yapılan bir araştırma sonucunda ise Yeni Zelanda kıyılarında yeni bir kıtanın var olduğu tespit edilmiştir ancak burası kıta olarak kabul edilmemiştir. Yine de birçok bilim insanı bu kara parçasının dünyanın en yeni ve en küçük kıtası olduğunu düşünmektedir.

DÜNYA'DA KITALAR VE OKYANUSLAR

Kıtalar haritası net bir şekilde dağılmamıştır ve Kuzey Yarım Küre üzerindeki yaşam miktarı Güney Yarım Küre'ye oranla daha fazladır.

Dünya'da şu an için 7 kıta ve 5 tane okyanus bulunmaktadır. Bu yedi kıta şu şekilde isimlendirilir:

  • Asya Kıtası
  • Avrupa Kıtası
  • Güney Amerika Kıtası
  • Kuzey Amerika Kıtası
  • Afrika Kıtası
  • Antartika Kıtası
  • Avusturalya (Okyanusya) Kıtası

Dünya üzerindeki okyanuslar ise şunlardır:

  • Atlantik Okyanusu
  • Hint Okyanusu
  • Pasifik Okyanusu
  • Arktik Okyanusu

EN BÜYÜK KITA HANGİSİ?

Şu anda dünyamızdaki en büyük kıta Asya kıtasıdır. Asya kıtasının büyüklüğü km2'dir ve üzerinde dört buçuk milyon insan yaşamaktadır.

ESKİ DÜNYA KITALARI

Eski dünya kıtaları adıyla bilinen kıtalar "Asya", "Avrupa" ve "Afrika" kıtalarıdır.

Dünyada kaç kıta var? Dünyadaki kıtaların isimleri

Bizler de sizin için bu konuyu araştırdık ve detaylı bir yazı hazırladık. Dünyada kaç kıta var ve dünyadaki kıtaların isimleri neler, bunları öğreneceksiniz. Bu soruların cevapları için hemen okumaya başlayabilirsiniz.

İşte bütün detaylar!

Dünyada Kaç Kıta Var?

Dünya üzerinde bilinen ve resmi olarak ismi de konulan kaç adet kıta var merak ediyor musunuz?

Ortaçağ’a kadar dünya üzerinde 6 kıta vardı. Fakat ilerleyen zamanlarda keşiflerle birlikte bu sayı yediye çıkarıldı.

Yani, dünya üzerinde 7 adet kıta var. Peki bu kıtaların isimleri neler?

  • - Asya
  • - Avrupa
  • - Güney Amerika
  • - Kuzey Amerika
  • - Afrika
  • - Antarktika
  • - Avusturalya (Okyanusya olarak da biliyor)

Fakat son yıllardır kıta olarak kabul edilmese bile yine de 8. Bir kıta olarak ifade edilen bir yer daha bulunuyor: Zelandiya. Bazı yerler ve bazı uzmanlar burayı da bir kıta olarak anlatıyorlar.

Dünyada Kıtalar ve Okyanuslar

Genel olarak baktığımızda dünyada kıtalar hala yer değiştirmeye ve hareket etmeye devam ediyor. Bu durumda bu kıtalar hangi ülkeleri kapsıyor, bunlara da bir bakalım.

  • - Asya Kıtası: Bu kıta üzerimde Türkiye, Çin, Rusya, İsrail, Kuzey Kore, Hindistan, Japonya öne çıkan ülkeler. Bunun dışında 50’ye yakın ülke bulunuyor. Ayrıca en büyük kıta hangisi dediğimizde Asya Kıtası olduğunu da bilmelisiniz. Dünyanın en büyük kıtası olan Asya aynı zamanda dünyanın en yüksek kıtasıdır. Çünkü en yüksek zirveye sahip Himalaya Dağları da buradadır.
  • - Avrupa Kıtası: Almanya, İngiltere, İsveç, Vatikan, Fransa, Türkiye gibi önemli ülkeler de burada yer alıyor. Toplamda ise 64 ülke bulunuyor.
  • - Güney Amerika Kıtası: Arjantin, Brezilya, Şili ve Uruguay en bilinen ülkelerdir. Buna ek olarak kıta üzerinde BM tarafından tanınan 12, tanınmayan 3 ülke bulunuyor.
  • - Kuzey Amerika Kıtası: Toplam 23 ülkenin bulunduğu kıtada ABD, Kanada, Meksika, Bahamalar, Haiti öne çıkan ülkelerdir.
  • - Afrika Kıtası: Kıtadaki en büyük ülke Cezayir’dir ve aynı zamanda Etiyopya, Gana, Gine, Fas gibi ülkeler de en iyi bilinenlerdir.

Buna ek olarak Antarktika hiçbir ülkeyi barındırmayan tek kıta olma özelliğine sahip. Avusturalya kıtasında ise Avusturalya, Endonezya, Fiji, Marshall Adaları gibi önemli yerler bulunuyor.

Bunların dışında bir de okyanuslardan bahsetmemiz gerekiyor. Dünya üzerinde yer alan 5 okyanus bulunuyor.

  • - Atlas Okyanusu,
  • - Arktik Okyanusu
  • - Pasifik Okyanusu
  • - Hint Okyanusu
  • - Güney Okyanusu

Bu okyanuslar eşit parçalar halinde değildir ve Pasifik Okyanusu dünyanın en büyük okyanusudur.

Eski Dünya Kıtaları

Kıtalar haritasını şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Bildiğiniz üzere Eski Dünya kıtaları ile ilgili bilgiler verilirken ilk oluşumlarında tek bir parça halindeydiler. Daha sonra hareketlerle ve yer değiştirmelerle ayrıldılar ve günümüz kıtalarını oluşturdular.

Eski Dünya olarak bilinen bu terim aslında Avrasya ve Afrika’yı ifade ediyor. Özellikle coğrafi keşifler yapılmadan önce yerin bilinen kısımları olan ana kararları ifade etmek için kullanıyorlardı.

Genel olarak baktığımızda geçmişten bugüne kıtalar ve okyanuslar açısından çok ciddi gelişmeler yaşanmıştır ve yaşanmaya da devam ediyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası