kazalı araç nasıl anlaşılır / Kazalı araba nasıl anlaşılır? | Timsah Kriko

Kazalı Araç Nasıl Anlaşılır

kazalı araç nasıl anlaşılır

Aracın Pert Olursa Ne Yapmalısın?

Araç perte çıktığında sigorta şirketlerinin aracın pert olması gibi büyük hasarlara yönelik farklı ödeme uygulamaları vardır. Örneğin, bir sigorta şirketi yeni bir aracın pert olması halinde o aracın yeni değerini hasar tazminatı olarak ödeyebilir. Bazı şirketler ise aracın hasar dönemindeki piyasa rayiç bedelini hasar tazminatı olarak ödeyebilirler. Bu ödeme içinse sigortalıların pert araçlar için bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekir. Pert araç işlemleri ile ilgili detayları yazımızın içeriğinde bulabilirsin.

Öncelikle pert nedir nasıl hesaplanır merak edilen konulara cevap verelim.

Pert Ne Demek?

Pert, tam hasarlı anlamına gelir. Bir kaza sonucu aracın pert olması, perte çıkması gibi ifadeler kullanılamaz hale gelmesi demektir. Pert araç aynı zamanda ağır hasar kayıtlı ya da tam hasarlı olarak da ifade edilebilir.

Pert Kaydı Nedir?

Bir aracın kaza sonrasında ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeniyle oluşturulan belge, pert kaydı olarak adlandırılır. Bu kayıt aracın plakasına işlendiği için sigorta şirketleri araba kaskosu bulunan araçların maddi zararını karşılar. Ancak bu durumun gerçekleşmesi için pert kaydının ilk 5 gün içerisinde sigorta kuruluşuna bildirilmesi gerekir. Bildirimin ardından sigorta şirketleri tarafından yönlendirilen ekspertiz hizmeti, araç üzerinde incelemeler yapar. Eğer aracın yeniden onarılması, aracın kazanın yapıldığı günkü değerini aşan bir fiyatlandırmayla sonuçlanırsa, bu durumda sigorta şirketleri aracın bedelini ödeyerek alınan maddi zararı karşılar.

Pert kaydı alan bir aracın trafiğe geri dönebilecek şekilde tamir edilebilmesi mümkünse ve işlemlerin maddi boyutu aracın o günkü değerini aşmıyorsa, bu durumda pert olan aracın tamiri için gereken maddi destek ödeneği yapılır. Bu ödemeyi yalnızca kaskosu bulunan araçlar ve özel trafik sigortası bulunan araçların sahipleri alabilir.

Araç Perte Nasıl Çıkar?

Aracın pert olması durumunda sigorta kuruluşuna ilk 5 gün içerisinde bildirilmesi gereken bazı evraklar bulunur. Bu evraklar;

  • Trafik kaza raporu,
  • Alkol kullanımına dair rapor,
  • Aracın hasarlı olduğunu gösteren fotoğraflar,
  • Araç ruhsatının bir nüshası,
  • Sürücünün ehliyet fotokopisi ve ödenen primlerin makbuzlarıdır.

Pert araç işlemleri için bu bildirimin ardından sigorta kuruluşundan bir eksper talep edilir. Gelen eksper, sigorta şirketi adına gerekli bütün kontrolleri yapar. Bu belgeler dışında bazı sigorta kuruluşlarının farklı talepleri de olabilir. Bu talepler hakkında bilgi sahibi olmak ve sigorta kuruluşlarının isteklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirerek işlemlerde oluşabilecek pürüzleri engellemek için öncelikle sigorta danışanlarına ulaşmak gerekebilir. İlk 5 gün içerisinde en erken bildirimi yapmak ve işlemleri son güne bırakmamak, son anda yaşanabilecek aksiliklere karşı kişilerin hazırlıklı olmasına yardımcı olabilir. Bu sebeple kaza anında bildirimin hemen yapılması büyük önem taşır. 

Araç Pert Değeri Hesaplama Nasıl Yapılır?

  • Araç pert değeri hesaplama işlemi için öncelikle aracın hasar durumunun belirlenmesi gerekir.
  • Hasar tespiti için sigorta şirketi tarafından görevlendirilen eksper, aracın parça ve onarım masraflarının listesini rapor şeklinde diğer evraklarla birlikte gönderir.
  • Yapılan incelemede parça ve onarım masrafları toplamının aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç değerine ulaşması veya rayiç değerini geçmesi halinde araç tam hasarlı olarak kabul edilir.
  • Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler.
  • Pert bedeli rayiç bedelden düşüldükten sonra kalan kısım sigortalıya ödenir ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır. Pert araç satışı ve yasal devir işlemleri tamamen sigortalının sorumluluğundadır.

Araç Pert Olduğunda Sigorta Şirketi Ne Kadar Öder?

Sigorta şirketleri, perte çıkan araç için ödenecek tutarı belirlerken araç rayiç bedelini belirler ve piyasa araştırması yapar. Fiyatlandırmaya etkisi olan araç rayiç bedeli, kasko sigortası yapılırken poliçe üzerinde belirtilir. Pert aracı incelemekle görevlendirilen eksper, ayrıca araca eş değer olan farklı araçların piyasa fiyatlarına da bakabilir ve bu tutarlar üzerinden fiyatlandırma yapabilir.

Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu tutar, genellikle poliçede bulunan tutardan yüksek değildir. Ancak aracın piyasa değerini hemen hemen karşılar. Bu noktada bir başka alternatif ise sigorta şirketinin aracı almasıdır. Aracın değeri kadar ödeme yapıldığı durumda araç sigorta şirketinin olabilir. Araç değer kaybı hesaplama yazımızdan başvuru ve hesaplama detaylarını öğrenebilirsin.

Kaskosuz Araç Pert Olursa Ne Olur?

Birçok araç kullanıcısı “Kaskosuz araç pert olursa ne olur?” sorusuna yanıt arar. Kaskosuz aracın pert olması durumunda masraflar, belli limitler çerçevesinde karşı tarafın trafik sigortası veya kaskosu tarafından karşılanır. Sigortalının kendi aracının pert masraflarının karşılanması için kasko sigortasının bulunması gerekir. Ağır hasarlı araca kasko yapılır mı öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Kasko Sigortasının Pert Araç İçin Ödeme Yapma Süresi Ne Kadardır?

Pert ödemelerinin süresi sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilir. Pert ihbarının sigortalı tarafından eksiksiz şekilde yapılması ve eksperin çıkardığı raporu teslim etmesinin ardından en geç 10 iş günü içinde pert ödemesi yapılır. Eğer aracın kaskosu bulunmuyorsa ve ödeme karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanacaksa, bu durumda ödeme süresi 8 iş günü olur.

Trafik Sigortası Perte Çıkan Aracın Masraflarını Karşılar Mı?

Her araç sahibinin zorunlu olarak yaptırdığı trafik sigortası, olası kazalarda karşı tarafın ve üçüncü kişilerin madden ve bedenen zararlarını karşılar. Trafik sigortası, sürücülerin kendi pert araç masraflarını karşılamaz. Yalnızca karşı tarafın perte çıkan aracının zararlarını karşılar. Trafik sigortası sigortalının pert araç masraflarını teminat kapsamına almadığı için araç sahiplerinin kasko sigortası yaptırması tavsiye edilir.

Hasar Kaydı Nedir?

Yeni bir araç satın almak isteyenlerin en çok araştırdığı konular arasında hasar ve pert kaydı başta gelir. Hasar, ağır hasar ve pert farklı kavramlar olduğu için alıcıların bu noktalara dikkat etmesinde fayda bulunur. Tüm trafik kazalarında araçların aldığı hasar kayıt altına alındığı için alıcılar araç hasar kaydı sorgulama işlemi ile aracın hasar geçmişini görebilir. E devlet hasar kaydı sorgulama sayesinde tüm hasarlar kısa sürede öğrenilebilir.

Bir kaza sonrası hafif oranda zarar gören araçlar hasar kaydı alır. Aracın kullanıldığı dönemde yaşanan bu kazalar nedeniyle ufak tamir işlemlerine ihtiyaç duyulabilir. Boya ve değişen parçalar Tramer olarak da bilinen Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sisteminde kayıt altına alınır. Hasar kaydı bu şekilde küçük çaplı tamir işlemleri için yapıldığı gibi daha büyük kapsamlı bakım ve servis işlemlerinde de yapılır. Hasar kaydı olan araçların alınıp satılmasında ya da trafiğe çıkmasında bir engel yoktur. Karşı tarafın aracınıza zarar vermesi halinde yapılacaklar için tıkla.

Ağır Hasar ve Pert Kaydı Arasında Ne Fark Var?

Özellikle ikinci el araç satın almak isteyenler “Ağır hasar kaydı nedir?” sorusuna da yanıt arayabilir. Pert kaydı, bir aracın kullanılamaz duruma gelmesini ve %70’den fazla hasar almasını ifade eder. Ancak ağır hasar kaydı, aracın arıza durumunun %70’in altında olduğunu gösterir. Ağır hasar kaydı bulunan bir araç, yalnızca maddi zararları karşılandığında yeniden kullanılabilir hale gelebilir. Ağır hasar kaydı, sigorta işlemlerini kolaylaştırmak adına kullanılan bir kelime grubudur ve kaza yapan aracın hasar durumunu nitelendirir. Bir aracın kasko sigortası bulunurken kaza yapması ve bunun sonucunda araçta sigorta değeri kadar arıza oluşması, ağır hasar kayıtlı araç olarak nitelendirilmesine yol açar. Pert kaydı alan bir aracın kaskosu bulunması halinde, araç tamir bedelleri ve rayiç bedeli karşılaştırılır. Hasar telafisinin ücreti rayiç bedelle örtüşüyorsa, bu durumda aracın rayiç bedeli ödenir.

Ağır hasar kaydı bulunan bir aracın sigorta işlemlerinde ise zarar karşılanır. Aracın aldığı hasar telafisi için teminat ödenir. Bu tür araçlarda rayiç bedel ödemesi yapılmayabilir. Bu işlem, sigorta sözleşmesinde bulunan ek maddelere ya da mevcut maddelere göre değişiklik gösterebilir. Kurumun teminat olarak sunması durumunda rayiç bedel ödemesi de yapılabilir. Eğer bu madde sözleşmede bulunmuyorsa ve sigortanın kapsamı dışındaysa, rayiç bedel ödemesi yapılmaz. Ağır hasar kaydının %70 ve üzeri olması durumunda ise aynı araç pert konumunda olacağı için sigorta şirketi aracın rayiç bedelini karşılayabilir. Hasarın tespiti ve nitelendirilmesi ise sigorta şirketlerinin göndereceği ekspertiz hizmetleri aracılığıyla yapılır. Hasarın yüzdesi baz alınarak gerekli işlemler uygulanır ve bunun sonucunda oluşan zararlar şirket tarafından karşılanır. 

Aracın için en uygun kasko teklifini ya da sigorta teklifini hemen almak ve uygun fiyatlandırma seçeneklerinden anında yararlanmak için Sigortam.net’ten yardım alabilir, uzmanlar aracılığıyla aracın için en uygun olan kasko seçeneğine hemen ulaşabilirsin.

Otokoç 2. El

Satın almak istediğiniz ikinci el aracın kaportasını nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmek ister misiniz? Bu yazımızda en doğru kararı vermenizi sağlayacak tüyoları bulacaksınız.

Daha önceki blog yazılarımızda 2. el araç satın almaya karar vermenin hazine avına çıkmak gibi olduğundan söz etmiştik.  İkinci el araç satın almak isteyenler, sevdikleriyle güvenle seyahat edebilecekleri bir araca sahip olmak ister ve ihtiyaçlarına en uygun aracı bulduklarında ilk olarak “araçta değişen parça var mı?” sorusunu sorarlar. Çünkü aracın değişen parçaları, göçük düzeltme işlemleri geçmişe ışık tutar ve bu sayedearacın hafif hasar mı yoksa ağır hasar mı aldığı tahmin edilebilir.

Günümüzde güvenilir olmayan satıcılardan hiç kaza kaydı olmadığı taahhüdüyle araç satın alan, ancak aracın pert kaydı ile karşılaşan sürücülerin sayısı hiç de az değildir. Çünkü teknoloji sayesinde takla atan bir araç, birkaç basit dokunuşla yenisi ile kıyaslanamayacak görüntüye ulaşabilmektedir. Ancak masraflar çıkmaya başladığında, bu görüntünün altında kabarık bir hasar kayıt listesi olduğu kısa sürede anlaşılmaktadır.

 

Peki, mükemmel bir kamuflajın altında, satın almak istediğiniz ikinci el arabanın kaporta hasarı olup olmadığını nasıl anlayacaksınız?

 

  • Aracın etrafında gezin ve pas, çürük, boya hatası görmeye çalışın.
  • Kaportada olası ton farkları olup, olmadığını inceleyin.
  • Aracın iki yanına 2 metre mesafeden bakın. Aracın kaportası uçtan uca düz bir hat izlemeli. Oysa hasarlı bir kaportada yansımalar düzgün değildir.
  • Kapı ve çamurluklar arasındaki mesafeler eşit olmalıdır.
  • Cam kenarları, dış kapı açma kolları ve kilitlerinde, nikelaj kaplamalarda boya kalıntıları var mı bakın.
  • Aracın içindeki cam ve kapı kenarlarında, elektrik tesisatının geçtiği yerlerde boya izlerine bakın.
  • Marşpiyeller altında pas izleri arayın.
  • Kaputu açıp, bağlantılarda, cıvata kenarlarında boya sıyrılması var mı bakın.
  • Eğer araçta mükemmel bir kaporta varsa aracın lastiklerine ve süspansiyonuna bakın. Lastiklerin aynı aşınmayı göstermesi ve tek marka olması, aracı farklı noktalardan salladığınızda eşit dengeyi göstermesi, aracın karşıdan bakıldığında yatık durmaması ana kriterleriniz olmalı.

Kötü niyetli satıcılar araçları makyajladıktan sonra genellikle araç süspansiyon sistemini gözden kaçırır ve dikkatli bir inceleme, aracın ciddi kaporta hasarları aldığını gösterebilir.

Satın almak istediğiniz aracın kaportasını incelerken yukarıdaki kontrolleri yaptığınızda, satıcıya gözlemlediğiniz noktalarda sorular sorun. Eğer satıcı, aracın kazasız olduğunu söylüyorsa eksper raporu istemeden o aracı satın almayın. Bu noktada güvenilir kişilerden araç satın almak çok önemlidir. Otokocikinciel.com sizin için bu belirsizlikleri ortadan kaldırıyor ve web sitesinde araçların en ince detaylarını 3 boyutlu olarak inceleme olanağı sunuyor. Otokocikinciel.com’da ikinci el araba fotoğraflarına yakından bakabilir, kaporta ve boya ekspertizi yapıldığı için dış görünümlerinde mevcut olan değişen parça, boyalı parça ve lokal boyalarını da detaylı bir şekilde görebilirsiniz.

İkinci El Araçlarda Yapılması Gereken Kontroller blog yazımızda bu konuda hayatınızı kolaylaştıracak faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

En önemlisi “kalite”

İkinci el araçlarda hafif kazalar, sürtmeler nedeniyle çizilme ya da kaporta parçalarında hasar oluşması çok normaldir. Boya değişimleri aracın daha önceki sahiplerinin özenli davrandığını da gösterir. Çünkü göçükler ve çizikler pasta - boya yapılmadığında zamanla pas olabilmektedir. Bu durumunda araç boyama işleminin kaliteli bir şekilde yapılması önemlidir.

Eğer ikinci el araba satın almayı düşünüyorsanız, web sitesinde güvenilir ekspertiz raporuna sahip araçlara yer veren Otokocikinciel.com web sitesinden ihtiyacınıza en uygun aracı hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz. Otokocikinciel.com sitesindeki ikinci el araçların en ince detaylarını fotoğraflıyor, karşılaştırma özelliğini kullanarak en uygun aracı bulmanızı sağlıyor. Otokocikinciel.com web sitesinden satın almak istediğiniz aracın hasar kaydı, plaka bilgisi detaylarını da öğrenebiliyorsunuz.

Otokocikinciel.com web sitesinden online satın alma sürecine özel avantajlı fiyatlarla bir kapora karşılığında aracınızı rezerve edebilirsiniz. Böylece kalan ödemenizi ister kredi, isterseniz havale/eft olarak veya showroomda gerçekleştirebilirsiniz. Otokocikinciel.com’da ayrıca size sunulan anında ikinci el araç kredisi, online kapora ve araç rezerve etme olanaklarına da sahip olduğunuzu unutmayın.

Araç kış bakımının püf noktaları, soğuk ve yağışlı havalarda sürüş güvenliği sağlamanın yolları, uzun yol öncesi yapılması gereken kontroller, akü bakımı nasıl yapılır? gibi aracınızla ilgili birçok konuda bilgi sahibi olmak için Otokoç 2. El Blog içeriklerini takip etmeye devam edin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası