4500 günden emeklilik tazminat alma şartları / Günden Kıdem Tazminatı Alma

4500 Günden Emeklilik Tazminat Alma Şartları

4500 günden emeklilik tazminat alma şartları

Günden Emekli Olma Şartları ve Maaşı Ne Kadar ?

günden emeklilik koşulları, maaş değeri hakkında bilgi sunulurken, 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlama, günü ve 60 yaşı tamamlama kriterlerini sağlıyor olmanız gerekiyor.. Diğer yandan günden emeklilik için kadın çalışanlara yönelik şartlar farklıdır. günden emekli olmak için gerekli şartlar sigortanın başladığı tarihe göre de değişir.

ile tarihleri arasında sigortası başlayan erkek çalışanlar, 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlama, günü ve 60 yaşı tamamlama şartlarına tabilerdir. ile tarihleri arasında sigortası yapılan kadın çalışanlar ise 25 yıllık sigorta süresini doldurma, 58 yaşına gelem ve günü doldurma şartları ile emekli olurlar.

Bağkur Günden Emeklilik Şartları Neler?

Bağkur günden emeklilik koşulları bulunmamaktadır. Çünkü BAĞKUR’lular günden emekliliğe tabi değillerdir. Bağkur’lu çalışanlar gün diğer bir ifade ile 15 senelik prim ödemesi ardından emekli olurlar.

Yüksek Emekli Maaşı Nasıl Alınır?

Yüksek emekli maaşı edinmek hakkında detaylar şöyledir:

  • Bunun için işverenin sigorta primini gerçek kazanç üzerinden bildirmesi talep edilir.
  • Belili dönemlerde maaşın asgari kısmı bankadan yatırılır, kalanı ise elden verilir. Bu yanlış bir durum oluşturur. Belirli bir kısım bu işlemde sigortaya dahil olmaz.
  • Kişi böyle bir durum halinde gerçek kazançtan bildirimi talep eder. Bu kapsamda daha yüksek maaş alınır.
  • Kişi Tarım BAĞKUR veya Ek Tarım kapsamında prim ödemesi yapıyorsa, prim ödeme oranını bir miktar yükselterek, emeklilik döneminde daha fazla maaş ödemesi alabilir.

Günden Emekli Olan Ne Kadar Maaş Alır?

25 yıl sigortalık süresi ve 60 yaş kriterini sağlayan vatandaşlar, emekli maaşına yapılan son zam ile birlikte günden alacağı emekli maaşı yılı için en düşük 5, TL&#;dir.

günden emekli maaşı TL
Kısmi emeklilik maaşıEn düşük 7, TL

Günden Emeklilik ile Günden Emeklilik Arası Maaş Farkı Nedir?

, günden emeklilik arası maaş farkı, %20 oranındadır. günden emekli olan bir kişi, günden emekli olandan %20 daha az maaş alır. Bu durum prim ödemlerinin farklına bağlı olarak gelişir.

Günde Kıdem Tazminatı Alınabilir mi?

günde kıdem tazminatı almak mümkündür. günde 25 senelik sigortalı çalışma süresi tamamlanmış ve gün boyunca prim borcu ödenmişse kıdem tazminatı işten çıkarken alınır. Bu şartlar sağlanıyor ise SGK’dan emeklilik sırasında kıdem tazminatı ödemesi edinilir.

Kadınlar İçin Günden Emeklilik Şartları Neler?

Kadınlar için günde emeklilik koşulları şu şekildedir:

  • İşe başlama zamanı yılı ile tarihi arasında olan kadınlar 52 yaşına geldiklerinde,
  • yılı ile arasında işe başlayan kadınlar 54 yaşında,
  • yılı ile arasında işe giren kadınlar 56 yaşında,
  • senesi ardından işe giren kadınlar 58 yaşını doldurduklarında günden emekli olurlar.

Erkekler İçin Günden Emeklilik Şartları Neler?

Erkekler için günde emeklilik koşulları şunlardır:

  • İşe Başlama tarihi senesi ile yılı arasında olanlar 52 yaşına gelme şartıyla,
  • İşe başladığı tarih yılı ile arasında olan erkekler 54 yaşına gelmeleri şartıyla,
  • senesi ile tarihi arasında işe başlayan erkekler 58 yaşına gelme şartıyla,
  • yılı ile yılı arası işe başlayan erkekler 59 yaşına gelme şartıyla,
  • senesi ardından işe başlayan erkekler 60 yaşına gelme şartıyla günde emekli olurlar.

Sonrası Girişliler İçin Değişen Günlük Emeklilik Şartları Neler?

sonrası girişlilerde değişen günlük emeklilik koşulları şu şekildedir:

  • 15 yıl gün şartı tarihi öncesinde sigorta girişi yapılanlar için geçerliydi. tarihi sonrası sigortası başlayan için erken emekliliğe dair bir şart bulunmuyordu.
  • Yapılan değişikliklere göre tarihi sonrasında sigortası başlayanlar gün prim ödeme şartını ve 25 yıllık sigorta süreni tamamlayarak erken emeklilikten yararlanırlar.
  • tarihinde sigortası yapılan ve prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayan kişi erken emekli olamaz. prim gününü tamamlaması gerekir. Ancak yılında bu şartlar sağlanıyorsa avantajdan yararlanılır.

Örneğin tarihinde ilk kez sigortalı olan birey 25 senelik sigortalık süresi ve gün prim günü şartına tabi olur. Buna kıdem yazısını alabilmek için tabidir. Bu yüzden sigortalılık senesi ise senesinde dolar. Kişi prim gününe sahipse itibari ile kıdem yazısını edinmeyi ve işten ayrılmayı tercih edebilir.

Sonrası Sigortası Başlayan Güne Tabi mi?

’den sonra sigortalı olanın güne tabi olması konu değilken, emeklilik için prim gününü tamamlamış olması gerekir. senesinden sonra ilk kez sigortalı olan bir birey için şartlar günden daha uzundur.

Bu kişiler prim günü ve 25 senelik sigortalılık süresi tamamlamalıdır. Bu kapsamda emekli olabilir ve kıdem tazminatı ile iş akdini sona erdirebilirler. Hizmet süresinin göz ardı edildiği bir konumda ise prim günü şartını sağlamları gerekir.

tarihinde işe giren bir birey, 25 yıllık sigortalılık süresi ardından yılında süresini tamamlar. 20 sene boyunca hiç izin almadan çalışır ise prim günü üzerinden kıdeme esas yazıyı tarihinde elde ederek, tercihi halinde tazminat alıp işten çıkabilir.

Günden Emeklikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

günden emeklilikte dikkat edilecek şey, kıdeme esas yazısının istenmesi halinde verilmesinin zorunlu olmadığını bilmektir. Belirli şirketler tazminat ödemesi yapmamak için günden emeklilik, ve günden emeklilik koşullarına tabi olanlardan, kıdeme esas yazı belgesini isterler.

Ancak bu hakkı kazanan çalışana Sosyal Güvenlik Kurumu ilk olarak “emekli olur“ yazısını verir. Bu daha önemli bir evraktır. Bu evrağın işyerine teslimi ardından ek bir kıdeme esas yazısı SGK tarafından verilmezken, teslimi zorunlu da değildir.

Günden ve Günden Emeklilik Hakkında Yanlış Bilinenler

, günden emeklilik konusunda yanlış bilinenler, tarihi açıdan oluşan farklardır. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde SSK (4/A), BAĞ-KUR (4b), Emekli Sandığı üzerinden emekli olmak için ayrı şartlar sağlanır. Standart emeklilik işlemlerinin dışında yaşlılıktan erken emekli olma, malulen emekli olma, engel durumuna bağlı emekli olma durumları da bulunur.

Halk dilinde SSK’dan en erken şekilde emekli olmak için gerekli olan gün sayısı olarak kullanılır. Ancak bu gün sayısı tarihi ve öncesinde ilk defa sigortasını yaptırmış olan çalışanları kapsar. yılı ve yılı itibariyle ilk kez sigortası yapılan bir birey yıl, yaş, gün doldurma şartlarına ek olarak gün ile emekli olma şartına tabidir.

Diğer bir ifade ile sadece günü sağlamak da emeklilik için yeterli değildir. Bu bilgi yanlış bilinir. Kişi sigortalılık süresi, gün süresi, yaş haddi ve prim ödemesi şartlarının tümü sağlamalıdır.

Günden Emeklilik Sorgulaması Nereden Yapılır?

günden emekliliği sorgulama yeri, E-devlet resmi web adresidir. Bu adres üzerinden kişi günden emeklilik şartlarına ne zaman tam uyum sağlayacağını, bunun için ne kadar süre daha çalışması gerektiğini öğrenebilir. Kişi günden emeklilik kapsamına dahil olup olmadığını ikamet ettiği ilde yer alan SGK İl Müdürlüğüne ziyaret gerçekleştirerek de öğrenebilir.

Burada çalışanlara SSK emeklilik hizmet dökümü alınmak istendiği belirtilir. TC kimlik kartının gösterilmesi ardından belge edinilir. Belge üzerinden ise emeklilik ile ilgili tüm detaylar görülür. Bu belgede emekliliğe kaç gün kaldığı, prim ödemeleri, gün sayısına kalan gün sayısı görülebilir.

Günden Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

günden emekliliği sorgulamak için izlenen adımlar:

  • İnternet üzerinden funduszeue.info adresine giriş yapılır.
  • Ekrana gelen tablo üzerine TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi yazılıp, “giriş“ kutucuğuna tıklanır.
  • Ana sayfa üzerinden “E-Hizmetler“ sekmesine girilir.
  • Sıralanan başlıklar arasından “ Sosyal Sigortalar Kurumu“ başlığına tıklanır.
  • Yeni pencereden “SSK Emeklilik Hizmet Dökümü“ başlığına tıklanır.
  • Açılan sayfadan “sorgula“ kutucuğuna tıklanır.
  • Bu adım ile ekrana emekliliğe kalan gün sayısı, ödenene primler ve sigortalılık günü hakkında tüm bilgiler gelir. Kişi günden emeklilik hakkını ne zaman kullanabileceğini bu veriler üzerinden görür.

Online adımlar üzerinden SGK İl Müdürlüklerine gitmeden gerekli bilgiler alınır. Kişi erken emeklilik şansı yoksa bunu online adımlar ile öğrenir.

Günden Emeklilikte Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

günden emeklilikte tazminatın hesaplaması hakkında detaylar şu şekildedir:

  • Tazminat hesabı için bireyin çalışma süresi gün olarak hesaplanır.
  • Bu hesaplama işlemi sırasında 1 ay 30 gün olarak ve 1 sene ise gün şeklinde alınır.
  • Kıdem günü bireyin çalışma süresinin 30’la çarpılması ve ardından ’e bölünmesi sonunda hesaplanır.
  • Daha sonra bireyin brüt maaş değeri 30’a bölünüp, günlük gelirin tespiti yapılır.
  • Ardından kıdem günü ve günlük brüt ücret çarpılarak, brüt kıdem tazminatı değerine ulaşılır.
  • Brüt kıdem tazminatı formül bazında, ile çarpılmalıdır. Bu işlem ile damga vergisi rakamı hesaplanır.
  • Bulunan vergi değeri ise brüt kıdem tazminatından çıkarılır.
  • Hesap sonunda kalan tutar gerçek kıdem tazminatı değeridir.

Bu hesaplama ortalama bir emekli maaşı üzerinden uygulandığında tazminat ödemesi ,15 TL olarak bulunur.

Günden Emeklikte Fazla Maaş Almak İçin Neler Yapılabilir?

günde emeklilikte fazla maaş için yapılacaklar:

  • Sigorta eksiz şekilde ödenmelidir.
  • Sigorta priminin ise en az maaş tutarında olması gerekir.
  • Prim gün sayıları doldurulmuşsa, yılı sonrası için prim ödemesi bırakılmalıdır.
  • Genel olarak prim ödemelerini yükseltme maaşında yükselmesine imkan sağlar.

Kimler Günden Önce Emekli Olabilirler?

günden önce emekli olanlar, yaşlılık hastalığı olan ve iş gücü kaybı bulunan kişilerdir. Bir kişi eğer hastaneden aldığı sağlık kurulu raporu ile artık çalışma hayatında yer alamayacağına dair bir onayı alırsa, günden emeklilik şartlarına uymadığı halde emekli olabilir. Çünkü bu kişi özel olarak teşhis edilen erken yaşlanma hastalığına yakalanması sebebi ile artık emekli edilir.

Günden Emeklilik Tek Erken Emeklilik Yolu mu?

günde emekliliğin tek erken emeklilik yolu olması söz konusu değildir. Erken emeklilikten günde emeklilik uygulamasından oldukça bağımsız olan sistemler üzerinden de yararlanılır. Kadın çalışanlar doğum borçlanması, erkek çalışanlar askerlik borçlanması ile günde emeklilik ile bağlantısız olan yöntemler ile erken emekli olabilirler.

Bu yöntemler kapsamında ise kişi çalışmadığı süreleri borçlanıp, bireysel bir prim ödemesi yaparak emekli olur. Malulen emeklilik de günden emeklilik konusundan bağımsız bit erken emeklilik durumudur.

Emeklilik Yaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kadınlar İçin Emeklilik Yaşı Tablosu ve Emeklilik Şartları

BAĞ-KUR En Düşük ve En Yüksek Emekli Maaşı Ne Kadar?

Ali TEZEL - Kıdem tazminatınızı alıp emekliliği evinizde bekleyebilirsiniz

Kıdem tazminatınızı alıp emekliliği evinizde bekleyebilirsiniz

Ali Bey, doğumluyum, ilk işe giriş tarihim ve ’in üstünde prim ödemem var. Kamu kurumunda sayılı Kanun’un 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli olarak çalışıyorum. Sorum şu, gerekirken prim gün sayım var. İşe girişten bu yana 26 yıl geçti kuruma yaş dolmadan emeklilik için başvurabilir miyim. SSK emekli aylığımı yaş dolunca bağlasın. Onur Filiz Albayrak

 

Sayın okurum, sayılı İş Kanunu’nun “Kıdem Tazminatı” başlıklı 14 üncü maddesine günlü resmi gazetede yayınlanan sayılı Kanunla eklenen aşağıdaki bent gereğince, “ Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle, … işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır” denmektedir. Madde içinde geçenleri kısaca açıklamak gerekirse, 'nın 60/A maddesi,

“A) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için;
a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve en az gün veya
b) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ile 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az  gün, prim ödemiş olması”
şartlarını düzenlemektedir ki görüleceği üzere normal emeklik de artık sigortalılık süresi diye bir uygulama yoktur, sadece prim ödeme gün sayısı ile belli bir yaşın tamamlanması vardır. Bent içindeki geçen /Geçici maddenin ( sayılı Kanunla değişik) (B) bendinde itibariyle kadın ise 20 ve erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresi ile belirli gün sayısı şartları, (C) bendinde ise 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az gün sayısını tamamlayanların emekli olacakları yaşlar verilmektedir. Bütün bunlara göre,

1-Kadın ise 20 ve erkek ise 25 tam yıl sigortalılık süresi ile aynı maddede belirtilen gün sayılarına ( ile arasında değişir.) ulaşmış olanlar,
2-İster kadın olsun ister erkek en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az gün sayısını tamamlayanlar,
            diledikleri zaman SSK'ya başvurup Kıdem Tazminatı yazısı isteyebilir ve alacakları yazı ile işyerlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirler.
            Sonuç olarak, siz 25 yıllık sigortalılık sürenizi ve emekliliğiniz için gereken günü de tamamlamışsınız. Emeklilik için tek eksiğiniz 46 yaşınızı tamamlamak şartı kalmış. O halde isterseniz SSK’ya dilekçeyle başvurup-kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp işverene vererek, işyerinizden dilediğiniz zaman ayrılmak hakkına sahipsiniz. İşyerinden ayrılma kararınızla birlikte işveren size kıdem tazminatlarınızı da nakden ve defaten ödemek zorundadır. Emekli aylığı için de günü de SSK’ya müracaat edip emekli olursunuz.

 

Askerlik süresi kadar borçlanılabilir

10 yıl önce, doğumlu olan babamın askerlik borçlanmasını yapmak için müracaat ettik, ve akabinde ödemesini gerçekleştirdik. Şimdi ise emeklilik müracaatında bulunduk ama 8 ay eksik gününüz var diyerek cevap geldi. Yaptığımız araştırmada sizden 3 yıllık ödeme almışız, ama aslında 2 yıllık ödeme almamız gerekiyordu, 1 yılınızı saymıyoruz dediler. SSK’nın kendi yaptığı yazışmalarla 10 yıl önce belirlediği ve aldığı parayı 10 yıl sonra aynen iade ederiz gün olarak sayamayız diye açıklama yapıyor. Bizim ödediğimiz bu parayı günlerimize ilave ettirme durumumuz olamaz mı? Dava mı açmamız gerekir. Şimdi biz ne yapabiliriz, öneriniz nedir? Muammer Sarıkaya

 

Beyefendi, iletinizde babanızın ne kadar askerlik yaptığını yazmamışsınız. sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 60 ıncı maddesinin (F) bendi gereğince, “Bu Kanuna göre sigortalı olarak tescil edilmiş bulunanların, er olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını, kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde ve bu Kanunun 78 inci maddesi ile belirlenen prime esas kazancın alt sınırının talep tarihindeki tutarı üzerinden hesaplanacak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılır, altı ay içinde primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz”. Maddeden de görüldüğü üzere babanız 2 yıl askerlik yapmış ama değişik nedenli hatalar nedeniyle 3 yıllık borçlanma yaptırılmış ama daha sonra hata fark edilince 2 yıla düşürülmüşse SSK doğru yapmış. Babanız şayet 3 yıl askerlik yapmışsa daha önceki 3 yıllık askerlik borçlanması geçerlidir bunu kabul etmeyen kuruma karşı iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

 

Reformun bu vekillere ihtiyacı var

Ülkemizin sosyal güvenlik reformuna ihtiyacı olduğu tartışılmaz bir gerçek ve halen TBMM üyesi olan Mehmet Zekai Özcan, Ali Osman Sali, Kemal Kılıçdaroğlu, Agah Kafkas, Mahfuz Güler, Hüseyin Tanrıverdi ve Abdullah Erdem Cantimur sosyal güvenlik reformunu hazırlamak için büyük çaba sarfetmişlerdi. Maalesef reform yürürlüğe giremedi ama Anayasa Mahkemesi kararı çerçevesinde yapılacak değişikliklerle yeniden çıkarılacağı daha doğrusu çıkarılması gerektiği de bir gerçek. Dolayısıyla, yeni dönem TBMM’nin önünde bürokratlara bırakılamayacak kadar çok önemli bir reform var olduğundan, bu alanda uzman, tecrübeli vekillere ihtiyaç var.

 

 

SGK’dan bir aday daha var

SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirildiği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başkan yardımcısı Şenol Aydın’da vekil aday adaylarımızdandır. yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi bölümünden mezun olan ardından Polis Akademisini de tamamlayan Aydın, yılına kadar uzun yıllar polis mesleğinde bulunmuştur. yılında en son Ankara Asayiş Şube Müdürü iken Tarım Bakanlığı’na geçmiş ve ardından DPT’de görev almıştır. Geçen yıl SGK’ya başkan yardımcısı olarak görevlendirilmiş olup evli, iki çocuk babasıdır.

 

 

Kısa Kısa Kısa

Hacile Uzun-Hanımefendi, doğum tarihiniz ve tarihli Bağ-Kur başlangıcınızla 15 tam yıl prim ödemek şartıyla kısmi aylıkla emekli olursunuz.

 

Fethi Erdogan- doğumlu olup, yılından beri Türkiye’de çalışan kızınız bu durumda SSK’dan 58 yaşında en az gün sayısıyla veya 60 yaşında en az gün sayısıyla emekli olabilir. Şayet, yılından önceki sürelerde 7 yıl süren ABD çalışmalarını SSK’ya günlüğü 3,5 dolardan borçlanıp öderseniz bu kere olan başlangıcı 7 yıl geriye giderek olur ve bu durumda da 56 yaşında günle veya 58 yaşında günle emeklilik hakkını elde eder.

 

Seda Asparuk- Şu an SSK’ya isteğe bağlı sigorta primi öderken, eşiniz üzerinden memuriyet (eşiniz emekliyse T.C. Emekli Sandığı) sağlık karnesini kullanabilirsiniz. Ancak, ne zaman olursa olsun SSK’dan emekli olduğunuz anda artık SSK’nın sağlık karnesini kullanmak zorundasınız. Bunun alternatifi yok. Ancak, sosyal güvenlik reformu yürürlüğe girerse GSS yani Genel Sağlık Sigortası olacağından karne farkı olmayacak. Arada boş geçen süreleri şimdi ödeme imkanınız yok. Ekonomik durumunuz iyi ise tavana yakın prim ödemenizi tavsiye ederim. Bu arada ile arasındaki ödemelerde emekli aylığı pek değişmez.

 

İsmet Batur- günü SSK’lı olup, yılında yaşınızı 4 yaş büyütmeniz emeklilik mevzuatı açısında geçerli değildir. Kanun gereğince ilk işe girişinizde nüfusta kayıtlı olan tarihi geçerlidir. Bu doğum tarihine göre de günü 44 yaşını tamamlayınca emekli olabilirsiniz.

 

Coşkun Ervan-İşveren ile aranızda var olan iş sözleşmesi-hizmet akdi aksi bir düzenleme yoksa, İş Kanunumuz gereğince işverenin belli zamanlarda zam yapma zorunluluğu maalesef yok. Sadece asgari ücretten daha yüksek ücret vermek zorundadır. Bu sebeple istifa ederseniz bu işyerindeki 8 yıllık kıdeminizi de yakarsınız. Ancak, emeklilik için gereken şartlardan yaş hariç diğer şartları tamamlamışsanız işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

 

Nalan Yürükon-SSK emeklisi olan teyzeniz, kendisi emekli olduğundan müteveffa babası üzerinde Bağ-Kur’dan yetim aylığı alamazdı. Ancak, Bağ-Kur’a yaptığı yetim aylığı müracaatında SSK’dan emekli olduğunu belirttiği halde yetim aylığı bağlanmışsa Bağ-Kur ödediklerini geri isteyemez. SSK’dan emekli olduğunu gizlemişse Bağ-Kur ödediklerini geri ister. Duyumlarınız yönünde bir hazırlık veya çalışma yok ve olacağını da zannetmiyorum.

 

Nezaket Doğan- doğum tarihiniz ve işe başlamanız ile var olan toplam günle normal şartlarda 56 yaşında yani günü emekli olursunuz. Var olan hastalığınız nedeniyle üçte iki oranında çalışamaz raporu alabilirseniz anında malülen emekli olabilirsiniz.

 

Savaş Uzun-İşveren sizi ve arkadaşlarınızı oyuna getirmek istemiş ama siz oyuna gelmemişsiniz tavsiyem, öncelikle Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’na durumu anlatan bir şikayet dilekçesi verin ve aynı zamanda iş mahkemesinde dava açın. Tazminatlarınız ile alacaklarınızı talep edin.

 

E. Tahran- doğumlu olup da tarihinde limited şirket kurucu ortağı olarak Bağ-Kur’da 25 tam yılı tamamlamışsınız, o halde dilediğiniz zaman emeklilik talebinde bulunabilirsiniz. Şirket ortaklığından ayrılmanız da gerekmez ama ortaklığınız devam ettiği sürece emekli aylığınız yüzde 10 eksik ödenir.

 

Tolga Can-Siz istirahatli (raporlu) iken normal şartlarda işten çıkaramazlar ama sayılı İş Kanunu’nun 25 inci maddesi gereğince rapor süreniz ihbar süreniz olan 8 hafta ve buna 6 hafta ilavesiyle yani 14 haftayı aşmışsa işten çıkarma yetkileri var. Ancak, bu halde size kıdem tazminatı ödemeleri de gerekir.

 

Mustafa Kılıçaslan- doğumlu olup da yılında vefat eden babanızın 3 yıllık askerlik sürelerini de borçlanarak prim ödeme gün sayınızı güne tamamlarsanız annenize SSK dul aylığı bağlar.

(Kaynak: Akşam Gazetesi

günü olan da kıdem tazminatı alabilir

gününden sonra işe girmiş olanlara 15 yıl ve gün ile "Kıdem tazminatı alabilir" yazısı verilmez ama günü olursa süreye bakılmaksızın bu yazı SGK'ca verilmelidir

günü SSK'lı işe girdim ve şu an günüm var, askerliğimi de daha ödemedim. SSK'ya gidip sordum "Sen gününden sonra işe girmişsin, gün ve 15 yıl ile kıdem tazminatı yazısı alamazsın" dediler. Bu doğru mu? İşimden tazminatımı alarak nasıl çıkabilirim? ■ Selim Uçar
Sayın okurum, yılında yapılan kanun değişikliğiyle gününden önce işe girmiş olup da en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içinde en az günü olanlara SGK "Kıdem tazminatı alabilir" yazısı vermek zorundadır. Bu yazıyla işverene müracaat ederek istifa eden işçiye de kıdem tazminatı ödemek zorunluluğu vardır.

GÜNÜ KANUN DEĞİŞTİRİLDİ
günlü Resmi Gazete'de yayınlanan Sayılı Kanun ile çalışanların emeklilik şartları arasında bir üçüncü şart olarak yaş eklendi. Bu şart sonrasında bir de kıdem tazminatının yasal düzenlemesi olan sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine aşağıdaki 5'inci bent ilave edildi.
" Sayılı Kanun'un 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun Geçici 81 'inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle" kıdem tazminatı ödenmesi kararlaştırılmıştır.
Maddenin içeriğine göre;
gününden sonra ilk defa işe girenler için;
■ Kadın ya da erkek en az günü olanlar, işlerinden ayrılıp evlerinde emekliliği beklemek için SGK'dan yazı alıp işverene vererek aynı gün işyerlerinden kıdem tazminatlarını alıp ayrılabilirler.
gününden önce ilk defa işe girenler için;
■ İster kadın olsun ister erkek en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az gün sayısını tamamlayanlar, emeklilik yaşlarını beklemek için SGK'dan yazı alıp işverene vererek aynı gün işi bırakıp işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirler.

Kılavuzsuz gidenin emekli aylığı düşük olur

Ali Bey, biz iki arkadaşız, hemen hemen bütün sosyal güvenlik özelliklerimiz aynı. doğumluyuz, 'de Türkiye'de 30 gün SSK'lı çalışmam var ve yılından yılına kadar birlikte Fransa'da çalıştık. Aynı parayı ödediğimiz halde emekli aylığımız neden bu kadar farklı? Bu işi nasıl düzelttirebilirim?
■ A.Kömürcü-Konya
Sayın okurum, emekli aylığının hesaplanmasının SSK'da üç ayrı şekli ve dönemi var. öncesi çalışmalar için ayrı, ile arası ayrı, sonrası dönem için ayrı bir emekli aylığı hesaplama sistemi yapılır. Bunlardan birincisine Süleyman Demirel-Bülent Ecevit dönemi, ikincisine Yaşar Okuyan dönemi, sonuncusuna da Recep Tayyip Erdoğan dönemi diyoruz. Bu üç dönemden en çok aylığı birinci dönem verir. Arkadaşınızın borçlanma ve emeklilik işlemini yapan Dilek Hanım borçlanmayı tarih seçerek yapmış, yani öncesinden günlük borçlanma yapmış ve Süleyman Demirel-Bülent Ecevit dönemi dediğimiz dönemin en düşük emekli aylığı liradır, bunu sağlamış. Siz ise tarih seçmeden günlük borçlanma yapmışsınız ve en az emekli aylığını veren 3. ve 2. dönemden emekli aylığı hesaplatmışsınız. Şayet emekli aylığını PTT'den veya bankadan çekmediyseniz bütün işlemleri iptal ettirip borçlanma paranızı da alarak yeniden doğru bir şekilde yapma hakkınız var. Yok emekli paranızı çektiyseniz artık yapacak bir şey yok. Kılavuzsuz gitmişsiniz ve düşük aylık alacaksınız.

Özel hastaneler sünnetten korkuyor

Yaz geliyor ve sünnet mevsimi de başladı. Aslında özel hastaneler bu tür kampanyalara girmek istemezler; çünkü tek gelseler epey para alacakları müşterilerini kaybederler, ayrıca toplu sünnet kampanyaları da sağlık açısından risktir. Ancak İstanbul'da yerel belediye, bölgesindeki özel hastanelere çocuğu sünnet etmesi için bastırsada hastaneler bunu rakamında tutmaya çalışırlar. Öte yandan SGK sünnet için hastanelere 50 lira veriyor. Ayrıca Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) gereğince özel hastanelerin sağlık hizmetleri için reklam ve kampanya yapması da yasak ve cezayı gerektiriyor. Şimdi, SGK bir belediyenin zoruyla çocuğu sünnet yapan hastaneye 25 bin lira ceza kesmiş. Hastane belediyenin baskısıyla yapmak zorunda kaldığı sünnetlerden tek kuruş alamadığı gibi bir de ceza ödemek zorunda. İş mahkemede biter ama özel hastaneler sünnetten korkuyorlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.