abdurrahim karakoç edebi kişiliği / ABDURRAHİM KARAKOÇ FİKRİ EDEBİ YÖNÜ KİŞİLİĞİ-HAYATI-ESERLERİ-KİMDİR

Abdurrahim Karakoç Edebi Kişiliği

abdurrahim karakoç edebi kişiliği

Abdurrahim Karakoç kimdir? Abdurrahim Karakoç kitapları ve sözleri

Türk şair, gazeteci Abdurrahim Karakoç hayatı araştırılıyor. Peki Abdurrahim Karakoç kimdir? Abdurrahim Karakoç aslen nerelidir? Abdurrahim Karakoç ne zaman, nerede doğdu? Abdurrahim Karakoç hayatta mı? İşte Abdurrahim Karakoç hayatı Abdurrahim Karakoç yaşıyor mu? Abdurrahim Karakoç ne zaman, nerede öldü?

Türk şair, gazeteci Abdurrahim Karakoç edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Abdurrahim Karakoç hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Abdurrahim Karakoç hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Abdurrahim Karakoç hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri: Elbistan, Kahramanmaraş, Türkiye

Ölüm Tarihi: 7 Haziran

Ölüm Yeri: Ankara, Türkiye

Abdurrahim Karakoç kimdir?

yılının Nisan ayında Kahramanmaraş'ın, Ekinözü ilçesinde dünyaya geldi. Dedesi, babası ve kardeşleri de şair olduğu için küçük yaşlarda şiire merak sardı. İlk yazdığı şiirleri iki kitap olacak hacimdeyken beğenmeyip yaktı ve yılından itibaren yazdıklarını 'Hasan'a Mektuplar' ismi altında yılında yayımlandı.

yılında bulunduğu kasabada belediye mesul muhasibi olarak memuriyete girdi. yılının mart ayında emekli oldu.

Mücadeleci şiirlerinin çokluğu şartlardan kaynaklanmaktadır. 27 Mayıs Darbesi, zinde güçler, demokrasi maskaralığı ve haksızlıklar hiciv şiirlerini besledi. Yaklaşık otuz defa mahkemeye verildi, bütün suçlamalardan beraat etti. Avukat tutmadı, hep kendi kendini savundu. Hiçbir iktidarla barışık olmadı.

yılında gazetecilik yapmaya başladı. Büyük Birlik Partisi'nin kuruluşunda yer aldı ve siyasete girdi. Sonra siyasetten ayrıldı.

İlk şiiri ilkokul sıralarında Elbistan'da çıkan Engizek gazetelerinde yayınlandı. Hece vezniyle aşk, gurbet ve sosyal temalı şiirler yazdı. Taşlamalarıyla ünlendi.

Şiirlerini Âşık Mahzuni, Musa Eroğlu gibi sanatçılar bestelemişlerdir. Mihriban türküsü Abdurrahim Karakoç'undur. Karakoç, şiirleri yanında, ironik yazılarıyla da tanınmıştır. Yazıları Akit, Yeni Düşünce, Yeni Hafta ve Gündüz gazetelerinde yayınlandı.

Karakoç, 7 Haziran tarihinde, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde yoğun bakımdayken vefat etti. Ankara Keçiören'deki Bağlum semt kabristanına defnedildi

Şiirleri:

Hasan'a Mektuplar (),

Haberler Bülteni (),

Hasan'a Mektuplar ve Haberler Bülteni (),

El Kulakta (),

Bütün Şiirleri (),

Vur Emri (),

Kan Yazısı (),

Şiirler (),

Suları Islatamadım (),

Kar Sesi (),

Dosta Doğru (),

Beşinci Mevsim (),

Gökçekimi (),

Akıl Karaya Vurdu ().

Yazıları:

Düşünce Yazıları (),

Çobandan Mektuplar ().

Abdurrahim Karakoç Kitapları - Eserleri

  • Çobandan Mektuplar
  • Kan Yazısı
  • Beşinci Mevsim
  • Dosta Doğru
  • Gökçekimi
  • Vur Emri
  • Suları Islatamadım
  • Akıl Karaya Vurdu
  • Yasaklı Rüyalar
  • Parmak İzi
  • Gerdanlık 1
  • Gerdanlık 2
  • Gerdanlık 3
  • Bütün Şiirleri
  • Düşünce Yazıları
  • El Kulakta
  • Gönül Bahçesinden Şiir ve Hikayeler
  • Hasan'a Mektuplar
  • Gerdanlık 5
  • Gerdanlık 4

Abdurrahim Karakoç Alıntıları - Sözleri

  • Zaaf, ruh kamburluğudur. (Çobandan Mektuplar)
  • ¶¶ İnsanlar içinde ahmak tükenmez evlat ¶¶ (Gerdanlık 2)
  • Uykular daraltılıp, düşler sansürlenmeli (Gerdanlık 2)
  • Şartlanmış bir kafanın kaynak yapılmış bir metalden farkı nedir? (Düşünce Yazıları)
  • Semada yıldızların uykuya yatma vakti İster ay batarken gel, ister gün doğarken gel! (El Kulakta)
  • Bizi nefsimize hadim etme ya Rab. (Gerdanlık 1)
  • Hürriyeti çiğnenen gönül hatır dinlemez, Aşk ile serden geçen balta satır dinlemez. İsterse muhatabı beş fakülte bitirsin, Doktora yapmış diye eşek katır dinlemez (Gerdanlık 5)
  • Buz tutmuş saçaklarda kışı seyrediyoruz, Sokakta yem arayan kuşu seyrediyoruz. İçler kapalı mekân, çok uzaktır gözlere. Kolay geldiği için dışı seyrediyoruz (Gerdanlık 5)
  • Öyle bir devir ki, sakar mı sakar; Dışı da, içi de hep bizi yakar.. (El Kulakta)
  • Hayatın boyunca kaç yokuş çıktın sen? Kaç defa susadın, kaç kez acıktın sen? Bayatlamış masal okuma sen bana, Kaç gönül kırdın, kaç Beytullah yıktın sen? (Gerdanlık 5)
  • Her insan bir miktar hayal terzisi Ölçmektir, biçmektir, dikmektir işi Yeni yelken bekler, müsait rüzgar, Zaman denizinde umut gemisi (Gerdanlık 3)
  • Ne ayağım uydu, ne kafam uydu Belli Ben bu çağın yabancısıyım. (Gökçekimi)
  • Neredesin ey güzel aklım gel beni benden koru, Ötelere kaçma bahtım gel beni benden koru. İdrakimi düğümleme dost bildiğim kutlu gün, Yıkılsın sarayım tahtım gel beni benden koru (Gerdanlık 5)
  • Umudumuz uçtu gitti, çok yazık. (Parmak İzi)
  • Yiğite servet yok yürekten gayri. (Hasan'a Mektuplar)
  • İbret alacaksan sen kendinden al Bakkalda, pazarda satılmıyor ki, ibretin bedeli ne para, ne mal Teraziye konup tartılmıyor ki (Gerdanlık 1)
  • Doğarsan üç günlük iş bulamazsın Acıkırsın, ekmek, aş bulamazsın Ucuz toprak, beleş taş bulumazsın Yaşamak rezillik, rüsvaylık demek (Bütün Şiirleri)
  • Ey hanlar hanını halkeden Hancı! Bir yudum aşkınla doğdu bu sancı. Ey fakir ekmeği, Mümin inancı! Zaman kısa, ben yorgunum, yol uzun (Dosta Doğru)
  • Kim biliyor? Kim biliyor? Kim bilir? (Hasan'a Mektuplar)
  • Ben çamura batmış vicdandan korkarım. (Gerdanlık 1)

© Tüm Hakları Saklıdır.
Sitedeki içerikler izinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. funduszeue.info ile bir bağlantı kurulamaz, site sorumlu değildir.

Abdurrahim Karakoç

Abdurrahim Karakoç Hayatı Edebi Kişiliği ve Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi ()

Kahramanmaraş’ta doğmuştur. İlkokulu bitirince bir süre marangozluk yapmış, yılları arasında belediyede memur olarak çalışmıştır. Sanatçı bir ailede yetişen Abdurrahim Karakoç, şiire çok küçük yaşlarda ilgi duymaya başlamıştır. Dedesinden ve babasından dinlediği Yunus Emre, Dadaloğlu gibi usta halk sanatçılarının şiirlerinden etkilenmiştir. Halk şiiri geleneğini devam ettirmiş, şiirlerini genellikle dörtlük nazım birimiyle kaleme almıştır. Millî ölçümüz olan hece ölçüsünü şiirlerine başarı ile uygulamıştır. Şiirlerinde daha çok koşma ve semai nazım biçimini kullanmış; tabiat, aşk, gurbet, sosyal konularla birlikte dinî ve millî duyarlılıkları işlemiş; daha çok taşlamaları ve aşk şiirleri ile tanınmıştır. Şiirlerindeki içten anlatımı ve akıcı üslubu dikkat çekicidir. Birçok şiiri bestelenen Karakoç’un “Mihriban” adlı şiiri geniş kesimler tarafından çok sevilmiştir.

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında halk şiiri geleneğini başarıyla devam ettiren ender sanatçılarımızdan biridir. Şiirlerinde şekil ve muhteva bakımından gelenekten ayrılmamış fakat kendine has imgelerle halk şiirine yeni bir hava ve farklı bir söyleyiş getirmiştir. Sosyal, dinî ve millî konuların yanı sıra kimi şiirlerinde yetiştiği coğrafyayı (tabiatı) şiirlerine aksettirmiştir. Bu şiirlerinin içinde bahar, gurbet, Anadolu sevgisi temalarını işlemiştir. Okuduğunuz şiirinde Anadolu’yu ve Anadolu’nun tabiat güzelliklerini gerçekçi bir şekilde dile getirmiştir. Şiirde kendisini halktan uzak görenlere, Anadolu’yu yakından tanımayanlara sitem ederek onlara Anadolu insanının sevgisini ve Anadolu’nun tabiat güzelliklerini anlatmaya çalışır.

Eserleri: Hasan’a Mektuplar, El Kulakta, Vur Emri, Kan Yazısı, Beşinci Mevsim, Dosta Doğru, Gökçekimi, Akıl Karaya Vurdu (şiir)&#;
BAŞKA BİR KAYNAK:

Şair. Elbistan&#;ın Ekinözü (Celâ) köyünde doğdu. Babası ile dedesi de şâirdir. İlkokulu bitirdikten sonra bir süre köyünde marangozluk yaptı. Halen Elbistan Beledlyesl&#;nde muhasebe memuru olarak çalışıyor.
Günümüz aşık tarzı şiirinin büyük ustalanndandır. Yaşa­yan Türkçe ve hece vezni İle aşk, gurbet ve sosyal temalı şiirler yazmıştır. Bilhassa dâva şiirleri ile taşlamaları edebiyatımızda meş­hurdur.
Şiir kitapları: 1. Hasan&#;a Mektuplar (), 2. Hasan&#;a Mektuplar ve Haberler Bülteni (), 3. El Kulakta (), 4. Bütün Şiirleri (Önceki şiirler ile yeni şiirler,! ), 5. Vur Emri (), 6. Kan Yazısı (), 7. Şiirler ().

« MUSTAFA NECATİ KARAERBAHATTİN KARAKOÇ »

Alt Kategoriler:Aşık Edebiyatı Şairleri, Çağdaş Şairler, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, PDF, Şairler

kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası