labium minus büyümesi / İç dudak sarkması nelere sebep olur? – Sözcü

Labium Minus Büyümesi

labium minus büyümesi

İç Dudakların Büyüklüğü Ne Kadar Olmalı?

İç Dudakların Büyüklüğü Ne Kadar Olmalı? Labia minoranın (iç dudaklar) normalden büyük olmasından dolayı fizyolojik, kozmetik veya fonksiyonel problem yaşanabilir. Hatta iç dudakların büyüklüğü bazı kadınların kendine güveninde azalmaya ve utanca sebep olur.

İç Dudakların Büyüklüğü Ne Kadar Olmalı?

Kadınlar labia minora yani küçük dudakların normalden büyük olması sonucunda cinsel ilişkide zorluk, sürekli bu bölgede hassasiyet, adet dönemlerinde veya tuvaletten sonra temizlik işlemlerinde problem yaşama, yürürken, bisiklet sürerken veya otururken rahatsızlık gibi sorunlar yaşamakta. Ayrıca dar ve sıkı kıyafetler giyildiğinden labia minoranın normalden büyük görünmesi sıkıntı yaratabilir.

Labia minoranın normal büyüklüğü hakkında ortak bir görüş olmasa da 5 cm’den fazla uzunlukta olan labialar için normalden büyük denilir. Labium hipertrofisi genellikle yapısal kaynaklıdır. Ama erkeklik hormonu alan, çok doğum yapan, idrar kaçıran kadınlarda oluşan deri irritasyonu gibi sebeplerden de büyüme olabilir. Bir dudağın diğerinden büyük olması normal bir durumdur. Yaş ilerledikçe iç dudaklarda büyüme devam edebilir.

Gittikçe artan sayıda kadın labia hipertrofisi yani iç dudaklarda büyüme nedeniyle estetik veya fonksiyonel sorun oluştuğu için cerrahi operasyon geçiriyor. Labia minora büyüklüğü için doktorlar hastalarını değerlendirirken hastalarının şikayetlerini iyi analiz etmeli ve ameliyatın gerekli olup olmadığına hastalarıyla birlikte karar vermelidir.

Ebru Ünal Kadın Sağlığı Ünitesi’nde labia hipertrofisi tedavisi için lokal anestezi ve Ellman Radyofrekans uygulanıyor. Uygulama sonrasında kadın hemen yürüyebilir ve evine rahatlıkla gidebilir. Hasta anestezi almadığı için yürümesi, araba kullanması sorun olmaz. Operasyondan sonra kadınlara en az 3 gün dinlenmeleri önerilir. İlk gün ağrının en çok olduğu dönemdir. Bu nedenle ilk gün ağrı kesici protokolüne mutlaka uyulması gereklidir. Operasyondan sonra 3 hafta cinsel ilişkiye girilmemesi gereklidir.

Küçük dudakların dipten kesilmesi klitorisin daha büyükmüş gibi görünmesine sebep olur. Bu nedenle Ebru Ünal Kadın Sağlığı Ünitesi’nde opere edeceğimiz kadınlarla bunu paylaşıyoruz ve küçük dudakların 1 cm kadar uzun bırakılmasının daha kozmetik görüneceğini anlatıyoruz.

Labia minora yani küçük dudakların büyük olmasından şikayetçi olan kadınlara Ebru Ünal Kadın Sağlığı Ünitesi’nde dünya standartlarında hizmet verilmektedir.

Labium Nedir, Labium Majus ve Labium Minus Ne Anlama Gelir?

Son zamanlarda artan genital bir estetik ameliyat olan labioplasti ile birlikte, labium terimi de sıklıkla araştırılmaya başlandı. Tıp dilindeki adı pek alışkın olmadığımızdan kadınların genital bölgelerine verilen ad olan labium nedir araştırılank konular arasında yer alıyor. Peki labium nedir, labium majus ve labium minus ne demek? İşte labium ile ilgili detaylı bilgiler

labium nedir?

Labium kadın cinsel organlarının bir parçasıdır; bunlar vulvanın dışarıdan görülebilen en büyük bölümleridir. Tıp alanında da kadınların dış genital organlarını oluşturan yapılardır.

Labium majus ve labium minus nedir?

İnsanlarda, iki çift labium vardır: labium majus (veya dış dudaklar) daha büyük ve daha şişman, labium minus (iç dudaklar) ise dış labium arasındaki cilt kıvrımlarıdır. Labium, klitorisi ve vajina ve üretranın açıklıklarını çevreler ve korur. Labioplasti, labium minus'ü (iç dudak) ve labium majus (dış dudak), insan vulvasını saran cildin kıvrımlarını değiştirmek için kullanılan plastik bir cerrahi operasyonudur.

Labioplasti neden yapılır?

Labioplasti ameliyatının yapılmasının en sık nedenlerine baktığımızda labial hipertrofi yani dudakların aşırı büyümesi, dudakların yaş alma, doğum yapma gibi çeşitli sebeplerle sarkması bir dudağın diğerinden daha büyük olup asimetri görülmesi, iç dudak kenarlarındaki aşırı koyulaşma olmaktadır. Bahsettiğimiz bu durumlar kişiyi hem kozmetik olarak rahatsız edebilir, hem de birçok sağlık sorunlarına neden olabilir.

Labioplasti nasıl yapılır?

Labioplasti ameliyatı genelde kısa sürer, yapılacak işleme göre yarım saat-1 saat sürmektedir. Genelde lokal anestezi tercih edilmekle beraber gerekli görülmesi halinde genel anestezi altında da yapılabilir. Ameliyatın ciddi bir riski yoktur veya nadirdir. Lokal anestezi yapılan hastalarda ameliyat sırasında hasta ile sohbet edilerek yapabilecek rahatlıktadır.

Operasyon sonrası kesi yerinin kuru ve temiz tutulmasını kolaylaştırmak adına ameliyat tarihi adetten hemen sonraya denk gelecek şekilde ayarlanır.

False

Vulva (Dış Genital B&#;lge) Kanseri

Vulva, kadınların dış genital bölgesine verilen isimdir. Vajinayı saran iç ve dış dudakları (labia minora ve labia majora), klitorisi, iç dudakla vajina duvarı arasında yer alan ve iki tarafta da bulunan Bartholin bezlerini kapsar. Vulva kanseri, kadınların dış genital bölgelerinde meydana gelen bir kanser türüdür. Her yaşta olabileceği gibi, daha çok menopoza giren ve ileri yaştaki kadınlarda görülür.

Vulva kanseri tüm genital kanserlerin yüzde beşini oluşturur. Kadınlarda görülen kanser türlerinin yalnızca yüzde biri vulva kanseridir. Makalenin geri kalanında vulva kanseri ve tedavisi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanseri, vulvadaki kötü huylu (kanserli) hücrelerin anormal büyümesine verilen isimdir. Vulva kanserlerinin yaklaşık %80’i dudakları, yaklaşık %50’si dış dudakları, %10’u klitorisi, diğer %10’u da vajina ile anüs arasında bulunan bölgeyi, yani perineyi etkiler. Vakaların yaklaşık %5’inde kanser birden fazla bölgede mevcuttur.

Vulva Kanseri Türleri

Kanser, mutasyon sonucu vücuttaki hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyümeye başlamasıyla oluşur. Vücudun hemen hemen her yerindeki hücreler kansere dönüşebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Vulva kanserleri içinde en sık karşılaşılan yassı epitel hücreli kanser türüdür. Ayrıca melanom, adenokarsinom, bazal hücreli kanser, yumuşak doku kanseri (sarkom) ve Paget hastalığı da vulva kanseri türleri arasında yer almaktadır.

Vulva Kanseri Neden Olur?

Vulva kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir; ancak aşağıdaki faktörler vulva kanserine yakalanma riskini arttırabilir:

•İleri yaş

•Vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN): Vulvadaki hücrelerin anormal olduğu ve kansere dönüşme riski taşıdığı duruma verilen isimdir.

•Human Papillomavirus (HPV)

•Lichen sclerosus gibi vulvayı etkileyen cilt hastalıkları

•Sigara kullanımı

Kimler Vulva Kanseri İçin Risk Grubundadır?

Vulva kanseri diğer kanser türleriyle kıyasla daha nadir görülen bir kanser çeşididir. En sık menopoz geçirmiş kadınlarda görülür. Genellikle yaş arasındaki kadınlarda yaygındır. Daha genç kadınlarda teşhis edilen vulva kanseri, Human Papillomavirus (HPV) enfeksiyonun bir sonucudur. HPV ile ilişkili vulva kanserleri genellikle 45 yaşın altındaki kadınlarda görülür. Uzmanlar, bu iki kadın grubunda görülen vulva kanserlerinin farklı tedaviye tabi tutulması gerektiği konusunda hemfikirdir.

HPV ile İlişkilendirilen Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanserlerinin yarısından fazlasına HPV enfeksiyonu yol açar. HPV, cinsel yolla bulaşan ve enfeksiyona neden olan yaygın bir virüstür. Cinsel yönden aktif kadın ve erkeklerin çoğu HPV’ye maruz kalmıştır; bununla birlikte, birçoğu bağışıklık geliştirerek virüsü etkisiz hale getirmiştir. HPV’nin bazı türleri (HPV 16, 18, 33 ve 39 ve diğerleri) kansere neden olma riski taşır. HPV ile enfekte olmak kesin kanser oluşacağı anlamına gelmese bile, bu enfeksiyon kanser riski taşır.

HPV ile ilişkilendirilen vulva kanseri birden fazla yerde görülebilir. Bu tür kanserler HPV enfeksiyonundan kaynaklandığından serviks, vajina veya anal kanserleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkabilir.

Vulva Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Vulva kanserinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Vulvada;

• Geçmeyen kaşıntı

• Ağrı, sızı veya hassasiyet

• Kırmızı, beyaz veya siyah cilt lekeleri

• Yumru veya siğil benzeri büyüme

• Şekil veya renk değiştiren bir ben

• Açık bir yara

Bunlara ek olarak diğer belirtiler ise şunlardır:

• Adet dönemleri arasında, vulvada kanama veya lekelenme şekilde vajinal akıntı

• İdrar yaparken yanma hissi

Bu belirtiler ya da vulvada beklenmedik bir değişiklik gözlemlendiği takdirde, vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Vulva Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Vulva kanserini teşhis etmek için kullanılan testler ve yöntemler şunlardır:

•Vulvanın incelenmesi: Bu işlemde doktor anormallikleri anlamak için vulvanın fiziki muayenesini yapar.

•Vulvanın incelenmesi için özel cihazların kullanımı: Kolposkopi muayenesi sırasında, vulvadaki anormal alanları yakından incelemek için büyüteç gibi çalışan bir cihaz kullanılır.

•Biyopsi: Vulvadaki şüpheli bölgenin kanserli olup olmadığını teşhis etmek için bu bölgeden bir doku örneği alınabilir.

Kanserin Boyutunun Teşhis Edilmesi

Eğer vulva kanseri teşhisi konulursa, kanserin boyutunu ve evresini belirlemek için başka testler de yapabilir:

•Pelvik bölgenin kanser yayılımı açısından incelenmesi: Doktor, kanserin yayılıp yayılmadığını anlamak için pelvik bölgenin daha kapsamlı bir incelemesini yapar.

•Görüntüleme testleri: Kanserin göğüse veya karna yayılıp yayılmadığını anlamak için röntgen, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans (MRI) ya da pozitron emisyon tomografisi (PET) yapılması talep edilebilir.

Vulva Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Vulva kanseri, 1'den 4'e kadar olan sayısal değerler kullanılarak evrelere ayrılır. Kanserin erken teşhis edilmesi, tedavinin başarılı olma şansını arttırır. Vulva kanseri şu şekilde evrelendirilir:

•Evre 1: Kanser yüzeyseldir, metastaz yapmamıştır ve yalnızca vulvada görülür.

•Evre 2: Kanser çevre dokulara (alt vajina, anüs veya alt üretra gibi vücudun diğer yakın bölgeleri) yayılır.

•Evre 3: Bölgesel lenf düğümleri etkilenir.

•Evre 4: Kanser daha uzaktaki lenf düğümlerini de etkileyerek vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Vulva Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Vulva kanseri tedavisi, kanserin ne kadar yayıldığına, genel sağlığa ve kişisel isteklere göre değişiklik gösterir. Genel olarak seçenekler cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapidir. Vulva kanseri tedavisi gören birçok kadın bu tedavi yöntemlerinin birkaçı ile tedavi edilir.

Vulva kanseri tedavisi, sıklıkla tümörün ve tümör çevresindeki sağlam dokunun çıkarıldığı ameliyat yoluyla gerçekleşir. Kasıklardaki lenf düğümlerinin de çıkarılması gereken durumlar olabilir. Kanserin evresine bağlı olarak tüm vulvanın çıkarılması da söz konusu olabilir.

Ameliyat tamamlandıktan sonra yapılan testler ve patolojik bulgular değerlendirilerek, kemoterapi, radyoterapi veya bu iki tedavi türü birlikte önerilebilir. Kimi hastalar, ameliyat öncesinde tümörün küçülmesi için radyoterapi ya da kemoterapi almak durumunda kalabilir.

Kanser erken bir aşamada teşhis edildiyse tamamen iyileşme mümkündür. Ancak kanser yayıldıysa bu mümkün olmayabilir. Başarılı bir tedaviden sonra bile, kanserin daha sonra bir noktada nüksetme riski vardır; bu nedenle düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmak tedavinin devamı olarak düşünülebilir.

Vulva Kanseri Tedavisinin Yan Etkileri

Ameliyat ve radyasyonun yan etkilerinin çoğu, mesane ve rektumun vulvaya yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yakınlık nedeniyle, bu organlar ameliyat veya radyasyon sırasında zarar görebilir. Radyasyonun yan etkileri arasında; bağırsak ve mesanenin tahrişi, bağırsak hareketlerinin ve idrara çıkma sıklığının artması yer alır. Bu rahatsızlıklar genellikle tedavinin bitişinden birkaç hafta sonra düzelir; ancak bazı kadınlarda iyileşme daha uzun sürebilir.

Radyoterapi tedavisi gören kadınlarda şu gibi yan etkiler görülmüştür:

•Vulva bölgesi çevresinde ağrı

•İshal

•Yorgunluk hissi

•Kasık kıllarının kalıcı olarak dökülmesi

•Vulvanın şişmesi

•Vajinanın daralması

Mesane iltihabı (sistit)

Kemoterapi tedavisi gören kadınlarda ise şu gibi yan etkiler görülmüştür:

•Yorgunluk

•Mide bulantısı ya da kusma

•Saç dökülmesi

•Ağız ülserleri

•Enfeksiyon kapma riskinde artış

Vulva Kanserinden Nasıl Korunulur?

Sigara bağışıklık sistemini zayıflattığı için, sigara bırakılarak veya sigara kullanımına hiç başlamayarak vulva kanserine yakalanma riski düşürülebilir. Ayrıca cinsel partnerlerin sayısını azaltmak ve cinsel ilişki esnasında kondom kullanmak HPV’ye maruz kalma riskini azaltır; bu sayede HPV ile ilişkilendirilen vulva kanserinden korunmak mümkündür.

PAP smear ve pelvik muayene, vulva kanserini erken teşhisinde önemli bir rol oynadığı için, jinekolojik muayenelerin düzenli olarak yapılması önerilir. Bunun yanı sıra HPV aşısı, vulva kanserine yakalanma riskini azaltır.

İç dudak sarkması nelere sebep olur?

Kadınlar için kendini güzel hissetmek bazen vücut sağlığından bile önemli olabiliyor. Sadece dışarıdan görülen bölgelerin güzelliği değil görünmeyen bölgelerin güzelliği de çok önemsenebiliyor. Bunlardan biri de genital bölge. Bu bölgeye yapılan işlemlere genital bölge estetiği diyoruz. Kadın genital organında en sık rastlanan rahatsızlık olan iç dudak sarkması sorununun çaresini sorduğumuz Op. Dr. Defne Erkara labioplasti ameliyatı hakkında bilgi verdi.

Yayınlanma:

İç dudak sarkması nelere sebep olur?

İç dudak neresidir ?

Kadın genital organına vulva denir. Vulvanın içeride kalan ve doğum kanalı denilen bölgesi vajinadır. Dış bölgede ise iç dudaklar, dış dudaklar ve mons pubis dediğimiz üst bölüm yer alır. Bütün bu yapılardan en fazla iç dudaklarda sarkma ve büyüme sorunu gözlemliyoruz. İç dudaklardaki sarkmayı en çok genetik olarak görüyoruz. Bazen de doğum sonrası sarkma olabiliyor. Dış dudakların içinde kalan ve aslında dışardan görünmeyen, iki taraflı kelebek kanadına benzeyen yapılar iç dudak, küçük dudak veya labium minus olarak isimlendirilir.

İç dudak sarkmasının yarattığı şikayetler

Normalde dış dudakların arasında kalan, dışardan görünmeyen ve mukoza dediğimiz nemli bir deriden yapılan iç dudakların, genital organı nemli tutmak ve dış etkilerden korumak gibi bir görevi vardır. Bunlar büyüdüğü zaman dış dudaklardan taşarak görünür hale gelir. En önemli şikayet özellikle dar giysi veya mayo giyince o bölgede kabarıklık meydana getirerek görsel olarak kişiyi rahatsız etmesidir. Özellikle ergenlik ve hemen sonrası yaşlardaki genç kızlar bundan dolayı sosyal sıkıntı yaşayabilirler. Yine mukoza yapısında oldukları için dışarıda kalınca kuruyabilir, iç çamaşıra sürtünerek tahriş olabilir, enfeksiyon kapabilirler. Yani iç dudak sarkması hem estetik hem sağlık yönünden tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Tedavi

İç dudak sarkmasının tek tedavisi cerrahidir. Çoğunlukla lokal anesteziyle yapılır ama hassas kişilerde genel anestezi ile de yapılabilir. Operasyon yarım saat ile 45 dk arası sürer. Büyümüş ve sarkmış olan iç dudaklar kesilerek küçültülür. Fazla dokular atılır. Böylece aslında olması gereken yere, yani dış dudakların içine yerleşmiş olur. Buna labioplasti ameliyatı diyoruz. Ameliyat sonrası pek sorun yaşanmaz. Birkaç gün lekelenme tarzında, adet kanamasından bile az bir kanama normaldir. Bir miktar şişme ve normal ağrı kesicilere cevap veren bir ağrı olabilir. Buz uygulaması ile bu şikayetleri azaltmak mümkün. Eriyen dikiş konduğu için 10 gün içinde kendiliğinden düşer ve dikiş alımı gerekmez. 15 gün kadar küvet, havuz, sauna yasaktır ama duş ilk günden itibaren alınabilir.

Çok sorulan bir soru olduğu için burada bilgi vermek istediğim bir konuda şu: labioplasti ameliyatı kızlık zarına zarar vermez. Çünkü kızlık zarı vajina girişindedir, bu operasyon ise dışarıdaki bir bölgeye uygulanmaktadır. (Basın Bülteni)

AğrıameliyatbüyümegenetikKadınoperasyonSağlık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası