en çok uyku açan kahve / ekşi duyuru - starbucks en iyi uyku açan kahve

En Çok Uyku Açan Kahve

en çok uyku açan kahve

Uyku açıcı şeyler nelerdir? Uyku kaçıran yiyecekler, içecekler ve aktiviteler

Haberin Devamı

Uykunuzun açılması için hava alabilir, soğuk bir duşa girebilir ya da kahve içebilirsiniz. Bir şeyler atıştırdığınızda da uykunuz kaçabilir.

Uyku Açıcı Şeyler Nelerdir?

Uyku açıcı şeylerin başında elbette ilk olarak kafein gelir. Türk kahvesi, espresso ya da filtre kahve uyku açıcı şeylerin ilk sırasında sayılabilir. Enerji vermesinden dolayı uykunuzu açar ve içim sonrası daha ayık olmanızı sağlar. Eğer uykunuzun açılmasını istiyorsanız ve kahveye karşı bir alerjiniz yoksa kahve tercih edebilirsiniz. Uykunuzun açılması için bir diğer bilinen kural ise mutlaka kalkınca soğuk su ile yüz yıkamaktır.

Eğer yataktan kalkar ve yüzünüzü bir anda soğuk suyla yıkarsanız ayılma etkisi yaratarak uykunuzun açılmasını sağlar. Açık havaya çıkmak, temiz hava almak ya da çıkamıyorsanız bulunduğunuz ortamda cam açmak da uykunuzun açılmasını sağlar. Bulunduğunuz yer serin olursa daha çabuk ayılırsınız. Sıcak, basık ve havasız ortamlar daha fazla uykuya sebep olduğundan serin bir ortam tercih ederseniz uykunuz daha çabuk açılır.

Haberin Devamı

Uyku Kaçıran Yiyecekler

Gün içinde özellikle de yatma saatinize yakın baharatlı ve acı besinler tüketirseniz uykunuzun kaçması muhtemeldir. Fakat eğer mideniz hassassa bunu yapmayın çünkü bir rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Kayısı da içerdiği karbonhidrat sayesinde enerji verir ve uykudan önce yerseniz daha enerjik olabilirsiniz. Çikolatanın vücuttaki enerji etkisi 12 saat sürdüğünden akşam saatlerinde çikolata yerseniz genelde daha geç uykunuz gelir. Soğanlı bir yemek ya da direkt soğan yediğinizde de uykunuz kaçabilir. Yatmadan önce nohut, fasulye ya da brüksel lahanası, karnabahar gibi besinler tüketirseniz hazımsızlık ve gaz yapacağı için yine uykunuz kaçar. Fakat size dokunmayacak ve uzun vadede rahatsız etmeyecek besinler olmasına da özen gösterin.

Uyku Kaçıran İçecekler

Uyku kaçıran içecekler dendiği zaman ilk olarak akla kahve gelir. Bir fincan kahvede yaklaşık olarak 100 mg oranında kafein vardır. Eğer uyku saatine yakın bir zamanda bir fincan kahve içerseniz uykunuz kaçar. Genelde yemeklerde tüketilse de kolanın içinde de ortalama 50 mg kafein vardır. İştah açıcı ve uyarıcı olmasından dolayı uykunuzun kaçmasını da sağlar. Yorgunluk çayı tabirini taşıyan çay da hem yorgunluğunuzu alır hem de uykunuzun açılmasını sağlar. Bir fincan çayın içinde 40 mg kafein vardır. Zihin ve beden yorgunluğunuzu azaltarak uyku eğilimini engeller. Meyve suyu içerek de uykunuzun kaçmasını sağlayabilirsiniz. Eğer meyve yiyemiyorsanız meyve suyu da içebilirsiniz. Meyve suyu içtiğinizde enerjiniz artar ve bu sayede uykunuz kaçar.

Haberin Devamı

Uyku Kaçıran Aktiviteler

Uykunuzun kaçması için bir şeylere odaklanabilir ve motivasyon sağlayabilirsiniz. Sizi sürekli heyecanlı ya da zihniniz açık bir şekilde tutacak durumları sağlamanız gerekir. Açık havada yapacağınız 30 dakikalık yürüyüş de uykunuzun açılmasını sağlayabilir. Önemli olan oksijen almaktır ve bu sayede uykuyu erteleyebilirsiniz.

Soğuk bir duş aldığınız zaman da vücudunuz kendine gelir ve uyku etkisini de atarsınız. Eğer duş almazsanız bacaklarınızı, kollarınızı ve yüzünüzü saat başı yıkayabilirsiniz. Ayrıca yüzünüze buz ile masaj yaparak da uykunuzun açılmasını sağlayabilirsiniz. Sakız çiğnemek de uykuyu kaçırır. Sakız çiğnemek midenin çalışmasını sağladığı için beynin uykuya geçmesini engeller. Bir şeyler atıştırarak da uyanık kalabilirsiniz. Bu durumda mideniz besinleri hazmedene kadar uyumakta zorlanırsınız.

Kahveye Alternatif Uykuyu Açan Besinler

Uykusunu açmak isteyen herkesin hemen hemen ilk tercihi kahve oluyor. İşte kahve dışında kullanabileceğiniz, uyku açıcı şeyler ve zinde kalmanıza yardımcı olacak besinler:

Su: Vücudumuzun dinç kalması için mutlaka su gereklidir. 6-8 saatlik uyku sonrasında hücrelerin uyanması ve enerjinin geri kazanılması için su önemlidir. Bu nedenle uyandıktan sonra mutlaka su içmenizi öneririz. Su içmenin yanı sıra duş almakta uykunuzu açmanıza yardımcı olacaktır. 

Bitter Çikolata: Uyku kaçıran ve insana ekstra enerji veren kafein, bitter çikolata içerisinde kahve kadar olmasa da bulunmaktadır. Buna teobromin adı verilen uyaran da eklendiğinde uykunuz kesin olarak açılır. Miktarına dikkat ederek tüketmenizde fayda var, uykumuz açılsın derken kilo almayı istemeyiz ne de olsa!

Mate Çayı: Kafein içeriği size enerji vererek yorgunluğunuzu atmanızı kolaylaştırır. İçeriği aynı zamanda vücudunuzdan ödem atılmasını da kolaylaştıracaktır. 

Elma: Kahve gibi ani bir canlandırıcı etkisi yoktur ama güne hızlı bir başlangıç için yeterince karbonhidrat içerir. İçeriğinde bulunan fruktoz sayesinde kan şekerinizi dengeleyerek uyku halinden çıkmanıza yardımcı olur. 

Tarçın: Tatlı isteğinizi azaltıcı gücünün yanında iyi bir uyku açıcıdır. Tarçın yorgunluğunuzu alır, enerji verir, kokusu ise insana mutluluk verir :)

Zencefil: Zihin açıcı etkisi bulunan zencefil sindirimi çalıştırırken mide bulantısı gibi sorunları hafifletir. İnsanın kendisini daha dinç hissetmesini sağladığı için konsantrasyonu ve enerjiyi arttırır.

Ginko Biloba: Beyne kan akışının artmasını sağlayarak odaklanma ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Dikkati kontrol altında tutmaya yardımcı olan Ginko Biloba sık tercih edilen besin takviyelerindendir. Kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışın! 

Yeşil Çay: Uykunuzu açmaya yardımcı olan yeşil çay, aynı zamanda hem metabolizmanızı hızlandırma hem de toksin atma konusunda size yardımcı olacaktır. Yeşil çayın faydaları bir başka blog yazımızda:)

Dyt. Mine Bilge Sefacı

 

 

Giriş Yap/Üye Ol

Eğer siz de uyumak istemiyorsanız şimdi sıralayacağımız besinleri çokça tüketerek kendinize küçük tuzaklar hazırlayabilir; ancak tam tersi uyku problemi yaşıyorsanız bu listeyi uzak durmanız gereken besinler olarak hafızanıza kazıyabilirsiniz.

1. Kahve

Uyku kaçıran içecekler denince onun adıyla başlamasak olmaz. Bir fincan kahvede yaklaşık 80-120 mg arasında kafein bulunur. Bir fincan kahve içtiğinizde direkt olarak tüm sinir sisteminizi uyarır daha dinç olmanızı sağlarsınız. Böylece uykuyu kendinizden uzaklaştırırsınız.

turk-kahvesi

2. Kola

Genelde yemeklerin yanına iyi bir arkadaş olarak nitelendirilen kola, bir kutusunda yaklaşık 30-56 mg kafein bulundurur. Uyarıcı ve iştah açıcı özelliklerinin yanı sıra uykunuzun kaçmasını da sağlar. Eğer ki uyumak istemiyorsanız kola içmek de kahve kadar doğru bir tercih olabilir.

uyku-acmanin-yollari

3. Çay

“Bir yorgunluk çayı alır mıydınız?” diye boşuna sorulmaz. Siz yorgunluk çayı alırsanız çay da sizin yorgunluğunuzu alır. Bir bardak çayda yaklaşık 40 mg kafein bulunur. Bu özelliği sayesinde çay içtiğinizde zihin ve beden yorgunluğunuz azalır uykuya eğiliminiz yok olmaya başlar.

siyah-cay

4. Portakal- Greyfurt Suyu

Uyku kaçırmanın temel yöntemi, vücuda bol miktarda enerji yüklemektir. Bunun en iyi yolu da enerji dolu içeceklerden geçer. Enerji içeceklerinden bahsetmiyoruz elbette; çok daha doğal, çok daha sağlıklı olan portakal ve greyfurt gibi bol C vitamini içeren meyvelerden taze sıkılmış meyve suları uykunuzu kaçırmak için en doğru seçeneklerdir.

portakal

 

5. Çin Çayı

Boşuna dememişler “Çin çayı, cin çayıdır” diye. Şaka şaka, kimse dememiş; ama uyku kaçıran özelliği sayesinde bu cümleyi gayet hak ediyor bizce. Çok yoğun bir gün geçirdiyseniz gün bitiminde Çin çayı içerek baş ağrısı ve yorgunluğunuzu dindirebilir, zihninizi uyandırarak uykudan uzaklaşabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır