istanbul üniversitesi sosyal hizmetler bölümü dersleri / Sosyal Hizmet Bölümü Dersler - AKTS Kredileri | Anadolu Üniversitesi

Istanbul Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü Dersleri

istanbul üniversitesi sosyal hizmetler bölümü dersleri

Sosyal Hizmetler Bölümü

Sosyal Hizmetler Bölümü Nedir?

Sosyal Hizmetler Bölümü, bakıma ve yardıma ihtiyaç duyan kişilerin yaşadığı ya da barındığı alanlarda görev alacak meslek mensuplarını yetiştirmeyi amaçlar. İnsanların genel refahını artırmak amacıyla kişilerden ailelere, ailelerden grup ve topluluklara kadar herkesi kapsayan bir disiplin ve çalışma alanı sosyal hizmetler olarak adlandırılır. Bu kişilerin yaşam standartlarını iyileştirmek ve korumak adına yapılan tüm çalışmalar sosyal hizmetler adı altında gerçekleştirilir. Sosyal Hizmetler Bölümü ile ülkede yer alan yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara ulaşmak ve yardım eli uzatmak amaçlanır. Kamu ve özel sektörde çalışma imkanı bulan bölüm mezunları; sosyal değişimi ve gelişimi, bireylerin güçlenmesini ve özgürleşmesini destekler. Sosyal Hizmetler Bölümü insan haklarını, sosyal adalet, ortak sorumluluklara saygı ilkelerini benimser. Yaşam zorluklarıyla mücadele etmek ve daha iyi hale getirmek için kişilerle ve yapılarla çalışılır. Bu hizmetler ulusal veya bölgesel düzeyde sağlanır. Kadın, erkek, yaşlı, çocuk fark etmeksizin desteğe ihtiyaç duyan bireyleri korumak sosyal hizmetin sorumluluğu altındadır. Sosyal Hizmetler Bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin toplumsal sorunlara karşı duyarlı olması, yardım ve sosyal faaliyetlerde etkili bir iletişim sağlayabilecek olması, disiplinli olması, sorumluluk bilincine sahip olması gerekir.

Sosyal Hizmetler Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sosyal Hizmetler Bölümünün eğitimi iki farklı tercih seçeneği sunar. Bunlardan biri 2 yıllık ön lisans diğeri ise 4 yıllık lisans eğitimidir. Türkçe eğitim verilen bölümün lisans programlarının bazılarında İngilizce hazırlık sınıfı da yer almaktadır. Sosyal Hizmetler taban puanı farklılık gösterebilir. Bu bağlamda ilgili bölümü tercih etmek isteyen adaylar, Sosyal Hizmetler sıralamasını göz önünde bulundurarak bir tercihte bulunabilirler. Açıköğretim Fakültesinde de 4 yıl eğitim içeren Sosyal Hizmetler Bölümü yer alır. Örgün ve açık öğretim mezunlarının yasal ve kazanılan haklar açısından bir farkı bulunmaz ancak eğitim içeriği, niceliği, mezuniyet sonrası kazanılan bilgi, beceri ve yetkinlik açısından farklılık gözlemlenebilir. Diğer yandan ön lisans olarak bölümü bitiren kişiler, Dikey Geçiş Sınavına girip yeterli puanı almaları halinde lisans programına geçiş hakkına sahip olabilirler.

Sosyal Hizmetler Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sosyal Hizmetler Bölümünü lisans düzeyinde tercih etmek isteyen kişiler, belli dersleri başarıyla tamamlamaları halinde mezuniyet elde edecektir. Bölümde eğitim süresi boyunca yer alan temel dersler ise şu şekilde sıralanır:

  • Sosyoloji
  • Sosyal Güvenlik
  • Sosyal Hizmet Mevzuatı
  • Sosyal Hizmet Kuramları
  • Psikoloji
  • İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre
  • Hukukun Temel Kavramları
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonunu Planlama
  • Ruh Sağlığı ve Bozuklukları
  • Engellilere Sosyal Hizmet
  • Sosyal Politika
  • Göçmen ve Sığınmacılara Sosyal Hizmet
  • Sosyal Antropoloji
  • Aile ve Çocukla Sosyal Hizmet
  • Sosyal Hizmet Kuruluşları

Bu temel derslerin yanı sıra Felsefeye Giriş, İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre, Aile Hukuku, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Yerel Yönetimler ve Sosyal Hizmet, Evde Bakım Hizmetleri, Sosyal Politika ve Planlama, Sosyal Antropolojiye Giriş, Sosyal Hizmette Görüşme İlke ve Teknikleri gibi önemli dersler de müfredatta yer alır. İki yıllık ön lisans programında okuyan öğrenciler ise Sosyal Hizmete Giriş, İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre, Temel Bakım Hizmetleri, Çalışma Etiği ve daha pek çok dersten sorumludur. Sosyal Hizmetler lisans bölümünü bitiren kişiler Sosyal Hizmetler Uzmanı unvanını elde eder.

Sosyal Hizmetler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Sosyal çalışmacılar toplumun hassasiyet gerektiren gruplarına ve bireylere ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sunmak, destek olmak, refah seviyesini artırmak üzere çalışma gerçekleştirir. Aynı zamanda sosyoloji, psikoloji, toplum gelişimi, siyaset bilimi, ekonomi ve toplum gelişimi gibi sosyal konularda topluma ayak uydurmak ve uygulamak üzere çalışmalar gerçekleştirirler. Sosyal hizmetler mezunu ne iş yapar sorusuna; birey, aile, grup ve topluluk düzeyinde açık ve kapalı mekanlarda sosyal ilişkileri geliştirmeyi ve sosyal terapi sağlamayı hedefler, şeklinde de yanıt verilebilir. Bölüm mezunlarının görevleri arasında suça sürüklenen çocukları topluma kazandırmak, yaşlıların sağlıklı ve güven içerisinde hayat sürmesini sağlamak, engelli bireylerin toplumda erişilebilirliğini desteklemek, her türlü şiddetle mücadele etmek, insan haklarının savunuculuğunu yapmak gibi işlevler de bulunur. Bununla birlikte sosyal hizmet uzmanı; gelir eşitsizliği, yoksulluk ve sosyal adaletsizlik ile mücadele eder. Sosyal hizmetler ne iş yapar sorusuna sahada çalışan ve masa başı çalışan uzmanlar için farklı yanıtlar verilebilir. Sahada çalışan uzmanlar genel olarak yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım götüren, çevre araştırmaları yapan ve çeşitli konferanslarda görev alan kişilerdir. Bu kişiler aktif bir iş halindedir ve insanlarla sıkça iletişim içerisinde olurlar. Masa başı sosyal hizmetler uzmanı ise daha çok devlet bünyesinde araştırma ve analiz yapar. Bu doğrultuda raporlama, gerekli yerlere yardım ulaştırılması konusunda incelemeler yapma, rehberlik hizmeti ile uğraşırlar. Çocuk ve genç bireyler için kreşten üniversiteye dek tüm eğitim ve öğretim kurumlarında öğrencilerin sosyal denge, çevreye uyum ve verimlilik hedefleri doğrultusunda sosyal çalışma sağlarlar. Aynı zamanda öğrencilerin ders verimliliklerini artırmak üzere derslerini etkileyen aile sorunlarının çözülmesi konusunda da destek sağlarlar. Topluma uyum sağlamakta zorlanan kişilerin topluma kazandırılması konusunda çalışma yürütürler.

Sosyal Hizmetler Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Sosyal Hizmetler Bölümünden mezun olan kişiler, sosyal hizmet konusunda faaliyet gösteren tüm iş yerlerinde görev alabilir. Devlet ve özel sektörde iş imkanına sahip olan meslek mensuplarının kamuda çalışabileceği yerler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile Araştırma Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, sosyal yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları, çocuk esirgeme kurumları, çocuk mahkemeleri, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, cezaevleri, Sosyal Sigortalar Kurumu, huzurevleri, sivil toplum kuruluşları olarak belirtilebilir. Devlet hastaneleri, sığınma evleri, özel çocuk bakım yuvaları, emekli sandığı, çocuk izlem merkezleri, engelli rehabilitasyon merkezleri, şiddet önleme ve izleme merkezleri, aile danışma merkezi, belediyeler, hastane ve sağlık ocakları, valilik ve kaymakamlıklar da sosyal hizmet uzmanlarının çalışabileceği yerlerdir. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen Sosyal Hizmetler Bölümü mezunlarının ilgili yıla ait Kamu Personeli Seçme Sınavından yeterli atama puanını alması gerekir. Ancak özel sektörde yer alan kurum ve kuruluşlar için zorunlu sınav koşulu bulunmamaktadır. Bu sektörde ise özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, fabrikalarda, kreş ve ana okullarında görev yapabilirler. Çocuk refahı alanında faaliyet göstermek üzere yetiştirme yurtları, koruyucu aile ve evlat edinme merkezleri, çocuk kulüplerinde sosyal hizmetler uzmanı görev yapabilmektedir. Gençlik refahını artırmaya yönelik olarak öğrenci yurtlarında, gençlik merkezlerinde, üniversitelerde yer alan sosyal merkezlerde ve öğrenci sağlık merkezlerinde de adaylar iş imkanına sahiptir. Sosyal Hizmetler Bölümünden mezun olan kişiler, kamu veya özel sektördeki iş olanaklarını değerlendirerek kariyer elde edebilmektedir. Bu bölümden mezun olanlar, Kariyer.net'ten sosyal hizmet uzmanı iş ilanları seçeneklerini inceleyerek kendileri için en uygun olan ilana başvuruda bulunabilirler.

1.YARIYIL

AKADEMİK VE SOSYAL ORYANTASYON

Meslek Yüksekokulunu, kampüsü, akademik birimleri, idari birimleri, öğrenci kulüplerini tanıtmak; Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği, Yükseköğretim Kanunu, Plato Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hakkında bilgi verme, öğrencileri akademik, sosyal ve kültürel konularda bilgilendirmek üzere 1. sınıf öğrencilerine yönelik tanıtım ve oryantasyon sağlamak.

MESLEKİ SORUMLULUK VE ETİK

Bu derste meslek etiği ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Etik ve ahlak kavramlarını incelemek, Etik sistemlerini incelemek, Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek, Meslek etiğini incelemek, Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelemek, Sosyal sorumluluk kavramını incelemektir.

SOSYAL POLİTİKA

Bu dersin içeriğinde sosyal politikanın tanımı, kapsamı ve içeriği; Türkiye ve dünyadaki refah sistemi ve hizmetlerinin gelişimi; planlama ve kalkınma kavramları bağlamında temel politika alanları (sağlık, barınma, sosyal güvenlik, göç vb.) üzerine tartışmalar yer almaktadır. Dersin içeriği olarak öne çıkan en önemli tanımlama meselesi sosyal politikanın 18.yy Fransız devrimi ve 19.yy Endüstri devriminin etkisi altında oluşan kamusal servislerin, sosyal sigortanın ve kolektif sağlık programlarının nasıl bir alan dahilinde oluştuğunu tartıştırmaktır. Küreselleşmenin sosyal politika üzerindeki etkileri, toplumsal cinsiyet ve sosyal politika, kentsel hareketler ve yerel yönetimlerin sosyal politikaya etkilerinin yanı sıra Türkiye’de sosyal politikanın gelişimi ve de güncel sosyal politikalar tartışılacak.

PSİKOLOJİ

Psikolojinin gelişimi, temel kavramları, konusu ve amacı. Psikolojik gelişim, davranış, algılama, duygu, heyecan ve güdülenme. Öğrenme ilkeleri ve kişilik kuramları. Sosyal psikoloji. Sosyal hizmette psikolojinin önemi. Davranışın temelini oluşturan fizyolojik ve nörobiyolojik süreçler, duyum, algı, öğrenme, koşullanma ve pekiştireç konularını kapsar.

SOSYOLOJİ

Bu ders kapsamında, sosyolojinin ön tarihi, tanımlar ve ön düşünceler, sosyolojinin kurucuları, sosyolojinin bağlamı konuları işlenmektedir. Sosyolojik hayal gücü, kültür, sapma, eşitsizlik, sosyal değişim ve sosyal yapı dâhil olmak üzere temel kuramsal yaklaşımlar ve kavramlar tanıtılmaktadır.

SOSYAL HİZMETE GİRİŞ

Bu ders kapsamında, sosyal hizmetin tanımı, temel kavramları ve yaklaşımları; dünyada ve Türkiye’de sosyal hizmetin tarihsel gelişimi; sosyal hizmetin temel öğeleri ve sosyal hizmet müdahalesi konuları işlenmektedir. Sosyal hizmetin tanımı, temel kavram ve unsurları, sosyal hizmet felsefesi, değerleri, etiği, süreç ve yaklaşımları, Dünyada ve Türkiye'de profesyonel sosyal hizmetin tarihsel gelişimi konuları da işlenmektedir. Profesyonel sosyal hizmetin uygulama alanları ve işlevsel özelliği; sosyal hizmet uzmanının rol ve fonksiyonları ve mesleki kimliği.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI

Bu dersin temel amacı, öğrencilerin mesleki ve akademik hayatlarında gerekli olacak temel yazılımları ve araçları öğrenmeleridir. Bununla birlikte bilgisayarın (ve internet’in) yeni kullanım alanları dersin ele aldığı konular arasında bulunmaktadır.

Günümüzde çalışma hayatimizin vazgeçilmez bir parçası haline gelen Microsoft Office yazılımlarını öğretmek ve uygulamalar yaptırmak Bil102 dersinin esas omurgasını oluşturmaktadır. Bu ders ile birlikte öğrenciler Word, PowerPoint, Excel, Outlook ve Windows 7 hakkında temel ve ileri düzey bilgiler edinerek bu yazılımları aktif olarak kullanabilecek hale geleceklerdir.

2. YARIYIL

TEMEL HUKUK

Toplum hayatı, hukukun toplumdaki fonksiyonu, toplum hayatını düzenleyen kurallar, hukuk kurallarının sınıflandırılması, hukuk, ahlak, hukuki değerler, hukukun bilimselliği, hukuk düzeni, pozitif–tabii hukuk, değişik hukuk tanımları, hukukta yaptırım sorunları, hak kavramı, hukuk normlarının niteliği, hukuk normları hiyerarşisi; Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ, genelge ve yönerge kavramları.

TEMEL BAKIM HİZMETLERİ

Bu dersin amacı, evde bakım hizmetlerinin içeriğini, kapsamını, veriliş biçimini, hizmet verdiği grupları tanımaktır. Dünyada evde bakım hizmetlerinin uygulanış şekilleri dersin kapsamı içindedir.

SOSYAL HİZMET KURULUŞLARI

Bu ders kapsamında, sosyal hizmet kuruluş türleri ve sosyal hizmet örgütlerinin temel özellikleri anlatılmaktadır. Çocuklara yönelik hizmet veren sosyal hizmet kuruluşları, gençlere yönelik hizmet veren sosyal hizmet kuruluşları, Özel gereksinim grupları, yaşlı ve engellere yönelik hizmet veren sosyal hizmet kuruluşları anlatılmaktadır. Kuruluşların sosyal refahın gelişmesindeki rol ve yükümlülükleri; Türkiye'de kuruluşların sosyal hizmetlere ilişkin sorumlulukları; sorunlarla ilgili örnek olaylar ve sosyal hizmetin yerel ve yerinde müdahalesi.

İLKYARDIM

İlkyardımın tanımı, amacı ve önemi; ilk yardımcının tanımı ve nasıl olması gerektiği; ilkyardım gerektiren acil durumlar ve temel yaşam desteği; yetişkinlerde ilkyardım gerektiren kazalar, yaralanmalar, yanıklar, donma, güneş çarpması, zehirlenme, boğulma, kırık-çıkıklar, yaralıların taşınması, solunum ve kalp durmasında ilk yardım, bebeklerde ilkyardım konuları incelenmekte; ayrıca pratik bilgi ve beceriler kazandırılmaya çalışılmaktadır.

TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI

Bu ders kapsamında, Türk toplumunun kültürel ve sosyal yapısının tarihçesi ve analizi, Türkiye'nin toplumsal yapısının gelişme özellikleri, kır, kent ve gecekondu toplumları, gelenekler ve görenekler, sosyal normlar ve değer yargıları konuları işlenmektedir. Ülke ekonomisinin tarihçesi, Türk ekonomik hayatının kurumsal esasları, yaşama standartlarını etkileyen sosyal ve ekonomik etkenler, Atatürk devrimleri ve Türkiye, modern Türkiye'de kültür ve kültürel değişim, ekonomi, aile, politika, eğitim, nüfus, yoksulluk konuları da işlenmektedir.

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ VE STANDARTLARI

Kalite kavramı, standart ve standardizasyon; iş sağlığı ve güvenliğinde kalite-kontrol, standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, yönetim kalitesi ve standartları; çevre standartları; kalite yönetim sistemi modelleri, kalite kontrol içerikli TSE, ISO, Ohsas ve ILO standartları. yönetim sistemi, yaklaşımı ve tarihçesi, ISO 9001 (tasarım, geliştirme, üretim, kurulum ve serviste kalite, güvence için kalite sistemler modeli), ISO 14001 (çevre yönetim sistemi), Ohsas 18001 (iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi) sistemlerin ortak yönleri ve entegre edilmesi; toplam kalite felsefesi, yönetim sistemi ve toplam kalite, toplam kaliteyi uygulayan kuruluşların sunuşları, kazançları ve uygulama aşamaları.

3. YARIYIL

SOSYAL GÜVENLİK

Sosyal güvenlik kavramı ve sosyal güvenliğin tarihsel gelişimi konuları işlenmektedir. Sosyal güvenliğin yöntemleri: Sosyal sigortalar ve sosyal yardımlar. Dünyada ve Türkiye'de sosyal güvenlik sistemlerinin karşılaştırmalı analizi ve sosyal hizmetlerin sosyal güvenlikle ilişkisi konuları işlenmektedir.

SOSYAL HİZMET YÖNETİMİ VE MEVZUATI
Örgüt ve yönetim kavramı, örgüt ve yönetim kuramlarının sosyal hizmet yönetimi yönünden değerlendirilmesi, sosyal hizmet örgütlerinde yönetim ve yönetici yeterlikleri, sosyal hizmetlerin yapılandırılması ve yürütülmesinde kullanılan kanun ve yönetmelikler hakkında uygulama süreçlerine dönük bilgi sahibi olunur.

SOSYAL HİZMET UYGULAMALARI
Sosyal hizmet uygulamalarının kavramsal ve kuramsal çerçevesi, Merkezi yönetim düzeyinde Aile, Çalışma ev Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet bakanlığı; yerel yönetim düzeyinde ilçe ve büyükşehir belediyeleri, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından gerçekleştirilen sosyal hizmet uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunur ve uygulamalar örnek vaka incelemeleri üzerinden analiz edilebilir.

İNGİLİZCE 

Sınıfların düzeyleri dikkate alınarak, hazırlık sınıfının devamı olacak nitelikte, “upper-intermediate” veya “advanced” düzeyde kitaplar ve / veya ders materyali kullanılır; dinlediğini anlama, konuşma, okuduğunu anlama ve yazma becerilerini geliştirici uygulamalar yaptırılır. Öğrencilerin medya alanındaki sözcük dağarcıklarının geliştirilmesi hedeflenir. Sınıfların düzeylerine göre her öğrenciden 4. 5. veya 6. seviyede yalınlaştırılmış ya da orijinal roman veya hikâyelerden en az 1 adet özet yazması istenir.

GENEL İLETİŞİM

Bu ders, kişilerarası iletişimin pratik ilkelerini öğrenme ve günlük hayata uygulama fırsatı sunmaktadır. Öğrencilere gerek kişisel gerekse profesyonel yaşamlarındaki iletişimlerini geliştirebilmelerine yönelik çok çeşitli strateji ve teknik tanıtılmaktadır. Ders, öğrencilerin iletişimlerindeki düzen, açıklık, detayların öneminin farkında olmalarını sağlamak üzere sözlü, sözel-olmayan ve yazılı iletişimdeki tuzakların farkına varmalarına yardımcı olacak aktiviteler sunmaktadır. Ders ayrıca is iletişiminin farklı metotları ve çeşitli is iletişimi araçları hakkında pratik bilgiler sağlamaktadır.

İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI

İş sağlığı ve güvenliği kavramı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin tarihi gelişimi, genel bilgiler, iş sağlığı ve güvenliğine bütünsel yaklaşım, iş yerinde risk önleme kültürü, güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yeri, güvenlik kültürünün oluşturulması ve devamlılığının sağlanması, iş sağlığı ve güvenliğinin temel prensipleri, iş sağlığı ve güvenliğini işletme yönetimindeki yeri, sağlıklı ve güvenli yaşam. Dünya’da iş sağlığı ve güvenliği kavramının tarihsel gelişimi, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği kavramının tarihsel gelişimi, Dünya’da güncel iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri, ILO sözleşmeleri, AB düzenlemeleri; tehlike ve risk kavramları; iş kazası ve meslek hastalığı tanımları; iş kazalarının maliyeti, iş kazalarının nedenleri; tehlikeli hareketler ve tehlikeli durumlar, fiziksel risk etmenleri, kimyasal, biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, mesleki riskler; önleyici iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı; çalışma ortamı gözetimi; işyeri örgütlenmesi; sağlık gözetimi ve işyeri hekimliği; işveren, işveren vekili ve iş güvenliği uzmanlarının iş kazasındaki sorumluluğu, sağlık gözetimi ve meslek hastalıkları

4. YARIYIL

GÖÇ VE SOSYAL HİZMETLER

Öğrencilerin, ulusal ve uluslararası ölçekte göç politikaları ile göçmenlerin, mültecilerin ve sığınmacıların ihtiyaç ve sorunlarına yönelik sosyal hizmet program ve uygulamalarını kavraması. Sosyal hizmet alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, birey, aile ve topluma yönelik müdahaleler yapma ve göçmenlerin yaşam ve çalışma koşullarını geliştirir.

SOSYAL HİZMETTE GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ

İletişimin kavramsal yönü (tanımı, amacı, özellikleri), iletişimin öğeleri, iletişimi etkileyen faktörler, etkileşim, iletişim teknikleri, sözlü sözsüz iletişim, iletişimde vücut dilinin kullanılmasının öğrenilmesi. Toplumsal gruplarla etkin iletişim kurmanın önemi ve yöntemleri hakkında genel yaklaşımların incelenmesi; yaşlı, çocuk, genç, kadın ve yetişkin suçlu gibi özel gruplarla sorunlarının çözümünde etkili iletişim, görüşme yöntem ve tekniklerinin öğrenilmesi dersin önemli konularındandır.

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ

Bu dersin amacı; Atatürk İlke ve İnkılapları dersinin kapsadığı yakın dönem Türkiye tarihinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel olguları, Atatürk ve devrimleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Öğrencilere tarihi ve tarihle ilgili metinleri sevdirmek, öğrencilerin tarihsel olaylara çok yönlü bir şekilde bakabilmesini sağlamak ve disiplinler arası bir yaklaşım etrafında, öğrencileri, başta tarih olmak üzere farklı Sosyal Bilimlerin temel kuramsal kavramları, tartışmaları ve düşünce yöntemleri ile tanıştırmaktır.

TÜRK DİLİ

Bu dersin amacı; öğrencilere, anlama ve ifade etmeyle ilgili temel beceriler kazandırmak, edebi metinleri okuma ve çözümleme pratiği sağlamak, proje yazmak ya da sunu hazırlamada yararlı olacak kompozisyon yöntemlerini öğretmektir.

BİTİRME PROJESİ

Öğrencilere içinde yaşadıkları topluma ve diğer insanlara karşı sorumluluk duygusu kazandıracak, Yaşadıkları çevre ve kentin sorunlarına duyarlılıklarını arttıracak, Öğrencilerin sosyal eşitsizliklere duyarlılığını ve ihtiyacı olan kesimlerle dayanışma duygusunu geliştirecek, Öğrencilerin üniversiteye ve topluma aidiyet duygularını geliştirecek, Öğrencilerin girişimcilik ve inisiyatif alma kapasitelerini arttıracak, Öğrencilerin kendi aralarında ve kamusal aktörlerle işbirliği yaparak ekip çalışmasına yatkınlıklarının geliştirecek, Öğrencilerin kişisel potansiyellerinin gelişimine katkıda bulunmasını sağlayacak ortak bir sorumluluk projesi yürütmeleri beklenmektedir.

STAJ

Staj yapmanın amacı öğrencilerimize meslekleriyle ilgili işyerini yakından tanımak, öğrenim süreleri içinde kazandıkları bilgi ve deneyimlerini pekiştirmek, almış oldukları teorik bilgileri kullanabilme ve uygulamaya aktarma becerisini kazandırmak, mesleki alanda yaşanan teknolojik değişimleri izlemelerini ve tanımalarını sağlamaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası