kürtaj merkezi izmir / İZMİR KÜRTAJ - seafoodplus.info Kasım TURAN

Kürtaj Merkezi Izmir

kürtaj merkezi izmir

Tarihi yılına dayanan Karataş Hastanesi, İzmir'in ilk Özel Hastanesi olma ünvanına sahip olmuştur. Uzun yıllar boyunca İzmir'in Yahudi Cemaati'ne ait olup, tüm İzmirlilerin aklına gelen ilk sağlık yuvası olan Özel Karataş Hastanesi, bünyesine yılında kattığı Doğum Kliniği İzmir'de Kadın Doğum anlamında pek çok ilke imza atmış ve Doğum alanında İzmir'in en iddialı hastanesi konumuna gelmiştir. Aylık Doğum Sayısı olarak İzmir'de ilk sıraya yerleşen Özel Karataş Hastanesi yılında Özel Çankaya Tıp Merkezi bünyesine dahil olmuş ve köklerinden aldığı geleneğin gücünü, Özel Çankaya Tıp Merkezi'nin yenilikçi ve modern yapısı ile harmanlayarak tüm branşlarda hizmet vermeye başlamıştır. Özel Karataş Hastanesi bugün 90 yatak kapasitesine sahip, 4 farklı ameliyathanesi ve Tam Donanımlı Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi ile hizmet vermektedir.

Uzman hekim kadrosu ve 18 branşta sunduğu sağlık hizmetleriyle sadece Kadın Doğum alanında değil, diğer tüm branşlarda da adından söz ettiren başarılara imza atmış ve İzmirlilerin sağlık denince ilk akla gelen hastanelerinden biri olmayı başarmıştır. Neredeyse yıllık köklü geçmişimiz, tecrübemiz ve bilgi birikimimizle yolumuza devam ederken, tüm çalışanlarımıza aşıladığımız etik değerlerimiz, hasta memnuniyeti odaklı yaklaşımımız ile İzmirlilere ve Ege bölgesinin tamamına her geçen gün daha iyi bir sağlık hizmeti vermek için durmadan çalışıyoruz.

Kürtaj

Kürtaj Nedir ? &#; İstenmeyen Gebeliğin Sonlandırılması

Gebeliğin durdurulmasına – sonlandırılmasına &#;kürtaj&#; veya “gebelik sonlandırma” denir. yılına kadar yasak olan kürtaja ilişkin yasaların değişmesi ile birçok kadın, hiç olmazsa sağlıklı koşullarda gebeliği sonlandırabilme olanağına kavuştu.Kürtaj işlemine halk arasında değişik tanımlamalar kullanılmaktadır. Kullanılan bu tanımlamalar,gebelik sonlandırma, hamilelik sonlandırma, çocuk aldırma,bebek aldırma, bebek alma, çocuk alma gibi ifadeler kullanılmaktadır.

0 () 0 nolu iletişim numaramızdan 7 /24 yada Web sitemizde bulunan fiyat sor butonlarından KÜRTAJ fiyatları hakkında bilgi seafoodplus.infoıca tüm sorularınız için bizi çekinmeden arayabilir yada web sitemizden sorularınızı bize seafoodplus.infoimiz İzmir&#;in en büyük kadın doğum merkezlerinden biri olmakla birlikte İzmir &#;in en merkezi semti ALSANCAK ve en merkezi Noktası LOZAN Meydanındadır. Her semtten ulaşım çok kolaydır. Vapur, Otobüs , Metro gibi ulaşım kanallarından istediğiniz ile bize ulaşseafoodplus.infoimizde en son en modern ve en güvenilir yöntem olan VAKUM YÖNTEMİ ile Kürtaj yapılmaktadır.Ağrı/Acı olmamaktadır dk kadar Kısa bir sürede işlem tamamlanmaktadır.Kürtaj İşlemi için Herhangi bir bilginizi vermenize gerek seafoodplus.info GİZLİLİĞİNİZ YASAL HAKKINIZDIR. HERHANGİ BİR BİLGİNİZİ VERMEDEN RANDEVU ALABİLİR , TÜM SORULARINIZI SORABİLİR , KÜRTAJ YAPTIRABLİRSİNİZ !!!!!

Kürtajın ,gebelik sonlandırma işleminin ne zaman ve nasıl yapılacağı Nüfus Planlaması Yasası&#;nda ve bu yasaya bağlı &#;Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük&#;te düzenlenmiştir. Eskiden suç olan çocuk düşürme ve düşürtme, bu yasanın getirdiği değişiklikle belli koşulların varlığı halinde suç olmaktan çıktı.

Gebelik, kadın bedeninde gerçekleşen doğal bir olaydır. Bu nedenle gebeliği sürdürmeye de gebeliği sonlandırmaya da kadınların karar vermesi gerekir.

Kürtaj, hamilelik sonlandırma için her durumda mutlaka kadının rızasının olması gerekir. Ancak, hayati tehlikenin söz konusu olduğu çok acil hallerde, doktor izin almaksızın müdahale etmek zorunda kalırsa, bu durumu derhal resmi mercilere ihbar etmek ve rapor vermek zorundadır.

Kadın evli değilse gebeliğin on haftadan az olması kaydıyla kürtaj yaptırmaya her zaman hakkı vardır. Kadın evli ise kürtaj için, kendi rızasının yanında kocasının da rızası olmalıdır. Kocanın izin vermemesi halinde kürtaj yapılamaz. Kadının rızası olmadıkça koca istese de kürtaj yapılamaz.

Kürtaj Nasıl Yapılır ?

Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.

cocukaldirma Kürtaj işleminin aşamaları:

Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajine içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Genel anestei için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbirşey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi istenmişse rahim ağzına iğne ile anestezi uygulanır. Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınır. Spekulum çıkarılır ve genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılır. Hastanın uyanması dakika sürer. Lokal anestezi uygulanmışs 5 dakika dinlendikten sorna ayağa kalkabilir. Ardından ultrason ile rahim içerisi tekrar kontrol edilir, temiz olduğundan emin olunur. Hasta kürtaj işleminden sonra kısa süre ( dakika) dinlenerek günlük yaşamına dönebilir. Günlük her işini rahatlıkla yapabilir. İşlemden sonra hafif kasık ağrısı ve az miktarda kanama olabilir. İlaçlar ve kontrol: Kürtaj işleminden sonra genellikle hastaya kullanması için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçalr reçete edilir. Hasta genellikle işlemden 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Aşırı kanama ve aşırı ağrı durumlarında 1 hafta beklemeden hemen doktorunuza başvurmalısınız. gün süren hafif ağrı ve en fazla 1 hafta süren az miktarda kanama normaldir. Bazen kanama sadece gün sürebilir veya hiç kanama olmayabilir, bunlar normal durumlardıseafoodplus.info Kürtaj Fiyatları Kürtajın yapıldığı gün duş, banyo serbesttir. Kürtaj sonrası kanamalar için tampon kullanmamalısınız, ped kullanmalısınız.

vakumkurtajVakum Aspirasyon Kürtaj &#; Vakum Kürtaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Vakum aspirasyon küretaj:
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.

Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.

Kürtaj sonrası aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız:
&#; Ateş yüksekliği (38 derece üzerinde)
&#; Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplar olursa
&#; Kürtaj sonrası aşırı kanamalar olursa
&#; Kürtaj sonrası günlerde kötü kokulu aşırı akıntınız olursa
&#; Kürtajın üzerinden gün geçmesine rağmen kanama azalmazsa veya artarsa

Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi öseafoodplus.infoimiz İzmir&#;in en büyük kadın doğum merkezlerinden biri olmakla birlikte İzmir &#;in en merkezi semti ALSANCAK ve en merkezi Noktası LOZAN Meydanındadır. Her semtten ulaşım çok kolaydır. Vapur, Otobüs , Metro gibi ulaşım kanallarının tamamı ile ulaşabilirsiniz. Merkezimizde en son en modern ve en güvenilir yöntem olan VAKUM YÖNTEMİ ile Kürtaj yapılmaktadır.Kürtaj İşlemi için Herhangi bir bilginizi vermenize gerek yoktur.

Kürtaj da sık görülen şikayetler
Kürtaj (kürtaş, küretaj) işleminden sonra sık görülen şikayetler:

Ağrı:
Kürtaj işleminden hemen sonra (lokal anestezi ile de yapılsa genel anestezi ile de yapılsa) kasıklarda adet sancı tarzında ağrı meydana gelir. Ağrı ilk saatlerden itibaren azalmaya başlar ve ilk günden sonra çok rahatsız etmeyecek kadar hafif bir ağrı hissedilir, hatta bazen ilk günden sonra hiç ağrı görülmez. Kürtaj işleminden sonra ağrı kesici reçete edilecektir.

Kanama veya lekelenme:
Kanama kürtaj işlemi sırasında ve hemen sonrasında bir milktar (adet kanaması kadar) olacaktır. Kürtajın üzerinden saatler geçtikçe azalacaktır ve ilk günden sonra adetten daha az veya lekelenme şeklinde kanama görülür. Kanama toplam gün en fazla 1 haftada biter. Bazı hastalarda kürtaj gününden sonra hiç kanama görülmez, bu da normal bir durumdur. Kanamayı azaltmak için herhangi bir ilaç gerekmez, kendiliğinden azalacaktır zaman geçtikçe. Eğer günler geçtikçe kanamanızda azalma olmuyor veya artıyorsa mutlaka doktorunuza tekrar başvurun. Kanama 1 haftada kesilmemişse mutlaka doktorunuza başvurun. Aşırı kanama olması parça kalması belirtisi olabilir bu durumda ufak bir müdahale ile parça temizlenecek ve kanama duracaktır.

Bulantı &#; kusma:
Kürtaj sırasında veya kürtaj işlemi bittikten hemen sonra çok nadiren görülen şikayetlerdir. Daha sonraki saatlerde ve günlerde görülmez normalde, bu nedenle bulantı, kusma gibi şikayetler olduğunda doktorunuza başvurmanız gerekir. Kürtaj işlemi lokal anestezi ile yapılacaksa işleme hastanın aç karnına alınmaması bu tür şikayetleri önleyebilir.

Adet gecikmesi (adet olamama) ve adet düzensizliği:
Kürtajdan sonra ilk adet genellikle gün sonra görülür. Daha sonraki adetler kişinin kürtajdan önceki adet düzenine göre değişen sıklıkla görülür. Kürtaj işlemi adet düzensizliğimne neden olmaz. Hastanın kürtajdan önceki adetleri nasılsa kürtajdan sonra da aynı şekilde görmeye devam eder.

Akıntı, kaşıntı ve koku:
Kürtaj sonrasında nadiren görülen şikayetlerdir. Kürtaj işlemi sırısın vajinanın ve rahim ağzının antiseptik solüsyonla temizlenmesi vajina florasını bozabilir ve akıntıya (vajinit) neden olabilir. Bu durumda hasta sarı, yeşil, kahverengi, kötü kokulu akıntıdan ve bazen kaşıntıdan şikayet eder. Kürtajdan sonraki kontrolünüzde muayenede akıntı izlenirse tablet veya vajinal ovül şeklinde verilen ilaçlarla bu şikayet düzelecektir.

Ateş:
Kürtaj sonrası normalde ateş yükselmesi olmaz ancak endometrit veya başka bir enfeksiyon gelişirse işlemden gün sonra ateş yükselmesi gelişebilir.

Bunların dışında ishal, kabızlık, baş ağrısı, böğür ağrısı, mide ağrısı gibi şikayetler kürtaj işlemi ile ilgili değildir.

Kürtaj Sonrası Cinsellik
Kürtaj işlemi sırasında iç organ olarak kabul ettiğimiz rahim içindeki damar ağızlarının ve serviksin açık kalması bir müddet 1 hafta kadar devam edecek ve buna bağlı ilişkide enfeksiyon kapma olasılığı artacaktır. Vajinal uzunluk ortalama cm, rahim ağzı açıklığı ortalama 3 cm olmasına rağmen rahim içindeki açık olan damar ağızlarından iltihap yine de olabilir. Bu yüzden en azından kanamanın tamamen bitmeden cinsel ilişkiye müsaade edilmez. Bu da ortalama 1 haftadır. Sonradoktor-USG kontrol edilerek ilişkiye izin verilir.

Bu kanama kesilmesine rağmen ilişkiye müsaade etme süresi gün arasında değişmektedir. Psikolojik nedenlerden dolayı bu süre uzatılabilir, bu dönemde hastamızın eşi tarafından ilişkiye zorlanması doğru değildir.

Kürtaj Sonrası Kanama

Bazen özellikle küçük gebeliklerde müdahaleden gün sonra parçalı kanama, kasık ağrısının artması ile meydana gelebilir.  Genelikle rahim ağzının spazm ile kapanması ve içeride kan toplanmasından dolayı meydana gelen bu durum gelip geçici olup özel bir müdahaleyi gerektirmez. Çok nadir bazı vakalarda içeriden toplanan kan fazla olur ve küçük bir müdahale ile bu kana boşaltmak gerekebilir.

Bazen küçük gebelikler müdahale yapılmasına rağmen gebelik devam edebilir. Hekimiz yeterince parça geldiğini düşünerek işlemin sonlandığını düşünebilir. Biz müdahale odasında bulunan ultrason ile işleme son vermeden muayene ederek, içeride parça kalıp kalmadığını saptayabiliriz. Bu komplikasyonu önlemenin en iyi yoludur.

Biz klinik olarak mutlaka müdahaleden önce USG ile gebelik durumu, uterus ve yumurtalıkların durumu muayene edilir. Ayrıca kürtajdan sonrada mutlaka USG ile bakılır. Bunlar bize kürtajın daha rahat ve kontrollü yapılmasını sağlamaktadır.

Kürtaj Sonrasında Nelerle Karşılaşabilirsiniz ?
Ameliyatın hemen sonrasında gözlem için, hemşireniz sizi dinlenme odasına alacaktır. Dinlenme odasında saat kalabilirsiniz. Taburcu olmadan önce doktorunuz ya da hemşireniz size reçetenizi verip iyileşmenize yardımcı olabilecek önerilerde bulunacaklar ve bir problem yaşadığınızda iletişime geçebilmeniz için telefon numarası vereceklerdir.
Kürtaj sonrasında eve daöndüğünüzde dinlenin. Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.  Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir.  Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Hafif yürüyüş gaz sancısı şikayetlerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sonraki günlerde normal aktvitelerinize devam edebilirsiniz. Eğer ağrınız varsa ibuprofen (advil) veya asetaminofen (tylenol) gibi ağrı kesiciler kramp ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Tamamen iyileşene kadar veya kanamalarınız durana kadar hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmayı düşünebilirsiniz.  Ancak buna gerek yoktur.  İşlemden hemen sonra doğum kontrol hapı almaya başlayabilirsiniz. Ancak enfeksiyon riskinden korunmak için işlemden sonraki ilk hafta içinde mutlaka kondomla korunun.
Operasyondan sonra ilk 2 hafta boyunca düzensiz veya lekelenme tarzında kanamanız olacaktır. İlk hafta tampon kullanmaktan kaçının ve sadece ped kullanın. Genital bölgenizi temiz tutun.
Rahim gebelik öncesi boyutuna küçüleceği için adet sancısına benzer kramplar yaşayabilirsiniz.  Bu durum birkaç saat veya bir kaç gün sürebilir. Bazı kadınlar 6 haftadan uzun sürdüğünü belirtmiştir.
Ayrıca hafta boyunca duygusal tepkiler verebiirsiniz.
6 hafta boyunca ağır egzersiz, mekik veya ağır kaldırmaktan kaçının.
Ameliyattan sonra enfeksiyonu önlemek için reçete edilen antibiotik tedavinizi almanız önemlidir
Bir sonraki menstrüel kanamanıza kadar tampon kullanmayın.  İlk adet kanamanızı D&C işleminden hafta sonra göreceksiniz.
Ne zaman ovulasyon  (yumurtlama) olacağı bilinemeyebilir. Doktorunuz yeni bir gebelik denemesi için izin vereceği tarihe kadar uygun bir korunma yöntemi uygulamalısınız.
Kontrole gitme tarihinizi unutmayınız.

Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir ?
2 ila 3 gün süre ile adet kanaması tarzında kanamalarınız olacaktır. (Bu süre gebeliğin haftasına göre biraz artabilir veya azalabilir.),
Eğer kürtaj sonrası hemen kanamanız olmazsa bir hafta sonra gibi bir zaman sonra hafif bir ağrı ile yukarıda bahsedilen kanama olacaktır merak etmeyiniz.
Bu süre içinde gene adet kanaması dönemindekine benzer karın ve kasık ağrılarınız olabilir, bu ağrılarınızı hafifletmek için her hangi bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
Bundan sonraki adet kanamanız yaklaşık 3 ila 6 hafta sonra olacaktır. Gebelik gibi özel bir durum oluşup sonlandığı için normal zamanında gelmeyebilir.
Bu süre içerisinde (yeniden adet kanaması görene kadar);
Küvete-havuza-denize girmek yasaktır.(operasyon günü dahil duş alabilirsiniz ,amaç vajene su ve bu gibi mikrop kapmayı sağlayabilecek şeylerin girmesini engellemektir)
Deniz veya havuz&#;a girmeniz gerekirse (yaz mevsimi veya diğer nedenlerden dolayı) en erken küretajdan 10 gün sonra suya gireceğimiz sürece tampon kullanarak girebilirsiniz. Tamponu en fazla dakika kullanınız ve sadece suya girerken kullanınız.
Cinsel ilişki 1 hafta kesinlikle yasaktır.( Daha sonra prezervatif kullanılarak ilişkiye girilebilinir. Bu sizi mikrop kapmaktan ve hamile kalmaktan koruyacaktır )
Müdahaleden sonra sıvı gıdalar ve içecekler hemen içilebilir, bulantı olmazsa daha sonra normal beslenmeye geçilebilir.
Müdahaleden 2 hafta sonra kontrol randevusu alıp kontrole gelmeniz gerekmektedir.
İstenmeyen bir gebelikle karşılaşmamak için doktorunuzdan size uygun doğum kontrolü yöntemini uygulamasını isteyiniz.
Kendi sağlığınız açısından rutin jinekolojik kontrollerinizi yaptırmanız, her 6 ayda bir vaginal smear testinizi (Rahim ağzı kanseri için kontrol testi) yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Kürtaj Sonrası Kontrol Nasıl Olmalıdır ?

Kürtaj sonrası kontrol hafta sonra yapılır. Kontrol sırasında doktorunuz pelvik muayenenizi yapacaktır ve herhangi bir şikayetiniz olup olmadığını soracaktır. Arzu ederseniz size uygun bir korunma yöntemi başlamanız konusunda seçenekler sunacaktır.

kurtajsoruHamile Kaldığınızı Öğrendiniz ve Ne Yapacağınızı Bilmiyorsunuz ?

Hamile kaldığından şüphelenmeye başlayan kadının sıklıkla verdiği ilk korkulu tepkidir. Genellikle soru şudur: “Hamileysem? Ama nasıl olabilir??”  kürtaj yaptırmayı düşündüğünüz klinikle temasa geçin. Size verdiğiniz karar hakkında yeterli cevap verebilecek bir kişiyle konuşun ve kafanızdaki soruların cevaplandırılması konusunda yardımını seafoodplus.infoZDAKİ TÜM SORULARI 0 () 0 NOLU İLETİŞİM NUMARAMIZDAN BİZİ ARAYARAK HERHANGİ BİR BİLGİNİZİ VERMEDEN  ÇEKİNMEDEN SORABİLİRSİNİZ.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalabilir miyim ?

Kürtaj yapılan klinik ve hastaneler artık en yüksek standartlarda donanımlıdır. Eğer kürtaj olduysanız bu sizin yeniden hamile kalabilmenizi (fertilite) herhangi bir şekilde etkilemeyecektir. Hatta, çok hızlı şekilde yeniden hamile kalabilirsiniz. Bu sebeple kürtajdan sonra doktorunuz daha çok bundan sonra nasıl gebelikten korunacağınız konusuna odaklanacaktır. Hemen doğum kontrolü hapı başlayabilir, size en uygun olan korunma yöntemi hakkında fikir alabilir veya yeni bir gebelik istiyorsanız ne zamandan itibaren planlayabileceğiniz hakkında görüşebilirsiniz.

Kürtajdan Sonra Normal Hayatıma Ne Kadar Sürede Dönerim ?

Bu tamamen size bağlıdır. Kürtaj sebebiyle, adet kanamasından bir miktar daha fazla kan kaybınız olacağını unutmayın.   Uzun süreli ayakta kalmanız, yürümeniz veya ağır kalıdrmanız gerekirse  birkaç gün evde kalmanız tavsiye edilir. Eğer işiniz sakin ve çok fazla fiziksel aktivite gerektirmiyorsa iş hayatınıza hemen geri dönebilirsiniz. Doktorunuzdan bu konuda da fikir vermesini isteyebilirsiniz.

kurtajsorularKürtaj konusunda en çok merak edilen sorular ve cevapları:

Kaç aya kaç haftaya kadar gebebelikte kürtaj yapılabilir?
Kürtaj işlemi yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar (yaklaşık iki, iki-buçuk ay kadar eder) mümkündür.

Kürtaj sonrasında ilk adet ne zaman başlar?
Kürtajdan sonra yaklaşık gün sonra ilk adet görülür.

Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu?
hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir. İlk gebeliklerde yapılan kürtaj da kısırlıpa sebep olmaz.

Kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına, yapılan hastaneye, uygulanan anestezi şekline göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle muayene olmadan ücretini öğrenemezsiniz.

Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi önemlidir. Küçük şehirlerde olmasa da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde kürtaj yapılan aile planlaması merkezleri mevcuttur.

Lokal anestezi mi genel anestezi mi kürtajda daha iyidir?
Her iki anestezi şeklinin de farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Hastanın tercihine göre ve muayeneye göre uygun olan anestezi uygulanır.

1 veya 2 aylık gebelikte kürtaj yapılır mı?
Ay hesabı yerine hafta hesabı kullanmak doğrudur çünkü kürtajlarda 10 haftaya kadar yasal sınır belirlenmiştir. Burada gebelik haftası son adetin başladığı tarihe göre ve ultrasona göre hesaplanır.

5 haftalık veya 6 haftalık gebeliklerde kürtaj yapılır mı?
Gebelik kesesi çok küçük olmadığı sürece yapılabilir. Ancak gebelik kesesi kürtaj yapılan aletin (kanül) ucuna gelmeyecek kadar küçükse gebeliğin alınamaması riski vardır bu durumda kesenin biraz daha büyümesini bekleyip daha sonra kürtaj yapılması tercih edilebilir.

7 haftalık veya 8 haftalık kürtajlar vakum yöntemiyle yapılabilir mi?
Vakum yöntemi (enjektör ve plastik kanül) ile genellikle 10 haftaya kadar olan kürtajlar rahatlıkla yapılabilmektedir. Burada doktorun vakum yöntemi konusunda tecrübeli olması önemlidir.

9 haftalık veya 10 haftalık kürtajlar lokal anestezi ile yapılabilir mi?
Bu kadar ileri gebelik haftalarında lokal anestezi ile ağrı hissedilme riski artar. Daha çok genel anestezi tercih edilir. Ancak çok normal doğum yapmış hastalarda ve ağrı eşiği yüksek hastalarda bazen lokal anestezi de uygulanabilmektedir.

Kaç kez kürtaj olunabilir?
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.

Düşükten sonra kürtaj yapılması şart mıdır?
Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj gereklidir. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve kanama yoksa kürtaj yapılmayabilir.

Düşük hapı veya düşük iğnesi ile kürtaj olur mu?
Ülkemizde düşük hapı veya kürtaj hapı (veya iğnesi) şeklinde kullanılabilecek bir ilaç yoktur. Bu tür ilaçalardan ve tavsiyelerden kaçınmanız gerekir. Doktor denetiminde olmayan her tür ilaç ve müdahale ciddi sonuçlar doğurabilir.

İkinci veya üçüncü kere kürtaj olmak riskli midir?
İlk kürtajda olduğu kadar nadir riskler ikinci ve üçüncü kürtajlarda da vardır. Ekstra başka bir risk taşımaz.

Bakirelerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?
Kızlık zarı çok geniş ve aletlerin geçmesine müsait olanlarda bazen kürtaj mümkün olabilir ancak çoğunlukla mümkün değildir. Muayene ile kısmen anlalılabilir ancak işlem sırasında kızlık zarının yırtılmayacağının garantisi verilemez.

Kürtaj olduğum sornadan anlaşılabilir mi?
Hayır. Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz.

Kürtaj videosu ve görüntüleri izlemek uygun mudur?
Hastalara bu tür girişimsel işlemlerle ilgili video ve görüntüleri izlemelerini genellikle önermeyiz çünkü yapılan işlemleri çoğunlukla olduğundan farklı algılayarak endişe ve korkularını arttırırlar. Bunun yerine sadece doktorunuzun tavsiye ve anlattıklarını dinlemek daha faydalıdır.

Kürtaj ağrı ve acı verir mi?
Uygun anestezi (lokal veya genel) ve teknikle yapıldığında genellikle rahat ve fazla ağrı duymadan kürtaj olabilrisiniz. Daha önce doğum yapanlarda ağrı genellikel daha az olmaktadır.

Kürtaj için en çok kullanılan yöntem nedir?
Kürtaj için en çok kullanılan son yıllarda vakum aspirasyon yöntemidir. Bu yöntemde enjektör ve plastik ince boru sistemi (karman kanülü) vakum yaratarak rahim içerisindeki gebeliği emerek alır.

Kürtaj işlemi ne kadar sürer?
Genellikle dakika zaman alır. Genel anestezi verilmişse hastanın uyanması da dakika sürer.

Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi?
Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Kürtaj sonrasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir mi?
Çok küçük haftalarda şart olmasa da özellikle ileri haftalarda yapılması gerekir.

Kürtajdan ne kadar sonra spiral takılır?
Kürtajdan işlemi biter bitmez veya 1 hafta sonra kontrolde spiral takılabilir.

Kürtajdan ne kadar sonra banyo yapabilirim?
Kürtaj oldupunuz gün banyo, duş serbesttir.

Kürtajdan sonra havuza veya denize girebilir miyim?
Kğrtajdan sonra 1 hafta havuza veya denize girilmesi önerilmez.

Kürtaj için en sağlıklı, en kolay ve en uygun haftalar hangileridir?
Genellikle beşinci, altıncı ve yedinci haftanın başları en uygun zamandır. Daha erken gebelikler çok küçük olduğu için nadiren alınanama riski vardır, daha büyük gebeliklerde ise ağrı daha fazla olmaktadır ve işlem daha uzun sürmektedir.

0 () 0 nolu iletişim numaramızdan 7 /24 yada Web sitemizde bulunan fiyat sor butonlarından KÜRTAJ fiyatları hakkında bilgi seafoodplus.infoıca tüm sorularınız için bizi çekinmeden arayabilir yada web sitemizden sorularınızı bize seafoodplus.infoimiz İzmir&#;in en büyük kadın doğum merkezlerinden biri olmakla birlikte İzmir &#;in en merkezi semti ALSANCAK ve en merkezi Noktası LOZAN Meydanındadır. Her semtten ulaşım çok kolaydır. Vapur, Otobüs , Metro gibi ulaşım kanallarından istediğiniz ile bize ulaşseafoodplus.infoimizde en son en modern ve en güvenilir yöntem olan VAKUM YÖNTEMİ ile Kürtaj yapılmaktadır.Ağrı/Acı olmamaktadır dk kadar Kısa bir sürede işlem tamamlanmaktadır.Kürtaj İşlemi için Herhangi bir bilginizi vermenize gerek seafoodplus.info GİZLİLİĞİNİZ YASAL HAKKINIZDIR. HERHANGİ BİR BİLGİNİZİ VERMEDEN RANDEVU ALABİLİR , TÜM SORULARINIZI SORABİLİR , KÜRTAJ YAPTIRABLİRSİNİZ !!!!!

 

izmir bebek aldırmak &#; bebek aldırma ücreti &#; çocuk aldırma fiyatları izmir çocuk aldırmak çocuk aldırma merkezi bebek aldırmak doktor

İZMİR KÜRTAJ

Sağlığınız açısından kürtaj işlemini yaptıracağınız merkezin steril ve güvenilir olması gerekmektedir. Merkezimizi kürtaj işlemi öncesinde ziyaret edebilir kürtaj işlemini nerede yaptıracağınız görebilirsiniz. Merkezimiz İzmir&#;in en modern ve en büyük merkezidir. Alsancak Lozan Meydanında Fuar Kapısının tam karşısında kolayca ulaşabileceğiniz en merkezi noktadadır.

Herhangi bir bilginizi vermeden randevu alabilir , tüm sorularınızı sorabilir , kürtaj yaptırabilirsiniz. Kürtaj işlemi öncesinde ve sonrasında 0 () 0  iletişim numaramızdan tüm sorularınızı ya da randevu isteklerinizi bize seafoodplus.infoeniz websitemizde bulunan online bölümlerimizden fiyat bilgisi, randevu talebi ve merak ettiğiniz tüm sorularınızı çekinmeden online olarak bize gönderebilirsiniz

 

Kürtaj Nedir ? Hangi Yöntemle Yapılır ?

Kürtaj işlemi günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapıseafoodplus.infoon eşliğinde kontrolünün yapılması seafoodplus.infoimizden en son teknoloji ultrason cihazımızla kontrol işlemi yapılmaktadır.Tüm sorularınız ve randevu için bizi çekinmeden 7/24 iletişim numaralarımızdan arayabilirsiniz.Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajine içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Genel anestei için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbirşey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır.

Kürtaj İşleminin Riskleri Ve Olası Zararları
Genel olarak kürtaj işleminde çok ciddi sıkıntılar yaşanmaz. Komplikasyon oranı %1 in altındadır.
Sıkça karşılaşılan problemler şu şekildedir.

1-) Kanama.

Kürtaj esnasında veya sonrasında meydana gelebilir. Özellikle içeride parça kalma durumunda kanama oluşabilir. Ultrasonografi altında yapılan kürtajlarda genellikle böyle bir problemle karşılaşılmaz.

2-) Enfeksiyon:

Steril olmayan şartlarda kürtaj yapıldığında rahim içi enfeksiyon riski mevcuttur. Kürtaj işleminin hastane ortamında, steril şartlarda yapılması oldukça önemlidir.
Enfeksiyon riski durumlarında Antibiyotik kullanımı önemlidir.

3-)Rahim delinmesi:

Çok nadir bir problemdir Ultrasonografi altında yapılan kontrollü kürtajlarda böyle bir sorun ile genellikle karşılaşılmaz. Özellikle büyük gebelikte ve tecrübesiz ellerde yapılan kürtajlarda meydana gelebilir.

4-) Rahim içerisinde yapışıklık olması:

Rahim içinin kürtaj esnasında fazla kasılması (Eski teknik) durumunda ve de hassas olan kadınlarda, rahim içerisinde yapışma meydana gelebilir. İşlemden sonra kadının adet görmemesi ilk belirtidir.

5-) Psikolojik sorunlar:

Özellikle bebeğini aldırmak istemeyen kadınlar da ve de bebeğine henüz bakabilme yetisine sahip olamayan kadınlarda, kürtaj işlemi yapıldıktan sonra psikolojik bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kürtaj işlemi hakkında hastaya doktor tarafından işlem hakkında bilgi verilmesi oldukça önemlidir.

 

Kürtaj olmak sağlığımı etkiler mi?
Kürtaj güvenlidir. Nadir görülen ciddi komplikasyonlar uygun şekilde tedavi edilmedikçe, kürtaj olmanın ciddi bir riski yoktur. İleride çocuk sahibi olmak veya genel sağlığınız için herhangi bir risk yoktur. Kürtaj olmak meme kanseri riskinizi arttırmaz veya doğurganlığınızı etkilemez. Aslında, kürtaj sonrasında hızlı bir şekilde hamile kalmanız da mümkündür, bu nedenle kürtajınız sonrasında bir doğum kontrol planı hakkında doktorunuzla konuşmanız iyi bir fikirdir.

 

Kürtaj yaptıktan sonra nasıl hissedilir?
Kürtaj işleminden sonra herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa bizi arayabilirsiniz. Gerektiği durumlarda kontrol muayenesi veya laboratuvar çalışması için geri gelmeniz gerekebilir.

Kürtajdan sonra dinlenmenizi tavsiye ediyoruz. Ertesi gün, genellikle iş, okul ve diğer normal faaliyetlere geri dönebilirsiniz. Birkaç gün boyunca sıkı çalışma veya ağır egzersizden kaçının. Kürtajdan sonra vajinanızın içine bir şey koymayın (tampon gibi) ve 1 hafta cinsel ilişkiye girmeyin.

Çoğu kişi bir yada iki gün içinde iyi hisseder; ancak kanamanın bir hafta boyunca devam etmesi sık görülüyor. Kramp ve kasılma birkaç gün sürebilir.

Kürtajdan sonra çok farklı duygulara sahip olmak tamamen normaldir. Çoğu kişi rahatlamış hisseder ve verdiği kararından pişman olmaz. Bazı bayanlar için kürtaj yaptırmak basittir. Diğer bayanlar için ise kürtaj sonrasında tıpkı bir bebeğe sahip olduktan sonra olduğu gibi, üzüntü, suçluluk duygusu veya pişmanlık hissedebilirler. Birçok kişi bütün bu hisleri farklı zamanlarda yaşayabiliyor.

Kürtaj sonrasında uzun süreli duygusal sorunların yaşanması nadir de olsa gerçekleşebiliyor. Ancak, kürtaj yaptıran kişilerin duygusal ve fiziksel yapıları birbirlerinden farklılık göstermeleri ve diğer etmenler kişinin kürtajla başa çıkmasını zorlaştırabilir. Kürtaj sonrasında yakınınızda paylaşabileceğiniz size destek veren biri varsa kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Ancak hayatınızda konuşabileceğiniz biri olduğunu düşünmeseniz bile, yalnız değilsiniz. Hemşire veya doktorunuz sizinle konuşabilir ya da lisanslı bir danışman ya da bir destek grubu bulmanıza yardımcı olabilir.

 

İnsanlar Neden Kürtaj Yaptırmaya Karar Verir?
Eğer kürtaj yaptırmayı düşünüyorsanız, o kadar da yalnız değilsiniz. Her yıl milyonlarca insan planlanmamış hamileliğe maruz kalıyor ve bunlardan yaklaşık 10’da 4’ü kürtaj yaptırmaya karar veriyor. Hamile olmaya karar vermiş bazı insanlar da sağlık veya güvenlik sebeplerinden dolayı kürtaja karar verirler. Genel olarak, ABD’de 10 kadından 3’ü 45 yaşına kadar kürtaj yaptırabiliyor.

Bazen karar vermek çok basittir. Bazen ise çok karışık. Her iki durumda da, kürtaj yaptırma kararı kişisel bir durumdur, ve bunu yapabilecek tek kişi sizsiniz.

Herkesin kürtaj yaptırmak için kendine ait ve geçerli sebepleri vardır.

İnsanların gebeliği sona erdirmeye karar verdikleri çeşitli nedenlerden bazıları şunlardır:

Zaten sahip oldukları çocuklara mümkün olan en iyi ebeveyn olmak istemeleri,
Henüz ebeveyn olmaya hazır olmamaları,
Hayatında bebek sahibi olmak için şuan iyi bir zaman olmadığını düşünmeleri,
Bebeğiniz olmadan önce okulu bitirmek, işe odaklanmak veya başka hedeflere ulaşmak istemeleri,
Eşlerinin bebek büyütcek doğru kişi olmadığını düşündüklerinde,
Kötücül bir ilişki içinde veya cinsel saldırıya maruz kalındığında,
Hamilelik sağlığınız için kötü olduğunda.
Sadece ebeveyn olmak istememeleri de kürtaj kararı verilebilmektedir.
Kürtaj yaptırmaya karar vermeniz, çocuk istemediğiniz veya sevmediğiniz anlamına gelmez. Aslında, kürtaj yaptıran 10 kişiden 6’sında zaten çocukları vardır ve çoğu hamileliklerini sona erdirmeye ve böylece sahip oldukları çocuklara odaklanmaya karar verirler. Ebeveyn olmayan insanlar kürtaj yaptıklarında ise iyi bir ebeveyn olmak için daha iyi bir konumda olduklarını hissettiklerinde bebek sahibi olurlar. Sonuç olarak, bir bebeğiniz olup olamayacağı veya ne zaman bebeğiniz olmasını kararlaştırmak çok kişisel ve yalnızca sizin ile ailenizin birlikte karar vereceği bir durumdur.

 

Kurtaj Yöntemleri Nelerdir?
İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak için ya da kadın doğum hastalıkları ile ilgili olarak herhangi bir rahatsızlıktan dolayı gebeliğin sona erdirilmesi gerekiyorsa, bu amaçla kullanılan tıbbi yönteme kürtaj tercih edilmektedir. Kürtaj, en çok istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması konusunda ülkemizde geçerli olan yasal süre sınırı 10 haftadır. Bu belirlenen haftadan sonra gebelik sonlandırılması, yani bu amaçla kürtaj yapılması, yasal anlamda suç teşkil etmektedir. Ancak eğer anne karnında bulunan bebeğin yaşamsal fonksiyonlarında bir risk varsa ve bu yaşamsal risk annenin de hayatını tehlikeye atıyorsa, doktorlardan oluşan bir kurul kararıyla 10 haftadan sonra da bu kürtaj yöntemi uygulanarak gebelik sonlandırılabilir.

Kanda ve de idrarda yapılan gebelik testleri ile kesinleşen hamilelik ile önce doktordan randevu alınır. Doktor gerekli muayeneleri yaparak ultrason görüntüleme ile gebeliğin haftasını ve gebelik kesesinin tam yerleştiği yeri belirler. Düzenli ilaçlar kullanıp kullanılmadığı, alerjileri olup olmadığı konusunda bilgiler alınır. Gerekli kan testleri yapılır. Doktor tarafından kürtaj işlemi için yöntem belirlenir. Kürtaj için gün belirlenir.

1. Vakum aspirasyon ile kürtaj yöntemi

jinekolog doktorlar tarafından en sık tercih edilen kürtaj yöntemi çeşididir. Rahim ağzı aletlerle açılır ve rahim içine doğru yerleştirilen bir kanül ve kanülün ucuna yerleştirilen enjektör ile vakum cihazı aracıığı ile çekilir. Bu işlem gebeliğin haftasının sonuna kadar yapılabilir.

Kürtaj işleminden önce;

rahim ağzının çevre bölgesini uyuşturmak için lokal anestezi yapılır.

Bazı durumlarda hastanın uyuması daha çok tercih edilir. Bu nedenle hastaya genel anestezi uygulanır ve işlem çok daha kolay yapılır.

Anestezinin ardından vakum ucuna eklenen kanülün rahat ilerlemesi için rahim ağzını genişletmek üzere genişletici bir araç yerleştirilir. Daha sonra rahim içine küçük, yumuşak, plastik bir tüp koyulur.

Bu plastik tüp, vakum enjektörüne monte edilerek ters basınç ile rahim içindeki gebelik kesesi vajinadan dışarı çekilir.

Bütün bu işlemler yaklaşık dakika kadar sürer. İşlem sonrasında doktor olası bir enfeksiyon riskini önlemeye yardımcı olması için antibiyotik ve ağrıyı da engellemek için ağrı kesici reçete edecektir. Özellikle doktor tarafından verilecek olan antibiyotiklerin düzenli olarak kullanılması önemlidir. Çünkü kapılabilecek bir enfeksiyon kısırlığa kadar ilerleyecek bir tehdittir.

2. Probe kürtaj yöntemi
Kürtaj yöntemleri arasında kadın hastalıkları ile ilgili durumlarda tercih edilen bir yöntem olarak kullanılır. Bunlar adet kanamasının çok fazla miktarda olması, adet dışında yaşanan yoğun kanamalar gibi ağır kanama bozukluklarında ve özellikle menopoz sonrası meydana gelen düzensiz kanamalarda teşhis ve tedavi etmek amaçlı yapılan kürtaj işlemidir. Bu işlem sırasında rahim içi özel aletlerle zarar verilmeden kazınır ve üst katmanı tamamen temizlenir kısaca yenilenir. Bu tip rahatsız edici kanamalarda hem mevcut sebebi tespit edebilmek, hem de rahatsız edici olan aşırı kanamayı durdurmak amacıyla uygulanabilir. Bu farklı kürtaj yöntemi sayesinde endometrial hiperplazi, rahim kanseri, rahimde yaşa bağlı zayıflama teşhisleri de konabilir. Hastanın kanamalardan dolayı yaşadığı rahatsızlıklar da ortadan kaldırılmış ve hasta yaşam kalitesini yeniden kazanmış olur.

3. Revizyone kürtaj yöntemi
Spontane, yani beklenmeyen bir şekilde meydana gelen düşüklerin sonrasında rahim içinde kalmış olması muhtemel olan plasenta ya da fetusa ait parçaları temizlemek için yapılan bir kürtaj yöntemidir. Yaşanan ani düşüğün tam olarak temizlendiği düşünülse bile, yine de kesin emin olmak üzere bu işlem yapılır. Ayrıca doğumdan sonra da rahim içinde plasenta parçaları kaldığından bir şekilde şüphe ediliyorsa da, özel küretler ile rahim içi temizlenerek doğumdan arta kalan parçalar alınır.

4. Endometrial kürtaj yöntemi
Kürtaj yöntemleri arasında kısırlık ile ilgili teşhis amaçlı kullanılan bir kürtaj çeşididir. Kısırlık teşhisinde yumurtalıklarda yumurtlamanın olup olmadığını belirlemek üzere, adet kanamasının gününde bu yöntem ile rahim içinden örnek alınır. Yumurtlamanın ardından salgılanan progesteron hormonunun etkisi ile endometrium sekresyon aşamasına girer. Endometrial kürtaj yönteminde hedeflenen sonuç, endometriumun adet döngüsü ile uyumlu olup olmadığını anlamaktır. Bu amaçla rahim iç yüzeyinden özel bir küret yardımı ile bir örnek alınır. Bu örnek üzerinden değerlendirme yapılır

 

Kürtaj Sınıfları
İster gebelik sonlandırmak ister bir teşhis ya da tedavi nedeniyle yapılsın, kürtaj sınıfları açısından hastanın durumuna bağlı olarak doğru türü seçmek çok önemlidir. Bu seçim tabii ki doktorunuz tarafından içinde bulunacağınız duruma göre en doğru şekilde belirlenecektir. Peki bu kürtaj sınıfları nelerdir?

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması:
Genel olarak halk arasında en çok kullanılan kürtaj nedenidir. İstenmeyen ya da tıbbi bir nedenden dolayı sonlandırılması tercih edilen gebeliklerde kullanılan kürtaj sınıfıdır. Bu yöntemde ‘’karman kanülü’’ adı verilen büyük bir enjektörün ucuna takılan kanülün rahim içine ilerletilerek ters basınçla içerideki gebelikle ilgili herşey dışarı çekilmesi işlemidir.Günümüzde bu aletin daha gelişmiş hali olan elektrikli vakum kullanılmaktadır. Kürtaj sınıfları arasında en çok karşılaşılan yöntemdir. Bu gibi durumlarda çok kolay işlem yapılmasını sağlar ve vakum sayesinde gebelikle ilgili herşeyi rahimin dışına çekerek tamamen içeriyi temizler. İçerde gebelikten hiçbir kalıntı bırakmaz.

18 yaşından büyük kadınlarda evli olanların eşlerinden, evli değilse kendinden, 18 yaş altındaki gençlerde evli olmayanlarda anne baba ve savcılık izni gerekmektedir. İstenmeyen gebeliklerde kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması için yasal süreç haftaya kadardır. Kanunen haftadan sonra gebelik sonlandırılması amacıyla kürtaj yapılması yasaktır.

Boş gebeliklerin ardından (anembriyonik gebelik) temizleme:
Bazı özel durumlarda gebeliklerde rahim içinde gebelik kesesi meydana geldiği halde, kesenin içinde embriyo oluşmaz. Buna tıp dilinde anembriyonik gebelik denir, halk arasında da boş gebelik olarak adlandırılır. Kesenin de alınması gerektiği için yine kürtaj yöntemi ile rahim içi temizlenmelidir.

Anne karnında ölen bebeklerin temizlenmesi:
Anne karnında kalp atışı duran ve gelişmeye devam etmeyen bebekler de kürtaj yöntemi ile alınmalıdır. Aksi takdirde anneyi zehirlemek sureti ile hayati risk yaratır. Bu kürtaj yönteminde de anne karnında ölen bebeğin kaç aylık olduğu önemlidir.

Düşük durumu:
Anne adayının herhangi bir nedenle kanama ile birlikte bebeğini kaybetmesi yani düşürmesi durumunda da kesinlikle kürtaj yöntemi uygulanır. Anne adayının rahim içindeki gebelikle ilgili tüm kalıntılar temizlenmelidir.

Probe kürtaj:
Sebebi belirlenemeyen kanama bozukluklarında teşhis konulması ve tedavi bulunması amacıyla yapılır. Probe ile kanamaya neden olan rahim içinin kalınlaşmış bölümü kazınmak sureti ile alınır. Kalınlaşmaya bağlı oluşan kanama bozukluğu probe kürtaj işlemi ile bir nevi tedavi edilmiş olur. Kürtaj sınıfları arasında yer alan probe kürtaj sırasında rahim içinden kazınan parça patalojiye gönderilmelidir.

Pipel ile parça almak:
Menopoz döneminde ya da daha önceki dönemlerde görülen düzensiz ve çok miktardaki kanamalarda, sadece patalojik tanı konulması amacıyla, tıbbi adıyla pipel adı verilen aletle, basitçe rahim içinden parça alınması işlemidir. Yine bu parça da patalojiye gönderilir.

Fraksiyone kürtaj:
Kürtaj sınıfları arasında tedavi amaçlı uygulanan bir çeşit kürtaj olan fraksiyone kürtaj, düzensiz kanamalarda yaşanan, ve kanamanın rahim ağzında bulunan bir parçadan dolayı mı, yoksa rahim içindeki bir patolojik dokudan mı kaynaklandığının belirlenmesi amacı ile yapılır. Önce rahim ağzı kanalından, ardından da rahim içinden bir parça alınarak yapılır. Özellikle kanser şüphesi taşıyan kanamalı durumlarda, teşhis edebilmek amacıyla yapılan bir müdahaledir. Alınan parça ya da parçalar patalojiye gönderilir.

Revizyone kürtaj:
Beklenmedik bir şekilde yaşanan düşüklerin ardından, rahim içinde varsa kalan parçaların alınma işlemidir. Düşük olduktan sonra fark edilmeyen ve rahim içinde kalan parçalar iltihaba bağlı olarak yapışıklık yaratmış olabilir, bu durum da maalesef kısırlığa kadar gidebilir. Bu nedenle de revizyone kürtaj yöntemi ile kazıma yapılması gereklidir. Bu işlem için küret denilen metal aletler kullanılır.

Bumm kürtaj:
Doğumun ardından, bebek eşinin parçası ya da bebek zarlarının rahim içinde kalma şüphesinde bumm kürtaj yöntemi yapılır. Yine büyük metal küret denilen aletlerle yapılır. Rahim içi tamamen temizlenir.

PC kürtaj:
Hormonal nedenlerle ya da yumurtalıklarda yumurtlama olup olmadığının belirlenmesi amacıyla tek bir noktadan parça alınması işlemidir. Adet başlangıcından itibaren ilk 6 saat içinde ya da adet kanamasının gününde yapılır.

Rahim içi mukozasından alınan bir parçanın patolojik olarak araştırılması ile yumurtalıklarda yumurtlama olup olmadığı tespit edilir.

 

Kürtaj İçin En Uygun Hafta Nedir?
Kürtaj için en uygun hafta, genel olarak kabul gören şekliyle, gebeliğin 6 ile haftalar arasındaki kısa dönemdir. Çünkü ancak bu belirtilen kısa dönem içinde anne adayının rahminde bulunma mevcut embriyo alınabilecek kadar büyük hale gelmiş ve embriyonun içinde bulunduğu hamilelik kesesi de gelişmiş hale gelmektedir. Gebelikte 6. haftadan daha önceki bir zamanda kürtaj işlemiyapılması durumunda tıbbi olarak bazı aksaklıklar yaşanması söz konusu olabilir. Bu nedenle doktorun düzenli muayenesi ile değerlendirme yapması hasta açısından çok önemlidir.

Gebeliğin 6. haftadan daha küçük olduğu zaman, daha anne adayı rahim içinde olan embriyo ve de embriyonun içinde bulunduğu hamilelik kesesi henüz tam olarak alınabilecek boyuta kadar gelmemiş, yani büyümemiş demek olur. Kürtaj operasyonunda uygulanan yöntem olarak ister vakum yöntemi ister küretaj yöntemi tercih edilsin, kadının rahim içi duvarında geride parça yapışık kalması olasılığı ya da hamilelik kesenin tam olarak temizlenip alınamaması gibi durumlar maalesef yaşanabilmektedir. Bu tip durumlar da daha sonra kadında çok şiddetli ağrı, fazla miktarda kanama, rahim içinde kan toplanması, enfeksiyon oluşma riski ya da rahim duvarının delinmesi gibi önemli sorunlara yol açarak, kadın için istenmeyen çok riskli hayati durumlar yaratabilmektedir. Bu nedenler yüzünden mevcut olan gebeliğin en az 6 haftalık süre içinde olması, yapılacak olan kürtaj operasyonunun sağlıklı bir şekilde sonlandırılması açısından da büyük önem taşır.

 

Kürtaj operasyonu sırasında olası bir komplikasyon görülmesi konusunda da bazı önemli durumlar ön plana çıkmaktadır. Öncelikle anne adayının daha önce hiç doğum yapıp yapmadığı konusu önemlidir. Hatta anne adayının kaç kere doğum yaptığı ve kaç kere kürtaj olduğu da önemlidir. Bu bilgiler doktora kesin olarak belirtilmelidir. Çünkü kadında yapılan doğum sayısı arttıkça, ortaya çıkacak komplikasyon oranı da o şekilde yükselir.

Ayrıca kürtaj olacak anne adayının yaşı da ilerledikçe, komplikasyon yaşanma olasılığı da aynı oranda yükselir. Vücutta zorlayıcı durumlar, hormonal sıkıntılar kadının durumunu daha da zorlaştırabilir. Gebelik haftası daha da ilerledikçe olası riskler de artmaya başlar. Bu nedenle bu konuda çok geç kalınmadan kürtaj işlemi için hemen harekete geçilmelidir. Her geçen gün ile birlikte olası komplikasyon riski de artmaktadır. Hastanın sağlığı önemlidir, doktora vereceği bilgiler de önemlidir.

Gebeliğin haftadan daha büyük olmaması da yasal prosedür açısından gerekli bir noktadır. Ülkemizde kürtaj operasyonu için belirlenen kesin yasal süre gebeliğin haftasında sona

ermektedir. Gebeliğin haftasından sonra kürtaj operasyonu ile bir gebelik sonlandırmak ülkemizde yasaktır ve bu hassas konuda kürtaj işlemi yapana da, yaptırana da, içinde yapılan kuruma da ciddi oranda cezai işlem uygulanır.

Uygulanan bu cezai işlemin yanısıra, tabii ki öncelikle anne adayının sağlığı için de bu işlem büyük hayati risk taşımaktadır. Ancak bir heyet raporu ile mevcut olan bu gebeliğin anne adayı için hayati risk taşıdığına dair ya da anne karnında büyümekte olan bebekte ileri derecede bir sorun olduğu konusunda onay alınırsa, o zaman kürtaj işlemi haftadan sonra da yapılabilir. Ancak heyet raporu ve aile onayı kesinlikle şarttır.

Kürtaj için en uygun hafta

konusunda yine karar verecek olan kişi tabii ki sizin doktorunuz dur. Doktorunuzun yapacağı düzenli muayene ve tetkikler sonucunda yapacağınız ön görüşmede kürtaj işlemi talebinizi kendisine iletmeli ve bu konuda doktorunuzla birlikte yol almalısınız. Ultrason ile yapılacak vajinal muayenede embriyonun rahim içindeki durumu ve yerleşimi net olarak belirlenecek ve içinde bulunduğunuz gebelik haftası da hassas ölçümlerle kesinleşecektir.

Kürtaj operasyonu için en uygun zaman bu şekilde doktorunuz tarafından belirlenecektir. Doktorunuz size yapılacak olan kürtaj işlemi için gerekli olan prosedürü açıklayacak ve kürtaj işlemi öncesi ve kürtaj işlemi sonrasında da nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve bu konuların önemini aktaracaktır. Sizin kendi sağlığınız açısından tüm bu bilgiler büyük önem taşır ve kesinlikle hepsine harfiyen uyulmalıdır. Daha sonra yaşamayı planlayacağınız gebelik için kendinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Kürtaj işleminin küçük çaplı da olsa cerrahi bir müdahale olduğunu asla unutmayınız.

 

Kürtaj Öncesi Hazırlık Aşamaları Nelerdir?
Kürtaj öncesi hazırlık aşamaları konusunda hasta ve jinekolog tüm detaylar ile ilgili işbirliği içinde olmalıdır. Kürtaj ister gebelik sonlandırmak için, ister kadın hastalıkları nedeni ile yapılacak müdahale için olsun, kürtaj öncesi hazırlık çok dikkat edilmesi gereken önemli bir dönemdir. Bu süre içinde doktorun tavsiyeleri ve vereceği yapılması gerekenler listesine kesinlikle uyulması gerekir. Hastanın sağlığı ve kürtaj operasyonunun normal şartlarda geçmesi için bu iş birlği içinde olma durumu şarttır.

Kürtaj öncesi onay verilmesi gerekli midir?
Kürtaj öncesi hazırlık dönemi için öncelikle kürtajın kabul edilmiş yasal sınırlar içinde olup olmadığını netleştirmek üzere, doktor tarafından vajinal ultrason ile bir muayene yapılır. Ülkemizde kabul edilmiş yasal süre olarak gebelik süresi kürtaj için 10 haftanın altında olmalıdır ve gebeliği sonladırmak üzere yapılacak kürtaj işlemi için işlem öncesinde kadın evli ise eşinin, evli değilse kendisinin, 18 yaşından küçük ise de ailesinin onayı alınmalıdır. Eğer gebelik sonlandırılması bir rahatsızlıktan dolayı yapılacak ise de heyet onayı gerekir. Gebelik 10 haftadan daha fazla ise, ancak gebelikte anne adayının ya da bebeğin durumu hayati risk taşıyor ise, yine heyet raporu ve aile izinleri alınarak ancak kürtaj operasyonu yapılabilir. Kürtaj işlemi öncesinde durum değerlendirilmesi yapılarak gerekli taraflardan onay alınması konusu kesinlikle atlanmamalıdır. Tabipler Birliği tarafından bu işlemlerin detayları takip edilir.

Kürtaj operasyonunun kabul edilmiş yasal sınırlar dahilinde yapılması için hastalara ve onay gerektiren durumlarda üçüncü kişilere imza atmaları için verilmesi gereken onay belgesinde gebeliğin kaç haftalık olduğu, kürtajın belli olası riskleri, kürtaj sırasında tercih edilecek anestezi şekli belirtilmektedir. Hasta ve hekim arasında gizli kalacak bu onay belgesi, hasta hakları nedeniyle kesinlikle saklı tutulur.

Kürtaj öncesi bir muayene yapılır mı?
Kürtaj öncesi hazırlık için doktor tarafından yapılacak olan vajinal ultrason muayenesinde hastanın rahim içi, yumurtalıklarının durumu, vajinal yapısı da değerlendirilir. Bu vajinal muayene sayesinde dış gebelik olup olmadığı, yumurtalarda kist oluşup oluşmadığı ve rahimin anatomik yapısı konusunda net şekilde bilgi elde edilir. Bu şekilde kürtaj işlemi sırasında sorun yaşanması riski en aza indirgenir.

Kürtaj operasyonu sırasında anestezi yapılır mı?
Kürtaj öncesi hazırlık sırasında, kürtaj işlemi yapılırken doktor ve hasta tarafından birlikte tercih edilecek anestezi yöntemi de belirlenir. Genel anestezi yapılacaksa, hastanın kürtaj işleminden 6 saat öncesinden itibaren yeme ve içmeyi kesmesi gerekir. Su bile içilmemelidir. Hastanın midesinin boş olması, operasyon sonrasında midede yanma, bulantı, şişkinlik gibi sorunların yaşanmasını ortadan kaldırır. İşlem sırasında lokal anestezi tercih edilecekse, o zaman hiç açlık gerekmez. Ancak lokal anestezide mevcut şartlar hastayı psikolojik olarak yoracağı ve yıpratacağı için, bir de yapılan işlemleri ağrı ya da acı olmasa da hissedeceği için, doktorlar tarafından genellikle genel anestezi tercih edilebilir.

Kürtaj öncesi hazırlık sırasında genel anestezi ya da lokal anestezi için kürtaj işlemi öncesinde bir anestezi uzmanı ile görüşülmeli, hastada mevcut alerjik bir durum varsa belirtilmeli, düzenli kullanılan ilaç ya da ilaçlar varsa bunlar anestezi uzmanı ve de doktorla paylaşılmalıdır. Bazı ilaçlar genel anestezi sırasında verilen anestezi ilaçlarını olumsuz şekilde etkileyeceği için gerektiğinde düzenli kullanılan ilaçlar doktor tarafından bir gün için bıraktırılabilir.

Kürtaj yapılabilmesi için gebelik en az kaç haftalık olmalıdır?
Kürtaj yapılabilmesi için gebelik haftasının 5 haftadan büyük olması gerekir. Çünkü gebelik kesesi ancak bu haftadan sonra kanülle alınabilir duruma gelir. Daha önceki haftalarda embriyo ve de çevresinde oluşan kesesi henüz çok küçük olacağı için rahim içinde parça kalma riski ya da embriyo ve kesesinin hiç alınamama riski ortaya çıkabilir. Bu nedenle vajinal ultrason muayenesinden sonra doktor tarafından kürtaj işlemi yapılabilecek tarih aralığı belirlenir. Hasta ile planlama yapılarak yasal süre olan 10 hafta dolmadan kürtaj işlemi yapılmalıdır.

 

Güvenli Kürtaj
Güvenli Kürtaj genellikle, uygun zamanda, uygun yerde ve tecrübeli hekim tarafından yapıldığında başarı ile sonuçlanır. Kürtaj esnasında vede sonrasında komplikasyon oldukça nadirdir.

Kürtaj Zamanı
Yasal olarak haftaya kadar kürtaj işlemi yapılabilir. Ultrasonografi ile rahim içinde gebelik kesesinin muhakkak görülmesi gerekir. Erken haftalarda yapılan kürtaj işlemleri sonrası dış gebelik durumları ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla gebeliğin tanısının ultrasonografi ile muhakkak tespiti gerekir. Haftayı geçen gebeliklerde ise uygun ilaç kullanımı ve güvenilir şartlar ile başarıya ulaşılabilir.

Kürtaj için uygun yer
Her türlü kürtaj işleminin hastane ortamında yapılması uygundur. Genel anestezi verilmesi hasta ve hekim için rahatlık sağlar, komplikasyon riskini azaltır. Tam teşekkürlü bir hastane ortamında oluşabilecek bir risk kolaylıkla düzeltilebilir. Bazı kürtaj işlemleri muayenehane ortamında yapılmakta olup anestezi ve işlem açısından risk ortaya çıkarmaktadır. Özellikle büyük hasta gebelikler için hastane ortamında yakın takip oldukça önemlidir.

Kürtaj Doktoru
Kürtaj işleminin özellikle Kadın Doğum Uzmanı tarafından yapılması daha doğrudur. Türkiye’de bazı bölgelerde yasal olmayan şekilde, yetkisi olmayan doktorlar ve doktor olmayan sağlık personeli tarafından uygun olmayan kürtaj işlemleri yapılabilmektedir. Usulüne uygun ortam ve şartlarda vede tecrübesiz ellerde yapılan kürtaj işlemlerinde her zaman komplikasyon riski yüksek olmaktadır. Dolayısıyla doktor ve merkez seçiminde titiz davranılmalıdır.

 

Kürtaj Sonrası Kısırlık Olur mu?
Kürtaj sonrası kısırlık olur mu konusunda en önemli detay, kürtaj operasyonu sırasında herhangi bir komplikasyon gerçekleşmemiş olmasıdır. Tecrübeli bir jinekolog hekim tarafından, olması gereken steril şartlar altında ve kadın hastalıkları konusunda tam kapsamlı bir klinik ya da tam teşekküllü bir hastanede ameliyathane ortamında yapıldığında, kürtajın riski yok denecek kadar aza indirgenir. Kürtajın cerrahi bir operasyon olması açısından, bir operasyon için gerekli olan her koşulun eksiksiz olarak yerine getirilmesi kesinlikle şarttır. Hem hastanın sağlığı hem de doktorun yapacağı işlemin uygunluğu açısından belirtilen şartlar büyük önem taşır.

Kürtaj işlemi öncesinde doktor tarafından kürtaj operasyonu yapılacak olan hastaya, detaylı olarak kürtaj ve kürtajın olası riskleri açısından açıklama yapılmalıdır. Bu anlamda aynı şekilde kürtaj olan hastanın da doktorun vereceği tüm tavsiyelerine uyması ve reçete ettiği ilaçları özellikle de antibiyotikleri düzenli olarak kullanması sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için son derece büyük önem taşır. Ayrıca kürtaj işlemi sonrasında cinsel ilişkiye girme konusunda acele edilmemeli, doktorun tavsiye ettiği süreye kadar beklenmeli, doğal iyileşme süreci sonrasına bırakılmalıdır. Yine kürtaj sonrasında hastanın vajinal bölgesinin temizlik ve hijyenine de ayrıca dikkat etmelidir.

Kürtaj işlemi eğer gebelik sonlandırma amacıyla yapılacaksa, ülkemizde yasal olarak kabul edilen süreç olan 10 haftanın ilerisinde bulunan gebeliklerde yapılması konusu da büyük risk taşımaktadır. Hem kadın açısından hayati risk taşımaktadır hem de ileride oluşacak kısırlık için zemin hazırlamaktadı. Çünkü gerek vakum gerek ise kazıma ile yapılacak olan kürtaj işlemi son derece zorlayıcı olacaktır. Kesinlikle rahimde kalıcı bir hasar yaşanması olasılığı da yüksek olacaktır. Bu nedenle eğer tıbbi açıdan bir nedenle kürtaj gerekmiyorsa, 10 haftadan daha ileri ay gebeliklerde kürtaj yapılmamalıdır. Yaptıklarını söyleyen ve yasal olmayan kişi ve kuruluşlara da asla güvenilmemeli, hayat ve sağlık asla riske atılmamalıdır. Bu konu ayrıca yasal açıdan da suç olarak değerlendirilir ve cezai şartlar uygulanır. İnsanların sağlığı ile oynamak asla kabul edilemez.

 

Kürtaj sonrası kısırlık konusunda doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Kürtaj operasyonu sonrası

bir komplikasyon gerçekleşmediği sürece, kürtaj kısırlık yapar mı sorusunun cevabı net bir şekilde hayır olacaktır. Bu net cevabın verilebilmesi için kürtaj işleminin tam teşekkülü bir hastanede ya da klinikte, hijyenik ve kapsamlı bir ameliyathane ortamında, uzman bir hekim ve uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilmiş olması gerekir. Güvenli ve tıbbi koşullara uygun bir şekilde yapılan kürtaj işleminin sonrasında risk de minimuma iner.

Herhangi bir rahatsızlık nedeni ile eğer kürtaj olmak alınması gereken zorunlu bir karar olacak ise, sadece özensiz ve kayıt dışı ortamlarda yetkin olmayan kişilerin yapacağı kürtaj işleminin, sağlık açısından riskli bir duruma sebep olacağı asla akıldan çıkartılmamalıdır. Sağlıksız şartlarda yapılan kürtaj işlemi maalesef rahimin zarar görmesine, rahimde enfeksiyon oluşmasından dolayı meydana gelen yapışıklıklara ve dolayısıyla da kısırlığa yol açar. Tıbbi açıdan alanında eğitimli, konusunda uzman ve tecrübeli, bilinen onaylı bir doktorun ellerinde ve kullanılacak doğru kürtaj tekniği seçimi ile yapılan kürtaj işlemi sonucu kısırlığın oluşması çok ama çok düşük bir olasılıktır.

Rahim içini kazıma yönteminde kullanılan keskin küretlerle yapılan, tek seferlik steril kullan at aletler kullanılmadan yapılan kürtaj operasyonunun, rahime zarar verme olasılığı oldukça yüksektir ve dolayısıyla sonrasında kısırlık oluşmasına neden olabilir.

Kürtaj kararı vermek için araştırma yapan hastalara yapılacak ilk öneri kesinlikle kürtajı yaptırmayı planladıkları doktoru titizlikle seçmeleri ve kürtaj olacakları ortamın da sağlık ve hijyen koşullarına uygun olup olmadığını sorgulamaları gerektiğidir. Kürtaj işlemi sonrası yaşanabilecek olası bir kısırlık durumunun sebebi genellikle rahim içi ve yumurtalık kanallarında oluşan yapışıklık dan kaynaklanmaktadır.

Uygun steril şartlarda vakum yöntemiyle yapılan kürtaj işlemleri rahim içi yapışıklığın meydana gelmesini sağlayacak bir komplikasyon oluşturmaz. Kürtaj olduktan sonra olağan dışı olduğunu düşündüğünüz bir ağrı ya da kanama gibi farklı durumlar yaşanırsa, hiç zaman kaybetmeden hemen doktora başvurulmalıdır. Erken tespit edilen bir sorunun tedavisi hem daha kolay olacaktır, hem de daha ciddi sağlık sorunlarına dönüşerek yaşam kalitesini düşürmesine engel olunacaktır

 

Kürtaj Nerede Yapılır?
Kürtaj işleminden sonra kısırlık ya da farklı sorunların meydana gelmemesi için güvenilir ve işinde uzman kişiler tarafından kürtajın yapılması gerekmektedir.

Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj, cerrahi bir müdahaledir. Bu sebeple de hastane ya da özel muayenehanelerde, kliniklerde, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınca uygulanmaktadır. Kürtajın yapılacağı merkezin deneyimi oldukça önemlidir. Merkezin hijyen koşulları ve doktorların uzmanlık alanı kürtajın güvenli şekilde tamamlanması açısından gereklidir. Aile planlaması merkezlerinin yaygın olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde bu konuyla ilgili bilgi alınabilir.

Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu?
Kürtaj, kısırlığa yol açan bir işlem değildir. Ancak rahim içine ya da karın içi organlarına hasar vermemek adına mutlaka güvenilir merkezlerde kürtaj işleminin yapılması önerilmektedir.

Kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj fiyatları, kürtajın yapıldığı merkeze göre değişmektedir. Gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğuna, uygulanan anestezi yöntemine, hastaneye göre farklılık göstermektedir. Bu sebeple de standart bir fiyat vermek doğru değildir.

Lokal anestezi mi genel anestezi mi kürtajda daha iyidir?
Hastaya en uygun anestezi yönteminin belirlenmesi için muayene yapmak gerekmektedir. Hastanın tercihi ve gebelik haftası dikkate alınarak uygun anestezi yöntemi belirlenmektedir.

7 haftalık veya 8 haftalık kürtajlar vakum yöntemiyle yapılabilir mi?
Vakum yöntemi ile uygulanan kürtaj, Gebelik haftasına kadar güvenle uygulanabilmektedir.

9 haftalık veya 10 haftalık kürtajlar lokal anestezi ile yapılabilir mi?
Gebelik haftaları ilerledikçe kürtaja dair risklerde de artış meydana gelmektedir. Bu sebeple de ileri gebelik haftalarında genel anestezi ile kürtaj yapılması önerilmektedir.

Düşük hapı veya düşük iğnesi ile kürtaj olur mu?
Türkiye’de düşük hapı ya da kürtaj hapı yasal değildir ve bulunmamaktadır. Bu tür ilaçlar, kanıtlanmış etkiye sahiptir ve bu sebeple de bilinçsizce herhangi bir ilaç kullanımı sakıncalıdır.

Bakirelerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?
Şayet hastanın kızlık zarı genişse ve aletlerin geçmesine müsaade ediyorsa nadir olarak kızlık zarı bozulmadan kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir. Fakat bu durum genellikle mümkün olmamaktadır. Kızlık zarının hasar görmemesi konusunda herhangi bir garanti verilememektedir.

Kürtaj olduğum anlaşılabilir mi?
Kürtaj işlemi başka bir doktor tarafından dahi anlaşılmamaktadır.

Kürtaj videosu ve görüntüleri izlemek uygun mudur?
Hastaların kürtaj videosu ya da kürtaj görüntüsü izlemesi tavsiye edilmemektedir. Bu durumda hastanın korkuları ve endişeleri artabilir. Özellikle de tıpla ilgili bir kişi değilse yani doktor ya da hemşire değilse ve bu gibi görüntülere alışık değilse, sonuçlar hasta açısından rahatsız edici olabilmektedir. Bu sebeple de doktoru dinlemek daha sağlıklı olacaktır.

Kürtaj ağrı ve acı verir mi?
Şayet hastaya uygun anestezi yöntemi uygulanmış ise genellikle rahat ve fazla ağrı duyulmayan bir işlemle kürtaj tamamlanır. Daha önce kürtaj öyküsü olan kadınlar genellikle daha az ağrı duymaktadır.

Kürtaj için en çok kullanılan yöntem nedir?
Kürtaj için günümüzde en yaygın kullanılan yöntem, vakumlu kürtajdır. Bunun sebebi ise en güvenli ve en az riske sahip yöntem olmasıdır. Vakum aspirasyon yani vakumlu kürtaj yönteminde enjektör ve plastik ince boru sistemi vakum etkisi yaratır. Bu sayede rahim içindeki gebelik vakum yöntemi ile rahimden alınır.

Kürtaj için en sağlıklı, en kolay ve en uygun haftalar hangileridir?
Gebeliğin beşinci ve altıncı haftaları kürtaj için en uygun dönemlerdir. Daha erken haftalardaki gebelikler henüz küçük olduğu için nadir olarak içerde parça kalma riski bulunmaktadır. Daha büyük gebeliklerde ise kürtaja ait riskler artabilmektedir.

 

 

İZMİR KÜRTAJ &#; KÜRTAJ FİYATLARI

İZMİR KÜRTAJ MERKEZİ

Kürtaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Kürtaj hastanın rızası ile yapılan bir işlemdir. Zorla ya da hasta rızası olmadan kürtaj işlemi yapılmamaktadır. Hasta 18 yaşından büyük ve bekar ise, kendi rızası ile kürtaj olabilir. Fakat kadın evli ise, eşinin imzası olmadan kürtaj işlemi başlatılamamaktadır. 18 yaşından küçük olanların ise kürtaj olması yasal değildir. Bunun için ailenin imzası gerekmektedir.

Kürtaj işlemi, tamamen gizlidir. Üçüncü kişilere bu işlem hakkında bilgi verilmemektedir. Kürtaj olmak için kadın bekar ise onay belgesi imzalaması, evli ise eşinin de onay belgesi imzalaması gerekmektedir. Kürtaj işlemi için kan grubu mutlaka bilinmelidir. Şayet negatif kan grubu söz konusu ise, olası bir olumsuzlukta kan alınması gereken ve kan uyumu olan birinin de operasyon esnasında bulunması gerekir. Kan uyuşmazlığı durumunda kürtajı takip eden 72 saat içinde “uyuşmazlık iğnesi olarak ifade edilen Anti-D kürtaj olan kişiye yapılır.

Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj ilk önce jinekolojik muayene ve ultrasonografi işlemi ile başlar. Ardından da kişi idrarını yapar ve mesanesi boşalmış olur. Ardından iç çamaşırlarını çıkartarak muayene masasına geçer. Jinekolojik muayene masasında lithotomi pozisyonunda durur. Bu pozisyonda bacakları özel bölümlere yerleştirir ve işleme bu şekilde izin verilmiş olur. Uzman, bu aşamada hamileliğin durumunu ultrason ile değerlendirilir ve kürtaj için bir kanıya varır. Kürtaja karar vermeden önce sadece pozitif olan hamilelik testine bakılmaz. Ultrason ile hamileliğin mevcudiyetini ve rahim içerisine yerleştiği alan kesinleştirilir. Gebeliğin tarihi, son adet tarihine göre belirlenir. Şayet gebelik haftası 10 haftayı geçmiş ise yasal olarak kürtaj yapılmasına izin verilmez.

Kürtaj genel anestezi ya da lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Lokal anestezi tercih edilmiş ise, rahim ağzının iki tarafına da ilaç verilir. Bu anestezi ağrının ağrı duymaması içindir. Bu aşamada hasta biraz acı duyabilir. Bu sebeple çoğunlukla genel anestezi tercih edilmektedir. Bu şekilde hasta herhangi bir şey hissetmez ve işlem kaynaklı yaşanabilecek komplikasyonlar en aza indirilir.

Şayet genel anestezi uygulanacak ise hastaya ince bir katater ile damar yolunun açılması için işlem yapılır. Anestezi uzmanı, verilecek olan ilacın dozajını ayarlar. Hasta kısa sürede uykuya dalar.

Hasta uyutulduktan sonra vajinaya bir spekulum yerleştirilir. Spekulum ile rahim ağzı daha net bir şekilde izlenebilir. Bu aşamada vajina ve rahim ağzı antiseptik solüsyonlarla hijyenik bir hale getirilir. Bu sayede enfeksiyon riski en aza indirilir. Lokal anestezi uygulanacak ise bu aşamada lokal anesteziz uygulanır ve rahim ağzının her iki yanına lokal ilaçlar enjekte edilir. Bu aşamadan sonra ise rahim ağzının iki tarafı da tek dişili şeklinde ifade edilen bir alet ile tutulur. Bu uygulama lokal anestezi uygulanan kişilere rahatsızlık verebilir. Ardından tek dişli çekilerek rahimin düz bir hale gelmesi sağlanır. Bu sayede kürtaj daha rahat bir şekilde uygulanabilir.

Rahmi düzleştirme işleminden sonra ise buji şeklinde ifade edilen araç yardımı ile rahim ağzı genişletilir. Bujiler çaplarının milimetre cinsinden büyüklüğüne göre numaralandırılır. Uygulama daha önce doğum yapmış kadınlarda daha kolaydır. Hamile olan kişilerin genellikle rahim ağzı milimetre dilatedir. Bu sebeple de genişletme işlemine bazı zamanlarda gerek duyulabilir.

Dilatasyon işleminden sonra ise negatif basınca yol açan bir enjektöre monte edilen plastik kanüller rahim ağzından geçirilir. Bu sayede rahim boşluğuna ulaşılır. Bu kanüller yumuşak ve esnektir. Kanül uygulandıktan sonra vakum yaratan özel enjektöre bağlanır. Enjektörün düğmesi açılır. Bu sayede negatif basınç oluşturulur. Ardından enjektör ileri geri hareket ettirilir ve rahim içi temizlenir.

Bu uygulama lokal anestezi de biraz daha zor olmaktadır. Hasta rahatsızlık duyabilir. Rahim içi temizlenene kadar bu işlem sürdürülür. Geçmiş zamanlarda bu işlem vakum yerine keskin küretler ile rahim içi boşluğu temizlenerek uygulanmaktaydı. Eskiden kullanılan bu küretler günümüzde kullanılmaktadır. Bu işlem rahim delinmesi ya da rahim iç zarının yapışmasına yol açmaktaydı. Bu yöntem, kısırlık riskinin de yüksek olduğu bir yöntemdi. Günümüzde kürtaj işlemi daha güvenilir ve daha sağlıklı yapılmaktadır. 10 haftalıktan küçük hamileliklerin sonlandırılması, bahsettiğimiz yöntemle yapılmaktadır. Şayet gebelik 10 haftadan büyük ise ve kurul kararı ile gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmiş ise bu işlem daha büyük kanülleri vekum enjektörü yerine vakum cihazlarına bağlayarak yapılır. Bundan dolayı da 10 haftadan büyük gebeliklerin kürtajı risklidir.

Türkiye’de kürtajın yasal boyut nedir?

Hamileliğin sonlandırılması amacıyla uygulanan kürtaj işleminin yasal boyutları ise: ülkemizde son adet tarihinden Haftaya kadar olarak sındırlandırılmıştır. Yani gebelik haftası 10 haftayı geçmiş hamileliklere yasal olarak kürtaj işlemi uygulanması yasaktır.

Hamilelik Haftayı aşmış ise anne ve babanın rızası olsa bile resmi kurumlarda yapılması sakıncalıdır. Fakat hamileliğin sürmesi anne için hayati bir tehlikeye sebep oluyor ise bu aşamada kurul kararı ile kürtaj yapılabilmektedir. Bunun için resmi bir hastaneden “sağlık kurulu raporu” en az iki doktor imzasıyla çıkartılmalıdır.

Bunun dışında rahim içerisinde gebelik için ciddi bir anomali ya da bebek dünyaya geldikten sonra yaşamını etkileyecek bir sorun söz konusu, bebek hayatı dikkate alınarak gebelik sonlandırılabilir.

Anne ya da bebek hayatının tehlikesi düşünülerek yapılan işlemler terapotik kürtaj şeklinde ifade edilir.

Kürtaj hakkında bilinmesi gerekenler:

Kürtaj oldukça dikkat gerektiren bir işlemdir. Bununla beraber cerrahi bir girişimdir. Yalnızca konusunda uzman ve tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu şekilde uygulanan kürtajlarda risk oldukça azdır.
Kürtaj işlemi başlamadan önce ultrason ile hamileliğin kaç haftalık olduğu, durumu ve rahim içine yerleşimi tespit edilir. Bundan sonra hastanın tıbbi öyküsü tespit edilir. Daha sonra yapılacak işlemle ilgili olarak hasta ayrıntılı bir bilgi verilir. Bu şekilde hasta psikolojik olarak daha rahat bir şekilde kürtaja girebilir.
Kürtaj uygulaması, mutlaka steril ortamda yapılmalıdır. Hasta genel ya da lokal anesteziye tabii tutulur.
Şayet hasta genel anestezi ile kürtaj olacak ise hastanın işlemden 5 saat önce herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekmektedir. Bu sayede mide boş olur ve genel anestezi ile ilgili olarak yaşanabilecek sorunlar engellenir.
Lokal anestezi de ise hasta tok olabilir. Lokal anestezi ile uygulanan kürtaj, hastanın rahim ağzı bölgesine uygulanan uyuşturucu ilaçlarla işlemin başlatılmasıdır. Bu yöntemle genel anestezi riskleri alınmaz. Fakat hasta rahatsızlık duyabilir.

Kürtajın riskleri nelerdir?

Kürtaj, işinde ve alanında uzman, tecrübeli kişiler tarafından uygulanıyor ise yan etki riskleri oldukça azdır. Fakat unutulmaması gereken, kürtajın cerrahi bir girişim olduğu ve buna bağlı riskleri taşıdığıdır.

Bu riskler ise:

  • Rahim ve barsak delinmeleri
  • Kanamalar
  • Hamileliğin tahliye hiç edilemeden kalması
  • Rahim içinde kürtajdan sonra parça kalması
  • İşlem ardından rahim içinde enfeksiyon gelişmesi (endometrit)
  • Anesteziye kaynaklı riskler
  • Rahim içi dokunun (endometrium) hasar görmesi ya da rahim içinde yapışıklıkların oluşması (Asherman sendromu) neticesi adet görememe ya da adetlerin azalması.
  • Kürtaj sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, uygulamanın yapıldığı alanın mikroplardan arındırılmış olmasıdır. Hamileliğin tam olarak tahliye edilememesi, rahme ait anatomik farklılıklardan ya da hamileliğin çok erken bir haftada tahliye edilmesi durumları ile ilişkili olabilir. Çoğunlukla tavsiye edilen en az 7- 10 gün adet gecikmesi ardından uygulamanın başlatılmasıdır. Kürtajdan önce hamilelik, ultrason yardımıyla rahim içinde görünebilir durumda olmalıdır. Bu şekilde gebeliğin bir “dış gebelik” olmadığı da anlaşılmış olacaktır.

Kürtaj işlemi sırasında kanamalar, çoğunlukla atoni şeklinde ifade edilen rahim içeriğinin boşaltılması ardından rahim kasının iyi şekilde kasılamaması kaynaklıdır. Özellikle ileri haftalık olan gebeliklerde meydana gelen bu durum damar yolundan uygulanan çeşitli ilaçlar ve rahime uygulanan masajlarla düzeltilebilir. Kanama, rahim kasının (myometrium) kasılması ile sona erer.

Rahim içerisinde parça kalması da rahim kasının tam olarak kasılmasını engeller. Bu sebeple de kanama meydana gelebilir. Parça kalması sebebiyle yaşanan kanamalar birkaç gün sonra başlayabilmektedir.

Bu risk ve olumsuzluklar, kürtajın yapıldığı merkez ve kürtajı yapan kişinin uzmanlık alanıyla ilişkilidir.

Kürtaj sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

  1. Kürtaj şayet genel anesteziyle uygulanmış ise ilk gün sersemlik söz konusu olabilir. Bunun dışında bulantı, halsizlik, hafif kasık ağrısı ve kanama olması normal kabul edilebilmektedir.
  2. Şikayetler bir hafta içinde ortadan kalkacaktır.
  3. Kürtaj işleminden sonra gün içerisinde kanama olabilir. Bu kanamalar hafif ve pıhtısız olmalıdır. Çeşitli durumlarda kanama meydana gelmeyebilir. Bu kanamalar bazen de ara ara
  4. olabilir. Kanamalar zaman geçtikçe azalacaktır ve sonra bitecektir.
  5. Kürtaj genel anestezi ile uygulanmış ise işlem tamamlandıktan bir saat sonra yemek yenilebilir. Ancak ilk öğünün hafif olması gerekmektedir. Bol bol sıvı tüketilmelidir. Şayet 4 saat sonra
  6. bulantı gibi şikayetler yoksa, normal beslenme alışkanlığına geri dönülebilir.
  7. Kürtaj sonrası doktor önerisi ile ağrı kesici (analjezikler) ve antibiotikler düzgün şekilde kullanılmalıdır.
  8. Genel olarak enfeksiyon oluşmaması için cinsel perhiz uygulanmalıdır.
  9. Şayet düşük ya da ölü bebek sebebiyle kürtaj yapılmış ise 3 ay boyunca aile planlaması yöntemi ile korunmak gerekmektedir. Ardından rahim iyileşecektir.
  10. Kürtajdan hemen sonra banyo yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak enfeksiyon oluşmaması için vajinal duş yapılmamalıdır.

Kürtajdan sonra ilk adet ne zaman görülür?

Kürtajdan sonra yaklaşık bir ay sonra normal adet düzeni başlar. Kullanılan ilaçlar ya da stres sebepli olarak adet bir süre gecikebilir.

Kürtajdan sonra spiral ne zaman takılır?

Spiral, hastanın durumuna göre kürtajdan hemen sonra uygulanabilir. Bununla beraber, kürtajdan bir ay sonra da takılabilmektedir. Spiralin uygulanabilmesi için rahim ağzında yara ya da iltihap olmaması gerekmektedir. Şayet bu belirtiler mevcut ise ilk olarak bu olumsuzlukların tedavisi sağlanmalıdır. Spiralin takılması için adet düzensizlikleri de olmamalıdır.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum branşında kürtaj terimi rahim içerisinden herhangi bir dokuyu birtakım aletler ile kazıyarak alma işlemi için kullanılır. Bu dokular gebelik ürünü olabileceği gibi biopsi ya da tedavi amaçlı alınan dokular da olabilir.

Gebelik Küretajı rahim içine yerleşmiş olan gebeliğin hastanın isteği veya tıbbi zorunluluk nedeni ile, yazılı onayı alınarak, çeşitli yöntemler ile sona erdirilmesidir. Kürtaj kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi değildir.

Müdahale öncesi değerlendirme:
İsteğe bağlı olarak küretaj yaptırmak isteyen kadın için ilk adım hamile olduğunu öğrendiği anda veya adet gecikmesi olduğunda bir Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak hamile olup olmadığını öğrenmek, hamile ise gebeliğinin kaç haftalık olduğunu ultrasonografi ile kesinleştirmektir. Hekimin genel ve kadın hastalıkları açısından sağlık durumunu değerlendirir, küretaja mani olacak herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına bakar.
Kimler küretaj yaptırabilir: Her kadın küretaj olabilir. Evli olup olmamak önemli değildir. Tıbbi zorunluluk varsa (anormal bebek veya gebelik annenin hayatını tehlikeye sokuyorsa ) gerekli kanuni dökümanlar hazırlanarak uygun aydaki bebek alınabilir.
Kadın için gebeliğin sona erdirilmesindeki en önemli aşama duygusal kararlılıktır. Sosyal konumunuz, ekonomik koşullarınız, gelecek yaşantınız, partnerinizin pozisyonu ve fikride önemli rol oynamaktadır. Bu yüzden kararı bütün koşulları değerlendirerek kesin bir şekilde vermek daha sonraki ruhsal durum için gereklidir.
Küretajın riskleri: İnfeksiyon ve parça kalması gibi ameliyat sonrası riskler nadirdir ve tedavi edilebilir. Bütün cerrahi ameliyatlar birtakım riskler içerir. Olası risklerin hastaya anlatılması ve hastanın bu anlamda bilgilendirilmesi esastır.

Gebeliğin devam etmesi: Çok küçük gebeliklerde bazen gebelik ürünü boşaltılamayabilir ve olay devam edebilir. Kürtajın en erken haftalarda yapılması uygun olur.
Rahimin delinmesi (Rüptür):Gebe bir rahim, gebe olmayan bir rahime göre çok daha yumuşakdır. Bu nedenle işlem esnasında yapılan dikkatsiz ve sert bir hareket rahimin delinmesine neden seafoodplus.info delinmesi işlem dikkatli yapıldığı taktirde son derece nadir görülen bir komplikasyondur. Risk gebelik yaşı büyüdükçe artar. Bu durum farkedildiğinde uygun tedavi yapılmalıdır.
Plasenta parçasının kalması: Belirli bir sure sonra ortaya çıkan fazla miktarda olan ve kesilmeyen kanama ile kendini belli eder. Tedavide yeniden küretaj gerekir.
Enfeksiyon: Genelde işlemden gün sonra ortaya çıkar. İşlem esnasında hijyen ve sterilite kurallarına uyulursa risk azalır.
Yapışıklık: Asherman sendromu adı verilen durumdur. Burada rahimin iç duvarlarında yapışıklıklar ve dolayısı ile adet kanamasında azalma ve hatta kısırlık görülebilir. Nedeni rahimin gereğinden fazla kazınmasıdır. Tanısı rahim filmi çekilerek veya histeroskopi ile konur. Tedavisi cerrahi olarak (histeroskopik) rahim içinde olan yapışıklıkların açılmasıdır.
Rahim içinde kan birikmesi, işlemin yapılamaması, aşırı kanama, adet gecikmesi gibi diğer riskler sıralanabilir.
Kürtajın tüm riskleri gebelik haftası büyüdükçe artar. Bu nedenle kürtaja karar verildiğinde yasal sınır olan haftanın geçirilmemesi gerekir. Daha evvel gebe kalmamış bir kadının küretaj olması veya küretajın kaçıncı küretaj olduğu kadının daha sonra gebe kalmasını normal koşullar altında etkilemez.


CERRAHİ YÖNTEM
Küretaj müdahaleleri genelde hastanın koşulları uygun ise genel anestezi ile bazen de lokal anestezi ile yapılır.
Eğer genel anestezi uygulandıysa tüm müdahale boyunca hasta uyur ve herhangi bir şey hissetmez. Lokal anestezi uygulanacaksa gerekli hastalarda yatıştırıcı uygulayarak hastanın gerginliği azaltılır. Lokal anestezide rahim ağzı uyuşturulur hasta gebeliğin boşaltılması sırasında hafif bir karın ve kasık ağrısı duyabilir. Bizim tercihimiz kürtajın genel anestezi ile yapılması yönündedir. Bu sayede hem hasta ağrı ve acı duymaz, hem de işlemden kaynaklanan komplikasyon riski en aza indirilmiş olur.
Gebeliğin sonlandırılmasında genelde uygulanan iki yöntem vardır. En sık kullanılanı vakum aspirasyonu ile gebeliğin emilerek boşaltılmasıdır. Daha nadir olarak kullanılanı ise metal küretler ile kazıma yöntemidir.

  • Müdahalenin Aşamaları:
  • seafoodplus.info uyuduktan sonra, antiseptik solüsyonlar ile cerrahi alan temizlenir, pozisyon verilir, uygun şekilde örtülür ve ilk önce rahimin durumunu ve büyüklüğünü değerlendirmek için
  • jinekolojik muayene yapılır. Rahimin özellikleri anlaşıldıktan sonra vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum ile rahim ağzı görünür hale gelir. Vajina ve serviks antiseptik solüsyonlar ile temizlenir. Lokal anestezi uygulanacak ise bu aşamada yapılır ve serviksin her iki yanına ilaç enjekte edilir. Daha sonra serviks yani rahim ağzı tenekulum ya da tekdişilli adı verilen bir alet ile tutulur. Tenekulum çekilerek rahimin düz bir hale gelmesi sağlanır.
  • 2. Buji adı verilen aletler yardımı ile rahim ağzı genişletilmeye başlanır (dilatasyon). Bunun için mümkün olan en ince buji kullanılır. Bujiler çaplarının milimetre cinsinden büyüklüğüne göre numaralandırılır. Genelde 6 ya da 7 numara bujiye kadar dilate edilir.
    3. Dilatasyon işlemi tamamlandıktan sonra plastik kanüller rahim ağzından geçirilerek, rahim boşluğuna ulaşılır. Kanül yerleştirildikten sonra, ucu bu amaç için üretilmiş 60 santilitrelik,
  • vakum yaratan özel enjektöre bağlanır. Enjektörün düğmesi açılarak negatif basınç oluşması sağlanır ve enjektör ileri geri hareket ettirilerek rahim içi temizlenir. Rahim içi tamamen temizlenene kadar işleme devam edilir.
  • 4. Eğer içeride parça kalmasından şüphe edilir ise metal küretler ile kavite iyice temizlenir. Eskiden kullanılan bu küretler günümüzde artık pek tercih edilmemektedir. Hem rahim delinmesi hem de işlem sonrasında rahim iç zarlarının yapışmasına bağlı ileride gelişebilecek kısırlık ihtimali keskin küretler ile çok artmaktadır. 10 haftalıktan küçük gebeliklerin sonlandırılmasında keskin küretlere gerek yoktur. Eğer tıbbi bir neden ile ve hekimler kurulu kararı ile 10 haftadan büyük bir gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmiş ise bu işlem daha büyük kanülleri vakum cihazlarına bağlayarak yapılır ve ardından keskin küretler ile parça kalıp kalmadığı kontrol edilir.
  • 5. İşlem sonrasında vajinal veya karından ultrasonografi yapılarak son kontroller yapılır.
    Operasyon gebeliğin büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 5 ila 10 dakika arasında sürmektedir.
    Operasyon sonrası olabilecek ağrı, ilaçla rahatlıkla kontrol edilebilir, zaten adet sancısı benzeri bir ağrınız olacaktır. Eğer genel anestezi aldıysanız operasyondan hemen sonra uyanırsınız, 5 dakika sonrada uyku sersemliği kaybolur ve ayağa kalkarsınız ve yaklaşık yarım saat sonrada eve gidebilirsiniz.
    Operasyon sonrası ikinci saatte tamamen normal ve gündelik yaşantıya &#; işe dönebilecek hissedilebilir.
    Eğer hasta kan gurubu Rh faktörü NEGATİF ise ve partnerin kan gurubundaki Rh faktörü POZİTİF veya partnerin kan gurubu bilinmiyorsa Anti-D iğnesini müdahaleden sonraki ilk 72 saat içinde yaptılması doğurmak istenecek gebeliklerde oluşabilecek kan uyuşmazlığını engelliyecektir!
    Eğer tıbbi zorunluluk nedeniyle (düşük, cansız gebelik,anomalili bebek gibi nedenlerden) küretaj yapılıyorsa, küretaj sırasında elde edilen materyalin bir patoloğa, genetik incelemeye gönderilmesi gerekebilir. Gelecek sonuç bir daha aynı şeyle karşılaşmayı engellemeye yardımcı olabilir.
    Küretaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler:
    Müdahaleden sonra sıvı gıdalar ve içecekler hemen içilebilir, bulantı olmazsa daha sonra normal beslenmeye geçilebilir.
    Genel anestezi sonrası saat araba kullanmak, önemli kararlara imza atmak gibi dikkat isteyen aktivitelerde bulunmamak uygun olacaktır.
    2 ila 3 gün süre ile adet kanaması tarzında kanamalar olacaktır. (Bu süre gebeliğin haftasına göre biraz artabilir veya azalabilir.). Eğer kürtaj sonrası hemen kanama olmazsa bir hafta sonra gibi hafif bir ağrı ile kanama olacaktır. Bu süre içinde gene adet kanaması dönemindekine benzer karın ve kasık ağrıları olabilir, bu ağrıları hafifletmek için her hangi bir ağrı kesici kullanılabilir.
    Bundan sonraki adet kanaması yaklaşık 20 ile 40 gün sonra olacaktır. Gebelik gibi özel bir durum oluşup sonlandığı için normal zamanında gelmeyebilir. Eğer 40 gün içinde adet olmaz ise mutlaka doktorla görüşmek gerekir.
    Kanama devam ettiği sürece küvete-havuza-denize girmek yasaktır.(operasyon günü dahil duş alınabilir, amaç vajene su ve bu gibi mikrop kapmayı sağlayabilecek şeylerin girmesini engellemektir)
    Deniz veya havuza girmek gerekirse (yaz mevsimi veya diğer nedenlerden dolayı) en erken küretajdan gün olmalıdır.
    Tampon kullanmak yasaktır.
    Cinsel ilişki 1 hafta kesinlikle yasaktır. (Daha sonra prezervatif kullanılarak ilişkiye girilebilinir. Bu mikrop kapmaktan ve hamile kalmaktan koruyacaktır ). Kanamanız devam ettiği sürece cinsel ilişki sakıncalıdır. Kanamanız bittikten sonra ilişkiye girebilirsiniz.
    Taze kanama ( burun kanadığındaki gibi) olursa, ateş yükselirse (38 dereceden fazla) mutlaka doktora başvurmak gereklidir.
    Müdahaleden 1 hafta sonra kontrol edilmelidir.
    İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi için hasta uygun doğum kontrolü yöntemleri hakkında bilgilendirilmelidir.
    Tekrar gebe kalmak istenirse vücudun eski fonksiyonlarına tamamen kavuşması için aylık bir süre beklemek tavsiye edilir.

 

Kürtaj sonrası en merak edilen konu gelecekte planlanan gebeliklerin bu işlemden etkilenip etkilenmediğidir.

Doğal olarak mevcut gebeliğin sonlandırılmasında karar verilmiş olsa da, gelecekte hamile kalmak çoğu kadının beklentisidir.

Günümüzde uygulanan kürtaj işlemleri rahim içinde minimal travma ile gebeliğin yönlendirilmesini sağlamaktadır.

Geçmişteki metal aletlerin aksine günümüzde vakum (yumuşak kanüller) kullanılarak işlem uygulanmaktadır.

Ancak yine de kürtaj sonrası görülebilecek enfeksiyon, rahim içi yapışıklıklar gibi riskler göz önünde bulundurulmalıdır.

Kürtaj komplikasyonları, tüm cerrahilerde olduğu gibi öncelikle yapan cerrahın becerisi ve özeni ile ilgilidir.

Eğer cerrah steril şartlar altında çalışmıyorsa, gereksiz yere rahim içini fazla kazıyarak travmatize ediyor ise riskler normal olarak artacaktır.

Ayrıca kürtaj işleminin ultrason eşliğinde yapılması da riski azaltacaktır.

Tüm bu kriterler yerine getirildiğinde, kürtaj sonrası komplikasyon oranı çok düşüktür ve kürtaj sonrası hastalar güvenle gebe kalabilmektedir.

 

Kürtaj (küretaj) hem genel hem de lokal anestezi altında uygulanabilen bir işlemdir.

Lokal anestezi rahim ağzının her iki yanındaki sinirlerin uyuşturulması ile yapılır. Ancak özellikle rahim ağzının genişletilmesi sırasında, hiç doğum yapmamış ve daha önce sezeryanla doğurmuş kadınlarda ağrı hissi yaşanabilir. Bu durumlarla karşılaşılmaması için hafif doz genel anestezi genellikle tercih edilir.

Kürtaj öncesi gebeliğin ultrason ile değerlendirmesi çok önemlidir. Gebelik kesesinin yerleşimi, büyüklüğü tespit edilerek işleme başlamak gerekir.

Hasta uygun şekilde jinekolojik masaya alındıktan sonra eğer genel anestezi uygulanacak ise, anestezi uzmanı tarafından damardan verilen ilaçlar ile hastanın uyuması sağlanır.

Hasta uyuduktan sonra masada pozisyon verilerek hazırlıklar tamamlanır. Vajina ve rahim ağzı antiseptik ilaçlarla temizlenerek rahim ağzı sabitlenir. Ardından Hegar Buji adı verilen aletlerle rahim ağzı genişletilir.

Genişleyen rahim ağzından pipetlere benzeyen özel aletler geçirilerek vakuma bağlanır. Vakumun yarattığı negatif basınçla rahim içine zarar vermeden gebelik kesesi dışarıya alınır. Tüm gebelik dokuları vakum ile çekilerek temizlenilir.

Günümüzde eskisi gibi çelik materyaller ile travmatik kazıma işlemi yapılmamaktadır. Rahim içi tamamen temizlendiğinde vajina tekrar antiseptik ilaçlarla temizlenir. Kanama kontrolü yapılarak işleme son verilir.

İşlem esnasında eş zamanlı olarak ultrason ile değerlendirmenin yapılması, gereksiz kazımalardan kaçınılarak daha az travma oluşmasına neden olmaktadır.

Kürtaj işlemi ortalama dakika sürmektedir. Hastalar yarım saat dinlendirildikten sonra taburcu edilebilmektedir. Hastalar taburcu olduklarında kürtaj işleminin uygulandığına dair hiçbir belirti olmadan evlerine, işlerine gidebilmektedirler.

Hastalara enfeksiyon gelişmesinin önlenmesi açısından antibiyotik, ve ağrı giderici ilaçlar reçete edilmektedir. Kürtaj sonrası adet döneminden daha da az miktarda kanama ve ağrı oluşmaktadır.

Yaklaşık 10 gün sonrasında hasta kontrol amacıyla çağrılarak iyileşmenin tamamlanması takip edilir. Bu sürede cinsel ilişki uygulanmamalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir