laktat yüksekliği tedavisi / Laktat nedir? Laktat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

Laktat Yüksekliği Tedavisi

laktat yüksekliği tedavisi

LDH Yüksekliği

LDH Yüksekliği Nedir?

LDH yani laktat dehidrojenaz dokularda bulunan ve enerji ihtiyacını karşılamak için glikozun parçalanması sırasında rol alan enzimlerden birisidir. Ara basamakta oluşan laktatı parçalayarak enerji metabolizmasına katkıda bulunur. 

LDH, hemen hemen tüm hücrelerde ve dokularda yer alan bir enzimdir. Hücresel bir hasar olduğunda LDH hücrelerden çıkarak kana karışır ve kanda düzeyleri yükselir. bu açıdan organ hasarıyla ilgili ipucu vermede, hasarın derecesinin tespitinde önemlidir.

LDH enzim düzeylerinin normal değerleri:

  • 0 ve 1 aylık bebeklerde 225-600 U/L
  • 1 ve 12 ay arası bebeklerde 100-400 U/L
  • 1 ve 3 yaş bebeklerde 100-300 U/L
  • 4 ve 18 yaş arası kişilerde 100-250 U/L
  • Yetişkin kadınlarda 90-250 U/L
  • Yetişkin erkeklerde 90-240 U/L

LDH enziminin 5 izoformu vardır. Bulunduğu organa göre LDH enziminde yapısal farklar vardır ve yükselen LDH tipine göre hangi organda hasar olduğu tespit edilebilir.

  • LDH1: Kalp ve böbreklerde bulunan LDH tipidir. Kan değerlerinde LDH1 düzeyinin yüksekliği bu organlarla ilgili uyarıda bulunur.
  • LDH2: Eritrositlerde yani kırmızı kan hücrelerinde bulunan LDH tipidir. LDH2 düzeyinin yüksekliği kan hücreleriyle ilgili bir hasar olduğu konusunda uyarıda bulunur.
  • LDH3: Akciğerlerde bulunan LDH formudur. Kanda LDH3 düzeylerinin yüksek çıkması akciğerlerde bir hasar olduğunun göstergesidir. Pankreasta da bulunduğu için yüksekliği pankreas hastalıklarını düşündürmelidir.
  • LDH4: Böbreklerde LDH1 ile birlikte LDH4 de varlığını gösterir. lenf nodları, lökositler yani beyaz kan hücrelerinde de bulunur. LDH4 yüksekliği bu yapılarda bir sorun olduğunun habercisidir.
  • LDH5: Karaciğer ve kaslarda bulunan LDH alt tipidir. Bu enzim tipinin yüksekliği karaciğer veya kasta harabiyetin varlığı hakkında bilgi edinmeye yardımcı değerli bir enzimdir. Karaciğer hasarında bu enzim ile birlikte ALT, AST düzeyleri de kontrol edilmelidir.

LDH Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

LDH enzimi hemen hemen birçok doku ve organda yaygın şekilde bulunan metabolik bir enzimdir. Bu enzim, hücrelerde hasar, patlama, yaralanma olduğunda hücrelerden sızar ve kana karışır. 

Kan analizinde LDH değerlerinin yüksek olduğu saptanır. Hücresel hasarın boyutuna göre enzim düzeylerinde yükselmenin şiddeti değişkendir. Hasarın bulunduğu dokuya/ organa göre oldukça değişken ve spesifik olmayan belirtiler görülür.

Kalp krizi geçiren bir kişide hücresel hasara bağlı olarak LDH enzim düzeyleri yükselir. Aynı zamanda karaciğer hastalıklarına bağlı olarak da LDH yükselir ve kişide karın ağrısı, bulantı- kusma, iştahsızlık, sarılık, kaşıntı gibi karaciğer rahatsızlıklarında ortaya çıkan yaygın belirtiler görülür.

Böbrek hastalıklarından kaynaklanan LDH yüksekliğinde kişide böbrek hastalığının tipine bağlı olarak idrar yapamama, bel ağrıları, kanlı idrar, idrar yaparken yanma, ağrı, böbrek yetmezliğine bağlı genel semptomlar görülebilir.

Akciğer hastalıklarında da akciğerdeki hücrelerde hasara bağlı olarak LDH salınımı gerçekleşir ve kanda düzeyi artar. Bu da hastalığın tipine bağlı olarak değişebilen belirtiler gösterebilir. Öksürük, nefes darlığı, sıkışma hissi, göğüs ağrısı, kanlı balgam gibi yaygın belirtilerle kendini gösterebilir.

Kan hücrelerinde de LDH enzimi vardır ve bu hücrelerin yıkımında kanda LDH enzim değerleri yükselir. 

Kan hücrelerinden kaynaklanan LDH yüksekliğinde eritrosit yıkımı akla gelir ve hastada eritrosit yıkımının neden olduğu anemi belirtileri görülür. Yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma gibi kansızlık/anemi belirtileri görülebilir.

Diğer belirtiler:

LDH Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

LDH enzimi beyaz ve kırmızı kan hücresi, karaciğer, kalp, böbrek, beyin, akciğer, kas, testis ve daha birçok dokuda bulunan, enerji metabolizmasında görev alan bir enzimdir. 

Bu dokulardan herhangi birinde meydana gelen hücresel hasar sonucu, LDH hücrelerden sızarak kana karışır ve kanda LDH düzeyleri yükselir. LDH enziminin 5 izoformu vardır ve kanda yükselen tipine göre kaynaklandığı organ hakkında yorum yapılabilir. 

Aynı zamanda LDH düzeyinde artışın şiddeti de hücresel hasarın derecesi hakkında yorum yaptırır.

LDH1 enzimi kalp ve böbreklerde bulunan LDH alt tipidir. Bu enzimin yükselişi geçirilmiş kalp krizini veya böbreklerdeki hasarı gösterir. LDH1 enzimi kalp krizi sonrası 24-48.saatlerde yükselir. 

Bunun dışında kalp yetmezliği ve çeşitli kalp hastalıklarında da düzeyi yükselir. böbrek hastalıklarında da kan düzeylerinde yükselme saptanır.

LDH2 enzimi eritrosit yani kırmızı kan hücrelerinde bulunan formudur. Bu enzimdeki yükseklik eritrositlerde meydana gelen yıkımın habercisidir. Bunun sonucunda kişide anemi tablosu gelişir. Kan hücrelerinin yıkımına neden olan durumlar araştırılmalıdır. 

LDH3 enzimindeki yükseklik akciğer hasarını işaret eder. Akciğerlerde infarkt, tümöral  yapının varlığı, intestinal akciğer hastalıkları ve daha birçok akciğer hastalığında LDH3 enzim düzeyleri artar.

LDH4 lenf nodları ve lökositlerde bulunan bir enzimdir. Bu enzimdeki yüksekliğin nedenleri; lösemi, lenfoma, lenf kanseri, lenf metastazı, enfeksiyoz mononükleoz gibi çeşitli hastalıklar olabilir.

LDH5 karaciğer ve kaslarda bulunan alt tiptir. Bu enzimin yüksekliği karaciğer hastalıklarını işaret etmekle birlikte kas distrofisi gibi çeşitli kas hastalıklarını da işaret edebilir. 

Hastalık dışında kullanılan ilaçlar da karaciğerde enzim düzeylerinin yüksekliğine neden olabilir.

Aspirin, narkotik ilaçlar, prokainamid, anestezide kullanılan ilaçlar karaciğer enzim düzeylerini yükseltir. Aynı zamanda alkol alımı da karaciğerde yıkımına bağlı olarak LDH enzimi yüksekliğine neden olabilir. 

LDH ile birlikte AST/ ALT ve ALP enzimlerinin düzeylerine de bakılmalıdır.

LDH düzeyleri, egzersiz sonrası da yükselebilir. Bazı kişilerde soğuk havalarda yüksek bulunabilir. Bu durum ciddi değildir, fizyolojik bir olaydır ve kendiliğinden düzelir.

Kemoterapi tedavisi esnasında yüksek LDH düzeyleri, tedaviye yanıtın iyi olduğunu gösterir.

LDH yüksekliği nedenleri:

LDH Yüksekliği Teşhisi

LDH yüksekliği tanısı, hastadan alınan kanın biyokimya laboratuvarında incelenmesi ile tespit edilir ve altta yatan hastalık araştırılmaya başlanır. 

Hastanın şikayetleri, fizik muayene bulguları, görüntüleme yöntemleri ile elde edilen bilgiler, LDH enzimi ile birlikte yükselen veya düşüş gösteren enzimler veya belirteçler varlığında neden saptanır ve uygun tedaviye başlanır.

  • Hastanın öyküsü: Hastadan alınacak öyküde, şikayetlerin lokalizasyonu, sıklığı, süresi, belirli ve alkol kullanımı detaylı bir şekilde sorgulanmalıdır.
  • Fizik muayene: Hastanın şikayetlerine yönelik fiziki inceleme yapılır. Karın muayenesi, göğüs ve eklem muayenesi, kas iskelet sistemi muayenesi, nörolojik muayene belirtilere göre yapılır.
  • Kan analizi: Hastanın kolundan alınan kan biyokimya laboratuvarına incelenmek üzere gönderilir. LDH düzeyleriyle birlikte çeşitli enzimlerin düzeyleri, belirteç düzeyleri , kan hücre sayımı gibi çeşitli tetkikler ile detaylı bir kan analizi yapılır ve raporlanır.
  • Görüntüleme yöntemleri: Hastanın şikayetlerine ve kan analizine göre çeşitli görüntüleme yönteminden faydalanılabilir. Hastada semptomlara göre, kas iskelet hastalıklarında röntgen, beyin hastalıklarında MRI/BT, karın organlarındaki şikayet ve şüphelerde ultrasonografi gibi hastalık bulgusu verebilecek yöntemler kullanılarak hastalık teşhis edilmeye çalışılır.
  • Kültür: Belirti ve bulgular eşliğinde enfeksiyondan şüphelenilen durumlarda ilgili organla ilgili balgam, idrar, kan, BOS sıvısı kültürü yapılır. Etken mikroorganizmanın görülmesi durumunda tanı konmuş olur.
  • İdrar analizi: Hastanın böbreği ilgilendiren şikayetlerine yönelik böbrek hakkında bilgi edinmek için idrar analizi yapılır. İdrarda protein kaçağı, kan bulunması, elektrolit dengesi, idrarın pH’sı gibi böbrekle ilgili bilgi verecek detaylar incelenir.
  • Bronkoskopi: Akciğer hastalıklarında tanıya yardımcı olabilecek bir yöntem olan bronkoskopi ile ucunda kamera bulunan ağızdan gönderilen bir cihaz ile akciğerlere ulaşılır ve hasar aranır, tespit edilir. Gereken durumlarda bu şekilde biyopsi alınarak patoloji laboratuvarında incelenmek üzere yollanır.
  • Biyopsi: Karaciğer, akciğer gibi çeşitli organlarda meydana gelen hasarı veya hastalığı tespit etmek, derecelendirmek için bu yönteme başvurulur. Biyopsi örneği patoloji laboratuvarına gönderilir ve mikroskopta sağlıksız dokunun durumu incelenir, hastalık tespit edilir.

LDH Yüksekliği Tedavisi

LDH enzimi, birçok organda bulunan ve önemli işlevi olan metabolik bir enzimdir. Organ hasarına bağlı olarak LDH enziminde yükselme olabilir. LDH enzim düzeylerinde yükseklik saptandıktan sonra, altta yatan hastalık araştırılmalıdır. 

Altta yatan hastalığın tespiti ile uygun tedaviye başlanır. Tedaviye yanıtın en iyi olması için erken teşhis ve tedaviye uyum önemlidir.

LDH yüksekliği tedavi yöntemleri:

  • Medikal tedavi: LDH yüksekliğine neden olan birçok durum vardır. Altta yatan hastalığa göre uygun ilaç tedavisi seçilir. Kalp yetmezliği kaynaklı olanlarda beta blokörler, kalsiyum kanal blokörleri, nitrogliserin gibi çeşitli kalp ilacı seçeneği mevcuttur. Enfeksiyon kaynaklı durumlarda etkene göre uygun antibiyotik, antiviral, antifungal ilaç seçilir. Anemilerde, kan ilaçları kullanılabilir, takviye edici tabletler reçete edilebilir. Akciğer hastalıklarında, hastalık tipine bağlı olarak nefes darlığı için ilaçlar reçete edilebilir, balgam söktürücü balgam sulandırıcı ilaçlar verilebilir.
  • Cerrahi Tedavi: LDH yüksekliğinin nedenine bağlı olarak, tümöral yapı varlığında alınabilecek durumdaysa tümörün alınması hedeflenir. aynı zamanda kalp yetmezliği durumlarında cerrahi girişim ile kalp pili, protez gibi kateterler takılmak suretiyle denenebilir. Tıkanıklık durumlarında elverişli ise cerrahi müdahale ile tıkanıklık giderilebilir. Emboli varlığında uygun araçlarla damar içine girilerek emboli çıkartılabilir.
  • Radyoterapi/Kemoterapi: Lösemi, lenfoma ve çeşitli kanserlerden kaynaklanan LDH yüksekliğinde kanserin derecesine uygun olacak şekilde radyoterapi, kemoterapi veya ikisinin birlikte kombinasyonu tercih edilebilir.
  • Düzenli yaşam: Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme ile karaciğer fonksiyonları iyileştirilerek LDH düşüklüğü sağlanabilir. Ayrıca alkol kullanımının kısıtlanması da LDH yüksekliğindeki nedeni ortadan kaldıracağından dolayı önemlidir.

LDH Yüksekliği Tedavi Edilmezse

LDH yüksekliği birçok organda meydana gelen hasara bağlı olarak yükselen bir enzimdir. Yüksekliği pek çok şeyi düşündürmeye yol açan geniş spektruma sahip bir enzimdir. 

Bu enzimdeki yükseklik saptandıktan sonra altta yatan hastalık detaylı bir şekilde araştırılmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır. LDH yüksekliği ilaç alımı gibi basit bir nedenden kanser gibi ciddi ve hayati öneme sahip bir hastalığa varan değişik nedenlerle ortaya çıkar. 

Altta yatan hastalık tedavi edilmediği zaman ölümcül olabilir. Tedaviye geç kalındığında tedavi edilse bile kalıcı hasar bırakacak boyuta ulaşmış olabilir. 

Bu nedenle, hastada şikayetler görülmeye başladığı andan itibaren geç kalınmadan uzmana başvurulması ve uygun tedaviye başlanması gerekir. 

Tedaviye en iyi yanıtı almak için verilen tedaviye uyum göstermek de önem arz eder.

Çocuklarda LDH Yüksekliği

Çocuklarda LDH enzim düzeylerinde meydana gelen yükseklik birçok hastalığı düşündürür. Çocuklarda sık görülen kanserlerden olan lösemi, LDH yüksekliğine neden olur. 

Anemi yani kansızlık, beyaz küre hastalıkları, enfeksiyöz mononükleoz gibi kan hastalıklarına bağlı olarak da yükselmeler meydana gelebilir. Kalp ve akciğer kaynaklı LDH yüksekliğine az da olsa rastlanabilir. 

Çocuklarda böbrek hastalıkları da diğer hastalıklara göre sık rastlanan bir durumdur. Böbrek hastalıklarına ve hastalığın derecesine göre LDH düzeyleri yükselir. enfeksiyon durumlarında da bu enzimde artışlar saptanır. 

Çocuklarda yapılan kan analizinde rastlanan bu yüksekliğin nedeni mutlaka araştırılmalı ve en uygun tedavi seçimi yapılarak geç kalınmadan tedaviye başlanmalıdır.

Gebelerde LDH Yüksekliği

Gebelerde LDH yüksekliği saptandığı zaman detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Gebelikte annede meydana gelen hastalıklar ve kullandığı ilaçlar bebeğin gelişimini etkilediği için LDH yüksekliğinin nedeni mutlaka saptanmalı ve uygun tedavi seçimi ile tedavi edilmelidir. 

Gebelik döneminde meydana gelen enfeksiyonlar, uygun ve bebek gelişimine etki göstermeyen antibiyotik veya antifungal, antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. 

Karaciğer, kas, böbrek, akciğer gibi organlardan kaynaklanan durumlarda hastalık ve hasarın derecesi iyi saptanmalıdır, uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır. 

Tedavinin bebek gelişimine zarar verdiği durumlarda, anne adayının bu tedaviyi alması ertelenemiyorsa gebelik sonlandırılmalıdır. Yine gebelik sürecinde meydana gelen kanserlerin tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi de bebeğe ciddi hasarlar vereceği için gebelik sonlandırılır.

LDH Yüksekliği için Hangi Doktora Gidilir?

LDH yüksekliği herhangi bir branşın hastalık teşhisine gitmede biyokimyasal testlerle fark edebileceği bir durumdur. Şikayetlerin görüldüğü sisteme göre farklı branşlara gidilir. 

  • Karaciğer hastalıkları için Dahiliye uzmanına, 
  • Kalp hastalıkları için Kardiyolojiye
  • Enfeksiyon hastalıkları için Enfeksiyon Hastalıkları uzmanına, 
  • Akciğer kaynaklı şikayetler için Göğüs Hastalıkları uzmanına, 
  • Kas iskelet sistemi hastalıkları için Ortopedi ve Travmatolojiye başvurulabilir.

Laktat değeri nedir? Laktat değeri yüksekliğinin ve düşüklüğünün nedeni nedir? Laktat değer aralığı kaç olmalı?

Laktat değerinin ölçümlerinde aslında vücutta yer alan şekerin ölçümü etkili olmaktadır. Bu enzimlerdeki yüksekliğe ve düşüklüğe bağlı olarak da test sonuçları yükselir ya da alçalır.

Laktat değeri nedir?

Laktat, vücutta bulunan bir tür enzim çeşididir. Laktat, neredeyse vücudun tüm hücrelerinde ayrı ayrı yer alır. Laktat değerinin ölçümü de sadece kan testleriyle mümkün olmaktadır. Laktat değeri kan testi içerisinde LDH olarak yer almaktadır.

Laktat enzimi, vücutta bazı özelliklere ve görevlere sahiptir. Bu enzim türü, hücre içerisinde şekerin vücut tarafından enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Vücutta eğer ki bir tür doku hasarı ve yaralanma gibi durumların oluşması halinde de laktat enzimi hücreler aracılığıyla kana karışır. Normal şartlarda laktat enzimi kan içerisinde daha az miktarda yer alır. Sadece bir yaralanma ve doku zedelenmesi meydana geldiğinde değer olarak artış göstermektedir.

Kan testinde Laktat değerinin düşük ve yüksek çıkması bazı durumların habercisi olabilir. Bu nedenle kan testinde laktat değerinin düşük ve yüksek olması mutlaka araştırılması gereken bir durumdur.

Laktat değeri yüksekliğinin nedeni nedir?

Vücutta meydana gelen her türlü değişim belirli bir sebep sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hatta meydana gelen değişimler bazı rahatsızlıkların da habercisi olabilmektedir. Genellikle bu değişimlerin her biri yapılan testler sonucunda ortaya koyulmaktadır Laktat enzimi için yapılan testler de vücudun değişimlerini ortaya koyar. Laktat enziminin değişimini gözlemlemek için kan testlerinden yararlanılır. Eğer yapılan test sonucunda laktat değeri yüksek çıkarsa bazı durumlar ortaya koyulabilir. Laktat değerinin yüksek olmasının nedenleri ise şu şekildedir;

- Beyin damarlarında meydana gelen herhangi bir sorun nedeniyle vücuda inme gelmesi,

- Ensefalit kaynaklı durumlar,

- Kalp ve damar hastalıkları,

- Testis kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerinin varlığı,

- Bazı ilaçların sürekli kullanımı,

- Kronik hastalıkların varlığı ve enfeksiyon hali,

- Sürekli düşük tansiyon,

- Pnömoni ve menenjit gibi hastalıklar,

- Karaciğer ve böbrek hastalıkları,

- Kemik kırıklarının oluşumu,

- Pankreas ile ilgili hastalıklar.

Bu nedenlere bağlı olarak laktat enziminde yükseliş gözlemlenir.

Laktat değeri düşüklüğünün nedeni nedir?

Laktat enzimi vücutta en fazla bulunan bir enzim türü olsa da bazı düşüşler meydana gelebilir. Genellikle bu düşüşler çok riskli olmaz. Çünkü laktat enzimi kanda yaşa göre de az seviyede bulunabilir. Özellikle yaş söz konusu olduğunda kan testinde LDH değerinin düşmesi de görülebilir. LDH seviyesinin normal seviyenin altında olması daha az bir risk olarak kabul edilir. Kan ölçümlerinde LDH değerinin düşmesindeki sebepler ise şu şekildedir;

- Vücuda çok fazla C vitamini alınması halinde laktat değeri düşüş gösterir.

- Bazı genetik sorunlar nedeniyle de laktat değeri düşebilir.

- Laktat değerinin yüksek olmasından kaynaklı ilaç kullanımı sonucunda laktat değeri de artık düşüşe geçer.

- Yaşa bağlı olarak bu değer normal seviyesinin altına inebilir.

Laktat değer aralığı kaç olmalı?

Laktat enzimi her bireyde bulunan bir enzimdir. Genellikle kanda en fazla yer alan enzim türlerinden bir tanesi de laktat enzimidir. Normal şartlar altında sağlıklı bireylerin kanında normal seviyelerde ve miktarlarda LDH enzimi bulunur. Genellikle bu normal seviye kişinin yaşına bağlı olarak da ortaya çıkan normal laktat değer aralığını oluşturur. Laktat seviyesinin değer aralığında en fazla etki yaş sınırıdır. Yaşa bağlı olarak LDH seviyesinin de değişimi söz konusudur. Bu nedenle LDH ölçümü yapılırken mutlaka kişinin yaş durumu dikkate alınması gerekir. Laktat enziminin yaşa bağlı olarak normal kabul edilen değer aralığı ise şu şekildedir;

- 0-1 aylık bebeklerde 225- 600 u/l değer aralığı olmalıdır.

- 1-12 aylık bebeklerde 100-400 U/L değer aralığı olmalıdır.

- 1-3 yaş çocuklarda ise 100-300 U/L değer aralığı olmalıdır.

- 4-18 yaş arasındaki çocuklarda 100-250 U/L değer aralığı olmalıdır.

- Yetişkin Kadınlarda laktat seviyesi 90 ile 220 U/L değer aralığı olmalıdır.

- Yetişkin Erkeklerde laktat seviyesi 90 ile 240 U/L değerlerinde olmalıdır.

Sepsis teşhis ve yönetiminde bir yardımcı olarak laktat

Sepsisin Saptanması

Basit bir enfeksiyon, hızla yaşamı tehdit edici bir durum olan sepsise dönüşebilir. Sepsis, henüz erken aşamadayken, anında teşhis ve tedavi uygulanmasını gerektirir [1].

Sespisten şüphelenilen hastaların teşhisi hem zor hem de karmaşıktır. Acil Servise gelen hastalarda sıklıkla ateş ve nefes darlığı, düşük kan basıncı, yüksek nabız ve solunum semptomları görülür ve bunlar kolayca diğer şiddetli hastalıklarla karıştırılabilinir [3].

Erken teşhis ve anında tedavi, sepsiste hayatta kalma şansını artırmada kritik önem taşır. Tek başına klinik değerlendirme genellikle sepsisin erken teşhisinde yetersiz kalır [5].

PCT ve laktat sepsisin teşhis ve tedavisinde faydalı araçlardır ve hastanın fiziksel durumunun genel klinik değerlendirmesini tamamlarlar [3].

Laktat Nedir?

Laktat, oksijen yetersizliği durumlarında vücuttaki dokular tarafından üretilen bir glukoz metabolitidir. Laktat normalde karaciğer ve böbrekler tarafından atılır ve stressiz hastalarda kandaki laktat konsantrasyonu 1-1,5 mmol/L'dir [6].

LDH Nedir? LDH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Karaciğer, kalp, pankreas, böbrekler, iskelet kasları, beyin ve kan hücreleri dahil vücudun çeşitli organ ve dokularında bulunan LDH nedir? LDH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

Yayınlanma:

LDH Nedir? LDH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

LDH, kalp ve karaciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılır. LDH seviyesi, yaş ilerledikçe düşer. Normal LDH seviyeleri de yaş aralıklarına göre belirlenir. Peki, LDH Nedir? LDH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

LDH (LAKTAT DEHİDROGENAZ) NEDİR?

LDH, kanınız, kaslarınız, beyniniz, böbrekleriniz ve pankreasınız dahil vücudunuzun hemen hemen her hücresinde bulunan bir enzimdir. Enzim şekeri enerjiye dönüştürür. Genelde hücre veya dokular zarar gördüğünde, LDH buralardan kana karışır. LDH testi, vücuttaki doku hasarının nedeni ve yerini tanımlamaya ve hasarın ilerlemesini izlemeye yardımcı olmak için istenir.

LDH seviyesi, akciğer hastalıklarını, lenfoma, anemi ve karaciğer hastalığını teşhis etmeye yardımcı olur. Ayrıca lenfoma tedavisi sırasında kemoterapi tedavisinin başarılı olup olmadığını da gösterir.

LDH seviyesi yaşla birlikte düşer. Yaşa göre LDH değer aralıkları şöyle olmalıdır:

1-30 gün: 135-750 U/L
31 gün-11 ay: 180-435 U/L
1-3 yaş: 160-370 U/L
4-6 yaş: 145-345 U/L
7-9 yaş: 143-290 U/L
10-12 yaş: 120-293 U/L
13-15 yaş: 110-283 U/L
16-17 yaş: 105-233 U/L
18 yaş üstü: 122-222 U/L

shutterstock_112082681

LDH YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

LDH değerindeki küçük yükselişler genelde herhangi bir hastalığa işaret etmez. Ayrıca LDH seviyesi spor yaptıktan sonra ve soğuk havalarda kolaylıkla yükselebilir. Bu yüzden LDH yüksekliği illa ki bir sorun olacağı anlamına gelmez.

LDH yüksekliğinin nedenleri şunlardır;

– Hemolitik anemi

– Pernisiyöz anemi

– Karaciğer hastalıkları (hepatit, siroz gibi)

– İskemi (kan dolaşımı yetersizliği)

– Kalp krizi

– Akciğer enfarktüsü

– Mononükleoz

– Tansiyon düşüklüğü

– Kasların zarar görmesi

– Bazı kanser türleri

– Menenjit

– Mononükleoz

– Ensefalit (beyin iltihabı)

– Kemik kırığı

– Böbrek hastalıkları

– Doku ölümü

– İnme

LDH DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

LDH düşüklüğü genelde herhangi bir sorun teşkil etmez. Fazla C vitamini alımı LDH seviyesinde düşüklüğe neden olabilir. Bunun dışında bazı genetik mutasyonlar LDH seviyesinin kalıcı olarak düşük olmasına neden olabilir. Bu durum bitkinlik ya da kas ağrıları ile kendini gösterir. LDH düşüklüğü, yorgunluk, kas ağrısı ve kaslarda krampa neden olabilir. Kas tutulması, kurdeşen, renksiz idrar da LDH düşüklüğünün diğer belirtilerindendir.

Kalp yetmezliğinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi...İlginizi ÇekebilirKalp yetmezliğinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi...Karaciğer yetmezliği nedir? Karaciğer yetmezliği nedenleri ve belirtileri...İlginizi ÇekebilirKaraciğer yetmezliği nedir? Karaciğer yetmezliği nedenleri ve belirtileri...

beyingenetikKalp krizikanser

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası