önü açık meslekler nelerdir / Türkiye’de 18 Önü Açık Bölümler ve Meslekler | Yeni İş Fikirleri

Önü Açık Meslekler Nelerdir

önü açık meslekler nelerdir

Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?

ANA SAYFA / BLOG / Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?
Son Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos

Son yılda meydana gelen teknolojik gelişmelerin, geri kalan bütün tarihsel süreçtekinden daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Evet, teknoloji inanılmaz bir hızla koşuyor ve bu hızıyla bazı meslekleri arka sıralara itiyor. Üstelik bu durumda sadece teknoloji değil; bilimsel, sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik gelişmeler de oldukça etkili.

ÖNERİ

Geleceğin mesleklerine adapte olabilmek adına büyük - küçük herkesin beyin egzersizi yapmasını sağlayan MentalUP Eğitici Zeka Oyunu uygulamasını mutlaka deneyin!

MENTALUP’I AÇ

geleceğin meslekleri

Her geçen gün, adını daha önce duymadığımız yepyeni teknolojilerle, yapay zeka kavramları ile karşılaşıyor ve bu teknolojiden nasibini almış cihazlarla tanışıyoruz. Biz, bu teknoloji ve cihazlarla tanışıp haşır-neşir olurken; bazı meslekler de “Elveda” diyerek bavulunu toplayıp bilinmeze doğru yol alıyor. Öte yandan; bayram ziyaretlerinde “Ne iş yapıyorsun evladım?” sorusunu soran teyzeler, cevap olarak; varlığından haberdar olmadıkları meslekleri daha fazla duyar hale geliyorlar. Tabi, yakın gelecekte daha sık duyacaklarını da söyleyebiliriz çünkü günümüz gençleri için en güzel meslekler çok daha farklı.

Biz, nasıl hallaçların varlığını ancak tarih kitapları ve resimlerden öğreniyorsak, bizim çocuklarımız da birçok mesleği ancak internetten öğrenebilecek. Yepyeni iş kolları, “en popüler meslekler”i kökten bir değişime uğratmaya devam ediyor.

Gelin, şimdi geleceğin en popüler mesleklerine birlikte göz atalım:

1- Aktüerya Uzmanı:

Aktüer ya da aktüerya uzmanı olarak bilinen bu meslek grubundaki kişiler, finansal açıdan risk değerlendirmesi yapan, buna bağlı çözüm yolları geliştiren ve geliştirdiği önerileri sunarak uzun vadede ortaya çıkabilecek neticeleri analiz eder. Bu değerlendirmeleri yaparken; ölüm, yaralanma, hastalanma, sakatlanma ya da emeklilik gibi durumların yanında hırsızlık, kazalar, deprem, sel ya da yangın gibi afetleri de içine alan bir risk değerlendirmesi yapar. Risk analizi sonucunda ise finansal kayıpları engelleme ya da en aza indirme yolunda bazı adımlar atılmasını sağlar.

Aktüerya Uzmanı

ÖNERİ

Analitik düşünme ve dikkat becerisini geliştiren özel zeka oyunları, geleceğin mesleklerine uyumlu hale gelmek için güzel birer egzersiz.

Özel Zeka Oyunları’nı İncele

2- Epidemiyolog:

Epidemiyologlar, içinde bulunulan toplumda ortaya çıkabilecek hastalıkların yanında, buna bağlı sağlık koşulları ve kazaların araştırma sürecini başından sonuna kadar yürüten kişilerdir. Çalışma esnasında olayın görülme sıklığı, yeri ve şekli gibi birçok kıstası kullanarak analiz yaparlar. Bu analiz sonucunda elde edilen bilgiler ışığında yeni önlemler alınmasına ve yol haritası oluşturulmasına katkı sunarlar.

Epidemiyolog

3- Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi:

Bu meslek grubunda yer alanları artık hayatımızda daha sık görüyoruz ama çok daha fazla göreceğimizi de söylemek mümkün. Mobil uygulama ya da oyun geliştirenler; alışverişten oyuna, güvenlikten bankacılık işlemlerine, sağlıktan müzik dinlemeye kadar birçok farklı alanda hizmet sağlarlar.

mobil uygulama geliştirici

4- Finansal Yönetici:

Finans yöneticiler, adı üstünde; finansal işlemlerin hazırlanması ve yönetilmesi süreçlerinde uzmandır. Bir şirket ya da kurumun finansal süreçlerini yöneten çalışanın, şirket açısından önemi büyüktür. Finans sektörünün gelecekte çok daha büyük bir hale geleceğini hesaba katarsak finansal yöneticilerin de aranan insanlar olacağını söyleyebiliriz.

Finansal Yönetici

5- Endüstriyel Veri Bilimci:

Endüstriyel anlamda verilerin toparlanması ve bu veriler ışığında analizler yapılmasını, üretim süreçlerinin daha doğru ve nitelikli yönetilmesini olanaklı kılan endüstriyel veri bilimciler; özellikle online alışverişin yükselmesi sebebiyle geleceğin popüler meslekleri içinde yer alacaklar.

Endüstriyel Veri Bilimci

6- Robot Koordinasyon Uzmanı:

Günümüzde, üretim süreçlerinde robotlar kullanılıyor ve robot kullanım oranı günden güne artıyor. Dolayısıyla robotlar, yepyeni mesleklerle tanışmamıza neden olacak. Geleceğin meslekleri arasında en popüler olacaklardan biri ise robot koordinasyon uzmanıdır. Bu uzmanlar, robotların onarımlarını ve bakımının yanında etkili çalışma prensiplerini gözden geçirirler. Böylece robotlara yepyeni beceriler kazandırılabilmektedir.

Robot Koordinasyon Uzmanı

7- IoT Uzmanı:

Nesnelerin interneti olarak bilinen kavramdan haberiniz var mı? IoT olarak kısaltılan bu kavram, etrafımızdaki neredeyse bütün her şeyin internete bağlı olarak işlem görmesini ifade ediyor. Yani, akıllı binalarda yer alan klimalar, alarm sistemleri, güvenlik kameraları ve diğer birçok şey, nesnelerin interneti için başlangıç aşaması. Yakın gelecekte bütün elektronik aygıtları, uzaktan bile olsa internet bağlantısı sayesinde yönetebileceğiz. Dolayısıyla bu alanda çalışacak yetişmiş insanlara ihtiyaç olacak.

IoT Uzmanı

Geleceğin meslekleri, günümüz koşullarındaki becerilerde biraz daha fazlasını gerektiriyor. Yakın geçmişte, akıllı teknolojiler hayatımıza bu kadar dahil olmamışken her şey daha basitti fakat durum artık öyle değil. Geleceğin temsilcileri olan çocukların birçok becerilerini geliştirmeleri, onlara büyük avantaj sağlayabilir. Geliştirilmesi gereken beceriler arasında düşünme, öğrenme, dikkat gibi alanlar başı çekmektedir. Peki, çocuğumuzun bu becerilerini geliştirmenin kolay bir yolu var mı?

Müjde: Çocukların; zeka becerileri, dikkat, görsel hafıza ve öğrenme becerilerini geliştirerek ders başarısına da katkı sağlayan MentalUP Çocuk Oyunları’nı hemen, ücretsiz deneyebilirsiniz.

MentalUP’ı Hemen Dene!

8- Veri Dedektifi:

Veri dedektifleri, nesnelerin interneti adı verilen teknolojiden ve internet ağlarından elde edilen bilgileri çözümleyerek ilgili kişi ya da kurumlara aktaracak. Çeşitli şirketler, doğru pazarı analiz edebilmek için bu teknolojiden yararlanıyor ve ürün ya da hizmet satışı için buna hatırı sayılır zaman ve para harcıyorlar. İşte veri dedektifliği sayesinde harcanan zaman ve parada tasarrufa gidilebileceğinden bu mesleği geleceğin meslekleri arasında yer alacağını söyleyebiliriz.

Veri Dedektifi

9- Veri Güvenliği Uzmanı:

Ebeveynler; hem kendilerini hem de çocuklarını internet ve teknolojinin beraberinde getirdiği istenmeyen sonuçlara karşı korumak için, gelecekte daha çok çaba sarf edecekler. Yakın gelecekte daha sık siber saldırı ifadesini duyacağımıza inanılıyor. Bu tip saldırılar için önleyici çalışmalar yapmak, önemli bilgileri gizlemek ya da gerekli görüldüğü koşullarda ortadan kaldırmak veri güvenliği uzmanlarının işi olacak.

Veri Güvenliği Uzmanı

Akıllı Şehir Uzmanı:

Akıllı evler kadar, akıllı şehirler de artık hayatımızın merkezine yerleşmek üzere. Gelecekte, şehirlerin, sayıları milyonları bulan sensörler (alıcılar) ile donatılması bekleniyor. Bu sensörler elektrik, internet, su, doğalgaz, atık gibi birçok işlem için kullanılacak. Dolayısıyla olası arızalarda görsel zeka yönünden şanslı olan akıllı şehir uzmanlarına büyük görev düşecek.

akıllı şehir uzmanı

Yapay Zeka Uzmanı:

Yapay zeka, sizi korkutmasın! Yakın gelecekte sağlık, teknoloji, üretim gibi alanlar başta olmak üzere birçok farklı yerde yapay zekanın nimetlerinden faydalanmaya başlayacağız. Buna bağlı olarak da yapay zeka alanında uzmanlara ihtiyaç olacak.

Yapay Zeka Uzmanı

İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi:

Çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelen iklim felaketleri; seller, kuraklıklar ve orman yangınları sebebiyle iklim bilimine olan ihtiyaç artıyor. Hava durumunu ve iklimleri inceleyen, buna bağlı çözüm yolları üreten iklim biliminin önemi bu tip felaketlerle iyice anlaşılmaya başlandı. Dolayısıyla hava durumu kontrol mühendisliği de yeni çağın en popüler meslekleri ya da bir başka deyişle geleceğin meslekleri arasında yerini çoktan aldı bile. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ya da hafifletmek için hava durumu kontrol mühendislerine tüm insanlığın ihtiyacı olacak.

İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi

Sentetik Biyoloji Uzmanı:

Dünyada en önemli besin maddelerinden biri kırmızı et, beyaz et ve balık. Bunların sınırlı kaynaklar olduğunu düşünürsek beslenme zincirinde insanlığı ne derece büyük bir tehlikenin beklediğini de az çok tahmin edebiliriz. Sentetik biyoloji alanında faaliyet gösteren uzmanlar, laboratuvar koşullarında yapay et üretebiliyor. Böylece herhangi bir hayvanın öldürülmesine de gerek kalmıyor. Her geçen gün vegan ve vejetaryen sayısının hızla arttığını da hesaba katarsak sentetik biyoloji uzmanlığının ne kadar revaçta olacağını net olarak görebiliriz. Üstelik et üretimi, işin sadece küçük bir kısmı. Bu bilim dalı sayesinde uzmanlar, birçok canlı organizmayı yapay yollarla üretebiliyor olacak.

Sentetik Biyoloji Uzmanı

Biyometrik Yüz Okuma Uzmanı:

Modern dünyada bir insanın sadece jest ve mimiklerine dikkat ederek; yüz hareketlerini inceleyerek hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Hatta kimi zaman karakter ve yönelimlerine dair de fikir verebiliyor. Bir diğer ismi "Antroface" olan biyometrik yüz okuma ve profil tanımlama güvenlik güçleri, psikologlar, psikiyatrlar, işe alım uzmanları tarafından kullanılmaktadır. Yüz tanımaya ilgi duyanlar için en güzel meslekler arasında yer alan biyometrik yüz okuma alanı kimi zaman çok keyifli de olabiliyor. Bu alanda kendini geliştiren uzmanların yakın gelecekte çok fazla aranacağını söylemek mümkün.

Biyometrik Yüz Okuma Uzmanı

E-Spor Koçu:

Online oyunlarda artık daha fazla rekabet var ve bu durum oyunların gittikçe daha popüler bir hale gelmesine olanak sağlıyor. Çeşitli oyun turnuvalarında verilen büyük ödüller e-sporcuların sayısının da hızla artmasıyla sonuçlanıyor. E-sporcuların gerekli motivasyonu edinebilmeleri, sürdürebilmeleri ve rekabet koşullarına uyum sağlayabilmeleri için bir antrenöre, mentöre ya da koça ihtiyaç duyduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. E-spor dünyasına aşina bireylerin bir süre sonra e-spor koçu olarak motivasyon, konsantrasyon, çalışma disiplini, strateji ve etik konularında çalışarak ciddi gelirler elde etmeleri mümkün. E-spor dünyasını sevenler için bu seçenek, en iyi meslekler arasında gösterilebilir.

E-Spor Koçu

Blockchain Uzmanı/Geliştiricisi:

Günümüzde kripto paraları duymayan neredeyse kalmadı. Hele Bitcoin'den bahsediyorsak herkesin hakkında bir şey söyleyebileceğini görüyoruz. İşte, kripto paraların altyapısını, teknolojisini ve gelecekteki konumunu kavrayabilecek kişilere de ihtiyaç duyulmaya başlandı. Yakın gelecekte adından çok daha fazla söz ettirecek kripto paraların altyapısı olan blockchain teknolojisine hakim çalışanlara artık çok daha fazla iş düşecek. Bu alanda kendini geliştirenlerin de gelecekte işsiz kalması epey zor bir ihtimal gibi görünüyor. Üstelik blockchain teknolojisi sadece kripto para alım satımlarında değil; alışveriş, oy kullanma, evrak kayıt gibi birçok alanda kullanılabilecek. Blockchain Uzmanlığı, gelecekteki meslekler arasında belki de en önemlilerinden biri olarak kabul edilebilir.

Blockchain Uzmanı

İnsan Kaynakları Uzmanı:

Her ne kadar günümüzde var olan en iyi meslekler arasında kabul edilse de insan kaynakları uzmanlığı geleceğin de meslekleri arasında. Özellikle çalışan sayısı ve iş hacmi büyük şirketlerin bu alana ne kadar önem verdiğini görmek için uzağa gitmeye gerek yok. İnsan kaynakları uzmanları, bordrolama, maaş belirlemeleri, motivasyon, iş yükünü düzenleme, etkinlik düzenleme gibi organizasyonları yönetirken aynı zamanda işe alım ve iş akdi feshi gibi işlemleri de yürütürler.

İnsan Kaynakları Uzmanı

Ekoloji Uzmanı:

Ekoloji kavramını kısaca özetlemek istersek; insan ve diğer canlıların hem birbirleriyle hem de çevreleriyle kurdukları ilişkiyi inceleyen bilim dalı diyebiliriz. Hızla artan dünya nüfusu, etkisini günden güne daha fazla artıran küresel ısınma, yaşam alanlarının azalması ya da yok olması, su kaynaklarına erişim gibi sonuçlar göz önüne alındığında Ekoloji uzmanlarına da ihtiyacın artacağını söylemek mümkün. Günümüzde ekoloji uzmanı sayısının çok az olmasından hareketle bu alanı seçen ve kendini geliştirenlerin ilerleyen yıllarda çok önemli kademelerde olma potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.

İnsan Kaynakları Uzmanı

Mekatronik Mühendisi:

Hem günümüzdeki hem gelecekteki meslekler arasında ilk sıralarda yer alan bu mekatronik mühendisliği, her ne kadar mekanik ve elektronik mühendisliğini birleşimi olarak kabul görse de aslında multi-disipliner bir alan olarak kabul edilmelidir.. Zira makine mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve kimi zaman endüstri mühendisliğinin faaliyet alanına giren işler yapabiliyorlar. Mekatronik mühendisi olanlar otomotiv, beyaz eşya, robotik üretim, havacılık gibi alanları da kapsayan çok geniş bir yelpazede iş bulabilirler. Üstelik dünya genelinde ihtiyaç duyulan bir meslek olduğundan diledikleri yerde iş bulma şansına da sahipler.

Mekatronik Mühendisi

Metaverse Uzmanı:

Akılalmaz bir hızla gelişen teknolojini en yeni aktörlerinden biri olarak karşımıza çıkan “Metaverse” kavramı, meslekleri de etkilemeye ve dönüştürmeye başladı. Uzmanlara göre yılına kadar metaverse ile ilgili onlarca iş kolu ve meslek ortaya çıkacak. İşte yeni çağın en gözde mesleklerini bir çatıda birleştirecek Metaverse meslekleri:

  • Metaverse Araştırmacısı
  • Metaverse Planlamacısı
  • Metaverse Ekosistemi Geliştiricisi
  • Metaverse Siber Güvenlik Uzmanı
  • Metaverse Odaklı Donanım Geliştiricisi
  • Metaverse Eğitmeni
  • Metaverse Dünyası Tasarımcısı
  • Metaverse Hikaye Anlatıcısı
Metaverse Uzmanı

Geleceğin Meslekleri İçin Beceri Testi

Buraya kadar olan bölümde geleceğin meslekleri için gerekli olan, ön plana çıkan bazı zihinsel becerilerin altını çizmiş olduk. Peki, sizin veya çocuğunuzun öne çıkan becerileri neler? Teste katılın, öne çıkan becerilerinizi keşfedin

 yaş zeka testi yap
 yaş zeka testi yap

YAŞ BECERİ TESTİ YAP

13 yaş zeka testi yap

13+ YAŞ (YETİŞKİN) BECERİ TESTİ YAP

Geleceğin En Popüler ve Kazançlı Meslekleri?

✅ Dev Rehber: Geleceğin Meslekleri
✅ Meslek Önerileri: 40+ Meslek Önerisi
✅ İpuçları: Geleceğin Mesleklerine Hazırlık
✅ Önemli Bilgiler: Geleceğin Kazançlı Meslekleri

Siber güvenlik, yapay zeka, 3D animasyon, veri madenciliği, nanoteknoloji… Bu kavramlar size yabancı gelebilir ama çocuğunuz için en popüler kavramlar arasında yer alacağını söyleyebiliriz. Hatta YÖK (Yükseköğretim Kurulu); büyük veri, veri madenciliği ve yapay zeka alanlarında lisans ve önlisans bölümlerininin açılacağını duyurdu.

“Yapay zeka ve robotlar, işimizi elimizden alacak” diye düşünenlere iyi bir haberimiz var. Uzmanlar, yakın gelecekte bunun gerçekleşme ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu belirtiyor fakat çağın gelişmelerini takip etmezsek durum bizim açımızdan hiç iç açıcı olmayabilir.

Ülkemizdeki iş kollarında gerekli olan temel yetenek ve yetkinliklerin % 41’lik bir kısmının ’den sonra değişime uğrayacağına inanılıyor. Ayrıca yaygın bir kanıya göre; şu anda 7 yaşına kadar olan çocukların ileride çalışacakları mesleklerin en az yarısı henüz ortaya çıkmadı. Bu da demek oluyor ki, meslekler de büyük bir değişimden geçecek. Dolayısıyla yeni ve popüler mesleklerin neler olacağına geniş çerçeveli bir bakış atma zamanı geldi.

Çocukların, geleceğin mesleklerine adapte olabilmesi için ezbere bilgiler artık yeterli değil. Yeni meslekler için çocuklara kazandırılması gereken başlıca beceriler, analitik düşünme, problem çözme ve öğrenebilmeyi öğrenmedir.

Google’ın ’de kurulduğunu biliyor muydunuz? Peki ya Facebook’un , Twitter’ın , Instagram’ın ise , yılında dünyaya “Merhaba” dediğini? Günümüzde bu platformları bilmeyen yok ama bundan çok kısa bir zaman önce hiçbiri yoktu. İşte, teknoloji ve internetin dört nala koşup, ağzımızı hayretten açık bıraktığı günümüz koşullarına ayak uydurmak ve meslek seçimini de buna göre yapmak artık zorunlu.

Geleceğin Mesleklerine Hazırlanmak için Çocuğunuz Neler Yapmalı?

Gelecek yıllarda popüler olma ihtimali yüksek meslekler için, çocuğunuzun bazı becerilerini geliştirmesi, sağlam bir temel atmasını sağlayacaktır. Öğrenme ve beceri edinme potansiyellerinin en yüksek olduğu yaşlarda, onu desteklemek ve doğru yönlendirmek ise sizin göreviniz. Geleceğin meslekleri için gereken becerileri dikkatlice okuyun.

  • Problem Çözme Becerisi: Her ne kadar günümüzde aşırı karmaşık problemleri çok nadir yaşıyor olsak da, yakın gelecekte anlamlandırmakta güçlük çekeceğimiz bazı problemlerle yüz yüze geleceğiz. Bu tip sorunların çözümü için ise zihni esnetebileceğimiz kadar esnetmemiz, yani zihinsel becerileri güçlendirmek gerekiyor.

    Çocukların problem çözme becerilerini güçlendiren MentalUP Eğitici Zeka Oyunları’nı hemen deneyebilirsiniz.

  • Eleştirel Düşünme Becerisi: Her ne kadar teknoloji ve yapay zeka, neredeyse bütün iş kollarında sürecin otomatik yönetilmesini sağlayacak olsa da insan faktörü her zaman yönetici güç olarak varlığını sürdürecektir. Dolayısıyla, eleştirel düşünebilen ve analiz edip çözüm üretebilen insanlar, geleceğin meslekleri için aranan kan olmaya devam edecektir.
  • Yaratıcı Düşünme Becerisi: Problemler karşısında standart çözüm yollarını değerlendirmek yerine yaratıcı biçimde farklı yollar bulabilen insanların, koşullar ne olursa olsun ihtiyaç duyulacak iş insanları olacağını ifade edebiliriz.
  • Sosyal İlişkiler: Robotlar ve yapay zekanın erişmesi neredeyse imkansız olan insani bir alan var: sosyal ilişkiler. Bu beceriye sahip insanların iş bitiriciliği ve çözüm odaklı olmaları sebebiyle, yöneticileri ve müşteriler tarafından el üstünden tutulmaları muhtemeldir. Sosyal ilişkilerde en önemli 2 ölçütün, empati kurma ve iyi bir dinleyici olma özellikleri olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu becerilerin edinilmesinde aile katılım etkinlikleri oldukça faydalıdır.
  • STEM Becerileri: İngilizce’den dilimize geçmiştir. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerinin İngilizce’deki baş harfleriyle temsil edilir. Bu alanların, her daim revaçta olacağını ve söz konusu becerilere sahip bireylerin de aranan insanlar olacaklarını unutmamanızda fayda var.
  • SMAC Becerileri: Tıpkı STEM gibi, bu ifade de sosyal, mobil, analitik ve bulut ifadelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Bahsi geçen alanlardaki becerilerini geliştirenler, geleceğin meslekleri için öne çıkan insanlar olabilme potansiyeli taşırlar.
  • İnterdisipliner Bilgi Becerileri:Türkçe’ye disiplinler arası bilgi becerileri olarak da çevrilebilir. Hem iş yaşamı hem de sosyal yaşantıda karşılaşılan problemlere çözüm üretirken, farklı bir alanda edindiğiniz bilgi ve deneyimleri kullanmak size etraflıca bir bakış atma olanağı da sunar. Dolayısıyla problemi geniş bir çerçevede ele alma ve hızlı çözüm üretebilme becerilerine sahip olursunuz.

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

  1. Aktüerya Uzmanı
  2. Epidemiyolog
  3. Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi
  4. Finansal Yönetici
  5. Endüstriyel Veri Bilimci
  6. Robot Koordinasyon Uzmanı
  7. IoT Uzmanı
  8. Veri Dedektifi
  9. Veri Güvenliği Uzmanı
  10. Akıllı Şehir Uzmanı
  11. Yapay Zeka Uzmanı
  12. İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi
  13. Sentetik Biyoloji Uzmanı
  14. Biyometrik Yüz Okuma Uzmanı
  15. E-Spor Koçu
  16. Blockchain Uzmanı/Geliştiricisi
  17. İnsan Kaynakları Uzmanı
  18. Ekoloji Uzmanı
  19. Mekatronik Mühendisi
  20. Metaverse Uzmanı

Gelecekte Popüler Olacak Diğer Meslekler:

En çok para kazandıracak ya da popüler olacak mesleklerin hepsini net olarak saptayabilmek pek mümkün görünmüyor ancak, bazı meslek gruplarının bu alanda yükseleceğini net olarak ifade edebiliriz. Şimdi gelin, geleceğin popüler meslekleri olacağı düşünülen iş kollarına biraz daha göz atalım:

  • Genetik Uzmanı
  • Robot Mühendisi/Teknisyeni
  • 3D Yazıcı Uzmanı/Mühendisi
  • Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı
  • Veri Analizi Uzmanı
  • Geriatri Uzmanı
  • Gerontoloji Uzmanı
  • Dijital Yol Denetleyicisi
  • Alternatif Enerji Mühendisi/Teknisyeni
  • Yazılım Geliştirici
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
  • Dijital İçerik Uzmanı
  • Bilgi Güvenliği Analisti
  • Biyomedikal Mühendisi
  • Dijital Rehabilitasyon Uzmanı
  • Blokchain Geliştiricisi
  • Drone Pilotu
  • Akıllı Bina Uzmanı
  • AR (Artırılmış Gerçeklik) Geliştiricisi
  • Kişisel Marka Danışmanı
  • Kentsel Tarım Uzmanı
  • Etik Uzmanı
  • VR (Sanal Gerçeklik) Geliştiricisi/Tasarımcısı
  • UX (Kullanıcı Deneyimi) Tasarımcısı

Önü açık bölümler, meslekler hangileridir?

&#;n&#; A&#;ık B&#;l&#;mler, Meslekler Hangileridir?

Hayatımızın en &#;nemli se&#;imlerinden bir tanesi meslek se&#;imidir. Her aile &#;ocuğunun &#;n&#; a&#;ık mesleklerden bir tanesini se&#;mesini ister. Aslında hangi mesleği seviyorsanız sizin i&#;in &#;n&#; a&#;ık meslek odur. Sevdiğiniz bir işte her zaman mutlu olursunuz ve mutluluk başarıyı getirir. Ancak aklınızda bir fikir yoksa &#;n&#; a&#;ık b&#;l&#;mlerden bir tanesini se&#;ebilirsiniz. Aşağıda &#;n&#; a&#;ık &#;niversite b&#;l&#;mleri hakkında bir liste yaptım, umarım işinize yarar.

'nin &#;n&#; A&#;ık B&#;l&#;mleri ve Meslekleri Nelerdir?

1- Tıp

Tıp

yılında pandemi haline gelen Koronavir&#;s, bize tıp sekt&#;r&#;n&#;n &#;nemini g&#;sterdi. Her daim bu alanda iş a&#;ığı ve alımı olacaktır. Sadece doktorluk olarak d&#;ş&#;nmemek gerekir, tıp sekt&#;r&#;n&#;n her alanı &#;n&#; a&#;ık meslekler arasında yer alır.

2- Fizik Tedavi Uzmanlığı

Fizik Tedavi Uzmanlığı

Hayatımız g&#;n ge&#;tik&#;e dijitalleşiyor ve hareketlerimiz azalıyor. Ev alışverişlerini dahi artık evden yapmaya başladık. Hareketin bu kadar azaldığı bu d&#;nemde, v&#;cudumuzda rahatsızlıklar ve fiziksel yetersizlikler ortaya &#;ıkıyor. Fizik tedavi uzmanları ise bu fiziksel rahatsızlıklara &#;&#;z&#;m oluyor. Yani geleceği olan meslekler arasında.

3- Psikoloji

Psikoloji

Yukarıda s&#;ylediğim gibi her ge&#;en g&#;n dijitalleşmeye devam ediyoruz ve bu dijitalleşme aslında bizi yalnızlığa itiyor. Yalnızlık ise psikolojik rahatsızlıkların &#;n&#;n&#; a&#;ıyor. G&#;n&#;m&#;zde de &#;ok değerli bir meslek olan Psikologluk, ileride de aynı &#;nemi taşımaya devam edecek.

4- Yazılım M&#;hendisliği

Yazılım Mühendisliği

&#;n&#; en a&#;ık b&#;l&#;mler arasında yazılığım m&#;hendisliği de bulunuyor. Her işimizi sanal ortamda hallettiğimiz bu d&#;nemde, yazılım m&#;hendisliği &#;nemli bir meslekken ileride &#;ok daha &#;nemli bir hale gelecektir.

5- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR)

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR)

Eğitim devam ettik&#;e &#;n&#; a&#;ık olan bir meslektir. &#;ğrencilere rehberlik ve danışmanlık yapar. Olduk&#;a rahat &#;alışma şartları bulunuyor. Hem &#;zel hem de devlet okullarında &#;alışabilir. Kısaca &#;n&#; en a&#;ık mesleklerden bir tanesidir.

6- Beslenme ve Diyetetik

Beslenme ve Diyetetik

G&#;n&#;m&#;zde hayat &#;ok hızlı bir şekilde aktığı i&#;in bir&#;ok işimizi aceleyle hallediyoruz. Bu hızlı akan hayatta, beslenme konusunda bir&#;ok kişi kendisine dikkat etmiyor ve kilo alıyor. Her ne kadar kendi kendine kilo vermeye &#;alışsa da bunu başaramayıp işin uzmanına yani diyetisyenlere başvuruyor. Bu durum gelecekte de aynı şekilde devam edecek ve diyetisyenlik her zaman ihtiya&#; duyulan bir meslek olacak diye d&#;ş&#;n&#;yorum.

7- &#;zel Eğitim &#;ğretmenliği

Özel Eğitim Öğretmenliği

İşitme engelliler, zihin engelliler gibi &#;ocuklara eğitim veren &#;ğretmenlere her zaman ihtiya&#; var. Hem &#;zel eğitim kurumlarında hem de devlet okullarında rahat&#;a iş bulabiliyorlar. Atama puanları olduk&#;a d&#;ş&#;kt&#;r. &#;ocuklarla ilgilenmeyi seven biriyseniz tavsiye ederim.

8- Aş&#;ılık

Aşçılık

B&#;y&#;k şirketlerde veya restoranlarda olmazsa olmaz &#;alışanlardan bir tanesidir. Zor olsa da &#;n&#; olduk&#;a a&#;ık bir meslektir. Kendinizi aş&#;ılık alanında geliştirirseniz &#;ok başarılı olup, b&#;y&#;k paralar kazanabilirsiniz. Hem g&#;n&#;m&#;zde hem de gelecekte yapılabilecek bir meslek.

9- Terc&#;manlık

Tercümanlık

&#;ğrendiğiniz her dil size CV olarak avantaj sağlar. &#;zellikle terc&#;manlık mesleğinde bilinen dil sayısı &#;ok &#;nemlidir. B&#;y&#;k şirketlerde yapılan ticaret anlaşmalarında olduk&#;a &#;nemli bir rol oynarlar. Ticaret var olduğu s&#;rece &#;lmeyecek bir meslektir. Bu mesleği se&#;ecekseniz tek bir dille kalmamanızı &#;neririm, kendinizi ne kadar geliştirir ve dil &#;ğrenirseniz o kadar rahat iş bulursunuz.

Mobil Uygulama Geliştiricisi

Mobil Uygulama Geliştiricisi

Aslında yazılım m&#;hendisliğinin alt b&#;l&#;mlerinden bir tanesi olarak s&#;ylemek gerekir. Mobile uygun olan dilleri kullanarak yeni uygulamalar ortaya &#;ıkarır. Akıllı telefon kullanımının her g&#;n arttığını g&#;z &#;n&#;nde bulundurursak, ileride de &#;ok ihtiya&#; duyulan mesleklerden bir tanesi olacaktır.

Robot M&#;hendisliği

Robot Mühendisliği

Artık yapılan b&#;t&#;n makineler yapay zeka olarak ve insan g&#;c&#;ne ihtiya&#; duymayacak şekilde yapılmaya &#;alışılıyor. Son zamanlarda robot askerler, robot iş&#;iler terimlerini illa ki duymuşsunuzdur. Bundan &#;nce &#;ok fazla filmlerde duyduğumuz bu terimler, ger&#;ek olmaya başladı ve b&#;y&#;k bir sekt&#;r haline geldi.

Pilotaj

Pilotaj

Pilotaj yani pilotluk olduk&#;a reva&#;ta olan bir meslek. En &#;ok kullanılan ulaşım aracı olduğunu ve her ge&#;en g&#;n u&#;ak kullanan kişi sayısının arttığını g&#;z &#;n&#;nde bulundurursak, pilotluk geleceğin g&#;zde mesleklerinden bir tanesidir. Şu an bile olduk&#;a y&#;ksek maaşlar kazanıyorlar, bu ileride de devam edecektir.

Reklam ve Pazarlama

Reklam ve Pazarlama

Bir &#;r&#;n&#;n satılmasında &#;r&#;n&#;n kalitesi kadar onun tanıtılması da b&#;y&#;k rol oynamaktadır. Burada devreye şirketlerin reklam ve pazarlama departmanları giriyor. B&#;y&#;k bir şirketin reklam ve pazarlama departmanında &#;alışmak size iyi kazan&#;lar sağlayabilir. Tabii burada da &#;nemli olan kendinizi geliştirmektir.

Dış Ticaret

Dış Ticaret

&#;rettiğiniz bir &#;r&#;n&#; sadece &#;lke i&#;inde satmak size iyi paralar kazandırabilir ama &#;r&#;n&#; dışarıya pazarlamak her zaman &#;ok daha iyi gelirler elde etmenizi sağlar. Dış ticaret uzmanları bu ticaret anlaşmalarını bağlayan kişilerdir. Dış ticaret uzmanları bir şirkette &#;cretli &#;alışabilir veya kendi &#;rettiği &#;r&#;nleri dışarı satabilir. Olduk&#;a değerli bir meslektir ve &#;n&#; a&#;ık b&#;l&#;mler arasındadır.

Lojistik

Lojistik

Lojistik, ticarette olduk&#;a &#;nemli bir kısımdır. Bu b&#;l&#;m&#; okuyanlar &#;zel kurumlarda ve resmi kurumlarda &#;alışabilir. Nakliyat, g&#;mr&#;kleme, dağıtım gibi hizmetlerde &#;alışacak personeller genelde bu b&#;l&#;mden yetişir. Geleceği olan b&#;l&#;mlerden bir tanesidir.

Hangi b&#;l&#;mlerin &#;n&#; a&#;ık?” soruna cevap vermeye &#;alıştım. Umarım yardımım olmuştur.
Pop&#;ler mesleklerden olan Teğmen olmak hakkında bilgiye de bu sorudan ulaşabilirsiniz.

2 Yıllık Önü Açık Üniversite Bölümleri Nelerdir?

2 Yıllık Önü Açık Üniversite Bölümleri Nelerdir?

2 Yıllık Önü Açık Üniversite Bölümleri Nelerdir? 2 yıllık üniversite bölümlerini araştıranlar gelecek kaygısının olmadığını ve hemen iş bulabilecekleri bir bölümde okumayı arzu etmektedir. Özel sektör ve devlet kurumlarında iyi bir kariyer sahibi olmak için 2 yıllık önü açık üniversite bölümleri oldukça fazladır. Peki, yılı için 2 yıllık geleceği parlak ön lisans bölümleri hangileri olabilir?

2 Yıllık Üniversite Bölümü Ne Anlama Gelir?

2 yıllık üniversite bölümü meslek yüksekokulları ve ön lisans bölümleridir. Lisans bölümleri ile eşdeğer olarak meslek yüksekokulları da yüksek eğitim kurumları kapsamı içindedir. Lisans bölümlerinden farklı olarak meslek yüksekokulu meslek kazandırmak üzere eğitim vermektedir. Bu tarz okullardan mezun olan öğrenciler iş hayatına mesleği hazır bir şekilde başlangıç yaparlar. Türkiye’de yaklaşık olarak bir milyonun üzerinde öğrenci meslek yüksekokullarında okumaktadır.

2 Yıllık Üniversite Bölümlerinin Faydaları Nelerdir?

Normal şartlarda birçok yerde lisans mezunu olma şartı aranmaktadır. Ancak 2 yıllık üniversite bölümünün faydaları da oldukça fazladır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • 2 yıllık üniversite bölümünden mezun olduktan sonra hemen meslek hazır bir şekilde işe başlanabilir.
  • Dört yıllık üniversite eğitim masraflarından daha az masrafı olur.
  • 2 yıllık eğitim programları lisans eğitim programlarına göre daha fazladır.
  • 2 yıllık üniversite bölümlerinin puanları düşük olduğu için yerleşmesi daha kolay olmaktadır.
  • Burs şansı diğer lisans programlarına göre daha çoktur.
  • 2 yıllık ön lisans bölümünde okurken DGS sınavına girip lisans bölümüne geçiş şansı elde edilebilmektedir.

2 Yıllık Önü Açık Üniversite Bölümleri Hangileridir?

2 yıllık önü açık üniversite bölümleri özel sektörde ve kamu sektöründe çalışmak isteyenler için çok çeşitli olmaktadır. Hemen iş hayatına atılma garantisi olan 2 yıllık ön lisans ve meslek yüksekokulu bölümleri aşağıdaki gibi yer almaktadır:

  • Grafik Tasarımı
  • Çocuk Gelişimi
  • Bankacılık ve Sigortacılık
  • Anestezi
  • Eczane Hizmetleri
  • Ameliyathane Hizmetleri
  • Hasta Bakımı
  • Yaşlı Bakımı
  • İlk ve Acil Yardım Teknikerliği
  • Aşçılık
  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Kuyumculuk ve Takı Tasarımı
  • Emlak Yönetimi
  • Aşçılık
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği
  • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
  • Büro Yönetimi ve Asistanlığı

Kamu Sektörü için 2 Yıllık Önü Açık Üniversite Bölümleri

2 yıllık meslek yüksekokulunu bitirdikten sonra KPSS sınavında başarılı bir netice elde edenler için kamuda çalışmaya uygun olan bölümler mevcuttur. Devlet memuru olarak çalışmak isteyenlerin bitirmesi gereken 2 yıllık öğretim programları şu şekildedir:

  • Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri
  • Acil Durum ve Afet Yönetimi
  • Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
  • İlk ve Acil Yardım Teknikerliği
  • Anestezi
  • Diyaliz
  • Nükleer Tıp Teknikeri
  • Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği
  • Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü
  • Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Sağlık Turizmi İşletmeciliği
  • Tıbbı Laboratuvar Teknikeri
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikeri
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Büro Yönetimi ve Asistanlığı

Dikey Geçiş Sınavıyla Lisans Mezunu Olmak İsteyenler İçin 2 Yıllık Önü Açık Üniversite Bölümleri

2 yıllık önü açık üniversite bölümleri dikey geçiş sınavına girip lisans diploması almak isteyenler için oldukça çeşitlidir. DGS ile lisans bölümünde okumaya devam etmeyi sağlayan 2 yıllık üniversite bölümleri şöyle sıralanmaktadır:

  • Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olanlar Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Uzay Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabilir.
  • Adalet Bölümü’nü bitirenler Hukuk Fakültesi’ne dikey geçiş yapabilir.
  • Hasta Bakımı programından mezun olanlar Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ya da Hemşirelik bölümüne dikey geçiş yapabilir.
  • Biyomedikal Cihaz Teknolojisi eğitim programından diploma alanlar Makine Mühendisliği ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabilir.
  • Mekatronik Bölümü mezunları Elektronik Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği programlarına dikey geçiş yapabilir.
  • Grafik Tasarımı bölümünden mezun olanlar Görsel İletişim, İletişim Tasarımı, Fotoğrafçılık programlarına dikey geçiş yapabilir.

2 Yıllık Önü Açık Üniversite Bölümü Mezunları Hangi Meslekleri Yapabilir?

2 yıllık üniversite mezunları için farklı kariyer seçenekleri mevcuttur. Ön lisans bölümünden mezun olanlar özel sektörde çalışabilir ya da KPSS ön lisans sınavında iyi bir puan alıp devlet memuru olmaya hak kazanabilir. Ayrıca DGS sonrası başarılı bir netice elde edip lisans bölümüne geçiş yapabilir. Mezun olunan farklı ön lisans programına göre yapılabilecek meslekler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Bilgisayar Teknikerliği
  • Bankacılık
  • İlk ve Acil Yardım Teknikerliği
  • Grafik Tasarım Uzmanlığı
  • Anestezi Teknikerliği
  • Ameliyathane Teknikerliği
  • Optisyenlik
  • Hasta ve Yaşlı Bakıcılığı
  • Aşçılık
  • Takı Tasarımcılığı
  • Otel ve Restoran Yöneticiliği
  • Emlakçılık
  • Büro Yöneticiliği ve Sekreterlik
  • Tıbbı Sekreterlik
  • Diplomatlık (DGS ile üniversitelerin 4 yıllık Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi ya da Uluslarlarası İlişkiler bölümlerinden mezun olanlar)
  • Hemşirelik (DGS ile üniversitelerin 4 yıllık Hemşirelik bölümünden mezun olanlar)
  • İnşaat Mühendisliği
  • Avukatlık (DGS ile 4 yıllık Hukuk Fakültesi bölümünden mezun olanlar)
  • Sosyal Hizmetler Uzmanlığı
  • Yazılım Mühendisi
  • Bilgisayar Mühendisi( DGS ile üniversitelerin 4 yıllık Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirenler)
  • Endüstri Mühendisi
  • Makine Mühendisi( DGS ile üniversitelerin 4 yıllık Makine Mühendisliği bölümünü bitirenler)

Sonrası Yakın Geleceğin En Popüler 10 Yeni Mesleği

Yakın Geleceğin En Popüler 10 Yeni Mesleği, en çok kazanacak meslekler ve işler
Yeni teknolojilerin ve dijitalleşmenin hayatımızı dönüştürmesiyle oluşan beklentileri karşılayacak insan gücü arayışı bazı meslek gruplarına olan talebi artırmakla kalmıyor, gelecekte adlarını sıkça duyacağımız yeni meslekleri de beraberinde getiriyor. Özellikle Türkiye'de geleceğin meslekleri hangileri olacak sorusu da insanlar arasında sıkça konuşulan konulardan bir tanesi olarak göze çarpıyor.

Geleceğin en iyi mesleklerinden bazılarına günümüzde aşina olsak da bunlar 5 - 10 yıl önce var olmayan hatta adını bile duymadığımız mesleklerdi. Şimdi ise gelecek hiç olmadığı kadar hızlı geliyor. Bu nedenle mesleki alanınızı seçerken, o işin öngörülebilir gelecekte ne kadar revaçta olacağına, gelecekte en çok kazanacak mesleklerden olup olmadığına dikkat etmek ve becerilerinizi ona göre geliştirmek önemli bir konu. Gelecekte popüler olacak meslekleri sizin için sıraladık. İşte 10 yeni meslek;

Geleceğin Meslekleri -

1) Veri Bilimcisi
Veri bilimi kavramını özellikle Facebook, Amazon ve Netflix hayatımıza girdiğinden beri sıkça duyuyoruz. Veri bilimciler bağlı bulundukları şirketlere değer yaratmak amacıyla veriyi uçtan uca analiz eder ve sonuçlarını yönetim ile paylaşıp aksiyon alınmasını sağlar. Verileri sınıflamak, çıkarım yapmak ve kompleks davranışları çözümlemek veri bilimcilerin görevidir. Bir bakıma analitik veri uzmanının bir türüdür. Aynı zamanda verileri analiz etmekle kalmayıp bu verilerin nasıl kullanılacağına da karar vermelidir.

2) Yapay Zeka ve Robotik Mühendisi
Makine öğrenmesi ve veri bilimi yapay zekanın ayrılmaz iki iş koludur. Veri bilimcileri bilgisayar bilgisine ihtiyaç duymakla birlikte temel olarak istatistik ve analitik becerileri ile ön plandadır. Makine öğrenmesi mühendisleri ise bilgisayar bilimi ve kodlama alanlarında daha yetkindir. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, görüntü tanıma, ses, tıp veya siber güvenlik gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yapay zeka alanında yetkin mühendislere ihtiyacının artmasına rağmen yeterli iş gücü halen piyasada bulunmuyor. 

3) Alternatif Enerji Danışmanı ve Teknisyeni
Sonsuza kadar fosil yakıtlar tüketerek hayatta kalamayacağımız için alternatif enerji kaynakları gelecek yıllarda oldukça önem taşıyor olacak. Doğal dengenin bozulması sebebiyle rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarına verilen önem her geçen gün artıyor. Ancak bu alternatif kaynaklar halen ihtiyaca tamamıyla cevap veremiyor. Gelecekte evler, işyerleri ve sosyal alanlar gibi yaşam alanları için en doğru yakıtı kullanmak oldukça önem taşıyor. Bu noktada alternatif enerji danışmanlığı verimliliği artırmak ve en doğru yakıtı belirlemekte, alternatif enerji teknisyenliği ise bu enerji kaynaklarının kurulumu, bakım ve onarımı için oldukça talep alan mesleklerden biri olacak.

4) Nesnelerin İnterneti Cihazların Güvenlik/Onarım Personeli
Evde bir şeyler bozulduğunda tesisatçıyı aramaya alışkınız. Peki ya akıllı buzdolabımız hacklendiğinde veya akıllı aydınlatma sistemimiz bizi dinlemeyip ışıkları açmadığında kimi arayacağız? Tabii ki IoT cihazlar güvenlik personellerini! Gelişimini kısa bir sürede tamamlayan nesnelerin interneti, gelecekte çok daha fazla noktada kendisini göstermeye devam edecek. yılında yayınlanan IoT raporuna göre ’te 64 milyardan fazla IoT cihazı olacağı tahmin ediliyor.1 Hayatımızın bir parçası olan bu cihazların bozulması durumunda ise IoT güvenlik/ onarım personellerine ihtiyaç duyacağız.

5) Blockchain Geliştiricisi
Son zamanlarda oldukça popüler olan dijital para birimi Bitcoin’i duymayan kalmadı. Peki bunu kullanabilmemizi sağlayan teknoloji hakkında ne kadar bilgimiz var? Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri kayıt sistemidir. Biraz anlaşılması zor olsa da, uzmanlara göre nihayetinde internet kadar dünyayı değiştiren bir teknoloji olacağı söyleniyor. Bu nedenle gelecek senelerde blockchain uygulamalı hizmetleri ve ürünleri geliştiren profesyonellerin oldukça revaçta olması bekleniyor.

6) Kullanıcı Deneyimi (UX) ve İnsan-Bilgisayar Etkileşimi (HCI) Tasarımcısı
Bir UX tasarımcısı, kuruluşların kullanıcı deneyimlerinden yararlanarak yeni içeriklerin oluşturulmasını sağlar. Örneğin bir cihazdaki açma kapama düğmesinin nerede olduğundan, bir web sitesindeki panelin kullanım düzenine kadar birçok alanda UX tasarımcılarının çalışmalarını görebiliriz. Kullanıcı deneyimi tasarımı, ürünle olan etkileşimde kullanıcı memnuniyetini arttırma sürecini oluştururken, insan-bilgisayar etkileşimi interaktif bilgisayar sistemlerini çevreleyen başlıca olayların incelenmesi ile ilgilidir. Yani yalnızca kullanılabilirlikten ziyade, insan performansını da ele alarak genellikle kullanıcı deneyimi pratiğinde göz ardı edilen somut etkileşimleri de kapsar.

7) 3D Üretim Mühendisi
3 boyutlu yazıcılar kullanılarak kurulan girişimler, özellikle sağlık, yemek ve tekstil gibi sektörlerde önemli değişimler vaat ediyor. 3D üretim mühendisliği ile yakın gelecekte seri üretimin yerini kişiselleştirilebilir üretimin alması bekleniyor. 3D üretim teknolojisi tıp alanında da kullanılmaya başladığında böbrek, kalp, kulak gibi organların üretiminin gerçekleşmesiyle organ nakli için bekleme listeleri tarihe karışacak.

8) Tıbbi Danışmanlar
Gelecekte ameliyatlara robotların ve robotik sistemlerin yapmasına hazırlanılıyor. Dolayısıyla yapay zekanın tıp alanında kullanılmasının sonucu olarak karşımıza hem bu tür robotların üretim, bakım ve yenilemeleri konusunda hem de hasta işlerinden sorumlu olacak uzman iş gücüne ihtiyaç duyulacak.

9) Çöp Mühendisi
Geleceğin meslekleri arasında en ilginci çöp mühendisliği olabilir fakat en etkililerinden de biri olacağı kesin görülüyor. Çöp mühendisliği, dünya nüfusunun ve tüketimin artmasıyla birlikte ortaya çıkan atık sorunu ve bu atıkların doğru şekilde dönüştürülmesi üzerine geliştirilen bir meslek. İnsanlar her yıl 2 milyar tondan fazla atık üretiliyor. Peki, biz bu atıkları ne yapıyoruz? Düzenli olarak çöp depolama alanlarına gömüyoruz. Oysaki söz konusu bu miktar dünyadaki elektrik tüketiminin %10’unu karşılayabilecek potansiyeldeki 4,5 milyar varil petrol eşdeğeri enerji içeriyor. Üstelik bu miktar gelecekte baş edilemez bir noktaya gelebilir. Bu nedenle, atıkların doğru şekillerde dönüştürülmesi gerekiyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi gibi dünyaca ünlü üniversiteler bu çalışmaların bilinçli yapılması için bu alanda uzmanlar yetiştirecek programlar açmaya başladılar bile.

10) Dijital Dedektif 
Siber suçların çokça işlendiği günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak artık son derece önemli hale geldi. Gelecekte bir şirketin var olmaya devam edebilmesi için siber suçlara karşı daha da tedbirli olması gerekecek. Bu nedenle de dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları hem şirketler hem de bireyler için daha da önem taşıyacak ve bu alanda uzmanlaşmış elemanlara da ihtiyaç oldukça artacak.

Geleceğin Kadın Meslekleri

Çoğu işletme, eskisinden daha fazla kadın çalışanı işe almak, elde tutmak ve terfi ettirmek istiyor. Kadınların yeteneklerinden yararlanmak, işgücü planlaması için öne çıkan ve gelecek vaat eden bir konu olarak görülüyor. Yapılan bir ankete göre şirketlerin dörtte birinden fazlası, kadın yetenekleri gelecekteki işgücü stratejisinin önemli bir parçası olarak tanımlıyor. Benzer şekilde, kadınların artan işgücüne katılımı ve ekonomik gücünün, çeşitli endüstri sektörlerinde değişimin temel gücü olacağı ve istihdam artışıyla bağlantılı olarak giderek daha fazla kabul göreceği söyleniyor.

Geleceğin Erkek Meslekleri

Erkeklerle kadınlar arasında matematiksel zeka açısından çok az fark olsa da ABD’li matematikçilerin sadece %3’ü kadındır. Ormancılık, endüstri, yazılım, balıkçılık, inşaat, madencilik ve polis gibi riskli işlerde de erkeklerin yoğun olduğunu görüyoruz. Eski tarihlerden beri kadınların empati yeteneğinin erkeklerden daha üstün olduğu düşünülüyor. Belki de bu yüzden kadınların daha çok empati gerektiren işlerde egemen olduğunu görürken, erkeklerin daha matematiksel, teknik alanlarda egemen olduğunu görüyoruz.


 Kaynak:Business Insider

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bugünün ve Yarının En Popüler 12 IT Mesleği
Gelecek Yıl Bütçeyi Nerelere Harcayacağız?
Sistem Yöneticisi Olmanın 18 Altın Kuralı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir