hıyaneti vataniye kanunu amacı / Hıyanet-i Vataniye Kanunu ve İstiklâl Mahkemeleri kurulması | Atatürk Araştırma Merkezi

Hıyaneti Vataniye Kanunu Amacı

hıyaneti vataniye kanunu amacı

Hıyaneti Vataniye kanunu nedir, neden ve ne zaman &#;ıkarılmıştır? Amacı hakkında bilgi

Haberin Devamı

19 Mayıs tarihinde başlayan Kurtuluş mücadelesi, büyük bir zafer ile nihayetlenmişti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna doğru giden bu mücadele sırasında, birçok farklı kanun zaman zaman çıkarıldı. Bu kanunlar içerisinde özellikle hıyanet-i vataniye kanunu oldukça önemli bir yere sahiptir.

Hıyaneti Vataniye Kanunu Nedir?

 Hıyanet-i Vataniye Kanunu 19 Nisan tarihinde çıkarıldı. Aynı zamanda 12 Nisan tarihine kadar yürürlükte kalan en önemli kanunlar içerisinde gelmektedir. Özellikle Kurtuluş mücadelesini daha güçlü hale getirmek ve meclis idaresini kuvvetlendirmek amaçlı öne çıkan bir kanun olarak verilmektedir.

 O dönem kurtuluş mücadelesi esnasında ona karşı çıkan birçok kişi ya da grup bulunuyordu. Bu sebepten dolayı kurtuluş mücadelesine karşı çıkan kişiler, hıyanet-i Vataniye kanunun çıkması ile beraber vatana ihanet ile suçlandı. Böylece ülkenin kurtuluşuna giden mücadele çok daha kolay ve güçlü hale geldi.

Haberin Devamı

Hıyaneti Vataniye Neden Çıkarılmıştır?

 En çok merak edilen konular içerisinde hıyanet-i vataniye kanunu neden çıktığı geliyor. Bu doğrultuda hıyanet-i Vataniye kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 2. kanunu olarak ifade edilmektedir. I. Dünya Savaşı esnasında çıkarılmış Hıyanet-i askeriye kanunu kapsamında esinlenmiş bir kanundur. O dönem henüz otoritesi ve Meşrutiyeti tartışmalı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yönelik direnişi kırmak amaçlı ortaya çıkarılmış bir kanundur. Bu amaç doğrultusunda çıkarılan kanun zaman içerisinde önemli bir rol oynadı ve Kurtuluş Savaşı'nın daha hızlı ve güçlü biçimde ilerlemesine olanak sağladı.

Hıyaneti Vataniye Kanunu Ne Zaman Çıkarılmıştır?

 Hıyanet-i Vataniye Kanunu aynı zamanda çıkarılmış olduğu tarihi açısından da oldukça önemlidir. Çünkü Kurtuluş Savaşı için en gerekli olan dönemde çıkarılan kanun, özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni olan inancın ve gücün daha etkili hale gelmesine imkan verdi. Bu doğrultuda 19 Nisan yılında çıkarılan kanun, Kurtuluş mücadelesi boyunca devam etti ve etkisini gösterdi. Tabii bu kanunun daha öncesi hikayesi de bulunmaktadır.

Haberin Devamı
  1. Dünya Savaşı döneminde aynı amaçla çıkarılan hıyanet-i askeriye kanunu üzerinden esinlenilmiş bir kanundur. Yani mücadeleye katılmamakla beraber, TBMM'ye karşı diriliş gösteren kişilerin vatana ihanetle sonuçlanacağı bir mantığa sahiptir. Etkili olmasıyla beraber de ülkenin dört bir tarafındaki düşmanlara karşı önemli bir başarı elde edildi.

Hıyaneti Vataniye Kanunu Amacı Hakkında Bilgi

 Şüphesiz en önemli unsur hıyanet-i Vataniye kanunu amacıdır. Bu amacın temelinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin otoritesi ve meşrutiyetini daha etkin ve güçlü hale getirmekti. Henüz yeni kurulmuş olan bir meclis olması ile beraber, halk arasında tanınması gerekmekteydi ve aynı zamanda güvenilir olması gerekirdi. Bunun sağlanması ve meclisin amacın ne olduğunu gösterebilmek için ise, hıyanet-i Vataniye Kanunu oldukça önemli bir etki sağladı. Tabii bu doğrultuda hıyanet-i Vataniye Kanunu maddeleri önemli bir yer tutuyor.

 - Meclis iradesine karşı isyanları engellemek

 - Kuvayi Milliye dışında iş yapan kişileri engellemek

Haberin Devamı

 - Kurtuluş mücadelesini kötüleyenlere karşı mücadele etmek

 - Vatana ihanetle suçlanan kişilerin cezalandırılmasını sağlamak

 Genel olarak yukarıdaki maddeler ile beraber hıyanet-i Vataniye kanuna amacını önemli şekilde ortaya koymaktadır. Böylece kurtuluş mücadelesine karşı düşmanlık edenler ve isyan çıkaranlar önemli oranda geri adım attı. Bu da ülkenin birçok farklı cephesinde başarılar elde edilmesindeki en önemli unsurlar içerisinde yer aldı.

Efendiler, Meclis, 29 Nisan tarihinde Hıyanet-i Vataniye Kanunu&#;nu () ve sonraki aylarda İstiklâl Mahkemeleri Kanunları&#;nı da çıkarmakla, inkılâbın tabiî gereklerini yerine getirmiş oldu.

Efendiler, İstanbul&#;un işgalinden sonra başlayan birtakım yıkıcı akımlara, olaylara, isyanlara dokunmuştuk. Bunlar hızla memleketin her tarafından biribiri ardınca ortaya çıktı ve sürüp gitti.

İstanbul&#;da Damat Ferit Paşa, derhal yeniden iktidar mevkiine getirildi. Damat Ferit Paşa Kabinesi, İstanbul&#;daki bütün yıkıcı ve hain kuruluşların meydana getirdiği blok, bu blokun Anadolu içindeki bütün isyan teşkilâtı, bütün düşmanlar ve Yunan ordusu elbirliği ile aleyhimizde faaliyete geçtiler.

Bu ortak saldırı politikasının talimatı da, Padişah ve Halife&#;nin, düşman uçakları da dahil olduğu halde, her türlü vasıtayla memlekete yağdırdığı «Padişah&#;a karşı ayaklanma» () fetvasıydı.

Bu genel, çeşitli ve haince saldırılara karşı, biz de, daha Meclis açılmadan önce, Afyonkarahisarı&#;nda, Eskişehir&#;de ve bütün demiryolu boyunda bulunan düşman birliklerini Anadolu&#;dan çıkarmak, Geyve, Lefke (), Carablus () köprülerini yıkmak ve Meclis toplanır toplanmaz Anadolu ulemâsının fetvasını almak suretiyle karşı tedbirlere giriştik.


 

) Vatan Hainliği Kanunu&#;nu.

) Hurûc ale&#;s-sultan.

) Bugünkü Bilecik&#;e bağlı Osmaneli ilçesi.

) Bugünkü Urfa ilinin Birecik ilçesine bağlı Barak bucağı.

kaynağı değiştir]

"Hıyanet-i Vataniye Kanunu". funduszeue.info 24 Temmuz tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz &#; 24 Temmuz tarihinde kaynağından arşivlendi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası