karagöz hacivat tipleri / Karagöz ve Hacivat - Vikipedi

Karagöz Hacivat Tipleri

karagöz hacivat tipleri

Türk gölge oyunu sanatı olan Karagöz ve Hacivat oyununda yer alan tiplemeler, karagöz oyunundaki tipler, karakterlerin özelliklerinin açıklaması ve resimler

Karagöz Hacivat Tiplemeleri

Karagöz Hacivat Tiplemeleri &#; Özellikleri ve Resimleri

Gölge oyununun en sevilen tipleri Karagöz ve Hacivat&#;tır. İşte Karagöz ve Hacivat oyunundaki tiplemeler ve bunların belirgin karakter özellikleri.

karagoz

KARAGÖZ :

Başında yer alan şapkanın ismi ışkırlak olarak isimlendirilir. Karagöz eğitimsiz ve, kaba ve cahil bir karakterdir. Ancak içi dışı birdir. Ne düşünürse pat diye söyler ve çabuk sinirlenir. Çoğu konuşmasında halkın sağduyusunu temsil etmektedir. Başı sürekli derde girmektedir. Patavatsızdır ancak meraklıdır da ve açık saçık konuşmaktan da çekinmez.

hacivat

HACİVAT :

Kurnaz ve içten pazarlıklı sakalı hafif yukarı doğru bükülü bir karakterdir. Eğitimlidir ve hemen hemen her konu da öyle ya da böyle bir bilgisi mevcuttur. Karagöz ile karşılaştırıldığında daha kültürlü ve güvenilir gözükmektedir. Araya yabancı (o dönem için Arapça ve Farsça) kelimeler sokarak konuşmaya bayılır. Bu şekilde konuşarak Karagöz Hacivat&#;ın ne dediğini genellikle anlamaz. İşte zaten Hacivat Karagöz oyunlarının asıl güldürü kaynağı ve konusuda Karagöz&#;ün Hacivat&#;ın söyledikleri anlamaması, yanlış anlaması ya da anlamamazlıktan gelmesine dayanır.

karagoz-hacivat-dekor

Yukarıdaki resimde klasik bir Karagöz Hacivat dekoru görülmektedir.

tuzsuz-deli-bekir

TUZSUZ DELİ BEKİR :

Tuzsuz olarak da tanınır. Kaba kuvveti büyüktür. Sürekli olarak etrafındakiler ile çatışır, sataşır. Tehdit eder ve her an kavga etmeye hazır bir ruh hali vardır.

celebi

ÇELEBİ :

Kibar aile çocuğu olarak nitelendirilebilen Çelebi tam bir İstanbul Türkçesi ile konuşur. Zengindir ama zenginliğinin kaynağı mirasdır. Şiir okumasını çok sever güzel giyinir ve güzel konuşur.

baba-himmet

BABA HİMMET :

Oduncudur. Kastamonu şivesi ile konuştuğundan Kastamonulu olarak da bilinir. Bazı oyunlarda Himmet Dayı ya da Himmet Ağa olarak da isimlendirilir. ELinden baltası hiç eksik olmaz ve genellikle kaba saba konuşan bir karakterdir.

tiryaki

TİRYAKİ :

Adından da anlaşılacağı üzere uyuşturucu bağımlısı bir tiptir. Hemen hemen her zaman uyuklar vaziyettedir. Nargile, kahve, tütün ürünleri ne varsa bütün keyif verici ve zararlı maddeleri sever ve kullanır.

yahudi

YAHUDİ :

Çıfıt olarak da isimlendirilir. Kimi zaman sarraf kimi zamanda tefeci olarak oyunlarda kendine yer bulur. Pazarlıkçıdır ve inanılmaz derecede inatçıdıfunduszeue.infodir çok konuşur ama bir o kadar da korkaktır.

arnavut

ARNAVUT :

Arnavut karakteri de farklı isimler ile oyunlarda kendine yer bulmaktadır. Bu isimleri Celo Ağa, Şaban Ağa, Ramaazan Ağa, Mestan Ağa gibi isimlerdir. Bozacı, ciğerci, bahçıvan gibi mesleklerde görülür. Cahildir ve bundan kaynaklı bir cahil cesareti vardır. Öfkesine hakim değildir ve hemen silahına sarılması ile ünlüdür. Korkak bir kabadayıdır aslında.

zenne

ZENNE : Genelde Karagöz&#;ün karısı rolünde olan az konuşan karakterdir.

acem

ACEM: Püser ya da Nöker isimleri de bu karakter için kullanılır. İran tarafından bir bölgeden gelmiş olan bu karakter tefeci, halıcı ya da antikacı gibi mesleklere sahiptir. Zengindir ve hesapsızca para harcar.

frenk

FRENK : Adından da anlaşılacağı üzere yabancıdır. Zanaatkarlık yapar.

arap

ARAP: Kara Arap ya da AK Arap olarak iki farklı şekilde gölge sahnesinde canlandırılır. Uşak, deveci tarzında mesleklere sahiptir.

beberuhi

BEBERUHİ:Yaygaracı ve sulu bir tiptir. Çok hızlı konuşur. Ağlaması boldur ve işi gürültülü bir şekilde oldu bittiye getiri. Pisbop ve Altı kulaç diğer isimleridir.
ayvaz-serkis

kaynağı değiştir]

Ana madde: Gölge oyunu

"Gölge oyunları", ya da "gölge tiyatrosu" "Karagöz ve Hacivat"tan yüzyıllar önce ilk kez Çin'de ortaya çıkmış, buradan diğer Uzak Doğu ülkelerine yayılmış, oradan da İran, Mısır, Osmanlı İmparatorluğu yoluyla nihayet Avrupa'ya gelmişti. Bu yayılışı sırasında gösteriler, yörenin yaşam tarzları ve kültürlerine bağlı olarak form ve tarz değiştirmiştir. Bu ülkeler gölge tiyatrosunun ilk kez ortaya ortaya çıktığı zaman ve özelliklerine göre şöyle sıralanabilir:

Sahte folklor[değiştir

Karagöz ve Hacivat

Başlığın diğer anlamları için Karagöz (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.

Karagöz ve Hacivat, taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayali denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkardır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.

Bu iki karakterin gerçekten yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa nerede nasıl yaşadığı kesin olarak bilinmemektedir. Anlatılanlar rivayete dayanır, zira gerçekten yaşamış olsalar bile büyük ihtimalle bahsedilen dönemde tarih kitaplarına girecek kadar önemli bulunmamışlardır. Halk bilimcileri Karagöz'ün bazı oyunlarda Çingene olduğunu kendi ağzıyla itiraf etmesi, Bulgar gaydası çalması ve Evliya Çelebi'nin tanıklığına dayanarak Bizans imparatoru Konstantin'in Çingene seyisi Sofyozlu Bali Çelebi olduğunu ileri sürmektedir.[1] Bir diğer rivayet ise Hacı İvaz Ağa ya da halka mal olan adıyla Hacivat ve Trakya'da bulunan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ın neden olduğunu söyler. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Karagöz ve Hacivat tanınır.

Kökeni[değiştir kaynağı değiştir]

Arkeolog Ekrem Akurgal yılında Yeni Gündem dergisinden Murat Belge'ye Türk Kültürü ile ilgili verdiği röportajda, hiçbir sanatın kendinden önceki ya da çevresindeki sanatın etkisinde kalmamış olamayacağını vurguladıktan sonra, kültürel devamlılığın folklorik türüne bir örnek olarak Karagöz'ün başındaki ışkırlağın tıpkı Mevlevi külahı gibi Hititler'den kalma olduğunu söylemiş, bu bilginin kitaplarında da yer aldığını eklemişti.[18]

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.