engelliler icin icatlar / Engellilerin Hayatını Kolaylaştıran 10 Mobilite Çözüm

Engelliler Icin Icatlar

engelliler icin icatlar

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde toplam nüfusun yüzde 15'i, yani 1 milyarın üzerinde insan 'engelli' olarak kabul ediliyor ve bu rakam her geçen gün artıyor. Son teknoloji ise engellilerin hayatını kolaylaştırıyor ve sorunlarını biraz olsun azaltıyor.

Dünya genelinde engellilere yardımcı olması için tasarlanan pek çok teknoloji ve uygulama bulunuyor. yılında kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde bu teknolojileri size yeniden hatırlatmak istiyoruz:

WeWalk Akıllı Baston

Türkiye'de mühendislerce geliştirilen ve ABD'de dahi ödül alan WeWalk Akıllı Baston, Times Dergisi'nce de yılının en iyi icatlarından biri olarak seçildi. Peki bu baston engelli bireylere nasıl destek oluyor?

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler

Google Maps ve sesli asistan Alexa ile entegre çalışabilen ürün, uzun bir batarya ömrüne sahip ve görme engellilerin önündeki engelleri sensörü yardımıyla kullanıcıya bildiriyor. Bu ultrasonik sensör ile birlikte titreşimli uyarı motorlarına da bünyesinde yer veren WeWalk, aynı zamanda kullanıcıların telefonlarıın eline almadan baston üzerinden kontrol edebilmesini sağlıyor. 
Haberin Devamı

Merdiven çıkabilen tekerlekli sandalye

Engellilerin en önemli sorunların biri de merdivenler. Tekerlekli sandalye ile yol kat edebiliyor olsalar da pek çok yerde engellilere özel bölüm olmadığından merdivenler kabus olabiliyor. İsviçreli bilim insanlarının ürettiği Scewo isimli tekerlekli sandalye ise akranlarından farklı olarak merdiven de çıkabiliyor.

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler

Paletli tekerlek sistemine sahip olan ve merdivenleri çıkabilen sandalye, düz yolda ise paletleri kaldırıyor.

Google Glass otizmlilere destek oluyor

Google'ın geliştirdiği akıllı gözlük Google Glass, pek çok açıdan ilkleri üzerinde barındıran bir buluş. Ancak pek çok kimsenin bilmediği bir özelliği de var. Cihaz, otizmli çocukların sosyalleşmelerine destek oluyor.

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler

Google Glass'ın geliştirilen ikinci sürümü çocukların yüz ifadelerini algılarken, anlamakta zorluk çeken çocuklara diğer insanların mimiklerinin ne anlama geldiğini anlatıyor. Böylece çocuklar ebeveynleri ve çevresiyle daha rahat iletişim kurabiliyor.

EyeSense

Haberin Devamı

Türk Telekom’un görme engelliler için geliştirdiği sesli uyarı sistemi EyeSense, nesneleri tanıyabilen bir uygulama. Kullanıcı, etrafındaki objeleri ve renkleri bu uygulama üzerinden sesle duyabiliyor.

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler

Telefonu bir renge tutan kullanıcı o rengin ne olduğunu duyarken, bunu yapmak için telefonun kamerasını kullanmak yeterli oluyor.

Felçi hastalar için özel uygulama: Voice4U

Konuşma güçlü çeken hastalara yönelik olarak geliştirilen Voice4U isimli uygulama, kullanıcıların düşüncelerini paylaşabilmelerine imkan veriyor.

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler

Ekrana gelen seçenekler üzerinden iletişim kurmaya çalışan kullanıcı, bu şekilde iletişimini daha kolay şekilde sürdürmeyi başarıyor.
Haberin Devamı

Görme engellilere özel akıllı saat

Kullanımı gün geçtikçe artan akıllı saatler, engellilerin de hayatlarını kolaylaştırıyor. Dot isimli bu özel saat, görme engellilerin iletişimlerini sürdürmesini sağlıyor.

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler

Engelli bireyler, bu saat üzerinden mesajlarına erişebilirken aynı zamanda tweet atabiliyor, e-postalarını okuyup mesaj yazabiliyor.

Hareket bozukluğu olanlara özel çatal ve kaşık

Litfware ismini taşıyan bu özel cihaz, parkinson hastaları için geliştirildi. Hareket bozukluğu sorunu yaşayan kullanıcılar, yemek yerken bu cihazı kaşık veya çatal olarak kullanabiliyor.

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler

El titremesi durumunda dengeyi sağlayan ve aynı açıda kalabilen ürün, bozulmayı yüzde 70 oranında düzeltebiliyor.
Haberin Devamı

İşitme engellilere özel uygulama

Ava ismini taşıyan bu özel uygulama, işitme engelli bireyler için geliştirildi. İşitme engellilerin karşıdaki kişinin mimiklerini çözmesi zor olduğundan bu uygulama destek oluyor.

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler

Sesi dinleyen ve ekrana metin olarak getiren uygulama alanında tek değil. Dünya genelinde sesli iletişimi yazıya çeviren pek çok uygulama bulunuyor.

Görme engellilerin günlük yaşantılarını kolaylaştıracak icat

Almanya'da Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü görme engellerin hayatını kolaylaştıracak, "Yakınlık Başlığı" adını verilen bir cihaz geliştirdi.

Yayınlanma: - 15 Şubat Güncellenme:

Görme engellilerin günlük yaşantılarını kolaylaştıracak icat

Almanya merkezli “Karlsruhe Institute of Technology (KIT)” araştırmacıları, görme engellilere yönelik son derece yararlı olabilecek bir ürün geliştirdi. Proximity Hat (Yakınlık Başlığı) adlı başlık ile artık görme engelliler bulundukları çevreye çok daha hakim olabilecek.

Ortamda bulunan şeylerin uzaklık-yakınlık mesafelerini ölçebilen Proximity Hat, bu sayede onu takan kişiyi hareket ederken uyarabiliyor. Fakat bunu yaygın olarak kullanılan ses ya da titreşim ile uyarı yerine basınç kullanarak yapıyor.

Webtekno'da yer verilmiş olan içeriğe göre Yakınlık Başlığı üzerinde altı adet ultrasonik sensör modülü bulunmakta. Bu sensörlerin her biri, çevresindeki ortamı tarayarak objelerin uzaklığını birkaç santimden birkaç metreye kadar ölçerek kendine bir uzaklık-yakınlık mesafesi oluşturuyor. Ayrıca sensörlerin her biri saniyede 50 ölçüm yapabilecek kapasiteye sahip.

Sensörler başlığı takan kişinin bulunduğu ortamı ve objeleri algıladıktan sonra geriye sadece kişiyi bu objelere karşı uyarmak kalıyor ve Yakınlık Başlığı bu işi basınç ile hallediyor. Başlıkta  bulunan ve sensörlerle bağlantılı olan pedler, mesafeyi algılayan sensörler sayesinde bir objeye yaklaşıldıkça basınç uyguluyor. Objeye olan yakınlık arttıkça, pedler tarafından basınç oranı da artıyor.

Sistemin benzer şekildeki diğer sistemlere nazaran avantajlı yanı, kişiyi uyarırken onun işitme ya da hissetme işlevlerine müdahale etmiyor oluşu (diğer sistemler bu uyarı işini ses ya da titreşim şeklinde yaptığından kişinin bu işlevlerini kullanması da sıkıntı oluyor). Sistemi geliştiren KIT’e göre Yakınlık Başlığı aynı zamanda itfaiye görevlileri tarafından da yoğun dumanın kaplı olduğu ve görüş mesafesinin neredeyse sıfıra indiği ortamlarda da yararlı olabilir.

AlmanyaTeknoloji

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir