uyku açma taktikleri / En çok işe yarayan uyku nasıl açılır yöntemleri

Uyku Açma Taktikleri

uyku açma taktikleri

En etkili uyku açma yöntemleri

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

En etkili uyku açma yöntemleri

Sabah erken saatlerde kalkıp, okula veya işe gitmek çoğumuz için işkence haline gelen rutinlerden biri. Yaz mevsiminde oldukça bunaltıcı günler yüzünden evden çıkmak yeterince zor gelirken bir de havalar soğuyunca sıcak yataktan ayrılma gerçeği var ki, nice öğrenciye "bugün çok hastayım, evde kalabilir miyim" pembe yalanını söyletir. Okul hayatı boyunca böyle küçük kaçamaklar yapabilirken, iş hayatında patronunuza neler söyleneceğini araştırmak yerine güne nasıl daha zinde başlayabiliriz, hangi yöntemleri uygulayarak uykuyu dağıtabiliriz, bunlara bir göz atalım.

En etkili uyku açma yöntemleri

İyi bir uyku

Nasıl uyku açabileceğimizden söz etmeye başlamışken ilk kuralı unutmamak gerekir. İyi bir uyku! Çoğunlukla yaptığımız hatalardan biri bu oluyor. Gece geç saatlerde yatarak, sabah erken kalkmayı tam bir işkence haline dönüştürüyoruz. Burada yapılacak ilk ve en etkili yöntem vücudunuzun biyolojik saatini ayarlamak. Yani her gün aynı saatte uyumaya ve aynı saatte uyanmaya alıştırmak. Bir süre sonra bu düzene vücudunuzun kendiliğinden alıştığını, aynı saatlerde uyuyup uyandığınızı ve verimli bir uyku aldığınız için de gün içinde daha az uyuklama problemi yaşadığınızı göreceksiniz.

En etkili uyku açma yöntemleri

Yeterli miktarda su

Verimli bir uyku için günde saat arası ideal. Uyandıktan sonra içeceğiniz ılık bir su, hücrelerin uyanması ve enerjinin geri kazanılmasında oldukça etkili olacak. Bu yüzden uyandıktan sonra su içmeyi ihmal etmeyin.

ARKADAŞINA GÖNDER

En etkili uyku açma yöntemleri

SON DAKİKA

FacultyofMimarlık

Hiç proje için sabahladığınız oldu mu? Ya da sabahlamadığınız oldu mu?

Projeden ya da jüriden önceki geceler genelde sabahlarız. Çünkü jüriye veya kritiğe hazırlanmak bir tasarım işidir ve tasarlamak asla bitmez. Çizimleri tasarlarız, maketi tasarlarız ve paftayı tasarlarız. Hatta giyeceğimiz kıyafeti ve makyajımızı bile tasarlarız. Bu süreç böyle zamanımızı yer durur ve uykudan fedakarlık yapmamız gerekir.

İşte böyle bir süreçte gecelerimi okulda geçirmeye başladım. Geceleri okulda olmak çevrem tarafından da pek desteklenmiyor tabi. Hala ‘Vah vah, bölüm mü değiştirsen acaba?’ diyen akrabalarım var. Bir defasında ablama okulda kalacağımı söylediğimde bana ‘Ama pijamaların yanında değil!’ demişti. Okulda uyuduğumuzu sanıyormuş(!). Bu gibi trajikomik olayları atlattığım zaman aslında okulda başka öğrencilerle birlikte çalışmanın beni motive ettiğini fark ettim. Nasıl ki kütüphanede daha verimli çalışıyorsak okulda da eve oranla daha verimli çalışabiliyorum. En azından benim için böyle. Gecelerimi okulda geçirmeye başladığım süreçte deneyimlediğim uyanık kalma yöntemlerinden bahsedeceğim.

O halde başlayalım:

1- Ses

Çalışılan ortamda ses olması algılarınızın açık olmasına yardımcı olur. Bu müzik(tercihen hareketli ), film, dizi ya da konuşan birkaç arkadaş olabilir.

2- Yüzü Yıkamak

Bu eylemi birer saat arayla ve soğuk suyla yapmak sizi kendinize getirecektir. Hatta yalnızca yüzünüzü değil suyu ense ve boyun bölgenize de ulaştırmak işe yarayacaktır.

3- Diş Fırçalamak

Evet, bu denendi ve onaylandı.

4- Bir Şeyler Yiyip İçmek

Bu maddenin başını meşhur kahvelerimiz çekiyor tabi. Ancak her türlü kahvenin uyandırıcı etkisi bende maksimum 2 saat.

Çay ise (sevdiğimden sanırım) daha çok etkiliyor beni bu konuda.

Kuruyemiş tarzı atıştırmalıklar da enerji verme konusunda etkili.

Çikolata ve elma ise kahveden bile daha etkili bir uyku açma aracı.

Aman dikkat! Çok fazla yiyip mayışmayalım.

5- Sakız Çiğnemek

Dikkati toplamanın en pratik ve etkili yolu sakız çiğnemektir. Evet sakız çiğnemek. Anında uykuyu alır ve çiğneme işlemini yaptığınız süre boyunca uykunuz gelmez.

6- Hareket Etmek ve Hava Almak

Okulda sabahladığımız gecelerde gözlerimiz kapanmaya başlar başlamaz bahçeye çıkardık. Bu hem hareket etmemizi hem de temiz hava almamızı sağlardı. Egzersiz ve temiz hava alımıyla bir müddet daha uyanık kalabiliriz.

Eğer evde çalışıyorsanız pencereleri açabilir ve odalar arası bir iki tur atabilirsiniz. İşe yarayacaktır.

Uykuyu Açan &#;eyler Listesi

Alarm Etkisi Yarat&#;r!

Uyku pek çok ki&#;inin en sevdi&#;i zamanlardan biridir. Kesintisiz ve doyumsuz bir uyku, ki&#;iye mutluluk vermektedir. Çok fazla uyuman&#;n ise bedene ve zihne yan etkisi olabilir. A&#;&#;r&#; uyuma durumunda insanlar biraz yorgun dü&#;ebilir. E&#;er çok uyuma al&#;&#;kanl&#;k hale gelirse bütün günlük rutinler aksar. Ö&#;renciler derse odaklanma problemi ya&#;arken, çal&#;&#;anlar&#;n i&#; motivasyonu dü&#;er. Araç kullananlar&#;n ise kaza riski daha yüksek olabilir.

&#;&#;te böyle durumlarda uykuyu açmak için baz&#; yard&#;mc&#;lardan destek almak gereklidir. Besinler ve içecekler ile beyni uyar&#;p akl&#;n&#;zdan uykuyu atman&#;z gerekmekte. Peki neler yap&#;lmal&#;d&#;r? En mühim anlar&#;n&#;zda uykuyu kendinizden uzakla&#;t&#;r&#;p i&#;inize odaklanmak istiyorsan&#;z, &#;imdi size listemizde sundu&#;umuz uykuyu açan &#;eyler kolayl&#;k sa&#;layacak. Uykuyu neler açar diyenler, yaz&#;m&#;z&#; okumak için daha fazla geç kalmamal&#;!

uykuyu ne açar

Ders Çal&#;&#;&#;rken, Uzun Yola Ç&#;karken Uykunuzu Açacak 10 Yiyecek & &#;çecek

1) Siyah Çay

  • Uykuyu en h&#;zl&#; ne açar sorusunun popüler cevab&#; siyah çay oluyor. Yolda, okulda, uyan&#;k kalman&#;z gereken her anda bir iki fincan çay içerek beyni uyarabilirsiniz. Beyin ve ba&#;&#;rsak ileti&#;iminin sonucunda uykunuz aç&#;lacakt&#;r.
  • Çay&#;n uyan&#;kl&#;k sa&#;lamas&#;, çayda bulunan kafein oran&#; ile ilgilidir. Demli ve aç&#;k çay içti&#;inizde kafein miktar&#; kadar uyku durumunuz etkilenecektir. Uyan&#;k kalman&#;n yollar&#;ndan biri: Siyah çay!
uykuyu açan çaylar

2) Kahve

  • Ders çal&#;&#;&#;rken uykuyu ne açar diye merak edenlere bizden bol köpüklü kahve hediye! Kahve türlerinin içinde kafein oran&#; oldukça yüksektir. Uykulu halden kurtulmak için kendinizi kahveye verirken gün içinde kahve al&#;m&#;n&#; da kontrol etmelisiniz. A&#;&#;r&#; kafein, pek çok sa&#;l&#;k sorununa neden olabilir.
  • Kahve ile uykuyu açmak için kahveyi sade içebilirsiniz. Sütle haz&#;rlanan kahve çe&#;itleri ve &#;ekerli kahveler uykuyu açma konusunda sade kahveye göre daha az etkilidir.
uykuyu ne açar türk kahvesi

3) Çikolata

  • Çikolata türlerinde serotonin hormonunun salg&#;lanmas&#;n&#; sa&#;layan maddeler bulunur. Beyin uyar&#;ld&#;&#;&#;nda ki&#;iye enerji ve keyif gelir. Çikolata da bu görevini ba&#;ar&#;yla yerine getirerek uykuyu açmak isteyenlere yard&#;m etmektedir.
  • Sütlü çikolata m&#; bitter çikolata m&#; diyecek olursan&#;z; bitter çikolatada daha çok kafein yer al&#;r ve daha etkilidir.
uykuyu açan besinler

4) Elma

  • K&#;sa zaman içinde yolculuk plan&#;n&#;z varsa sizlere elma tüketmenizi önerece&#;iz. Uzun yolda uykuyu ne açar sorunuzun yan&#;t&#; elma oluyor. Elmada bulunan fruktoz k&#;sa zamanda kana kar&#;&#;&#;r ve uyku halini ortadan kald&#;r&#;r.
  • Elma tüketerek hem vücudunuzun ihtiyac&#; olan enerjiyi kar&#;&#;lars&#;n&#;z hem de uykudan bir süre uzak kalarak programlar&#;n&#;za yo&#;unla&#;&#;rs&#;n&#;z.
uykuyu ne açar elma

5) Portakal

  • Uykuyu açman&#;n do&#;al yollar&#;ndan biri de C vitamini deposu portakal tüketmektir. Portakal yiyerek gün içinde daha uzun süre ayakta kalman&#;z mümkün. C vitamini ihtiyac&#;n&#;z&#; kolayca kar&#;&#;lad&#;&#;&#;n&#;z portakal ile daha dinamik olabilirsiniz.
  • Beden ve zihin daha canl&#; olsun istiyorsan&#;z ilac&#;n&#;z portakal!
uykuyu açan besinler

6) Brokoli

  • Brokoli de uykuyu açmak için tüketilmesi önerilen besinlerden biridir. Brokolinin yap&#;s&#;nda bolca C vitamini ve antioksidan maddeler bulunur. Brokoli tüketti&#;iniz ö&#;ünlerde, vücudunuzu yorgun dü&#;üren etkenler ortadan kalkar ve enerjiniz yenilenir.
  • Tela&#;l&#; ve hareketli bir gün sizi bekliyorsa, güne ba&#;larken ha&#;lanm&#;&#; brokoli tüketmek iyi bir fikir olabilir.
brokoli

7) Sak&#;z

  • Sak&#;z çi&#;neyerek uyku halinden bir süre uzak kalabilirsiniz. Sak&#;z çi&#;nedi&#;iniz anlarda çene kaslar&#;n&#;z&#; aral&#;ks&#;z çal&#;&#;t&#;rm&#;&#; olursunuz ve uyku ruhundan uzakla&#;&#;rs&#;n&#;z.
  • Sak&#;z hem mideyi hem de beyni uyaran bir maddedir. Vücut salg&#;lar&#;n&#; aktif hale getirerek daha uzun süre dinç kalman&#;z&#; sa&#;lar.
uykuyu ne açar sak&#;z

8) So&#;an

  • Uykulu halinizi bir kenara b&#;rakmak için vücudunuzu uyaran besinleri tüketmelisiniz. Bu besinler aras&#;nda da so&#;an dikkat çekmektedir.
  • So&#;an&#; yemeklerinize ekleyerek ya da salatalarda çi&#; &#;ekilde tüketebilirsiniz. So&#;anda bulunan C vitamini, magnezyum ve di&#;er vitaminler size enerji vererek daha çok ayakta kalman&#;z&#; destekler.
uykuyu açan &#;eyler

9) K&#;rm&#;z&#; Biber

  • E&#;er mide probleminiz yoksa uykuyu açmak için ac&#; biber ve k&#;rm&#;z&#; baharatlar&#; tüketebilirsiniz.
  • K&#;rm&#;z&#; biber içinde bulunan kapsaisin maddesi ile beyin uyar&#;l&#;r ve metabolizma aktif hale gelir. Bu döngü içinde ki&#;iye enerji gelir. Yemeklerde k&#;rm&#;z&#; biber ve baharat kullanarak uyumak istemedi&#;iniz anlar&#; planlayabilirsiniz.
uykuyu açan &#;eyler

10) Limon – Limonata

  • Antioksidan besinler ile ki&#;inin ihtiyac&#; oldu&#;u enerji kar&#;&#;lan&#;r. Bu besinlerden biri de limondur.
  • Limon dilimi yiyerek ya da limon suyu ile limonata yaparak uyku halinden kendinizi çekebilirsiniz. C vitaminleri ve antioksidan maddeler ile kendinizi daha dinç hissedeceksiniz.
uykuyu açan &#;eyler

Uyku Getiren &#;eyler: Yiyecek, &#;çecek ve Bitkiler

Uykusuzluk Çekenlere Ninni Gibi Gelecek 8 Etkili Tavsiye

Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikli&#;i? Neyin Belirtisi? Nas&#;l Geçer?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası