bebeklerde kokulu gaz neden olur / Gaz | Gurme Bebek

Bebeklerde Kokulu Gaz Neden Olur

bebeklerde kokulu gaz neden olur

Bağırsak gazı size iyi gelmeyen besinlerin işaretçisi!

@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.19.01.2016

Çıkardığımız gaz bağırsaklarımızda neler olduğu ile ilgili ipuçları veriyor. Dikkat gazınız hangi yiyeceklerin size iyi gelmediğini anlatıyor olabilir!

İZLE: GAZ OLUŞTURMAYAN BESİNLER👇 Bazen bir iş toplantısında, bazen arkadaşlarımızın yanında, bazen de bir asansörde bizi zor durumlara soksa da, gaz çıkarmak aslında sindirim sistemimizde işlerin yolunda gittiğinin bir göstergesi. Bazıları sesli, bazıları sessiz ve bazıları da çok kötü kokulu olabiliyor fakat gazınızın nasıl çıktığına dikkat etmenizde fayda var çünkü yediklerinizin size iyi gelip gelmediği hakkında ipuçları veriyor. Daha önce dışkınız hakkında Dışkınızın şekli ve rengi size ne anlatıyor? yazımızda oldukça detaylı bilgiler vermiştik. Şimdi ise Pudra.com’da gazınızın size ne anlattığına değiniyoruz.

Neden gaz çıkarıyoruz?

Ortalama sağlıklı bir insan günde 14-18 kere gaz çıkartıyor. Peki, neden gaz çıkartıyoruz? Gaz nasıl meydana geliyor? Bağırsaklarımızda yediğimiz gıdaları parçalayan ve sindirilmesini sağlayan birçok faydalı bakteri bulunuyor. Bu bakteriler özellikle sindirilmesi zor olan şekerli ve nişastalı gıdaları (fasulyeler, sebzeler) parçalarken gaz açığa çıkıyor. Bu oksijen, karbondioksit, hidrojen, metan gibi gazların vücuttan atılması gerekiyor. Çıkardığımız gaz, bu bakterilerle açığa çıkan gaz ile yuttuğumuz havanın karışımı aslında. Çok hızlı yemek yersek, gazlı içecekler içersek veya sakız çiğnersek de hava yutabiliriz. Böylece bir karışım oluşuyor ve bu karışım vücuttan dışarı çıkıyor.



Bağırsak gazı size iyi gelmeyen besinlerin işaretçisi!
Bağırsak gazı sorunu - tuvaletÇıkardığımız gaz ne anlama geliyor?

Çıkardığımız gaz kokusuna ve sıklığına göre farklı anlamlara geliyor.
 

Kokusuz gaz

Gün içerisinde çoğunlukla çıkardığımız gazdır. Genellikle karbondioksit bakımından zengindir. Gün içinde sık sık kokusuz gaz çıkarmak normal kabul edilir ve sağlığınızda bir anormallik olduğu anlamına gelmez. Kokusuz gazlar normal ve sağlıklı bir sindirim sistemine işaret eder.
 

Kokulu gaz

Gün içinde çıkardığımız gazın bir kısmı kokulu gaz olabilir. Bu koku, genellikle bağırsak florasındaki bakterilerin yarattığı hidrojen sülfür gazının kokusudur. Kokulu gaz çıkarmaya brokoli, karnabahar, süt ürünleri, fasulyeler, mercimek, kırmızı et ve birçok sebze türü sebep olur. Gün içinde belli bir miktar kokulu gaz çıkarmanız da normal sayılır. Eğer kokulu gazdan rahatsız oluyorsanız bunların yerine sülfür bakımından az olan tavuk ve balık yiyebilirsiniz. (Hangi yiyecekler gaz yapar? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
 

Çok kötü kokulu gaz

Çok kötü kokan gazlar yine brokoli veya sebze gibi sülfür bakımından zengin gıdalarla fazlaca beslenmiş olduğunuza işaret edebilir. Ancak bunun yanı sıra çok kötü kokulu gaz bazı kronik hastalıkların habercisi olabilir. Süt ve süt ürünleri tükettikten hemen sonra yoğun gazınız oluyorsa muhtemelen laktoz intoleransınız olabilir. Bağırsaklarınız laktozu parçalamakta zorlanabilir. Ekmek ve pastane ürünleri yedikten sonra bağırsaklarda yoğun hareket çölyak hastalığının da bir habercisi olabilir. Ayrıca çok kötü kokulu gazınız varsa hassas bağırsak sendromu ve gastrit olma ihtimaliniz de yüksek, doktorunuza mutlaka danışın.
 

Üst üste çıkan gaz

Art arda çok fazla gaz çıkarmak muhtemelen çok fazla hava yuttuğunuzu veya bağırsaklara çok fazla hava pompalanmasını sağlayan bir gıda yediğiniz anlamına geliyor. Örneğin, çok fazla kahve içtiyseniz bu laksatif etki yaratıp art arda çok fazla gaz çıkarmanıza sebep olabilir. Aynı şekilde yemek yerken hava yutmak da buna sebep olabilir. Çok fazla gaz çıkarıyor olmanızın bir sebebi de ince bağırsağınızda olması gerekenden fazla bakteri birikmesi olabilir. Bu durum da çok fazla gaz üretimine sebep olur.
 

Gazı azaltmak için bazı ipuçları

  • Yemek yerken lokmalarınızı iyice çiğneyin. Bu şekilde bağırsaklarınızın sindirmesi kolay olur.
  • Taze sebze ve meyve tüketmeye dikkat edin. Sebzeler gaz yapıyor olsa da içeriğindeki lifler bağırsaklarınızın çalışmasını sağlar.
  • Nane, zencefil ve rezene gazı azaltmaya yardımcı olur. Bu bitkilerin çaylarını yemeklerden sonra içerek gazınızı azaltabilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Gaz sorununuz mu var?
Yanıtınız “evet” ise merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Yemek yeme biçiminizi değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Karnınız patlayacak gibi mi?
Karın şişkinliği ve gaz neden oluyor? En çok hangi yiyecekler karın şişkinliğine sebep oluyor? Karın şişkinliğine ne iyi geliyor? Pudra.com araştırdı.

Kakanız hakkında yanlış bildiğiniz gerçekler!
Dışkınızı ne kadar tanıyorsunuz? Dışkınız hakkında doğru bilinen yanlışları ve gerçekleri ortaya koyuyoruz!

Bebeklerde gaz yapan yiyecekler
Emziren anneler inek sütü, kola, kahve, kuruyemiş ve sucuk gibi yiyeceklerden uzak durarak bebekte gaz sancısını önleyebilirler.

👇İZLE: GAZ GİDEREN BİTKİ ÇAYLARI👇

Etiket: gaz, gaz çıkarmak, gaz yapan yiyecekler, bağırsak

Gaz nedir, neden olur?

Gaz sindirim sürecinin bir parçasıdır. Her bebek gaz sorunu yaşar, kimi daha az, kimi daha çok. Gaz sorunlarında temel sebep tüketilen besinlerdir. Bebekler özellikle katı gıdaya geçiş sürecinde yeni besinlerle tanıştıklarından, henüz olgunlaşmamış olan sindirim sistemleri bu yeni gıdalara tepki verebilmekte, bu da sıklıkla gaz sancısına yol açmaktadır. Bebekler büyüdükçe, sindirim sistemleri olgunlaştıkça ve hareket kabiliyetleri arttıkça gaz sorunu azalır.
 
Anne sütü alan bebekler emzirme veya biberonla beslenme sırasında hızlı yutkunarak ve çok miktarda beslenirse hava yutabiliyorlar. Bu da onlara gaz olarak geri dönüyor… Biberonla beslenen bebeklerde bu durum daha sık görülüyor. Bebeğinizi biberonla beslerken ayına uygun akışta bir biberon ucu kullandığınıza emin olun. Bebeğinizi 45 derece eğimle tutun ve biberonu eğerken ucunda hava kalmamasına dikkat edin. Boş bir biberonu emmesine izin vermeyin ve eğer hava yuttuğunu düşünüyorsanız beslenme aralarında fazladan birkaç kere gazını çıkartın. 
 
Bazı uzmanlara göre elinde yiyecekle dolaşan, oynayarak veya televizyon izleyerek beslenen minik gurmeler de gaz sorunu yaşayabiliyorlar. Bu teoriye göre, oyunun heyecanı ile hızlı yiyen ve hızlı yutkunan çocuklar fazla hava yutabiliyor, bu da sindirim açısından sıkıntı yaratabiliyor. Ne olur ne olmaz, siz bebeğinizi mama sandalyesinde veya sofrada sizinle birlikte yemeye ikna etmeyi deneyin.
 
Gaz yapan gıdalar nelerdir?
 
 Nohut, kuru fasulye, pırasa, brokoli, karnıbahar gibi bazı sebzeler ve kuru gıdalar sağlıklı oldukları kadar gaz yapıcı özelliğe de sahipler. Bebeğinizin bunları tüketmesi harika! Ancak siz yine de bunları arka arkaya ve çok fazla miktarlarda tüketmiyor olduğundan emin olun.  Kurubaklagilleri ıslattığınız suyu mutlaka dökün ve sonrasında iyice yıkayın.Yemeklere bir kaşık kimyon, ya da muskat cevizi katarsanız gazı gidermeye yardımcı olur.
 
Ayrıca günde bir bardaktan daha fazla meyve suyu tüketmek de gaz sebebi olabilir. Bazı bebekler meyve suyunda bulunan fazla miktarda fruktoz ve sukrozu sindirmekte zorluk çekebiliyor. Ayrıca bu dişleri için de zararlı. Minik gurmenizin günde 120 ml.den daha fazla meyve suyu tüketmemesi önemli.
 
Modern yaklaşım  emziren annenin beslenmesinin bebeği etkilemeyeceği yönünde. Ancak siz yine de tükettiğiniz bir besinin bebeğinizi etkilediğinden şüphelenirseniz onu menünüzden kaldırmaktan çekinmeyin. Bebeğiniz besinlere karşı normalden daha hassas olabilir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da doktor yaklaşımları farklılık gösteriyor.
 
Bebeğimin gazı olduğunda ne yapmalıyım?
 
Bebeğiniz gaz sancısı çektiğinde, son birkaç saat içinde ne yediğini gözden geçirin. Büyük bir ihtimalle gazın sebebi tükettiği besinden kaynaklanmaktadır. Bazı bebekler posalı ve yağlı yiyeceklere karşı diğerlerine göre daha hassas olabiliyor. Bu gibi durumlarda bebeğinizin yediklerinin bir listesini yapmak ve şüpheli gıdaları limitleyerek gaz durumunu takip etmek işe yarayabilir. Unutmayın, çoğu bebek için gaz sancısının en etkili tedavisi zamandır. Bebeğiniz büyüdükçe sindirim sistemi olgunlaşacak ve sorun ortadan kalkacaktır. 
 
Birçok anne rezene çayı, anason çayı gibi bazı bitkisel çayların bebeklerinin gaz sıkıntılarını rahatlattığına inanıyor. Simeticon damlaları, gripe water gibi bitkisel ilaçlar da uzun yıllardır bebeklerin gaz sancılarında kullanılmakta. Ancak bunların etkili olduğuna dair ciddi bir veri yok. Yanlız anne sütü ile beslenen 6 aydan küçük bebeklerde, süt dışında herhangi bir gıdanın bağırsak florasını bozabileceği ve ileride daha fazla hastalığa ortam yaratabileceği de söyleniyor. Siz herhangi bir tedavi yöntemini denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Ve unutmayın, gazın sebeplerini ortadan kaldırmak semptomları gidermekten çok daha önemlidir.
 
Bunların dışında bebeklerde sırt üstü yatar pozisyonda iken bacakları bisiklet çevirir gibi hareket ettirmenin ve karın bölgesine saat yönünde masaj yapmanın da gazın çıkarılmasına yardımcı olduğu biliniyor.
 
Doktora başvurmama gerek var mı? 
 
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin;
 
Bebeğiniz normalden daha şiddetli ve kötü kokulu gaz çıkarıyor ve bağırsak hareketleri, yani dışkılaması normale göre daha az seyrediyor ise kabızlıktan şüphelenebilirsiniz. Yeteri kadar su tüketiyor olmasına dikkat edin.  
 
Bebeğiniz gazdan dolayı sancı çekiyor ve karın ağrısından şikayet ediyorsa gıda alerjisi veya laktoz intoleransından şüphelenebilirsiniz.   Gaza eşlik eden kusma veya bir başka semptom varsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

Kötü Kokulu Gaz Çıkarmanın Nedenleri Nelerdir?

Gaz, bağırsak hareketlerini ve sindirimi serbest bırakmaya yardımcı olan biyolojik bir süreçtir. Bazı durumlarda sessiz ve kokusuz olsalar da bazen kokulu ve sesli olabilirler. Gaz çıkarmak doğal bir süreçtir. Ancak tüketilen bazı yiyecekler aşırı derecede kötü kokulu gaz çıkarmaya neden olabilir. Bununla birlikte, kokulu gaz çıkarmak kimi zaman bir enfeksiyonun ya da sindirim sorunlarının göstergesi de olabilir.

Gaz, bağırsak hareketlerini ve  sindirimi  serbest bırakmaya yardımcı olan biyolojik bir süreçtir. Bazı durumlarda sessiz ve kokusuz olsalar da bazen kokulu ve sesli olabilirler

Gaz çıkarmak doğal bir süreçtir. Ancak tüketilen bazı yiyecekler aşırı derecede kötü kokulu gaz çıkarmaya neden olabilir. Bununla birlikte, kokulu gaz çıkarmak kimi zaman bir enfeksiyonun ya da sindirim sorunlarının göstergesi de olabilir.

 

Kokulu Gaz Çıkarmanın 5 Nedeni Bulunmaktadır:

Çıkarılan gazların kötü kokmasının birtakım nedenleri bulunur.   Kötü kokulu gaz genellikle dengesiz beslenmeyle ilişkilidir. Bununla birlikte kokulu gazın başka nedenleri olabilir.

 

1. Yüksek lifli gıdalar tüketmek:

Yüksek lifli gıdalar tüketmek gazınızın fazla miktarda ve kötü kokulu çıkmasına neden olur.  Bu durum lif içeren yiyeceklerin sindirim sisteminizde parçalanmasının uzun sürmesinden kaynaklanır. Uzun sürede parçalanan yiyecekler zamanla mayalanarak kötü kokuya neden olur.  bu nedenle zamanla mayalanırlar.

Bu durum özellikle güçlü kokulu sebzeler için de geçerlidir:

  • Brokoli,
  • Çin yemeği,
  • Kuşkonmaz,
  • Lahana kötü kokulu gaza neden olabilir.

 

2. Bazı gıdalara karşı hassasiyet  (Gıda intoleransı)

Belirli gıdalara karşı hassasiyetiniz veya reaksiyonunuz varsa, gazınız kötü kokuya sahip olabilir. Örneğin, laktoz intoleransı olan kişiler,  karbonhidrat laktozu parçalayamazlar. Sonuç olarak, bağırsaklarınızdaki bakteriler tarafından çürütülür. Bu da kötü kokulu gaz oluşumuna neden olur.

Gluten intoleransı veya Çölyak hastalığı da kötü kokulu gaz çıkarmanın sebebi olabilmektedir. Çölyak hastalığı, protein glütenine karşı bir bağışıklık tepkisi bulunan bir oto bağışıklık hastalığıdır. Bu, bağırsakta iltihap ve yaralanmalara yol açar. Bu durum da, kötü kokulu gaz çıkarmaya neden olur.

 

3.Kabızlık

Kabızlık, kolonunuzda dışkı birikimi olduğunu gösterir. Düzenli olarak dışkılamanın gerçekleşmemesi bakterilerin ve kokunun gelişmesine neden olabilir. 

 

4. Bakteri birikimi ve sindirim sistemi enfeksiyonları

Vücudunuz,  yiyecekleri sindirdiğinde, besinleri kan dolaşımına ardından da kolona gönderilir. Sindirim sürecinin bozulması ise aşırı bakteri oluşumuna neden olur.

Bazı bakteriler bağırsak ve sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Bu durum normalden daha fazla ve kokulu gaz çıkarımına neden olabilir. Sindirim sistemi enfeksiyonları olan kişilerde sıklıkla karın ağrısı ve ishal görülür.

 

5. Kolon kanseri

Kötü kokulu gaz oluşumunun daha nadir bir nedeni  de kolon kanseridir.  Tümörler sindirim sisteminde gaz birikimi ve şişkinlik ile sonuçlanan bağırsak tıkanmasına ve dolayısıyla kötü kokulu gazlara neden olur.

 

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Kokulu gaz çıkarmak tek başına doktora başvurmak için yeterli bir belirti değildir. Ancak, gazınıza düzensiz bazı belirtiler de eşlik ediyorsa, derhal bir doktora gitmelisiniz. Kötü kokan gazın yanında karşılaşabileceğiniz bazı olumsuz belirtiler şunlardır:

  • Şiddetli kramplar veya karın ağrısı
  • Şişkinlik
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Bağırsak inkontinansı
  • Kilo kaybı
  • Ateş
  • Kas ağrısı veya zayıflık

 

Kötü kokulu gazları önlemek için ne yapmalısınız?

Sağlıklı bir sindirim sistemi için gaz çıkarmak gerekli ve doğaldır.  Kötü kokan gazınızı önlemek için uygulayabileceğiniz birtakım tavsiyeler bulunmaktadır;

Sağlıklı sindirimi teşvik etmek ve gaz üretimini azaltmak için daha küçük porsiyonları daha yavaş bir şekilde yiyin.

Besinlerin daha rahat sindirimi ve vücuda daha verimli bir şekilde taşınmasına yardımcı olmak için daha fazla su tüketin.

Vücudunuzdaki sağlıklı bakterileri dengede tutun. Sindirimi iyileştirmeye yardımcı olmak için beslenme alışkanlıklarınıza yoğurt gibi probiyotik gıdaları ekleyin.

Alkol ve maden suyu dahil olmak üzere gaz üretebilen gazlı içeceklerin tüketiminden kaçının.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır