kuver çeşitleri ve özellikleri / Kuver nedir, neden alınır? Restoranlarda kuver neden vardır?

Kuver Çeşitleri Ve Özellikleri

kuver çeşitleri ve özellikleri

Kuver nedir? Kuver ücreti ne demektir? - Kuver ne demek?

Kuver ücreti ne demek diye düşünüyorsanız; sizler için harika bir yazı hazırladık. Sıklıkla menülerde ve hesap kesiminde kuver ücreti olarak tabir edilen bu ibare, sipariş verilen menülere ek olarak verilen ücreti ifade etmektedir. Personel kuver tabağı yerleşimini yapar. Kuver hizmetiyle ilgili daha çok bilgi için hadi yazıya geçelim...

Kuver Nedir?

Kuver kelimesinin sözlük anlamına bakıldığında kelimenin restoranda yemek servis edilmeden önce masanın üzerine yerleştirilen kapağı ifade ettiğini görebilirsiniz. Doğru hazırlanmış bir kuver herkes için aynı olmalı, her bir kuver arasında boşluk bırakılmalıdır. Kuver kavramı Fransızca "Couvert" kelimesinden gelir. Kuver; restoran servise hazır olduğunda yemeklerde kullanılacak malzemelerin masaya düzenli ve rahat bir şekilde yerleştirilmesini sağlar. Kül tablaları, çiçekler, peçeteler ve şamdanlar gibi malzemeler örtü malzemeleri değil masanın güzel görünmesi için kullanılan malzemelerdir. Bunlar da kuverin içine dahil edilir.
Kuver Çeşitleri

Günümüzde konaklama ve yemek işletmeleri misafirlerin ihtiyaç ve beklentilerine göre birbirinden farklı hizmetler sunmaktadır. Bütün bunlar da işletmeler için farklı hizmetler farklı türden kuverler yaratır. Kuver çeşitleri aslında her yerde aynı şekilde uygulanmaz. Pek çok restoran sahibi kuverleri kendi kullanım kolaylıklarına göre yapsalar da dünyada kabul edilen bazı kuver çeşitleri bulunur. Hazırlanış ve kullanım amaçlarına göre dört adet kuver çeşidi vardır. Sıralayacak olursak;

  • Basit kuver,
  • Büfe kuver,
  • Table D’ hote kuver,
  • A’la Carte kuver.

Basit Kuver: Bir restoranda servis öncesi misafir masalarına hazırlanan kuverdir. Restoranın servise hazır olduğunu ve hangi masalarda servis yapılacağını gösterir. Basit kuverde, misafirin yemekte mutlak kullanacağı araçlar bulunur.

Büfe Kuveri: Genellikle toplantı ve kutlamalarda kullanılır. Buradaki temel amaç; misafirlerin özgürce hareket etmesine izin vermektir. Özellikle ayakta davetler için faydalı işlevler sağlar. Tüm yemekler açık büfe olarak servis edilmektedir.

Table D’hote Kuver: Bu hizmet türünde yemek önceden belirlenir ve örtü buna göre hazırlanır. Kuver ne olmalı? Breadboard'lar, bardaklar, çatal bıçak takımları, tabaklar, peçeteler ve masa örtüleri kuverde bulunması gereken şeylerdir.

Alakart Kuver: A’la Carte, Fransızca olan bir kelimedir ve ülkemizde genellikle otellerin ücretli mutfaklarını ifade etmek için kullanılır. Bu kuver türünde masada bulunması gerekenler; masa örtüsü, tuzluk ve biberlik, peçete, servis tabağı, büyük çatal, bıçak, tatlı kaşığı, tereyağı bıçağı, ekmek tabağı, su bardağı, şarap bardağı, menaj ve vazo gibi şeylerdir.

Kuver Açma

Kuver açma yöntemleri vardır. Kuver açmada iki farklı sistem uygulanır. Kuver, genellikle yemekten sonra hesapta görülen bir kelimedir ancak müşteri bunu anlamayabilir. Masaya ekmek, çeşniler ve su eklendiği için restoranın hesabına dahil edilebilir. Birincisi; garson ya da görevli, masadaki tüm kuverleri yani masaya konulacak tabakları, kaşık ve bıçakları, bardakları açar. Bu sistem esas olarak aynı masa üzerinde birden fazla kuver açmak için kullanılır ve bazen lobide çok fazla trafik olduğunda da kullanılabilir. İkincisi; her servis personeli tüm masalara bazı malzemeler koyar. Başka bir personel, tabağı masanın üzerine koyabilir. Bu sistem, hizmet öncesi hazırlık sırasında uygulanan bir yöntemdir.

Kuverin İşletmeye Sağladığı Faydalar

  • Zamandan oldukça tasarruf edilir.
  • Mutfak ve servis personelinden tasarruf sağlanır.
  • Malzeme satın alma işleminde kolaylık sağlanır.
  • Yemek maliyetlerinde düşüş sağlar.

Kuver Malzemeleri Nelerdir?

Masa örtüleri, çatal bıçak takımları, kaşıklar, çeşitli tabak ve bardaklar kuver malzemeleri olarak tanımlanır. Bazı restoranlarda ketçap, mayonez ve soslar gibi çeşniler de kuver olarak kabul edilir. Servisin şekline, misafirlere sunulan yemeğin türüne ve restoranın seviyesine göre yüksek kaliteli tabaklar kullanılmalıdır. Servislerden önce depodan alınan yeterli sayıdaki tabaklar ve gereken tüm malzemeler servantta istiflenmelidir. Seçilen tabaklar gün içinde servis edilebilecek çeşitli yiyeceklere uygun olmalı ve restoranda müşteri sayısına göre yeterli tabak sağlanmalıdır. Ekip sayısı uygun şekilde ayarlanmalıdır çünkü bütün bunlar çok fazla ekip elemanı ihtiyacı doğurur. Eksik ekip elemanı işi zorlaştırır.
Kuverdeki Yerleşim Sırası ve Malzemelerin Yerleşim Yerleri Nasıl Olmalı?
Servis tabağı her zaman sandalye hizasına konularak üzerine peçete kapatılır. Tabağın sol tarafına sıra ile büyük çatal, balık çatalı; sağ tarafına ise sıra ile içeriden dışarıya doğru büyük bıçak, tatlı bıçağı ve çorba kaşığı yerleştirilir. Tabağın üst hizasına doğru tatlı kaşığı, sağ üst köşesine doğru su bardağı, şarap ve şampanya kadehi konur. Masanın yerleştiriliş yönüne göre sağ ya da sol köşesine kâğıt peçetelik, kül tablası ve diğer şeyler yerleştirilir.
Kuver Ne Demek?
Pek çok insanın merak ettiği bir soru da ‘’Kuver nedir?’’ sorusudur. Kuver, Türk Dil Kurumunda verilen bilgiler ışığında restoran, otel ve kafelerde yemeklerin servisinden önce masaya getirilen ve serilen örtü anlamına gelir. Yemek yeme şekline göre yemekte kullanılacak tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak, peçete, kül tablası, vazo, şamdan gibi araçların yemek masası üzerine bir düzen içinde konulmasına kuver denir. İşletmelerde kuver sözcüğü farklı anlamlarda kullanılabilir. Örneğin; masada bulunan konuk sayısı veya bir restorandaki oturma kapasitesi de kuver sayısı ile ifade edilebilir.

<Kuver Ücreti Nedir?

İnsanların aklındaki bir diğer soru da ‘’Kuver ücreti nedir?’’ Kuver ücreti de masaya getirilen bu örtüyle beraber çatal, bıçak, kaşık, şamdan, tuzluk gibi şeylerin servise konulmasından dolayı alınan ücrettir. Restoran ve kafelerin menülerinde yer alan bu ibarenin tam olarak masaya gelen ekmek, sos ve buna benzer ürünler için ödenen ücret olduğunu söyleyebiliriz.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bahşiş Değil Kuver

Efendim bu hafta sizler için önemli bir konuyu ele aldım. Önemli çünkü anlam erozyonuna uğrayan bir dekorasyon kelimesini düzeltmeden edemeyeceğim :) Bu kelimenin T.D.K. güncel sözlüğüne baktığımızda iki anlamı olup,

1-İsim Lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü.

2-Bu örtüyle birlikte çatal, bıçak, kaşık, şamdan, tuzluk vb. şeylerin servise sunulmasından dolayı alınan ücret.

Çok ilginç rüya tabirleri sözlüğünde kelimeyi arattığımızda veya sonuna başına kelimelerde eklesek ‘no comment’ ya da ‘aradığınız yoruma ulaşılamıyor’ diyor… Google bile ‘did you mean’ diyemedi :)

Birde olmazsa olmaz kafamızı çok karıştırmayacak şekilde teknik anlama bakarsak;

Örneğin, ekmek tabağı ve bazen servis tabağı, çatal, kaşık, bıçak takımları, özel yemek takımları, bardaklar, menaj takımları, peçetelerin düzenli ve eksiksiz bir şekilde, her konuk için hazırlanmış şekline “ kuver ” denir.

Ne kelimeymiş demeyin lütfen…

Özetlersek, yemek masası üzerine yemek yemek için koyduğumuz peçeteden,tencereye… Her türlü yemek yeme eylemimizde iş gören eşyalara Kuver diyebiliriz. Bir de kuver çeşitleri var.

En hafif tabiri ile de Türkiye’deki gastronomi esnafının şark kurnazlığımı desek bilemedim. Genelde yemek yemeye gittiğiniz hemen hemen her yerde (mekanda çok olumsuz bir durum yaşamadıkça veya çok kötü bir hizmet almadıkça) en az % 5-10 bahşiş bırakırız ya hani… Bir de gelen adisyonda ‘kuver’ görürüz… Burada şunu ayırt edelim; kuver ile bahşiş çok ama çok farklı şeyler !

En başa dönersek Kuver için dedik ya hani… Yemek masasının üzerine açtığımız sofra düzenlemesindeki şeyler diye… İşte o kuver’in standart bir ölçüsü var.

Bu ölçüyü şöyle hayal ettirmeye çalışayım sizlere. Masa üzerine servis açıyoruz ya, yatay ve dikdörtgen şeklinde. İşte onu ebat olarak 60 cm x 40 cm düşünün ve içine öğün için yediğiniz yiyecekler olsun. Bu ölçü dünyada standart kuver ölçüsü olarak geçer. Bu ölçüye göre de yemek masasının ölçülerinin ebatları çıkmıştır. Örneğin 6 kişilik yemek masası ölçüsü 180 cm x 100/90 cm gibi. Yani bir kişi masa düzleminde enlemesine 60 cm yer kaplıyorsa 3 kişi 180 cm kaplar. Üç kişide karşıda olunca etti 6 kişi…

A’La carte kuveri

Table d’hote Kuveri

Ziyafet / Banket Kuveri

Büfe Kuveri olmak üzere 4 çeşittir.

Kısaca ve açıklayıcı bir şekilde kuver böyle diyebiliriz.

Kuver kelimesini biz günlük hayatta TDK ‘nın iki anlamı dışında çok daha farklı kullanıyoruz maalesef…

En çok kuver, halk arasında adisyona yansıtılan bir hesap kalemi olarak bilinir. Yani hesaba utanmadan kuver yazmanın, “oturduğunuz sandalyelerden kira alıyoruz; saati 5 tl” demekten hiçbir farkı yok gibi de diyebiliriz.

Eğer daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Turizm bakanlığında da bu konu ve ilişkili konularda örnek bir dosyası mevcut.

( http://turizmegitim.kulturturizm.gov.tr/ebook/yiyecekicecekservisi/tr/elkitabi.pdf adresinden faydalanabilirler.)



               Özel takımlı kuverler normalde kullanılan çatal, kaşık, bıçaklar dışında takımlar gerektirir veya takımlar normal kurallar dışında kullanılır. Özel takım gerektiren kuverler, kırılması gereken kabuğu olan yiyeceklerdir. Kesilmeden yenmesi gerekir tutulması ve alınması çok zor olduğundan özel takımlar yardımıyla yenilebilir.

               ÖZEL KUVERLER

              Normal kuverin dışında daha birçok kuver çeşidi bulunmaktadır. Bilinen takımların ters tarafa konulması veya sadece yemek türüne göre özel takımlar kullanılması şekilde olur. Özel kuverli servislerin en çok bilinenleri aşağıdaki gibidir;

•      İstakoz kuveri
•      İstiridye kuveri
•      Yengeç kuveri
•      Karides kuveri
•      Kuşkonmaz kuveri
•      Spagetti kuveri

•      İSTAKOZ KUVERİ

                İstakoz kuver hazırlığı, servisi, pişiriliş ve sunumuna göre değişiklik gösterir. Kabuklu ve kabuksuz İstakoz kuveri olarak iki şekilde yapılır.

    Kabuksuz İstakoz Kuveri:Ø
Etler çıkarılmış olarak sunulduğu için özel takım gerektirmez, ilave edilir. Kabuksuz İstakoz kuverinde, normal bir kuverde bulunan show plate, ekmek tabağı, yağ bıçağı, menaj takımları, kül tablası ve bardaklara ilave olarak sağ tarafa balık bıçağı, sol tarafa balık çatalı konulur.

  Ø  Kabuklu İstakoz Kuveri:
İstakoz haşlanmış ise kuvere balık bıçağının sağına İstakoz çatalı ve İstakoz pensi konulmalıdır. İstakoz pensi, İstakozun kol ve bacaklarını kırmada, çatal ise kollarda bulunan etli kısmı dışarı çıkarmada kullanılır. El yıkama için fınger bowl ve kabuklar için de deşet tabağı konulmalıdır.

           İstakoz Servisi Aşağıdaki İşlem Basamakları İzlenerek Yapılır;

1. İstakoz tepsi ile konuklara takdim edildikten sonra ısıtıcıya konulmalıdır,

2. Kaşık ile arka kısmından, çatal ile de gövde altından desteklenerek İstakoz tahta üzerine konulmalıdır,

3. İstakozun başı servis elemanının sağına gelecek şekilde tahta üzerinde, üstüne peçete konularak sol elle tutulmalıdır,

4. Kolları kesilmelidir,

5. Bacakları kesilmelidir,

6. Ayakları alta gelecek şekilde tutulmalıdır.

•      İSTİRİDYE KUVERİ

 Değişik şekillerde pişirilir ve hazırlanır. Genellikle çiğ olarak tercih edilir.

    Çiğ İstiridye Kuveri:Ø
Genel kuver takımlarına, ilave olarak kuver aralığı sağına özel istiridye çatalı konulur. El yıkama için finger bowl ve kabuklar için de deşet tabağı konulmalı, gerekli olan sos ve garnitürler de zamanında servis edilmelidir.

    Pişmiş İstiridye Kuveri:Ø
İstiridye pişirildikten sonra kabuktan çıkarılır ve tabak üzerinde servis edilir. Pişmiş istiridye kuverinde takım olarak sağa balık bıçağı, sola balık çatalı konulur.

•    YENGEÇ KUVERİ

              Çeşitli şekillerde pişirilip hazırlanırlar. Kabuklu ve kabuksuz yengeç   kuveri olarak iki şekilde yapılır.

    Kabuksuz Yengeç Kuveri:Ø
İstakoz kuverinde olduğu gibi etler çıkarılmış olarak sunulduğu için özel takım gerektirmez. Kabuksuz yengeç kuverinde, normal bir kuverde bulunan show plate, ekmek tabağı, yağ bıçağı, menaj takımları, kül tablası ve bardaklara ilave olarak sağ tarafa balık bıçağı, sol tarafa balık çatalı konulur.

    Kabuklu Yengeç Kuveri:Ø
Kuver boşluğunun sağına yengeç bıçağı, soluna yengeç çatalı konulur. Yengeç bıçağı üzerinde bir delik bulunur ve yengeci bıçağa geçirip onu kırmak için kullanılır.
  Yengeç tabağa hazırlanır ve gerekli menaj, soslarla konuğa servis edilir.  
   El yıkama için finger bowl ve kabuklar için de deşet tabağı ilave edilmelidir.

•      KUŞKONMAZ KUVERİ

        Kuşkonmaz masaya, altına su konulabilen özel ızgaralı tepsisinde getirilir ve kuverin üst tarafına konulur. Kuverin sağına kuşkonmaz maşası, soluna büyük boy çatal konulur. Kuşkonmazların yenilmeyen dip kısımlarını atmak için de deşet tabağı ve el yıkama için finger bowl konulmalıdır.
      Bazı işletmelerde maşa sola, çatal da sağa konulmaktadır. Kuşkonmaz maşasının bulunmadığı işletmelerde sağa büyük boy çatal, el yıkama için finger bowl ve kabuklar içinde deşet tabağı konulmaktadır.

•      SPAGETTİ KUVERİ

              Kuverin sağına çatal ve soluna da kaşık konulmalıdır. Büyük ve orta boy takımlar kullanılmaktadır.

              Özel Takım Gerektiren Kuver Servisinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar;

•      Özel takım yoksa gerekli hazırlıklar mutfakta yapılmalıdır,

•      Elle yenilen yemekler için masaya finger bowl konulmalıdır,

•      Yemek anında kabuk, kemik vb. artık çıkacaksa masaya artık tabağı  " Deşet tabağı " konulmalıdır.
        
               SALATA SERVİSİ

              İşletmenin standartlarına ve kullanıldıkları malzemelere göre değişiklik gösterebilirler. Salatalar, değişik malzemelerle hazırlandığı için genel olarak aşağıdaki gibi sınıflandırılır.

•      Çiğ sebze salataları,
•      Haşlama sebze salataları,
•      Meyve salataları,
•      Peynir salatalar,
•      Doğranmış salatalar,
•      Doğranmamış salatalar,
•      Göbekli salatalar,
•      Garnitürler,
•      Yemek yerine verilen salatalar,
•      Tatlı olarak verilen salatalar.

              Göbekli Salata Servisi Aşağıdaki İşlem Basamakları İzlenerek Yapılır;

1. Çeyrek olarak kesilmiş göbekli salata servis edileceği tabağa konulmalıdır,

2. Göbekli salatalarda soslama, kesilmiş yüzeyden yaprak aralarına sos akıtılarak yapılmaktadır,

3.  Salatanın garnitürlenmesinde  kullanılan   malzemeler  tabaklara  yerleştirilmelidir,

4.   Bazı garnitürlerin soslanması gerekebilir,

5.    Son aşama olarak da konuğun önüne servis yapılır.

                Salataların Hazırlanış Ve Servisinde Dikkat Edilmesi Gereken   Noktalar;

•       Salata, mönüye konulurken veriliş amacına uygun olmalıdır,

•       Salata malzemeleri iyi seçilmelidir,

•      Yeşil salatalara, son ana kadar sos konulmamalıdır,

•       Salata yemek yanına veriliyorsa yemeğin servisinden Önce servis edilmelidir.


              MEYVE SERVİSİ

               Meyveler, tatlı veya peynirlere alternatif olarak verilen yiyeceklerdir. Meyveler en son olarak sunulurlar ve değişik şekillerde servis edilirler. Mutfakta tabağa hazırlanarak servis etme, meyve sepeti ile sunulup konuğun almasını sağlama, gueridon veya servis masasından tabaklara hazırlayıp sunulması şeklinde servis edilir. İşletmelerde sunulan meyve çeşitleri aşağıdaki gibidir;

•      Portakal,
•      Elma,
•      Armut,
•      Muz,
•      Şeftali,
•      Üzüm,
•      Kiraz,
•      Kayısı-erik,
•      Çilek,
•      Kivi,
•      Ananas vb.

                Konuğun Önünde Ananas Hazırlamada Aşağıdaki İşlem Basamakları İzlenerek Yapılır;

1.  Gerekli araç ve gereçlerin hazır olup olmadığı kontrol edilmelidir,

2.  Kesmek için ananasın yapraklı kısmı sağa gelecek şekilde yana yatırılıp üstünden peçeteyle tutulmalıdır,

3.  Ananasın yapraklı kısımları kesilmelidir,

4.  Tırtırlı bıçak kullanılarak, ananasın büyüklüğüne göre, porsiyonluk dilim teker şeklinde kesilmelidir,

5.  Çatal, kesilen dilimin ortasına batırılmalıdır,

6.  Dilimin kabuğu çıkarılmalıdır,

7.  Dilim döndürülerek öz kısmının etrafı kesilmeli ve öz, çatalla çekilip alınmalıdır,

8.  Etli kısım meyve tabağına konulmalıdır,

9. Konuğun sağından servis yapılmalıdır,

 10. Ananasın yapraklı olan dilimi, ananasın kesik olan yüzeyine kapatılarak ortadan kaldırılmalıdır.


       ELLE YENİLEN MEYVELERİN SERVİSİ

        Elle Yenilen Meyvelerin Servisi Aşağıdaki İşlem Basamakları İzlenerek Yapılır;

1. Gerekli olan takım ve tabaklar konulmalıdır,

2. El yıkama için fınger bowl konulmalıdır,

3. Meyve sepeti sunuluyorsa konuğun seçebileceği bir yere  konulmalıdır,

4. Eğer sepette üzüm, kiraz gibi meyveler varsa yıkama tası konulmalıdır,

5.  Kabuklar için deşet tabağı konulmalıdır,

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır