bir insanın gözü kaç megapikseldir / İnsan Gözü Bir Fotoğraf Makinesi Olsaydı Kaç Megapiksel Olurdu?

Bir Insanın Gözü Kaç Megapikseldir

bir insanın gözü kaç megapikseldir

Megapiksel!

TechWorm

göz kaç megapikseldir, göz kamera karşılaştırma, göz ve kamera, insan gözü, insan gözü kaç megapikseldir, laptop

Insan gözü kaç piksel?

İçindekiler:

  1. Insan gözü kaç piksel?
  2. Şahin Gözü ne demek?
  3. Kartal gözü nasıl görür?
  4. Insanın kaç gözü var?
  5. İnsan gözü kaç renk görür?
  6. Şahin Gözü Firması kime ait?
  7. Kartal Gözü ne demek?
  8. Kartal Gözü ne anlama gelir?
  9. İnsan gözü saniyede kaç fotoğraf çeker?
  10. Bir insan ne kadar uzağı görebilir?
  11. Şahin Gözü nasıl çalışır?
  12. No touch lazer nasıl?
  13. Wavefront lazer nedir?
  14. Kartal Göz Lazer nedir?

Insan gözü kaç piksel?

Bir örnek açıklanacak olursa eğer insan gözünüpiksellerinin rakamı 90 a 90 derecelik bir açıda yani normal insan gözüaçısında bir görüntünün var olduğu kabul edilirse eğer, bu durumda pikselsayıları ortalama bir göz için; 90 derece * 60 arc - dakika / dereceden ,, pikselyani megapikseldir.

Şahin Gözü ne demek?

Hawk Eye(Türkçe: Şahin Gözü), tenis ve kriket gibi oyunlarda topu sayısal ortamda izleyen sistemin adı. yılında Dr. Paul Hawkins tarafından geliştirilmiştir ve birçok spor karşılaşmasında TV kanalları tarafından kullanılmaktadır. Sistem, bilgisayara bağlı saha çevresine yerleştirilmiş 8 kameradan oluşmaktadır.

Kartal gözü nasıl görür?

Çünkü gözleribir teleskop gibi çalışır. Çok yüksek bir kontrast duyarlılığına sahiptir. Bir doğan 8 km uzaklıkta bir güvercini çok rahatlıkla görürve km hız yaparak avlar.Kartal3km mesafede bir fareyi çok net olarak görür.Kartalın çift retinası vardır.

Insanın kaç gözü var?

Ayrıca iki tane gözümüz vardırve beynimiz, çözünürlüğü daha da arttırmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadır.

İnsan gözü kaç renk görür?

3. İnsan gözüyalnızca 3 rengiayırt edecek biçimde evrimleşmiştir: Kırmızı, mavi ve yeşil. Gördüğümüz diğer renkler, yalnızca bu 3 rengin kombinasyonlarıdır.

Şahin Gözü Firması kime ait?

ASELSAN bu amaçla, gündüz, gece ve olumsuz hava koşullarında kullanılabilecek, 2. nesil bir Termal Görüntüleme Sistemi ve yüksek hassasiyetli Gündüz Görüş Kamerasından oluşan ŞAHİNGÖZÜSistemini tasarlamıştır.

Kartal Gözü ne demek?

Uzağı ( miyop ) ve yakını ( hipermetrop ) net göremeyenler ile bulanık , çift gören ( astigmatlı ) hastalarda kullanılan yöntemde kişinin " Kartal Göz" adı verilen mükemmel görmesinin sağlandığı ifade ediliyor .

Kartal Gözü ne anlama gelir?

Uzağı ( miyop ) ve yakını ( hipermetrop ) net göremeyenler ile bulanık , çift gören ( astigmatlı ) hastalarda kullanılan yöntemde kişinin " Kartal Göz" adı verilen mükemmel görmesinin sağlandığı ifade ediliyor .

İnsan gözü saniyede kaç fotoğraf çeker?

Farklı durumlara göre gözümüzün fps duyarlılık değerleri değişmektedir. Normal şartlar altında, sıradan görüntüleri fps civarında görürüz. Ancak eğer ki bir görüntünün "sanal gerçeklik" olacak kadar gerçekçi olmasını istiyorsanız, fps'den yüksek bir değer kullanmanız gerekir.

Bir insan ne kadar uzağı görebilir?

Tüm insanlarıngörüş kabiliyeti aynı değil tabii ki. Hatta yaşımız ilerledikçe; özellikle 40 yaşından sonra kademeli olarak bir düşüş gerçekleşiyor. Ayakta durup ileriye doğru bakıyorsak; hiçbir görme kusuru olmayan sağlıklı bir göz 20 kilometre uzağıgörebilme gücüne sahip.

Şahin Gözü nasıl çalışır?

İşte diğer spor dallarından farklı olarak tenis sporunda şahin gözü(hawk-eye) uygulaması yapılmaktadır. Sistem, bilgisayara bağlı saha çevresine yerleştirilmiş 8 kameradan oluşmaktadır. İşte bu kameralardan alınan bilgilere göre topun hızı ve düştüğü yer hakkında hesaplamalar yapılmaktadır.

No touch lazer nasıl?

Göz LazerAmeliyatı Uygulaması NasılYapılıyor? No Touch Lasertedavi işlemine, göze anestetik damla damlatılmasıyla başlanır ve uygulama sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Tedavi sırasında göze herhangi bir cihaz teması olmaz, lazercihazından çıkan ışınlarla göze doğrudan tedavi yapılır.

Wavefront lazer nedir?

Gelişmiş bir teleskop teknolojisi olan wavefrontuygulaması, görme kalitesini alışılmış laseruygulamasından daha fazla arttırmayı amaçlamaktadır. Gözlük değerlerinden farklı olarak kişiye özel görme haritası çıkartılır ve bu harita eşliğinde laseruygulanır.

Kartal Göz Lazer nedir?

Wavefront tedavisiısmarlama yani kişiye özel şekilde uygulanmaktadır. Bu yöntemin toplumda bilinen adı kartalgözüdür. Wavefront uygulamasıyla, düzensiz astigmat dahil tüm kusurları mükemmel bir şekilde tedavi edilmektedir. Bu tedaviden sonra hastaların görme dereceleri ciddi artışlar gösternektedir.

Her şeyden önce verilmesi gereken ilk bilgi, insan gözü kaç megapixel sorusunun yanlış ya da yetersiz olduğudur. Göz, bir fotoğraf makinesinin kamerasının lensi gibi mekanik çalışma yapmaz. Öyleyse insanın gözünün kaç megapiksel ve insan gözünün çözünürlüğü ne kadar sorularımızdan yola çıkarak yazımızı çok daha fazla bilgi ile detaylandıralım.

Göz, elde ettiği anlık görüntüleri sürekli olarak hafızaya kaydederek çalışır. Gözü kameradan çok bir dedektife benzetmek daha mantıklı olabilir. Şöyle ki gözünüz sürekli hareket eder bir haldedir. Bu hareket nedeniyle bakmakta olduğu cismi, bir manzarayı ya da manzaranın çevresinde görünen renkleri de algılar. Görüntünün etrafında hareket etmesi neticesinde elde ettiği bütün bilgi parçalarını beyne iletir. Beyin gelen bütün bilgileri birleştirir. Sonuçta asıl resim gözde değil beyinde oluşur.

Yani göz megapikselle ölçülmesi çok da uygun olmayan son derece karmaşık bir sistemdir. Megapiksel birimi kullanarak göz çözünürlüğü hakkında bilgi edinmek, konuyu çok çok basite indirgemek olur. Bir başka deyişle insanın gözü kaç megapiksel diye sormak, gözünüzü hafife almak olur.

Kamera İçin Mekanik İnsan Gözü İçin Anatomi

Şöyle bir düşünüldüğünde, deneysel çalışmalarda yapılan hesaplamalara göre insan gözünde ortalama algılayıcı reseptör bulunuyor. Bu 5 milyon algılayıcı reseptör sadece renk görünümü elde etmekten sorumludur. Bu durumda baştaki soru çerçevesinde ölçüm yapıldığında insan gözünde sadece renkleri ayırmak için 5 megapiksel kullanılır. Tabii ki bitmedi, göz ile elde edilen görüntünün net olması için çalışan tek renkli kontrast üzerinde işlem yapan ince sinir dalları var. Bu nokta da dikkate alındığında en basit hesaplama ile elde edilen MP gözü tanımlamak için kesinlikle yetersizdir. Çünkü dikkate alınması gereken nokta gözün bir kamera kadar basit bir sistem olmadığıdır.

Üstelik bütün bu veriler sadece tek bir göz için ve anlık görüntü için geçerli, oysa ki sizin iki gözünüz var!!!

Ve bu iki göz olabildiğince geniş bir sahadaki ayrıntıları yakalamak için sürekli hareket halindedir. Unutmayın kamera lensi sürekli hareket etmez. Bu nedenledir ki;

Tek bir gözle de çevredeki görüntüleri yakalamak mümkündüfunduszeue.info göz ile görüntüyü yakalamakta problem yaşfunduszeue.info göz ile yaşanan problem derinlik algısının biraz sekteye uğramasıdır.

Zaman zaman insanların başına gelen retinadekolmanı olarak adlandırılan sorun, gözün içinde ışık alan hücrelerin büyük bir miktarının hasar görmesidir. İşin ilginç tarafı bu kadar önemli bir yerdeki yüksek tahribata rağmen görüntü eksik olarak görülmez. Beyin görüntünün eksik kalan kısmı tamamlar. Bu durum kamera ile karşılaştırılacak olursa, kamera odağının yarısının kapatıldığını düşünün, bu şartlarda görüntü de yarım görünür. Fakat insan gözü böyle bir durumda bile, görüntüyü tamamlar.

Göz büyük bir organ olmamakla beraber üzerine az da olsa ışık düşer düşmez, yapması gerekeni yaparak, elde ettiği sinyalleri hızla beyne yollar. Oysaki yüksek megapikselli kameralarda kullanılan mercekler çok büyüktür ve karanlık bir ortamda insan gözüne kıyasla çok daha büyük bir sahayı görebilirler. Fakat göz kadar fazla detayı ayıramazlar. Bunu anlamak için dijital bir makinenin zoom yaptığı görüntüyü incelemek yerinde olur. Zoom yapılan karedeki detaylara, göz ile bakıldığında daha fazla ayrıntı ortaya çıkar.

İyi bir aydınlatma ile iki incecik çizgi arasında derece mesafe olduğunda bunu ayırabilirsiniz. Bunu yatay görüş sahası derece ve dikey açıda 60 derece gibi bir sahada olduğunu düşündüğünüzde, sizin yerinize bilim adamlarının yaptığı hesaplamalar sonucuna göre, sizin gözünüzle elde ettiğiniz görüntünün verisi mega piksel gibi muazzam bir rakama denk gelir.

Öyleyse şimdi düşünelim.

İnsan gözü kaç megapiksel?  İnsan gözünün çözünürlüğü ne kadar?

İnsan gözü kaç megapixel yada farklı soralım. Tam olarak insanın sahip olduğu gözleri kaç megapikseldir?

Cevap: Megapiksel… Hiç bu rakamda kamerası olan bir telefon duydunuz mu? Tabii ki hayır… En son teknolojik araştırma çalışmalarında fotoğraf makinesinde bir numara olan Canon’un 75 mega piksel bir kamera üzerine araştırmalar yaptığı haberi duyuldu.

Bütün bunlardan anlaşılacağı gibi, insan gözü kaç megapiksel diye sormak biraz çocuksu bir saflık oluyor. Belki de soruyu ’’ İnsan gözünün çözünürlüğü ne kadar ?’’ ya da ne kadar çok diye sormak biraz daha mantıklı olabilir. Gözün anatomik yapısının karmaşıklığı yanında, ileri mühendislik ürünü kameranın düz mekaniğini karşılaştırmak çok uygun olmuyor. Yani insan gözü kaç Mp diye sorulduğunda bir bakıma kamera için haksız rekabet ortamı hazırlanmış oluyor.

İnsan Gözü Kaç FPS?

Şimdi bu ölçümü bir başka açıdan inceleyelim. Görüntüyü FPS (frame per second) olarak yani saniyede bakış alanı içindeki görüntü sayısı olarak değerlendirelim, herhangi bir video’nun görüntüsü 30 FPS değerinde ise göz bunu rahatlıkla görebilir. Fakat burada da;

İnsan gözü kaç FPS?

Cevap: 30FPS’dir gibi bir sonuca varılamaz. 

Göz kendisi için belirlenen eşik değerinin üzerinde hareket eden cisimleri ayrıştıramaz, eşik değerinin üzerindeki hızda hareket eden görüntüler algılanamadığı için çok hızlı hareketler olduğunda, göz beyine hiçbir veri iletmez. Oysaki modern sistemde üretilen kamerada bir mermi atışının çekimi yapıldığında, merminin hareketleri milisaniye hızında takip edilebilmektedir. Göz ile bu şekilde hızlı bir ayrım ve değerlendirme yapmak mümkün olmuyor.

Göz Hızınızı Nasıl Ölçebilirsiniz?

Göz hızınızı nasıl ölçebilirsiniz sorusuna cevap olarak ise, size gözünüzün hızını ölçmek için çok kolay bir yöntem önerelim. Bu ölçümü kendi kendinize yaparak gözünüzün hızı hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Bu deney için tüplü bir monitör kullanılıyor. Deneyin basamakları şunlardır:

Öncelikle monitörün dikey tarama frekansı 60 Hz’e funduszeue.infoörü dikey tarama frekansını 60 Hz’e getirmek için yapılması gereken işlemler sırasıyla şunlardır:İlk önce Masaüstüne sağ tıklanır daha sonra ‘’Özellikler’’ yazısı seçilir‘’Özellikler’’ yazısından sonra ‘’Ayarlar’’ sekmesine gelinir.‘’Ayarlar’’ sekmesinden ‘’Gelişmiş’’ penceresi açılırDaha sonra da ‘’Monitör’’ yazısına tıklanıfunduszeue.info açılan pencereden monitörün hızı 60 Hz’e ayarlanıfunduszeue.info işlemin tamamlanmasından sonra gözünüzün ekrana olan uzaklığı yaklaşık 30 cm funduszeue.infon bu aşamasında, göz monitörün yan kısmında herhangi bir noktaya odaklanır ve sabit halde bakılmaya başlanır. Yalnız bu sırada monitördeki görüntü de görüş alanı içinde olmalıdıfunduszeue.info şartlar altında ekrana düz olarak karşıdan bakarken görünmeyen ekran yenilenmesinin yukarıdan aşağı sürekli taranarak aktığı görülür. Ekran görüntüsü sürekli olarak yukarıdan aşağı sayfa sayfa yenilenmektedir.

Bu deney değişik monitör ayarlanmaları ile tekrarlanabilir. Belli bir ayardan sonra sayfa geçişleri hızlanır ve göz yenilenmeyi seçemez hale gelir. Ekran görüntüsünü sabitmiş gibi algılar.

Göz hızı, kişiden kişiye değişmekle birlikte iş icabı gözlerini sürekli dikkatli bir şekilde kullanmaya alışkın insanların gözlerinin daha hızlı hareketleri ayırabildiği de bilinen bir gerçektir.

Üstelik bir başka önemli bilgi de insan gözünün Megapiksel olmasına karşılık önemli olan sadece 7 Megapiksellik işlev düzeyi olmasıdır. Bu da belki bilimde bir başka araştırma alanı olabilir. 7 Megapiksel yeterli iken neden Megapiksel ???

Kadınlar ve Erkekler Farklı Mı Görür?

Peki, kadınlar ve erkekler farklı mı görür? diye sorarsak, bunun cevabı ne olur? Küçük bir ayrıntı daha eklemek gerekirse, renkleri ayırt etme amaçlı olarak kullanılan 5 milyon algı reseptörünün sayısının kadınların gözünde erkeklerden daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Erkeklerde ise ince sinir dallarının sayısı kadınlarda tespit edilen sayıdan daha fazladır. Bu nedenle kadınlar renkleri daha parlak görürken, erkekler gece olduğunda yani karanlıkta kadınlara oranla daha iyi görür.

Etiketler mega pikse MegapikselgözGöz hızınızı nasıl ölçebilirsinizİnsan gözü kaç FPSinsan gözü kaç megapikselinsan gözü kaç megapixelİnsan gözünün çözünürlüğü ne kadarinsanın gözünün kaç megapikselKadınlar ve Erkekler Farklı Mı GörürKamera İçin Mekanik İnsan Gözü İçin Anatomikontrastmega pikselMegapikselmekanikneden MegapikselPikselpixelreseptörretina dekolmanıZoom

Insanda kaç göz vardır?

İçindekiler:

  1. Insanda kaç göz vardır?
  2. İnsan gözü kaç megapiksel bir fotoğraf makinesine denk gelir?
  3. Gözün anatomisi gereği normal şartlarda bir insan hangi mesafeden ne kadarlık bir detayı görebilir?
  4. İnsan gözünün algıladığı Çözünürlük ne kadardır?
  5. İnsan gözü kaç rengi ayırt edebilir?
  6. Insan gözü kaç pikseldir?
  7. Gözlerimiz kaç çözünürlük?
  8. Göz karanlığa ne kadar sürede alışır?
  9. Göz karanlığa kaç dakikada alışır?
  10. 2 megapiksel kaç piksel?
  11. İnsan gözü kaç milyon renk görür?
  12. 4 k kaç piksel?
  13. İnsan gözü kaç yaşına kadar büyür?
  14. Gözler zamanla büyür mü?
  15. İnsan gözü kaç Mbps?
  16. İnsan gözü kaç renk görür?
  17. Gözlerimiz kaç k görüyor?
  18. İnsan gözü kaç gram?

Insanda kaç göz vardır?

Ayrıca iki tane gözümüz vardırve beynimiz, çözünürlüğü daha da arttırmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadır.

İnsan gözü kaç megapiksel bir fotoğraf makinesine denk gelir?

Hazırladıkları uzun birvideo ile açıklayan Vsauce, insan gözününşu anki dijital fotoğrafmakineleri düşünüldüğünde tam olarak MP olduğunu ortaya çıkarmış.

Gözün anatomisi gereği normal şartlarda bir insan hangi mesafeden ne kadarlık bir detayı görebilir?

Ayakta durup ileriye doğru bakıyorsak; hiçbir görme kusuru olmayan sağlıklı bir göz20 kilometre uzağı görebilme gücüne sahip.

İnsan gözünün algıladığı Çözünürlük ne kadardır?

90 derece * 60 arc - dakika / dereceden ,, piksel yani megapikseldir. Gerçekte her an bu kadarçok çözünürlükelde edilmez fakat gözler bir manzarada istenilen tüm detayları görmek için sürekli istenilen detayların etrafında hareket eder.

İnsan gözü kaç rengi ayırt edebilir?

3. İnsan gözüyalnızca 3 rengi ayırtedecek biçimde evrimleşmiştir: Kırmızı, mavi ve yeşil. Gördüğümüz diğer renkler, yalnızca bu 3 rengin kombinasyonlarıdır.

Insan gözü kaç pikseldir?

Bir örnek açıklanacak olursa eğer insan gözünü piksellerinin rakamı 90 a 90 derecelik bir açıda yani normal insan gözü açısında bir görüntünün var olduğu kabul edilirse eğer, bu durumda pikselsayıları ortalama bir göz için; 90 derece * 60 arc - dakika / dereceden ,, pikselyani megapikseldir.

Gözlerimiz kaç çözünürlük?

Bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için: 90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/ * 90 * 60 * 1/0.,, piksel ( megapiksel) olur.

Göz karanlığa ne kadar sürede alışır?

Parlak güneş ışığı görme reseptörlerinin rengini açarak gözün karanlığa alışmasüresinin uzamasına neden olur. İki saat parlak gün ışığında kaldıktan sonra karanlığatamamen alışabilme süresinormal olarak yarım saatken bozulan gözlerde bu süre saatlerce uzayabilir.

Göz karanlığa kaç dakikada alışır?

Sağlıklı gözlerin karanlığauyumu için yaklaşık 25 dakikagerekir.

2 megapiksel kaç piksel?

2MPkamera, yaklaşık 2milyon piksele, 19 çözünürlüğe sahiptir.

İnsan gözü kaç milyon renk görür?

İnsan gözü10 Milyonfarklı rengiayırt edebilme yeteneğine sahiptir.

4 k kaç piksel?

Bir 4KTV, 4Kçözünürlük sunan bir TV sistemidir. Bu, yatay olarak ve dikey olarak pikselbulunan TV'nin yaklaşık 8,3 milyon toplam piksele sahip olması anlamına gelir. TV ürünün teknik özelliklerinde çözünürlükler 4KTV'ler için genellikle "38" olarak verilmektedir.

İnsan gözü kaç yaşına kadar büyür?

Göz ve Görmenin Fonksiyonel Gelişimi *
30 hfIşık reaksiyonu mevcut
1 yaşKornea çapının %95 erişkin düzeyine gelmesi
2 yaşTeller testi ile erişkin düzeyinde görme keskinliği Snellen testi erişkin düzeyinde görme keskinliği
3 yaşGöz çapının %95 erişkin düzeyine gelmesi
12 satır daha

Gözler zamanla büyür mü?

Normal yenidoğanda gözün çapı 16 mm'dir. İki standart sapmanın altı patolojik olarak değerlendirilirken defektin ciddiyeti ile orantılı olarak boyut çok farklılık gösterir. Gözküresi en hızlı 1 yaş civarında büyür; iki yaş biterken erişkin boyutlarının yaklaşık %90'ına ulaşmıştır.

İnsan gözü kaç Mbps?

Bir örnek açıklanacak olursa eğer insan gözünüpiksellerinin rakamı 90 a 90 derecelik bir açıda yani normal insan gözüaçısında bir görüntünün var olduğu kabul edilirse eğer, bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için; 90 derece * 60 arc - dakika / dereceden ,, piksel yani megapikseldir.

İnsan gözü kaç renk görür?

3. İnsan gözüyalnızca 3 rengiayırt edecek biçimde evrimleşmiştir: Kırmızı, mavi ve yeşil. Gördüğümüz diğer renkler, yalnızca bu 3 rengin kombinasyonlarıdır.

Gözlerimiz kaç k görüyor?

Bir örnek açıklanacak olursa eğer insan gözünü piksellerinin rakamı 90 a 90 derecelik bir açıda yani normal insan gözü açısında bir görüntünün var olduğu kabul edilirse eğer, bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için; 90 derece * 60 arc - dakika / dereceden ,, piksel yani megapikseldir.

İnsan gözü kaç gram?

Ortalama bir göz8 gramdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası