rota virüs belirtileri / Rota Virüsü Nedir? Rota Virüs Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Rota Virüs Belirtileri

rota virüs belirtileri

 

Çocuklarda görülen ve tedavi edilmediğinde ölüme yol açabilen rota virüsünün yetişkinlerde de tedavi edilmediğinde ciddi problemlere yol açabileceğini biliyor muydunuz? Bu sorunun yanıtını Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Fatma Kural Aydın’dan öğrendik…

Kendisini ishal ve kusma ile gösteren rota virüsünün bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Fatma Kural Aydın; ‘İshal yapan etkenler; gıdalardan, tuvaletlerden ve toplu taşıma araçlarından bulaşabilir. Gıdalardan bulaşan ishaller gıda zehirlenmesi olarak bilinir. Gıda zehirlenmeleri bakterilerden ya da bakterilerin ürettiği toksin adı verilen maddelerden kaynaklanır. Şüpheli gıdanın alınmasından sonra 6 saat içinde bulantı, kusma, karın ağrısı ve sulu ishal başlar. Fakat bunun yanında özellikle nörovirüs, adenovirüs ve rotavirüs gibi çocukluk çağında daha sık görülen virüslere bağlı ishaller yetişkinlerde de görülebilir. Bu nedenle ishal olursanız doktora danışmadan ilaç kullanmamalı ve dışkıda bu virüslere baktırmalısınız. Viral ishaller, akut ishallerin %’ından sorumludur. Bulaşmadan saat sonra bulantı, kusma ve sulu ishal meydana gelir. Aslında çocuklarda görülen bir ishal etkeni olan Rotavirüs son zamanlarda yetişkinlerde de sık görülmeye başlanmıştır.  Rotavirüs ishalleri hastada aşırı sıvı kaybına neden olur. İshal günde kendiliğinden geriler. Tedavide antibiyotik kullanılmaz, sıvı kaybının çok fazla olduğu durumlarda destek tedavisi olarak sıvı desteği ve ishal kesici ilaçlar verilir.’ açıklamasında bulundu.

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü, özellikle bebeklerde ve çocuklarda ishal durumuna, bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen ayrıca bulaşıcılığı son derece yüksek bir virüstür. Her alanda bulunabilen ve 5 yaş altındaki çocukların hemen hemen hepsinde en az bir defa görülen bu durum, ağız yoluyla veya dışkı yoluyla bulaşmaktadır. Özellikle kış aylarında görülen bu salgın, diğer mevsimlerde de görülebilirken çocuklarda yüksek ateşe neden olabilmektedir.

Kişiden kişiye bulaşabilen bu virüste yetişkinlere oranla bebekler ve çocuklar yüksek risk altındadır. Hastalığı bulunan çocuklara temas edilmesi halinde veya bu çocukların temas ettiği ve öksürme yolu ile bulaştırdığı birtakım eşyalara dokunulması virüsün bulaşmasına neden olmaktadır. Daha çok kreşlerde ve çocukların toplu alanda eğitim gördükleri yerlerde sık olarak görülmektedir.

Rota Virüsünden Nasıl Korunulur?

Çoğu viral hastalıklarda olduğu gibi hijyen konusunda dikkatli olmak ve elleri düzenli bir şekilde yıkamak bu virüse karşı alınabilecek önemler arasında yer almaktadır. Bebekleri ve çocukları hastalıklı kişilerden uzak tutmak ve temas durumunu engellemek de önemlidir. Vücutta ciddi sıvı kaybına ve enfeksiyon oluşumuna neden olan virüsten korunmanın en etkili yolu ise bu virüsün aşısıdır. 

Rota Virüsü Aşısı

Rota virüsü aşısı yapılan kişilerde korunma oranı yüzde yüz olmasa da birçok araştırma düzenli bir şekilde bu aşıyı kullanan ülkelerde virüs kaynaklı oluşan etkilerden kaynaklı hastaneye yatma oranlarında yaklaşık yüzde arasında bir azalma görülmektedir. İshal şikayeti ile hastaneye yatış oranlarında ise yaklaşık yüzde oranlarında bir azalma durumu belirtilmiştir. 
Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada ise bu aşının ulusal aşı programlarında kesinlikle bulunması gerektiği yönündedir. Aşı uygulamalarının ardından ve aşılama programlarına girmesinden itibaren virüs hastalığının demografik yapısında farklılaşmalar görülmektedir. 

Rota Virüsü Aşısının Yan Etkileri Var mıdır?

Virüsten korunmak için uygulanan aşı, nadir de olsa birtakım yan etkilere neden olabilmektedir. Olası durumlarda bağırsak düğümlenmesine neden olabilir ve derhal müdahale edilmesi gerekir. Aşı öncesinde bu hastalığı yaşayan bebeklerde aşı sonrası hastalığın tekrar etme olasılığı bulunmaktadır. 
Aşının ortaya çıkardığı yan etkiler çoğunlukla hafif ve geçici durumlardır. Kişide yorgunluğa, az da olsa ateşe ve geçici ishale neden olabilmektedir. Çok az görülse de bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşabilir. 
Aşı yaptıran kişilerde aşı sonrası; ani mide bulantıları, kusma ve bağırsak hareketlerinde farklılık görülmesi halinde mutlaka bir doktora görünmeleri gerekmektedir.

Rota Virüsünün Belirtileri Nelerdir? 

Virüs enfeksiyonu çoğunlukla bulaştıktan sonra yaklaşık gün içinde ilk belirtilerini göstermeye başlamaktadır. İlk görülen semptomlar ateş ve kusma olarak ortaya çıkabilir. Sonrasında ise kişide uzun süreli ishal görülebilir. Bu durumlarda vücuttan yüksek oranda su çıkacağı için sıvı kaybı fazla olur.
Enfeksiyonun karın ağrısına yol açtığı durumlar sık olarak görülmektedir. Virüsün yaygın olarak ortaya çıkardığı belirtilere ve muayeneye göre teşhis edilmektedir.
Tanı doğrulanması için dışkıdan bir örnek alınarak inceleme altında tutulabilir. Bu durum çocuklarda ve yetişkin kişilerde farklı olarak görülebilmektedir. 
Çocuklarda karşılaşılan rota virüsü belirtileri şu şekildedir:

  • 1 günden uzun süren ishal
  • Çok sık kusma
  • Dışkıda kan ya da irin olması
  • Çok yüksek ateş (40 dereceden yüksek)
  • Halsizlik, uyuşukluk
  • Ağız kuruluğu
  • İdrara az çıkma ya da hiç çıkmama
  • Dışkı renginin siyah olması

Yetişkinlerde görülen rota virüsü belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüketilen sıvıların 1 günden uzun süre vücutta kalması 
  • İshal durumunun 2 günden fazla devam etmesi
  • Mide bulantıları, kusma ve bağırsak hareketlerinin sıklığı
  • 40 dereceye yakın yüksek ateş
  • Susuzluk ve ağız kuruluğu
  • İdrara çıkmada zorluk
  • Çok fazla halsiz hissetme
  • Baş dönmesi

Bu gibi durumların ortaya çıkması halinde kişi mutlaka uzman bir doktora görünmelidir.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Vücudunda virüs bulunan bir bireyin dışkısında yaklaşık 2 haftaya yakın bulunabilirken belirti olsun veya olmasın elden ağza temas ile hızlıca başka kişilere bulaşabilir. Bu nedenle el temizliği bulaşma konusunda çok büyük önem taşır ve hijyene önem vermek gerekmektedir. Kişide virüs bulunduğu halde tuvalet sonrası ellerini yıkamıyorsa bulaştırma riski çok fazladır. 
Bebek veya çocukta virüs varsa ve ebeveynler, bebeğin bezinin değişmesi veya çocuğa tuvaleti kullanmasında yardımcı olması sonrasında hem birey hem de çocuk ellerini temizlemiyor ve yıkamıyorsa temas edilen herhangi bir nesne ya da eşyadan başkalarına bulaşabilmektedir. Temas edilen yüzeyler temizlenmediği takdirde virüs haftalarca o yüzeyde kalabilir ve bulaşıcılık durumu devam edebilir.
Virüsün farklı türleri olması nedeniyle aşı olunması durumlarında bile bulaşma durumu mümkündür. Ancak aşı sonrasında enfeksiyonlar ya da tekrarlayan durumların şiddeti daha az seyreder. 

Rota Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Bu virüsün tedavisi için bu türe özgü bir yöntem bulunmamaktadır. Çoğunlukla enfeksiyon durumları yaklaşık 1 hafta içerisinde kendi kendine iyileşme göstermektedir. Bebeklerde görülmesi halinde doktor kontrolü sonrası ve doktorun önerisine göre sıvı verilebilmektedir. 
Bebek emzirme dönemlerindeyse ve bu şekilde beslenme sağlanıyorsa isteğine bağlı olarak devam edilmesi gerekmektedir. Ancak mama ile beslenen bebeklerde doktor önerisi ve tavsiyesi ile birlikte belirlenen ölçüde oral rehidrasyon sıvısı verilebilir.
Çocuklarda ise dinlenme ve istirahat önerilmektedir. Doktor tavsiyesi üzerine ve doktorun önerdiği besinler tüketilmelidir. Ayrıca bol bol sıvı tüketimi çok önemlidir. Çocuğa meyve, sebze, yağ bulunmayan et, yoğurt gibi besinler verilebilir.
Virüsün neden olduğu enfeksiyon dönemlerinde gazlı sıvılardan, elma suyu ve yoğurt dışı bulunan süt ürünlerinde ve ishali çok daha fazla ilerletecek şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafein ve alkol gibi mideye zarara verebilecek maddeler kullanılmamalıdır. 
Vücudun su kaybetmesi virüsün neden olduğu önemli bir durumdur. Bu gibi durumlarda kişinin bol miktarda sıvı alması ile ev ortamında iyileşme sağlanabilir. Bazı durumlarda şiddetli olarak yaşanan su kaybı hastane ortamında itravenöz sıvı alımını gerektirebilir. 

Rota Virüs İshali Diğer İshallerden Nasıl Ayırt Edilir?

Virüsün neden olduğu ishal durumu adenovirüs ishali ile benzerlik gösterdiği için sık karıştırılmaktadır. Ayırt etmek ve tanı konulabilmesi bakımından dışkıdan örnek alınıp incelenmesi gerekmektedir. İncelemeler ve tahliller sonucu dışkıda kan bulunmadığında ayırt edilir ve antijenin pozitif çıkması halinde meydana gelir. 

Kimler Riskli Gruptadır?

Hastalık bakımından kreşe ya da bakımevine gitmekte olan çocuklar ve çocuk hastanelerinde tedavisi yapılan çocuk hastalar daha fazla riskli gruptadır. Ayrıca el temizliğine önem vermeyen kişiler ve yüze temas etmeyi alışkanlık haline getiren kişiler risk grubunda yer almaktadır.

Rota Virüsü Ne Yemeli?

Bebeklerde anne sütü çok önemlidir. Çocuklarda ise bol su tüketimi, yoğurt, muz, yağsız et, sebze ve meyve tüketilebilir. Ancak bu virüsü taşıyan ve enfeksiyonlara neden olan hastalara doktor tavsiyesi üzerine tüketmeleri gereken besinler aktarılmaktadır. Doktorun önerdiği yiyeceklerin tüketilmesi ve bol miktarda su tüketilmesi iyileşme konusunda fayda sağlamaktadır.

Rota Virüs Tedavisinde Nelere Dikkat Edilir?

Bebeklerde devam eden emzirme dönemlerinde anne sütü kesilmemelidir. İshal durumlarının yaşanması halinde sıkı diyetler önerilmezken yağlı ve şekerli gıdalarda uzak durulması önerilmektedir. Bu süreçte bol miktarda su tüketilmeli ve yemek yenmesi konusunda çocuk zorlanmamalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası