dişe florürlü vernik uygulaması zararlı mıdır / Çocuklarda florür uygulaması yararlı mı zararlı mı? | Merih Keçe Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Dişe Florürlü Vernik Uygulaması Zararlı Mıdır

dişe florürlü vernik uygulaması zararlı mıdır

Dişlere florür uygulaması zararlı mı?

"Dünya Sağlık Örgütü(WHO)’nün diş bakımı ve çürükle mücadele konusuyla ilgili belli hedefleri var" diyen Yılmaz, "Sıfır çürük hedefleniyor. yılı hedefi 5 yaşındaki çocukların yüzde ellisi, yılında yüzde sekseni, yılında da bu sayının yüzde 90’a çıkması hedefleniyor. Bunu hayata geçirmek için florlu macun kullanımı, florlu vernik ve jellerin lokal olarak kullanılması gerekiyor. Flor uygulamaları diş hekimi kontrolü altında yapılmalıdır. Ebeveynler çocuklarına 6 yaşına kadar yardım edip, diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalıdır. Yetişkinler ve çocuklar, abur cuburu fazla yemeyip diyete de dikkat etmeliler" diye konuştu

Çocuklarda macun dozlarına dikkat edin

Belirtilen dozda çocuklarda diş macunu kullanılması kriterleri olduğunu söyleyen Yılmaz, "2 ve 3 yaşında ppm macunu sürüntü şeklinde ebeveyn kontrolünde fırçalanmalıdır. Diş macunu kullanımı, yaş aralığında ppm’ e çıkarabilir. Yutma olasılığı nedeniyle azaltılan aralıklar, 6 yaşından sonra çalkalama tükürme gibi işlemleri yapabildikleri için arttırılabilir. Artık kalıcı dişlerinde çıkması sebebiyle diş macunu değeri 6 yaşından sonra ppm değerine çıkarılarak, bezelye büyüklüğünde fırçaya sürülebilir ve bu basit yöntemle sağlıklı dişlere sahip olunabilir” şeklinde konuştu.

Çocuklarda Florür Jel Ve Vernik Uygulaması

Florür Uygulaması Nedir?

Koruyucu ve önleyici diş hekimliğinin en önemli tedavilerinden ikisini fissür örtücüler ve flor uygulamaları oluşturmaktadır.

Flor, içtiğimiz suda, et, çay ve yumurtada da bulunan doğal bir elementtir. Çürüğü önleme de en etkin korumayı flor sağlar. Lokal (diş macunu, gargara, vernik, jel) ya da sistemik (flor takviyesi, florlu sular ve tuzlar) olarak kullanılabilir. Günümüzde lokal uygulamaların florun koruyucu etkisinden faydalanmak için daha uygun olduğu bilinmektedir.

Flor dişin minesinin yapısına katılarak dişin yapısal olarak daha güçlü ve çürüklere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Dişlerin çıkmaya başladığı ilk 4 yıl, dişlerin mineleri olgunlaşmadığından, çürüklere karşı dayanıksızdır.  Flor uygulamaları demineralizasyonu engeller ve diş minesinin yeniden mineralizasyonu sağlar. Böylece diş çürümesinin ilk safhasını önler veya tersine çevirir.

Florür Jel Ve Vernik Uygulaması Kimlere Yapılır? Kimlere Yapılmaz?

Florürlü jel uygulamasının, 6 yaş ve üzeri çocuklarda yapılması uygundur. Çünkü uygulama sonrası ağızda kalan fazladan florun tükürülmesi gerekmektedir. 5 yaş ve altı çocuklarda tükürme ihtiyacı olmayan hemen dişlerin üzerini kaplayarak kuruyan flor vernik uygulamaları tercih edilir. Flor vernikleri, özel fırçalar yardımıyla dişlerin üzerine sürülür. Özellikle öğürme refleksi sebebiyle flor kaşıklarını kullanamayan çocuklarda ve engelli çocuklarda kullanılır. Tükürükle temasından saniyeler içinde hemen kurur. Tükürme ihtiyacı yoktur.

Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği (AAPD-American Academy of Pediatric Dentistry) ve Avrupa Pediatrik Diş hekimleri Birliği (EAPD-European Academy of Paediatric Dentistry) lokal flor uygulamasının diş çürüğünü azaltmakta etkili olduğunu bildirmektedir. İncelenen çok sayıda bilimsel yayında da florürlü vernik uygulaması diş sağlığının korunması için önerilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) diş çürüğünün azaltılabilmesi için flor uygulamalarını önermektedir.

Florür Vernik (Cila) Uygulamasının Avantajları Nelerdir? Flor Uygulaması İle Çürükler Önlenebilir Mi?

Flor dişin minesinin yapısına katılarak dişin yapısal olarak daha güçlü ve çürüklere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Florlu diş macunlarının, diş çürüklerini önlemede etkin bir rol oynadığı görülmüştür. Yüksek  ve orta çürük risk grubundaki çocuklarda düzenli flor uygulamaları ve iyi bir ağız hijyen ile çürükler büyük oranda azaltılabilmektedir. Her gün, düzenli olarak florlu diş macunlarının kullanılmasıyla diş çürüklerinde en az % oranlarında azalma sağlana bildirilmektedir. Ama flor uygulaması yapılmış olsa dahi, en önemli nokta çocuğunuzun ağız hijyenini iyi sağlamasıdır. Çürüklerin tedavisi ve koruyucu tedavileri yapıldıktan sonra çocuğunuz ağız hijyenini güzel sağladığı takdirde çocuğunuz ağız ve diş sağlığını uzun yıllar koruyabilecektir. Tabii ki ağız hijyeninin de sağlanmasında iyi bir izlemle mümkündür. Bu nedenle doktorunuzun vereceği kontrol randevularını lütfen aksatmayınız.

Florür Jel Ve Vernik Uygulaması Nasıl Yapılır?

Flor uygulaması sistemik ve lokal olarak iki şekilde yapılabilir.  Lokal flor uygulamaları jel ve vernik şeklinde olup, çocuk diş hekimleri tarafından 4- 6 ayda bir tekrarlanır.

Çocuklar için çeşitli aromalar sahip (çilek, portakal, nane, çikolata vb.) olan bu jellerle yapılan uygulama son derece rahat, basit ve ağrısızdır. Çocuklara özel kaşıkların içine flor jel yerleştirilerek ağızda 4 dakika süresince bekletilir. İşlem bittikten sonra flor jel uygulaması sonrasında ağızdaki fazla flor tükürük emici ile çekilir, ağızdaki kalan florun tükürülmesi gerektiği için küçük çocuklar bunu tam sağlayamayacağından 6 yaş altı çocuklarda jel uygulamaları tercih edilmez.

5 yaş ve altı çocuklarda hemen dişlerin üzerini kaplayarak kuruyan flor vernik uygulamaları tercih edilir. Flor verniği uygulaması dişler kurutulduktan sonra krem kıvamındaki flor özel bir fırçalar yardımıyla dişlere sürülür. Özellikle öğürme refleksi sebebiyle flor kaşıklarını kullanamayan çocuklarda ve engelli çocuklarda kullanılır. Tükürükle temasından saniyeler içinde hemen kurur. Tükürme ihtiyacı yoktur. Flor vernikler diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede sertleştiği için yutma riski ve flor intoksikasyon riski yoktur.

Florür Jel Ve Vernik Uygulamasından Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Florür jel tatbiki sonrasında yarım saat süresince ağız çalkalama, yeme- içme yapılmaz. Ayrıca bir sonraki gün sabaha kadar süt ve süt ürünleri kullanılmaz. Flor jel uygulaması tükürme yeteneğini kazanmış, 6 yaş ve üstü çocuklarda uygulanabilir. Çünkü uygulama sonrası ağızda kalan fazladan florun tükürülmesi gerekmektedir.

Florür vernik tatbiki sonrasında 2 saat süresince herhangi bir şey yememek gerekir. Bu süre ne kadar çok uzatılırsa florun diş minesi üzerindeki etkinliği ve kalıcılığı o kadar artar. Uygulamanın yapıldığı gün dişler fırçalanmamalı ancak ertesi gün düzenli olarak fırçalamaya devam edilmelidir. Bu nedenle 6 yaş altındaki çocuklarda da güvenle kullanılabilmektedir.

Florür Vernik Uygulaması Ne Kadar Süre Etkili? Bir Kere Flor Uygulaması Yeterli Midir?

Flor uygulaması sistemik ve lokal olarak iki şekilde yapılabilir.  Lokal flor uygulamaları jel ve vernik şeklinde olup, çocuk diş hekimleri tarafından 4- 6 ayda bir tekrarlanır.

Yüksek çürük risk grubundaki bireylerde  3 ayda bir flor uygulaması önerilirken, orta risk grubu çocuklarda 6 ayda flor uygulaması önerilmektedir. Düşük çürük risk grubundaki çocuklarda ise macunların içerisindeki flor miktarı yeterli korumayı sağlamakta olup, ekstra flor uygulamasına gerek yoktur.

Florür Verniğin Yan Etkileri Nelerdir? Flor Uygulaması Zararlı Mıdır?

Florun günde 2mg veya daha fazla yutulması dişlerde beyaz beneklenmelere yani florosise neden olabilir.

Flor vernik uygulaması ile bu dozlara ulaşması imkansızdır. Florürlü vernik uygulamasının tükürükle temas ettiğinde diş yüzeyinde kısa sürede sertleşmesinden dolayı yutma riskinin az olması ve yılda iki kez lokal olarak yapılan bu uygulama ile sürekli bir sistemik alımın ve dental florozis riskinin söz konusu olmaması nedenleriyle herhangi bir sağlık riski oluşturmayacağı ve güvenle kullanılabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.

Dental florozis için en önemli konulardan birisi uygun diş macunu seçimidir. Erişkin macunlarındaki flor oranı çocuklar için fazla olduğundan çocuğunuzun yaşına uygun flor içeren macun tercih etmelisiniz. Florun negatif etkilerinin oluşmaması için çocuğunuzun doğru macunu kullandığına emin olun ve çocuğunuzun macunu yutmamasına dikkat ediniz. 3 yaşa kadar olan çocuklarda pirinç tanesi kadar, yaş arası çocuklarda bezelye tanesi kadar macun kullanmanız gerekmektedir.

Bu konuda çocuğunuza uygun macunu hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz.

Florür Vernik Hangi Yaşlarda Uygulanmalı?

Florür jelin tükürülmesi gerektiği için küçük çocuklar bunu tam sağlayamayacağından 6 yaş altı çocuklarda jel uygulamaları tercih edilmez. 5 yaş ve altı çocuklarda tükürme ihtiyacı olmayan hemen dişlerin üzerini kaplayarak kuruyan flor vernik uygulamaları tercih edilir.

Anne Babaların Kafası Çok Karışık: Diş Macunlarındaki Florür Zararlı mı Değil mi?

Haberler

Yaşam

Anne Babaların Kafası Çok Karışık: Diş Macunlarındaki Florür Zararlı mı Değil mi?

  • Çocuğum için, florürlü diş macunu mu kullanmalıyım yoksa florürsüz mü? 

  • Florür içeren diş macunları zararlı mıdır? 

  • Okullarda yapılan florürlü vernik uygulaması nedir? 

  • Bu uygulamanın zararı var mıdır? 

  • Çürükleri önlemek için florürlü diş macunu kullanmak yeterli midir? 

Kafalar çok karışık değil mi? Artık olmasın, kafanızdaki soruların hepsinin cevabı aşağıda.

3 yaş altı çocuklar mutlaka florürsüz diş macunu kullanmalı.

3 yaş altı çocuklar mutlaka florürsüz diş macunu kullanmalı.

3 yaş üzerindeki çocuklar için florürlü diş macunu kullanılması öneriliyor.

3 yaş üzerindeki çocuklar için florürlü diş macunu kullanılması öneriliyor.

Çocuklarda florürlü diş macunu tek başına çürükleri engellemeye yeterli mi?

Çocuklarda florürlü diş macunu tek başına çürükleri engellemeye yeterli mi?

Çocuğunuz diş fırçalamayı sevmiyorsa aşağıdaki yazıya da mutlaka göz atın.

Florürlü vernik uygulaması nedir? Neden yapılır?

Florürlü vernik uygulaması nedir? Neden yapılır?

Uygulama oldukça basit. Nasıl olduğunu merak ediyorsanız videoyu izleyebilirsiniz.

Peki florürlü vernik uygulaması gerçekten çürükleri önlüyor mu?

Peki florürlü vernik uygulaması gerçekten çürükleri önlüyor mu?

Okullarda uygulanan florürlü vernik çocuklar için zararlı mı?

Okullarda uygulanan florürlü vernik çocuklar için zararlı mı?

Uygulamadan sonra yapılması gereken bir şey var mı?

Uygulamadan sonra yapılması gereken bir şey var mı?

Okullarda yapılan florürlü vernik uygulamasında nasıl bir teknik uygulanıyor?

Okullarda yapılan florürlü vernik uygulamasında nasıl bir teknik uygulanıyor?

Uygulama sonrası dişlerin sararması normal mi?

Uygulama sonrası dişlerin sararması normal mi?

Florürlü vernik uygulaması bütün çocuklar için güvenli mi?

Florürlü vernik uygulaması bütün çocuklar için güvenli mi?

Uygulamanın yan etkileri var mı?

Uygulamanın yan etkileri var mı?

Florürlü vernik uygulamasını yaptırmak zorunda mıyım?

Siz yine de çocuklarınızın diş kontrollerini düzenli yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı dişler, mutlu gülüşler. 👌👌 👌

Siz yine de çocuklarınızın diş kontrollerini düzenli yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı dişler, mutlu gülüşler. 👌👌 👌

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

&#;ocuklarda flor&#;r uygulaması yoksa zararlı mı?

Florür maddesini tartışmaya açan konuların başında yetişkinlerden çok çocukların florürlü maddeleri diş macunları ile birlikte almasıyla başladı. Florür konusundaki önemli detayları Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Uzmanı Yrd. Doç Dr. Barış Karabulut anlattı.

Eskiden şebeke sularına katılan florür şimdi İsveç, Japonya ve Hollanda gibi ülkelerde yasaklandı
"Florür tartışmalı bir maddedir. Düşük dozlarda diş çürümelerini engellediği için diş macunlarına, hatta bazı ülkelerde şebeke suyuna katılırken, son yıllarda zararları faydalarından daha çok tartışılıyor. Ancak şu bilinmelidir ki florürün zararlı etkileri uzun süreli ve yüksek dozlarda yani yanlış kullanım sonucu ortaya çıkmaktadır.

Çin, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda, Macaristan ve Japonya gibi bazı ülkelerde suya florür katılması yasaktır. Türkiye’de sulara florür katılmamaktadır ancak pek çok ilimizin şebeke suyunda doğal olarak florür bulunduğu yapılan çeşitli araştırmalarca ortaya konmuştur. Üstelik şebeke suyu tek florür kaynağı değildir. Hazır meyve suyu ve gazlı içeceklerden tutun, bebek mamalarına kadar pek çok üründe florür bulunuyor.

Çocuklarda florür uygulaması yoksa zararlı mı
Florür maddesi çürüklerin önlenmesinde etkili
Flor çürük oluşumunun önlenmesinde, minede başlamış olan çürüğün durdurulmasında etkili, güvenilir bir ajandır. Doğru yöntem ve dozlarla kullanıldığında çürük riskini azaltmaktadır. Flor kullanımında kişiye özgü ihtiyaçlar tespit edilip fayda-zarar (hafif veya orta şiddette florozis) hesaplaması doğru yapılmalıdır.

Toplumdaki çürük riskinin ve sıklığının azaltılması maksadıyla içme sularına flor katılması fikri çok eskilere kadar dayanmaktadır. Ancak günümüzde pek çok ülkede bu uygulamadan vazgeçilmiştir. Yapılan araştırmalar topikal (yüzeysel) florür uygulama yöntemlerinin daha etkin olduğunu ortaya koymuştur. Diş macunları, jeller, gargaralar gibi florür içeren ürünlerle çürük oluşumunun azaltılması hedeflenmektedir. Florür ayrıca başlangıç çürüklerinin durdurulması, hassasiyetin azaltılması amacıyla da kullanılmaktadır.

Florürlü diş macunlarının yutulması küçük yaştaki çocuklarda büyük sağlık riski yaratıyor
Florürlü diş macunlarının özellikle küçük çocuklarda pek çok sağlık riski yaratır. Florürlü diş macunlarının uzun süre yutulmasıyla kalıcı diş renk bozukluğu (dental florozis), mide rahatsızlıkları, akut zehirlenme, deri döküntüleri ortaya çıkabilir. Çocukların hoşuna giden tatların kullanılması da tartışmalı bir konudur. Özellikle küçük çocukların yutma refleksleri tam gelişmemiştir ve diş macununu her zaman büyük miktarlarda yutabilirler.

Bu yüzden FDA, ’de diş macunu üreticilerinden ABD’de satılan tüm florürlü macunlara zehirlenme uyarısı koymalarını istedi. Bu uyarıda "6 yaşın altında olan çocukların erişemeyecekleri yerde saklayınız. Eğer kazara bir fırçalama için kullanılan miktardan fazlasını yutarsanız profesyonel yardım arayanız veya acilen zehir kontrol merkezleri ile irtibata geçiniz" yazmaktadır.

Florürün zararlı etkileri akut (anlık) ve kronik (uzun dönem) olarak ele alınacak olursa anlık fazla miktarda florür alımıyla mide bulantısı ve ağrısı, kusma, baş dönmesi gözlenebilir. Uzun dönem ve yüksek dozda florür alımı neticesinde florozis denen bir mine hasarı görülür. Bu hasar hafif boyutlardaysa opak-beyaz lekeler, çizgiler olarak görülür. Daha ağır durumlarda yüzeyde girinti çıkıntılarla birlikte sarı-kahverengi renklenmeler gözlenir. Her iki durumda da önemli estetik sorunlara yol açan bir tablodur.

Yetişkinlerde bu riskler çok daha azdır. Yetişkinlerin macun veya gargaraları yutma ihtimalleri daha düşüktür. Yutulan küçük miktarlar ise herhangi bir soruna yol açmaz. Fazla miktarda yutulursa en sık rastlanılan durum mide bulantısı ve kusmadır.
Piyasadaki diş macunlarının %95'inde florür bulunmaktadır. yaş arası çocuklar için üretilen diş macunlarına florür eklenmemektedir." dedi.

Okullardaki florür uygulamaları farkındalık sağladı
Yrd. Doç. Dr. Barış Karabulut Sağlık Bakanlığı'nın, çocuklarda diş sağlığının korunması amacıyla okullarda yapılan "Koruyucu Florür Vernik Uygulaması" itibariyle çıkış noktası ve bilinç düzeyini artırması bakımından son derece faydalı olduğunu belirtti ve dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı: "Koruyucu Florür Vernik Uygulaması"nın ideal şartlar altında uygulanıp uygulanmadığıyla ilgili şüpheler vardır.

Örneğin her ne kadar flor vernikler ıslak dişlere de uygulanabilirse de dişlerin kurutulması yapılabiliyor mu? İşlem sonrası çocukların ağızlarındaki fazla verniği tükürmeleri sağlanıyor mu? Veya uygulama sonrası çocuklar takip edilip en az 30 dakika bir şey yiyip içmemeleri takip ediliyor mu? Gibi sorular akıllara takılmaktadır.

Ancak ailelerde böyle bir koruyucu uygulamanın olduğu bilincini yaratması dahi önemli bir fayda sağlamaktadır. İdeal şartlar altında hekimler tarafından yılda 2 kez uygulanan florür verniği çürük sıklığını ve riskini azaltmada son derece etkili bir yöntemdir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası