güvenli bir yolda olması gereken özellikler nelerdir / Servis Araçlarında Güvenli Yolculuk

Güvenli Bir Yolda Olması Gereken Özellikler Nelerdir

güvenli bir yolda olması gereken özellikler nelerdir

Mutlaka Bilmeniz Gereken Trafik Kuralları

Ülkemizde meydana gelen kazalara baktığımızda çoğunluğunun sürücülerin yanlış davranışlarından ve trafik kurallarına uymamalarından kaynaklandığını görüyoruz. Özellikle tatillerde artan seyahatler sırasında kazaların sayısındaki artış daha da çok gözlemlenebiliyor. Bazı temel trafik kurallarına dikkat edilerek oluşabilecek kazalara karşı önlem alabilmek mümkün olabilir.

Hatalı sollama, emniyet kemeri takmama, trafik işaretlerine uymama, takip mesafesini korumama, hız ihlali yapma gibi hayati önem taşıyan trafik kurallarının sürücüler ve yayalar tarafından benimsenmiş olması gerekir. Peki günümüzde en çok hangi trafik kuralları ihlal ediliyor? Trafikteki sürücülerin ve yayaların dikkat etmesi gereken bazı temel kurallar neler?

Hız Kurallarına Uyun

Sürücüler Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan hız limitlerine uyarak kaza risklerini en aza indirebilirler. Sürücülerin özellikle kavşaklara ve tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya ve hemzemin geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, şehir içinde ilerlerken, yapım ve onarım alanlarına girerken hızlarını azaltmaları gerekir. Olası kaza riskine karşı sürücülerin belirlenen hız limitleri içerisinde kalmalarının yanı sıra hızlarını görüş, yol, hava ve trafik durumunun getirdiği şartlara uygun şekilde belirlemelileri gerekmektedir.

Kontrolsüz hız, ani fren yapılması gereken durumlarda trafik kazalarına davetiye çıkarır. Ani frenlerde duramayarak önündeki araca ya da yayaya çarpabilir, şiddetli fren nedeniyle araç içinde yolcuların boyun zedelenmelerine neden olabilirsiniz.

Türkiye’de otomobillerin uyması gereken hız sınırı yerleşim yeri içinde 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yollarda 90 km ve otoyollarda km’dir.


Alkollü Araç Kullanmayın

Alkollü araç kullanmak, dikkatin toplanamaması ve algı gücünün zayıflaması nedeni ile sürücünün kaza yapmasına sebep olabilir. Alkollü sürücü sadece kendi canını ve malını tehlikeye sokmaz, çevresindeki insanlara da zarar verebilir. Alkol almayı düşünen kişiler, gidecekleri yerlere ulaşmak ve bu yerlerden geri dönmek için toplu taşıma araçlarını ya da taksi kullanmayı tercih etmeliler. Kanlarındaki alkol miktarı promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasaktır. Tüm sürücüler bu kurala uymakla yükümlüdür, uymadıklarında trafik cezası ile karşılaşmaktadırlar.  yılı itibariyle

Türkiye’de alkollü araç sürmenin cezası şu şekildedir:

  • Alkollü araç kullananların ilk yakalanmasında TL

  • Alkollü araç kullananların ikinci yakalanmasında TL trafik cezası kesilir.


Trafik kontrolünde promil üzerinde alkol ile araç kullanan sürücülerin ehliyetine el konulur. Geriye doğru beş yıl içinde ilk seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl, 3 ve daha fazla tekrar eden sürücülerin ehliyetine 5 yıl el konulur.



Araç Takip Mesafesine Uyun

Sürücüler, önlerindeki araçları takip ederken güvenli ve gerekli bir mesafeden takip etmek zorundadır. Bu takip mesafesi kendi araçlarının kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre olmalıdır. Örneğin; şehir içinde 40 km hızla giden bir araç 20 metre takip mesafesi bırakmalıdır. Bu mesafe şehirler arası yollarda kilometrenin metre karşılığı olarak hesaplanmalıdır. Örneğin; şehirler arası yolda 90 km hızla giden bir araç takip mesafesini 90 metre olarak belirlemelidir. Özellikle yağmurlu, buzlu ve karlı yollarda, fren mesafesinin artacağı düşünülerek takip mesafesi de artırılmalıdır.


Hatalı Sollama Yapmayın

Trafikte yapılan en tehlikeli hareketlerden biri de hatalı sollamalardır. Trafikte çevrenizde onlarca aracın varlığını düşünün. Bu araçların hareket halindeyken aynı anda kontrol edilmesi pek mümkün değildir. Sürüş sırasında sağ, sol, ön ve arka yönlerden gelen araçların kontrolsüz bir şekilde sollanması durumunda kazanın hangi yönden geleceği belli değildir.


Önde ilerleyen araç geçilmek istenildiğinde ortamın sollama yapmak için güvenli olduğundan emin olunduktan sonra sollama yapılmalıdır. Aşağıdaki kurallar çerçevesinde sollama yapılmamalıdır:

  • Geçmenin trafik işareti ile yasaklandığı yerlerde,

  • Görüş yetersizliği olan yollarda (dönemeçler, tepe üstleri)

  • Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken,

  • Kavşak, demiryolu geçitleri,

  • Çift yönlü ve birer şeridi bulunan trafiğin kullanıldığı köprü ve tüneller

Önündeki aracı geçecek kişi şunları yapmalıdır:

  • Geçeceği araç sürücüsünü korna ile uyarmalı veya kısa ve uzun hüzmeli farlarını ardarda yakmalı,

  • Sol dönüş lambası ile işaret vermeli,

  • Geçilecek araca takip mesafesi kadar önceden sol şeride yerleşmeli,

  • Geçilen araç, dikiz aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde ilerlemeli,

  • Sağ sinyal ile işaret vererek sağ şeride girmekle geçişini tamamlamalıdır.

Emniyet Kemerinizi Takın

Sadece sürücünün değil araç içinde bulunan herkes emniyet kemerini takmak zorundadır. Emniyet kemeri takmadığınızda en ufak bir kazalarda ciddi yaralanmalarla karşılaşabilirsiniz. Duran aracınıza başka bir araç çarptığında eğer sizde ve aracınızdaki yolcularda emniyet kemeri takılı değilse; ön cam, torpido ve torpidonun bulunduğu ön panel, direksiyon ve diğer aksesuarlar yaralanmalara, kafa travmalarına neden olabilir.


Trafik İşaretlerine Uyun

Sürücüler ve yayalar trafiği düzenleme ve denetlemeye yetkili üniformalı veya özel işaret taşıyan görevlilerin uyarılarına ve işaretlerine dikkat etmeli, ışıklı ve sesli trafik işaretlerine, trafik levhalarına ve yer işaretlemelerine uymak zorundadır.

Geçiş Önceliği Kurallarına Uyun

Geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar söz konusu olduğunda bu araçların geçişlerine öncelik verilmelidir. Geçiş önceliği olan araçlar şunlardır:

  • Yaralı veya acil hastaların taşınması için kullanılan ambulans ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar.

  • Organ ve doku nakil araçları.

  • İtfaiye araçları ile benzeri acil müdahale araçları.

  • Sanık veya suçluları takip eden veya genel güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları.

  • Trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar.

  • Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları ile acil müdahale gerektiren çalışmalarda görevli araçlar.

  • Afet ve acil durum sırasında görevli olan araçlar,

  • Hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar.

Yayaların Uyması Gereken Kurallar

Yayalar taşıt yolu bitişiğindeki ve yakınındaki yaya yolunda yürümek, taşıt yolunun karşı tarafına; yaya ve okul geçitleri ile kavşak giriş ve çıkışlarından, bunların bulunmadığı yerlerde ise şartlarına uyulmak suretiyle taşıt yolunun yayalara ayrılmış bölümlerinden geçmek, yaya ve okul geçitlerinden geçerken, geçidin sağ bölümünden yürümek gibi kurallara uymak durumundadır. Yayalar yaya geçidi kullanırken trafik ışıklarına dikkat etmeli, araçlar durduktan sonra karşıdan karşıya geçmelidir.


Eğer aracınızın sigortası yoksa, kaza sonrası aracınızda oluşabilecek hasarları gidermek için bir kasko sigortası edinmenizde fayda var. . Koalay’da 5 kolay soruda bilgilerinizi girin, size özel tekliflerden birini seçin, kredi kartınızla anında satın alın. Yaptırmış olduğunuz poliçenizi anında yazdırabilir ya da e-postanıza gönderebilirsiniz.


 

Yüksek hızda araç kullanma davranışı, kaza sayısı üzerinde doğrudan doğruya etkide bulunan çok önemli bir trafik ihlalidir. ’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanmış olan Hız Yönetimi başlıklı raporda, hız yapma davranışı için, yasal hız sınırının üzerinde aşırı hızda ya da yasal hız sınırını aşmayan ancak içinde bulunulan koşullar için uygun olmayan yüksek hızda araç kullanmak tanımı benimsenmiştir. Bir başka ifadeyle, bir aracın hızının yüksek olup olmadığına karar verirken, hem yasal hız sınırı hem de aracın içinde bulunduğu ortamın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. 

 

HIZIN, KAZA VE KAZA SONUÇLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR?
 
Bu etki iki şekilde ortaya çıkmaktadır. İlki, kaza ihtimalinin artması, ikincisi ise kazanın sebebi hız olmasa bile, yüksek hızda meydana gelen kaza sonuçlarının ağırlaşmasıdır.
 
Hız ve kaza ihtimali: Hız arttıkça aracın kontrol edilmesi de o oranda güçleşir. Bu bazı hallerde çevresel koşullarla birleşerek kazaya yol açabilir. Özellikle hız sınırına uyulmasının zorunlu olduğu dönemeçler, eğimli yol kesimleri söz konusu olduğunda yüksek hız doğrudan doğruya kaza nedeni olabilmektedir.
Ayrıca, yüksek hızda seyreden bir araç, durmasını gerektiren bir engelle karşılaştığında bir yandan daha fazla mesafeye ihtiyaç duymakta, bir yandan da sürücünün durmak için gerekli tepkiyi verme süresi içinde aracın katedeceği mesafe arttığından mevcut mesafenin bir kısmı yine hız nedeniyle yutulmaktadır. Bu nedenle yol üzerinde bir engelle karşılaşan araç, ne kadar hızlı ise doğru noktada durması o kadar zorlaşmakta, bu da kaza ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Frene basılması gereken hallerde, aracın hızına göre durma mesafesindeki değişim aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Bilindiği gibi, durma mesafesindeki bu farklılıklar, özellikle yayaların yoğun olarak bulunabileceği bölgelerdeki hız sınırlamasının temel gerekçesidir.
  
Aracın hızına göre durma mesafesindeki değişim.

 
Kaynak: Speed management: a road safety manual for decision-makers and practitioners.
Geneva, Global Road Safety Partnership,
 
Hız ve kaza sonucu: Araç ne kadar yüksek hızla seyrediyorsa çarpma anında transfer edeceği mekanik enerji de o kadar yükselmekte, kaza anında bu enerjinin transfer edildiği araç, aracın içinde bulunan insanlar ve aracın çarptığı yaya, araç ya da engel o kadar zarar görmektedir. Saatte 80 km hızla seyreden bir araçta bulunan bir kişinin ölme ihtimali, saatte 30 km hızla giden bir araçta bulunan bir kişiye göre 20 kat daha fazladır. Yayalar ve bisikletliler gibi, daha savunmasız yol kullanıcıları söz konusu olduğunda kaza sonucu çok daha ağır olabilmekte; yayaların kendilerine 30 km/saat ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma ihtimali %90 iken, aracın saatte 45 km hızda olması halinde hayatta kalma ihtimali %50’ye düşmektedir. Saatte 80 km hızda giden bir aracın çarpması halinde ise yayanın hayatta kalma ihtimali hemen hemen yok gibidir.
 
Kaza ihtimali ve kaza sonuçları ile ilişkisi nedeniyle hız, temel bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Aşırı hız, yasal hız sınırlarının; uygun olmayan hız ise, çevresel koşullara göre uygun hız sınırının üzerine çıkılması anlamına gelmektedir. Her iki durumda da meydana gelebilecek kazalar yasal hızda ya da uygun hızda oluşabilecek hasarın üzerinde olmaktadır. Yüksek gelir grubundaki ülkelerde hız, karayolunda meydana gelen kazaların %30’unda etkili bir faktör iken, düşük ve orta gelirli ülkelerde karayolunda meydana gelen kazaların yaklaşık %50’sinde temel etkendir. Aracın hızını kontrol etmek, kazaları önleyebilir ve meydana gelebilecek kazalarda oluşabilecek zararı ve kayıpları azaltarak olumsuz etkiyi azaltabilir. 
 
ORTALAMA HIZI AZALTMAK İŞE YARAR MI?
 
Karayolu üzerindeki gerçek hız ortalamasının azaltılmasının gözle görülür olumlu sonuçları vardır. Tüm dünyada, özellikle yüksek gelir grubundaki ülkelerde yapılmış pek çok araştırma hız ve kaza riski arasındaki ilişkiyi açıkça göstermektedir. Araştırmalar tutarlı olarak kaza, yaralanma ve ölüm oranlarının hız arttıkça yükseldiğini, azaldıkça düştüğünü göstermektedir.
 
Kuramsal tahmin: Bu konuyla ilgili çalışmalardan biri olan Kuvvet Modeli (Power model) kullanılarak, ortalama hızda meydana gelen değişime bağlı kazalar ve kazanın ciddiyeti tahmin edilebilmektedir. Bunlar aşağıdaki grafik ve tabloda özetlenmiştir. Grafiğin incelenmesinden anlaşılacağı gibi, ortalama hızın %5 artması, yaklaşık olarak tüm yaralanmalı kazalarda %10, ölümlü kazalarda ise %20 düzeyinde artışa yol açmaktadır. Tabloda ise, farklı hızlar için bu kuramın öngördüğü düşüş oranlarına, takip eden alt başlıklarda ise, bu kuramı destekleyen gerçek uygulama sonuçlarına yer verilmiştir.
Hız ve kaza sayısı arasındaki ilişki *
 
* Kuvvet Modeline göre (Power model) hız ve kaza sayısındaki ilişki.
Kaynak: Speed management: a road safety manual for decision-makers and practitioners.
Geneva, Global Road Safety Partnership,
 
Ortalama hız azaltıldığında
kazalarda beklenen düşüş oranı (%) *
KAZA TÜRLERİ ve hızda azalma miktarı    İncelenen ortalama hız
    50 km/s    60 km/s    70 km/s    80 km/s    90 km/s     km/s     km/s     km/s
Yaralanmalı kazalar    1 km/s azalırsa                                
    2 km/s azalırsa                                
Ölümlü ve ciddi kazalar    1 km/s azalırsa                                
    2 km/s azalırsa                                
Ölümlü kazalar    1 km/s azalırsa                                
    2 km/s azalırsa                                
*Kuvvet Modelinin (Power model) farklı hızlar için, ortalama hızın saatte 1 ya da 2 km azaltılması koşullarına uygulanması.
Kaynak: Speed management: a road safety manual for decision-makers and practitioners.
Geneva, Global Road Safety Partnership,
 
Hızın düşürüldüğü uygulamalar: Bu değerlerin tümüyle kuramsal öngörüler olmadığını gösteren pek çok uygulama vardır. Yasal sınırın düşürülmesi ya da yeni bir yasal sınır belirlenmesi suretiyle hız sınırının değiştirildiği değişik ülkelerde (Güney Afrika, Belçika, Finlandiya, Fransa, İngiltere, Almanya, ABD ve Yeni Zelanda) yapılan uygulamaların gözden geçirildiği bir tarama çalışması, karayolunda meydana gelen kazalarda %8 ile %40 arasında değişen düşüşler sağlandığını göstermiştir. Aşağıda verilen örnekler de, aşırı hızı önlemenin çok yarar sağlayabileceğini gösteren diğer benzer bulgulardır.
 
- , İsveç’te yasal hız sınırı km/s’ten 90 km/s’e düşürüldüğünde, gerçek hız ortalaması saatte 14 km azaltılmış, bunun sonucunda ölümlü kazalarda %21 oranında azalma sağlanmıştır. 
- , İngiltere’de yasal hız sınırı km/s’ten 80 km/s’e düşürüldüğünde, gerçek hız ortalaması saatte 4 km azalırken kazalar %14 oranında azalmıştır.
- , İsviçre’de yasal hız sınırı km/s’ten km/s’e düşürülmüş, gerçek hız ortalaması saatte 5 km, ölümlü kazalar %12 oranında azalmıştır. 
- Fransa’da hız radarlarının yaygın biçimde kullanılması sonucunda aşırı hız cezalarında büyük bir artış olmuş, bu sayede ortalama hız düşürülürken, kaza sayısı da azalmıştır.
yılındaki petrol krizi döneminde Yeni Zelanda hükümeti şehirlerarası karayolunda hız sınırını saate 55 milden 50 mile (yaklaşık 89 km/s’ten 80 km/s’e) düşürdüğünde, bu yollar üzerinde gerçek hızlarda km/s arası düşüşler sağlanmış, buna bağlı olarak, hız sınırının değişmesinden etkilenmeyen şehir içi yollarla kıyaslandığında ölüm ve yaralanmalarda önemli düşüşler elde edilmiştir. Şehirlerarası anayollarda ölüm %37, ciddi yaralanmalar %24, hafif yaralanmalar ise %22 azalmış, bu oranlar şehir içi alanlarda sırasıyla %15, %9 ve %4 olarak gerçekleşmiştir. 
 
Hızın yükseltildiği uygulamalar: Yukarıda verilen örneklerin tersine, hız sınırının yükseltildiği uygulamalarda kaza sayısının arttığını gösteren bulgular vardır. – yılları arasında ABD’de 40 eyalette hız sınırı eyaletlerarası otoyollarda saatte 55 milden 
 
65 mile (yaklaşık 89 km/s’ten km/s’e) yükseltilmiştir. Bu değişiklik gerçek hız ortalamasında yaklaşık saatte 3 mil (5 km/s) artışa yol açmış, belirtilen dönem boyunca bu yollarda ölümler % 20 - %25 oranında artmıştır. Amerika’da yapılan araştırmada eyaletlerarası otoyollarda hız sınırını saatte 65 milden saatte 70 ve 75 mile yükselten eyaletlerde ölümler, hız sınırını değiştirmeyen eyaletlerle kıyaslandığında, sırasıyla % 38 ve % 35 oranında artmıştır. 
 
- , Avusturalya’da yasal hız sınırı km/s’ten km/s’e yükseltildiğinde yaralanmalı kazalar %25 artmış, yılında rapor edilen bir başka araştırmada ise, Avusturalya Victoria’da km/s arası artışlara bağlı olarak kazaların da %8 oranında arttığı belirtilmiştir.
 
- yılında, Avusturalya’da Melbourn çevresinde hız sınırı saatte km’den km’ye yükseltilmiş, yılında ise yeniden km/s’e çekilmiştir. Hız sınırının değişmediği bir kontrol bölgesine kıyasla, hızın artttığı dönemde gidilen kilometre başına yaralanmalı kaza sayısı %24 artmış, hız sınırının düşürüldüğü dönemde % azalmıştır. 
  
AŞIRI HIZIN ÖNLENMESİ KAZALARI NASIL AZALTIR?
 
İhlalleri önlemeye yönelik faaliyetlerin temelinde, ortak bir kullanım alanı olan trafik ortamından, herkesin güvenli, adil, verimli bir biçimde yararlanılmasını sağlamak fikri vardır. Bu temel ihtiyaç, kaza riskinin azaltılmasını gerektirir. Aynı yaklaşım kaza riskiyle doğrudan ilişkili olan ihlal davranışlarına müdahalenin temelinde deyer alır. Sayısız uygulama örneği, trafik ortamında riskleri azaltmaya yönelik etkili faaliyetlerden biri olan hıza müdayalenin doğru ve rasyonel bir hedef olduğunu destekleyen sonuçlar ortaya koymuştur. Aşağıdaki grafik gösterim, hız ve kaza sayısındaki değişim arasındaki ilişkiye açıklık getirmektedir.
 
Karayolu üzerindeki hız ortalamasının düşürülmesiyle ortaya çıkan şu sonuçlar sayesinde kaza, ölü ve yaralı sayısında hedeflenen azalmalar sağlanabilmektedir: 
 
Görece düşük hızlar
• tehlikeli durumları farketmek için sürücüye daha çok zaman tanır,
• tehlikeli duruma tepki verilirken aracın katettiği mesafe azalmış olur,
• frene bastıktan sonra durmak için ihtiyaç duyulan mesafe azalmış olur, 
• çarpma öncesinde diğer yol kullanıcılarının, aracın hızını tahmin edebilme imkanı artar, 
• diğer yol kullanıcılarının bir çarpışmadan kaçınmak için daha fazla şansı olur,
• sürücünün, aracın kontrolünü kaybetme ihtimali azalır. 
 
Güvenli karayolu sisteminin temel amacı, ölüm ya da ciddi yaralanmalara yol açmaksızın insan hatalarına izin veren bir karayolu ulaşım sistemi kurmaktır. Güvenli bir karayolu sisteminin hataya izin veren bir yapıda olması gerektiği fikri trafik güvenliği açısından çelişkili gibi görünse de, bunu, hatayı tolere edebilen trafik sistemi olarak ele almak konuya daha açıklık getirebilir. Bu ise risklerin azaltılması, risklerin azaltılması ise kural ihlallerinin önlenmesi ile büyük ölçüde sağlanabilmektedir. Aşırı hızın önlenmesi, muhtemel hataların ve beklenmedik yol koşullarının ortaya çıkardığı riskli durumların önemli bir bölümünün kazaya dönüşmesini engeller. Hızı azaltmanın somut yararı pek çok kez kanıtlanmış olduğundan, bu temel etki artık üzerinde fazlaca tartışma götürmeyen bir trafik olgusu olarak kendini ortaya koymuştur.
 
“Orta düzeyde hız ihlali” denilen ve yasal hız sınırının km/s üzerinde araç kullanılması anlamına gelen ihlal grubu, bundan daha yüksek hız ihlalleriyle kıyaslandığında, ciddi sonuçları olan trafik kazalarında daha büyük bir rol oynamaktadır. Bunun nedeni ise orta düzeyde hız ihlallerinin aşırı hız ihlallerine göre daha yaygın olmasıdır. 
 
AŞIRI HIZ NASIL ÖNLENEBİLİR?
 
Hız yönetimi ve kontrolüyle ilgili olarak, iyi uygulandığında kazaların azaltılması ve kaza sonuçlarının hafifletilmesinde somut yarar sağlayan etkili bir dizi müdahale tanımlanmıştır.
 
Yasama ve caydırıcı denetim: Karayolunda meydana gelen yaralanma ve ölümlerin azaltılmasında en etkili iki önlem, hız sınırlarının belirlenmesi ve etkili, yaygın şekilde denetlenmesidir. Bir çok farklı ülkede yaşanan tecrübeler yasal hız sınırlarının belirlenmiş olmasının sadece bir ön koşul olduğunu göstermektedir. Hız, sürekli ve görünür yöntemlerle denetlenmedikçe, yasal hız sınırlarını belirlemek, hızın azaltılmasında ancak kısa vadeli bir etkide bulunmaktadır. Bununla birlikte, sürekli ve yaygın da olsa, denetim bütünüyle görünür yöntemlere dayalı olarak yapıldığı zaman, caydırıcılık açısından istenmeyen bir başka sonuç ortaya çıkmaktadır: Sürücüler denetim olduğuna ya da olabileceğine dair “görünür” ipuçlarını dikkate almakta ve davranışlarını buna göre ayarlamaktadır. Daha açık bir ifadeyle, polis denetiminin bütünüyle görünür yöntem ve stratejiler üzerine kurulması, denetimin olduğu ve olmadığı güzergahların işaretlenmesi anlamına gelmekte, denetimin olmadığı yerlerde ihlaller artmaktadır.
 
Denetimin ne şekilde yapıldığına bağlı olarak özel ya da genel caydırıcılık etkisi ortaya çıkmakta, bu farklı caydırıcılık etkilerinden ihtiyaçlar, öncelikler gözetilerek yararlanılması gerekmektedir. Belirli bölgelerde, her zaman, polis tarafından ya da sabit kameralarla, yüksek düzeyde görünür denetim yapılması halinde, temel caydırıcı etki yalnız bu özel bölgelerle sınırlı olmaktadır. Öte yandan, yüksek düzeyde görünürlüğü sağlanmış denetim yöntemlerinin stratejik olarak planlanmış polis ekipleri ya da hız tespit kameraları ile birleştirilerek kullanılması halinde ise, halkta hız denetiminin her an her yerde yapılabileceği yönündeki algı güçlenmektedir. Hız denetiminin yeri ve zamanı ile
 
ilgili bu belirsizlik, sürücüleri nerede ne zaman araç kullanıyor olurlarsa olsunlar, yasal sınırlar içinde kalmaya zorlamakta ve ancak bu şekilde genel caydırıcılık sağlanabilmektedir.
 
Bu nedenle önleyici etkisi nedeniyle tercih edilen görünür denetim teknikleri tek başına kullanıdığında genel caydırıcılık açısından yetersiz kaldığından, gizli denetim, seyir halinde denetim, ihbarlara müdahale vb. yöntemlerle bir arada kullanılması gerekmektedir. Dünyanın denetim konusundaki ortak tecrübesini değerlendiren çalışmalarda bu tekniklerin bir arada kullanıldığı birleştirilmiş yöntem ve stratejiler tavsiye edilmektedir.
 
Otomatik denetim araçları: Hız tespit kameraları, karayolu kazalarının azaltılmasında çok uygun maliyetli araçlardır. Görünür, gizli, sabit ya da seyyar olarak kullanılabilen bu araçlar, kullanım esnekliği sağladığından farklı denetim stratejilerine adapte edilebilmekte, yüksek düzeyde genel ve özel caydırıcılık etkisi yaratabilmektedir.
 
Değişken hız sınırları: Bazı ülkelerde hız sınırları, hava koşulları, trafik durumu ve günün saatlerine göre ayarlanmaktadır. Bu, hız sınırlarının yerel özelliklere ve trafik durumuna göre uyarlanmasını temin etiğinden dolayı, sürdürülmesi daha muhtemel bir uygulama biçimi olarak tavsiye edilmektedir. Bu tür uygulamalarda yolun tasarımı ve otomatik denetim araçlarının etkili kullanımı önem kazanmaktadır.
 
Trafiğin durultulması: Bu terim, İngilizce’den dilimize kelimenin ilk karşılığına göre çevirildiğinde “trafiğin sakinleştirilmesi” anlamına gelmektedir. Hızı -bazı hallerde de trafik akımını- düşürmek zorunda bırakacak şekilde karayolunun tasarlanmasına yönelik mühendislik önlemlerine bu ad verilmektedir. Bu tür önlemler, ilk olarak İngiltere, Hollanda ve Danimarka’da denenmiş, sürücüleri, hızı azaltmak zorunda bırakacak gürültü-sarsıntı şeritleri ile yine yavaşlamayı sağlayacak yönlendirici yol tasarımları uygulanmıştır.
 
Trafiğin durultulmasına yönelik bu tür önlemler, yüksek gelir grubundaki ülkelerde karayolu kazalarının azaltılması amacıyla geniş ölçüde kullanılmaktadır. Bunlar arasında kavşaklar gibi fiziksel hız düşürücüler, karayolu üzerinde dikey (örneğin hız kasisleri), yatay (örneğin, yolun daraltılması ya da gürültü-sarsıntı şeritleri) müdahaleler yer almaktadır. Yararlı olduğu gösterilmiş bu tür önlemler, özellikle hız kontrolüne yönelik denetimlerin etkisiz kaldığı yerlerde fayda sağlayabilir.
 
Bu tür önlemler arasında, düşük ve yüksek hızlı yol kullanıcılarının ayrılması ya da araçların belirli alanlara girmekten vazgeçirilmesi de yer almaktadır. Yüksek hızlı yollardan düşük hızlı yollara geçişler –örneğin araçların, otoyolu keserek geçiş yaptığı yerler- tehlikeli bölgeler ortaya çıkarabildiğinden, yerleşim yerlerine yaklaşan yoğun yollarda geçiş bölgelerinin belirgin hale getirilmesi sürücülerin hızı azaltmalarını sağlayabilmektedir. Geçiş bölgelerinin belirginleştirilmesinde hız yapmayı zorlaştıran zemin değişiklikleri, yavaşlamayı gerektiren dönemeçler, düşük hız bölgeleri ve kavşaklar yarar sağlayan çarpıcı örneklerdendir. 
 
Etkili ve çoğunlukla maliyeti yüksek olan trafik durultma faaliyetlerinin öncesinde; denetim olmadıkça yasal hız sınırlarının, uygun yaptırımlar olmadıkça denetimin, etkisiz bir hız yönetimi anlamına geleceği kabul edilmelidir. Dolayısıyla, hız sınırlarına uyulmasını temin etmek için hız denetimi ve yaptırımlara her zaman ihtiyaç vardır.
Çünkü, her ne kadar hız, pek çok kazanın ya da ağır kayıpların nedeni ise de, herhangi bir sürücünün bireysel bakış açısından hız sınırını aşmak nedeniyle ciddi bir kaza yapma ihtimali düşük, buna karşılık, yaygın denetim ortamında hız cezası alma ihtimali daha yüksek algılanır. Denetimin ihlal davranışları üzerindeki gözle görülür etkisinin nedeni budur. 
 
Hız denetiminin trafik güvenliği açısından özel önemi, hızın, kaza ihtimali ve sonuçları ile doğrudan ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra hız, en yaygın ihlal davranışlarından biridir. Yaygın ve önemli bir ihlal türünün azaltılması, kaza riskininin, bu ise doğrudan doğruya kaza sayısını azaltılmasını sağlamaktadır. Aşırı hızın önlenmesi, kazaların ve kaza sonucu ortaya çıkan kayıpların psikolojik, sosyal, ekonomik maliyetinin azaltılmasında somut bir yarar sağladığı gibi, hava kirliliği, gürültü gibi çevresel maliyetleri de düşürmektedir. 

 

  
TÜRKİYE'DE ARAÇLARIN UYMASI GEREKEN YASAL HIZ SINIRLARI
ARAÇ CİNSİYERLEŞİM YERİ      İÇİNDE (km)                  YERLEŞİM YERİ DIŞINDAOTOYOLLARDA
(km)
 ŞEHİRLERARASI
 ÇİFT YÖNLÜ   KARAYOLLARINDA (km)
   BÖLÜNMÜŞ YOLLARDA (km)
 Otomobil (M1),  (M1G),5090
 Minibüs (M2),508090
 Otobüs (M2-M3), 508090
 Kamyonet (N1), N1G)50808595
 (Ek satır:RG/3/) 5085
 Panelvan (N1) 
 Kamyon (N2-N3),50808590
 Çekici (N2-N3)
 Motosiklet (L3)508090
 Motosiklet (L4, L5, L7)50708080
 Motorlu bisiklet (L1, L2, L6)304545Giremez
 Motorsuz bisiklet

 (Değişik satır: RG/4/) Tehlikeli maddetaşıyan araçlar (Belgelerinde aksine bir

hüküm yoksa)

30506070
 (Ek satır:RG/4/) Özel yük taşıma      izin   belgesi veya özel izin belgesi ile karayoluna çıkan araçlarda (Belgelerinde aksine bir hüküm yoksa)30505060
 Lastik tekerlekli traktörler203040Giremez
 Arızalı bir aracı çeken araçlar20203040
 İş makineleri202020Yolun yapım, bakım veya işletilmesinden sorumlu kuruluştan izin alınmadan giremez

Kaynak: funduszeue.info

  

Güvenli Bir Sürüş için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Güvenli Bir Sürüş için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bir otomobil sürücüsü için güvenlik her şeyin başında gelmelidir. Aracın içindeyken, araçtan çıktığında, park halinde ya da yoğun trafikte… Güvenlik her şeydir. Peki ya güvenli sürüş nedir? Otomobil kullanırken bilinçli davranarak çoğu kazayı önleyebilir; direksiyon başında karşı karşıya kalacağınız riskli durumları azaltabilirsiniz. 

Herkes çok iyi araba kullandığını düşünür; kendince haklı da olabilir. Fakat direksiyon başında yorgun, sinirli, agresif ve paniklemiş olursanız; işler bir anda değişebilir. Bazı sürücüler aniden hızlanabilir, bazıları hatalı biçimde şerit değiştirebilir. Yine sürücüler, takip mesafesini umursamayabilir ya da sinyal vermeden ani dönüşler yapabilir. Agresif ve dikkatsiz sürücüler en büyük tehlikedir ve tüm trafik kazalarının üçte birine neden olurlar.

Elbette, diğer sürücülerin yaklaşımlarını ve eylemlerini bütünüyle kontrol altında tutmak mümkün değil ama defansif sürüş becerilerinizi geliştirerek kendinizi ve diğer insanları zor durumda bırakmayacağınız bir sürüş tarzı yakalamanız mümkün. Koluman olarak, güvenli sürüşü destekliyor ve önemsiyoruz. Bunun için, güvenli sürüş tekniklerinden bazılarını, bu yazımızda sizin için derledik.

funduszeue.info sürüşe odaklanın.

Araba kullanırken sadece yola ve sürüşünüze odaklanmanız gerekir. Yol koşulları, hızınız ve konumunuz, trafik kurallarına, işaretlere, sinyallere uyum sağlamanız ve dahası… Otomobil kullanırken, sadece ve sadece sürüşe odaklanmak, güvenli bir sürüş için çok önemlidir.

Telefonla konuşmak ya da yemek yemek gibi dikkat dağıtıcı şeyler, sürücünün olası sorunları fark edememesine ve bunlara uygun şekilde tepki verememesine neden olur. Sanıldığı gibi trafikte güvenliği tehlikeye atanlar sadece deneyimsiz sürücüler değildir. Uzun süredir araç kullanan insanlar da, sürüş becerilerine aşırı güvendikleri için özensiz yaklaşımları ile birçok soruna neden olabilirler. 

2. Ani olaylara hazırlıklı olun.

Uykusuz ve dikkatsiz bir şekilde trafiğe çıkmanız sizin ve aracınızdaki herkesin canını tehlikeye atabilir. Zihniniz ne kadar açık olursa, olası sorunlara o kadar çabuk tepki verecek ve belki oluşabilecek bir kazanın önüne geçmiş olacaksınız. Örneğin, önünüzdeki araçtaki sürücü son anda frene basabilir. O sırada dikkatinizi trafiğe vermezseniz ya da uykusuz iseniz bir kazaya sebebiyet vermeniz işten bile değildir. Trafikte zihninizin tamamen açık olduğuna emin olun ve yolculuk öncesinde mutlaka dinlenmiş olun. 

3. Diğer araca dikkat edin. 

Sürüş kontrolünüzü sağlamanızın bir diğer önemli unsuru da çevrenizdeki diğer sürücülerin farkında olmaktır. Sizi hızla geçmeye çalışan araçlar, şerit değiştiren araçlar… Bütün bunlarla baş edebilmek ve bir kazaya sebebiyet vermemek için trafikte size yakın araçları takip etmeniz en doğrusu olacaktır. Başka bir sürücünün neler yapabileceğini takip etmek ve buna uygun davranmak, olabilecek kazaların da önüne geçmenizi ve olası riskleri azaltmanıza yardımcı olur. 

Koluman Güvenli Sürüş için Öneriyor:

  • Önce güvenliği düşünün. Dikkatsizce trafiğe çıkmaktan kaçınmak, sizi bilinçsiz araç kullanan diğer insanlardan koruyacaktır.  
  • Önünüzdeki araçla aranızda yeterince boşluk bırakın. (Sürüş esnasında almanız gereken tüm önlemleri almış olduğunuzdan emin olun.) Her zaman kapılarınızı kilitleyin ve kötü bir kazadan korunmak için emniyet kemerinizi takmayı unutmayın.
  • Çevrenizin farkında olun. Aynalarınızı sık sık kontrol edin ve bulunduğunuz yolu iyi tespit edin. 
  • Diğer sürücüleri takip edin. Kullandığınız yolda bir sürücü, agresif sürüş belirtileri gösteriyorsa, ondan hızla uzaklaşın. Ya şerit değiştirin ya da rotanızı… Ayrıca yol boyunca yayalara, bisikletlilere ve evcil hayvanlara dikkat edin.
  • Diğer sürücülere bağımlı olmayın. Diğer sürücüleri mutlaka gözetin ve olası hatalarına karşı önlemler alın. Ancak onların sürüşlerine göre kendi sürüşünüzü bütünüyle değiştirmeyin. Başka bir sürücü sizin kadar dikkatli olmayabilir ya da riskleri fark etmeyebilir. Siz en kötü senaryoyu öngörerek yolculuğunuzu planlayın.
  • Güvenli takip mesafesine dikkat edin. Trafikte en büyük tehlike etrafınızda seyreder. Önünüzdeki araçla güvenli bir takip mesafesi oluşturun ve etrafınızdaki diğer araçları da mutlaka kontrol edin. 
  • Hız kurallarına uyun. Belirlenmiş hız sınırları ideal koşullar için geçerlidir. Hızınızın koşullara uygun olmasını sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Ek olarak, daha yüksek hızlar, bir şeyler ters giderse aracınızı kontrol etmeyi çok daha zor hale getirir. Aracınızın kontrolünü sağlamak için hızınızı kontrol etmelisiniz.
  • Bir kaçış rotanız olsun. Tüm sürüş durumlarında, olası tehlikelerden kaçınmanın en iyi yolu, aracınızı görme ve görülme şansınızın en yüksek olduğu yerde konumlandırmaktır. Alternatif bir seyahat rotasına sahip olmak da önemlidir, bu nedenle her zaman kendinize alternatif bir yol seçin. Öncelikli olarak kullanmayı seçtiğiniz yol aniden tıkanırsa, rotanızı rahatlıkla değiştirebilirsiniz.
  • Dikkat dağıtıcı şeyleri umursamayın. Dikkatin dağılması, dikkatinizi sürüş görevinden uzaklaştıran herhangi bir aktivitedir. Bu nedenle sizin dikkatinizi bozacak ekstra şeyleri çok umursamamaya ve yolunuza odaklanmaya devam edin. 

Koluman daima yanınızda!

Güvenli sürüşün temelinde, bakımlı bir araç ve dikkatli bir sürücü mevcuttur. Daha temkinli ve güvenli bir yolculuk için bakımlarınızı yaptırmayı unutmayın. Mercedes-Benz’in güvenirliği yüksek araçları ve ekstra sürücü yardım paketleri ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz Koluman şubeleri ile iletişime geçin.

Aracınızın güvenliğini artıran ve uzun ömürlü olmasını sağlayan güncel kampanyaları incelemek içintıklayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası