makattan kan gelmesi / Makattan kan gelmesi hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makattan Kan Gelmesi

makattan kan gelmesi

Makattan kan gelmesi hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makattan kan gelmesi hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makattan kan gelmesi, birçok hastalığa işaret edebilir. Bunların içerisinde anal fissür, anal apse, hemoroid, rektum kanseri gibi rahatsızlıkları sayabiliriz. Genellikle dışkılarken kanama şeklinde görülür. Ancak zaman zaman iç çamaşıra da sızabilir.

Anal Fissür: Makat çatlağı olarak da bilinen rahatsızlık, genellikle makattan kan gelmesi ile fark edilir. Rahatsızlık esnasında dışkılarken kanama görülebilir.

Anal fissür, kişinin yaşamını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıktır. Makat çatlağı olarak da bilinen bu hastalık, genellikle kabızlık ve ishal gibi dışkılama sorunlarından sonra görülür.

Anal bölgede çok sayıda sinir ucu bulunur. Dolayısıyla bu noktada gelişen anal fissür sorunu kişilerin bunu net bir şekilde hissetmesine neden olur. Bu rahatsızlığın giderilmesi sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Bu bağlamda anal fissür tedavisi için genel cerrahi bölümündeki uzman doktorlara başvuru yapmalısınız.

Anal fissür tedavisinde iki yol izlenir. Birincisinde ameliyatsız yani hastalığın ortaya çıkmasına neden olan sebeplerin bitirilmesi ile ilgili adımlar atılır. Özellikle kabız nedeniyle sıklıkla karşılaşılan rahatsızlık, bu hastalığın bitirilmesi ve gerekli adımlara dikkat edilmesi ile ortadan kalkabilir. Hasta bu dönemde lifli gıdalar tüketerek, bol su içerek ve yeme içme düzenini oturtarak hastalığı yenebilir. Ayrıca yine bu dönemde ılık suya oturmak faydalı olabilir.

Makat çatlağı tedavisi için izlenecek ikinci yol ise ameliyattır.  Bölgede kasların gerilmesi ile oluşan gerginlik doktor müdahalesi ile düşürülür ve çatlağın düzelmesi için gerekli önlem alınmış olur.

Makat bölgesinde meydana gelen çeşitli durumların sebep olduğu bir hastalıktır ve çatlak oluşumu ile kendini göstermektedir. Dışkılama güçlüğü ve aşırı ıkınma sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık ayrıca yetersiz sıvı alımı ile de görülmektedir. Adeta cam parçası çıkarılıyormuş gibi bir hissiyat uyandırır ve makatta hafif düzeyde kanamalara yol açar. Çatlaklar yani yırtılan bölge kanama yaparak kişi ara sıra iç çamaşırında ve tuvalet kağıdında pembe renkte kan gözlemleyebilir.

Anal fissür tedavisi yapılmayıp ertelendiğinde kişinin tedavi oranı düşmekte ve yaşamı bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Sürekli kanama yapan bölge enfeksiyonlar için açık bir kapı görevi görebilir ve kişinin sağlığını tehlikeye sokabilir. Makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür akut ve kronik olarak iki evresi bulunmaktadır. Akut makat çatlağı tedavisi ılık oturma banyoları, ağrı kesici ilaçlar, dışkı yumuşatıcı kremler ile sağlanabilir. Fakat öncelikle kabızlığın sebebi araştırılarak ortadan kaldırılmaktadır ve bunun için de sağlıklı, dengeli bir beslenme programı hazırlanır. Kronik makat çatlağı tedavisinde tek çözüm cerrahi yöntemlerdir.

Anal Apse: Makat oldukça hassas bir bölgedir. Dolayısıyla burada oluşacak apse şişkinliğe yol açar ve zamanla apselerin boşalması ile birlikte kan görülebilir.

Hemoroid: Rektum ve anüsün alt kısmında gelişen genişlemiş damarlar anlamına gelmektedir. Basur da denilir ve genişleyen damarlar şişerek tahriş oluşturmaktadır. Halk arasında basur olarak bilinen rahatsızlık, anal bölgedeki damarların fazla şişmesi sonucunda ortaya çıkar. İç ve dış hemoroid olmak üzere iki türlüdür. En zorlayıcı olanı iç hemoroiddir.

Rektum Kanseri: Yine anal bölgede görülen bir başka rahatsızlıktır. Rektumdaki poliplerden kaynaklanmaktadır. Kolorektal kanserler grubuna giren rektum kanseri, kalın bağırsağın son cm’lik bölümünde oluşan kanserdir. Makat bölgesinde kansere bağlı olarak kan görülmektedir.

Makattan kan gelmesi tedavisi nasıl yapılır?

Makattan kan gelmesinin tedavi edilebilmesi için ilk önce neden kan geldiğinin araştırılması gerekmektedir. Makattan kan gelmesi eğer anal fissüre bağlı gelişmişse akut halde iken oturma banyoları, ilaç tedavisi ve kremlerle tedavi edilebilir fakat makat çatlağı ilerlemiş olan hastalarda tek tedavi yolu cerrahi olan yöntemlerdir.

Makattan kan gelmesi aslında bir rahatsızlık olarak nitelendirilmez. Dolayısıyla tedavisi için öncelikle hangi hastalığın belirtisi olduğunu tespit etmek gerekir. Buna uygun yol ve yöntemler izlenerek rahatsızlığın da önüne geçilmiş olur.

Makattan kan gelmesi durumunda kişinin vakit kaybetmeden doktora görünmesi gerekir. Çünkü hangi nedenle bunun geldiğinin tespiti ileride daha ağır durumlarla karşılaşmasının da önüne geçer.

Makattan kan gelmesi tedavi edilmezse ne olur?

Makattan kan gelmesi zamanında tedavi isteyen bir durumdur ve mutlaka alanında uzman doktorlar ile görüşerek nedenleri araştırılıp tedavi olunmalıdır. Makattan kan gelmesine sebep olan hastalıklar tedavi edilmez ise çok daha ciddi başka rahatsızlıkları gün yüzüne çıkarabilir. Asla ihmal edilmemesi gereken makat hastalıklarının uzman doktorlarla birlikte tedavisi sağlanmalıdır. Zamanında teşhis ve tedavisi yapılmaz ise geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilmektedir. Siz de eğer bu rahatsız edici hastalıklardan kurtulmanın yollarını arıyorsanız mutlaka uzman doktorlarla görüşüp tedavi olmalısınız.

Makattan kan gelmesi konusu çok ciddiye alınması gerekiyor. Birçok rahatsızlığın temel sebebi olduğu için hangisine yakalandığınızı tespit ettirmeniz ve buna uygun tedaviyi almanız için bu oldukça önemlidir. Eğer bu rahatsızlığınızı tedavi ettirmezseniz ileride kansere kadar giden rahatsızlıklarla baş başa kalabilirsiniz. Hastalığınızın ilerlemesini durdurmak ve daha sağlıklı bir yaşam için mutlak suretle uzman hekime görünüp, tedavisini yaptırmalısınız.

Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Normal mi?

Hamilelikte makattan kan gelmesi aslında oldukça sık karşılaşılan bir durum. Zira bu dönemde anne adayları kabızlık, hemoroid veya anal fissür gibi problemlere daha açık hâle geliyor. Dolayısıyla hamilelikte dışkıda kan olması da çoğu zaman bunlara bağlı olarak gerçekleşiyor. Bununla birlikte polipler, crohn veya ülseratif kolit gibi hastalıklar da hamilelikte makattan kan gelmesine neden olabileceğinden, böylesi bir durumda mutlaka muayene olmak ve kanamanın nedenini öğrenmek gerekiyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte makattan kan gelmesi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!

Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Normal mi?

Hamilelik, bir kadının vücudunda pek çok değişikliğe yol açar. Örneğin hormonlar nedeniyle sindirimin yavaşlaması ve bebeğin büyüdükçe sindirim organlarına baskı yapması kabızlığı tetikleyebilir. Bu durumda hamilelikte dışkıda kan görmek oldukça olasıdır. Bununla birlikte yine yaşanan değişimler anne adaylarını hemoroid ve anal fissür gibi rahatsızlıklara daha yatkın hâle getirdiğinden, bunlara bağlı olarak da hamilelikte makattan kan gelmesi söz konusu olabilir. Böylesi bir durumda muayene olmak ve kanamanın nedenini mutlaka öğrenmek gerekir. Ciddi olasılıklar ekarte edildikten sonra doktorun önerdiği yaşam tarzı değişiklikleri ve tedaviye uyum sağlayarak şikâyetler hızlıca giderilebilir.

Hamilelikte Rektal Kanama Neden Olur?

Hamilelikte makattan kan gelmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bazı olasılıklar ise şu şekildedir:

1. Kabızlık

Hamilelikte rektal kanamanın en sık karşılaşılan nedeni kabızlıktır. Zira hamilelikte artan bazı hormonlar kabızlığı tetikleyebiliyor. Bunu önlemenin yolu ise bol su içmek ve lif açısından zengin gıdalarla beslenmektir. Aynı zamanda riskli bir gebelik söz konusu değilse, egzersiz veya yürüyüş gibi aktivitelerle de kabızlığın önüne geçilebilir. Buna ek olarak kullanılan demir takviyeleri de kabızlığa yol açabileceğinden, eğer demir takviyesi kullanıyorsanız doktorunuzdan en az yan etkiye neden olabilecek takviyeyi önermesini rica edebilirsiniz.

2. Hemoroid

Hamilelik sırasında pelvis, rektum ve makat da dahil olmak üzere vücudun her yerine kan akışı artar. Bebek büyüdükçe ve iç organlara baskı yapmaya başladıkça rektal kan damarları şişip hemoroide neden olabilir. Ağrı, kaşıntı gibi semptomlara yol açan hemoroid bazen kanamaya da sebep olabilir. Eğer hamilelikte rektal kanama sebebi hemoroid ise doktorunuz bol su içmenizi ve lifli gıdalarla beslenmenizi isteyecektir. Ayrıca şikâyetlerinizi hafifletmek için topikal kremler reçete edebilir, soğuk kompresler yapmanızı önerebilir.

3. Anal Fissür

Anal fissür, anüsün mukozal astarında yırtılma olmasıdır. Genellikle kabızlıktan kaynaklanan anal fissür, parlak kırmızı kanamaya ve ciddi bir ağrıya yol açabilir. Bunu tedavi etmek için doktorunuz oturma banyosu yapmanızı önerebilir ve daha fazla lifli besinler tüketmenizi tavsiye edebilir. Ayrıca çatlağın daha hızlı iyileşmesi için bazı topikal kremler reçete edebilir.

Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Normal mi?

4. Polipler

Polipler, kolon veya rektumun iç astarının içine doğru çıkıntı yapan küçük lezyonlardır. Artan kilo, sigara kullanımı ve yaşın ilerlemesiyle birlikte daha sık görülürler. Çoğu iyi huyludur ancak koyu renkli kanamalara sebebiyet verebilirler. Ayrıca dışkının siyah ve kokulu olmasına da neden olabilirler.

5. Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit ve Proktit

Bunların hepsi, sindirim sisteminin çeşitli bölgelerinde aralıklı iltihaplanmaya neden olabilen hastalıklardır. Hamilelik sırasında alevlenerek kanamaya yol açabilirler. Neyse ki hiçbirinin hamilelik üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

Hamilelikte Dışkıda Kanı Önlemek İçin İpuçları

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere, hamilelikte rektal kanama denilen durumun en sık karşılaşılan sebebi kabızlıktır. Bu nedenle kabızlığı kontrol altına almak, çoğu durumda kanamayı önleyecektir. Bununla birlikte daha ciddi olasılıkları ekarte etmek için mutlaka muayene olun.

  • Günlük öğünlerinizdeki lif miktarını artırmaya çalışın.
  • Gün içinde yeterince sıvı aldığınızdan emin olun. Minimum 8 – 10 bardak su içmeye dikkat edin.
  • Eğer riskli gebeliğiniz yoksa ve doktorunuz aksini önermiyorsa günlük rutininize egzersiz veya yürüyüş ekleyin.
  • Kullandığınız demir takviyeleri kabızlığı tetikleyebileceğinden doktorunuzdan en az yan etkiye neden olan takviyeyi önermesini rica edin.
  • Hemoroid veya anal fissürünüz varsa tuvalet sonrası temizliği olabildiğince nazik yapın.
  • Doktorunuz önerdiyse günlük oturma banyosu deneyin.
  • Ağrı veya kaşıntı için doktorunuz topikal krem veya ilaç reçete ettiyse bunları düzenli bir şekilde kullanın.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Dışkının Siyah Olması Normal mi?

Kaynak: 1

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Rektal kanama (makattan kan gelmesi) neden olur, nasıl tedavi edilir?

Mutlaka doktora başvurun

Böyle bir durum en kısa zamanda bir genel cerraha başvurmayı gerektiren bir durumdur. Araştırma öncelikle üst ve alt sindirim sistemine yöneliktir ve çoğunlukla endoskopik bir işlemdir. Mideye (gastroskopi) ve kalın bağırsağa (kolonoskopi) yapılacak bir inceleme çoğunlukla hastalığın yerini göstermek için yeterli olur. Makattan kanama şikâyetinin sindirim sistemi kanserli hastalardaki en sık şikâyet olduğunu da hatırlatarak bu konunun önemsenmesi gerektiği vurgulanmalıdır.

Kanamanın rengi ve ne zaman olduğu önemli

Kanamanın özellikleri ve kanamanın ne zaman olduğu önemlidir. Açık parlak kırmızı renkte kanama daha çok alt sindirim sistemi kaynaklıdır. Koyu renkli kanamalar genelde üst sindirim sisteminden kaynaklanmaktadır. Kanamanın renginin yanında kanamanın ne zaman olduğu da önemlidir. Kanamanın dışkılama esnasında olması bizi makat çatlağına yönlendirebileceği gibi dışkılama sonrasında olan bir kanama bizi hemoroidal hastalığa yönlendirmektedir. Kanama ile birlikte “yırtılır gibi bir ağrı” şikâyeti olan hastalarda ön planda makat çatlağı düşünebiliriz. Üzeri sümüksü bir yapıyla olan kanamalar kanser belirtisi olabilir. Kilo kaybı, makatın arkasına doğru vuran ağrı özellikle orta ileri yaşta ise yine benzer nedenle hekimi çok rahatsız eden bir durumdur. Özetle kanamalı hastada kanamanın genel özellikleri ve hasta topyekün olarak değerlendirilir. Hastaya düşen görev böyle bir şikâyeti asla küçümsemeden hekime başvurmada gecikmeye yol açmamaktır.

Tedavinin ilk aşaması: Doğru ve hızlı tanı

Tedavinin ilk aşaması doğru bir tanının hızlı bir şekilde konmasıdır. Kan kaybının miktarı genelde az olduğundan kan takviyesi gerekmemektedir.  Makat hastalıklarında çoğunlukla ilaç tedavileri ile çözüme kavuşulur. Bu hastalarda altta yatan kronik bir kabızlık olduğu ve bu durum düzeltilmezse kanamanın tekrarlayabileceği hastaya anlatılmalı ve barsak alışkanlığında değişiklik yapması gerektiği özellikle anlatılmalıdır. Kanamaya sebep olan ek hastalıkların tedavisi de unutulmaması gereken bir konudur. Sözgelimi hastada ülseratif kolit denilen kronik, ishal ve makattan kanamayla karakterize bir hastalık ortaya konulmuşsa, kanamadan ziyade hastanın hastalığının tedavisi esastır. Kanama ile gelen bir hastada korktuğumuz temel sorunlardan birisi de kanserdir. Bu durumda hastalığın yönetimi multidisipliner olarak birçok branşın katkısı ile sağlanır.

Erken tanı kanser riskini azaltır

Günümüzde kanser tarama programları içerisinde kalın bağırsak kanseri de vardır. Dolayısıyla başka risk faktörleri taşımayan, yaşına gelen herkesin hiçbir sorunu olmasa bile mutlaka kolonoskopi yaptırması gerekiyor. Böylece kalın bağırsak kanserinin %’inin kaynaklandığı polip adı verilen siğil benzeri yapıların veya kanserin erken safhada saptanması mümkün olabiliyor. Daha genç kişilerde de gaitada gizli kan testi ile tarama yapılması gerekmektedir. Unutulmamalı ki kanser erken dönemde çoğunlukla kanama dâhil hiçbir bulgu vermez.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası