ayak burkulması soğan / Ayak burkulmasına iyi gelen doğal yöntemler - Haber 7 Sağlık

Ayak Burkulması Soğan

ayak burkulması soğan

Ayak burkulmasına ne iyi gelir, bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

Ayak burkulması sırasında bazı bağlar gerilebilir ve yırtılmalara neden olabilir. Çoğu ayak burkulması spor veya aktiviteler nedeniyle gerçekleşirken aynı zamanda yürüyüş kadar basit bir şey yaparken bile ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, ayak bileğinde şiddetli burkulma veya kemikte kırık sorunları tıbbi müdahale gerektirir ancak hafif burkulmalarda bitkisel tedavi yöntemleri ile ağrılar azalabilir ve iyileşme sürecinin daha da hızlanması sağlanabilir Peki ayak burkulmasına ne iyi gelir? Ayak burkulmasına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 11:16 - 04 Ağustos 2020 Güncellenme:

Ayak burkulmasına ne iyi gelir, bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

AYAK BURKULMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

– Ayak kemerinin yakınında ağrı ve hassasiyet
– Yürürken veya aktivite sırasında ağrı
– Morarma ve şişme
– Ağırlık verildiğinde ağrı
– Üzerine basamama
– Dokunulduğunda hassasiyet

Ayak bileğinizin burkulması veya kırılması konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, mutlaka tıbbi yardım almaya özen gösterin.

Hafif veya orta dereceli bir yaralanmanız varsa, ayak bileğiniz için şunları deneyebilirsiniz:

BUZ YÖNTEMİ

Buz, burkulmada kullanılan etkili ve basit yöntemlerden biridir. Buz torbasını burkulan bölgeye doğru bir beze sararak 10 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. Buz, ağrı ve şişmeyi azaltmanıza yardımcı olur.

YÜKSEKTE TUTMAK

Ayak bileğinizi yüksekte tutarak şişlikleri azaltabilirsiniz. Bunun için ayağınızın altına yastık koyarak, yükseğe kaldırdığınızda kan birikimi az olacağından burkulan yerin daha az şişmesini sağlayabilirsiniz.

SIKIŞTIRMA YÖNTEMİ

Şişmeyi en aza indirmek için elastik bir sıkıştırma bandı ile etkilenen bölgeyi çok sıkı olamamak kaydı ile sarabilirsiniz. Yatmadan önce bandaj çıkarılmalıdır.

ZEYTİN YÖNTEMİ

Zeytin ile ayak burkulmasında yaşanan şikayetleri etkili bir biçimde azaltabilirsiniz. Zeytin, soğan, tuz ve sarımsağı ezerek burkulan bölgeyi sarın. Keskin kokusu ile rahatsız edici olabileceğini düşünüyorsanız akşam yatmadan önce yaparak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

LAHANA YÖNTEMİ

Lahana iyileştirici özelliği nedeniyle ayak burkulmasına iyi gelen doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Ayağın ağrısını azaltır ve kısa sürede iyileşmesini sağlar. Lahanayı haşlayın ve yanmayacak sıcaklığa geldiğinde ayak bileğinizi sarın.

SOĞAN YÖNTEMİ

2 adet soğanı 2 su bardağı zeytinyağında kavurun. Elde ettiğiniz soğan kürünü ayağınıza sararak rahatlamasını sağlayabilir ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Ayak kokusuna hangi doktor/bölüm bakar?İlginizi ÇekebilirAyak kokusuna hangi doktor/bölüm bakar?

Ağrıdoktor

Ayak burkulmasına iyi gelecek yöntemler

Hemen hemen her gün, özellikle topuklu veya rahatsız ayakkabılar giydiğimizde ya da düzensiz, engebeli yollardaburkulma tehlikesi yaşarız. Bazı burkulmalar şiddetli yaşanırken bazılarında ise rahatsız edecek hafif ağrılar veya sızlamalar hissedebiliriz. Bu durumda ağrıyı hafifletecek bir kaç yöntem kısa süre içinde ayaklanabilmenize yardımcı olacaktır.

Öncelikle burkulmanın boyutu önemlidir eğer ;

-Şiddetli ağrı
-Şişme
-Kızarıklık (birkaç gün sonra morarma)
-Dokununca hassasiyet
-Ağırlık verirken ağrı ve üzerine basamama

Bu belirtilerden herhangi biri varsa, mutlaka doktora başvurun.

Eğer sadece yumuşak doku ödemi veya az ağrılı bir durumsa, bu yöntemler ayak burkulma sorununuza iyi gelebilir.

Buz yöntemi

Buz, burkulmada kullanılan en basit ve en etkili çözümlerden biridir. Buz torbası ya da dondurulmuş sebze torbası etkilenen bölgeye doğru bir beze sarılarak 10 dakika boyunca uygulanabilir.3 gün boyunca her gün sık sık uygulanabilir. Buz, soğuk kan damarlarını daraltır ve böylece ağrı, şişlik ve kanamanın azalmasına yardımcı olur. Damar hastalıkları ve diyabet kişiler buz uygulaması yapmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Sıkıştırma yöntemi

Sıkıştırma ile şişlikler engellenebilir. Elastik bandajlar ile çok fazla sıkıştırmadan burkulan bölge sarılır. Çok sıkı bandajlar kan akışını kısıtlar ve alanın şişmesine neden olabilir. Yatmadan önce bandaj çıkarılmalıdır.

Yüksekte tutmak

Yaralı bölge yüksekte tutularak olası şişlikler azaltılabilir. Ayak bileğindeki yaralanmalar için ayağın altına bir yastık konabilir. Yüksekte tutulduğunda bölgede kan birikimi az olacağı için burkulan yer daha az şişer.

Soğan yöntemi

1 adet kuru soğanı parçalayarak, 2 bardak zeytinyağının içine koyun. Soğanı yumuşayana kadar pişirin. Temiz bir bezin üzerine koyduğunuz karışımı burkulan yere sarın.Soğan uygulaması iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

Maydanoz yöntemi

Maydanoz ezilerek lapa haline getirilir. Buzdolabında bir süre bekletilir. Ardından soğuk kompres olarak burkulan alana uygulanır. Ağrının yanı sıra olası iltihabın azalmasına da yardımcı olur.

Sabun yöntemi

Kullanılmamış yarım kalıp sabunu 1 bardak alkolle karıştırın. Merhem kıvamına geldiğinde bir beze koyarak, burkulan ayağınıza sarın.

Zeytinyağı yöntemi

Unu ve zeytinyağını yoğurarak lapa kıvamına getiriyorsunuz ve burkulan bölgeye hazırladığınız lapa ile yavaş yavaş masaj yapıyorsunuzBu yöntem ağrılarınızın kısa sürede geçmesine yardımcı olur.

Zeytin yöntemi

Zeytin ile de ayak burkulmasına bitkisel tedavi uygulayabilirsiniz. Zeytin, tuz, soğan ve sarımsağı ezin, burkulan alana sarın. Kokudan rahatsız olma ihtimalinizden dolayı bu işlemi gece yatarken yapmanız daha iyi olacaktır.

Basit ayak burkulmalarına evde tedavi

Ayak burkulması çeşitli sebepler nedeniyle meydana gelebilir. Çoğunlukla zorlu spor hareketleri veya spor kazaları bu talihsiz olaya neden olur. Ayak bileği kaslarının zayıf olması ve kötü zeminler ayak burkulmasına sebep olan diğer nedenlerdir. Burkulma sonrası özellikle ilk saatlerde ve ilerleyen günlerde olabildiğince ayağı yüksekte tutmaya çalışmakta fayda vardır. Ayak burkulması sonrasında şişme ve morarma gibi şikayetler olabilir. Eğer burkulma şiddetliyse mutlaka bir doktora gitmekte yarar vardır. Ancak hafif durumlarda evde tedavi mümkündür.

LAHANA TEDAVİSİ

ÇİĞ lahana kullanılarak uygulanan bu tedavi ayak burkulmasının sebep olduğu şikayetleri kısa sürede ortadan kaldırır. Bu bitkisel tedaviyi uygulamak için tek yapmanız gereken çiğ lahana yaprağını burkulan bölgeye sarmak. Bu uygulamayı yaparken 15 dakikada bir lahana yaprağını değiştirmeye özen göstermeniz gerekmektedir.

ÖZ YAĞLARLA MASAJ

ÖZELLİKLE selvi öz yağı burkulmanın kolay iyileşmesine ve ağrının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Nane yağı ve buhur yağı da dolaşımı rahatlatarak burkulmanın olumsuz etkilerini azaltabilir.

SARIMSAK KÜRÜ

SARIMSAK kürünü uygulamak için zeytin, sarımsak, soğan ve tuza ihtiyacınız olacak. Tüm malzemeleri uygun bir kapta karıştırın ve ezin. Hazırladığınız karışımı nazikçe masaj yaparak burkulan bölgeye uygulayın. Ardından temiz bir bez veya bandaj yardımıyla burkulan yeri sarın.

SOĞAN KÜRÜ

SOĞAN içeriğindeki GPCS olarak bilinen peptitin sayesinde kemikleri iyileştirir. 2 adet kuru soğanı ince bir şekilde doğrayın ve 2 bardak zeytinyağı ile pişirin. Bu karışımı temiz bir bez ya da tülbentin üzerine sürdükten sonra bezi adeta bir bandajmış gibi burkulan bölgeye sarın.

BUZ UYGULAMASI

Buz kan damarlarını sıkıştırır. Böylece şişliği ve bölgedeki ağrıyı azaltır. Buz uygulaması için tek yapmanız gereken dondurulmuş buz torbasını temiz bir beze sarmak ve 10 dakika kadar burkulan bölgeye uygulamaktır. Buz uygulamasını ayağınız tamamen iyileşene kadar her gün düzenli olarak yapabilirsiniz.

SOĞUK SUYLA YIKAMAK

AYAĞINIZI burktuysanız bölgede oluşabilecek şişme ve ağrıyı engellemek için yapmanız gereken birkaç uygulama var. İlk olarak burkulan yeri soğuk su ile yıkamanız gerekmektedir. Ayağınızı yıkadıktan sonra yumuşak bir çorap giyip üzerini bandaj ile sıkıca sarın. Bu işlem ayağınızın şişmesini ve morarmasını önlemekle kalmaz, iyileşme süresini de kısaltır.

KUŞKONMAZ KÜRÜ

KUŞKONMAZI süt ile kaynatın ve hazırladığınız karışımı burkulan bölgeye uygulayın. Bu yöntemi 3 gün boyunca uygulamanız yeterli olacaktır.

MAYDANOZ KÜRÜ

EZİP özünün iyice dışa çıkmasını sağladığınız maydanozları buzdolabında bekletin ve sonrasında maydanoz lapasını burkulan bileğe koyup sarın. Maydanoz hem ağrının hem de iltihabın azalmasına yardımcı olur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır