akıl anlamı nedir / Akıl Ne Demek? - Türkçe Kelime Anlamı

Akıl Anlamı Nedir

akıl anlamı nedir

FAAL AKIL NEDİR?

Klasik dönem akıl tasavvurlarına bağlı olarak üretilmiş olan faal akıl kavramı, suretleri kabul etme potansiyelinin bilfiil hale gelmesi veya getirilmesi anlamına gelir. Akıl sözlükte engellemek, alıkoymak ve bağlamak anlamlarına gelir. Terim olarak ise klasik felsefede insan ruhunu veya nefsini yanıltıcı bilgiden koruyan, algıları düzenleyen ve bilinçli düşünme işlevinin kaynağı olan yeti anlamına gelir. Sokrates, Platon ve Aristoteles'te akıl, aldatıcı bilgiye karşı, tutarlı ve doğru düşünce işlevi anlamına gelir. İlk sistematik felsefi teorilerin kurucusu olan Aristoteles (ö. MÖ ) felsefesinde "psükhe"nin yani nefsin bir parçası olan ve düşünme işlevi olan, insani meleke ve yetenek anlamına gelir. Buna göre bitkiler, hayvanlar ve insanlar nefs veya ruh sahibi varlıklar olarak kabul edilmiş ve aralarında ayrıştırıcı bir niteliğin veya işlevselliğin bulunması, potansiyel olarak insan nefsinin ayırt edici özelliği olan natık olmayı öne çıkarmıştır. Natık olma aynı zamanda pek çok anlama işaret etmektedir ki bunların her biri sadece insan türüne özgü anlamlardır. Konuşma, düşünme ve düşünebilmenin kurallarını üretebilme, bu anlamların en temel olanlarıdır. Bu yüzden natık olma aynı zamanda akıllı varlık olma anlamını taşımaktadır.

Felsefe tarihi boyunca en çok etkili olan akıl anlayışlarından biri Aritoteles'in akıl teorisidir. Nefsi incelediği "peri psükhe" yani nefs/ruh üzerine isimli kitabında, kendi sisteminin temel kavramları olan kuvve ve fiil kavramlarına bağlı olarak insan aklını kuvve halinde olan ve fiil halinde olan diye iki kısma ayırmıştır. Buna göre kuvve halindeki akıl kabul ediciliği özellikle de suretleri ve biçimleri kabul ediciliği açısından fiil haline gelebilme imkanına sahip olan akıl diye tarif edilebilir. Fiil haline gelmiş olan akıl ise "Faal Akıl" veya "Active İntellect" adını alır. "Faal akıl düşünmenin fail sebebi olarak nasıl bir mahiyete sahiptir?" şeklindeki bir soru asırlar boyunca değişik şekillerde faal akıl anlayışının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Orta Çağ boyunca felsefi tartışmaların önemli meselelerinden olan akıl meselesi faal akıl tartışmalarıyla sistemik formülasyonların üretilmesine sebebiyet vermiştir. Bu anlamda Farabi (ö. ), İbn Sina (ö. ) ve İbn Rüşd (ö. ) gibi düşünürler faal aklı ve bilkuvve insan aklını daha geniş varlık şemalarının bir parçası haline getirmişlerdir. Her birinin anlayışına göre faal akıl, insan aklını, düşünme kuvvesine sahip olduğu halden fiilen düşünür olduğu hale ulaştırır. Her bir filozof faal aklın bu vazifeyi nasıl ifa ettiğini kendince açıklamıştır. Bu filozoflara göre, mücerret akıllar hiyerarşisi Tanrı'dan sadır olan İlk Akıl'dan başlayarak varlık hiyerarşisiyle simetrik bir düzen oluştururlar. Faal akıl bu akıllar dizisinin bizim varlık evrenimize kadar uzanan zincirin en son halkasıdır. En temel işlevi ay-altı alemin tamamının veya bir kısmının aşkın sebebi olarak varlığı ve bilgiyi bizim evrenimizi zihinsel olarak aydınlatan bir Güneş gibi etkinleştirip mükemmelleştirmektir.

YAZAR

Muhittin Macit

 

GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

Son dakika haberler, köşe yazılar, ekonomi, magazin, siyaset, spor gündeminin tek adresi seafoodplus.info; seafoodplus.info haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, haberler izinsiz olarak kopyalanamaz ve başka yerde yayınlanamaz.

kaynağı değiştir]
Vikisözlük'te Akıl ile ilgili tanım bulabilirsiniz.

Akıl Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?

Haberin Devamı

 Akılın eş anlamlısı birkaç kelimeden oluşur. Akıl kelimesinin eş anlamlısı bellek, us, beyin, hatıra, kanı kelimeleridir. Akıl kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamı birkaç manaya gelmektedir. Akıl kelimesinin anlamı aşağıda belirtilmiştir: 

 - İnsanlarda anlama, düşünme ve kavrama gücü.

 - Öğüt verilen yol.

 - Düşünce, kanı

 - Bellek. 

Akıl Eş Anlamlısı

Anlamları aynı fakat yazılışları farklı kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu kelimeler cümle içerisinde aynı anlama geldiğinden birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Akıl kelimesi de bunlardan birisidir.Akıl Eş Anlamlısı us, bellek, beyin, hatıra, kanı ve karın kelimeleridir. 

Akıl Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?

Eş anlamlı kelimesinin diğer bir adı da anlamdaş veya yakın anlamdır. Böylece Akıl kelimesinin anlamdaşı veya yakın anlamlı kelimesi bellek, us, hatıra, kanı, karın kelimeleridir. Böylelikle cümle içerisinde akıl kelimesinin yerine eş anlamlı bu kelimeler de kullanılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir