kisin ne ekilir / Türk Tarım Orman Dergisi

Kisin Ne Ekilir

kisin ne ekilir

Kış Aylarında Hangi Sebzeler Ekilir?

Kış sebzeleri bahçede ve balkonda yetiştirilebilmektedir. Bunun için ekimin en uygun zamanda yapılması gerekmektedir. Kışları yetişen sebzelerin ekilmesi için en uygun zaman bulunulan yerin iklim şartlarına göre değişmektedir. Tohum toprağa ne zaman atılmalıdır incelemesi yapıldığında genel olarak şu bilgi verilebilmektedir. Yaz aylarının çok yüksek sıcakları geçtikten sonra ayrıca kışın çok soğukları gelmeden önce ekimin yapılması gerekmektedir. Kış sebzeleri ekimi sırasında doğru zamanın tercih edilmesi mahsulün bol alınmasını sağlamaktadır. Erken ya da geç ekildiği takdirde sebze yetişmeyebilmektedir. Yaz sebzeleri ektiyseniz bunların artık ürün vermeleri son bulduğunda sökerek toprağı temizlemeniz gerekmektedir. Toprak temizlendikten sonra ise tohumları ekebilirsiniz. Tohumlar kışa kadar toprağın altında filizlenmeye başlayacaktır.

Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Balkonlara yerleştirilen uzun geniş saksılarda da yetiştirilmeleri mümkün oluyor. Aşılı meyve fidanları alınarak bunlar ekildiğinde ise çok daha fazla ürün alınabilmektedir.

etiket Kışın Taze Taze Yiyebilin Diye Saksıda Yetişebilen 11 Sebze

Haberler

Yemek

Kışın Taze Taze Yiyebilin Diye Saksıda Yetişebilen 11 Sebze

Kendi sebze ve meyvenizi yetiştirmek için ille de bahçeye ihtiyacınız yok.

Balkonunuzda yada evinizin küçük bir köşesinde ektiğiniz sebzeleri yetiştirebilirsiniz. Bunu sadece saksıda değil plastik bir kapta da yapabilirsiniz.

Evinizin balkonunda yetiştirmeye elverişli olan sebzeleri sizler için derledik.

1. Minik arpacık soğanları toprağa ekerek taze soğan yetiştirebilirsiniz.

1. Minik arpacık soğanları toprağa ekerek taze soğan yetiştirebilirsiniz.

2. Her toprakta her mevsim yetişebilen bir sebze: Ispanak!

2. Her toprakta her mevsim yetişebilen bir sebze: Ispanak!

3. Vücuda sayısız faydası olan sarımsağı yetiştirmek için birkaç püf noktasına ihtiyacınız var.

3. Vücuda sayısız faydası olan sarımsağı yetiştirmek için birkaç püf noktasına ihtiyacınız var.

4. Sağlık deposu marul!

4. Sağlık deposu marul!

5. Saksıda Brüksel Lahanası yetiştirmeye ne dersin?

5. Saksıda Brüksel Lahanası yetiştirmeye ne dersin?

6. Taze tereler için sıcak yaz ayları dışındaki zamanları tercih etmelisiniz.

6. Taze tereler için sıcak yaz ayları dışındaki zamanları tercih etmelisiniz.

7. Havuç yetiştirmek için ihtiyacın olan şey: Çakıllı toprak!

7. Havuç yetiştirmek için ihtiyacın olan şey: Çakıllı toprak!

8. Sofralardan eksik etmediğimiz, yetişmesi uzun ama zahmetsiz bitki: Maydanoz!

8. Sofralardan eksik etmediğimiz, yetişmesi uzun ama zahmetsiz bitki: Maydanoz!

9. Roka yetiştirirken dikkat etmeniz gereken, tohumları geniş aralıklar ile ekmektedir.

9. Roka yetiştirirken dikkat etmeniz gereken, tohumları geniş aralıklar ile ekmektedir.

Tadına doyamadığımız Şeker Bezelyesi!

 Tadına doyamadığımız Şeker Bezelyesi!

Mutfakta, içeceklerden tatlılara kadar her alanda kullandığımız baharat: Biberiye!

 Mutfakta, içeceklerden tatlılara kadar her alanda kullandığımız baharat: Biberiye!

Küçük bir bahçesi, tarım arazisi ya da tarlası olanlar, hobi bahçesi ve toprakla sık sık iç içe olmayı sevenlerin sürekli aklını kurcalayan bir soru kış aylarında hangi sebzeler ekilir sorusudur.  Bu sorunun cevabı ise şöyle:

Hangi Ayda Hangi Sebzeler Ekilir?

Türkiye genelinde hava ılıman bir iklime sahip olduğu için belirli aylarda belirli sebze ekim ve dikimleri gerçekleştirilir. 

Aralık ayı için

Aralık ayı içerisinde marul dışında herhangi bir bitki için Ekim ve dikim işlemi önerilmemektedir.

Ocak ayı için

Fidelenecek olan sebzeler;  ıspanak, marul ve kıvırcıktır.  Bu bitkiler Ocak ayında küçük kasalara ekilmekte ve sonrasında toprağa aktarılmaktadır.  Ocak ayının soğuk olmasından dolayı kasaların içinde fidelenen tohumlar ılık ve kapalı bir ortamda koruma altına alınmalıdır.  Sıcaklık çimlenmeyi hızlandıran bir faktördür.  Direkt olarak toprağa ekilecek olan tohumlar ise;  bezelye ve ıspanak,  fidelemesi gerçekleşen marul ve kıvırcık tohumlarıdır.

Şubat ayı için

Şubat ayında soğuk geçtiğinden dolayı sebzeler yine kasalar içerisinde fidelendirilir.  Kasalar yine kapalı şekilde ve ılık bir ortamda saklanır.  Direkt olarak toprağa ekilecek olan tohumlar roka, havuç ve kişniştir.  Toprağa aktarılacak olan fideler ise ıspanak,  marul,   pancar kıvırcıktır.

Mart ayı için

Mart ayı ekim ve dikim işleri için en doğru zaman olarak bilinir.  Fidelenecek olanlar;  biber, domates, salatalık, patlıcan,  marul,  pancar,  kabak bitkileridir.  Direkt olarak toprağa ekilecekler ise havuç, soğan, kişmiş, nohut, maydanoz ve patatestir.  Ekilmiş ve fide haline gelmiş toprağa aktarılması gereken fideler ise;  ıspanak, marul ve pancardır.

Görüldüğü gibi kış aylarında belirli bitkilerin ekim ve dikimi gerçekleştirilmektedir.  Sınırlı sayıda tohumlar kış ayında yetiştirilir çünkü çevre koşulları,  iklim sıcaklık tohumlar büyümesini etkilemektedir.  Sayılan fideler ve tohum ekimi genellikle Akdeniz ikliminin daha fazla hakim olduğu bölgelerde geçerlidir.

Bir tohum önce ekilir,  fide haline geldikten sonra toprağa aktarılır.  Toprağa aktarılan tohuma dikkat edilmesi ve bitkinin cinsine göre sulama işleminin yapılması ya da yapılmaması,  salatalık gibi bitkilerin mantar üretebileceğini den dolayı özellikle yapraklarına su değdirilmemesine dikkat edilmelidir.

Saksıda Yetişebilecek 12 Sebze

İşte sizlere saksıda yetişebilecek 12 sebze

  1. Kış aylarında balkonunuzda yetiştirdiğiniz sebzeleri tüketmek ister misiniz? İşte sizlere saksıda yetişebilecek 12 sebze

    Kış aylarında balkonunuzda yetiştirdiğiniz sebzeleri tüketmek ister misiniz? İşte sizlere saksıda yetişebilecek 12 sebze

  2. Havuç <br> Saksıda havuç yetiştirmek için tohumları toprağın içine serpin. Daha sonra az bir su ile sulayın. Şubat ayından kasım ayına kadar ekimi yapılabilen havuç ekildikten gün sonra büyümeye başlayacaktır.

    Havuç
    Saksıda havuç yetiştirmek için tohumları toprağın içine serpin. Daha sonra az bir su ile sulayın. Şubat ayından kasım ayına kadar ekimi yapılabilen havuç ekildikten gün sonra büyümeye başlayacaktır.

  3. Maydanoz <br> Genellikle yuvarlak saksılara dikilen maydanozun çimlenmesi gün sürer. Suyu seven bir bitki olan maydanozun toprağının kuru kalmaması için sık sık sulanması gerekir.

    Maydanoz
    Genellikle yuvarlak saksılara dikilen maydanozun çimlenmesi gün sürer. Suyu seven bir bitki olan maydanozun toprağının kuru kalmaması için sık sık sulanması gerekir.

  4. Soğan <br> Saksıda yetişmesi en kolay ve zahmetsiz olan bitki soğandır. Soğan dikildikten gün sonra filizlenmeye başlayacaktır.

    Soğan
    Saksıda yetişmesi en kolay ve zahmetsiz olan bitki soğandır. Soğan dikildikten gün sonra filizlenmeye başlayacaktır.

  5. Bezelye<br> Bezelyede saksıda kolaylıkla yetişebilen sebzeler arasındadır. Bezelye akşam ve sabahın erken saatlerinde sulanmalıdır.

    Bezelye
    Bezelyede saksıda kolaylıkla yetişebilen sebzeler arasındadır. Bezelye akşam ve sabahın erken saatlerinde sulanmalıdır.

  6. Marul<br> Marul ekilirken tohumları üst üste gelmemelidir. Suyu çok seven marul sık sık sulanmalıdır.

    Marul
    Marul ekilirken tohumları üst üste gelmemelidir. Suyu çok seven marul sık sık sulanmalıdır.

  7. Roka <br> Salataların vazgeçilmezi olan roka, ocak ve şubat aylarında ekilmelidir. Ekim sırasında tohumların üzeri ince bir toprak tabakası ile kapatılmalıdır.

    Roka
    Salataların vazgeçilmezi olan roka, ocak ve şubat aylarında ekilmelidir. Ekim sırasında tohumların üzeri ince bir toprak tabakası ile kapatılmalıdır.

  8. Ispanak<br> Soğuğa karşı dayanıklı olan ıspanak, ekilirken çok dikkatli olunmalıdır. Toprak, küçük bir tırmıkla kazılmalı ve tohumlar düzenli bir şekilde toprağa bırakılmalıdır.

    Ispanak
    Soğuğa karşı dayanıklı olan ıspanak, ekilirken çok dikkatli olunmalıdır. Toprak, küçük bir tırmıkla kazılmalı ve tohumlar düzenli bir şekilde toprağa bırakılmalıdır.

  9. Tere <br> Tere, genellikle kış aylarında ekilir. Tere yetiştirmek için yapmanız gereken tek şey, tohumları toprağa serpip sulamak.

    Tere
    Tere, genellikle kış aylarında ekilir. Tere yetiştirmek için yapmanız gereken tek şey, tohumları toprağa serpip sulamak.

  10. Sarımsak<br> Bir diş sarımsağı toprağın içine iyice gömün. Ekildikten sonra 10 gün sonra çıkmaya başlayacaktır.

    Sarımsak
    Bir diş sarımsağı toprağın içine iyice gömün. Ekildikten sonra 10 gün sonra çıkmaya başlayacaktır.

  11. Kekik<br> Kekiğin ekildiği saksının altında mutlaka bir kaç delik bulunmalıdır.

    Kekik
    Kekiğin ekildiği saksının altında mutlaka bir kaç delik bulunmalıdır.

  12. Nane<br> Nanenin daha kolay büyümesi için nane tohumlarını bir gece önceden suyun içinde bekletin. Tohumları toprağın üzerine yayın. Tohumların üzerini ince bir tabaka halinde serpin. gün sonra çimlenmeye başlayacaktır.

    Nane
    Nanenin daha kolay büyümesi için nane tohumlarını bir gece önceden suyun içinde bekletin. Tohumları toprağın üzerine yayın. Tohumların üzerini ince bir tabaka halinde serpin. gün sonra çimlenmeye başlayacaktır.

  13. Reyhan<br> Ocak ve şubat aylarında ekimi yapılabilen reyhan bitkisi, küçük bir saksının içinde rahatlıkla yetişebilir.

    Reyhan
    Ocak ve şubat aylarında ekimi yapılabilen reyhan bitkisi, küçük bir saksının içinde rahatlıkla yetişebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası