topkapı sarayı müzesi ziyaret saatleri / Saraylar - VISIT ISTANBUL

Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Saatleri

topkapı sarayı müzesi ziyaret saatleri

Topkapı Sarayı Müzesi (Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücretleri)

Topkapı Sarayı Müzesi ve çevresinde gezebileceğiniz yerleri derinlemesine araştırdık. Topkapı Sarayı&#;na nasıl gidersiniz? Ayrıca giriş ücreti ne kadar? Detaylar için okumaya devam edin&#;

İçindekiler

Topkapı Sarayı Müzesi iç görünüm

Ülkemiz hepimizin malumu çok fazla tarihi yapıya sahip. Özellikle Osmanlı ve Selçuklu döneminde pek çok tarihi yapılar inşa edilmiştir. Bunların en başında ise Osmanlı döneminde yapılan Topkapı Sarayı Müzesi geliyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan yapının tamamlanması 13 yıl kadar sürüyor. Ayrıca müze olarak ziyaretçilerine kapılarını ise Osmanlı padişahı Abdülmecit döneminde açıyor.

Günümüzde de müze olarak kabul ediliyor. Yıl içerisinde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan Saray, ayrıca İstanbul’un önemli simgelerinden. Topkapı Sarayı nerede, nasıl gidilir? Bunun yanı sıra tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler neler? Topkapı Sarayı Müzesi Bilet Fiyatları gibi tüm bilgileri sizler için derledik. Keyifli okumalar diliyoruz.

Topkapı Sarayı Müzesi Nerede?

Topkapı Sarayı, İstanbul’un Fatih İlçesinde Cankurtaran Mahallesi’nde bulunuyor. Tarihi yapıya özel aracınızla ya da toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşabilirsiniz. İstanbul’un her noktasından tek araçla ya da aktarmalı vasıtalarla bölgeye ulaşmanı mümkün. Bunun yanı sıra müze, özellikle hafta sonları tatil olması sebebiyle yoğun oluyor. Yani hafta içi giderek daha rahat bir gezi yapabilirsiniz.

Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Topkapı Sarayı’na toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz. Öncelikle metrobüse biniyorsunuz. Cevizlibağ durağına geldiğinizde inip, yürüme mesafesinde olan tramvay durağına geçiyorsunuz. Buradan Kabaş tarafına giden tramvaya binebilirsiniz. Sultanahmet durağına geldiğinizde iniş yapıyorsunuz. Bu noktadan sonra Saray’a yürüme mesafesiyle kısa sürede ulaşıyorsunuz.

Topkapı Sarayı&#;na ayrıca aracınızla gidebilirsiniz. İstanbul kiralık araç ihtiyaçlarınız için Yolcu internet sitesini ve mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.

İstanbul araç kiralama ihtiyaçlarınız için şimdi Yolcu’a göz atın. En iyi fiyatları karşılaştırın, 1 dakikadan kısa sürede dilediğiniz aracı rezerve edin.

topkapı sarayı müzesi giriş ücreti ne kadar

Topkapı Sarayı Hakkında Kısa Bilgi

Topkapı Sarayı, Osmanlı döneminde yaptırılmıştır. Devlet’i Aliyye’nin ana merkezi konumunda bulunuyordu. Günümüze bakıldığında ise yapı, müze olarak yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Ayrıca İstanbul’da yer alan en eski tarihi yapıların başında geliyor. Mimar Sinan, yapımında bizzat görev almıştır. Saray, bunun yanı sıra UNESCO Dünya Miraslar Listesine de girmiş bulunuyor. İstanbul’un önemli simgelerinden olan yapı, yıllık tarihi bir geçmişe sahip.

Topkapı Sarayı hakkında kısa bilgi

Topkapı Sarayı Müzesi Hakkında Bilgi

Topkapı Sarayı, Osmanlı imparatorluğu döneminde inşa edilmiş eşsiz bir tarihi yapıdır. Yapımına yılında başlanmış olan Topkapı Sarayı’nın tamamlanması 13 yıl sürmüştür. Bunun yanı sıra mimari olarak Osmanlı tarzı uygulanmıştır. Ayrıca yapı, Osmanlı padişahlarının yaşamış olduğu büyük bir saraydır. Osmanlı Devleti’nin idarî devlet devlet merkezi olarak kullanılması gayesiyle inşa edilmiştir. Saray, Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılmıştır. Müze olarak kapıları, ilk kez Osmanlı padişahı Abdülmecit döneminde açılmıştır.

’li yıllarda ziyarete açılan bölümler; Mustafa Paşa Köşkü, Bağdat Köşkü, Mecidiye Köşkü ve kubbettir. Bu bölümler ayrıca o dönemde de onarılmıştır. Saray, yapıldığından bu yana büyük bir değişikliğe uğramamıştır.

topkapı sarayı müzesi eski çizim

Topkapı Sarayının Tarihçesi

Saray-ı Cedid-i Amire olarak adlandırılan saray yılından sonra başlayıp ’de bitmiştir.  Fatih Sultan Mehmed, Topkapı’nın inşası için çeşitli ülkelerden ustalar getirtmiştir. Sarayda görev alan mimarlar hakkında çok bilgi olmasa da Atik Sinan diye bir mimarın adı sıkça anılmaktadır. Bunun yanı sıra Topkapı Sarayı bugünkü haline hemen ulaşmamıştır. Topkapı Sarayı avlular sistemini benimseyen bir düzendedir. Halka açık bölümleri, sultana açık bölümleri gibi hiyerarşik bir düzen mevcuttur. Ayrıca Topkapı Sarayı’nda en kapsamlı yenileştirme ve genişletme 1. Süleyman döneminde yapılmıştır.

  •   Yüzyılın sonlarına doğru saray bugünkü haline neredeyse ulaşmıştır.
  • Yüzyıl sanat ve mimaride klasik dönemin devamı niteliğindedir. Fakat inşaat alanında Yüzyılda çok bir değişiklik yapılmamıştır. Topkapı Sarayı’nda da çok bir değişiklik olmamıştır.
  • Yüzyılda barok üslubunu yansıtan bazı eklemeler yapılmıştır. Başta da haremde bu izler kolaylıkla görülebilir.
  • Yüzyıl Topkapı Sarayı’nın hanedan tarafından terk edilmeye başlandığı zamandır. Yüzyılın sonlarına doğru batı standartlarında bir müzeye dönüşmesi için adımlar atılmaya başlandı.
  •  3 Nisan ’de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi açılmıştır.

Topkapı sarayı müzesi, mermer köşk

Topkapı Sarayı Bölümleri

Topkapı Sarayı’nda 5 (beş) bölüm bulunmaktadır. Bunlar; Sofa-i Hümayun, Enderun Avlusu, Bab-ı Hümayun, Divan Meydanı ve Harem’dir.

Saray, yapı olarak farklı kapılarla korunan avlu merkezli bir labirent şeklinde yapılmıştır. Yapılan ilk bölümü Çinli Köşk’tür. Bu kısım Sultanahmet Meydanı’na ve Ayasofya’ya bakan ana kapısıdır. Sonra ise Bab-üs Selam Kapısı yapılmıştır. Üçüncü kapı olarak da Saadet Kapısı inşâ edilmiştir. Bu kısım Saray’ın temel ve en önemli bölümlerini diğer alanlardan ayırmaktadır.

Harem bölümü, ilk zamanlarda eski sarayda kalmıştır. Sonrasında 3. Murat tarafından Topkapı Sarayı’na taşınmıştır. Harem kelimesi mana olarak ‘herkesin girmesi yasak’ anlamına gelmektedir. Harem, eşyaların, cariyelerin, sultanların ve çocuklarının korunduğu bir yapıdan oluşuyordu. Haremin içinde padişah annesinin odası, padişah eşlerinin odası, cariyelerin odası ve padişah odaları olmak üzere oda bulunduruyor.

Topkapı sarayı müzesi avlu

Birinci avlu (Alay Meydanı)

Birun denilen dış hizmet yapılarının bulunduğu bölümdür. Sarayın aynı zamanda en geniş avludur. Bu avlu çeşitli törenler için kullanılırdı. Elçi kabullerinde, yeniçeriler, hizmetliler ve onların bekleme alanıydı. Aynı zamanda “alay meydanı” da denilmektedir. Bu avlunun girişinde, Bab-ı Hümayun adı verilen bir kapı bulunur.

topkapı sarayı bab-ı humayun

İkinci Avlu

Babüsselam ile Babüssade arasında uzanan alandır. Babüsselam orta kapıdır. Babı Hümayun’dan sonra ikinci girişidir.

topkapı sarayı enderun kütüphanesi

Üçüncü Avlu

Babüssade’den itibaren sarayın Enderun Avlusu yani 3. Avlu başlar. Saray içi hizmet teşkilatının görev yaptığı bir avlu olmasıyla Enderun avlusu da denir. Enderun, padişahın ve onun hizmetinde görev almak üzere devlet adamı olmak için yetiştirilen kişilerin eğitim aldıkları yerdir.

Dördüncü Avlu

Sarayın en arkada bulunan köşklerin yer aldığı dördüncü avlu “sofa” adıyla da anılır. Bu avluda çevresi mermer bir korkulukla çevrili olan ve beyaz mermer döşemeli yüksek set üzerinde Revan Köşkü ve Hırka-i Saadet Dairesi karşı karşıya bulunmaktadır.

topkapı sarayı müzesi harem

Harem

Harim kelimesinden türeyen harem kelimesi, bir konutun hem tüm kadınlarının hem de içinde yaşadıkları ayrı bir bölümü ifade eder. Yüksek duvarlarla sarayın diğer bölümlerinden tecrit edilmiş çok katlı ve kademeli bir yapıdır.

Topkapı Sarayı içinde ne var?

Topkapı Sarayı Müzesi Eserleri Hakkında Bilgi

Topkapı Sarayı GİRİŞ ÜCRETİ ve SAATLERİ (Güncel )

Topkapı Sarayı, İstanbul&#;un en turistik bölgesi olan Sultanahmet&#;te yer almaktadır. &#;lü yıllarda inşa edilen saray, Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir.

Topkapı Sarayı yılda ortalama 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Dört büyük avludan oluşan saray, doğayla iç içe bir gezi vaat eder. Sarayda ayrıca Aya İrini Kilisesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri gibi yapılar da bulunuyor.

Bu yazıda Topkapı Sarayı&#;nın tarihi ve mimarisi hakkında bilgileri bulabilirsiniz. Ayrıca Topkapı Sarayı giriş ücreti ve ziyaret saatleri de not edilmiştir. Bu yazı en son 23 Ocak tarihinde güncellendi.

Topkapı Sarayı Kısaca Tarihi

Topkapı Sarayı Müzesi Sultanahmet İstanbul

Topkapı Sarayı&#;nın tarihi yüzyıla kadar uzanmaktadır. &#;larda Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldı ve yılına kadar Osmanlı padişahları ve yakınları burada yaşadılar.

Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel temsilcisi olan Topkapı Sarayı, yüzyılda önemini yitirdi. Padişahlar, Boğaz&#;ın kıyısındaki Neo-Klasik ve Barok mimarisiyle öne çıkan Dolmabahçe Sarayı&#;na taşındı. Ancak ataların ikametgahı olan Topkapı Sarayı tamamen terk edilmemiştir.

Osmanlı İmparatorluğu üç kıtaya yayılıp en geniş sınırlarına ulaştığında, Kanuni Sultan Süleyman gibi güçlü hükümdarlar bu mütevazi sarayda konaklıyordu. Saray, dört büyük avludan oluşur ve doğayla iç içe bir yapısı vardır. Saray ziyareti ortalama 3 saat sürer.

Topkapı Sarayı Gezilecek Yerler

Topkapı Sarayı Denizden Manzara

Topkapı Sarayı&#;nda gezilecek yerler arasında saat, silah ve mücevher koleksiyonları, çini ve kalem işleri ile süslenmiş köşkler sayılabilir. Topkapı Sarayı turu sırasında arka planda Boğaz ve Haliç ile mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Topkapı Sarayı&#;nın 1. avlusuna giriş ücretsizdir. Sarayın çekirdeğini oluşturan ikinci avluya girişte bilet almak gerekir. Bu adım adım Topkapı Sarayı gezi rehberi yazısında saray ziyaretiniz için yararlı ipuçları bulabilirsiniz.

1. Topkapı Sarayı&#;nın Birinci Avlusu

Sarayın Birinci Avlusu ve Aya İrini

Topkapı Sarayı&#;nın birinci avlusunda Aya İrini Müzesi, Konyalı Restaurant, Topkapı Sarayı Müze Dükkanı ve Bilet Gişeleri yer almaktadır. Bu bölümlerin detaylı açıklamasını aşağıdaki satırlarda bulabilirsiniz.

Aya İrini Müzesi, birinci avluda karşılaşacağınız en önemli tarihi eserdir. Aya İrini Kilisesi, Bizans&#;ın en ünlü hükümdarı Justinianus tarafından yaptırılmıştı. Yukarıdaki resimde Aya İrini Anıt Müzesi&#;ni görebilirsiniz. Günümüzde ulaşan yapı, 8. yüzyıldaki depremden sonra tekrar inşa edilen kilisedir.

Uzun yıllar 4. avludaki Mecidiye Köşkü&#;nün altında hizmet veren Konyalı Restaurant, şimdi 1. avludaki eski Karakol Binası&#;na taşındı. Bu ünlü restoranda geleneksel Osmanlı Mutfağı&#;nın lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Müze Dükkanı, İstanbul&#;un tarihine dair pek çok şeyi bulabileceğiniz bir hediyelik eşya dükkanı. Eğer sarayı gezdikten sonra buraya gelirseniz saray ziyareti sırasında sizi etkileyen şeylerle ilgili hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Yaz aylarında gişeler oldukça kalabalık oluyor. İstanbul&#;un turizm sezonu Nisan ayında başlar ve Kasım ayının sonuna kadar devam eder. Bu nedenle ilkbahar ve yaz aylarında gişelerin önünde uzun kuyruklar oluşur. Müzeye gitmeden önce bir Müzekart edinmenizi öneririm.

2. Topkapı Sarayı&#;nın İkinci Avlusu

Topkapı Sarayı İkinci Avlurus Birun

Topkapı Sarayı&#;nın ikinci avlusunda Divan-ı Hümayun, Saat Koleksiyonu, Silah Koleksiyonu ve Saray Mutfakları yer alır. Şimdi bu bölümler hakkında kısaca bilgi verelim.

Divan-ı Hümayun (Divan), ikinci avluda göreceğiniz en etkileyici yapıdır. Bir zamanlar üç kıtaya hükmeden Osmanlı Devleti&#;nin idaresine ilişkin kararlar burada alınırdı.

Divan-ı Hümayun&#;un birbirine komşu iki odasını dikkatlice incelediğinizde iki farklı mimari üslup göreceksiniz. Odaların ilki Klasik Osmanlı Mimarisi tarzındadır. Buna karşılık diğer oda Batılılaşma dönemini yansıtır.

İlk oda, İznik çinileri ve kalem işleri ile süslenmiş toplantı odasıdır. İkinci oda ise Barok ve Rokoko etkilerini barındıran ve geç dönem Osmanlı mimarisini yansıtan bekleme odasıdır.

Saat Koleksiyonu, Avrupa ülkelerinden Osmanlı padişahlarına hediye edilen saatleri içermektedir. Kraliyet saat ustalarının tasarladığı bu eşsiz eserler gerçekten etkileyicidir. Burada İngiltere, Fransa, Rusya ve Avusturya&#;da yapılmış olan saatleri görebilirsiniz.

Silah Koleksiyonu, kırmızı tuğlalarla inşa edilmiş bir yapıda yer almaktadır. İçinde yıllık Osmanlı hakimiyetinde kullanılan tüm kılıç, ok, kalkan ve tüfeklerin örneklerini bulabilirsiniz.

Saray Mutfakları, avlunun her tarafından görülebilen özgün bir mimariye sahiptir. Devasa bacalara sahip mutfaklar, dünyanın en büyük &#;Çin Porseleni&#; koleksiyonlarından birine sahiptir.

Mutfak bölümünde Türk mutfağının tarihi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Türk mutfağının bu kadar zengin olmasının nedeni Orta Asya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa kültürlerini aynı potada eritmesidir.

3. Topkapı Sarayı&#;nın Üçüncü Avlusu

Topkapı Sarayı Üçüncü Avlusu Enderun

Topkapı Sarayı&#;nın üçüncü avlusunda, Arz Odası, Padişah Kıyafetleri Bölümü, Hazine Dairesi, Kutsal Emanetler ve Padişah Portreleri yer almaktadır.

Arz Odası, üçüncü avlunun girişindeki büyük odadır. Bu oda, padişahın ziyaretçilerini ağırladığı yerdi. Ayrıca Divan-ı Hümayun&#;daki toplantılar bitince kubbealtı vezileri buraya gelir ve alınan kararları padişahın onayına sunarlardı.

Padişah Kıyafetleri Bölümü, ipek kumaşlardan yapılan giysilerin sergilendiği odadır. yılları arasında Osmanlı padişahlarının Topkapı Sarayı&#;nda yaşarken kullandıkları kaftanları burada görebilirsiniz.

Hazine Dairesi, Topkapı Sarayı&#;nın açık ara en ilginç bölümüdür. Hazine dört odadan oluşur ve oldukça geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapar. En popüler parçalar Kaşıkçı Elması ve Topkapı Hançeri&#;dir.

Hazinede çeşitli tahtlar, kılıçlar, süs eşyaları, küpeler ve yüzükler görülebilir. Bu eşyaların çoğu elmas, yakut ve zümrüt ile kaplıdır. Hazine köşklerinin birinin balkonundan Boğaz&#;ın en muhteşem manzaralarından birini izleyebilirsiniz.

Kutsal Emanetler Odası, Topkapı Sarayı&#;nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Dünyanın diğer Müslüman ülkelerinden gelen ziyaretçiler bu koleksiyona özellikle ilgi gösterir. Çünkü içinde Hazreti Muhammed döneminden kalma eşyalar bulunur.

Padişah Portreleri bölümünde Osmanlı tarihi boyunca hüküm sürmüş 36 padişahın resimlerini görebilirsiniz. Padişahların bir kısmı kişisel portrelerinde görülürken, bir kısmı da madalyon şeklindeki aile portrelerinde görülmektedir.

4. Topkapı Sarayı&#;nın Dördüncü Avlusu

IV. Murad tarafından yapılan Bağdat Köşkü

Topkapı Sarayı&#;nın dördüncü avlusunda Mecidiye Köşkü, Ahşap Sofa Köşkü, Bağdat ve Revan Köşkleri yer alır.

Mecidiye Köşkü, barok yapısıyla dördüncü avlunun en dikkat çekici yapısıdır. Bu köşkün önündeki seyir balkonunda arka planda Boğaz manzarası eşliğinde hatıra fotoğrafları çekebilirsiniz.

Dördüncü avlunun ortasında yer alan Ahşap Sofa Köşkü, spor aktivitelerinin yapıldığı alana bakmaktadır. Padişah, Enderun Mektebi öğrencilerinin müsabakalarını buradan izlerdi. Enderun adlı imparatorluk okulu sarayda eğitim veriyor ve devleti yönetecek bürokratları yetiştiriyordu.

Bağdat ve Revan Köşkleri, IV. Murad döneminde yaptırılan iki yazlık yapıdır. Dördüncü avlunun batı tarafında yer alan bu yapılar Haliç manzaralıdır.

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti

Haremdeki Hünkar Sofası

Topkapı Sarayı giriş ücreti yılı itibari ile Türk Lirasıdır. Bu bilete sarayın 4 avlusu dahildir. Harem Odaları&#;nı görmek isterseniz ekstra bilet ücreti 60 TL&#;dir. Müzekart sarayın yalnızca 4 avlusunda geçerlidir. (Harem ve Aya İrini bölümlerinde müzekart geçmez.)

Topkapı Sarayı&#;nı ziyaret etmek için alınabilecek en ucuz bilet TL iken sarayın tüm bölümlerini (Saray, Harem Odaları ve Aya İrini) içeren kombine bilet ise TL&#;dir.

Topkapı Sarayı’nda yabancılar için fiyat tarifesi tamamen farklıdır. Yabancı turistler için Topkapı Sarayı giriş ücreti TL’dir. Bu bilete sarayın 4 avlusu ve Aya İrini dahildir. Harem&#;i de kapsayan kombine bilet fiyatı TL&#;dir.

Biletinizi satın aldıktan sonra avludaki diğer gişeden dijital seslendirme cihazını ücretsiz olarak alabilirsiniz. Sesli rehber hem standart bilete, hem de kombine bilete dahildir.

Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri

Topkapı Sarayı Giriş Kapısı

Topkapı Sarayı ziyaret saatleri yılında sabah ile akşam arasındadır. Bilet gişeleri saat &#;da bilet satışını durdurur. Ayrıca müzenin Salı günleri kapalı olduğunu lütfen unutmayın. Bu bilgiler en son 23 Ocak tarihinde revize edilmiştir.

İstanbul&#;daki müzelerin ziyaret saatlerinde değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce sarayın resmi internet sitesine girip son durumu incelemenizi tavsiye ederim. Açılan sayfada Topkapı Sarayı&#;nı seçerseniz güncel bilgiler gelecektir.

Topkapı Sarayı&#;na Nasıl Gidilir?

Dördüncü Avlu

Topkapı Sarayı, İstanbul&#;un en turistik semtlerinden biri olan Sultanahmet&#;te yer almaktadır. Bu nedenle saraya ulaşım oldukça kolaydır.

Taksim Meydanı&#;ndan Topkapı Sarayı&#;na gitmek için öncelikle F1 Füniküleri ile Kabataş&#;a inmelisiniz. Kabataş Tramvay Durağı&#;ndan T1 kodlu tramvaya binerseniz 15 dakikada Sultanahmet&#;e ulaşabilirsiniz. Sultanahmet Tramvay Durağı&#;ndan Topkapı Sarayı&#;na yürümek sadece 10 dakika sürecektir.

Topkapı Sarayı çevresinde Ayasofya, Sultanahmet Camii, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Türk İslam Eserleri Müzesi gibi İstanbul&#;un en çok ziyaret edilen müzeleri ve tarihi eserleri bulunmaktadır.

Son Söz

Topkapı Sarayı Panoramik Fotoğraf

Topkapı Sarayı, bir profesyonel turist rehberi olarak İstanbul&#;daki en sevdiğim müzedir. Geniş avlulara yayılan saray, ağaçların arasında yürüyüş yapmanın yanı sıra sizi tarihte bir yolculuğa çıkarır.

Topkapı Sarayı&#;nın 6 ayrı bölümü olduğunu düşündüğünüzde her yeri hakkıyla gezmeniz tüm gününüzü alacaktır. Dört avludan oluşan Saray ve Harem Odaları olmazsa olmazlardandır. Ancak vaktiniz varsa mutlaka başka yerleri de gezmenizi tavsiye ederim.

Saray kompleksi içinde Aya İrini Müzesi, Dört Saray Avlusu, Harem Bölümü, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İslam Teknoloji Tarihi Müzesi bulunmaktadır. Bu beş bölümün her biri ayrı bilet gerekir (Aya İrini ve Harem hariç diğerlerinde müzekart geçerlidir).

Tüm bunlara ek olarak bir de ücretsiz olarak gezilebilen Gülhane Parkı var. Oldukça uzun bir yürüyüş yolu olan bu park, Sultanahmet semtini Marmara Denizi kıyısındaki Sarayburnu&#;na bağlamaktadır.

Topkapı Sarayı Hakkında Bilgi by Serhat Engül

Filed Under: Müzeler

Fatih Sultan Mehmet döneminde in&#;a edilmi&#; ve Cumhuriyet döneminde müze haline getirilerek kap&#;lar&#; halka aç&#;lm&#;&#; olan Topkap&#; Saray&#; &#;stanbul’da gezilecek tarihi ve turistik yerlerin ba&#;&#;nda geliyor. y&#;ll&#;k Osmanl&#; &#;mparatorlu&#;unun y&#;ll&#;k bölümü Topkap&#; Saray&#;’ndan yönetilmi&#; oldu&#;u için Saray tarihi anlamda büyük önem ta&#;&#;yor.

Cumhuriyet tarihinin ilk müzesi olan Topkap&#; Saray&#; Müzesi, günümüzde yakla&#;&#;k bin metrekarelik bir alan kapl&#;yor. Kara taraf&#;ndan Fatih’in yapt&#;rd&#;&#;&#; Sur-i Sultani, deniz taraf&#;ndan ise Do&#;u Roma surlar&#; ile &#;ehirden ayr&#;lan Topkap&#; Saray&#;, mimari yap&#;lar&#;, koleksiyonlar&#; ve yakla&#;&#;k ar&#;iv belgesi ile dünyan&#;n en büyük saray müzelerinden biri konumunda bulunuyor.

GÜNCEL B&#;LET F&#;YATLARI YAZININ DEVAMINDA &#;

Saray gezisi gruplar halinde ya da bireysel olabiliyor. Gruplar&#;, tur rehberleri yönlendirip bilgilendiriyor. Bireysel geziler için, giri&#;te, plan, harita bro&#;ür gibi dokümanlar tedarik ederek yararlanaca&#;&#;n&#;z gibi duvarlardaki yönlendirme i&#;aretleri de size yard&#;mc&#; olabiliyor. Topkap&#; Saray&#; ziyareti sonras&#; Osmanl&#; Devleti döneminde Topkap&#; Saray&#;’n&#;n güllerle dolu d&#;&#; bahçesi olarak kullan&#;lm&#;&#; olan, ayn&#; zamanda Naz&#;m Hikmet’in ceviz a&#;ac&#; oldu&#;u Gülhane Park&#;’n&#;n çiçekli bankalar&#;ndan birinde oturup dinlenmek de oldukça keyifli.

TOPKAPI SARAYI G&#;R&#;&#;

TOPKAPI MÜZES&#; NEREDE? NASIL G&#;D&#;L&#;R? 

Topkap&#; Saray&#; Müzesi &#;stanbul’un Fatih ilçesinde, Marmara Denizi, &#;stanbul Bo&#;az&#; ve Haliç aras&#;nda kalan tarihsel &#;stanbul yar&#;madas&#;n&#;n ucundaki Sarayburnu’nda yer al&#;yor. Topkap&#; Saray&#; Müzesi’ne gitmenin en h&#;zl&#; yolu Kabata&#; – Ba&#;c&#;lar tramvay hatt&#;n&#; kullanmakt&#;r. Tramvaydan Sultanahmet dura&#;&#;nda indikten sonra Aya Sofya Müzesi ve Hürrem Sultan Hamam&#; önünden geçerek Topkap&#; Saray&#; Müzesi’ne ula&#;&#;l&#;r.

METRO, MARMARAY VE TRAMVAY &#;LE TOPKAPI SARAYI’NA ULA&#;IM

Atatürk Havaliman&#; yönünden gelenler Atatürk Havaliman&#; – Aksaraymetro hatt&#; ile son istasyon olan Aksaray’a kadar gelip, burada Yusufpa&#;a istasyonundan Kabata&#; – Ba&#;c&#;lar tramvay hatt&#;na kat&#;labilir.

Anadolu yakas&#;ndan gelenler Kad&#;köy ya da Üsküdar’dan vapur ya da motor ile Eminönü ya da Kabata&#;’a geçebilir, buradan Kabata&#; – Ba&#;c&#;lar tramvay hatt&#;n&#; kullanarak Sultanahmet dura&#;&#;nda inip Topkap&#; Saray&#; Müzesi’ne ula&#;abilirler.

Ad 20

Yenikap&#; yönünden ya da Anadolu yakas&#;ndan Topkap&#; Saray&#;’na gelmek için kullanabilecek di&#;er bir yöntem ise Marmaray hatt&#; ile Avrupa yakas&#;na geçip Sirkeci dura&#;&#;nda inmektir. Ca&#;alo&#;lu – Vilayet ç&#;k&#;&#;&#;n&#; takip ederek &#;stanbul Valili&#;i önüne gelmeli, buradan sola do&#;ru k&#;vr&#;lan yolu takip ederek Gülhane Park&#; giri&#;inden tabelalar&#; takip ederek Topkap&#; Saray&#;’na ula&#;abilirsiniz.  Marmaray Ç&#;k&#;&#;&#;ndan Topkap&#; Saray&#; 10 dakika yürüyü&#; mesafesindedir.

TOPKAPI SARAYI MÜZES&#; GÜNCEL G&#;R&#;&#; ÜCRETLER&#;

Topkap&#; Saray&#; Kombine Bilet I (Topkap&#; Saray&#; + Aya &#;rini)

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyat&#;: TL

Yabanc&#; Ziyaretçi Bilet Fiyat&#;: TL

&#;ndirimli Bilet Fiyat&#;: 30 TL

Topkap&#; Saray&#; Kombine Bilet II (Topkap&#; Saray&#; + Aya &#;rini + Harem)

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyat&#;:  TL

Yabanc&#; Ziyaretçi Bilet Fiyat&#;: TL

&#;ndirimli Bilet Fiyat&#;: 40 TL

Harem

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyat&#;: 50 TL

Yabanc&#; Ziyaretçi Bilet Fiyat&#;: TL

&#;ndirimli Bilet Fiyat&#;: 15 TL

Aya &#;rini

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyat&#;: 40 TL

Yabanc&#; Ziyaretçi Bilet Fiyat&#;: TL

&#;ndirimli Bilet Fiyat&#;: 15 TL

Aya &#;rini ve Harem bölümlerinde müze kart geçerli de&#;ildir.

18 ya&#; alt&#; ve 65 ya&#; üstü Türk vatanda&#;lar&#;, gaziler, &#;ehit ve gazi e&#;leri ile bu ki&#;ilerin çocuklar&#;, engelliler, askerler, bas&#;na ait kimlik kart&#;na sahip olanlar için giri&#; ücretsizdir. 

TOPKASI SARAYI MÜZES&#; AÇILI&#; KAPANI&#; (Z&#;YARET) SAATLER&#;

Topkap&#; Saray&#; müzesi Sal&#; günleri hariç her gün aç&#;kt&#;r.

30 Ekim Nisan aras&#;n&#; kapsayan k&#;&#; sezonunda – aras&#; ziyaret edilebilir. Son giri&#; ’d&#;r.

15 Nisan – 30 Ekim aras&#;n&#; kapsayan yaz sezonunda – aras&#; ziyaret edilebilir. Son giri&#; ’dir.

TOPKAPI SARAYI’NDAN FOTO&#;RAFLAR

GÜLHANE PARKI

TOPKAPI SARAYI BAHÇES&#;

TOPKAPI SARAYI MÜZES&#; &#;LET&#;&#;&#;M B&#;LG&#;LER&#;

T.C. Kültür ve Turizm Bakanl&#;&#;&#; Topkap&#; Saray&#; Müzesi Müdürlü&#;ü

Adres: Sultanahmet, Fatih / &#;STANBUL

Telefon: () 04 8

&#;stanbul’da Gezilecek Tarihi ve Turistik En Güzel 15 Yer

Topkapı Sarayı M&#;zesi Nerede? Topkapı Sarayı M&#;zesi Tarih&#;esi, Eserleri, Giriş &#;creti Ve Ziyaret Saatleri ()

Günümüzde yerli ya da yabacı pek çok sayıda turist tarafından İstanbul’a geldiğinde mutlaka görmesi gereken müzelerden en önemlisi Topkapı Müzesidir.

Topkapı Sarayı Müzesi Nerede?

Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde bulunmakta olan değerli bir müzedir.

Topkapı Sarayı Müzesi Tarihçesi

Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul’da bulunan en popüler tarihi olan müzelerden biridir. yılı ve yılı arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yarımadada tepenin üzerine, kuzey kısımda Haliç’e, güney kısımda Marmara Denizi’ne, kuzey doğu kısımda ise Boğaz’a hakim olmakta olan ve Anadolu yakasının olağanüstü manzarasına sahip mükemmel bir konumda bulunan bir saraydır.

Bu saray, deniz kenarına Dolmabahçe Sarayı inşa edilene kadar ki dönemde Osmanlı İmparatorluğu için ve yüzyıllar arasında siyasi merkez idi. senesinde İstanbul fethinin ardından II. Mehmet sarayını kurmayı emretmiştir. Bu görkemli saray başlangıçta yaklaşık olarak kişi varken, yüzyıllar boyunca geçen normal günlerde ise kişi olup festivallerde ise yaklaşık olarak kişiye yükselmiştir. Ayrıca bu saray, dünyada bulunan en büyük saraylarından biri olmakta ve şehir içinde nerdeyse bir şehir şekline gelmektedir. Saray inşa edildiği ve ilk dönemlerinde ortalama olarak m2 alana sahip iken sonrasında ilave edilen binalar ve yapılar ile şu anda m2 bir alana sahip olmaktadır.

Cumhuriyetimizin ilk müzesi olmayı başaran Topkapı Sarayı Müzesi tarihinde ülkemizde müze haline getirilmiştir.

Topkapı Sarayı Müzesi Eserleri

Topkapı sarayı müzesindeki eserler hepsi birbirinden değerli pek çok eserdir. Burada bulunan bazı eserler: Alay Avlusu‘nda güzel bir park ve Bizans döneminden olan sütunlar, Aya İrini kilisesi ile İmparatorluk Darphanesi ve de Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. Ayrıca bu sarayın mutfağına ait olan kap, çanak, kaşık, Çin koleksiyonu ile Japon porselenleri ve gümüş eşyaları mutfakta ayrı ayrı bölümlerde görülmektedir. Saray’da toplanan sadakalar ve sadraz divanı bulunmaktadır. Ayrıca bu sarayda silah sergisi, kullanılan bıçaklar, kullanılan değerli kıyafetler ile birlikte harem bölümü bulunmaktadır. Bu eşsiz güzelliklerin bulunduğu sarayda birbirinden değerli eserler yer almaktadır.

Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Ücreti

Topkapı Sarayı Müzesi’nin bilet ücreti TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL’dir. Ayrıca Müze Kart ile Harem bölümüne ve Aya İrini bölümüne giriş yasaktır.

Topkapı Sarayı Müze’sine ücretsiz giriş sağlayabilenler, 18 yaşının altındaki kişiler ve 65 yaş üstündeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Gaziler, şehit ve gazi eşleri ile bu kişilerin çocukları, engelliler, askerler, basına ait kimlik kartına sahip olanlardır.

Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Saatleri

Topkapı sarayı müzesi kış mevsiminde yani ekim ile nisan ayları arasında saat açılış, kapanış şeklindedir. Yaz mevsiminde yani nisan ile ekim ayları arasında açılış, kapanış şeklindedir. Ayrıca biletlerin satış gişeleri kış mevsiminde saat ile yaz mevsiminde ise saat ’ da kapanmaktadır. Ayrıca Topkapı Sarayı’nın kapalı olduğu gün salı günüdür. Salı günü ziyaretçilere kapalıdır.

Bu müzenin bölümlerine çocuk arabası ile giriş ve müze içerisindeki bazı yerlerde fotoğraf çekmek yasaktır. Topkapı Sarayı Müzesi’nde kutsal emanetlerin olduğu bölüm bulunmakta olup buraya gelen turistlerin uygun kıyafetlerle girmesi istenilmektedir. Son olarak bu müzenin herhangi bir bölgesinde sigara içmek yasaktır.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası