eş değer nasıl yazılır / Eşdeğer nasil yazilir TDK?

Eş Değer Nasıl Yazılır

eş değer nasıl yazılır

Düzeltme İşareti

       Düzeltme işaretinin kullanılacağı yerler aşağıda gösterilmiştir:

1. Yazılışları bir, anlamları ve söylenişleri ayrı olan kelimeleri ayırt etmek için okunuşları uzun olan ünlülerin üzerine ko­nur: adem (yokluk), âdem (insan); adet (sayı), âdet (gelenek, alışkanlık); alem (bayrak), âlem (dünya, evren); aşık (eklem kemiği), âşık (vurgun, tutkun); hal (sebze, meyve vb. satılan yer), hâl (durum, vaziyet); hala (babanın kız kardeşi), hâlâ (henüz); rahim (esirgeme), rahîm (koruyan, acıyan); şura (şu yer), şûra (danışma kurulu) vb.

UYARI: Katil (<katl = öldürme) ve kadir (<kadr = değer) kelimeleriyle karışma olasılığı ol­duğu hâlde katil (ka:til = öldüren) ve kadir (ka:dir = güçlü)kelimelerinin düzeltme işareti konma­dan yazılması yaygınlaşmıştır.

2. Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelimelerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur: dergâh, gâvur, karargâh, tezgâh, yadigâr, Nigâr; dükkân, hikâye, kâfir, kâğıt, Hakkâri, Kâzım; gülgûn, merzengûş; mahkûm, mezkûr, sükûn, sükût vb.Kişi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işareti ile yazılır: Halûk, Lâle, Nalân; Balâ, Elâzığ, İslâhiye, Lâdik, Lâpseki, Selânik vb.

3. Nispet ekinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır: (Türk) askeri ve askerî (okul), (İslam) dini ve dinî (bilgiler), (fizik) ilmi ve ilmî (tartışmalar), (Atatürk’ün) resmi ve resmî (kuruluşlar) vb.

Nispet ekialan kelimelere Türkçe ekler getirildiğinde düzeltme işareti olduğu gibi kalır: millîleştirmek, millîlik, resmîleştirmek, resmîlik vb.

Halk arasında birçok kelime kullanırız. Ama bazen nasıl yazıldığı bilinmemektedir. “Eşdeğer” kelimesinin nasıl yazılacağını merak ediyorsanız yalnız değilsiniz! Çoğunlukla yanlış kullanılan Eşdeğer nasıl yazılır? Değerce birbirine eşit olan (nesne ya da nicelik) anlamına gelir.

Bugün gerek sosyal medya paylaşımlarında gerekse internette yer alan metinlerde bu sıfat tamlamasıyla ilgili ne denli yazım yanlışları yapıldığı hemen göze çarpmaktadır. Bu kelime genellikleşeklinde yanlış yazılmaktadır.

“Eşdeğer” sözcüğünün yazımı ile ilgili birçok kez hataya düşülmektedir. Birleşik mi yoksa ayrı mı yazacağım diye kararsız kalan kişiler ilk olarak TDK’nın resmi internet sitesine giderek sorgulama yapar. Türk Dil Kurumu’nun yanı sıra bu başlık altından da ‘Eş değer’ şeklinde yazılması hatalı olup, kelimelerinin “El Atmak” şeklinde yazılması gerekir. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır. Lütfen Türkçemizi düzgün kullanmaya özen gösterelim. Doğru kullanımı Eşdeğer”şeklinde olmalıdır.

Bu sözcüğün doğru yazımı ve örnek cümlelerde kullanımı hemen aşağıda bulabilirsiniz.

Eş değer (Yanlış kullanım)

Eşdeğer ✓ (Doğru kullanım)

İkiside eşdeğer hediyeler almış.

Secdem

Değerbilir, değerli ve kıymetli olan nesnelere ve kişilere gerekli özveri ve değeri veren anlamına gelmektedir. Konuşma dilinde telaffuz edilmesinde hiçbir sorun ve sıkıntıya neden olmazken yazı dilinde ayrı mı birleşik mi yazılacağı çok fazla karıştırılmaktadır. TDK sözlüğüne göre doğru yazılışı ise ‘değerbilir’ şeklindedir. 

Değerbilir Ne Anlama Gelir?

Değerli ve kıymetli olduğu kabul görülen kişi ve eşyaların bir kimse tarafından yeteri kadar değer verilmesine değerbilir denmektedir. Değer veren, saygı gösteren ve hürmet eden kişiler için kullanılan kelime Türkçe kökenli bir kelimedir. 

Değerbilir Kelimesinin Eş Anlamlıları

Değerbilir kelimesinin eş anlamlısı, dilimizde oldukça yaygın kullanılan Farsça kökenli bir isim olan 'kadirşinas'tır. 

Değerbilir Nasıl Yazılır

Değer bilir (Yanlış Kullanım)

Değerbilir (Doğru Kullanım) 

Değerbilir Kelimesiyle İlgili Örnek Cümleler

Toplumumuz zengin kültürel geçmişine değerbilir olamıyor.

Büyüklerine olan saygılı tutumu kendisini değerbilir biri olarak gösteriyor.

Kendileri çok kadirşinas, çok değerbilir biridir.

Eş-değer Nasıl Yazılır? (TDK) Anlamı

Hangi Sözcük Nasıl Yazılır? Bitişik mi yazılır ayrı mı? Ne Nasıl Yazılır? TDK yazım bilgisi dahilinde hangi sözcük nasıl yazılır? Anlamı nedir?

Eş değer nasıl yazılır tdk, Eş değer anlamı tdk, Eş değer nedir,

Sizlere bu yazımızda –Eş değer– kelimesinin nasıl yazıldığı ve örnek cümle içindeki kullanımı hakkında bilgi vereceğiz.

“Eş değer mi?” yoksa “Eşdeğer mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır.

Bu kelime genellikle Eşdeğer şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Eş değer şeklinde olmalıdır.

Eşdeğer (Yanlış kullanım)

Eş değer ✓ (Doğru kullanım)

Türk Dil Kurumu’na göre Eş değer kelimesinin anlamı:

sıfat

Değer yönünden birbirine eşit olan, muadil:
Birinden bir şey istemenin işkence çekmekle eş değer olduğunu anlayacaktık.” – Ayla Kutlu

Cümle içinde örnek doğru kullanımı:

İkisi de eş değer hediyeler almış.

Diğer Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

Eş değer nasıl yazılır, Eş değer nedir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır