anti hbs serum nedir / One moment, please

Anti Hbs Serum Nedir

anti hbs serum nedir

Anti HBS nedir? (Anti HBS değeri kaç olmalıdır?)

Hepatit B virüsü kan yoluyla kolaylıkla bulaşabilen bir virüs türü olarak biliniyor. Çoğu zaman gribal enfeksiyona oldukça benzeyen semptomlar ile kendini belli eden hepatit B virüsü bazı hastalarda vücutta herhangi bir belirti göstermiyor. Bu nedenle anlaşılması da güçleşebiliyor. Hepatit B virüsü; cinsel ilişki, kontrol edilmemiş kan naklinin yapılması, sterilize edilmemiş olan tıbbi ürünlerin kullanılması, annede hepatit B virüsünün olması ve doğum sırasında bebeğe geçmesi, kullanılmış enjektörün paylaşımı, tıraş bıçağı ya da diş fırçası gibi eşyaların paylaşılması gibi durumlar karşısında bulaşabiliyor.

ANTİ HBS NEDİR?

Anti HBS, vücudun hepatit B virüsüne karşı verdiği savaşın karşısında enfeksiyonun tamamen temizlendiğinin haberini veriyor. Kan numunesi alınarak gerçekleştirilen anti HBS pozitif ya da negatif sonuç veriyor. Test sonucu kişinin söz konusu virüse karşı bağışıklığının olup olmadığının anlaşılmasını sağlıyor.

Vücut tarafından geliştirilip bir savunma mekanizması oluşturan antikorlara Anti HBS deniyor. Bu antikorlar aynı zamanda vücutta kalıcı bağışıklık oluşmasını sağlıyor. Böylece vücut hepatit B virüsü ile karşılaştığında virüs yüzeyinde bulunan antijenlere karşı antikor üretmeye hazır oluyor.

Anti HBS nedir? (Anti HBS değeri kaç olmal&#x;d&#x;r?) - 1

ANTİ HBS POZİTİF VE NEGATİF NEDİR?

Test vücuttaki virüsü etkisiz hale getiren antikorların düzeyini ölçüyor. Bu nedenle sonucun pozitif olması endişe gerektiren bir durum oluşturmuyor. Hatta anti HBS değeri pozitif olması vücudun hepatit B virüsüne karşı direncli olduğu anlamına geliyor.

Kişinin vücudunun hepatit B virüsüne karşı direncinin olmaması anlamına gelen negatif sonuç ise genellikle daha önce aşı yaptırmamış olan kişilerde çıkıyor.

ANTİ HBS DEĞERİ NE KADAR OLMALIDIR?

Yapılan kan test ile sonuç kısa zamanda çıkıyor. Bu sayede vücuttaki anti HBS yüksekliği tespit edilebiliyor. Aşı yaptırmayan kişilerde sonuç 5 mIU/ml olurken yaptıranlarda ise anti HBS pozitif yani 12 mIU/ml oluyor.

Aşıyı yaptıran ancak aşının tutmadığı kişilerde ise sonuç 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında çıkabiliyor. Bu sonuç "belirsiz" olarak kabul ediliyor.

Anti HBS yüksekliği mIU/ml hatta mIU/ml arasında olması normal sayılıyor.

Anti HBS nedir? Anti HBS ka&#; olmalı? Anti HBS y&#;ksekliği ve d&#;ş&#;kl&#;ğ&#; nedenleri nelerdir?

Hepatit B virüsünün tespitinde kullanılan testlerden birisi de Anti HBS testidir. Bir kişide Hepatit B virüsü olduğu şüphelenilir ise bu test yapılmaktadır.

Anti HBS Nedir?

Anti HBS, Hepatit B enfeksiyonunun takibinde kullanılan bir testtir. Anti HBS testi bu virüsün vücuttan atılıp atılmadığının ve kişinin yaşamında sürecek olan bağışıklığını gösterir. Karaciğer nakli olan kişilerde bu hastalığın tekrarlanmaması için Anti HBS testi yapılır. Ayrıca immünglobulin tedavisinde de kullanılan bir testtir.

Anti HBS testinde Hepatit B hastalığının aşısını yaptıranlardaki bağışıklığın sağlanıp sağlanmadığına bakılır. Yapılan aşıların tutup tutmadığına ve kişilerin eskiden bu hastalığı geçirip geçirmediğine bakılır.

Anti HBS kaç olmalıdır?

Anti HBS testi aşı yapılan ve aşı yapılmayan kişilerde farklılık göstermektedir. Aşı yapılmayan insanlarda Anti HBS testi < 5 MLU/ml ise sonuç negatiftir. Aşı yapılmış kişilerde ise Anti HBS testi ≥12 MLU/ml ise sonuç pozitif demektir.

Anti HBS testinin pozitif çıkması testi yaptıran kişilerin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığı olduğu anlamına gelmektedir. Anti HBS testinin negatif çıkması ise testi yaptıran kişilerin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığının olmadığı anlamına gelmektedir. Fakat bazı durumlarda test sonuçları veya gibi çok yüksek değerler görülebilir. Böyle bir durumun açıklaması testi yaptıran kişilerin virüse karşı bağışığı olduğu anlamına gelmektedir.

Anti HBS  yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri nelerdir?

Anti HBS virüsünün pozitif yani yüksek çıkmasının sebeplerinden biri kişinin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığının kazanmasıdır. Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazanan herkes de bu test sonucu yüksek çıkmaktadır. Ayrıca kişilerin bu virüse karşı ömür boyu korunacağı anlamına da gelmektedir. Bu sebeple Anti HBS testi yüksek çıkmaktadır.

Fakat Anti HBS testinin negatif yani düşük olmasının sebebi ise testi yapılan kişinin bu virüse karşı bağışıklığının düşüm olmasından kaynaklanır. Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığı olmayan kişilerde Anti HBS testi düşük çıkmaktadır. Ayrıca vücut antijene karşı antikor üretemez ise bu test düşük çıkar. Bu kişilerin daha önceden Hepatit B enfeksiyonu ile karşılaşmadığının ve Hepatit B aşısının yapılmadığını da Anti HBS değeri belirler. Bu testin düşük çıkmasının nedenlerinden birisi de daha önceden aşı yapılmaması ve Hepatit B virüsünü geçirmemesi yüzündendir.

Hepatit Markerlar&#; ve HIV Testi (Normal De&#;erleri)

HBs Ag (Negatif)Anti HBs (Negatif (>10 IU/L ba&#;&#;&#;&#;k))Anti HCV (Negatif)Anti-HIV Ag/Ab (Negatif)

Hepatit B Testi (Markerlar&#;)  ve Normal De&#;erleri

Hepatit B Testi, hastan&#;n hepatit B virüsü ile daha önce kar&#;&#;la&#;&#;p kar&#;&#;la&#;mad&#;&#;&#; ve HBV (hepatit B virüs) enfeksiyonunda iyile&#;menin takibi için kullan&#;l&#;r.

Hepatit B tüm dünyada endemiktir. Enfeksiyon kan transfüzyonu, ba&#;&#;ml&#;lar&#;n ayn&#; i&#;neyi kullanmas&#; ile kolayca bula&#;&#;r. Ayr&#;ca virüs tüm vücut s&#;v&#;lar&#;nda bulunur ve oral ve genital yolla da yay&#;l&#;r. Anneden bebe&#;e tansplasental olarak bula&#;maz ama do&#;um esnas&#;nda bula&#;abilir.

Hepatit B Testinde, hepatit B yüzey antijeninin (HBsAg) bulunmas&#; akut veya kronikhepatit B enfeksiyonunu gösterir. Klinik hastal&#;ktan önce HBsAg yükselir. Klinik hastal&#;ktan sonra yava&#; yava&#; dü&#;er ve kaybolur. Hepatit B Testinde, HBsAg kaybolduktan sonra serumda hepatit B yüzey antikoru (anti-HBs) ortaya ç&#;kar. Bu iki olay aras&#;nda genellikle belli bir zaman aral&#;&#;&#; bulunur ve buna pencere dönemi denir. Hepatit B Testinde, hastalar&#;n %10 unda HBsAg kaybolmaz, anti-HBs ortaya ç&#;kmaz, bunlar kronik ta&#;&#;y&#;c&#; olmu&#;lard&#;r.

Hepatit B Testinde, tipik akuthepatit B enfeksiyonu s&#;ras&#;nda, hepatit B kor antikoru (antiHBc), semptomlar belirmeden hemen önce ortaya ç&#;kar. Prodrom döneminde, akut hastal&#;k döneminde ve nekahat evresinde immünoglobulin M (IgM) &#;eklinde serumda saptan&#;r. Hepatit B Testinde, total anti-HBc (IgG ve IgM) pencere döneminde de yüksektir. Hastal&#;k iyile&#;tikten sonrada dü&#;ük titrelerde de olsa saptan&#;r. Bu yüzden geçirilmi&#; hepatit B enfeksiyonunun güvenilir bir göstergesidir. Hepatit B Testinde, Anti-HBc nin en yüksek titreleri kronik HBsAg ta&#;&#;y&#;c&#;lar&#;nda görülür.

Hepatit B Testinde, Anti-HBs varl&#;&#;&#;, HBV ile kar&#;&#;la&#;&#;ld&#;&#;&#;n&#; (a&#;&#; veya do&#;al infeksiyon) ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k olu&#;tu&#;unu gösterir. Dü&#;ük anti-HBs titreleri ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n yetersiz oldu&#;unu gösterir.

Kaynaklar

  1. NCBI (PubMed) MeSH Database, Hepatitis B Antigens 
  2. NCBI (PubMed) MeSH Database, Hepatitis B Antibodies 
  3. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories, Hepatitis B Profile, Serum 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır