sahte içki nasıl yapılır / Kaçak içki - Vikipedi

Sahte Içki Nasıl Yapılır

sahte içki nasıl yapılır

Sahte içki nasıl anlaşılır

Yılbaşı yaklaşırken yurdun dört bir tarafından binlerce litre, 10 binlerce şişe sahte içki ele geçirildiğine ilişkin haber yağıyor. İçki simsarlarının tek bir hedefi var, size sahte içki içirip para kazanmak. Peki bir bölümü ölümcül olabilecek sahte içkiler nasıl anlaşılır, dikkat edilecek ayrıntılar neler?

Hürriyet’ten Sefer Levent, 16 maddede kaleme aldı…

- AMASYA´da jandarma ekiplerince kaçak alkol üretimine yönelik düzenlenen operasyonda, 2 bin litre sahte içki ele geçirildi, 13 şüpheli gözaltına alındı.

- ARNAVUTKÖY’de 3 katlı binaya düzenlenen sahte içki operasyonunda 6 tona yakın metil alkol ve sahte içki üretiminde kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirildi.

- TEKİRDAĞ’ın Çorlu ilçesinde polisin düzenlediği operasyonda, yılbaşında piyasaya sürülmek için üretilen litre etik alkol, litre el yapımı içki ele geçirildi, 3 kişi gözaltına alındı.

- MALATYA’da, polis ekiplerince düzenlenen operasyonda 1 ton sahte boğma rakı ele geçirildi, 4 kişi gözaltına alındı.

- KAYSERİ’de polisin baskın düzenlediği tekel bayisinde, işyeri sahibi tarafından üretilen 35 litre sahte içki ile litre etil alkol ve alkol aroması ele geçirildi.

- ESENLER ve ZEYTİNBURNU’nda yılbaşında piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış dolu içki şişesi, litre doluma hazır içki, boş içki şişesi, içki şişesi kapağı ve adet şişelerin üzerine yapıştırmak için etiket ele geçirildi.

- ÇANAKKALE’de, polisin bir köy evinde düzenlediği operasyonda, ,5 litre sahte içki ele geçirildi.

- ADANA’da, polis ekiplerince kaçak imalathaneye düzenlenen operasyonda, dolumu yapılmış şişe sahte rakı ele geçirildi.

- MERSİN´in Tarsus ilçesinde yeni yıl öncesi piyasaya sürülmeye hazırlanan litre sahte içki ele geçirilirken, 1 kişi gözaltına alındı.

- ANTALYA’nın Serik ilçesinde polisin durdurduğu araçta 21 şişe sahte içki ele geçirildi.

- GAZİANTEP’te, polisin düzenlediği operasyonda, piyasaya sahte içki sürmeye çalışan 2 kişi gözaltına alındı. Operasyonda, 89 şişe sahte alkol, 27,5 litre dökme alkol, paket kaçak sigara ele geçirildi.

Yukarıdaki haberleri Demirören Haber Ajansı’nın sadece son 5 günlük çalışmalarından derledim. Liste uzayıp gidiyor. Yurdun dört bir tarafında bir grup sahtekar içki üretip oradan oraya taşıyor, pazarlıyor. Tek hedefleri var size sahte içki içirip bu yolla para kazanmak. Emin olun bazı satıcılar, restoranlar sahte içkileri stokladı, avlarını bekliyorlar. Aman dikkat, işin uçunda ölüm var!

ETİLİN DE SAHTESİ OLABİLİR

NORMALDE alkollü içkilerin üretiminde etil alkol kullanılıyor. Özellikle son yıllarda evde üretilen rakı ve etil alkol sık sık gündemde. Ancak piyasada etil alkolün de sahtesinin bulunabildiğini unutmamak gerekiyor. Sahte alkol üretiminde kullanılan metil alkol ise çok ucuz olduğu için merdiven altı üretim yapılan yerlerin sıklıkla tercih ettiği bir bileşen. Kimyasal ürünlerde, endüstride kullanılıyor. Gıda maddelerinin üretiminde kullanılması yasak. Sahtekârlar metil alkolü normal alkolün içine katıyor. Böylece tüketici gerçek alkolle sahte alkolün tadını ayırt edemediğinden zehirlenme yaşanıyor.

BU AYRINTILARA DİKKAT!

1- Türkiye’de orjinal distile içkilerin cam ambalaj dışında satılması yasaktır. Diğer tüm ambalajlarda satılan distile içkiler sahte ya da kaçaktır.

2- Şişenin daha önce kullanılmış olup olmadığına veya bu izlenimi verip verilmediğine bakılmalı.

3- Fiyatı piyasa fiyatlarının çok altında olan bir üründen şüphelenilmelidir. Alkollü içkiler üzerinde yüksek vergiler olduğu için alkollü içki fiyatlarında yüksek miktarda iskonto yapılamaz. Dolayısıyla normal fiyatından çok düşük ürünler sahte olma olasığı yüksek ürünlerdir.

4- Alınan üründe, şişenin görüntüsünde, bariz hatalar ve deformasyon gibi bozukluklar varsa güvenlik adımları kontrol edilmelidir.

5- Restoranlarda şişenin önünüzde açılmasını isteyin. Ayrıca şişenin sıvı miktarı gözle görünür şekilde standart düzeyin altında ya da üstündeyse uyanık olun. (Fabrikalarda üretilen orijinal ürünlerin içindeki sıvı miktarı otomatik olarak ayarlanmaktadır.)

6- Kapağı açık olan alkollü ürünü kesinlikle almayın.

7- Kapağı kapalı olan, ancak daha önce açılmış ve bir şekilde yapıştırılarak tekrar kapatılmış izlenimi veren şişelerdeki alkollü ürünler kesinlikle tüketilmemeli.

8- İçki şişesinin üzerinde mutlaka hologram bulunmalı.

9- Şişenin kapak kodu ve boyun kodu birbirini tutmalı.

Alkollü içki şişesinin kapak kısmının tutkalla yapıştırılıp yapıştırılmadığına dikkat edin

Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişelerden uzak durun.

Alkollü içkileri, ‘TAPDK Satış Belgesi’ olan perakende satıcılardan almalısınız,

Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterilmeli.

Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edilmeli.

Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkiler kesinlikle tüketilmemeli

BÜİS* kontrolü yapın.

*BÜİS NEDİR? Orijinal ürünlerin üzerinde 14 basamaklı bir kod numarası bulunmaktadır. Bandrollerin üzerinde yer alan 14 basamaklı kod numarası seafoodplus.info adresinden veya numaralı telefona SMS ile gönderilerek, veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın akıllı telefon kare kod doğrulama aplikasyonu üzerinden kontrol edilebilir.

seafoodplus.info

Sahte i&#;ki nasıl anlaşılır? Sahte i&#;ki bandrol sorgulama nasıl yapılır? Alkol zehirlenmesi belirtileri ne?

Bursa'da sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılan 14 kişiden 3’ü hayatını kaybetti. Bu olayın ardından sahte içki ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler sıklıkla araştırılıyor. Zaman zaman uzmanlar internetten verilen siparişler konusunda vatandaşları uyarıyor. Yeni yıla kısa bir süre kala sahte içki vakalarının artışıyla birlikte kullanıcılar da sahte alkol ve içkilerin nasıl anlaşılacağını, zehirlenme durumunda ne yapılması gerektiği konusunda bilgileri araştırıyor.

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?

Zaman zaman gündeme gelen sahte alkolü gerçek alkolden ayırt etmenin renk, koku açısından bir yolu yok. Uzmanlara göre, görünüş, koku ve tat olarak ikisi de birbirine çok benziyor. Yalnızca etil alkolü metil alkolden kimyasal olarak ayırt etmek amacıyla kullanılan kitler bulunuyor. Bu kitler yardımıyla sahte alkol gerçeğinden ayırt edebiliyor. Ancak dışarıda alkol alacak olanlar için de birkaç basit kural uygulanabilir. Eğer restoranda alkol alınıyorsa şişenin göz önünde açılması istenmeli ve eğer şişedeki sıvı miktarı belirgin bir şekilde standart düzeyin altındaysa temkinli yaklaşmak gibi önlemler hayat kurtarıcı olabilir.

SAHTE İÇKİ BANDROL SORGULAMA NASIL YAPILIR?

GİB'in mobil uygulaması bondrollü ürün izleme sistemi sayesinde alkolün sahte olup olmadığı anlaşılabiliyor. Tek yapılması gereken şişe üzerindeki barkodu telefona okutmak.

GİB Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (BÜİS) için tıklayın

ŞİŞESİ AÇIK VE ETİKETİ YOK İSE UZAK DURULMALI

Sahte alkolden etkilenmemek için de şunlara dikkat etmek gerekiyor:

- Cam şişe dışında şişelenip satılan ürünler,

- Şişenin daha önce kullanıldığına ait izlenim uyandıran ürünler,

- Fiyatı piyasadaki fiyatın çok altında olan ürünler,

- Şişesinde açık hata ve deformasyon bulunduran ürünler,

- Kapağı açık alkol ürünleri,

- Kapağı kapalı gibi görünen fakat daha önce açılmış ve tekrar kapatılmış izlenimi uyandıran ürünler,

- Şişesinin üzerinde hologram bulunmayan ürünler,

- Şişe kapak kodu ve boyun kodu birbirini tutmayan ürünler,

- Şişesinin kapak kısmının tutkalla yapıştırılan ürünler,

- Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişesi olan ürünler,

- Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmayan ürünler,

 - Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmayan ürünler,

- Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren ürünlerden uzak durulmalı.

METİL ALKOL NEDİR?

Tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla elde edilen etil alkol yerine kullanılan metil alkol; odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturuluyor ve kimya sanayisinde kullanılıyor.

ALKOL ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR, BELİRTİLERİ NE?

Metil alkol zehirlenmesinin ilk belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku hali olarak görülüyor. Sahte içki tüketenlerde göze giden beyin sinirlerinin tahribatı nedeniyle görme kaybı ortaya çıkabiliyor.

Ayrıca beyinde yol açtığı hasarlar nedeniyle yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme ve anormal düşünce bozuklukları gibi problemler de baş gösteriyor. Metil alkol zehirlenmesi ölümlerle de sonuçlanabiliyor.

Sahte içki nasıl üretiliyor? Alkol zehirlenmesinin belirtileri neler?

Düşük maliyeti nedeniyle insan sağlığını gözetmeksizin imal edilen sahte içkiler, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra ölümlere de neden oluyor.

İzmir ve Kırıkkale'de son iki haftada birçok kişinin sahte içki yüzünden yaşamını yitirmesi, tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi.

Etil alkolden üretilmesi gereken içkilerin maliyetini düşürmeyi amaçlayan bazı üreticiler, içki yapımında etil alkolün dörtte biri fiyatına elde edilebilen metil alkol kullanıyor.

Tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla elde edilen etil alkol yerine kullanılan metil alkol; odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturuluyor ve kimya sanayisinde kullanılıyor.

Sahte içkilerde, metil alkolün yanı sıra farklı aroma ve boyalar da bulunuyor. Bu yolla rakı, votka, viski gibi içkilerin tadına yaklaştırılan sahte içkiler, damacana, pet şişe veya atık içki şişelerine konularak satılıyor.

Sağlıksız olduğu gibi yasa dışı da olan bu içkiler, kaçak olarak satılıyor. Sahte içki, bandrollü olanların yaklaşık üçte biri fiyatına satılması nedeniyle tercih ediliyor.

METİL ALKOL ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Daha ucuz olması nedeniyle cazip gelen sahte içkinin tüketiminin faturası sonradan ağırlaşıyor.

Sahte içkinin neden olduğu zararlar, metil alkolün çeşidi ve kullanım miktarına göre farklılık gösteriyor.

Metil alkol zehirlenmesinin ilk belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku hali olarak görülüyor. Sahte içki tüketenlerde göze giden beyin sinirlerinin tahribatı nedeniyle görme kaybı ortaya çıkabiliyor.

Ayrıca beyinde yol açtığı hasarlar nedeniyle yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme ve anormal düşünce bozuklukları gibi problemler de baş gösteriyor. Metil alkol zehirlenmesi ölümlerle de sonuçlanabiliyor.

İzmir'de 9 Ekim'den bu yana sahte içkiden zehirlendiğini belirterek hastaneye başvuranlardan 18'i yaşamını yitirdi. Kırıkkale'de de son 3 günde 7 kişi hayatını kaybetti.

'OLASI KASITLA ADAM ÖLDÜRMEK' SUÇUYLA YARGILANIYORLAR

Sahte içki üretimi ve satışı yapanlar için olayın sonucuna göre farklı ceza uygulamaları bulunuyor.

Ölümle sonuçlanan olaylarda temin eden ve satanlar "olası kasıtla adam öldürmek" suçundan yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Alkol zehirlenmesi sonucu kalıcı olarak bir duyunun, organının kaybedilmesi durumunda ise istenilen ceza "olası kastla yaralama" suçundan en az 5 yıl oluyor.

Geçici körlük gibi müdahaleyle tedavi edilebilen sonuçlarda da sanıklar hakkında 4 ay ila bir yıl hapis cezası isteniyor.

SAHTE İÇKİYLE MÜCADELE

İnsan hayatını hiçe sayan sahte içkiyle mücadele, etkili bir şekilde yürütülmeye devam ediliyor.

Polis ve jandarma ekipleri, sahte içki yapılan veya satılan yerlere yaptığı baskınlarla sahte içkinin daha kötü sonuçlara neden olmasının önüne geçiyor.

Son bir ayda yapılan operasyonlarda 53 bin litre, 20 bin şişe ve 7,5 ton sahte içki ele geçirdi.

Son günlerde sahte içkinin neden olduğu ölümlerle gündeme gelen İzmir ve Kırıkkale'deki baskınlarda da önemli miktarda sahte içkiye el konuldu.

İzmir'de, 11 Ekim'de Buca ve Konak ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda 7,5 ton sahte içki yakalandı.

Kırıkkale'de, 10 Ekim'de İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, il merkezi ve köylerde düzenlediği operasyonda, sahte içki yapımında kullanılan malzemelerle 4 bin litre sahte içki ele geçirildi.

İstanbul'da, 3 Ekim'de yapılan operasyonda ele geçirilen 9 bin litre sahte içki, son 1 ayda tek operasyonda litre olarak ele geçirilen en büyük miktar oldu.

İzmir'de 29 Eylül'deki baskında ise 11 bin şişe sahte içkiye el konulmuştu.

ARŞİV: SAHTE İÇKİYE GERÇEK BANDROL

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir