yasemin çiçeği daldırma / Tarım Siteniz: YASEMİN ÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ(Jasminum nudiflorum )

Yasemin Çiçeği Daldırma

yasemin çiçeği daldırma

Facebook

Yasemin ( Jasminum) Çiçeği by Ev Balkon Bahçe Dekorasyon Fikirleri
Yasemin ( Jasminum) Çiçeği

Genel Bilgiler:Oleaceae familyasındandır. Her dem yeşil veya yazın yeşil olup sarılıcı ya da dik büyüyen türleri vardır. Dağınık ve seyrek bir habitüsa sahiptir. Yasemin sıcaklığa iyi dayanabilen bir bitkidir. Ancak O°C’nin altındaki sıcaklıklara çok hassastır. Özellikle Şubat ayında hafif gece donları zararlı olmaktadır. Bu zarar şayet kış kesimi erken yapılmış ve bitki sürgün vermeye hazırlanıyor ise daha da yüksek olmaktadır.

Dalları yeşil ve köşelidir. Yaprakları karşılıklı veya sarmal dizilişlidir. Yapraklar genellikle tüysüzdür. Bazı türlerde bir sapta tek yaprak bulunur. Yaprakların kenarları tamdır. Çiçekleri dal ucunda, beyaz pembe ve sarı renklidir.

Su: Yasemin çiçeği suyu seven bir bitkidir. Özellikle yaz aylarında sık sık sulanması gerekir. Sık sulandığı dönemlerde iki haftada bir suyuma suyuna besin karıştırılabilir. Kışın sık sulanmasına gerek yoktur. Toprağının nemli olması yeterlidir.

Toprak: Hafif kumlu ve derin topraklarda çok iyi büyür. Toprağının nemli olması gerekir. Kışın toprağın nem oranı biraz daha azaltılmadır. Yasemin çiçeğini saksıda yetiştiriyorsanız, gerek görüldüğü takdir de ilkbahar aylarında saksısını değiştirebilirsiniz.
Bu bitkiler, serin yerleri sever. Kış aylarında bulundukları yerin sıcaklığı 10 derecenin üstünde olmamalıdır. Kışı sıcak ortamlarda geçirmeleri, yapraklarının bitlenmesine neden olabilir. Kışı sıcak ortamlarda geçiren yasemin çiçeği, çiçeklenmez.

Yasemin ( Jasminum) Bitkisinin Üretimi

Üretimi çelik ve daldırma ile yapılır. Kasım ayında kuvvetli sürgünlerden 20 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler hormon ile muamele edilmeden açık araziye veya soğuk yastıklara dikilir. Takip eden ilkbaharda nisan ayında % 65 üzerinde köklenme sağlanır. Köklenen çelikler yine bu aylarda sökülerek geliştirme yastıklarına aktarılır. Çelikle üretimde diğer bir çelik alma zamanı ise yaz aylarında hazırlanan yarı odunsu çeliklerin köklendirilmesi ile olur. Yaz aylarında 7,5–10 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler yine herhangi bir hormon ile muamele yapılmadan sisleme altına veya sıcak yastıklara dikilirler. Bu yöntemde köklenme oranı % 90– arasındadır.
Daldırma ile üretimde ilkbahar ve yaz aylarında adi daldırma ile yapılır.

Yasemin ( Jasminum) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı

Bir duvar veya ağaca dolanarak tırmanırlar. Çiçeklerinin rengi ve kokusundan dolayı süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Aydınlık olması koşulu ile iç mekânlarda da yetiştirilir.

Yasemin ( Jasminum) Bitkisinin Önemli Türleri

Jasminum fruticans: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve ülkemizde doğal olarak yetişir. Ülkemizde Marmara Bölgesinde doğal olarak bulunur. Yarı her dem yeşil, 1,5–3 m kadar boylanabilen dik duruşa sahip, kesif habitüslü bitkilerdir.
Dalları köşeli, yaprakları ters yumurta biçimindedir. Çiçekleri 1,5 cm çapında, sarı renkli ve haziran-temmuz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Jasminum polyanthum ( Çin yasemin ); Çin kökenlidir, boylu ve kışa dayanıklıdır.
Sürgünleri sarılıcı ve çok hızlı gelişen sarmaşık türüdür. İlkbaharda ya da yaz başında açan çiçekleri beyaz, tomurcukları koyu-pembe ya da koyu-kırmızı renklidir. Çiçekleri çok güzel kokar ve bol çiçeklidir. Tüysü yaprakları 7 yaprakçıktan oluşur. Ilıman iklimlerde çiçekleri ve kokusu için yetiştirilir.
Sıcak bölgelerde ve açık alanlarda, sıcak duvar önlerinde kullanılır. Çiçeklenme sonrası özellikle seralarda budanması gerekir.

Jasminum nudiflorum ( sarıçiçekli yasemin ): Boyları 2–3 m ve çalı yapılıdır. Yapraklarını döken arsız bir türdür. Henüz yapraklar belirmeden bir önceki yılın sürgününde çiçek açar. Sarı çiçekleri 6 yapraklı ve hoş kokuludur. Aralık-nisan ayında ekildiği bölgeye ve konumuna göre çiçeklenir. Donlara dayanıklıdır. Sarkık form olarak kullanılır.

Jasminum officinale ( beyaz çiçekli yasemin ): Yarı yaz yeşili veya hep yeşil tüysü yaprakları 7 çifttir. Yapraklar sürgünlere karşılıklı dizilmiştir. Sürgünleri ince ve yeşil renkli, 4 köşeli, önceleri az tüylü ya da tüysüz, sonraları çıplaktır. Haziran-eylül aylarında açan çiçekler en uçta ve beyaz renklidir. Çiçeklerin 2–10 adedi bir arada, son durumlu şemsiye kuruluşunda ve güzel kokuludur. Çiçeklenme uzun süre devam eder. Çiçekleri hermafrodittir ve tozlaşma böceklerle olur.

Toprak isteği bakımından kanaatkârdır. İyi drenajlı humusça zengin toprakları sever. Kumlu ve kireçli topraklarda da yetişmeye uygundur. Sıcak ve ılıman iklimleri sever. Soğuk iklim şartlarına dayanıksızdır. Hızlı büyür, maksimum 10 m boy yapar. Çoruh ırmağı kenarlarında ağızlık yapmak amacı ile yetiştirilir. Binaların kuzey cephelerinde daha iyi gelişim gösterir. Çiçeklerinden yapılan çay antiseptik olarak kullanılıp rahatlatıcıdır. Çiçeklerinin güzel kokması nedeni ile parfümeri sanayisinde de kullanılır.

Yasemin ( Jasminum) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Kışı fazla sıcak ortamda geçirirse yaprak bitlerine maruz kalabilir ve yine kışı sıcak ortamda geçirirse çiçeklenme olmaz. Bu nedenle böyle durumlarda havalandırılmalıdır. 

Yasemin Çiçeği Hakkında

Kokusu itibari ile Yasemin çiçeği kendine hayran bırakan nadide bir bitkidir. Duruluk ve saflığın sembolü olan bu özel bitki adeta sevdiklerinize hediye etmeniz adına yaratılmıştır. Misler gibi kokması, harika görüntüsü ve zarifliği ile gerçekten de saflığı simgeler. Jasminum (yasemin) bitkisinin ana yurdu Himalayalar olarak bilinir.

Güneşli ve sıcak hava düşkünü olan Yasemin evde yetiştirilmek için de idealdir. Yoğun bir kokusu olan bu bitki balkonlarınızda ve bahçelerinizde kendisine yer edinir. Peki Yasemin çiçeğinin bakımı hakkında neler biliyorsunuz? Yazımızın devamını okuyarak bu konu hakkında detaylı bir bilgi edinebilirsiniz.

Yasemin Çiçeği Nasıl Bakılır? 

Yasemin çiçeği bakımı açısından sizi çok zorlayacak bir bitki değildir. Bu bitki hakkında bilmeniz gereken en önemli nokta suyu çok sevdiğidir. Hele de yaz aylarında yasemin asla susuz kalmamalıdır.  Güneş ışığına da bir hayli düşkün olan yasemin, aydınlık yerlerde daha fazla gelişme eğilimindedir. Çiçek açması da bu şekilde daha hızlı olur. Temmuz ve Ağustos ayları bitkinin en çok su istediği zamanlardır.

Yasemin çiçeğinin toprağı ise ilkbaharda mevsiminde değiştirilmelidir. Uzayan dalları da belirli aralıklarla kesilirse daha iyi olur. Yasemin çiçeği zaman zaman bitlenebilir. Bu noktada da elma sirkesi ve süt devreye girerek bitkinizi kurtarır. Bu bitki için humuslu, drenajlı ve kumlu bir toprak tercihi yapmak yerinde olur.

Yasemin Çiçeği Özellikleri

Çoğunlukla Akdeniz ikliminde yaşamayı seven Yasemin çiçeği zaman zaman serin ve soğuk iklimlerde de kendine yer edinir. Yasemin çiçeğinin en çok bilinen hali beyaz ve sarı renklerde olanlarıdır. Mor ya da pembe gibi renkleri de olabilen yasemin bitkisinin neredeyse türü bulunur. Kokusunun yoğun olması nedeniyle bu bitkiden parfüm ve yağ üretimleri yapılır. Kozmetik alanında kullanılmasının yanı sıra yasemin bitkisi pek çok rahatsızlığa da iyi gelir. İlgili Link: Telgraf Çiçeği

Yasemin çayı tüketildiğinde stresi azaltılarak ruhu ve bedeni dinlendirir. Cilt bakımında da oldukça faydalıdır ve tonik etkisi taşır. Aynı zamanda ağrı kesici ve balgam söktürücü özellikleri vardır. Süs bitkisi olarak sıklıkla tercih edilen yasemin çiçeğinin Arap yasemini türü ise çay olarak fazlaca tüketilir. İtalyan yasemini ise genelde süs bitkisi amacıyla evlerde sıklıkla kullanılır. Göz altı morluklarını giderici ve güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucudur. Ayrıca selülitleri de giderme konusunda da bir hayli başarılıdır.

Yasemin Çiçeği Nerede, Nasıl Yetişir?

Yasemin Çiçeği Özellikleri Nelerdir

Yasemin çiçeği Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklidir.

Toprak seçimi konusunda her türlü toprağa uyum sağlayan bir bitkidir.

Aydınlık ve hava alan yerleri sever ve gelişimini daha iyi sürdürür.

Suyu sevdiği için nemli toprağı tercih eder ama kış aylarında toprağın çok nemli olmasından kaçınılmalıdır.

Bazı türleri tam güneş ışığı beklentisindeyken bazı yasemin türleri ise yarı gölge bir yer ister ve direk güneş ışığı sevmez. Aşırı sıcaktan da hoşlanmayan yasemin bitkisi devamlı aydınlık bir yere ihtiyaç duyar. Ve serinliğin olması yasemin bitkisinin aradığı bir başka özelliktir.

Kış mevsiminde de günde en az 4 saat kadar ışığa maruz kalırsa iyi olur.

Kış mevsiminde kötü hava şartlarından fazla etkilenmemesi adına balkonda muhafaza edilmelidir.

Yasemin bitkisinin çiçeklenmesi ve sağlıklı kalabilmesi için en az 10 derecelik bir ısıya ihtiyacı vardır.

Anavatanı yeryüzündeki en yüksek nokta olan Himalayalar olduğu için genellikle yüksek kesimlerde daha iyi gelişir.

Yasemin Çiçeği Bakarken Bunlara Dikkat Edin!

Yasemin çiçeği bakımında en mühim husus elbette sulama konusudur. Yazın bol su verdiğiniz bu bitki kışın daha az su istediği için dikkatli olunmalıdır ve fazla sulama köklerin çürümesine neden olacağı için toprak kuruyunca su verilmelidir. Yasemin bitkisini yetiştirmek istiyorsanız birtakım kurallara uymanız gerekir.

Bitkinizi fazla soğukta bulundurmamalı ve toprağını da nemden mahrum etmemelisiniz. Ayrıca yasemin bitkisi asla havasız bir ortamda kalmamalıdır. Karanlıkta kalması da bu bitkiye yapılabilecek en büyük kötülük olur. Evin içerisinde bakılıyorsa en azından pencereye yakın ve güneş alan yerlere yerleştirilmesi önemlidir. Aslında yasemin çiçeği bakımı kolaydır ve ufak tefek noktalara dikkat edilmesi yeterlidir.

Yasemin Çiçeği Üretiminde Bilinmesi Gerekenler?

Yasemin çiçeği çelik ve daldırma yöntemi olarak 2 farklı şekilde üretime hazırdır. Çelikle üretim yönteminde yaklaşık 20 cm&#; lik olgunlaşmış tek yıllık çubuklar tercih edilmelidir. Bu yöntemde yasemin bitkisi yetiştirilecek ise ortam sıcaklığı ortalama 18 derece olmalıdır. Ortam hijyenik ve toprak temiz olmalıdır. Yarın aydınlık ve rüzgarın olmadığı bir yer tercih edilmelidir. İlgili Link: Yasemin Çiçeği

Daldırma yönteminde ise bitki çok daha çabuk köklenir ve diğer yönteme göre daha kesin sonuçlar verir. Bu yöntemin kullanılabilmesi için sağlam ve kökleri toprakta olan bir yasemin çiçeğine ihtiyaç vardır. Ancak bu işlem için Haziran-Kasım ayları arası uygun değildir. Daldırma yöntemi için rutubetli toprak tercih edilirse iyi olur. Henüz olgunlaşmamış olan yeni sürgünler boğum kısımlarından kesilir ve toprağa 5 cm derinlikte gömülür böylece 2 ay içerisinde bitki köklenir.

adayonetici

Yasemin Çiçeği

Türkiye&#;de çok sevilen bir çiçek türüdür. Latince ismi Jasminum olarak bilinen Yasemin Çiçeği tropik bölgelerde doğal olarak yetişen &#;ü aşkın türü bulunan, sürekli yeşil olan sarılıcı bir çiçek türüdür. Yasemin çiçeğinin dal kısmı köşeli ve yeşildir. Yasemin bitkisinin çiçekleri dalların uçlarından beyaz, sarı ve pembe renklerde açmaktadır. Yasemin çiçeği soğuklara karşı son derece hassas olmakla beraber bazı türleri dona dayanıklıdır. Güneşli yerlerde yetişmesi kolaydır. Bakımı zor değildir.

yasemin çiçeği budama

Yasemin Çiçeği Üretimi ve Çoğaltma Yöntemi

Yasemin çiçeğinin üretimleri çelik ve daldırma yöntemleri ile yapılır. Kasım ayında kuvvetli sürgünlerden 20 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler hormon ile muamele edilmeden açık araziye veya soğuk yastıklara dikilir. Takip eden ilkbaharda nisan ayında % 65 üzerinde köklenme sağlanır. Köklenen çelikler yine bu aylarda sökülerek geliştirme yastıklarına aktarılır. Çelikle üretimde diğer bir çelik alma zamanı ise yaz aylarında hazırlanan yarı odunsu çeliklerin köklendirilmesi ile olur. Yaz aylarında 7,5–10 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler yine herhangi bir hormon ile muamele yapılmadan sisleme altına veya sıcak yastıklara dikilirler. Bu yöntemde köklenme oranı % 90– arasındadır. Daldırma ile üretimde ilkbahar ve yaz aylarında adi daldırma ile yapılır.

Yasemin çiçeği beyzajda kullanımı; Yasemin çiçeği bir duvara ve ağaca dolanarak tırmanış gösterir. Çiçekleri güzel kokar. Çiçeklerinin rengi ve kokusundan dolayı süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Aydınlık olması koşulu ile iç mekânlarda da yetiştirilir.

Yasemin Çiçeği (Jasminum) Çeşitleri Nelerdir?

  1. Beyaz Çiçekli Yasemin (Jasminum officinale): Yarı yaz yeşili veya hep yeşil tüysü yaprakları 7 çifttir. Yapraklar sürgünlere karşılıklı dizilmiştir. Sürgünleri ince ve yeşil renkli, 4 köşeli, önceleri az tüylü ya da tüysüz, sonraları çıplaktır. Haziran-eylül aylarında açan çiçekler en uçta ve beyaz renklidir. Çiçeklerin 2 ile 10 adedi bir arada, son durumlu şemsiye kuruluşunda ve güzel kokuludur. Çiçeklenme uzun süre devam eder. Çiçekleri hermafrodittir ve tozlaşma böceklerle olur.
  2. Çin Yasemini (Jasminum polyanthum): Çin kökenlidir, boylu ve kışa dayanıklıdır. Sürgünleri sarılıcı ve çok hızlı gelişen sarmaşık türüdür. İlkbaharda ya da yaz başında açan çiçekleri beyaz, tomurcukları koyu-pembe ya da koyu-kırmızı renklidir. Çiçekleri çok güzel kokar ve bol çiçeklidir. Tüysü yaprakları 7 yaprakçıktan oluşur. Ilıman iklimlerde çiçekleri ve kokusu için yetiştirilir.
  3. Jasminum fruticans: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve ülkemizde doğal olarak yetişir. Ülkemizde Marmara Bölgesinde doğal olarak bulunur. Yarı her dem yeşil, 1,5 ile 3 m kadar boylanabilen dik duruşa sahip, kesif habitüslü bitkilerdir.
  4. Sarı çiçekli yasemin (Jasminum nudiflorum): Boyları 2 ile 3 m ve çalı yapılıdır. Yapraklarını döken arsız bir türdür. Henüz yapraklar belirmeden bir önceki yılın sürgününde çiçek açar. Sarı çiçekleri 6 yapraklı ve hoş kokuludur. Aralık-nisan ayında ekildiği bölgeye ve konumuna göre çiçeklenir. Donlara dayanıklıdır. Sarkık form olarak kullanılır.

Yasemin Çiçeği Zararlıları

Yasemin çiçeği zararlıları; Kışı ayında sıcak ortamlarda kalması yasemin çieğinin yaprak bitlerine maruz kalmasına sebep olabilir. Kışın sıcak ortamlarda kalırsa Yasemin Çiçeğinde Çiçeklenme olmaz.

Jasminum Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış mevsiminde sıcak ortamlarda bulunmamaması gerekir. Ortamları çok sıcak olursa havalandırmanız gerektirmektedir. Havalandırma olmazsa çiçek açmazlar. Latince ismi Jasminum olarak bilinen Yasemin Çiçeği tropik bölgelerde doğal olarak yetişen &#;ü aşkın türü bulunan, sürekli yeşil olan sarılıcı bir çiçek türüdür. Yasemin çiçeğinin dal kısmı köşeli ve yeşildir. Jasminum çiçeği renkleri; beyaz, sarı ve pembe renklerde açmaktadır. Yasemin çiçeği soğuklara karşı son derece hassas olmakla beraber bazı türleri dona dayanıklıdır. Güneşli yerlerde yetişmesi kolaydır, bakımı kolaydır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası