motorda yıldız üçgen bağlantı / Elektrik Makinaları Kontrol Sistemleri / 3 Fazlı Asenkron Motorun Yıldız Üçgen Çalıştırılamsı

Motorda Yıldız Üçgen Bağlantı

motorda yıldız üçgen bağlantı

 

Açıklama:

  Asenkron motorlar kalkışları (ilk dönmeye başlaması) sırasında şebekeden normal akımlarının katı kadar fazla akım çeker. Kalkış sırasındaki çekilen bu akım kısa sürelidir. Küçük güçlü motorlarda kısa süreli fazla akımın şebeke üzerinde olumsuz etkisi fazla olmaz.

  Ancak büyük güçlü motorların direkt yol almaları sırasında, şebekeden çektikleri kalkış akımları, şebeke gerilim düşümlerine neden olur. Gerilim düşmeleri de hem çalışmakta olan motorun hem de çalışan diğer alıcıların çalışma özelliklerini etkiler.

  Şebekelerin durumuna göre elektrik idareleri belli güçlerden büyük motorların (3KW’nın üstündeki) çalıştırılmasında kalkış akımını düşürücü önlemler alınması için kurallar getirir.

   Bu nedenle büyük güçlü motorların ve çok sık yol alan küçük güçlü motorların, kalkınma akımlarının şebekeyi olumsuz yönde etkilememeleri için değişik yöntemler uygulanır. Bu yöntemler şunlardır;

·         Doğrudan yol vermek (direkt yol verme)

·         Düşük gerilimle yol vermek

v  Yıldız-Üçgen yol vermek

v  Oto trafosu ile yol vermek

v  Dirençle yol vermek

v  Rotorlu sargılı asenkron motorlara yol verme

·         Mikro işlemcilerle yol verme

v  Yumuşak yol verme

v  Frekans değiştirici ile yol verme

  Biz bu uygulamada kalkış akımını düşürmede en ekonomik yöntem olan Yıldız-Üçgen yol verme yöntemini kullanacağız.

  Bu yöntemle yol verebilmek için motorun üçgen bağlı çalışma gerilimi şebeke gerilimine eşit olmalıdır. Örneğin, ülkemizde şebeke gerilimi volt olduğuna göre yıldız-üçgen yol verilecek motorun etiketinde &#; V veya &#;V/YV yazılı olmalıdır.

  Yıldız-üçgen yol vermede amaç, motoru kalkış süresince yıldız bağlı çalıştırmak ve kalkışını tamamlayan motoru hemen normal bağlantısı olan üçgen bağlı olarak çalıştırmaktır.

  Motor, kalkış sırasında yıldız bağlı çalıştırıldığından motor sargılarına uygulanan gerilim U/&#;3 değerine, motorun şebekeden çektiği akım ise 1/3 değerine düşer.

  Motorun sargılarına uygulanan gerilim azaldığından momenti önemli ölçüde küçülür. Yıldız-üçgen yol vermenin kusursuz olması için motorun yük momentinin, yıldız bağlamadaki motor momentinden büyük olmaması ve yıldız bağlamadaki sürenin uygun olması gerekir. Bu geçiş süresi çok önemlidir. Motor, yıldız bağlantıda iken anma devir sayısına ulaşıldığı anda üçgen bağlantıya geçilmesi ve fazla aralık verilmemesi gerekir. Böyle olursa yıldızdan üçgen bağlantıya geçişteki üçgen kontaktörünün kapamama akımı küçük ve yıldızdan üçgene geçiş darbesiz olur. Aksi hâlde, üçgen bağlantıya geçişte akımda geçici artışlar görülür. Bunun sonucu kontaktörün kontakları ani yüksek ısı nedeniyle kaynak olabilir.

  &#;/&#; yol vermede yıldız olarak kalkınan motorun devir sayısı yaklaşık anma devir sayısına yaklaştığında üçgen durumuna geçilir. Burada iki önemli durum ortaya çıkar. Birincisi motorun üçgene geçmeden önceki yıldız çalışma süresi, diğeri ise yıldız bağlantıdan üçgen bağlantıya geçiş süresidir.

Bu süre motorun gücüne göre değişiklik gösterir ve maksimum saniye civarındadır.

 

Yıldız Bağlantı Şekli                                                                       Üçgen Bağlantı Şekli

 

Yıldız Bağlantı Özelliği:

Yıldız bağlantı; stator sargılarının çıkış veya giriş uçlarının birleşmesi ile elde edilen bağlantıdır. Klemens kutusunda üç uç ( Z, X, Y) köprü edilir.

 

Üçgen Bağlantı Özelliği:

Üçgen bağlantı, faz sargısı çıkış uçlarının (Z, X, Y) diğer faz sargısı giriş uçları (U, V, W) ile birleştirilmesi sonucu elde edilen bağlantıdır.

 

Devre Şeması:

Otomatik yıldız-üçgen çalışma devresi

 

İşlem Basamakları:

  1. Verilen malzemelerin sağlamlık kontrolünü yapınız.
  2. Şekildeki devreyi öğretmeninizin gözetiminde kurunuz.
  3. ZR zaman rölesini 3 saniyeye ayarlayınız.
  4. Başlatma butonuna basıp bırakarak motorunun dönmesini sağlayınız.
  5. Gelişen olayları 1 dakika süreyle gözlemleyip, defterinize not alınız.
  6. ZR zaman rölesinin devredeki görevi nedir? Açıklayınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yıldız &#;&#;gen bağlantı nedir? Yıldız &#;&#;gen yol verme konu anlatımı

Haberin Devamı

Şematik bir yapıya sahip olan yıldız üçgen bağlantısı, aynı zamanda yıldız üçgen yol verme olarak da bilinmektedir. Motorlar açısından performans ve kalkış noktasında oldukça önemlidir. Belli bir şemaya bağlı şekilde dizayn edilir ve kullanılır. Şimdi bunun ne olduğuna bakalım ve yıldız üçgen yol verme konusunu inceleyelim.

Yıldız Üçgen Bağlantı Nedir?

 Motorların kalkış esnasında oluşturduğu aşırı akımı azaltmak amacıyla kullanılan yöntemleri yıldız üçgen bağlantısı denmektedir. Aynı zamanda yıldız üçgen yol verme şeklinde de ifade edilir. Özellikle kalkış esnasında motorda meydana gelen aşırı akım minimum seviyeye çekilmek suretiyle, daha verimli bir kalkış imkanı elde edilir. Bu da özel olarak hazırlanmış bir şematik veri üzerinden tasarımı gerçekleştirilen sistem ile sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

 Motorlar genel olarak kalkış esnasında 4 veya 8 kat daha yüksek bir akım çeker. Yani normal akımın 4 ya da 8 katı olarak da ifade etmek mümkün. Kalkışta meydana gelen Bu akım kısa süre için gerçekleşir. Çekilen bu akımın küçük motorlar da pek fazla zararı bulunmaz. Ancak büyük motorlar söz konusu olduğunda şebekeden çekilen bu aşırı akım, şebeke geriliminin düşmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda diğer yükleri olumsuz yönde etkilemektedir. İşte bu sebepten dolayı yıldız üçgen bağlantısı kullanılır.

Yıldız Üçgen Yol Verme

 Kalkış anında motora uygulanan gerilim ne kadar düşük olursa, akım da bir o kadar düşük olacaktır. Böylece kalkış akımını azaltma imkanı elde edilmektedir. Bunu gerçekleştirebilmek için ise normal bir üçgen üzerinden çalışan devreyi, yıldızlı hale getirecek sistemi verimli noktaya ulaştırmak gerekir. Tabii burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, motor momentinin yük momentinden daha yüksek olmasıdır. Yani motorun yükü daha etkin şekilde karşılaması anlamına gelmektedir.

 Tabii her yıldız üçgen devresi motoru etkin ve verimli bir şekilde kaldıracak anlamı taşımaz. Özellikle çok ağır şartlara sahip olan motorlar belli koşullar altında yıldız üçgen yol verme sistemi ile kalkmayabilir. Böyle durumlarda ise yumuşak yol verici ile beraber sürücü gibi sistemler ön plana çıkarılarak kullanılır. Ancak diğer motorlar için ise yıldız üçgen bağlantı, yani yıldız üçgen yol verme oldukça güçlü bir motor kalkış olanağı sağlar. Bu sebepten dolayı günümüzde yaygın olarak kullanılan sistemler içerisinde yer alıyor.

Yıldız-Üçgen Neden Yapılır?

NEDEN YILDIZ ÜÇGEN KULLANIRIZ?

Yıldız üçgen 3 fazlı asenkron motorlarda kalkışı esnasında şebekeden daha fazla akım çektiği için yıldız üçgen yol verilir. Büyük güçlü bir asenkron motor direk kalkış esnasında normal motora göre katı akım çeker bu yüzden öncelikle motorun sargılarına büyük ölçüde zarar verebilir. Zararı önlemek için ceşitli yöntemleri vardır. Bunlardan bir taneside YILDIZ-ÜÇGEN yol vermedir ayrıca bu yöntemin avantajıda ucuz ve kolay olmasıdır.

NASIL ÇALIŞIR:

Start butonuna basıldığında mühürleme kontaktörü,yıldız kontaktörü ve zaman rölesi üçü bir anda çeker motor yıldız dönmeye başlar. Zaman rölesinin ayarlı olan süresi bitince zaman rölesi yıldız kontaktörünün kontağını açar üçgen kontaktörünün kontağını kapatır ve motor kendi devrinde dönmeye başlar.

asenkron-motor-yildiz-ucgen-yol-verme

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası