2 kıtalık bayrak şiirleri / Bayrak Şiirleri - Bayrak ile İlgili Şiirler

2 Kıtalık Bayrak Şiirleri

2 kıtalık bayrak şiirleri

Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Otuz Beş Yaş” şiiri, Türk edebiyatının kült şiirleri arasında yer alır. Behçet Necatigil’in deyişiyle: “Şiirlerinde, yaşamanın ve aşkın güzelliğini öven, ölümün üstünlüğünü vurgulayan, Türkçeyi bütün tatlılık ve anlatım gücüyle şiire geçiren Cahit Sıtkı Tarancı, döneminin en çok okunan şairlerinden biri olmuş, hiçbir akıma bağlanmadan kendine özgü bir şiir geliştirmiştir.”

Cahit Sıtkı, Mart ’de Varlık’ta yayımlanan söyleşisinde kendine özgü bu şiir anlayışının zamanla nasıl geliştiğini şöyle anlatır;

“İlk yazılarımda biçim zayıflığı vardı; dize titizliği, “bütün” kaygısı yoktu. Eskiden duymak yeterlidir sanırdım. Ne kadar aldanıyormuşum! Bereket versin, sonradan kendimi toparlayabildim: Ömrümde Sükût ile Otuz Beş Yaş’ı okuyanlar bu farkı görebilirler. Edebiyat anlayışı zamanla oluşur.”

Şairin aynı söyleşide en çok kimleri okuduğu, kimlerin etkisinde kaldığı sorusuna verdiği yanıt ise şöyle;

“Villon’dan, Ronsard’dan başlayarak Superville’e, Pierre Emmanuel’e kadar bütün Fransız şairlerini okudum. Hepsinden de çok şeyler öğrenmişimdir. Bu arada özellikle Baudelaire ile Verlaine’e çok şey borçluyumdur; bu şairler insana kişiliğini bulduran türden, ağabey ve dost şairlerdir; insana kötülük değil iyilik ederler. Bizim şairler arasında da, dikkatli bir şiir okuyucusuna çok şeyler öğretecek olanları vardır. Divan şairlerinden, halk şairlerimizden yararlandığım kadar, Yahya Kemal’den, Haşim’den ve daha yenilerden de yoluma ışık serpmiş olan şiirler hatırlıyorum. İşini namuslu gören her şair, kendisinden sonra geleceklere kesinlikle bir şeyler öğretir. Bunun için, genç şairlerin, kendilerinden önce gelmiş olanları dikkatle okumaları çıkarları gereğidir.”

Cahit Sıtkı’nın şiirinden bu kadar söz edip, Otuz Beş Yaş’ı paylaşmamak olmazdı. 

“Otuz Beş Yaş” şiiriyle bitiriyoruz;

Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.

Dante gibi ortasındayız ömrün.

Delikanlı çağımızdaki cevher,

Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,

Gözünün yaşına bakmadan gider.

 

Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?

Benim mi Allahım bu çizgili yüz?

Ya gözler altındaki mor halkalar?

Neden böyle düşman görünürsünüz,

Yıllar yılı dost bildiğim aynalar?

 

Zamanla nasıl değişiyor insan!

Hangi resmime baksam ben değilim.

Nerde o günler, o şevk, o heyecan?

Bu güler yüzlü adam ben değilim;

Yalandır kaygısız olduğum yalan.

 

Hayal meyal şeylerden ilk aşkımız;

Hatırası bile yabancı gelir.

Hayata beraber başladığımız,

Dostlarla da yollar ayrıldı bir bir;

Gittikçe artıyor yalnızlığımız.

 

Gökyüzünün başka rengi de varmış!

Geç farkettim taşın sert olduğunu.

Su insanı boğar, ateş yakarmış!

Her doğan günün bir dert olduğunu,

İnsan bu yaşa gelince anlarmış.

 

Ayva sarı nar kırmızı sonbahar!

Her yıl biraz daha benimsediğim.

Ne dönüp duruyor havada kuşlar?

Nerden çıktı bu cenaze? ölen kim?

Bu kaçıncı bahçe gördüm tarumar?

 

Neylersin ölüm herkesin başında.

Uyudun uyanamadın olacak.

Kimbilir nerde, nasıl, kaç yaşında?

Bir namazlık saltanatın olacak,

Taht misali o musalla taşında.

 

Cahit Sıtkı’nın “Otuz Beş Yaş- Bütün Şiirleri” kitabına buradan göz atabilir, kitabın ilk bölümünü ve şairin Varlık’ta yayımlanan söyleşisinin tamamını buradan okuyabilirsiniz. 

 

 

Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler

        A.Cümle büyük harfle başlar: Ak akçe kara gün içindir.

Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. (Atatürk)

Cümle içinde tırnak veya yay ayraç içine alınan cümleler büyük harfle başlar ve sonlarına uygun noktalama işareti (nokta, soru, ünlem vb.) konur:

Atatürk &#;Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!&#;diyor.

Anadolu kentlerini, köylerini (Köy sözünü de çekinerek yazıyorum.) gezsek bile görmek için değil, kendimizi göstermek için geziyoruz. (Nurullah Ataç)

        UYARI: İki çizgi arasındaki açıklama cümleleri büyük harfle baş­lamaz:

        Bir zamanlar -bu zamanlar çok da uzak değildir, bundan on, on iki yıl önce- Türk saltanatının maddi sınırları uçsuz bucaksız denilecek ka­dar genişti. (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)

        Bu sefer de onları -her zamanki yerlerinde bulmak ihtimaliyle- farkında olmadan aramıştım. (Ahmet Hamdi Tanpınar)

İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar:

        Menfaat sandalyeye benzer: Başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan yükseltir. (Cenap Şahabettin)

UYARI: İki noktadan sonra cümle ve özel ad niteliğinde olmayan örnekler sıra­landığında bunlar büyük harfle başlamaz:

Bu eskiliği siz de çok evde görmüşsünüzdür: duvarlarda çiviler, çivi yerleri, lekeler&#; (Memduh Şevket Esendal)

UYARI: Rakamla başlayan cümlelerde rakamdan sonra gelen kelime özel ad değilse büyük harfle başlamaz: yılında Türk Dil Kurumunun yılını kutladık.

Örnek niteliğindeki kelimelerle başlayan cümlede de ilk harf büyük yazılır: &#;Banka, bütçe, devlet, fındık, kanepe, menekşe, şemsiye&#; gibi yüzlerce ke­lime, kökenleri yabancı olmakla birlikte artık dilimizin malı olmuştur.

&#;Et-, ol-&#; fiilleri, dilimizde en sık kullanılan yardımcı fiillerdir.

B. Dizeler büyük harfle başlar:

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi

        Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. (Muhibbi)

Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. (Mehmet Akif Ersoy)

Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik

Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik. (Yahya Kemal Beyatlı)

C. Özel adlar büyük harfle başlar:

1. Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen vb.

Takma adlar da büyük harfle başlar: Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman), Demirtaş (Ziya Gökalp), Tarhan (Ömer Seyfettin), AkaGündüz (Hüseyin Avni, Enis Avni), Kirpi (Refik Halit Karay), Deli Ozan (Faruk Nafiz Çamlıbel), Server Bedi (Peyami Safa), İrfan Kudret (Cahit Sıtkı Tarancı), Mehmet Ali Sel (Orhan Veli Kanık) vb.

2. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr. Hasan Eren; Mustafa Efendi, Zeynep Hanım, Bay Ali Çiçekçi; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.

Akrabalık adı olup lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle baş­lar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb.

UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.

3. Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya unvan sözleri büyük harfle baş­lar: Uzak Doğu’dan gelen heyeti Vali dün kabul etti.

        4. Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar:

Sayın Bakan,

Sayın Başkan,

Sayın Rektör,

Sayın Vali,

        Mektuplarda ve resmî yazışmalarda hitaplar büyük harfle başlar:

        Sevgili Kardeşim,

Aziz Dostum,

Değerli Dinleyiciler,

5. Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar: Boncuk, Fındık, Minnoş, Pamuk vb.

6. Millet, boy, oymak adları büyük harfle başlar: Alman, Arap, İngiliz, Japon, Rus, Türk; Kazak, Kırgız, Oğuz, Özbek, Tatar; Hacımusalı, Karakeçili vb.

7. Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça; Oğuzca, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca vb.

8. Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.

9. Din ve mezhep adları ile bunların mensuplarını bildiren sözler büyük harfle başlar: Müslümanlık, Müslüman; Hristiyanlık, Hristiyan; Musevilik, Musevi; Budizm, Budist; Hanefilik, Hanefi; Katoliklik, Katolik vb.

Din ve mitoloji ile ilgili özel adlar büyük harfle başlar: Tanrı, Allah, İlah, Cebrail, Zeus, Osiris, Kibele vb.

UYARI: “Tanrı, Allah, İlah” sözleri özel ad olarak kullanılmadıklarında küçük harfle başlar: Eski Yunan tanrıları. Müzik dünyasının ilahı.

“Amerika&#;da kaçakçılığın allahları vardır.” (Tarık Buğra)

Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar: Merkür, Neptün, Satürn; Halley vb.

UYARI: Dünya, güneş, ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanıldıklarında küçük harfle başlar:

Biz dünyadan ayrı yaşarken dünya epey değişmiş. (Hüseyin Cahit Yalçın)

Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb.

UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı vb.

Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.

Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.

UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.

Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimeleri büyük harfle başlar: Halit Rifat Paşa Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, Karaköy Meydanı, Zafer Meydanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı, Nene Hatun Caddesi, Cemal Nadir Sokağı, İnkılap Sokağı vb.

Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün ke­limeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb.

Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğunda, yer adının ilk harfi büyük yazılır: Hisar’dan, Boğaz’dan, Köşk’e vb.

Kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Dil Kurumu, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Devlet Malzeme Ofisi, Millî Kütüphane, Çocuk Esirgeme Kurumu, Atatürk Orman Çiftliği, Çankaya Lisesi; Anadolu Kulübü, Mavi Köşe Bakkaliyesi; Türk Ocağı, Yeşilay Derneği, Muharip Gaziler Derneği, Emek İnşaat; Bakanlar Kurulu, Türk Dili Dergisi Yayın Danışma Kurulu, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı; Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü vb.

Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği vb.

Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam sözleri asılları kastedildiğinde büyük harfle baş­lar:

Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim’de toplanır. Bu yıl ise Meclis, yeni döneme erken başlayacak.

Türk Dil Kurumu çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, Kurumun 21 Mayıs tarihinde Kars’ta düzenlediği toplantıda kullanıma açıldı.

sayılı Kanun bu yıl yeniden gözden geçiriliyor.

Yazarlara ödenecek telif ücreti, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği’ne göre düzenlenmektedir. Yapılan işlem Yönetmelik’in 4’üncü maddesine aykırı düşmektedir.

Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk Dili, Türk Kültürü, Varlık; Resmî Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Asır; Kaplumbağa Terbiyecisi; Yorgun Herkül; Saraydan Kız Kaçırma, Onuncu Yıl Marşı vb.

UYARI: Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz: Milliyet gazetesi, Türk Dili dergisi, Halı Dokuyan Kızlar tab­losu vb.

UYARI: Kitap, makale, tiyatro eseri, kurum adı vb. özel adlarda yer alan kelimelerin ilk harfleri büyük yazıldığında ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki küçük harfle yazılır: Mai ve Siyah, Suç ve Ceza, Leyla ile Mecnun, Turfanda mı, Turfa mı?, Diyorlar ki, Dünyaya İkinci Geliş yahut Sır İçinde Esrar, Ya Devlet Başa ya Kuzgun Leşe, Ben de Yazdım, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu vb. Özel adın tamamı büyük yazıldığında ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki de büyük harfle yazılır: DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ vb.

Ulusal, resmî ve dinî bayramlarla anma ve kutlama günlerinin adları büyük harfle başlar: Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Nevruz Bayramı, Miraç Kandili;Anneler Günü, Öğretmenler Günü, Dünya Tiyatro Günü, 14 Mart Tıp Bayramı, Hıdırellez vb.

Kurultay, bilgi şöleni, çalıştay, açık oturum vb. toplantıların adlarında her kelimenin ilk harfi büyük yazılır: VI. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, Kitle İletişim Araçlarında Türkçenin Kullanımı Bilgi Şöleni, Karamanlı Türkçesi Araştırmaları Çalıştayı vb.

Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi’nin, Tanzimat Dönemi’nde vb.

Özel adlardan türetilen bütün kelimeler büyük harfle başlar: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Asyalılık, Darvinci, Konyalı, Bursalı vb.

UYARI: Özel ad kendi anlamı dışında yeni bir anlam kazanmışsa büyük harfle başlamaz: acem (Türk müziğinde bir perde), hicaz (Türk müzi­ğinde bir makam), nihavent (Türk müziğinde bir makam), amper (elektrik akımında şiddet birimi), jul (fizikte iş bi­rimi), allahlık (saf, zararsız kimse), donkişotluk (gereği yokken kahra­manlık göstermeye kalkışma) vb.

UYARI: Para birimleri büyük harfle başlamaz: avro, dinar, dolar, lira, kuruş, liret vb.

UYARI: Özel adlar yerine kullanılan &#;o&#; zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz.

UYARI: Müzikte kullanılan makam ve tür adları büyük harfle başlamaz: acemaşiran, acembuselik, bayati, hicazkâr, türkü, varsağı, bayatı vb.

Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Brüksel lahanası, Frenk gömleği, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Japon gülü, Maraş dondurması, Van kedisi vb.

Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs Salı günü, 29 Ekim , 28 Aralık ’de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran’da başlayacak.

Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genel­likle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar. Yürütme Kurulu toplantı­larını perşembe günleri yaparız.

D. Tabela, levha ve levha niteliğindeki yazılarda geçen kelimeler büyük harfle başlar: Giriş, Çıkış, Müdür, Vezne, Başkan, Doktor, Otobüs Durağı, Dolmuş Du­rağı, Şehirler Arası Telefon, 3. Kat, 4. Sınıf, 1. Blok vb.

E. Kitap, bildiri, makale funduszeue.info ana başlıktaki kelimelerin tamamı, alt başlıktaki kelimelerin ise yalnızca ilk harfleri büyük olarak yazılır.

        F. Kitap, dergi funduszeue.info bulunan resim, çizelge, tablo funduszeue.info altında yer alan açıklayıcı yazılar büyük harfle başlar. Açıklayıcı yazı, cümle niteliğinde değilse sonuna nokta konmaz.

Bayrak şiirleri kısa sayfamızda, şanlı bayrağımız ile ilgili amatör ve ünlü şairler tarafından yazılmış bayrak ile ilgili şiirler oku.

Bayrak Şiiri

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü&#;
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.
Işık ışık, dalga dalga bayrağım,
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

Sana benim gözümle bakmayanın
Mezarını kazacağım.
Seni selamlamadan uçan kuşun
Yuvasını bozacağım.

Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder&#;
Gölgende bana da, bana da yer ver !
Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar,
Yurda ay yıldızının ışığı yeter.

Savaş bizi karlı götürdüğü gün
Kızıllığınla ısındık;
Dağlardan çöllere düşürdüğü gün
Gölgene sığındık.

Ey şimdi süzgün, rüzgarlarda dalgalı;
Barışın güvercini, savaşın kartalı&#;
Yüksek yerlerde açan çiçeğim;
Senin altında doğdum,
Senin dibinde öleceğim.

Arif Nihat ASYA

Bayrak Sevgilim Şiiri

Hilal olur kaşlar gözlerin yıldız,
Sancağın kurulmaz, bayrak sevgilim.
Rüzgarım yanında kalmazsın yalnız
Dalgalar durulmaz, bayrak sevgilim.

Dilin susar birden, Cihan olur lâl.
Alınır yıldızla göklerden hilâl,
Kana kana kanım içersen helâl
Ellere verilmez, bayrak sevgilim.

Özün özümdendir, canın bedenden;
Bir aşkın uğruna cihad edenden.
Eğer ki olmazsa ölümüm senden;
Tabuta sarılmaz bayrak, sevgilim.

Saygıda duranı izle yüksekten
Yer bulunur sana gözde bebekten.
Neslime mirasım dokuz göbekten,
Vasiyet sorulmaz, bayrak sevgilim!

Cihan Kaya

Bayrak Şiiri

Hilalle yıldızın şehit kanına.
Düşerek çizdiği nakıştır bayrak.
İslam şan katıyor onun şanına.
Türk İslam ruhuna akıştır bayrak.

Yiğidin evidir koyu gölgesi.
Okşar dalga, dalga ezanın sesi.
Varlığın isbatı Türk’ün nefesi.
Sevdayla göklere bakıştır bayrak.

Ne ana, ne evlat, nede yar gibi.
Sana mesken olmaz bu diyar gibi.
Dalgalan şehidim hep duyar gibi.
Sevginle şahlanıp kalkıştır bayrak.

Hem ay yıldızımız hem güneşimiz.
Yan baksa kurşun yer öz kardeşimiz.
Uyurken gözetir onu düşümüz.
Hür olup dünyada kalıştır bayrak.

Titrer yere düşsen toprak dayanmaz.
Şehit kanı yoksa al’a boyanmaz.
Düşman uyumuyor dostun uyanmaz.
Gökte şimşek olup çakıştır bayrak.

Sensiz adı olmaz yurdun, yuvanın.
Özüsün Türklüğün bütün davanın.
Süsüsün dağların yeşil ovanın.
Canımdır yokluğu çıkıştır bayrak.

Kanım boyan, fırçam, elimde durur.
Dalgalan göklerde en büyük gurur.
Kalender işte can deyip haykırır.
Varını uğrunda yıkıştır bayrak

Haşim Kalender

2 Kıtalık Bayrağım Şiiri

Atalarım gökten yere
İndirmişler ay yıldızı
Bir buluta sarmışlar ki
Rengi şafaktan kırmızı
Onun ateş kırmızısı
Ne gelincik, ne gülden
Türk oğlunun öz kanıdır
Ona bu al rengi veren

Ay yıldızı, gökyüzünün
Ayla yıldızından yüksek
Türk&#;ün alın yazısıdır
Türktür onu yüceltecek
Vazifemdir bayrağımı
Üstün tutmak her bayraktan
Can veririm kan dökerim
Vazgeçemem ben bu haktan

HASAN ALİ YÜCEL

3 Kıtalık Bayrak Altında Şiiri

Bu gün genç, ihtiyar, kadın, kız, kızan,
Uzanıp yatsak da çardak altında,
Boruyu çalınca yarın borazan,
Hemen toplanırız bayrak altında.

Bizi hiç tasalı görmez bu yerler;
Yiğitler, ölürken bile gülerler,
Yeter ki yaşayan er oğlu erler,
Bizi çiğnetmesin ayak altında.

Kalbimiz çırpınır yurdu andıkça,
Gözlerde zaferin nuru yandıkça;
Üstünde bu bayrak dalgalandıkça,
Gönlümüz rahattır toprak altında.

Faruk Nafiz ÇAMLIBEL

Sancağa Şiiri

Ellerde dolaşan bu siyah sancak,
Göklere yükselen bir âh olmasın!
Doğru mu bu kadar ye&#;se kapılmak,
Korkarım, bu matem günah olmasın!

Milletin kalbinde yer etmez keder;
Asırlar değişir, seneler geçer&#;
Ne kadar karanlık olsa geceler,
Mümkün mü sonunda sabah olmasın.

Dilerse, her yüzde keder görünsün,
Yıldızlar yerlere düşüp sürünsün&#;
Dilerse, her taraf ye&#;se burunsun;
Sade senin yüzün siyah olmasın!

Bir kızıl alevdin gökde bir zaman;
Solardı renginden nuru güneşin.
Şimdi bir dumansın, kara bir duman;
Sinmiş gönüllere sanki ateşin.

Ağlıyor uzaktan bakan rengine,
Diyor: &#;Matemde mi öz vatanımız?..&#;
Biz seni boyarız o kan rengine,
Var damarımızda hâlâ kanımız!

Ey güzel sancağım, solmasın yüzün,
Biz henüz yaşarken ye&#;se bürünme!
Hicrana takati yok gönlümüzün,
Bu matem yüzüyle bize görünme!

Ey güzel sancağım, o &#;ay yıldız&#;m,
Sana tarihinden kaldı hediye,
Üstünden eksilme vatanımızın,
Dalgalan bu &#;iller benimdir!&#; diye.

Orhan Seyfi ORHON

Bu Bayrak Şiiri

Malazgirt&#;te Alpaslan&#;ın dilinde,
Surlarda Ulubatlı&#;nın elinde,
Çanakkale cihadının yılında;
Zemin kan kırmızı, ayyıldızı ak,
O mübarek bayrak, işte bu bayrak!

Rasül&#;ün övgüsünü kazanmıştı,
Düşmanlarımız kahrıyla yanmıştı,
Viyana önlerine dayanmıştı;
Zemin kan kırmızı, ayyıldızı ak,
O mübarek bayrak, işte bu bayrak!

Gelibolu&#;dan Ankara&#;ya baktı,
Kocatepelerden İzmir&#;e aktı.
Aşkıyla milleti ısıtıp yaktı;
Zemin kan kırmızı, ayyıldızı ak,
O mübarek bayrak, işte bu bayrak!

Kafkaslar&#;da bizi kaldırdı şaha,
Yemen çöllerinde sığınak vaha,
Gönderlerinden hiç inmedi daha;
Zemin kan kırmızı, ayyıldızı ak,
O mübarek bayrak, işte bu bayrak!

Destanlar yazıldı zalime karşı,
Mazlumun duası kapladı arşı,
Uğruna yazıldı istiklal marşı;
Zemin kan kırmızı, ayyıldızı ak,
O mübarek bayrak, işte bu bayrak!

Peygamber kabrinde sadık muhafız
Bayraktan alırdı mücahitler hız,
Unutana yine hatırlatırız;
Zemin kan kırmızı, ayyıldızı ak,
O mübarek bayrak, işte bu bayrak!

(İstanbul)

Ekrem Şama

3 Kıtalık Önce İnsan Şiiri

Ulusları ulus yapan
Gönderde bayrak değil
Önce insanlardır

Bayrakları bayrak yapan
Uğruna dökülen kan değil
kültürü ne olursa olsun
Kucakladığı canlardır

Bayrakları bayrak yapan
Savaş meydanları değil
Yüreğinin gönderinde
Dalgalandıranlardır

Hayrettin Turan

Türk Bayrağı Şiiri

Göklerde dalgalanan bu bayrak,
Bağımsızlığın timsali.
Göklerde dalgalanan bu bayrak,
Özgürlüğün sembolü.

Dünya&#;ya dikilecek,
Bir gün bu bayrak.
Dünya&#;ya hükmedecek,
Bir gün bu bayrak.

Bir gün bu bayrak,
Ezileni kurtaracak.
Bir gün bu bayrak,
Özgürlüğü sağlayacak.

Kutay Küçükler

4 Kıtalık Şanlı Bayrağım Şiiri

Vatanımı beklerim şanlı bayrağım var
Bastığın bu topraklarda Mehmetçikler var
Üşüsem de vatanımın sıcaklığı var
Bak etrafına binlerce asker şehit var

Yer gök sema bayrak istiklal dinlemeli
Gökyüzünde bulutlarda bayrak görmeli
Dağlarda soğuk gecelerde beklemeli
Mehmetçik bayrak ve istiklali görmeli

Özgürlük vatan milletimin yaşamalı
Ulusum vatanım ebedi yaşamalı
Vatanı beklerim bayrağım yaşamalı
Vatan bayrak için düşmanla savaşmalı

Vatan bayrak millete ömrünü vermeli
Düşmanlarla çatışmada şehit düşmeli
Bu vatan aslanlarla bayrak görmeli
Şehit oğlu şehitsin seni sevmeli

Mustafa Cemil Dirier

Bayrak Şiiri

Ey bir muharebe meydanında
Avuçları kanımla dolu,
Kafası gövdemin altında,
Bacağı kolumun üstünde,
Cansız uyanan insan kardeşim!
Ne adını biliyorum,
Ne günahını.
İhtimal aynı ordunun neferleriyiz,
İhtimal düşman.
Belki de tanırsın beni.
Ben İstanbul&#; da şarkı söyleyen
Tayyareyle Hamburg&#; a düşen,
Majino&#; da yaralanan,
Atina&#; da açlıktan ölen,
Singapur&#; da esir edilenim.
Alınyazımı kendim yazmadım.
Bununla beraber biliyorum,
O yazıyı yazanlar kadar olsun,
Çiçekli dondurmanın tadını,
Cazbant sesindeki sevinci,
Meşhur olmanın azametini.
Sen de nimetler tanırsın biliyorum;
Çaydan, simitten,
Kalınca bir paltodan gayrı.
Zeytinyağlı enginar, kremalı keklik
Bir kadeh
Black And White viski,
Kıl pranga kızıl çengi bir esvap.
Kimi yıllık çalışmanın
Bir kurşunluk hükmü varmış,
Hayata
Harkof bölgesinde atılmakmış nasip;
Aldırma.
Biz bir bayrak getirdik buraya kadar;
Onu daha ileriye götürürler;
Şu dünyada topu topu
İki milyar kişiyiz,
Birbirimizi biliriz.

Orhan Veli Kanık

Vatan ve Bayrak Namustur Şiiri

Bayraksızlar ne bilsin,bayrağın kıymetini
Onlar için bayrak bez parçasından başka ne ki
Bayrağı yere düşürmekle bayrak değerini yitirir mi
Yüzlerinde ki pislikler bayrağımı pisletebilir mi

O bayrağın altında yeyip içip kuduranlar
İnsan olan utanır yaptığından,hayvanlar utanmazlar
Hayvanda haya yoktur çünkü,yaptığını anlamazlar
Adı pkk iken provokatöre çıkan bayraksızlar

Sen ne anlarsın vatan ne,bayrak ne
Kan dökmeniz bile sebepsiz yere
Allah için,vatan için dersem ne anlarsınız
Defolun gidin,bayrak diktirmeyin yine

Kanla almış atam,vatan dediğin kokar kan
Kanla rengini verdiğim bayrağımı size kullandırtmam
Vatansa bizim,bayraksa sembolüdür vatanımı anlatan
Kime anlatıyorum ki,ne anlar vatanı da bayrağı da olmayan

İmralıdan komutlarla vatan parçalanmaz
Bayrağımı yakarakta,bayrağım aşağılanmaz
ALLAH der,VATAN der bu can başka dil kullanmaz
Bu vatanın toprağındaki kanlar başka bayrak tanımaz

Funda Şengül

Bayrak; Gururumuzdur Şiiri

Böylesine bir zilleti, yaşamamıştık,
İki paralık olmamıştı, haysiyetimiz.
Böylesine ezilip, utanmamıştık
Ayaklar altında paspas olmamıştı bayrağımız!

O bayrak ki; Milli gururumuzdur bizim!
O bayrak ki; Milli namusumuzdur bizim!

Namusumu çiğneten, milletin meclisinden
Net tavır beklemekte, çabucak milletimiz.
Namusuna uzanan elleri kırmalıyız,
Titreyip de yeniden kendine dönmeliyiz!

O bayrak ki; Milli gururumuzdur bizim!
O bayrak ki; Milli namusumuzdur bizim!

Bayrağın çiğnenmesi, harp sebebi olmalı
Bağlılık zincirini, hışım ile kırmalı
Silkinip doğrulmalı, kendisini bulmalı
Türk&#;üm diyen her insan, bayrağa sarılmalı!

O bayrak ki; Milli gururumuzdur bizim!
O bayrak ki; Milli namusumuzdur bizim!

Dursun Elmas

Bayrak Şiiri
Gönderde cansız bir bayrak olmaz
Canına o canı veren kandır!
Göklerde kansız bir bayrak olmaz
Kanına o kanı veren vatan&#;dır!

Vatanda bayrağı bayrak yapan
Cephede gözlerdeki volkan&#;dır
Volkanda canını sancak yapan
Lav&#;larda kefensiz kanınla yatan&#;dır!

Yatanlar arş&#;ta sancak ile yatar
Yattıkları yerde kucak vatan&#;dır!
Düşmana alıp ta canlarını kalkar
Akacakları kan vatanda ki candır!

Bayrak şanlı bayrak olmak için
Dalgalanacak yüce bir vatan ister
Vatan şanlı vatan olmak için
Can verecek yüce bin canan ister.

Bayrak yakmak ile sancak solmaz
Bayrak yakanlar hep yarınsız&#;dır!
HAKK- ı olmayanın sancağı olmaz
Sancak&#;sız yatanlar hep vatansız&#;dır!

Ahmet Durgut

Bayrağıma Saygım Sonsuzdur Şiiri

Adına nice destanlar yazılmış canımsın bayrak
Ay yıldızın üzerine ne güzel de yakışmış bayrak
Ülkemin her yerinde uçar dalgalanırsın bayrak
Benzeri olmayan bayrağıma saygım sonsuzdur&#;

Genç kızlar seninle gelin olmak istiyor bayrak
Şehitlerin tabutlarına örtülür hep sarılır bayrak
Kale burçlarına dikilmiş dalgalanırsın bayrak
Şehitler kanıdır bayrağıma saygım sonsuzdur&#;.

Düğün varsa biryerde yükseklere dikilir bayrak
Bayramlarda törenlerde kurtuluşta asılır bayrak
Hacdan dönenler evlerine asar sallanır bayrak
Manevi değerli bayrağıma saygım sonsuzdur&#;

Gönüllüyüm istekliyim bayraktarın olayım bayrak
Gücün bize güç katsın hız versin millete bayrak
Bayrağa hürmetsiz kimler varsa hepsi soysuzdur
Atadan emanet bayrağıma saygım sonsuzdur&#;

Mehmet Karlı

Evet sıra sizde: Sizde buradakilerden farklı ve yeni bayrak şiirinizi yazmak için aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz. funduszeue.info

“biz bir parça acemi bir su yorumcusuyuz
öteden beriden dayanıklılık taşırız durmadan”

Şuraya bir sabah güneşi çizecek olsak ne çizerdik? 25 yıl önce bugün doğan ve kamu çalışanları hareketine büro hizmet kolundan kan taşıyan BES’i… Davul-zurnayla iş bırakıp, vergi dairelerinin, adliyelerin, SGM’lerin önünü bayram yerine çevirenleri&#; İşyerlerinden meydanlara doğru akarken eyleme katılmayanlara bile “İyi ki KESK var” dedirtenleri&#; Yeri geldiğinde polis panzerini çiğneyip “Büro ile Barikat Arasında” kitabını yazan Engels’i mezarında gülümsetenleri…

“ellerimiz bir türkü gibi öyle, kendiliğinden
uzun bir gündüzü farkedenlerin en sonuncusuyuz”

Şuraya bir kardelen çiçeği çizecek olsak ne çizerdik? Bütün haklarımızı elimizden alıp bizi yurttaşı olduğumuz ülkenin müşterisine dönüştüren piyasalaştırma saldırısına karşı kamu yararını savunan BES’i…Vergide Adalet mottosu ile halkın soyulmasına karşı duranları, sosyal güvenlik hakkına sımsıkı sarılarak toplumun yaralarını sarmaya çalışanları, çarşının-pazarın etrafından dolanan TÜİK verilerinin yerine kamu çalışanlarının yaşadığı gerçek enflasyonu ortaya koyanları…

“ah büyük tarla, ah büyük deniz, ah büyük çalgı, bil!
senin en son alaca
ğın biçimin sabırlı yontucusuyuz”

Şuraya bir deniz feneri çizecek olsak ne çizerdik? AKP-cemaat koalisyonunun iç çatışması askeri darbe düzeyine sıçrayınca ilan edilen OHAL döneminde yüzlerce üyesi KHK ile ihraç edilmesine rağmen ayakta kalıp, karanlığın içinden yol göstermeye devam eden BES’i…Askeri darbeyi Allah’ın lütfu olarak selamlayıp, “Ne istediniz de vermedim” diyerek cemaatin kalkıştığı darbenin önünü açtığını itiraf edenlerin saldırısı karşısında demokrasi ve laikliği savunmanın tarihsel haklılığı ile başını dik tutanları&#; Aleyhinde ufak bir delil bile olmadan işten atılan, yargıya erişimi engellenen, ağaç kabuğu yemesi reva görülerek açlıkla sınanan üyeleriyle yıllara yayılan dayanışmayı sürdürenleri…

“sezgilerimiz ve ellerimiz sonsuz bir alışkanlık gibi. İlerde
a
şkın ve tüberkülozun ve uranyumun bulucusuyuz”

Şuraya gündüz ve gecede, baharda ve kışta, dik yamaçlarda ve düz ovada döküleceği denize doğru durmadan akan bir nehir çizecek olsak ne çizerdik? Sayısız soruşturma, gözaltı ve davaya rağmen gözlerini ufka dikmiş, arkasına bakmayı aklına bile getirmeden yürekten, gülerekten çıktığı uzun yolda yürümeye devam eden BES’i…

“karalarımız ve aklarımız bir duvarı yıkmaktır, anlatılır
biz, ç
ılgın bir yürüyüşün en tetik yolcusuyuz”

Şuraya bir yüzü geçmişe, bir yüzü geleceğe bakan Janus heykeli çizecek olsak ne çizerdik? 25 yıl önce ailemizin bir bireyi olarak dünyaya gelen, süt yerine tazyikli su ve biber gazı ile beslenen, ninni yerine marşlarla büyüyerek bugüne gelen sendikamız BES’i. Bayrağı bize devredip bulutların üstünden mücadelemizi izleyen Kıyasettin Aslan’ı, Cevathan Özdemir’i, Sevil Figen Erol’u, İbrahim Kaya’yı&#; Emeğin haklarını almak için yürüdüğü yolu barış, ekoloji, kadın haklarını kucaklayacak şekilde genişletenleri.

“eririz tükeniriz, toplanır yaratırız. Bu bize aşktır
biz belki de en uzun ya
şamalı bir su&#;yuz”

Bugün çok haklı bir gururu yaşıyoruz. 25 yıl önce kurduğumuz sendikamızı, kolumuzu-kanadımızı kırmalarına, ekmeğimize- işimize göz dikmelerine rağmen bugüne getirdik. Tarih direnenleri defterine kaydetti. Acı da çektik, kahır da… Ama güzel günlere olan inancımızı kaybetmedik, kar altında deniz düşü görmeye devam ettik. Gündüzümüzü kararttılar, meyve veren dallarımızı taşladılar. Her seferinde düştüğümüz yerden kalkmasını bildik, yürümeye devam ettik. Onurun, umudun taşıyıcısı; unutturulmaya çalışılan değerlerin koruyucusu olduk. Sendikamızın bayrağının dalgalandığını görenler zulme dayanma gücünü buldular. Yolumuz uzun, tuzaklarla dolu. Henüz ceylanı, aslanın elinden kurtaramadık, güneş bulutların arkasında. Ama haramiler, vurguncular, haydutlar boşuna sevinmesin. Büro Emekçileri Sendikası daha nice yıllar emeğin şövalyeliğini yapmaya devam edecek.

İhsan Gülhan,Büro Emekçileri Sendikası Ankara 2 No’lu Şube Başkanı

*Şiir: Turgut Uyar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası