insanda topraklama nasıl yapılır / PATLICAN FIDAN DIKIMI: HAZIRLAMA, EKIM TARIHLERI, YETIŞTIRME VE BAKIM - SEBZE BAHÇESI -

Insanda Topraklama Nasıl Yapılır

insanda topraklama nasıl yapılır

Evde yetiştiricinin yüksek kalitede patlıcan fidanı yetiştirmesi her üretici için mümkün değildir. Tecrübeli bahçıvanlar bile bazen başarısız olur - çünkü hepsi geleneksel tohum ekim yöntemleriyle sağlıklı ve güçlü bitkiler elde etmeye çalışırlar. Patlıcanın özel bir yaklaşıma ihtiyacı var. Bu ürünün fidelerinin nasıl düzgün şekilde ekileceğini ve yetiştirileceğini, agronomik incelikleri ve bakımın özelliklerini öğrenin.

Ekim patlıcan fidan tarihleri

Tüm solanlı patlıcanlar arasında, artan sıcaklık sevimliliği, büyüme koşullarına tam olarak uyması ve yavaş büyümesi nedeniyle özel bir yere sahipler. Bu, uygulamalarının fide yönteminin tercihini haklı çıkarır. Başarısı, ekin tahıllarının zamanında olmasına bağlıdır, çünkü büyümüş gövdeler erken mahsullerden büyüyecek ve zayıf ve sonraki bitkilerin tohumlanmasına adapte edilmeyecektir.

Biliyor musunEski Yunanlılar, patlıcanın "elma kuduz" adını verdiler, gıdalardaki sistematik kullanımlarının zihnin bulanıklaşmasına yol açtığına inanıyorlardı .

Patlıcanın tam gelişmesi için, + 22 + 25 ° С düzeyinde sabit bir sıcaklık rejimi sağlamak gereklidir. Termometre sütunu minimum değerlerin en az 2 derece altına düşerse, tozlaşma, yumurtalık oluşumu ve çalı büyümesi durur. Fideler, + 15 ° С'nin altındaki bir sıcaklıkta olduğunda meyvenin hiç beklenmemesi gerekir, bu nedenle patlıcan tohumları ekerken, belirli bir bölgenin iklim ve mevsimsel özelliklerini dikkate almak önemlidir.

Ayrıca meyvenin çeşitliliğine bağlı olarak gün içerisinde oluşan teknik olgunluk dönemini de unutmayın. Olumlu koşullar altında, erken olgunlaşan melezlerde çiçeklenme ekim tohumlarından 45 gün sonra gerçekleşir ve ilk ürün 32 gün sonra hasat edilebilir. Hatalı bakım filizlerin büyümesini önemli ölçüde yavaşlatır.

Patlıcanın yapraklarının solması durumunda ne yapacağınızı öğrenin.

Bu özellikleri göz önüne alındığında, bir bitki dikimi için en iyi dönem Şubat ayının sonudur - Mart başı. Belirtilen terimlerin ayarlanması ekim patlıcanından ekim fidelerinin kalıcı bir yere ekimine kadar ay geçmesi gerektiği gerçeğine dayanmalıdır.

Tohum seçimi ve hazırlığı

İki yaşında tohumlar ekime uygundur - yıllık tohumların aksine, yüksek çimlenme ve kısa çimlenme süreleri ile karakterize edilir. Bu, ev dikim materyali hazırlarken dikkate alınması önemlidir. Satın alınan tahıllardan, belirli bir bölgenin iklimine iyi adapte edilmiş bölgeli örnekler tercih edilir.

Tohum satın alırken uzmanlar şunları önermektedir:

  1. Yeterli meyve tutma kalitesine sahip , yüksek verimli ve dayanıklı çeşitler tercih edin .
  2. Çeşitleri melezlerden ayırın, çünkü ürün yetiştirme amacı buna bağlı. Kaliteli bir ürün elde etmek istiyorsanız, F1 etiketli hibrit taneleri satın almanız uygun olacaktır. Bununla birlikte, hibrit seçim, ana bitkilerin gen havuzunu sadece ilk yavrularda tutar, bu nedenle hibritler, tohum ekim için uygun değildir. Sadece çeşitler kendi başlarına üretilebilir.
  3. Bu alandaki modern tarımsal başarıları göz ardı etmeyin . Topraktaki tahılların çimlenmesini ve korunmasını geliştirmek için birçok üretici, peletleme, kakma, jel kabuğu, bant, plazma yapılarına başvurur. Bütün bu yenilikler, bir dereceye kadar diğeri, dikim materyalinin canlılığını ve çeşitli hastalıklara karşı direncini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
  4. Kaliteli hologramlara dikkat edin ve yalnızca güvenilir üreticilere güvenin.

Fideler için patlıcan ekme zamanı geldiğinde, tohumlar ilk önce hazırlanmalıdır. Bu amaçla, + 40 ° C'ye ısıtılan% 3'lük bir hidrojen peroksit çözeltisi ile dezenfekte edilirler 10 dakika bekletmeden sonra, taneler herhangi bir büyüme uyarıcısının içine daldırılabilir (Emistim, Ecosil, Kornevin).

Toprak hazırlığı ve tank seçimi

Sebze, nötr asitle besleyici gevşek toprakta iyi yetişir.

Böyle hafif bir karışım hazırlamak için ihtiyacınız olacak:

  • bahçe chernozem substratı (1 saat);
  • nehir kumu (1 saat);
  • vermikülit (1/3 saat);
  • yüksek turba (2 saat);
  • humus veya kompost (1 saat).
Tüm bileşenler iyice karıştırılır, daha sonra zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile dezenfekte edilirler. Gelecekte bir dalış sırasında yetişen bitkileri yaralamamak için ayrı kaplarda patlıcan ekmesi tavsiye edilir, ancak böyle bir eksiklik için herhangi bir kap kullanabilirsiniz.

Önemli!Komşu bitkilerden gelen gölge, kalınlaşmış bir dikim ve uzun süreli bulutlu hava patlıcanın büyümesini yavaşlatır.Bu gibi durumlarda, mahsul kıt ve küçük olacaktır.

Fide yetiştiriciliği için bahçıvanlar şunları kullanabilir:

  1. Turba tencere Gözenekli bir malzemeden yapılmış, büyümesi için faydalı olan bitkinin köklerinin havalandırılmasını sağlar. Bu ürünler hafifçe nemlendirilmiş toprakla doldurulur ve içine tohumlar ekilir. Yetiştirilen fideler dalmaz, ancak tank ile birlikte kalıcı bir yere nakledilir. Bu seçimin avantajları: transplantasyon sırasında fidelerin hayatta kalma yüzdesinin yanı sıra, malzemenin çevre dostu ve besin değeri. Turba kabının neme karşı aşırı duyarlılığı bir dezavantaj olarak düşünülebilir - mahsuller fazla doldurulursa, tankın duvarları kalıpla kaplanır ve toprağı enfekte eder. Ancak toprağın kurumasına izin verilmemeli, aksi takdirde taşlaşacaktır.

  2. Turba hapları . İnce, dayanıklı bir ağ ile dışa sarılmış, mikro besinlerin eklenmesiyle kompakt ince torflardır. Farklı çaplar vardır: 2, 5 ila 4, 5 cm, şişme eğilimi nedeniyle, bir tepsiye veya ayrı plastik kaplara yerleştirilir, sulanır ve boyutlarında kat artış beklenir, tohum eker. Tabletlerin avantajları, besin maddesinin su ve hava geçirgenliğinin yanı sıra kök sisteminin engellenmemiş gelişimidir. Hata, mahsullerdeki nem seviyesini sürekli izlemenin gerekliliğidir.

  3. Turba kasetleri . Bu dikim kapasitesi% 70 turba ve% 30 kartondan bir yumurta tepsisine benzer. Yetiştirilen fideler hücre ile birlikte nakledilir, genel bölümden ayrılır ve tamamen toprağa derinleşir, aksi takdirde fide köklerinin kurumasına neden olur. Bu tür kapların avantajları, kültürün malzeme çözündüğü zaman aldığı ek beslenmenin yanı sıra nakil sırasında köklerin güvenliğidir. "Eksi" - çabuk ıslanmaya ve küflenmeye meyillidir.

  4. Polistiren ve polivinil klorür kasetleri . Bu portatif fidanlıkların avantajları uygunluk, dayanıklılık, hafiflik ve kompakt olmalarıdır. Ek olarak, tankın delikli tabanı fidelere optimum su-hava rejimi sağlar. Büyüyen kökler spiral biçiminde serilir ve nakil sırasında kolayca çözülmediklerinden zarar görmezler. Kasetlerde yetişen bitkilerin kök salması her zaman kolaydır. Polistiren ürünleri toksik maddelerin yokluğunda faydalıdır, ancak PVC'de bulunan klor insan sağlığı için tehlikelidir.

  5. Ev yapımı ahşap ve plastik kutular . Avantajları, çeşitli yapısal boyutlar ve malzeme güvenliği olarak düşünülebilir. Eksiklikler arasında, fide dalma ihtiyacı ve nakli sırasında köklere zarar verme riski vardır, çünkü toplam kapasitede kırılgan filizler sık ​​sık karıştırılır.

  6. Doğaçlama materyallerinden fidanlıklar . Bunlar, her mutfakta bulunan satın alınan ürünlerden alınan her çeşit yiyecek kabıdır. Bunların “artı” özelliği, bitkilerin durumunu kontrol etmenizi sağlayan ve aynı zamanda sera etkisi sağlayan bir örtü olan şeffaflığıdır. “Eksiler”, nakli sırasında fide ekstraktının küçük boyutu ve karmaşıklığıdır.

  7. Salyangozlar Bunlar, bir tuvalet kağıdı ya da yumuşak tuvalet kağıdı ile döşenen diğer sentetik malzemelerden gelen orijinal rulolardır. Tohumlar bir substrat üzerine değil, suyla nemlendirilmiş, katlanarak çimlenme için derin bir kaba yerleştirilen bir kağıt tabanına ekilir. İsterseniz, ince bir turba-kum karışımı tabakası serpebilirsiniz. Filizler göründüğünde, ayrı bir kaba aktarılırlar.

Patlıcan fideleri ekim teknolojisi

Dikim kabı bir kap ise patlıcan tohumları nemli bir alt tabakaya ekilir. Başlangıçta, depoyu doldururlar ve bir sprey şişesiyle nemlendirirler. Bu aşamada, eriyik su kullanılması tavsiye edilir, çünkü kısa süreli soğukluk canlılığın gelişmesine katkıda bulunur - bu sayede fideler hastalıklara karşı güçlü ve dirençli bir şekilde büyür. Toprağı karla kaplayarak sulayabilirsiniz, ancak bu teknoloji sadece filizlenmemiş tohumlar için kabul edilebilir. Eğer filizlenmiş tahıl ekiyorsanız, toprağın sıcaklığı +25 + 27 ° С aralığında olmalıdır.

Önemli!Kasetlere ekilen bitkilerin birbirini gizlememesi için, dama tahtası deseninde ekim yapılması gerekir .

Tohumlar arasındaki mesafenin cm arasında tutulması önemlidir, hücre başına 1 tohum dağıtarak kasetlerde ekim daha iyidir. Tahıllar cm derinleştirilir ve cm kalınlığında bir nemli toprak tabakası ile kaplanır, daha sonra tohumlama, avuç içi ile hafifçe sıkıştırılır ve nemi korumak için malçlanır. Son aşamada, iniş kabı polietilene sarılır veya camla kaplanır ve iyi aydınlatılmış karanlık bir yere yerleştirilir. Ortaya çıktıktan sonra, konteyner ışığa taşınmalıdır.

Video: patlıcanın düzgün ekimi

Fide Bakımı

Patlıcan fidelerinin ne zaman ve nasıl ekileceği hakkında bilgi, yetiştiriciliğinde başarıyı garantilemez, çünkü bakım burada önemli bir rol oynar.

Biliyor musunBaşlangıçta, Avrupalı ​​bahçıvanlar terapötik ve dekoratif amaçlar için patlıcan yetiştirdi ve yalnızca XVIII yüzyıldan itibaren meyvelerini yemeye başladı.

İlk günlerden itibaren fideler sağlanmalıdır:

  1. Sıcaklık modu . İlk olarak, filmi çıkardıktan sonra, kap bir hafta boyunca serin bir odaya yerleştirilir. Gündüz sıcaklık +16 + 17 ° С ve gece +13 + 14 ° С kök süreçleri yoğun bir şekilde gelişmeye başlayacaktır. Ardından tank, gün içerisinde seviyenin +25 + 27 ° С ve gece - +13 + 14 ° С sıcaklıkta muhafaza edildiği ısıya aktarılmalıdır. İzin verilen gündüz ve gece değerleri arasındaki farka dikkat etmek önemlidir - doğal koşulları ve sertleşen fideleri simüle etmek için gereklidir.
  2. Düzenli ılımlı sulama . Gerekli olan ölçüde kuruma veya toprak komalarının tıkanmasından kaçınılarak gerçekleştirilir. Tüm nemlendirme prosedürleri en iyi şekilde tanelerin yerden sızmasını ve köklerin açığa çıkmasını önleyen bir püskürtme tabancası kullanılarak yapılır. Tercih edilen yağmur suyu veya 24 saat oturtuldu. + 18 + 25 ° C'ye kadar ısıtması önemlidir.
  3. İyi aydınlatma . Patlıcan durumunda, floresan lambalar 12 saatlik çalışma ile bahçıvanın yardımına gelecek - aksi takdirde gövdeler çok kırılgan olacak ve gerilecektir. Cihaz, kültürü yaklaşık 7: 00 arasında, yarım metre mesafeyle vurgulamalıdır.
  4. Topraktaki besinler . Bir büyüme gecikmesi olduğunu fark ederseniz, fidelerin daha fazla beslenmeye ihtiyacı olacaktır. Toplama sağlamayan kaplarda, ortaya çıktıktan bir hafta sonra, diğer durumlarda toplanmadan 12 gün sonra gerçekleştirilir. Başlangıçta, fosforlu gübreler, rizomlann gelişimini uyaran patlıcanlar için yararlıdır (10 litre su başına 30 g oranında bir "Kristal Sarı" çözeltisi). Daha sonraki beslenme gün sonra vejetasyonu uyaran ilaçlarla gerçekleştirilir (Crystal Special, 10 l su başına 30 g).

Fide dikim tarihleri

Gövde üzerinde yaprak oluştuğunda, fidelerin dalması gerekir (eğer ortak bir kapasitede yetişirse). Bu dönem tohumların ekilmesinden 4 hafta sonra başlar. Lahanası, köklere zarar vermemeye çalışarak birbirlerinden dikkatlice ayrılır. Bunu yapmak için, fidelerin kalıcı bir yere nakledilmesi sırasında tekrarlanan yaralanmaları önlemek için önceden ayrı ayrı saksıları, tercihen turbaları hazırlamanız gerekir.

Tohumlama başlangıçta ayrı ayrı kaset hücrelerinde, tabletlerde veya kaplarda gerçekleştirilmişse, bu gerekli değildir. Patlıcan fidanları, zemin ısındığında ve don riskleri geçtiğinde ilkbaharda bir seraya veya açık toprağa ekilir. Bu zamana kadar, fideler yaklaşık gün olacaktır. Belirli dönem, her bölgenin iklim özellikleri ve zorlu kültür tarafından belirlenir.

Seradaki patlıcan bağlı değilse ne yapıldığını da okuyun.

Örneğin, orta enlemlerde mayıs ayının ortasındaki patlıcanın sera koşullarına ve haziran başında açık toprağa ekilmesi daha iyidir. Yetişen fidelerin durumuna dikkat edin: iyi gelişmiş kökleri ve yaprakları (yaklaşık adet) ile, güçlü olmalıdır. Yüksek kaliteli fidelerin sap yüksekliği cm olacaktır, en güçlü ve en umut verici örnekleri seçmeniz gerekir.

Dikim fidanları çeşitleri

Sera koşullarında mahsul yetiştirerek erken mahsul elde edilebilir, açık bahçeden ise hastalıklara ve diğer olumsuz dış etkenlere karşı daha dayanıklı olan bitkiler elde edilir. Her iki durumda da, fide dikimi hazırlık ile başlar.

Serada

Sonbaharda, polikarbonat yapılar dezenfeksiyon için kükürt blokları ile fumigasyona tabi tutulur ( m³ hacim başına g maddeye dayanarak). Sülfürik anhidrit insan sağlığını olumsuz yönde etkiler, bu nedenle dezenfeksiyonun titizlikle fakat hızlı bir şekilde yapılması gerekir. 36 saat sonra, öncül bitkilerin kalıntıları seradan çıkarılır ve envanterin yanı sıra tüm iç ve dış yüzeylerde bir bakır sülfat çözeltisi (% ) ile işleme tabi tutulur.

Önemli!Fide ekimden önce taze gübre yapamazsınız.

Toprak bileşimine göre toprağa mineral ve organik gübreler eklenir:

  1. Sade ve killi topraklar, bir metrekare gübre, nehir kumu, 2 kova turba ve yarım metrekare talaş için yarım kova talaş kullanılmasını gerektirir.
  2. Turba arsaya bir kova sod substrat, nehir kumu ve humus ekleyin.
  3. Kumlu toprak 3: 2: 2: 1 oranında kil, turba, humus ve talaş karışımıyla beslenir.
  4. Herhangi bir alanda, 2 bardak odun külü, 15 g üre, 30 g süperfosfat ve 45 g potasyum sülfatın besleyici bileşimi yanmayacaktır.

Döllenmiş toprak derinlemesine sürülür ve kışa bırakılır.

Açık toprağa

Ekim ayında, her metrekare için yapmanız gerekenler:

  • azot içeren gübreler (4 kg'a kadar);
  • süperfosfat (80 g);
  • odun külü (1 kg);
  • yüksek turba (2 kg).

Turba ve gübre, özel bir ilgi gerektirir çünkü birinci bileşen toprağın oksidasyonuna katkıda bulunur ve ikincisi patojenik bir ortam oluşturur. Bu besinler ön hazırlık gerektirir: turba dolomit unu ile deokside edilir ve gübre bakır sülfat çözeltisi ile sulanır (10 l su için 5 g).

Patlıcan kurursa ne yapacağınızı bilmek ilginizi çekecektir.

Don arifesinde kazmak için tavsiye edilir - bu yeraltı zararlıları kurtulacak. Yaz başında hazırlanan yatak yabancı otlardan temizlenir ve üzerine dikim delikleri yapılır.

Toprağa fidan dikimi

Fide dikiminden hemen önce, fideler, yataklar yabani otlardan temizlenir, tırmıkla hizalanır ve hafifçe sıkıştırılır. Daha sonra, bir doğrayıcı ile, fidelerin ekildiği 15 cm'lik oyuklar yapın. Aralarındaki en uygun mesafe cm sıra aralıklarıyla 45 cm.Ödeyi kolaylaştırmak için patlıcanları sıralara dikmek daha iyidir. İniş düzeni değişebilir. Önemli olan, her metrekarede 3'ten fazla bitki olmaması gerektiği, aksi takdirde birbirleriyle etkileşecekleridir.

Video: bahçede patlıcan fidan dikimi

Fide dikiminden sonra bakım

Gelecekte patlıcanların yetişmiş sulama, zamanında üst giyinme, toprağı gevşetme ve yabani otları ayıklamalarını sağlamaları gerekir; ayrıca burçların düzgün bir şekilde oluşturulması gerekir. Ekimden sonraki ilk hafta, patlıcan fidanları gece boyunca agrofiber ile kaplanır ve gün boyunca kavurucu güneşten gölgelenir. Fide dikiminden 2 hafta sonra, adaptasyon süresi sona erdiğinde toprağa besin maddeleri eklenebilir.

Önemli!Tükenmiş topraklar 2 haftada bir döllenmelidir.Bu durumda, yanıkları önlemek için besin çözeltisi yeşilliklerin üzerine düşmemelidir.

İlk kez, bir çözüm:

  • amonyum nitrat (5 g);
  • süperfosfat (20 g);
  • potasyum klorür (10 g).

Alternatif olarak, bitkisel ürünler için herhangi bir karmaşık mineral gübreyi (10 litre su başına 20 g oranında) alabilirsiniz. Çiçeklenmeden önce yaz aylarında patlıcan için ikinci bir beslenmeye ihtiyaç vardır. Bu dönemde, sebze kültürünü organik madde ile beslemek daha iyidir (mullein veya tavuk dışkıları). Bitki gelişme aşamasında kalırsa, üre ile tekrar beslenmesi gün içinde yanıltılmaz, her bir çalının altına yaklaşık 1 litre gübre dökülür. Solüsyon 1 yemek kaşığı oranında hazırlanır. 10 litre suya kaşık.

Patlıcan yatağında yumurtalık oluşumu sırasında, nitrofoz içeren azot içeren çözeltilerle (50 g seyreltilmiş tavuk gübresi infüzyonunun başına g) sulama yeterlidir. Başarılı bir meyve vermek için bitkilerin sabit neme ihtiyacı vardır, bu nedenle toprağın kurumasına ve çatlamasına izin verilmemelidir. Aynısı bataklığı için de geçerlidir. Deneyimli sebze yetiştiricileri, ılıman bir iklimde ekinleri haftada 2 kez sulamak için tavsiyede bulunur. Sıcak havalarda patlıcanı her gün nemlendirin; akşamları bunu, yerleşmiş ve ılık suyla yapmak daha iyidir. Her sulamadan sonra toprağı ve yabani otları gevşetmeyi unutmayın.

Aktif büyüme döneminde, bitkinin topraklanması gerekir. Bu, dikkatli bir şekilde yapılır, çünkü solanöz mahsulün kökleri, herhangi bir hasarı acı verici şekilde tolere eder ve iyileşmesi uzun zaman alır. Özellikle belirsiz çeşitlerden olan sera çalıları, büyüme derecesine göre düzeltmeyi gerektirir. Дело в том, что под укрытием растение может нарастить полутораметровые стебли, направив все свои ресурсы на развитие биомассы, а не плодов. Чтобы этого не произошло, оставляют 3 центральных побега и подвязывают их к опоре. Скороспелые сорта не требуют формирующих процедур.

Önemli!Чтобы баклажаны быстрее созревали, на кустах прищипывают верхушки.

Баклажаны любят тепло и свет; эти особенности нужно учитывать при высадке рассады. Саженцы быстро адаптируются и пойдут в рост при температуре +26…+28°С. В жару теплицы нужно проветривать, избегая при этом сквозняков. Для посадок особое значение имеют соседи. Нельзя размещать баклажаны в соседстве с кукурузой, а также с фенхелем и чесноком.

Идеально на эту роль подойдут:
  • bezelye;
  • tarhun;
  • kekik;
  • soğan;
  • kavun;
  • kabak;
  • fasulye.

В качестве предшественников могут выступать:

  • все баштанные культуры;
  • salatalık;
  • fasulye;
  • lahana;
  • soğan.

Hastalıklar ve zararlılar

Выращивание баклажанов хлопотно не только из-за их требовательности, но и из-за необходимости постоянной профилактики от заболеваний и атак насекомых.

Узнайте как бороться с клещом на баклажанах.

Прежде всего данной культуре угрожают:

  1. Kara Bacak Появляется в условиях избытка влаги, характеризуется потемневшей корневой шейкой и корнями. Если ничего не предпринимать, стебли зачахнут. Предотвратить болезнь можно лишь путём строгого контроля влаги в субстрате и нормализации поливов.

  2. Geç yanıklığı . Инфицирование происходит при контакте с заражённой грибками почвой, а также при переувлажнении. Симптомы заболевания проявляются в виде бурой пятнистости на нижней стороне листьев.

  3. Gri çürük . Проявляется сероватым налётом на всех частях растений. Первой поражается прикорневая зона из-за наличия в грунте грибков-возбудителей, которые активизируются при температуре выше +20°С и повышенной влажности.

  4. Mozaik Обычно возникает в период пикирования, проявляется неравномерным пятнистым окрасом листовых пластин. Куст приостанавливается в росте, а его завязь приобретает дефективные формы. Распространителем инфекции является тля.

  5. Столбур . Проявляется морщинистостью, мельчанием и осыпанием листьев. Источник болезни — фитоплазменные организмы, переносимые цикадками. Пик вероятности заражения — лето и начало осени, период жары.

В случае обнаружения признаков заболевания, нужно немедленно удалить с куста поражённые части и обработать его любым фунгицидом.

Для паслёновых хорошо подходят:

  • «Циркон»;
  • "Fitosporin";
  • «Алирин»;
  • "Gliokladin";
  • "Gamair".

Среди вредителей самыми опасными являются колорадские жуки, а также тля, цикадки, медведки, слизни.

Рекомендуем вам узнать как заготовить баклажаны на зиму без стерилизации.

Избавиться от них можно с помощью инсектицидных препаратов:

  • "Prestige";
  • "Aktellik";
  • "Maxim";
  • "Akhtar".
При выращивании баклажанов особо важна профилактика. Начинается она с дезинфекции семян и почвы. Помимо этого, важно периодически осматривать кусты на предмет заражения или следов жизнедеятельности паразитов.

Hasat ve depolama

Плохая лежкость — один из недостатков баклажанов. По сравнению с кабачками и картофелем, они быстрее портятся. Максимальный срок хранения свежих плодов составляет месяцев; при правильной и своевременной уборке урожая его можно продлить на несколько недель.

Önemli!Для ускорения созревания урожая можно делать на стеблях кустов неглубокие надрезы. Если полученную щёлку раздвинуть спичкой, циркуляция сока замедлится и растение направит свои силы на завершение вегетации.

Период созревания наступает, зависимо от особенностей сорта, через 25–40 дней после цветения. Кожица зрелого баклажана приобретает характерный фиолетовый, лиловый или белый окрас, семена белеют, мякоть становится упругой. На перезрелых плодах кожура выглядит безжизненно, теряя свою эластичность и насыщенность цвета, мякоть приобретает специфическую горечь и жёсткость. Поскольку спелые овощи появляются на кусте не одновременно, проверять урожай нужно 2 раза в неделю. Спелые образцы срезают, оставляя около 3 см плодоножки.

Хранить свежие баклажаны рекомендовано в погребе, в деревянном или пластиковом ящике. Перед закладкой каждый плод желательно протереть сухой тряпкой. Важно, чтобы температура в подвальном помещении составляла 0…+2°С, а влажность была на уровне 40%. В сырости урожай испортится из-за серой гнили. Таким образом, выращивание домашней рассады баклажанов требует терпения и усилий. Но если ваши труды будут основываться на знаниях, успех в начатом деле гарантирован.

Rusya ve Ukrayna'da patates yetiştirmek gelenekseldir, bu sebze yemek pişirmenin en önemli yerlerinden birini işgal eder. Patatesler hem küçük bahçe arazilerinde hem de geniş tarım alanlarında yetiştirilir. Bu makalede, erken Latona patates çeşidinin özellikleri, çeşitli dikim materyali ekim teknikleri ve mahsul bakım yöntemleri tartışılacaktır.

Çeşitliliğin karakterizasyonu ve tanımı

Laton patates çeşidi Hollandalı yetiştiriciler (HZPC HOLLAND BV) tarafından yaratılmıştır ve son yıllarda eski Sovyetler Birliği'nin (Ukrayna, Rusya, Moldova, Belarus) Avrupa kısmında çok popüler hale gelmiştir. Çeşitlilik erken olgunlaşmış, çok verimli (1 hektar başına centener), gün ekimden yumru köklerinin olgunlaşmasına kadar geçer. Erken tüketim için, Latona ekimden bir buçuk ay sonra kazılmış olabilir, ancak bu durumda patatesler büyük olmayacaktır.

Biliyor musunPatates mükemmel bir C vitamini, potasyum, lif, B vitaminleri, bakır, triptofan, mangan ve hatta lutein kaynağıdır.Bu maddeler, insan vücudundaki inflamatuar süreçlerin durmasına, sağlıklı kan dolaşımına ve bağışıklığın artmasına katkıda bulunur.

Ilıman bölgelerde ekim için uygundur. Toprakta, patatesler genellikle dikey etli yeşil gövde oluşturur, yeraltı kısmı 8 ila 10 kök mahsulünde oluşur. Çalı gür, iyi yapraklı ve özensiz. Latona çeşidinin hava kısmının ihtişamı, yabani otların çimlenmesini ve topraktaki nemin buharlaşmasını önleyen kök bölgesinin gölgelenmesini sağladığı için, sulama ve ekim sayısını azaltmanıza izin verir.

Dallı rizomlar (stolons) nişasta bakımından zengin yumrularda bitmektedir. Latona'nın etinin rengi sarımsı, derisi sarı-bejdir. Bu çeşitliliğin kök sistemi toprağın derinliklerine kadar 50 cm derinliğe ulaşır, yan çıkıntıların uzunluğu cm'dir, yumru kökler yuvarlak oval, orta büyüklüktedir. Bu çeşitte patateslerin ortalama ağırlığı g arasında değişmektedir, özellikle büyük örnekler g'a ulaşmaktadır.

Yumrularda bulunan nişasta içeriği toprağa bağlı olarak% 18'e ulaşır ve bu da patatesleri kızartma sırasında lezzetli ve lezzetli hale getirir. Yazın ikinci yarısında toplanan olgun mahsul iyi bir şekilde depolanır. İyi donanımlı depolama tesislerinde uzun süreli depolama sırasındaki kayıplar sadece% 10'dur.

Çeşitliliğin avantajları ve dezavantajları

Patates çeşitleri Latona, sebze yetiştiricilere göre, hem olumlu hem de olumsuz taraflara sahiptir.

  • Sınıf avantajları:
  • mükemmel tat;
  • yüksek toplam verim;
  • uzun depolama kabiliyeti;
  • Yiyeceklerde yaz tüketimi olasılığı;
  • pürüzsüz kök yüzeyi;
  • nişastalı posa;
  • bir bitkinin altında çok sayıda yumru kök;
  • Bazı patates hastalıklarına karşı direnç (üst kısımların ve yumruların yanması, ortak kabuk).
  • Çeşitlerin Eksileri:
  • küçük boyutlu kök bitkileri;
  • alternariosis eğilimi.

Patates dikimi ve yetiştiriciliği

Patates ekimi ilkbaharda önerilir. Dikim tarihleri, ekim bölgesine bağlı olarak değişebilir, ancak ekim sırasında toprağın 15 cm derinliğe kadar ılıması ve henüz bahar nemi kaybetmemesi gerekir. Toprak nemi ve toprak gübresinin iyi bir gelecekteki mahsulün anahtarıdır.

Yaz aylarında çok az yağış alan bölgelerde, bu mahsul yapay sulamada yetiştirilir. Farklı iklim bölgeleri için, farklı ekim malzemesi iniş teknikleri önerilmektedir (sırtlarda, hendekler içinde veya bir kürek altında). Bitkilerin bir sıra ışık ve nemde alması için yeterli bir alanın oluşması için ekim sırasında geniş koridorların gözlenmesi gereklidir.

Optimal iniş zamanları

Dikim dönemi bu ürün için önemli bir faktördür. Patatesler en uygun sürede ekilirse, bitki mükemmel bir ürünle (hem miktar hem de nitelikte) gelişim için uygun koşullara cevap verir. Güney bölgelerinde (Kırım, Krasnodar Bölgesi), yumrular 25 Mart - 1 Mayıs arasında ılıman iklime sahip bölgelerde, kuzey bölgelerinde (hava durumuna bağlı olarak) - Mayıs sonunda ekilir.

Biliyor musunAlkalize edici ve antienflamatuar bir ilacı olan patates, mide ülseri ve duodenum ülseri yatıştırır, midenin asitliğini azaltır.Bulamacın içine ezilmiş olan kök mahsul, artrit ile bağlantılı enflamatuar süreci hafifletebilir.

Kırpma döndürme kuralları

Toprak patojenlerle (virüsler, bakteriler, mantar sporları) ve solanöz zararlı böceklerle (wireworms, nematodlar) enfekte olduğundan patates kültürünün monoplantasyonda yetiştirilmesi önerilmez. Mümkünse, belirli bir alanda patates yetiştiriciliğinde kopmalar en az üç yıl olmalıdır.

  • Patates için iyi öncüller:
  • sideratlar (hardal, yulaf, bezelye, tecavüz, fakelya);
  • Kabak bitkileri

İstenmeyen öncekiler - solanaceous familyasına ait sebzeler (patlıcan, domates, biber).

Patates sonra, yataklar büyümek için kullanılabilir:

  • kabak;
  • salatalık;
  • balkabağı;
  • tüm lahana ve soğan çeşitleri;
  • kabak;
  • fasulye, bezelye, soya.

Toprak gereksinimleri

Patates, besin bakımından zengin hafif toprakları sever. Toprak, azotlu gübrelerle, potasyumla gübrelenmelidir. Toprağa, örneğin evcil hayvanların gübre (sığır, tavuk, tavşan, domuz) gibi organik gübreler eklenebilir. Patates ekmeden önce bir yatak döllenir ve sonbahardan beri kazılır.

Önemli!Hiçbir durumda, bodrumda filizlenen ekim malzemesi kullanmamalısınız, çünkü bu tür patateslerdeki filizler genellikle beyaz (etiyole), ince ve uzuntur.Güneş ışığında yapılan bu fideler kararır ve ölürler.

Solanaceae kültürü çok fazla ışığa ihtiyaç duyar, bu nedenle bitkiler gün boyunca güneş tarafından aydınlatılacakları bir yere dikilir. Bahçıvanlar güneşli bölgelerde patates mahsulünün kısmi gölgede iki kat daha fazla olduğunu fark etmişlerdir. Patates, kumla karışmış gevşek, hafif asitli toprağı tercih eder. Bu ürün için toprak pH değeri arasında kalmalıdır.

Dikim materyali hazırlama

Patates ekiminin hazırlanması, toprağa ekimden en az hafta önce başlar. Yumrular, sıcak ve iyi aydınlatılmış bir odaya getirilir. Patateslerin filizlendiği odadaki sıcaklık +15 ° C'nin altına düşmemelidir. Bir önkoşul, ekim malzemesinin kutulardan iki kattan fazla olmamalıdır. Bu, yumru köklerin eşit şekilde ısınmasına ve kabuktaki tüm gözlerin uyanmasına katkıda bulunur. Dikim patates biraz solmuşsa, depolama sırasında nem eksikliği yaşarsa, yüzeyi bir sprey şişesiyle nemlendirilir.

Yumrular üzerinde cm uzunluğunda filizlerin ortaya çıkmasından sonra, dikim materyali kullanıma hazırdır. Çimlenme, odadaki sıcaklığa bağlı olarak 2 hafta ile 1 ay arasında sürer. Hava sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, çimlenme o kadar hızlı olur. Çimlenmeden önce, dikim materyali bir böcek ilacı veya büyüme promotörü ile muamele edilebilir. Bu ilaçları birleştirebilirsin.

Dikim patates işlemek için nasıl:

  1. Büyüme uyarıcısı "Poteytin". Kök bitkilerinde gözlerin hızlı uyanmasını ve kalın, canlı fide oluşumunu uyarır. Stimülatör, üretici tarafından ampullerde üretilir, iki ampulün içeriği kg yumruları işlemek için yeterli olacaktır. Büyüme uyarıcı, diğer bitki koruma ürünleriyle uyumludur (zararlı maddeler ve böcek öldürücüler).
  2. Bahçıvanlar arasında Prestige gibi bir yumru şifoniyer çok popüler . İlaç bitkinin hem yeraltı hem de yeraltı kısımlarını böceklerden (Colorado Patates böceği, yaprak bitleri, tutamlar, medvedka) gün boyunca korur.
  3. İlaç "Maxim" profilaktik olarak yumru köklerini mantar hastalıklarının (fusarium, phomosis, silver scab, rhizoctonia) gelişiminden korur. Yumruların tedavisi sırasında, her iki ilacı da ("Maxim" ve "Prestige") karıştırabilirsiniz. Sebze yetiştiricisi, ml ekim materyali için 70 ml Maxim ve ml Prestige karışımıyla işleme tabi tutularak güvenilir bir koruma sağlayacaktır.
  4. Son zamanlarda satışta ilaç dikim patates çift korumak için kullanılan "Kruiser" oldu . Hazırlamada yer alan aktif madde, yumru kökleri genç patateslere Colorado patates böceğinin saldırısından korur ve bitkinin yeraltı kısmında kök çürüklüğü oluşumunu önler. kg küçük yumrular için, 70 ml Kruiser yeterlidir.

Dikim sırasında patates gübreleme özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Dikim materyali nasıl düzgün bir şekilde işlenir:

  1. Bir kişi rahatsız olacağından bu işlem iki kişi tarafından yapılmalıdır.
  2. Yumrular, geniş bir polietilen kumaş üzerine tek bir tabaka halinde yerleştirilir ve bir sırt çantası bahçe püskürtücüsüne bir (veya bir karışımı) koruyucu preparat ile püskürtülür.
  3. Püskürtme, yumruların kabuğunda ıslak bir yüzey oluşana kadar devam eder.
  4. Daha sonra, iki sebze yetiştiricisi, patateslerin bulunduğu plastik tabakanın karşıt kenarlarını alır ve hafifçe sallar. Bütün patates kısımları eşit şekilde nemlenene kadar çalkalama yapılır. Bu prosedür dikkatli bir şekilde yapılmalıdır, böylece yumru kökler üzerindeki narin filizler kırılmaz.

İniş yöntemleri

Patatesler için önerilen ekim derinliği cm'dir (toprakla kaplıdır). Patatesler 15 cm derinlikte +5 + 10 ° C'ye kadar ılıtılmış nemli toprağa mümkün olduğunca verimli bir şekilde ekilir Latona yumrularının dikimi için en uygun dikim şeması sıralar arasında cm'dir; 25 ila 30 cm.

Önemli! g'dan daha ağır olan büyük ekim yumruları, ekim gününde iki parçaya bölünür.Patates ekiminde optimal ağırlık g'dır, bu tür bir anne yumru kütlesi genç bitkiye yeterli besin ve nem sağlayacaktır.

hendek

Patates açma, kumlu ve hafif chernozemli topraklar için tavsiye edilir. Patates yumruları nemli olarak çürüdüğü için, siperlerde inişin su dolu topraklarda kullanılması önerilmez. İniş açmaların derinliği cm'dir.

Patates tarlası sürüldükten ve yüzeyi düzleştikten sonra, manuel bir pulluk veya arkadan çekmeli traktör kullanarak patates dikmek için uzunlamasına derin oluklar oluşturun. Dikim stoğu bitmiş siperlere atılır ve tarla yüzeyi ile aynı seviyede toprakla kaplanır.

dil

Bu teknik, yakın su oluşumu ve su basması eğilimi olan topraklar için uygundur veya yüzeyde hava geçirmez bir kabuk oluşturan ağır killi topraklarda kullanılabilir. Yöntem, çalışmaya başlamadan önce gelecekteki patates sıraları boyunca toprak uzunlamasına tepelerin (sırtlar) yaratıldığı geleneksel kürek inişinden farklıdır. Sırtın yüksekliği 15 ila 20 cm arasında değişir, sıra aralığı geleneksel kalır, cm, dikim yumruları bitmiş uzunlamasına sırtlara ekilir.

Dikim, doğrayıcı veya kürek kullanılmadan gerçekleşir, yetiştirici patatesleri basit bir şekilde gevşek bir tepeye mümkün olduğunca derin batırır. Bu yöntem, ev içinde bir arkadan çekmeli traktör veya kültivatör varsa kullanımı çok uygundur. Yüksek sıcaklıkların ve kuraklıkların genellikle yaz aylarında olduğu gibi, kumlu topraklarda da olduğu bölgelerde, sırtlara patates ekme yöntemi önerilmemektedir, çünkü toprak tepeler çok hızlı bir şekilde nem kaybederler.

pürüzsüz

Düzgün ekim, bir kişinin dikim çukurlarını kazması, zincirlerini bahçenin içine veya bahçesine yerleştirmesiyle, kürek altında patateslerin geleneksel olarak ekim şeklidir. İkinci bahçıvan filizlenmiş patatesleri ekim çukurlarındaki ekim çukurlarına yerleştirir. Bir sonraki (paralel) sıra için ekim çukurlarını kazmaya başlayan, aynı zamanda bir kürek bulunan bir kişi, bir önceki sıranın çukurlarında ekili yumruları uykuya dalar. Kürek altına iniş yapmak, güneyde yer alan ve gevşek, çabuk ısınan toprağı olan küçük alanlarda tavsiye edilir.

Dikim sonrası çeşitler için bakımın özellikleri

Büyüme mevsimi boyunca patates ekimine yönelik bakım, düzenli yabani otların çıkarılması, üst giyinme, hileleme, sulama ve hastalıklara ve zararlılara karşı korunma işlemlerinden oluşur.

Önemli!Patates sıralarına bile, ilk sıranın delikleri kordon boyunca işarete göre kazılmıştır.Yumuşak patates sıraları, ekim alanlarının bakımını büyük ölçüde kolaylaştırır (gevşetme, yabani otları ayıklama).

gübre

Patates gübre, tarla veya yatakların hazırlanması sırasında serilir, uygulama için en uygun zaman sonbahardır. Bunun nedeni, kış döneminde gübrenin bozulmaya başlayacağı gerçeğidir. Bu oldukça kabul edilebilir ve mahsulün altına gübre uygulanması. Aynı zamanda, önerilen normlara uymak gerekir (10 yüz parça için ton). Sebze yetiştiricisinin, kök bitkileri altındaki aşırı miktarda taze gübrenin yumuşamalarına ve çürümelerine neden olduğunu hatırlaması gerekir. Patatesler en iyi gübrede yetiştirilir, çünkü mahsul yüksek verim sağlar ve iyi kalitede yumrular oluşturur.

Gübre sadece patatesler için sindirilebilir besinler sağlamaz, aynı zamanda toprağı zenginleştirir. Organik madde olmasa da mineral gübreler toprağa verilirse, her 10 dönüm için ihtiyacınız olacak: kg azot, kg fosfor, 15 kg potasyum ve yaklaşık 3 kg magnezyum. Gübre sadece bir makro ve mikro element kaynağı değil, aynı zamanda ekimlerde alternariosis oluşumunu da önler. Bu hastalık bazen% 50'ye ulaşan büyük verim kaybına neden olur.

Biliyor musunPatatesde bulunan şifalı antioksidanlar ve antosiyaninler insan kalbi için çok faydalıdır.Kök sebzeler ayrıca sağlıklı kalpler içerir: lif, potasyum ve C ve B6 vitaminleri.

sulama

Patates ekilirse, beklendiği gibi, nemli bahar toprağına ekilirse ve yaz boyunca düzenli aralıklarla yağmur yağarsa, ılıman bir iklimde mahsulü sulayamazsınız. Güney bölgelerinde, patates tarlaları iki kez sulanır: çalıların çiçeklenme döneminde ilk kez, ikincisi - ilkinden iki hafta sonra, kök bitkilerinin bağlandığı zaman.

Sulama yöntemleri:

  1. Bitkilerin kök bölgesine, her bir patates çifti çifti arasında boyuna sulama kanalları (sulama hendekleri) yaptıkları sulama ile sulanmaktadır.
  2. Dikim damla sulama ile sulanır. Gerekirse, sulamayı gübreleme ile birleştirerek veya toprağa böcek ilacı uygulayarak (tellere, nematodlara karşı), her bitkiye belirli bir miktarda nem sağlanabilmesi iyidir. Bu tip sulama için, bitki sıraları boyunca özel ayarlanabilir sistemlerle donatılmış damla sulama bantları yerleştirilir. Damla sulama bandı, tarlanın herhangi bir yerinde (yokuş yukarı, yokuşta) aynı hızla su beslemenizi sağlar.
  3. Güney bölgelerinde patateslerin üzerine serpme yöntemini kullanabilirsiniz, çünkü yüksek sıcaklık bitkilerin ıslak damlalardan hızla kurumasını sağlar. Serpme yöntemi hiçbir durumda kuzey bölgelerde kullanılamaz, çünkü patateslerin yaprakları üzerindeki aşırı nem mantar ve bakteriyel hastalıkların oluşumuna neden olur.

Patatesleri nasıl kendiniz sulayacağınızı da okuyun.

Ayıklayacaktır ve hilling

Tüm büyüme mevsimi boyunca, ayıklama kültüründe üç kez gerçekleştirilir. Ayıklama sırasında, sıralar ile bitkilerin kök bölgesi arasındaki boşluk yabani otlardan arındırılır. Üçüncü ayıklama hilling ile birleştirilir. Bundan sonra, çalılar büyür, koridorlarda kapanır ve ayıklamanın gerekliliği ortadan kalkar, ayıklama aracının bıçağı yeraltı taşlarına zarar verebilir.

Geleneksel bir kıyıcı veya Fokine düzlem kesiciyi kullanarak ayıklama ve haşlama yapılır. Patateslerin bakımı için orta ve büyük formatlı düz kesiciler seçilmektedir. Topraklama tepesinin topraklama sırasında en uygun yüksekliği cm'dir, topraklama ilave taşların oluşumuna katkıda bulunur ve yeraltındaki kök bitkilerini güneşin kavurucu ışınlarından korur.

Neden patates yetiştirmeniz gerektiğini öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Zararlı ve Hastalık Kontrolü

Yaygın Patates Hastalıkları:

  1. Yanık (Phytophtora infestans) - Solan ekinlerinin en yaygın ve tehlikeli hastalığıdır. Özellikle yağmurlu yıllarda mahsul üzerinde önemli bir etkiye sahiptir, kayıplar% 50 veya daha fazlasına ulaşabilir. Hastalığın ilk semptomları yapraklarda, yaprak plakasının alt tarafındaki küçük tüylerle kaplı geniş, yuvarlak, yeşilimsi sarı veya gri lekeler şeklinde görünür. Kahverengi, uzun noktalar saplarda ve saplarda görülür. Yumruların kağıt hamurunda enfeksiyon, periferden başlayan ve merkeze ışınlar şeklinde ilerleyen kahverengi damarlar şeklinde gözlenir. Bu hastalık Acrobat MZ 69 WG veya başka bir dimitorfik fungisit ile tedavi edilebilir. Mantar öldürücüler, mantarın hücre duvarının oluşumunu durdurur. İlaç, hastalığın gelişiminin her aşamasında etkilidir. Fungisitler ile bitkilerin yaprak muamelesi, uzun süreli etki ile iyi profilaktik ve terapötik aktiviteye sahiptir. Patates yataklarında, fungisitlerin kullanımı, bitki üzerindeki ilk yaprağın ortaya çıkmasından başlayarak büyüme mevsimi boyunca önerilir. Hastalığın gelişiminin ciddiyetine ve hasarın derecesine bağlı olarak, yaz boyunca 1 ila 5 tedavinin gün arasında yapılması önerilir. Patates tarlasına yayılmadan önce enfeksiyonu durdurmak için hastalığın ilk semptomlarının tezahürü ile tedaviye başlamanız gerekir.

  2. Alternariosis (Alternaria solani) - hastalık sıklıkla patates ekiminde bulunur. Her şeyden önce, belirtiler yapraklarda konsantrik bölgeli kahverengi-gri lekeler şeklinde görünür. Lekelerin yüzeyinde kadifemsi koyu kahverengi bir toz oluşur. В годы с благоприятными условиями, заражаются также клубни, на которых появляются сферические, коричневые, мелкие пятна. Для борьбы с альтернариозом рекомендуется применять контактный фунгицид «Polyram DF», содержащий 80% метирама, или другие препараты, с похожим действием.

Самым опасным вредителем для картофеля является колорадский жук. Насекомое производит поколения в год, зимует в почве на глубине см. Весной, после непродолжительного кормления, взрослые жуки откладывают яйца на тыльную сторону листьев. Продолжительность личиночной стадии колорадского жука обычно составляет дней, в зависимости от температуры воздуха (чем жарче, тем быстрее происходит инкубация). Взрослые жуки и личинки объедают листья и стебли картофельных кустов. В отсутствие мер защиты и большого количества жуков, посевы могут быть поставлены под угрозу с самых ранних стадий развития.

Biliyor musunКартошка богата хлорогеновой кислотой и антоцианами, химическими веществами, которые помогают снизить кровяное давление у гипертоников.

С колорадскими жуками можно бороться такими препаратами:

  1. «Фастак» — инсектицид синтеза пиретроидов, содержит 50 г/л альфа-циперметрина для борьбы со взрослыми жуками, личинками или яйцами. Он действует при контакте и проглатывании, также долго держится на поверхности листьев. Препарат устойчив к осадкам при условии, что был нанесён на сухие растения за несколько часов до того, как начался дождь. Рекомендуется применять для профилактики, при появлении личинок или взрослых жуков. Очень важно, чтобы вещество наносилось равномерно, покрывая всё растение. Максимальное количество обработок — 2 применения через промежуток от 7 до 10 дней.

  2. «Alverde» — инсектицид, обладающий высокой эффективностью по отношению к личинкам и взрослым особям колорадского жука. Препарат содержит г/л метафлумизона. Он действует на нервную систему насекомых, блокируя при приёме внутрь натриевый канал в нервной системе. Для борьбы с колорадским жуком применяется после вылупления личинок, хотя «Alverde» борется со всеми подвижными стадиями вредителя, включая взрослых жуков. Препарат применяют от 1 до 2 раз за время вегетации картофеля.

Biliyor musunМякоть картофеля богата триптофаном, аминокислотами и имеет естественные седативные свойства, помогающие успокоить нервную систему.

Другими вредителями картофельной культуры являются: личинка проволочника, нематоды, тля. Против личинок проволочника и нематод применяют предпосадочную обработку клубней протравливателями, такими как «Престиж». Тля и другие мелкие вредители на поверхности куста уничтожаются одновременно с колорадским жуком любым инсектицидом. Препараты наносят на листья с помощью ранцевых помповых опрыскивателей, производящих мелкодисперсную водяную пыль.

Hasat ve depolama kuralları

Картофель сорта Латона в основном выращивается для раннего потребления, поэтому его копают рано, когда клубни достигают веса более 30 г, а кожура ещё отслаивается. Картофель для летнего потребления выкапывают в соответствии с потребностью или спросом на рынке. В первую половину лета клубни ещё не достигают максимального размера. Корнеплоды для потребления в пищу осенью и зимой собирают в зрелом возрасте, когда кусты становятся жёлтыми и сухими.

Картофель копают в сухую и солнечную погоду при отсутствии осадков. В хранилище пищевой картофель опускают после продолжительного прослушивания, не менее дней. Для просушивания пищевые корнеплоды раскладывают в полутени, и только в последние два-три дня овощи перемещают на солнце, для того чтобы кожица огрубела под воздействием ультрафиолета. Клубни, предназначенные для посадки на будущий год, сушат исключительно под солнечными лучами.

Нахождение на солнце вызывает в клубнях повышение уровня солонина, что придаёт картофельной кожуре зелёный цвет и горький вкус. Горечь предохраняет посадочный материал от мышиных зубов. Латона отлично хранится в сухих, не имеющих конденсата, оборудованных системой для проветривания, хранилищах. В отличие от других картофельных сортов, потери корнеплодов этого сорта во время хранения редко достигают 10%.

Вам будет интересно узнать, когда лучше всего убирать картофель по лунному календарю.

Практически все климатические зоны нашей страны, кроме Крайнего Севера, являются пригодными для выращивания раннего картофеля сорта Латона. Чтобы получить хороший урожай, достаточно своевременно высадить здоровый посадочный материал и обеспечить посадки уходом и защитой от вредителей и болезней.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir