bizim sayfa yazarları / Türkiye Gazetesi : Türkiye : Günlük Türk Basını

Bizim Sayfa Yazarları

bizim sayfa yazarları

Sual: Terviye günü diye ne zamana denir ve bu günde neler yapılmaktadır?

Cevap: Zilhicce ayının sekizinci gününe, Terviye günü denir. Arefe gününden önceki gündür. Hacıların sabah namazını kıldıktan sonra, topluca Mekke'den Minâ'ya doğru hareket ettikleri gündür.

Bu güne Terviye denmesinin sebebi, hacca gidenler umumiyetle bu günde susuz bir sahayı geçmeye hazırlık olmak üzere hayvanlarını bol bol suladıkları ve zemzem suyundan çokça içip kandıkları ve yanlarına gerektiği kadar su aldıkları ve böylece Minâ'ya hareket ettikleri veya Terviye diye adlandırılmasının sebebi, Hacılar o günde develeri suya kandırdıkları yani suladıkları içindir. Hadis-i şerifte;

(Bir Müslüman, Terviye günü oruç tutarsa ve günah söz söylemezse, Allahü teâlâ, onu elbette Cennete sokar) buyuruldu.

Terviye günü sabah namazından sonra, hacıların, Arafat'a gitmek için Mekke'den çıkmalarının haccın sünnetlerinden olduğu, İbn-i Âbidînde yazılıdır.

Sual: Ramazan ayında olduğu gibi, hac ve kurban ibadetlerini yerine getirirken de Zilhicce ayının hilalini görmek gerekir mi?

Cevap: Konu ile alakalı olarak İbni Âbidînde deniyor ki:

“Ramazan ayının birinci gününü anlamakta takvimlere güvenilmemelidir, buyurdular. Çünkü oruç, gökte yeni ayı görmekle farz olur. Peygamber efendimiz; (Hilali görünce oruca başlayınız!) buyurdu. Hâlbuki hilalin doğması, görmekle değil, hesapladır ve hesap sahih olup, hilal, hesabın bildirdiği gecede doğar. Fakat, o gece görülmeyip, bir gece sonra görülebilir ve oruca, hilalin doğduğu gece değil, görüldüğü gece başlamak lazımdır. Çünkü İslamiyet böyle emir buyurmuştur.”

Gökte, ramazan hilalini aramak, bir ibadettir. Görülüyor ki, ramazanın başlangıcını önceden haber vermek, İslamiyeti bilmemenin alametidir. Kurban Bayramının birinci günü de, zilhicce ayının hilalini görmekle anlaşılır. Zilhicce ayının dokuzuncu Arefe günü, hesapla, takvimle anlaşılan gün veya bundan bir gün sonra olur. Bundan bir gün önce Arafâta çıkanların hacları sahih olmuyor.

Sual: Namaz kılmakta olana, Kur’an-ı kerim okuyana ve Cuma günü camide hutbe okuyan hocaya selam verilebilir mi?

Cevap: Namaz kılmakta olana, Kur’ân-ı kerim okuyana ve cuma günü hatip efendiye hutbe okurken, bunlar bu hâlde iken selam verilmez.

kaynağı değiştir]

Kitap orijinal haliyle ve kimi zaman eklemelerle çeşitli dillerde basılmıştır. Makal bu eseriyle yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kuru­luşu UNESCO'nun "Tüm Kitaplarıyla Dünya Kültürüne Hizmet Ödülü"nü almıştır.

Kaynakça[değiştir

Zafer Şahin

Ankara’nın CHP-İyi Partili belediye başkanı ve müstakbel Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mansur Yavaş’a göre bu seçimlerde Kandil’deki terör elebaşları Cumhur İttifakı’na çalışmış! 

Yavaş, Kandil’den gelen “Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz” açıklamalarının aslında seçimi Kılıçdaroğlu’na kaybettirmek için yapıldığını söylüyor! İlginç bir bakış açısı. 

Tabii Yavaş’ın bu tezini ispatlaması için Kandil’den o açıklamalar gelirken neden sessiz kaldıklarını, terör elebaşlarına niye “Size ihtiyacımız yok. Olmaz olsun sizden gelecek destek” diye tepki göstermediklerini de anlatması lazım. 

Yavaş belki hatırlamıyor ama biz bu filmi yerel seçimleri öncesinde de gördük. Seçime 10 gün kala HDP’li Sezai Temelli “Mansur Yavaş da bilecek ki seçilmişse HDP oylarıyla seçilmiştir. Bizi yok sayarak, Ankaralıları yok sayarak siyaset yapamaz” diye buyurmadı mı? Benzer bir uyarı-tehdit-hatırlatmayı Ekrem İmamoğlu için de yapmadı mı? O zaman da tıpkı bugünkü gibi muhalefet bu sözleri duymazdan gelmedi mi? 

Bütün bunları bir kenara bırakın. Rakamlara bakalım… HDP’nin güçlü olduğu illerde CHP’nin seçimlerindeki oy ortalaması yüzde seviyelerinde. seçimlerinde aynı bölgede Kılıçdaroğlu’nun oyları yüzde 65’lere gelmiş! 

HDP üst yönetimi Kandil ve PKK ile bağını gizleme gereği bile duymuyor. Ve kitlesine gün aşırı “Kılıçdaroğlu’na destek” çağrısı yapıyor. Rakamlar da bu çağrının işe yaradığını gösteriyor. Sözün özü, Mansur Yavaş’ın anlattığı bu hikâyenin hiçbir inandırıcılığı yok. Vatandaş her şeyin farkında. 

Bu arada, Sayın Başkan’a naçizane bir tavsiye… Görevde neredeyse 5’inci yılınızı bitiriyorsunuz. Her yağmur yağdığında koca Ankara göle dönüyor. İlk yıllarda Melih Gökçek ve dinozor edebiyatı ile vaziyeti idare ediyordunuz ama artık bu hikâyenin de sonuna gelindi. Bir de Ankaralıya yolladığınız su faturalarına “Su fiyatlarındaki artış bizden kaynaklanmıyor, ülkenin ekonomik durumuyla direkt ilgili” diye yazıyorsunuz ya hani… Yapmayın bunu. Vatandaş mazeret duymak istemiyor. Algı oyunlarından da bıkmış, usanmış durumda. Benden söylemesi… 

Abdülhamid’i hatırlamanın tam zamanı

kaynağı değiştir]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir