açık lise derslerine nasıl çalışılır / SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

Açık Lise Derslerine Nasıl Çalışılır

açık lise derslerine nasıl çalışılır

rehberlik

VERİMLİ  DERS  ÇALIŞMA  YÖNTEMLERİ

DERS ÇALIŞMA İLE İLGİLİ YAŞANAN SORUNLAR

Çok sayıda öğrenci ders çalışma ile ilgili yakınmalarını ve sorunlarını sık sık dile getirir. Bunlardan bir kısmı ders çalışmaya başlamakta güçlük çektiğinden, bir kısmı çalışmayı sürdüremediğinden, bir kısmı da çalıştığı halde başarılı olamadığından şikayetçidir.

Yaptığımız araştırmalar ve öğrencilerle görüşmelerimiz sonucunda ders çalışma konusundaki sorunların başlıca şu nedenlerden kaynaklandığı ortaya çıkıyor;

    a)   Öğrencilerin küçük yaştan itibaren çalışma alışkanlığı edinememiş olması ,

    b)  Yanlış çalışma alışkanlıkları,

    c)  Temel bilgi eksikliğinden dolayı dersleri anlayamama ,

    d)  Kendine güvensizlik, olumsuz duygu ve düşünceler,

    e)  Ailevi sorunlar.

 Burada en yaygın neden olan  "Yanlış Çalışma Alışkanlıkları" nı ayrıntıları ile ele almaya çalışacağız.

                         Yanlış çalışma alışkanlıkları genellikle şunlardır :

·          Amaçsız çalışma ,

·         Plansız ve programsız çalışma ,

·         Evin değişik yerlerinde çalışma,

·         Yatarak,uzanarak çalışma ,

·         TV karşısında yada müzikle çalışma ,

·         Ezberleyerek öğrenmeye çalışma ,

·         Kaynaklardan yararlanmama ,

·         Derslerden korkma, anlayamadığı dersi bırakma ,

·         Derslerle ilgili ön yargılar,

Sevgili öğrenciler,ders çalışma konusunda sorunlarınız varsa öncelikle yukarıda sıraladığımız  "yanlış çalışma alışkanlıkları" nı inceleyip hangisinin ya da hangilerinin sizde olup olmadığını düşünün.

Eğer yanlış çalışma alışkanlıklarına sahipseniz, ders çalışma konusundaki sorunlarınız, büyük ölçüde bundan kaynaklanmaktadır.

Bu durumda ilk yapmanız gereken aşağıda ele alacağımız doğru verimli, ders çalışma konusundaki önerilerimizi dikkatle okumak ve eksiksiz uygulamaya çalışmaktır. Önerilerimizi eksiksiz uygulamaya başladıktan bir süre sonra sorunların azalmaya başladığını da göreceğiz.

 

DOĞRU ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI

1.      AMAÇ BELİRLEYİN

"Amacını açık seçik belirlememiş bir kişi, dümeni olmayan bir gemiye benzer. Gemi sürekli yol alır. İçindekiler  çalıştıklarını zanneder. Ancak geminin akıbeti şansa ve kader kalmıştır. Böyle bir gemi kayalara çarparak parçalanacağı gibi hiç ilgisiz bir limana da gidebilir."

Başarı için öğrencinin hayattan ne beklediğini amacının ne olduğunu bilmesi gerekir. Başarılı olmanın tek ve mutlak ölçüsü iyi bir üniversiteye girmek, herkesin gıpta ettiği bir mesleğe sahip olmak değildir. İnsan, yetenekli olduğu çok değişik alanlarda severek yapabileceği çeşitli işlerde kendini ortaya koyabilmişse, yaşamdan zevk alan birisi  ise  başarılı olmuş demektir.

Hayatta en büyük amaç mutlu olmaktır. Her şey bunun uğrunda yapılmaktadır. Ancak herkesin mutlu olmak için kullandığı araçlar farklıdır.

Sizler, üniversite sınavlarına hazırlanırken sizi mutlu edecek, severek yapabileceğiniz bir mesleği elde etmeye çalışıyorsunuz. Ancak sizi mutlu edecek mesleği ya da meslekleri önceden belirlememiş olmanız çalışmamız için size çok önemli bir yol gösterici olacaktır. 

Çalışmanızın yönünü belirlemek ve çalışma isteğinizi sürekli tutmak için yapmanız gereken  en önemli şey  sizi ilerde mutlu edecek yolu belirlemektir. Neye ulaşmak için çalıştığınızı bilmeniz gerekir.

2.      PLANLI  VE PROGRAMLI ÇALIŞIN

Amacımıza ulaşmak için hangi dersi ne kadar çalışacağınızı, ne zaman çalışabileceğinizi, ne kadar gayret göstermeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Zamanı israf  etmemek, en sağlıklı şekilde değerlendirmek için her etkinliği planlayarak yapmak gerekir. En kullanışlı çalışma planı haftalık olanıdır. Haftalık çalışma planı yaparken, her gün, hangi saatlerde hangi etkinliği yaptığınızı düşünerek her etkinlik için belli zamanlar ayırın. Dersi men verimli çalışabilmeniz için yapmanız gereken şey dersinizi engelleyecek etkenlerin en az olduğu saatleri çalışmaya ayırmaktır.

 Bunu saptadıktan sonra çalışmanız gereken dersleri belirlediğiniz saatlere dengeli olarak dağıtmalısınız.

a) Her İşe daha rahat zaman ayırmanızı ve yapmak istediklerinizi daha huzurlu yapmanızı sağlar.

b) Hangi dersi çalışacağınıza karar vermekten dolayı zaman kaybetmenizi, bir dersi bırakıp diğerine geçmenizi önler.

c) Her derse yeterince zaman ayırmanın ve çalışmanın verdiği bir güven sağlar.

d) Günü gününe çalışma nedeniyle sınav öncesi çalışma süresini kısaltır, sınav paniğini önler ve çalışma verimini yükseltir.

e) Öğrenilecek konunun kısa bir zamana sıkıştırılması yerine uzun zamana yayılarak daha kalıcı ve etkili olmasını sağlar.

f) Ana-Babanızın ile aranızda ders çalışma konusunda çıkabilecek anlaşmazlıkları önler.

g) Bilinçli plan yapmanız, derse kendinizi daha kolay vermenizi sağlar.

B ) Plan Yaparken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

a)   Derslerin planını dengeli olarak yapın, belli derslere ağırlık vererek, çalışılması gereken diğer dersleri ihmal etmeniz, amacınıza ulaşmanızı engeller.

b) Günde kaç saat çalışılması gerektiği, öğrenciden öğrenciye değişmektedir. Günlük çalışma süresi, öğrencinin çalışma kapasitesine, temel bilgisine, derslerdeki eksiğine göre değişir. Bu güne kadar hiç çalışma alışkanlığı edinmemiş bir öğrenci, başlangıçta daha az bir çalışma ile başlayıp, gittikçe artırabilir. Günlük ortalama çalışma süresi olarak saat verilebilir. Bu ihtiyaca göre azalır yada artabilir.

c) Ara verilmeden yapılan uzun süreli çalışma da  sık aralarla, uzun dinlenmeli olarak yapılan çalışma da verimsiz olur. En uygunu, dakikalık çalışma sonunda dakika bir ara vererek derse devam etmektir. Farklı özellikteki derslere geçerken verilen ara biraz daha uzun olabilir.

d) Planınızda derslere vereceğiniz çalışma sürelerini, öğreneceğiniz dersin özelliğine ve sizin o dersteki başarı durumunuza göre ayarlamanız gerekir.

e) Aynı tür çalışma gerektiren derslerin ard arda gelmesi yerine, değişik çalışma gerektiren derslerin ara arda getirmeye çalışın. Örneğin problem çözme gerektiren bir dersin arkasına okuma, anlatma, yazma gerektiren derslerin gelmesi uygun olur.

f) Zor dersleri en rahat anlayabileceğiniz saatlere yerleştirin. Verimli ders çakışma saatleri öğrenciden öğrenciye değişmektedir.

g) Tekrar için ayırdığınız saatler, genellikle dersin sınıfta öğrenildiği zaman yakın saatler olmalıdır. Çünkü dersin işlediği gün tekrar edilmesi  unutma düzeyini azaltır.  Öğrenmeyi pekiştirir. 

h) Ayrıca  derse gitmeden önce hazırlık yapılması da öğrenmeyi kolaylaştırır dersi daha iyi izlemeye yardımcı olur.

i) Çalışma planınızda derslerinizi mümkün olduğumca günün aynı saatlerine yerleştirmeniz yaralı olur. Böylece her gün o saatlerde derse  kendinizi daha kolay verebilirsiniz.

j) Yemeklerden hemen sonra çalışmaya başlamayıp yemekten yaklaşık yarım saat sonra derse oturmanız daha yararlı olacaktır.

k) Planınızda,televizyon,müzik,arkadaşlık kitap okuma gibi etkinliklerde ders çalışma saatlerini birbirinden ayırarak bu etkinliklere de belli süreler vermeniz ,çalıma saatlerinde aklınız diğer etkinliklere takılmasını önleyecektir. Şunu da önemle belirtmek gerekir ki yeterince uykuya dinlenmeye rahatlatıcı keyif verici etkinliklere zaman ayırmadan çalışmaya gereğinden fazla zaman ayırmak bir süre sonra bıkkınlığa  neden olabilir. Bu nedenle asıl dikkat edilmesi gereken şey çalışmaya çok fazla yer verip bunun bir bölümünü verimsiz geçirmek yerine,çalıma sürelerini en verimli bir şekilde kullanma yollarını bilmektir .Bu  durumda,çalışma için daha az süre yeterli olur .Ders  çalışmaya başlaya bilme davranışı "karar vermeyi” gerektirir. Çalışmaya  başlamak için karar verebilmemiz ise ders çalışmaya yönelik olarak bildiklerimiz ile inandıklarımız arasındaki uyuma bağlıdır.  

Programlı bir çalışmanın temelinde yatan en önemli unsur zaman denetimidir. Bizler zamanımızı planlayarak geleceğimizi bugüne taşırız. Aslında her öğrenci için zaman aynıdır. Her öğrenci için bir gün yirmi dört saat bir hafta yedi gündür. Önemli olan bu zamanı saptadığımız hedefler ve öncelikler doğrultusunda kullanmamızdır.

Hedeflerimizi belirleye bilmemiz için şöyle bir liste yapabiliriz.

Hayat Amaçları

1yıllık Amaçlar

Bir Aylık Amaçlar

Uzun Vadeli

Orta  Vadeli Amaçlar

Kısa Vadeli

On yıl Sonra Neleri Başarmak İsterdiniz?

Bir Yıl Sonra Neleri Başarmak İsterdiniz?

Bir Ay Neleri Başarmayı İsterdiniz?

Elektrik Mühendisi Olmak İsterdim

Üniversiteyi, Başarmak İsterdim

Deneme Sınavında Başarılı Olmak İsterdim

Görüldüğü gibi bu hedeflerin  hepsi  birbirine tamamlayan  ve biri olmasa  diğerinin de olmayacağı    türdeki  hedeflerdir. 

Belirlediğiniz  amaçlara  ulaşabilmemiz  için günlük faaliyetlerimizi “öncelik sırasına” almamız  gerekir .          

Bir gün  içinde yapılabilecek  faaliyetleri  alt alta yazalım.         

TV seyretmek.

Arkadaşlarla buluşmak.

Ders çalışmak.

Yemek.

Uyku.

Şimdi de her faaliyetin önem derecesine belirleyelim.                           

A . En yüksek öncelik  (önem) derecesine sahip (olmazsa olmaz grubu)   

 B. Orta derecede öneme sahip (olmalı grubu )

  C. Düşük önem (öncelik) derecesine sahip (olsa da olur olmasa da  grubu)                                              

               

   *  TV seyretmek  B2                               

   * Arkadaşlarla buluşmak C1

    * Müzik dinlemek C2                

    *  Yemek  A2                  

      * Uyku A1                    

       *Ders çalışmak   A3                    

Planlama yapabilmemiz için kuralımız, A grubu faaliyetleri  bitmeden  B;B  grubun faaliyetleri bitmeden C  grubu  faaliyetlerine geçmemek. Bizler programlı çalışarak daha önce belirlediğiniz önceliklere göre hareket etmiş oluruz. Böylece ilk önce sosyal faaliyetlere evet derse hayır demek yerine ders çalışmaya evet demeye sosyal faaliyetleri de ödül olarak almayı başarabiliriz. Çalışma programı  zamanımızı kontrol altına almamız konusunda bize yardım ederken aynı zamanda hangi dersin hangi konusunda çalışmaya başlayacağımızı tespit eder.

Planlamamızı yapıp hedeflerinizi belirledikten sonra ,bizi hedefimize belirledikten sonra,bizi hedefimize ulaştıracak olan çalışma programı hazırlayabiliriz. "Ders çalışacağım” düşüncesiyle giden bir öğrenci bu dersin hangi konusundan çalışmaya başlayacağını düşünerek zaman kaybedecektir. Ben bu gün matematik dersinin sayılar konusunu çalışacağım” Derse daha sağlıklı bir yol izlemiş olacaktır.

Çalışma programı denilince aklımıza gelen şey “tekrar programı"    olmalıdır. Sadece belirli saatlerde mola alınan bir çizelge akla gelmemelidir.   Programımız günlük tekrarı mutlaka içermelidir. Unutmayın ki öğrendiklerimizin %40´ını ilk 20 dakikada, %55´ini 1 saatte,%65´ini  9 saatte, %80´ini 24 saatte unuturuz. Günlük yaşamda kontrol altına alamadığımız durumlarla karşılaşa bileceğimiz   dikkate alınmalıdır. Programımız  günlük ya da haftalık düşünülmeli,her programın bir amacının  olması sağlanmalıdır. Programı derslere verdiğimiz önemli bir randevu gibi düşünebilir çalışmaya daha kolay başlayabiliriz. Programımızı oluştururken  dikkat edeceğimiz  noktalar arasında konuları bilme oranımız ve amacımıza göre hangi konulara öncelik vereceğimizin belirlenmesi gerekir. Programlı çalışma size bir pusula görevi görecek ve hedefinize ulaşmada size yardım edecektir.

GÜNLÜK ÇALIŞMA PROGRAMI

Ø       Günlük  öğrenilen konuların tekrarı ve test çözümü,

Ø       Ödevlerin tamamlanması

Ø       Bir gün sonra işlenecek konuların ön hazırlığı,  

Ø       Eski konuların düzenli tekrarını içermesidir.

        Programlı  Çalışmak Bize Ne Kazandırır?

Ø       Zamanı etkin şekilde kullanmanızı,

Ø       Neye,nereden başlayacağınıza karar vermenizi,

Ø       Bilgilerinizi ne kadar özümsediğinizi görmenizi,

Ø       Ne zaman ne zaman çalışacağınıza karar vermenizi,

Ø       Geleceğinize bir adım daha yaklaşmanızı kolaylaştıran çok önemli bir araştır.

                         C )  Planınızı Uygulamakta Güçlük Çekiyorsanız

Tüm bu sıraladığımız önerilere dikkat ederek plan yaptığınız halde kendinizi derse vermiyorsanız temel bilgi eksikliği nedeni ile ya da dersi nasıl çalışacağınızı bilmediğiniz için dersi anlayamadığınızdan çalışmayı istemiyor olbilirsiniz bu durumda “sosyal dersleri çalışırken” ve matematik- fen derslerine çalışırken bölümlerini inceleyin ve yazılanları uygulamaya çalışın böyle bir durum söz konusu değil de güvensizlik kazanmama korkusu v.b. olumsuz duygu ve düşüncelerle kendinizi derse vermiyorsanız öncelikle bundan kurtulmaya çalışın. 

Ayrıca okulunuz veya dershanenizin rehberlik servislerine başvurarak sorunlarınızı çözümü konusunda yardım isteyin.

3. BELLİ  BİR  ÇALIŞMA  ODASI  YA DA   KÖŞESİ  DÜZENLEYİN

Evin değişik yerlerini değil belli bir yerini çalışma yeri olarak  hazırlayın. Hep aynı yerde çalışmak, çalışacağınız yere geldiğinizde kendiniz derse daha kolay vermenizi sağlar. Çalışma yeri, çalışma davranışı için uyarıcı bir rol oynar.

            En uygun çalışma ortamı şöyle olmalıdır:

a) Üzerinde çalışmak için tüm araç ve gereçlerin (kitap, defter, kalem, kağıt, silgi vb.) bulunduğu bir masa olmalıdır.

b) Oda ısısı ne çok soğuk ne çok sıcak olmalıdır.

c) Oda sık sık havalandırılmalıdır.

d) Çalışma ortamında radyo, teyp, televizyon gibi dikkat dağıtıcı araçlarla, yine dikkat dağıtabilecek nitelikte fazla resim, fotoğraf, afiş, poster gibi uyarıcılar olmamalıdır.

e) Çalışma masası ve odası sadece ders çalışmak için kullanılmalıdır.

4. MASA BAŞINDA OTURARAK ÇALIŞIN

Uzanarak yada yatarak çalışmak yerine masa başına oturarak çalışmak, dikkatin daha uzun süreli derste kalmasını kolaylaştırır. Uzanarak, yatarak, masanın üzerine  abanarak ya da sandalyede geriye yaslanarak çalışmak, çalışırken kısa sürede dikkatin dağılmasına, hemen gevşemeye ve uykuya neden olan davranışlardır.

Çalışma masanızda, ders dışı faaliyetlerde (mektup yazmak, kitap okumak, hayal kurmak, günlük yazmak, şiir yazmak vb.)bulunmayın.

5. DERSİ EZBERLEMEDEN ÖĞRENMEYE ÇALIŞIN

Öğrenmeye çalıştığınız konuyu ezberlemekten kaçının. Ezberleyen öğrencide yorum yapma, bağlantı kurma, sebep-sonuç ilişkisini görme, ana fikir  bulma gibi yetenekler gelişmez. Ayrıca  ezberlenen bilgi ile sınav soruları arasında bağlantı kurmak zor olur. Bu nedenle mutlaka çalışılan  konularla ilgili bol ve değişik soru örnekleri çözmek gerekir. Çözülemeyen sorular mutlaka tekrar edilmelidir.

Sosyal Bilimler Derslerine Çalışırken:

Sosyal dersler, okunduğu zaman kısa sürede sıkıcı hale gelir. Uyku getirir ve derse istek azalır. Bu nedenle çalışmanız gereken konuyu mutlaka hangi amaçla okuduğunuzu size gerekli bilgilerin neler olduğunu belirleyerek okuyunuz. Böylece hem amacınıza ulaşmak için daha yoğun dikkat harcadığınız için uyanık kalacaksınız, bu sıkılmanızı önleyecek, hem de okuduğunuz bölümlerde size gerekli bilgileri ararken gereksiz ayrıntıları ezberlemekten kaçınacaksınız.

            Sosyal Dersleri Çalışırken Şu Sırayı Takip Edebilirsiniz:

a)  Önce konuyu geriye dönüşler yapmadan, duraklamadan süratle bir kez okuyun (Çok kısa bir zaman alır).

b)  Tekrar başa dönerek ara başlıklardan, ana başlıklardan koyu yazılmış yerlerden yararlanarak konunun size ne kazandıracağını, hangi amaçla okuyacağınızı belirtmek üzere sorular çıkarın. Varsa başka kaynaklardan konu ile ilgili soruları da ekleyin. Böylece konunun size hangi soruların cevabını vereceğini belirlemiş olursunuz.

c)  Sorularınız,konudaki bilgilerin, özelliğine göre;tanımlarla, benzerlik ve ayrılıklarla ilgili, ne, nasıl, nerede, ne zaman şeklinde, örneklerle ilgili sorular olabilir.

d)  Çıkaracağınız soruların cevabını bulmaya çalışarak konuyu daha dikkatli olarak tekrar okuyun. Böylece ayrıntıları daha kolay atarsınız. Bir sorunun cevabını da  aradığınız için daha dikkatli okur ve daha az sıkılırsınız.

e)  Bulduğunuz cevapları, daha önce çıkardığınız soruların karşısına yazınız.

f)   Çıkardığınız soru ve cevaplarla, varsa şemaya bakarak konuyu bir kez anlatın.

g)  Son kez parçalar,sorular arsında bağlantı kurmaya çalışarak konuyu bütünleştirip, hafızanızda tekrarlayın.

h)  Hatırlamadığınız bölümleri tekrar ele alın. 

Bu şekilde çalışma, bir konuyu uzun süre çalışıp zaman kaybetmenizi, ezberlemenizi, gereksiz ayrıntıları yüklenmenizi önleyecek, aynı zamanda elinizde konu ile ilgili önemli notların da olması sınav öncesi tekrarlarda size zaman kazandıracaktır.

6. ÇALIŞMANIZI   DEĞERLENDİRİN

Çalışmanızın sonunda kendinizi değişik sorularla, problemlerle değerlendirin. Cevaplayamadığınız soruların ait olduğu konuları tekrar ele alın.

Özellikle ara ve deneme sınavları sonunda, boş bıraktığınız, yanlış yaptığınız sorular üzerinde durarak bu konuları tekrar çalışın. Çalışırken şunlara dikkat edin;  

a) Soruların hangi konudan ve hangi bölümden çıkarıldığını belirleyin.

b) Tuttuğunuz notlardan, kaynak kitaplardan, ders kitaplarından o bölümü inceleyin.

c) Soruları çözmekte yine güçlük çekiyorsanız, önceki yıllarda konu ile ilgili temel bilgi        eksiğiniz olup olmadığını inceleyin. Eksiğiniz varsa Lise-1  ve Lise-2 kitaplarından da ilgili bölümleri tekrar gözden geçirin.

d) Anlama gücünüzü geliştirin. Öğrenme anlamaktır. Öğrenmekte olduğunuz konu ile  ilgili bilgileri nerede ve nasıl uygulayabileceğinizi kendinize sorun.

e) Yine anlamakta güçlük çekiyorsanız, ilgili ders öğretmenine sorun

7. KAYNAKLARDAN YARARLANMA

Çalıştığınız dersle ilgili, anlamakta güçlük çektiğiniz konu olduğunda, değişik kaynaklardan yararlanın. Elinizin altında test kitapları, yardımcı kitaplar, ders kitaplar, sözlük, ansiklopedi gibi kaynaklar bulunsun.  

8. ZORLANDIĞINIZ DERSİ BİR KENARA BIRAKMAYIN !..

   Özellikle matematik ve bazı fen derslerinden zorlanan öğrencilerin ,o dersleri tamamen bırakıp hiç çalışmadıklarını görüyoruz. Bu öğrenciler, bu derslerin içinde mutlaka kolay anlayabilecekleri konular olduğunu bilmelidirler.  

Çok zorlandığınız bir dersin, tüm konularını öğrenmeye çalışıp, güveninizi yitirerek dersten uzaklaşmak yerine anlayabileceğiniz konuları seçerek, özellikle bunlar üzerinde durun. Böylece o dersle ilgili hiç soru çözmemek yerine öğrendiğiniz konulardan çıkabilecek soruları çözerek kazanma şansınızı artırabilirsiniz.

9. KENDİNİZİ  ÇALIŞMAYA ZORLAYIN

Yukarda açıklamaya çalıştığımız verimli ve etkili ders çalışma yöntemlerini uygulamak,tamamen bir irade ve iç disiplin olayıdır.

 Ders çalışmak için iyi bir nedeniniz varsa kendinizi biraz zorlayarak çalışma sırasındaki güçlükleri tek tek ortadan kaldırmanız zor olmaz. Yeter ki ne istediğinizi bilin çalışmak için kendinize iyi bir zemin hazırlayın ve öğrenmeyi isteyin. Gerisi kendinden gelecektir.

                                                ETKİLİ ÖĞRENME SINIF İÇİNDE OLUR!..

Eğitim-öğretim olayı bir bütün olarak ele alınır. Ayrı ayrı düşünülemez. İleri gitmiş toplumlarda da devletin denetimi ve gözetimi altında yapılır. Fert ve toplumu esas alır. Bu nedenle de fert ve toplum için çok önemlidir. Bilimsel olarak yapılır. Bilimsel olmayan eğitim-öğretim etkinlikleri fertlere de topluma da istenen yararı sağlamaz. Aksine zararlı olabilir.

Eğitim-öğretim olayını ele alan bilimsel araştırmalar yapan eğitim biliminin bulguları sonunda en etkili öğrenmenin sınıf içinde karşılıklı tartışarak, öğrencilerin öğrenme olayının içine aktif olarak girmeleri ile yaparak ve yaşayarak oluştuğu ortaya çıkmıştır. Sınıfta öğretmenin gözetiminde konuların ele alınması, irdelenmesi, tartışılması, öğrencilerin konu ile ilgili düşüncelerini savunabilmeleri, eksik kalabilecek noktaların çok kişi tarafından  daha kolay sezilebilmesi, sorularla bu eksiklerin de giderebileceği dikkate alındığında öğrenmenin sınıf içinde  daha verimli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısaca öğrenme olayı iki kişinin karşılıklı direkt iletişimi ile değil, sınıf içinde doğrular yanlışlar tartışıldığında dolaylı olarak en iyi biçimde oluşmaktadır.

ÖĞRENME ZİHİNSEL YORGUNLUK YARATMAZ!.. 

İnsan vücudundaki hücrelerin önemli özelliği arka arkaya gelen uyarılara cevap verme sürelerindeki farklılıktır. Kas hücrelerinde bu süre, sinir hücresine oranla çok uzundur. Kas hücresi bir uyaranı aldıktan sonra hemen sonra ikinci bir uyarana cevap veremez ve bu süreye " cevapsızlık süresi "denir. Eğer kas hücresine uyarıcılar arka arkaya gelir ve kas hücresi buna cevap veremezse yorgunluk meydana gelir.  

Buna karşılık sinir hücresinin cevapsızlık süresi,  kas hücresine göre çok daha kısadır. Yani sinir hücresi  arka arkaya gelen uyaranlara cevap verebilir ve kas hücresi gibi yorulmaz. Bu nedenle " çok öğrendim yoruldum" duygusu yanlıştır. Yorgunluk varsa kas yorgunluğudur, zihni yorgunluk değildir. Ancak gerekli protein zincirinin iyi kurulması için sürekli değil aralıklı ders çalışmak  gerekir.

 ÖLÇÜLÜ  VE DÜZENLİ  YAPILAN HER  ÇALIŞMANIN  SONU BAŞARILI  OLUR!..

       Bu  bölümde, düzenli, bilinçli ve planlı bir çalışma için yapılması gerekenler üzerinde durulmuştur.

       Verimli çalışma gerçekleştirilmesi gereken aşamaları dikkatle inceleyeceğiz ve uygulamaya çalışacağız.

        Çalışma konusunda yaşanan problemler benzerdir, çözüm yolları da benzerdir. Önemli olan bu çözümleri uygulamaktaki ustalıktır.

BAŞARMAK  İÇİN

Kişiyi yaşam karşısında güçlü kılan yaşam hedefleri ve bunları gerçekleştirmek için sarf ettiği çabadır. Doğru hedef ve bilinçli çaba her öğrenciyi hedeflediği başarıya götürür. 

 

Hedef  Belirlemek Neden  Önemlidir?

        Geleceğe yönelik hedefler kişiye öncelik sırasına göre aşılacak engellerle ilgili bir yaşam bir yaşam programı sunar. Geleceğe yönelik hedeflerin aşamaları doğru oluşturulduğunda, kişi enerjisini hedefi doğrultusunda çok daha etkin bir biçimde kullanılabilir.

Üniversite Hazırlık Sürecinde  Hedefimize

Ulaşma   Aşamaları

Kendinizi Tanıyın: Hangi alanlarda daha yetenekli olduğunuzu, nelere ilgi gösterdiğinizi, gelecekte nasıl bir yaşam  istediğinizi tanıyın.

Hedefinizi  Tanıyın :Ulaşmak istediğiniz mesleğin  çalışma koşullarını, bu meslek için gereken nitelikleri araştırın.

Gücünüzü  Tanıyın: Hedeflerinize ulaşmak için  ne kadarlık  bir net gücüne ihtiyacınız olduğunu ve  şu anki birikiminizi belirleyin. Gerçekçi olmayacak kadar yüksek ya da  ulaşabileceğinizin çok altında kalan yaşam hedeflerinin sizi hem başarısızlığa hem düş kırıklığına sürükleyeceğini unutmayın.

     Gücünüzü  Geliştirmek  Elinizde

Hedefler, yapmamız gereken çalışmaların planlanmasında bize yol gösteren kılavuzumuzdur. Hedefe ulaşmak, bilinçli ve disiplinli bir çabayı zorunlu kılar.

Hedefinize Yönelik  Olarak  Gelişebilme  İçin;

  •  Hedeflerinizi  gerçekçi biçimde tanımlayın.
  • Ne kadarlık bir gelişme hedefi belirleyeceğinizi saptayın.
  • Çalışmalarınız engelleyen nedenleri belirleyin.
  • Zamanı en iyi biçimde değerlendirmek için çalışma programı belirleyin.
  • Çalışma zamanlarını  verimli biçimde değerlendirmenizi sağlayacak  öğrenme tekniklerini kullanın.
  • Sınavda zamanı etkili biçimde değerlendirmek için sınav tekniğinizi geliştirin.

Hayatınız Kimin Denetiminde?

Çalışmaya başlamak ve bunu verimli biçimde sürdürmek konusunda temel faktörlerden biri, kişinin hayatıyla ilgili sorumluluk  ve kararları almak konusundaki istekliliğidir. Bu ise çalışma için "iç disiplin" geliştirilmesini gerektirir.

Hayatınızla ilgili sorumluluğu rastlantılara bırakırsanız çalışmanızı engelleyecek pek çok sebebiniz olacaktır.

Eğer hayatınızla ilgili sorumluluğun bütünüyle size ait olduğunu kabul ederseniz çalışmaya başlamanız ve sürdürmenizi engelleyen sebeplerden hiçbiri sizi çalışmalarınızı  programlamaktan  ve sistemli olarak yürütmekten alıkoyamaz.

 

Verimli Çalışma; Programlı Çalışmadır

Zamanı programlamak yaşamı programlamaktır. Başarıya ulaşmak isteyen gencin zamanı günlük olayların akışı içinde rastlantılara bırakmadan, amacı doğrultusunda, planlı olarak kullanması gerekir.

Çalışma Programınızı  Hatırladınız Mı ?

         İyi bir program " ne zaman çalışmalıyım" , "neyi çalışmalıyım", ne kadar çalışmalıyım", "nasıl çalışmalıyım" sorularına yanıt verebilmelidir.

Ne Zaman Çalışmalıyım?

        Öğrenciler, çalışma zamanlarını ayarlama yönünden farklılık gösterirler.

        Bir yanda, zaman buldukça, istek duydukça, sınavlardan hemen önce  çalışarak “ toplu öğrenme” yapan öğrenciler bulunur. Bir taraftan çalışmaları zamana dağıtıp programlı olarak sürdürerek “ aralıklı öğrenme” yapan öğrenciler vardır.

        Uzun dönemli ve kalıcı bir öğrenme için çalışmayı en verimli olunan zamanlara düzenli aralıklarla dağıtarak programlamak gerekir.

Neyi  Çalışmalıyım ?

        Belleğimize ulaşan herhangi bir bilgiyi kendimiz için anlamlı kılmaz  ve düzenli aralıklarla tekrarlamazsak kısa sürede unuturuz.

        Bu nedenle haftalık ders çalışma programı düzenlenirken yeni işlenen konulara öncelikli olarak yer verilmelidir. Bu konularla ilgili çalışmalardan kalan zamanlara daha önce öğrenilmiş konulardan o haftanın planına alınacak olanlar dengeli biçimde yerleştirilmelidir.

  Nasıl  Çalışmalıyım ?

      Konularla ilgili çalışmalar planlanırken, o konudaki öğrenme miktarının doğru değerlendirilmesi ve çalışma tekniğinin buna göre değerlendirilmesi gerekir.

        Öğrenme Amaçlı Çalışmalar : Yeni edinilen  uygulama ve yorumlamakta güçlük çekilen bilgilerle ilgili çalışmalardır. Bilginin ana kavram ve kurallarının analizi, bol ve değişik soru çözümü yoluyla kullanma gücünün geliştirilmesi amaçlanır. Bu tür çalışmalarda eksiklerin belirlenmesi ve en kısa sürede giderilmesi öğrenme miktarının artması açısından zorunludur.

         Koruma ve Süratlenme  Amaçlı Çalışmalar: Konu özelliklerinin iyi bilindiği, öğrenilmiş koşullarla ilgili süreli test çözümü çalışmalardır. Amaç;bilgilerin düzenli tekrarlar yoluyla korunması ve hızlı kullanma becerisinin geliştirilmesidir.

 

 

 

Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır ?

       Haftalık bir program hazırlanırken günlük etkinliklerin ayrı ayrı gözden geçirilmesi gerekir. Okula gidiş-geliş saatleri, çalışma ve tekrar yapmak için ayrılan süre (başlayış-bitiş saatleriyle), yemek için verilen aralar, dinlenme, gezme ve hobiler için ayrılabilecek zaman belirlenir.

      Uygulanabilir bir program hazırlayabilmeniz için her hafta ihtiyacınıza göre tüm bu etkinlikleri yeniden gerçekçi biçimde planlamanız gerekir.

Ø    Haftalık çalışma programı düzenlenirken en verimli saatlerin çalışmaya ayrılmasına dikkat edilmelidir. En verimli  çalışma ikişer saatlik dilimler halinde gerçekleştirilendir. Bu sürenin; kısa çalışma  (40 dk.) tekrar (10 dk.) ve dinlenme (10 dk.) tekrar çalışma (40 dk.) biçiminde yürütülmesi önerilir.

Ø    Planlanan çalışmalar, hafta içinde belirlenen çalışma gün ve saatleri dikkate alınarak zamana dağıtılmalıdır.

Ø   Çalışma programı hazırlandıktan sonra çalışma odasında görülebilecek bir yere asılmalı ve günlük çalışmalar düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Haftalık Çalışma Programı Hafta Sonu  Gözden Geçirilerek:

  • Zamanı kullanmada yeterlilik,
  • Gerçekleştirilemeyen çalışmalar,
  • Çalışılan konularda belirlenen eksiklikler, açısından değerlendirilmeli ve bir sonraki haftanın programında bu aksamalar giderilmelidir.

  Not: Rehberlik ve Psikolojik Büromuz isteyen tüm öğrencilere bireysel çalışma programlarını hazırlama konusunda yardımcı olmaktadır.  

Verimli Öğrenme Nedir, Nasıl Sağlanır?

Verimli çalışma, düzenli bir çalışma ortamında, önceden hazırlanmış bir plana uygun ve dikkati çalışılacak konuya yoğunlaştırarak yürütülen çalışmadır.

Bilginin alınması (anlama) işlenmesi (öğrenme) ve hızlı kullanma becerilerinin geliştirilmesi (süratlenme)aşamalarında doğru öğrenme tekniklerinin uygulanması yoluyla verimli bir öğrenmenin sağlanması mümkündür.

Ø     Derse ön hazırlıkla gelerek, aktif dinleyerek, anlaşılmaya noktaları soruya dönüştürerek, düzenli notlar tutarak dersi daha iyi anlayabiliriz.

Ø     Alınan bilgiler kullanılabilir ve korunabilir bilgilere dönüştürmek için evde zaman ve içerik açısından iyi düzenlenmiş bir çalışma programı hazırlayabiliriz.

Ø     Öğrendiğiniz bilgileri zamana karşı hızlı kullanabilme becerisini geliştirebilmek için süratlenme amacıyla düzenli aralıklarla süreli test çözümü yapabiliriz.

Başlamak için geç kalmış sayılmazsınız. Gücünüze  güvenmeniz, gerçekçi ve uygulanabilir bir çalışma programı hazırlamanız ve başarabileceğinize inanmanız  yeter. Her gün, amacınız doğrultusunda yapacağınız küçük bir adım, ilerdeki yıllarda büyük başarılar getirecektir.

Neden Düzenli Tekrar Yapmalısınız?

Bir öğrenme olayında sonra öğrenilenlerle ilgili bilgileri hatırlanma oranı  önce biraz artar sonra hızla azalır. Bunun nedeni bize ulaşan tüm bilgilerin önce “kısa süreli belleğe” gelmesi, gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonra daha uzun süreli korumanın olduğu “uzun süreli belleğe”  transferidir. “Kısa süreli bellek” te az miktarda kısa sürede korunabilir. İlk öğrenme anından başlayarak yaptığınız tekrarların sayısı ve düzenliliği, bilgi kaybınızı en aza indirerek  zaman kazanmanızı ve daha hızlı gelişmenizi sağlayacaktır.

Tekrar Programı Nasıl Uygulanır?

Düzenli tekrarlardan oluşan tekrar programının, hatırlanan miktarın düşünmeye başladığı noktadan itibaren uygulanması gerekir

Tekrar : Öğrenme çalışmasının hemen sonunda yapılacak 10 dakikalık bir tekrar, hatırlanan miktarın  bir gün korunmasını    sağlar.

 

YKS’ye hazırlanırken daha etkin ve daha verimli ders çalışmak ve motivasyonunuzu artırararak üst seviyeye getirmek için nasıl ders çalışılmalı? YKS’ye nasıl çalışılır?


Çaışmalarınızı günlük, haftalık ve aylık olarak planlayın!
 

  • YKS’ye hazırlanırken planlı olmak ve hazırlanan programa uymak önem taşır. Çalışmalar aylık, haftalık ve günlük olarak planlanmalıdır. 

Psikolojik ve fiziksel olarak ders çalışmaya hazır olun!


  • Öğrencinin kendisini psikolojik ve fiziksel olarak ders çalışmaya hazır hale getirmesi gerekir. Bunun için okul rehber öğretmeni ile iletişim içinde kalmalı ve motivasyon artırıcı düşüncelere yer verilmelidir.

Tatil dönemlerinde konu eksiklerinizi kapatın!


  • Sömestr, ara tatil ya da tatil olan günler öğrencilerin konu eksiklerini kapatmaları için bulunmaz fırsatlardır. Her öğrencinin eksik olduğu konular bulunur. Öğrencinin eksik konuları belirlemesi, geçmişe takılmadan geleceğini planlaması için tatil dönemlerinin fırsata dönüştürülmesi gerekir. YKS’ye hazırlık döneminde eksikliklerin bulunması, öğrenciyi olumsuz düşüncelere doğru yöneltebilir. Bu noktada önemli olan konu eksiklerinin tespit edilerek bir program dahilinde harekete geçmektir. 

Olumsuz düşüncelerin etkisinde kalmayın!


  • Negatif düşüncelere kapılmamak ve olumsuz düşüncelerin etkisinde kalmamak gerekir. ‘Bu yıl sınav çok zor olacakmış’, ‘Bu yıl üniversite sınavına 3 milyon kişi girecekmiş’, ‘üniversiteyi kazanma şansım azalıyor’ gibi olumsuz düşüncelere kapılmamak ve etkisinde kalmamak öğrenci başarısını psikolojik anlamda olumlu olarak etkilemektedir. 

Her gün istikrarlı bir şekilde soru çözün!


  • YKS’ye çalışırken günlük istikrarlı bir şekilde soru çözmek, başarıyı belirgin şekilde artırmaktadır. YKS’ye hazırlık döneminde günlük Türkçeden 40 paragraf sorusu ve matematikten 20 problem çözülmesi TYT başarısını olumlu olarak artıracaktır.

Motivasyonunuzu yüksek tutun!


  • YKS’ye hazırlık döneminde motivasyon son derece önemlidir. Olumlu düşüncelere odaklanmak, olumsuz arkadaş çevresinden ve düşüncelerden uzaklaşmak öğrencinin başarı grafiğini de yukarı çekmektedir. Özellikle YKS döneminde olumsuz arkadaşlıklara yer verilmemeli ve öğrencinin hedefinden uzaklaştıracak negatif çevrelerde bulunmaması var olan potansiyelini daha rahat gerçekleştirmesinde önemli bir etkendir. 

21 gün disiplinli ders çalışma alışkanlığını kazanın!


  • Yeni bir alışkanlığı yerleştirmek için, ara vermeden 21 gün boyunca tekrar etmek gerekir. 21 gün kuralı adı verilen bu kurala uyulması ile disiplinli ders çalışma ve soru çözme alışkanlığı kazanılmaktadır.

Etkili konu tekrarı yapın

  • Ders çalışma sistemi olan öğrenciler her zaman öne geçmiştir. Öncelikle sınava az bir zaman kaldığına göre günlük çalışma saatinizi ve temponuzu artırmanız gerek. Daha çok anlayabildiğiniz konulara yönelin. Yani yıl boyunca gayret göstermenize rağmen yapamadığınız konular varsa eleyin. Tam öğrenilmeyen konular varsa da endişe etmeden tekrar edin. Burada konu tekrarından kastım dakika hızlıca tekrar yapıp bolca soru çözmenizdir. Tekrar yaparken şunu göz önünde bulundurun; deneme sınavlarında eksik yaptığınız konuları belirleyin ve bu konuların sınavlarda çıkma oranlarına bakın. Eğer sınavda çok çıkan konuları öncelikli olarak bitirirseniz kısa sürede sınav sonuçlarında daha fazla net yapma şansınız olur.

Genel tekrar testleri ve deneme sınavları çözün

  • Ağırlıklı olarak genel tekrar testleri ve deneme sınavı çözün. Özellikle geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmeniz size fayda sağlayacaktır. Zira ÖSYM’nin kendine özgü bazı soru kalıpları var ve bunları bazen birkaç sayı değiştirerek tekrar sorabiliyor. Her yıl orijinal birkaç soru çıksa da geçmiş yılların sınav sorularını çözerek bu soru kalıplarına aşina olursunuz ve sınavda karşılaştığınızda daha hızlı çözersiniz. Deneme sonuçlarınız bazen iyi bazen kötü olabilir karamsarlığa kapılmayın. Yanlış yaptığınız her sorunun çözümünü mutlaka öğrenin. Ve en önemlisi deneme sınavlarını, eksiklerinizi fark etmek için bir fırsat olarak görün. 

Zamanınızı sınav saatlerine göre uyarlayın

  • Öncelikle deneme sınavı çözerken gerçek sınav sürelerini baz alın. Sınavda o süre boyunca yerinizden kalkmayacağınız için, deneme sınavı çözerken de sınav süresince sabit kalın. Gün içerisinde aynı zaman diliminde yapılan davranışlar alışkanlık haline gelmektedir. Uyuma, uyanma, kahvaltı, yeme-içme alışkanlıkları gibi. Sınava kadar olan sürede bu alışkanlıkları sınav anına uyarlamakta fayda vardır. Örneğin; sınav sabahı kaçta kalkılacaksa şimdiden o saatte kalkmak, kahvaltı yapmak, sınav anında çay kahve içilemeyeceği için sınav saati olan zaman diliminde şimdiden çay kahve içmemek gibi.

Korkmayın, kendinize güvenin 

  • Son olarak sınavdan korkmayın, kendinize güvenin çünkü soruların zorluk dereceleri birbirinden farklıdır; yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor, yüzde 10’u çok zor şeklindedir. Dikkat ederseniz Normal + Kolay + Çok Kolay olan derecedeki soruları yapmanız demek soruların yüzde 70’ini başarmanız demektir. ​

YKS NEDİR? YKS’YE NASIL ÇALIŞILMALI?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS), Temel Yeterlilik Testi(TYT) ve Alan Yeterlilik Testinden (AYT) oluşan üniversiteye giriş sınavıdır. Ülkemizde her yıl üniversiteye girmek isteyen öğrenci sayısı artmaktadır. yılında yaklaşık olarak milyon öğrenci YKS’ye katılmıştır. Üniversite sınavında başarılı olmak her yıl  zorlaşmaktadır. YKS’ye nasıl çalışılmalı? sorusunun cevaplarını madde madde inceleyeceğiz.

YKS’ye Nasıl Çalışılmalı?

Motivasyonunuz Güçlü Olsun!

Motivasyon belirli bir amaç doğrultusunda bireyi harekete geçiren güçtür. Motivasyon aynı zamanda çalışmanın harekete geçmesiyle beraber devam ettirilmesini ve yoğunluğunu da belirlemektedir. YKS hazırlıkta en önemli nokta öğrencinin güçlü bir motivasyona sahip olmasıdır. Güçlü bir motivasyon kişide bir şeyler yapma arzusunu doğurur ve kişiyi harekete geçirir. Bilinçli ve amaçlı işler yapılmasına önayak olarak hareketin sürekliliğini sağlar. Öğrencinin rehberlik ederek, gayret göstermesine ve  engeller karşısında dirençli olmasına yardım eder. Öğrenciyi hedefe yönelten güdülerdir. Paul J. Meyer’in ‘Başarıya ulaşamayanların yüzde doksanı yenilgiye uğramamıştır. Sadece pes etmişlerdir’ sözü başarıda motivasyonun önemini vurgulamaktadır.

Hedefiniz Olsun!

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına çalışmak diğer sınavlara göre biraz daha yoğun bir çalışma temposunu da beraberinde getirir. Güçlü bir motivasyon ile yoğun çalışma temposu istikrarlı bir şekilde devam ettirilebilir. Hedeflerin belirlenme aşamasında öğrencinin seçici ve dikkatli olması, hedeflerinin açık kesin ve net olması gerekmektedir. Öğrencinin hedefleri ulaşamayacağı kadar zor ya da çok kolay erişebileceği şekilde olmamalıdır. Bu her iki durumda da öğrencinin motivasyon düşebilmektedir. 

Planlı Olun!

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına hazırlık süreci ciddi bir planlama gerektirir. Lise eğitiminde öğrenilmesi gereken dersler ve konular bulunmaktadır. Tüm bu konular bir anda öğrenilemez ve bir sürece bağlıdır. İyi bir planlama yaparak üniversiteye giden yolda aşama aşama ilerlemek mümkün olmaktadır. Plan hazırlama konusunda ise okullardaki rehber öğretmenlerden yardım alınabilmektedir. YKS’de başarılı olmak için örnek planlardan bir çalışma sistemi hazırlanıp buna uymak gerekmektedir. Descartes'in “Plansız çalışan kimse, ülke ülke dolaşıp hazine arayan bir insana benzer.” sözü hedefe yönelik ve planlı bir çalışmanın önemini göstermektedir. 

Olumsuz Düşünceleri Aklınızdan Uzaklaştırın!

Öğrencilerin derslerle ve konularla ilgili olarak endişe ve kaygı duyması, sınav başarılarını etkilemektedir. Öğrencinin aklına gelen ‘sınav yaklaşıyor, eksiklerimi gideremeyeceğim, konuları yetiştiremeyeceğim, herkes çok çalışıyor ama ben yeterince çalışmıyorum, deneme sınav sonuçlarım kötü, çalıştığım halde yapamıyorum, anlamıyorum, başarısız olup, aileme, öğretmenlerime, arkadaşlarıma ve çevreme mahcup olacağım’ tarzında sorularla zihnini meşgul etmemesi önemlidir.  Bu sorular öğrencide başarısızlık hissine, strese, umutsuzluğa ve kaygıya  sebep olmakta ve motivasyonunu düşürmektedir. Dolayısıyla verimli çalışma gerçekleşememektedir. Bu aşamada öğrencinin güçlü yönlerine odaklanması, planlamasını gerekiyorsa yeniden gözden geçirmesi ve okulundaki rehber öğretmeninden yardım alması önemlidir. 

Ders Programı Yapın!

YKS’ye nasıl çalışılmalı? YKS’de başarılı olmanın sırrı elbette düzenli ve sistemli çalışmaktır.  Öğrencinin okulundaki bir rehber öğretmen ile beraber kendine uygun bir ders programı hazırlaması gerekir. Ders programını hazırlarken çok katı ya da çok esnek davranılmamalıdır. Ders programları aylık, haftalık yada günlük olarak hazırlanabilir. Aylık ders programında o ay çalışılması planlanan ders ve konular ana hatları ile belirtilmelidir. Haftalık ders programında, aylık ders programında belirlenen konular başlıklara ayrılmalı, günlük ders programında ise haftalık ders programında başlıklara ayrılan konular teker teker çalışılmalı ve hedeflenen ders programına uyulmalıdır.

Çalışma Tekniklerini Araştırın!

Doğru teknikle çalışmak öğrencinin başarıyı yakalamasında etkilidir. Pomodoro Tekniği gibi çalışma tekniklerini araştırarak ve uygulayarak zamanı verimli kullanmak ve başarıya daha kolay ulaşmak mümkün olmaktadır. Çalışma süresinin ve mola süresinin belirli dakikalara ayrıldığı Pomodoro Tekniği ile hedefe odaklanılır ve ders çalışma konusunda disiplin yakalanır.

Kaynak Kitap Seçimini Doğru Yapın!

YKS’ye hazırlık dönemi, YKS kaynak kitap seçimi konusunda oldukça hassas olunması bir dönem. Öğrencinin seviyesi üzerindeki YKS kaynak kitaplardan yararlanması motivasyonunu düşürebilirken, seviyesinin altında olan bir YKS kaynak kitap öğrencinin zamanının kaybolmasına ve geçici bir özgüven oluşmasına sebep olabilir. 
Öğrencinin seviyesine uygun kaynağa ulaştıktan sonra güvenilir soru bankalarından ve güvenilir soru modüllerinden zorluk düzeyi kademeli olarak artırılmalıdır. Gerek sayısal gerek sözel alanda zorluk kademesinin kademeli olarak artırılması, öğrencinin özgüveninin de yükselmesini sağlar. Branş kitaplarının müfredata uygun olması, öğrencinin zaman kaybını önlerken, güncel ve yeni nesil sorularla da kendini geliştirmesine yardım eder.
Soru çözümü yaparken öğrencinin dikkat etmesi gereken önemli noktalardan birisi de farklı ve yeni nesil sorulara olan aşinalığıdır. Son yıllarda hazırlanan soru kalıpları basmakalıp bilgilerden ziyade öğrenciyi düşünmeye ve muhakeme yapmaya teşvik edici niteliktedir. Soruların mantığını anlayarak ve bilgi ile buluşturarak  farklı kurgularda sorulara rahatlıkla cevap verilebilmektedir. 

Bol Bol Test ve Güvenilir Yayınevlerinden Çıkan Denemeleri Çözün!

Doğru kaynakları bulduktan ve MEB kitaplarından konu çalışması yaptıktan sonra  YKS nasıl çalışılmalı? sorusunun cevabına da yaklaşılmaktadır. Sınavlardan geçmenin anahtarlarından biri de bol bol test çözmektir. Her dersten ve güvenilir kaynak kitaplardan çözülen testler ve belirli aralıklarla geriye dönük yapılan çalışmalar faydalı olmaktadır. Çözülen her soru muhtemel bir sınav sorusu niteliğindedir. Her doğru soru ise netlerin artmasını sağlamaktadır.
Deneme çözmek Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına hazırlık aşamasında önemli bir husustur. Gerek parça parça, gerek öğrencinin bölümüne göre toplu TYT ve AYT denemeleri çözmek, üniversite sınavına hazırlıkta faydalı olmaktadır. Denemelerle ve soru çözümleriyle aynı zamanda konu tekrarı yapılabilir, var olan eksiklikler görülebilir ve bu eksiklikler tamamlanabilir. Özellikle deneme sınavları öğrencinin sınav tecrübesi kazanması bakımından mühimdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise çözülen denemelerin kalitesidir. Güvenilir yayınevlerinden ve konunun uzmanı öğretmenler tarafından yazılan profesyonel denemelerle öğrencinin alacağı verim de fazla olmaktadır.
 

Kaynak Kitap Seçiminde Sınav Farkı!

Sınav Dergisinin birikimi ile yeni soru sistemine uygun şekilde hazırlanan ve özel ders mantığı ile kurgulanan Sınav Yayınlarının TYT Konu Anlatımlı, TYT Soru Bankası, TYT Konu Anlatımlı Soru Bankası, TYT Cep Kitap, TYT Deneme, AYT Konu Anlatımlı, AYT Soru Bankası, AYT Konu Anlatımlı Soru Bankası, AYT Deneme Sınavı, TYT-AYT Konu Anlatımlı, TYT-AYT Soru Bankası, TYT-AYT Konu Anlatımlı Soru Bankası, 24 Adımda YKS Bitir, 24 Adımda TYT Matematik Bitirme Seti, 24 Adımda TYT Türkçe Bitirme Seti, 24 Adımda TYT AYT  Geometri Bitirme Seti, 24 Adımda TYT AYT  Biyoloji  Bitirme Seti,  24 Adımda TYT Fizik  Bitirme Seti, 24 Adımda TYT Kimya Bitirme Seti


Sınav Yayınları TYT AYT Geometri 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Fizik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Edebiyat 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT  Matematik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Coğrafya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru,  Sınav Yayınları AYT Kimya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Kimya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Fizik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT AYT Biyoloji 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT AYT Tarih 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Coğrafya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Matematik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Türkçe 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru
 

Sınav Yayınları TYT AYT Geometri Soru Bankası,  Sınav Yayınları TYT Matematik Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT AYT Biyoloji Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Fizik Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Kimya Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Coğrafya Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Coğrafya Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Coğrafya Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Matematik Soru Bankası,  Sınav Yayınları TYT Fizik Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Edebiyat Soru Bankası,  Sınav Yayınları TYT Türkçe Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT AYT Tarih Soru Bankası,  Sınav Yayınları TYT Kimya Soru Bankası yayınları ile üniversite Sınavına garantili bir şekilde hazırlanılır. 
 
Sınav Yayınlarının resmi internet hesabı olan funduszeue.info adresinden güvenilir kaynak kitaplara rahatlıkla ulaşılabilir.

8 Adımda YKS’ye Nasıl Çalışılır? 

1 - YKS’ ye çalışırken öncelikle ilk yapmanız gereken ders çalışma ortamınızı düzenlemeniz. Ders çalışma ortamınızı düzenleyerek kendinizi derse ve ders çalışmaya hazırlamış olursunuz. 
Ders çalışmaya başlamadan önce kendinizi hazırlamanız, ders çalışma ortamında oturmanız ve kendinizi ders çalışmak için ortama adapte etmeniz gerekir. Ders çalışma ortamının uygun hale getirilmesi ve çalışma alanının hazırlanmasıyla motivasyonunuzu öncelikle yükseltmeniz gerekiyor. Hayalinizdeki üniversitenin bir fotoğrafını çalışma masasının tam karşısına koyarak motivasyonunuzu daha da yükseltebilirsiniz. 
Çalışma masasının üzerinde ilginizi dağıtacak herhangi bir resim fotoğraf ya da dikkat dağıtacak bilgisayar dergi telefon gibi malzemelerin olmaması ders çalışma ortamındaki motivasyonun yüksekliği için önemlidir. Ders dışı tüm malzemeler ve eşyalar ders aralarında bile dikkat dağıtıcı özelliktedir. Bu bakımdan ders çalışma ortamında çalışılacak olan dersle ilgili defter, kitap ve deneme sorularının bulunması öğrencinin motivasyonunu yükseltir.
2 - YKS’ye sistemli bir çalışma esnasında sosyal medya ile ilişkilerin düzeltilmesi ve azaltılması gerekir. Sosyal hayata bu dönemde eskisine kıyasla biraz daha ara vermek ve derslere yoğunlaşmak YKS’ye çalışmak için önemli bir adımdır. Sosyal medya kullanımı ile sosyal hayattaki ilişkiler bir anda bırakılarak değil, belirli kurallar çerçevesinde ve yavaş yavaş azaltılarak bırakılabilir. Özellikle YKS’ye hazırlık döneminde birden fazla sosyal medya hesabına sahip olmak öğrencinin dikkatini derslere tam anlamıyla verememesi anlamına gelir. Sosyal medyada öğrencinin kendisini sınırlamasını öğrenmesi şarttır. 
YKS’ye hazırlık döneminde sosyal hayat ve sosyal medya olan ilişkilerin düzenlenmesi ve sistemli bir çalışma düzeninin oluşturulması ile derse odaklanmak daha kolaydır
3 - Her öğrenci ve her öğrencinin öğrenme şekli farklıdır. Bu bakımdan öğrenciye özel bir çalışma programının hazırlanması öğrencinin hangi dersi çalışacağını bilerek ve farkında olarak masanın başına geçmesi en doğrusudur. Kimi zaman öğrenciler Hangi dersten başlasam?, Nasıl çalışacağım? diye dakikalarca düşünür. Öğrencinin gerekirse mentor ve rehber öğretmeni ile hergün ne yapması gerektiğini belirten haftalık bir program düzenlenmelidir. 
YKS hazırlık döneminde hergün sadece TYT değil AYT için de belirli bir süre ayırıp hepsi ilerletilmelidir. Eğer öğrenci yabancı dil sınavına girecekse aynı durum YDT için de geçerlidir. Yani öğrenci hangi sınava katılım sağlayacaksa her sınava belirli bir çalışma süresi ayırmalı ve diğer sınavlarla beraber eşgüdümlü olarak ilerlemelidir. 
4 - Zorlanılan ders ile yüzleşen öğrenciler kendilerine zor gelen dersi hep en sona bırakma eylemindedir. Oysa öğrencinin zorlandığı dersi belirlemesi ve onunla yüzleşmesi YKS'ye çalışma döneminde önemlidir. Öğrenci en fazla zorlandığı dersi belirleyerek, zorlandığı ders hangi ise ondan çalışmaya başlayarak ve o ders ile bir bakıma yüzleşerek YKS’ye kadar geçen süre zarfında YKS’de eksik olduğu konuları kapatabilir. Çalışmalardan sonra test çözmeye ve denemelere ileriki dönemlerde yoğunlaşabilir. Öğrencinin öncelikle TYT açığını kapatması ve daha sonradan AYT’ ye çalışmaya başlaması onun için daha avantajlı olmaktadır. 
5 - Çalışma süresi yavaş yavaş artırılmalıdır. Özellikle zorlanılan derslerde çalışmaya başlandığı zaman öğrenci ilk dakikalarda sıkılabilmektedir. Bu aşamada ders çalışma süresinin verimli olmadığı akla gelebilir. Bu nedenle çalışma süresi dönemin başlarında kısa tutulmalı ancak fazla geç kalmadan zamanla artırılmalıdır. Öğrencinin uzun süren üniversite sınavları için kendisini hazırlaması ve uzun çalışmalar yapmaya kendisini alıştırması gerekir. Öğrenci ilk gün 20 dakika olarak çalıştığı bir dersi sonraki günlerde 30 ve 40 dakika olarak artırmalıdır. Sonraki günlerde bu süre dolmadan ders çalışma masasından kalkmamalıdır. 
6 - Her gün neler yapıldığı ve ders çalışmaya ne kadar vakit ayrıldığı kaydedilmelidir. Öğrencinin her gün neler yaptığını kaydetmesi motivasyonunu artırıcı özelliktedir. Öğrenci mutlaka her gün hangi dersten kaç saat çalıştığı ve kaç soru çözdüğünü not alarak kendi motivasyonunu yükseltebilir. Motivasyonun yükselmesi ile çözülen soru sayısı her gün artmaya başlar. Böylelikle öğrenci kendi motivasyonunu yüksek tutmayı başarabilir.
7 - YKS’de başarılı olmak için TYT ve AYT sınav soru sistemini iyi tanımak ve iyi analiz edebilmek gerekmektedir. Sınav sorularının ortalama zorluk dereceleri ışığında konu çalışmaları ve tekrarları yapılabilir. YKS sorularını tanımak için ders kazanımlarının okunması, önceden çıkmış soruları ve deneme sorularını bol bol çözmek YKS de başarılı olmanın adımlarıdır.
8 - 21 Gün Kuralını unutmayın! Bir alışkanlığın 21 günde oluştuğu bilim insanları tarafından onaylanmıştır. Yani bir eylemin alışkanlık haline gelebilmesi için 21 gün kuralı bulunur. Öğrenci ilk çalışmaya başladığı günden itibaren eğer hergün hiç bırakmadan 21 gün düzenli olarak çalışırsa, o zaman 21 gün sonunda düzenli ders çalışma alışkanlığı da kazanmış olur ve düzenli ders çalışma alışkanlığı bu 21 gün sonunda bir rutin haline gelir.  Böylelikle öğrenci ders çalışma konusunda daha farkında olur. Ders çalışma alışkanlığı kazanıldığı zaman rutin haline gelen alışkanlık ile öğrenci ders çalışmadığı zaman rahatsızlık duymaya başlayabilir.
YKS sınavında soruların büyük bir kısmını anlam ağırlıklı paragraf soruları oluşturmaktadır. Paragraf soruları ile öğrencinin yorumlama ve algılama gücü daha da önemlisi temel bilgi birikimi ölçülür.

Paragraf Sorularında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

1 -  Paragraf sorularını okuduktan sonra ilk iş paragrafın ana düşüncesini belirlemektir. Paragraf sorularında soru tipleri anlama gücünü değerlendirdiği için öncelikle ana düşünceyi belirlemek soruyu çözmek adına işi kolaylaştırır.
2 - Paragraf sorularında metne bağlı kalınmalıdır ve öğrenci kişisel yargısını kullanmamalıdır. Diğer bir deyişle kişisel yargı dikkate alınmamalıdır.
3 - Paragraf sorularının çözümünde soruya öncelikle soru kökü okuyarak başlanmalıdır. Daha sonra paragraf okunmalıdır. 
4 - Paragraf sorularında karşıt kavramlı belirlemelere, tarizlere ve  olumsuz olarak belirtilen kelimelere dikkat edilmelidir. Örnek verecek olursak “Bir toplum bugün dün yaşadığı gibi yaşıyorsa, geçmişe bakmak gibi bir sorun da yoktur” cümlesi ilk başta sorun yok gibi anlaşılmasına rağmen sert tarizli bir cümledir.
5 - Paragraf sorularında cevaba ulaşmak için seçenekten gitmek gibi bir teknik bulunmaz. Paragraf sorularında, paragrafın cümle cümle anlaşılması doğru yanıtın da yarı yarıya bulunmuş olması anlamına gelir.
6 - Paragraf sorularını sınavda en sona bırakmak öğrenci de zaman kaygısına neden olabileceği için yanlış bir seçimdir. Öğrenciler denemelerde dersin kendi içindeki sıralamasını deneyerek ve yanılarak kendisi belirlemelidir.
7 - Paragraf sorularında iki seçenek arasında kalındığı zaman “bunu anlatmak isteseydi böyle mi anlatırdı” diye sorulması ve sonradan tekrar paragrafa göz atılması doğru cevabın bulunmasına yardımcı olabilir.
8 - Anlam sorularındaki her sözcüğün paragrafın bütünüyle örtüşmesi gerekir. Paragraf sorularında ana düşünceyi bulma konusunda beceriye ulaşmak önemlidir. Öyle ki ana düşünceyi bulmadan yapı sorularıyla uğraşmak hata olarak görülür.
YKS’ye Odaklanmada Sorun Yaşayan Öğrencilerin Ortak Noktaları
 
İnternet ve sosyal medya bağımlılığı, geç saatlerde uyumak ya da az uyumak, hedef belirlememiş olmak, çalışma planının yapılmaması, çalışsam da yapamam gibi olumsuz düşünce kalıpları, sosyal hayatta ve arkadaşlarla fazla vakit geçirmek, arkadaşların tekliflerine hayır diyememek ve aile içi huzursuzluk YKS’ye odaklanmada sorun yaşayan öğrencilerin ortak noktalarıdır.

Yeni Nesil Soru Tarzı Ne Demek? 

YKS sınavı artık yeni nesil soru tarzında hazırlanıyor. Peki yeni nesil soru tarzı ne demek? Yeni nesil sorular bilgiyi anlamaya, yorumlamaya, muhakeme etmeye dayalı olarak ve gerçek yaşamla bağlantılı bir biçimde hazırlanmaktadır.
Yeni nesil sorular bu anlamda sadece sözel sorulara değil matematik gibi sayısal derslere de yeni bir format kazandırmaktadır. YKS'ye çalışırken sadece temel matematiği öğrenmiş olmak ve geçmiş yıllarda YKS’de çıkan matematik sorularını çözmek yeni nesil soruları çözmek için yeterli değildir.  
Geçmiş yıllarda YKS soruları direkt olarak çözüm odaklıydı.  Sayısal veriler soruda verilmekte ve öğrenciler bu sayısal verilere uygun işleme uyguladıktan sonra soruları çözebilmekteydi.
Peki Yeni nesil soru tarzında matematik soruları ne şekildedir? Yeni nesil soru tarzı matematik sorularında öğrencilerin sorulara yaklaşırken gerçek yaşamla ilişkilendirmesi, gerçek yaşamla ilişkilendirerek düşünmeleri ve bu bakış açısı ile soruları çözmeleri istenmektedir. Yeni nesil soru tarzı matematik sorularında sorular sadece sayısal verilerden değil gerçek yaşamla ilişkilendirilerek öykücü bir anlatım tarzı ile öğrencilerin de karşısına çıkabilmektedir.
Yeni nesil soru tarzı matematik soruları bu anlamda yeni bir yaklaşımı da zorunlu kılmaktadır. Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilere matematiğe yeni bir bakış açısı kazandırılarak yeni neslin matematik derslerine adapte olmaları ve yeni nesil Matematik sorularını daha kolay çözmeleri anlamında çalışmalar yürütülmektedir.
Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerin yeni nesil matematik sorularını okuma, anlama, mahkeme etme ve çözüm yollarına en kısa sürede ulaşma yetenekleri geliştirilir ve  öğrencilerin sınavlara eksiksiz olarak hazırlanmaları sağlanır.
Sınav Eğitim Kurumlarının alanında uzman kadrosu, yoğun akademik programları düzenli yapılan sınavları ile öğrencilerin üniversite sınavlarında başarıda en üst seviyeye ulaşmaları hedeflenir. Böylece öğrenciler YKS’de çıkabilecek tüm sorulara karşı en iyi şekilde hazırlanırlar. Konu anlatımı ile tüm konu eksikleri tam öğrenme metoduna göre tamamlanır. Sınav ve ödev geri besleme zinciri ile öğrencilerin YKS sınavında alabileceği en yüksek puanı hedeflemeleri ve ulaşmaları sağlanır. Sınav Eğitim Kurumlarının uzman ve alanında profesyonel rehberlik ve mentör öğretmenlik kadrosu sayesinde öğrenciler planlı ve yoğun bir sınav programı içine girerler. Bu program dahilinde öğrenciler zamanı etkin kullanma, sınav stratejileri ve soru çözümünde hızlı olma gibi alanlarda uzmanlaşırlar.
Türkiye’nin en donanımlı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik kadrolarını oluşturan Sınav Eğitim Kurumları  Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik - PDR servisi, akademik takipte her zaman öğrencinin yanında olmaya devam etmektedir. 
Alanında profesyonel Rehber Öğretmenlerimizin bulunduğu  Sınav Eğitim Kurumlarınıda, Sınav Kurs Merkezlerinde, Sınav Anadolu ve ve Fen Liselerinde öğrencilerimizin akademik, duygusal ve sosyal gelişimlerini takip edecek mentör ve rehber öğretmenlerimizle beraber donanımlı bir şekilde yetiştirilmektedir.  
Size en yakın Sınav Eğitim Kurumlarını, Sınav Liseleri, Sınav Kurs, Sınav Anadolu ve ve Fen Liseleri fiyat ile ilgili tüm bilgileri öğrenmek için Sınav Koleji Ankara Genel Merkez 99 77 numaralı telefonumuzdan bizleri arayabilirsiniz. Sınav Kolejinin resmi internet adresi ile size en yakın Sınav Koleji için funduszeue.infoadresinden bizlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası