saç kime çeker / Kelliğin ne kadarı genetik miras?

Saç Kime Çeker

saç kime çeker

Kalıtsal kellik babadan değil, anneden geliyor

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Alman bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada, erkeklerde kalıtsal kelliğin sanıldığının aksine babanın genlerinden değil, annenin genlerinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Bonn Üniversitesi uzmanlarının yürüttüğü çalışmaya göre, X kromozomu üzerindeki bir gen erkeklerde kelliğe neden oluyor. Erkeklerin ise X kromozomunu annelerinden aldığı biliniyor; ancak kadınlar bu kromozomu, hem anneden hem de babadan alıyor. Bu nedenle kellik söz konusu olduğunda, erkeklerin babadan ziyade annelerinin babasına benzeyeceği ifade edildi.

X kromozomu üzerinde bulunan söz konusu genin erkeklik hormonlarını harekete geçiren androjen alıcılarını etkilediği ve gendeki bozulmanın da erkeklerde saç kaybına neden olduğu belirtildi. Kalıtsal faktörlerin kelliğe neden olduğu bilinmesine rağmen, bunda hangi genlerin etkili olduğu tam olarak anlaşılamıyordu.

Prof. Markus Nothen başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülen son araştırmada, 60 yaşını geçmesine rağmen gür saçlı olan erkeklerle kıyaslandığında, erken yaşta kelleşmeye başlayan erkeklerde, saç dökülmesine neden olan bu genden çok daha fazla bulunduğu kaydedildi. Prof. Nothen bununla birlikte, kelliğin sadece tek bir genden kaynaklanmayacağını ve diğer genlerin de bunda rol oynadığını düşündüklerini söyledi.

Sa&#; d&#;k&#;lmesi geni bulundu

ALMAN bilim adamları, İngiliz meslektaşlarının da yardımıyla saç dökülmesinin nedenlerini çözme yolunda yeni bir keşfe imza attı. Bugüne kadar saç dökülmesinin, sadece anneden çocuğa geçen bir genle ortaya çıktığı düşünülüyordu. Oysa “kromozom 20” üzerinde bulunan yeni gen, saç dökülmesinin hem anne hem de babadan geçtiğini ortaya koydu. Bu gen çiftini taşıyan erkeklerin saçlarını kaybetme riskinin, taşımayanlara oranla 7 kat fazla olduğu belirtildi. Araştırma sonunda, erkeklerin yüzde 14’ünde bu genin bulunduğu ortaya çıktı.
UZUN dönemde saç kaybına neden olan genetik faktörlerin düzeltilmesinde yararlı olması beklenen buluşun, saçını kaybetmesi olası erkekler için erken teşhisin kolaylaştırılmasını da sağlaması bekleniyor. Bonn ve Düsseldorf üniversitelerinin yaptığı araştırmada bulunan genler, yüzde 80 oranında, şakaklardan başlayıp başın ön ve orta bölümlerinde devam eden erkeksi saç dökülmesinin nedeni olarak gösteriliyor. Tanımlanan ikinci genin, kelliğin babadan oğula nasıl geçtiğinin anlaşılmasının ipuçlarını verdiği kaydedildi.

Kelliğin ne kadarı genetik miras?

Sorumlusu sandığınız şampuanınızı değiştirmekten de mi bıktınız?

Boşuna yorulmuşsunuz , çünkü

Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.

Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi. Dr. Soysal, anneden geçen kromozomların saçlar için neden daha büyük öneme sahip olduğunun tam olarak anlaşılamadığını söyledi.

Dr. Soysal´ ın verdiği bilgiye göre kadınlarda saç dökülmesi ve kelliğe nadiren rastlanırken, 25 yaş üzerindeki her dört erkekten birinde saç seyrelmesi görülüyor. 50 yaşındaki erkeklerde bu oran yüzde 50´ye çıkıyor. Ancak saç dökülmesi yaşla doğru orantılı değil.

Kişide genetik yatkınlık söz konusu ise saç dökülmesi 20´li yaşlarda başlıyor. Dökülmenin en yoğun olduğu yaşlar 25 ilâ 35 yaş arası. 45 yaşından sonra dökülme azalıyor. Bununla birlikte 40 yaşından sona başlayıp hızla kelliğe varan durumlar da yaşanabiliyor.

Kelliğe yol açtığı düşünülen testesteron hormonunu erkek vücudunda testisler, kadınlarda yumurtalık üretiyor. Bu hormon erkeklerde yüksek, kadınlarda düşük oranda salgılanıyor. Erkeklerde kellik yüzde 95 oranında, testesteron hormonunun ´dihidrotestesteron´ adı verilen türünün genetik olarak kafa derisindeki saç köklerini etkilemesinden kaynaklanıyor.

Aslında kafamızdaki her saç teli ömrünü tamamladıktan sonra dökülüyor. Günlük 80 ile adet saç teli dökülmesi normal kabul ediliyor ve saç kendini yenilediği için sağlıklı bulunuyor. Ancak günde adetten fazla saç kılı dökülmeye başlamışsa bu anormal miras kabul ediliyor ve sonuçta kellik ortaya çıkıyor.

Dr. Nuri Soysal, saç ekim merkezlerinde ensedeki sağlam saçların buradan köküyle tek tek sökülüp saçsız bölgeye ameliyatla fidan diker gibi nakledilmesinin kelliğe çare olarak sıklıkla uygulandığını ifade ediyor. Özel ince uçlu iğnelerle ense üzerinden ya da kişinin vücudunun belli bölgesinden köküyle birlikte alınan kıllar, saçsız bölgeye naklediliyor. Bu yöntemde ense üzerinde dikiş yok ve dikiş olmadığı için dikiş izi de olmuyor.

Diğer bir yöntem ise dünyanın en ileri saç nakli kliniklerinde uygulanan bir teknik. Bu yöntemde ense üzerindeki sağlıklı ve dökülmemiş bölgeden sökülen saçlı deri, mikroskop altında doğal yapıları bozulmadan uygun tekniklerle saç köklerine ayrılıyor. Daha sonra seyrelmiş ya da tamamen dökülmüş bölgeye yerleştiriliyor. Plastik cerrahiye uygun olarak yapılan dikiş izleri ancak saç tamamen kazıtıldığında görülebiliyor. Dikişler, ameliyatı takip eden 15 gün içinde alınıyor.

Genetik yatkınlık ana neden olarak görülmekle birlikte saç dökülmesine neden olan veya dökülmeyi hızlandıran durumlar şöyle: Genetik, stres, yanlış kozmetik kullanımı, ilaç (kanser ilaçları, fazla A vitamini alınması), hormonal bozukluklar, ateşli hastalıklar, anemi, troid hastalığı, demir ile çinko ve protein eksikliği.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası