kasıklarda gerginlik neden olur / Kasık Ağrısı Neden Olur? | Özel Başarı Hastanesi

Kasıklarda Gerginlik Neden Olur

kasıklarda gerginlik neden olur

Kronik kasık ağrısı

Kronik kasık ağrısı

Kronik (müzmin) kasık ağrısı, karnın göbek deliğinin altındaki kısmında 6 ay veya daha uzun süren iç ağrıdır. Adet dönemleri ile ilişkili olabilir veya olmayabilir. Genellikle cinsel organları tutar. Bazen ağrı, bağırsaklar veya mesane ile ilgili sorunlara bağlıdır.

Kronik kasık ağrısının nedenleri nelerdir?

Kronik kasık ağrısı aşağıda bahsedilen çeşitli tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Bu sorunlar kadın hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, idrar yolu hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve vücut çapında bozukluklar ile ilişkili olabilir:

Kronik kasık ağrısına neden olan kadın hastalıkları nelerdir?

Çikolata kisti, miyomlar, ademomiyoz, rahim ve yumurtalıkları tutan iltihabi hastalıklar ve karın içi yapışıklıklar kronik kasık ağrısına neden olabilir.

Kadın hastalıkları dışında kronik kasık ağrısı nedeni olabilen diğer hastalıklar nelerdir?

Kronik kasık ağrısının diğer nedenleri arasında sindirim sistemi, idrar yolları veya kasık kas ve sinirlerindeki tahrişle ilgili sorunlar sayılabilir:

  • Kronik kasık ağrısının, kadın hastalıkları dışında rastlanan en sık nedenlerinden biri irritabl (huzursuz) bağırsak sendromudur (IBS). İrritabl bağırsak sendromu, tanımlanabilir herhangi bir neden yokluğunda kronik karın ağrısı ve değişen bağırsak alışkanlıkları (gevşek dışkı, daha sık ağrı başlangıcı ile daha sık bağırsak hareketleri ve dışkılama ile giderilen ağrı) ile kendini gösteren bir sindirim sistemi sorunudur. IBS&#;li kadınlarda genellikle kabızlık, ishal veya her ikisi de vardır.
  • Ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit) diğer bir nedenidir. Bu durum, mesanenin dolduğunda ağrımasına neden olur. Bu problemi olan kadınlar mesanelerini boşalttıklarında genellikle kendilerini daha iyi hissederler, bu yüzden sık sık tuvalete giderler. Acilen idrara çıkma hissi diğer bir belirtidir.
  • Kasık tabanı ağrısı, kasık bölgesindeki gergin ve hassas hale gelebilen kaslarla ilişkilidir. Bu hastalarda belirtiler arasında kasık ağrısı, idrara çıkmada ağrı, idrara çıkmada güçlük, kabızlık, cinsel ilişki sırasında ağrı veya acil idrara çıkma hissi sayılabilir.
  • Divertikül, kalın bağırsağın kas duvarında oluşan kese benzeri bir çıkıntı oluşmasıdır. Bu kese iltihaplanırsa buna divertikülit denir ve nadiren kronik kasık ağrısına neden olur. Bu hastalarda ek olarak mide bulantısı ve kusma, kabızlık, ishal ve idrar sorunları ortaya çıkabilir.
  • Fibromiyalji, kaslar, bağlar ve tendonlar dahil olmak üzere bağ dokusu yapılarını etkileyen bir grup kronik ağrı bozukluğundan biridir. Yaygın kas ağrısı ve vücudun belirli bölgelerinde hassasiyet gözlenir. Fibromiyalji kasık bölgesinde ağrıya olan hassasiyeti artırarak kronik kasık ağrısına neden olabilir. Bu hastalar ayrıca yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyete gibi duygu durum bozuklukları yaşayabilir.

Kronik kasık ağrısı nedeni nasıl teşhis edilir?

Bir dizi farklı durum kronik kasık ağrısına neden olabileceğinden, bazen doktorların belirli nedeni saptaması zordur. Muhtemelen nedenin belirlenmesinde ilk yaklaşım bir jinekolojik muayene olacaktır. Muayene sırasında rahim ve yumurtalıkları incelenmesi için ultrason yapılabilir. Ayrıca bazı kan veya idrar testleri de istenebilir.

Eğer kronik kasık ağrısının nedeni kadın hastalıkları ile ilgili değilse, olası diğer nedenlerin saptanması amacıyla doktorunuz ilgili branş hekimlerinden de görüş isteyebilir. Nadiren manyetik rezonans inceleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (CT) gibi görüntüleme araçlarına ihtiyaç duyulur.

Eğer muayene ve diğer yardımcı testler ile kronik kasık ağrısı nedeni belirlenememişse, karın içinin optik bir cihaz ve kamera ile görüntülenmesi (laparoskopi) tanıda faydalı olabilir. Laparoskopinin bir diğer avantajı da herhangi bir sorun tespit edilirse (örn. endometriozis, karın içi yapışıklıklar vb) aynı anda tedavi imkânı sağlamasıdır.

Kronik kasık ağrısı ile başa çıkma

Psikolojik danışmanlık almak bazı kadınların kasık ağrılarını yönetmelerine yardımcı olabilir. Birkaç tür psikososyal destek vardır:

  • Ağrıyla başa çıkma ve ağrıyı yönetme yollarını öğrenmenize yardımcı olabilecek &#;konuşma&#; terapisi veya diğer danışmanlık türleri. Bilişsel davranışçı terapi (CBT) adı verilen özel bir psikoterapi biçiminin, kronik ağrısı olan birçok insanda yardımcı olduğu bulunmuştur.
  • Grup psikoterapisi, kişilerin kronik kasık ağrısı ile ilgili deneyimlerini karşılaştırmalarına, ağrıdan kaçınma ve izole olma eğiliminin üstesinden gelmelerine ve birbirlerini desteklemelerine olanak tanır.
  • Gevşeme teknikleri kas-iskelet gerginliğini azaltabilir (meditasyon, kas gevşeme teknikleri, kendi kendine hipnoz gibi tekniklerini içerebilir).

Kronik kasık ağrısı nasıl tedavi edilir?

Bu, kasık ağrısına neyin sebep olduğuna bağlıdır. Olası tedaviler aşağıda sıralanmıştır:

  • Ağrı kesici ilaçlar
  • Doğum kontrol hapları
  • Diyette değişiklik
  • Kasık bölgesindeki kasların gevşemesine yardımcı olmak için fizik tedavi
  • Mümkünse ağrının nedenini ortadan kaldırmak için ameliyat
  • Bazı kadınlar bir ağrı kliniğindeki tedaviden fayda görür. Ağrı klinikleri, aşağıdakiler gibi ağrı için özel tedaviler sunar:
    • Tetik nokta enjeksiyonları &#; kasın belirli bölgelerine iğne yapılmasıdır.
    • Sinir bloğu &#; ağrıyı engellemek için belirli sinirlerin köreltilmesi işlemidir.
    • Ağrıyı engellemek için hafif elektrik akımı kullanan bir cihaz (TENS) &#; deri yoluyla dışarıdan yapılabilir. Bazı kişilerde cihaz cerrahi olarak vücuda yerleştirilir.
    • Biofeedback &#; belirli kasları nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmenize yardımcı olan bir tekniktir.
    • Rahatlama egzersizleri
    • Akupunktur &#; cildinize bazı iğneler sokularak ağrının giderilmesini sağlar.

Etiketler: doğum kontrol hapıhuzursuz bağırsak sendromuirritabl bağırsak sendromukabızlıklaparoskopimüzmin kasık ağrısıtomografi

Kasık Ağrısı (Pelvik Ağrı)

Jinekolojide hastaların, en sık doktora gitme şikayetlerinden biri de kasık ağrısıdır.( pelvik ağrı ) Ağrı bir hastalık değil bir belirtidir. Hem kötü hem de iyi olarak değerlendirilir. Doku ve organlardaki mevcut hastalığın erken belirtisi olarak düşünülürse, erken teşhis ve tedavi açısından faydalı, ancak ağrılar sürekli olduğu zaman bu niteliğini kaybederek acı veren bir durum haline gelir.

Pelvik ağrıları 3 ana grupta toplamak mümkündür:

1-Akut Ağrılar (ani başlayan ağrılar)

2-Kronik ağrılar (3 aydan daha uzun süre mevcuttur)

3-Periyodik ağrılar

kasık ağrısı

1-Akut Ağrılar (ani başlayan ağrılar)

Akut ağrılar, birden ortaya çıkan, aşırı rahatsızlık veren ve çok kere de acil cerrahi müdahale gerektiren durumlarda görülür.

Akut karın ağrısı sebepleri:

  • Dış gebelik
  • Torsiyone over kisti ( yumurtalık kistinin kendi etrafında dönmesi)
  • İntermenstruel sendrom (İki adet arasında meydana gelen ağrı)
  • Akut salpenjit (Tüplerin iltihabı )
  • Akut apandisit
  • Ürüner sisteme ait taş ağrıları

Dış Gebelik

Dış gebelik; gebelik materyalinin rahim dışında bir yerde yerleşmesi sonucu meydana gelen durumdur.

Dış gebelik bozulduğu zaman ani ağrı meydana gelmektedir. Genelde dış gebeliğin olduğu tarafta tarif edilirse de hemen her zaman karnın alt bölgesinde yaygın olarak hissedilir. Genelde seksüel ilişkiden sonra ortaya çıkması ve bıçak saplanır gibi bir özellik göstermesi tipiktir. Karın içinde toplanan serbest kanın diyaframı uyarması sonucu sağ omuza vuran ağrı görülür.

Tedavi

Cerrahi veya ilaçla olmak üzere ikiye ayrılır. Dış gebelik bölümünde anlatılmıştır.

Torsiyone Over Kisti

Özellikle 5 cm den büyük yumurtalık kistlerinin kendi etrafında dönmesi ( torsiyone olması ) sonucu kistin bulunduğu karın alt bölgesinde ani ve çok şiddetli bir ağrı ortaya çıkar.

Yaygın olarak tarif edilirse de, genelde torsiyone olan tarafta daha şiddetli hissedilir. Bu ani ağrının çıkmasından günler hatta haftalar önce o tarafta hafiften şiddetliye doğru giden bir huzursuzluk ve ağrı hissi mevcuttur. Ağrı ile beraber bulantı, kusma, hatta hafif ateş olaya eşlik edebilir.

Tedavi

Tedavisi cerrahidir. Yumurtalığın durumuna göre ya sadece kist çıkarılır, ya da kistle birlikte yumurtalık ta çıkarılır. Tüplerde hasar varsa korunmasına gerek yoktur, çıkarılmalıdır.

İntermenstruel Sendrom

İki adet dönemi arasında, yumurtlama zamanında, kasık ağrısı ve bazen hafif bir vajinal kanamanın birlikte olması haline denir. Adet döngüsü 28 gün olana kadınlarda günler arasında meydana gelmektedir. Genelde 30 yaş civarında daha fazla görülmektedir.

Yumurtlama ile beraber kanda östrojenlerin ani olarak ve fazlaca düşmesi sonucu oluşur. Sendromun ağrı ve kanama olmak üzere iki belirtisi vardır.

Ağrı, genelde adetin günü ortaya çıksa da, ve günlerde de görülebilir. Karnın alt bölgesinde orta hatta, bazen de tek taraflı olarak hissedilir. Ağrının süresi birkaç saat kadardır. Fakat saate kadar uzadığı da görülmüştür. Ağrının makata ve idrar torbasına yayılma özelliği vardır.Çok kere akut apandisit ve dış gebelik ile karışseafoodplus.info çok karıştığı da dış seafoodplus.info dış gebelik tanısı ile ameliyata alınan vakalar vardır.

Ağrının nedeninin, yumurtlama sırasında yumurtalıktan karın içine dökülen az miktardaki kan olduğu düşünülmektedir.

İntermenstruel sendromun ikinci belirtisi vajinal kanamadır. Kanama ağrıdan sonra ortaya çıkmaktadır. Aslında burada bahsedilen kanama çok az olmaktadır. Hastanın çamaşırını lekeleyen birkaç damla kırmızı veya kahverengi, çamur gibi bir kanama şseafoodplus.infon kanama artabilir hatta adet gününe kadar sürebilir. TEDAVİ:

48 saat arasında hastanın şikayetleri geldiği gibi kaybolur. Ağrı çok fazla ise ağrı kesiciler kullanılabilinir. Birkaç ay üst üste tekrarladıysa ay süre ile doğum kontrol hapı verilmesi gerekli tedaviyi sağlar.

Akut Salpenjit

Tüplerin tek veya çift taraflı iltihabıdır. Ağrı genelde tek taraflı başlar ve iki taraflı olur. Kasık bölgesine yerleşen ağrı, bele, uyluğun iç- ön yüzüne ve özellikle makata yayılır. Beraberinde idrar problemleri, ishal ve kabızlık gibi barsak şikayetleri vardır.

En önemlisi bu tablo oluşmadan birkaç gün önce düşük, doğum, kürtaj, spiral takımı, biopsi, HSG çekimi gibi bir girişim mutlaka vardır dereceye varan ateş, lökosit sayısında ve sedimantasyonda artış tespit edilir.

Tedavi

Tedavide, dinlenme ile birlikte antibiyotik ve ağrı kesiciler uygulanır.

Akut Apandist

Özellikle erken dönemde jinekolojik problemlerle karışabilir ve yanılma olasılığı çok yüksektir. Akut apandisitte ağrı, göbek üstü ve göbek çevresinden başlar. zaman geçtikçe sağ kasığa yerleşir. Sağ kasık hassas ve ağrılıdır. Beraberinde bulantı-kusma vardır. Ağrının başlamasından birkaç gün öncesinden itibaren iştahsızlık oldukça anlamlıdır. Dış gebelik ve intermenstruel sendromla çok karışır.

Tedavi

Acil cerrahi girişim yapılmalıdır.

Üriner Sİsteme Ait Taş Ağrıları

İdrar yollarında ki taş ve taş düşürme durumları sırasında çok şiddetli ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar belde, sırtta kaburga altında ve kasıkta hissedilir. Genital organlara yayılma özelliği vardır. Ağrı ani başlar,3- 5 dakika içinde çok şiddetlenir. Ağrı ile birlikte terleme, bulantı, kusma, kalp atım hızında yavaşlık mevcut olabilir.

Tedavi

Tedavi ürologlar tarafından yapılır.

2-Kronik ağrılar (3 aydan daha uzun süre mevcuttur)

Kronik ağrılar, genital organların tam iyileşmemiş enfeksiyonları sonucu; ya da geriye dönük rahim, rahim sarkması gibi rahmin durum değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Daha önce geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar (PID) veya ameliyatlar sonucu meydana gelen yapışıklıklar da kronik ağrıya neden seafoodplus.info ağrıya neden olan durumların tamamı aynı zamanda disparoniye ( ağrılı cinsel ilişki ) neden olabilmektedir.

Özellikle vajinit ve servisit durumlarında ( rahim ağzı ) ilişki ile artan ağrılar, zaman zaman da buna eşlik eden kanamalar vardıseafoodplus.info vajinit ( yaşlanmaya bağlı vajinit ) durumunda vajende sızı ve yanma hissi oldukça önemlidir.

Rahmin aşağı tamamen sarkması veya ıkındıkça çıkması gibi durum değişikliklerinde ağrı, aşağıya doğru sarkma ve çekilme şeklinde seafoodplus.info ilaveten makat ve mesane ile ilgili şikayetler de vardır. Karın içi yapışıklılara var ise ancak laparoskopi ile tanı konur. Ameliyat sırasında bu yapışıklıklar açılır; fakat tekrar yapışma olasılığı her zaman vardır.

Tedavi

Enfeksiyon tespit edildiğinde mutlaka buna yönelik tedavi Senil vajinit durumunda bir problem yoksa östrojen tedavisi ağızdan veya lokal olarak yapılır Kronik servisit durumunda beraberinde erezyon, ektropiyon ( rahim ağzı yarası ) varsa önce smear alınmalı, ardından antibiyotik tedavisi ve takiben yaranın yakılması veya dondurulması Rahim durum değişikliklerine bağlı meydana gelen ağrılarda tedavi cerrahidir Karın içi yapışıklıklarda cerrahi yöntemle yapışıklıklar açılmalıdır

3-Periyodik ağrılar

Belirli aralıklarla veya belirli uyarılar ile meydana gelen ağrılar denebilir. Şu şekilde sıralayabiliriz :

  • Dismenore (ağrılı adet görme)
  • Disparonia (ağrılı cinsel ilişki)
  • Vajinusmus

Dismenore (Ağrılı Adet Görme)

Adet sırasında oluşan ağrılara denir. Bir hastalık durumu olmamasına rağmen iş gücü kaybına bile yol açabilir. Pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. İlk adetle birlikte başlayan veya daha çok ilk adetten birkaç sene sonra ortaya çıkan dismenoreye primer dismenore; şayet yaşlarından sonra ortaya çıkarsa buna sekonder dismenore denir.

Primer dismenore genellikle aileseldir ve fonksiyonel nedenler sonucu, sekonder dismenore ise daha çok organik lezyonlar sonucu ortaya çıkmaktadır.

Primer dismenorenin en sık nedenleri arasında rahim şekil bozuklukları, rahim kanalının dar olması, rahmin öne veya arkaya çok dönük olması, hormonal düzensizlik ve prostaglandinler sayılabilir.

Sekonder dismenorenin nedenleri ise özellikle rahim arkasındaki boşluğu ( douglas ) ilgilendiren genital organ enfeksiyonları, servikal kotere ( rahim ağzını yakma) bağlı rahim kanalında darlıklar, kronik servisit, adenomyozis, endometriozis, spiral, prostaglandinler ve hormonal bozukluklar olarak bilinmektedir.

Dismenore adetten önce başlayacağı gibi, adetle birlikte de başlayabilir. Bazen adet başladıktan sonra ortaya çıkar. Hafiften en şiddetli dereceye varabilen ağrı şekilleri ve beraberinde bulantı, ishal gibi şikayetler mevcut olabilir.

Tedavi: Tedavide ağrı kesiciler, yatıştırıcılar kullanılsa da temel tedavi nedene yöneliktir.

Enfeksiyon varsa ortadan kaldırılması Adet olmadan 1- 2 gün önce non steroid antienflamatuar ağrı kesicilere başlanmalı Servikal kanal darlıkları genişletilmeli Endometriozis, adenomyozis durumlarında cerrahi tedavi planlanmalı Adetin 25 günleri arasında progesteron kullanımı denenmeli En iyi tedavi ay arasında doğum kontrol hapı kullanmaktır Akut dönemde aspirin ve non steroid antienflamatuar tedavisi işe yarar

Disparonia (Ağrılı Cinsel İlişki)

Seksüel ilişki ile ortaya çıktığı ifade edilen lokal ağrıların tümüne disparonia denilmektedir. Vuva-vajinal nedenler: Doğuştan veya sonradan olan vajen darlığı, vajende perde, doğum kesisi izleri( epizyotomi skarı ), enfeksiyonlar( genital herpes, bakteriyel vajinozis vs…) , senil vajinit sayılabilir. Servikal nedenler: Akut veya kronik servisit, erezyon , ektropiyon ( yara ) gibi anatomik lezyonlar Pelvik nedenler: Uterusun ( rahmin )aşırı geriye dönük olması, endometriyozis, yapılıklıklar Hemen belirtelim ki, disparonia vakalarının % 20 sinde neden belli değildir

Tedavi: Nedene yönelik olmalıdır. Vajinit varsa, tedavi edilmelidir. Senil vajinit veya vajen darlığında östrojen tedaviye eklenmelidir. Vajende perde ve darlığın tedavisi cerrahidir Epizyotomi skarı ameliyatla çıkarılmalı yeniden dikilmelidir( Bkz. vajen estetiği) Rahim ağzındaki yaralar yakılmalı veya dondurulmalı Yapışıklıklar ameliyatla açılmalıdır. Yalnız bu ameliyatların da tekrar yapışıklık yapma olasılığı vardır.

Etiketler:dış gebelikkasık ağrısıpelvik ağrı

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Hem kadınlarda hem de erkeklerde dönem dönem görülen kasık ağrısı, geçici olabildiği gibi daha büyük bir sorunun habercisi de olabiliyor. Kasık ağrısının tüm detayları ve merak edilenler yazımızın devamında sizlerle.

Kasık Ağrısı Nedir?

Bacağın pelvisle birleştiği, alt karın bölgesinde olan ağrı kasık ağrısı olarak adlandırılmaktadır. Yetişkin, çocuk, kadın veya erkek fark etmeden her yaş grubunda herkeste görülebilen kasıklarda ağrının yaygın nedeni, kaslarda oluşan gerginlikler. Masum gözüken kasık ağrısı kendiliğinden geçebildiği gibi başka hastalıkların erken belirtilerinden biri de olabilir.

Kasın Ağrısı Neden Olur?

Kasık ağrısının yaygın ve az görülen bazı alt nedenleri olabilir. Bazı durumlarda kasık ağrısını oluşturan neden kendiliğinden ortadan kalkabilirken, bazı durumda cerrahi işlem gerekebiliyor. Ağrıya sebep olabilecek alt nedenler arasında;

Kas Ağrısının Yaygın Nedenleri

Yaygın nedenler kas sıkışmaları sonucunda olan, kendiliğinden geçebilen semptomlar olarak düşünülmektedir. Ters hareketleri, yaralanmalar veya ilaçla tedavi edilebilir hastalıklardan dolayı olması muhtemel alt hastalıklara bağlı gelişebilir.

Kalça ekleminde farklı bir hareket, iç uyluktaki kasların gerilmesine neden olabilir. Kas gerginliği genellikle sporla uğraşan kişilerde rastlanan bir durumdur. Ayrıca çekilmiş kasık olarak da bilinmektedir. Keskin ve aniden başlayan bir ağrıyla fark edilen çekilmiş kasık, kendiliğinden düzelebilir.

Kasık ağrısı dendiğinde akla gelen ilk rahatsızlıklardan biri kasık fıtığıdır. Kasık bölgesinde çekilme hissi, öksürürken veya hareket ederken rahatsızlık hissetme belirtiler arasında yer alır. Bazen kasık fıtığı gözle görülür bir şekilde dışarıdan fark edilebilir bir şişlik meydana getirebilir yada hiçbir belirtisi olmayabilir. Kasık fıtıkları kendiliğinden geçmez, tedavi gerektirir.

Böbrek taşı olanlar, taş düşürme veya kum dökme esnasında kasık ağrıları yaşayabilirler. İdrar yolundan geçerken ağrı yapabilirken, aynı zamanda idrarda kan gibi farklı belirtiler de olabilir.

  • Kalça Osteoartriti (kireçlenme)

Kalça ekleminde yaşanan kireçlenme sebebiyle, kasıklarda ağrı olabilir. Kalça eklemi, pelvis ve uyluk arasında olduğu için yaşanan ağrı kasık bölgesinde hissedilebilir. Kalça ekleminin hareketleri esnasında keskin bir acı yaşandığı için hareket etme ve aktivite sırasında kasıklarda ağrı daha fazla hissedilebilir.

Uyluk kemiğinin üst kısmında olan kalça kemiklerinde meydana gelen yaralanma, zedelenme gibi durumlar kasıklardan hissedilebilir. Özellikle kalça kemiğinde kırık olduğunda ağrı net olarak kasıklara yansır ve hareket ettirdikçe artar.

Nadir Görülen Nedenleri

Kasık ağrısının nedenleri arasında, aşağıdaki nedenler az yaygın olarak gözükmektedir.

Kasık bölgesindeki karıncalanmayla birlikte hissedilen sinir sıkışması, bıçak saplanması gibi bir his yaratabilir. Aynı zamanda uyuşma hissi de sinir sıkışmasının belirtileri olarak görülebilir.

Kasık ağrısının altında yatan nedenlerden biri de nadir olarak tümördür. Uyluk kaslarının olduğu yerde meydana gelen tümörler, ciddi nedenler arasındadır. Tedavisi için cerrahi tedavi gerektiren tümörlerin teşhisi için genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekmektedir.

Kadınlarda kasık ağrısı nedenlerinin başında gelen durum genellikle yumurtalık kistleridir. Yumurtalık kistleri zamanla büyüme gösterebilir ve bu süreçte ağrı artabilir. Bu nedenle ağrı hissinin yanı sıra, adet düzensizliği gibi durumlar da oluyorsa muayene olmakta büyük fayda bulunuyor.

Kasık Ağrısı Belirtileri

Kas ağrısının belirtisi, isminden anlaşıldığı üzere net bir belirti vermektedir. Ancak bazı durumlarda ağrıyla birlikte başka semptomlarda gözükebilir. Kas ağrısı belirtileri arasında;

  • Karında şişlik
  • Sık idrara çıkma
  • İdrarda kan görülmesi
  • Hareket ettikçe artan ağrı
  • Mide bulantısı
  • Ateş
  • Titreme

gibi belirtiler görmenizle birlikte genel cerrahi uzmanına gözükmeniz önerilir. Bu belirtileri yaşamanız kasık ağrısının altıda ciddi bir neden olabileceğinin göstergesi sayılabilir.

Kasık Ağrısı Tanısı

Kasık bölgesinde ağrı hissedilmesinin yukarıda bahsettiğimiz gibi farklı nedenleri olabilmektedir. Ağrının kaynağının tespit edilmesi ve doğru teşhis konularak tedavi edilebilmesi adına gerekli görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerini yapılması gerekebilir.

Doktor görüşmenizde öncelikle tıbbi geçmişimizi öğrenmek için sorular sorulacak, sonrasında fiziki muayeneye geçilecektir. Fiziki muayene esnasında doktor karın bölgesinden başlayarak, erkeklerde testis kadınlarda kasık muayenesi yapılır. En son olarak kalça bölgesinde yapılan kontrolle fiziki muayeneniz sonra erecektir.

Fiziki muayenenin sonrasında tam teşhis için görüntüleme tetkikleri istenebilir. Kasın ağrılarının tam teşhisi için kullanılan görüntüleme tetkikleri arasında;

yöntemleri kullanılabilir. Vücudun iç yapısını, damarları ve kemiklerin detaylı çekimini yapan görüntüleme tetkikleriyle teşhisin konulması sağlanacaktır.

Kasık Ağrısı Tedavi Yöntemleri

Yapılan muayeneler ve görüntüleme sonuçlarına göre tedavi için işleme başlanabilir. Burada seçilecek tedavi yöntemi, hastalığın altındaki nedene bağlı olarak seçilmektedir. Kullanabilecek tedavi yöntemleri arasında;

İlaçlı Tedavi

Kas gerginliği, sıkışıklığı gibi yaygın görülen durumlarda ağrı tedavisi için doktorunuzun yazacağı ilaçlar kullanılabilir. Ağrıyı hafifleten, semptomları geriletecek olan ilaçlar, ciddi bir nedene bağlı olamayan ağrılarınızı azaltacaktır.

Fizik Tedavi

Kasık ağrısının nedenlerinden biri olan kalça eklemi sorunları, genellikle fizik tedavi yöntemiyle iyileştirilir. Kalçada kireçlenme, kalça protezi gibi ağrısı kasığa vurabilecek durumlarda, ağrının hafifletilmesi için fizik tedaviye başvurulur. Yürürken artan ağrılara yardımcı olması adına koltuk değneği gibi yürümeye yardımcı aparatlarda kullanılabilir.

Ameliyat

Kasık ağrısında bazı durumlar, ameliyat gerektirecek büyüklükte olabilir. Ameliyat olmanızı gerektiren kasık ağrısı nedenleri arasında;

  • Kalça artriti
  • Kalça protezi
  • Labral yırtıklar

gibi durumlarla karşılaşıldığında, ağrının giderilmesi için altındaki nedenin iyileştirilmesi gerekir. Bu nedenle kasık ağrıları ciddiye alınmalı, gerekli tedavi işlemleri zamanında yapılmalıdır.

Kasık Ağrısı Nasıl Önlenebilir?

Yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişikliklerle birlikte kasık ağrısı yaşama riskini düşürebilirsiniz.

  • Sol kasık ağrısının bacağa vurması veya bele vuran kasık ağrısına kısa yürüyüşler ve egzersizler iyi gelebilir.
  • Antrenman yapmadan önce ısınarak, kas gerilmelerini engelleyebilirsiniz.
  • Kaslarınızı aşırı zorlayacak antrenmanlardan kaçınabilir, gerginlik hissettiğinizde antrenmanı sonlandırmanız faydalı olacaktır.

Görüldüğü üzere kasıklarda ağrı rahatsızlığı, tedavi edilebilen, nadir ameliyat gerektiren durumlardan biridir. Kasık ağrısı belirtilerin sizde olduğunu düşünüyorsanız, Özel Avicenna Hastanesi Genel Cerrahi uzmanlarımıza randevu alabilir, muayene olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kasık ağrısı neyin belirtisidir?

Kasık ağrılarının sebebi; kasık fıtığı, miyomlar, enfeksiyon, kistler gibi pek çok farklı sebepten dolayı olabilir. Detaylı muayene yaptırarak, ağrı sebebi öğrenilebilir.

Erkeklerde kasık ağrısı neden olur?

Kas gerilmesi, böbrek taşı, kas sıkışması ve testis iltihaplanması durumları erkeklerde kasık ağrısı sebebi olabilir.

Gebelikte kasık ağrısı önemli midir?

Gebelikte kasık ağrısı, hamileliğin 6. ve 8. haftalarında rahim büyümesine bağlı olarak görülebilir. Uzun süre geçmeyen ağrılarda doktora görünmenizde fayda bulunuyor.

 

Avicenna Hastanesi Genel Cerrahi Uzman Doktorlarımız

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir