apsis nedir / Kubbealti Lugati - apsis kelimesi anlamı, apsis nedir?

Apsis Nedir

apsis nedir

kaynağı değiştir]

Pembe işaretli: bir kilisenin apsisi
Pembe işaretli: apsisten açılan küçük apsidiyollar

Apsisler, Yunan ve Roma mimarisinde dini ve sivil mimaride sıkça görülen bir unsurdur. Antik mimaride yapının bir bölümünü vurgulamak için duvar nişleri kullanılırdı. Nişler süs amaçlı ya da heykel veya abideleri dikmek amacıyla kullanılırdı. Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olan bazilikalarda, çoğunlukla apsisin ucunda bir imparator heykeli bulunurdu. Bu nedenle apsisler, antik dönem mimarisindeki nişlerin devamı olarak kabul edilebilir.

Apsisi bir mimari öğe olarak devralan Hristiyan kilise mimarisi, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen bazilikalardan esinlenmiştir. Milano Hoşgörü Fermanı'nın ilanından sonra (MS 313, Hristiyanlığın Romalılarca devlet dini olarak kabul edilmesi) Hristiyan mimarisi ve yapı tekniği önemli gelişmeler yaşadı. Sunak için yükseltilmiş bir alan olarak bir apsise sahip tarihteki ilk büyük bazilika, Roma'daki Laterano bazilikasıydı (yapımı 319). Birçok kilisede, ayin odasının giriş kapısı veya çan kulesinin karşısındaki doğu ucu, yarım daire planlı bir apsis olarak tasarlanmıştır. Genellikle apsis alanında sunak için yükseltilmiş bir mekan bulunur. Benzeri, niş tarzında daha küçük yapılar, Hristiyanlığa ait olmayan diğer dini yapılarda da görülür. MusevihavralardaTevrat çoğunlukla bir nişte saklanır. Camilerdekimihraplar gibi, bu nişler de ibadet yönünü (İslam'da kıbleyi) gösterir. Buna karşın Hristiyan mabetlerinde dini ağıtların söylendiği koro apsisleri ise, çoğunlukla doğuya bakar.

Erken kilise mimarisinden Karolenj dönemine kadar apsis doğrudan kilisenin ana nefine ya da çapraz nefine bitişik olarak tasarlandığı görülse de, daha sonraki mimari yapılarda ikisinin arasında koro yapısının bağımsız bir yapı unsuru olarak ikisinin arasında yerr aldığı görülmektedir. Romanesk ve Gotik mimaride, apsisler uzun kilise planlarında kilise yapısının odak noktasını oluştururdu. Romanesk tarzdaki apsisler çoğunlukla dışarıda belli bir şekilde görülebilmekte ve çoğu zaman çok detaylı olarak işlenmiş olmaktadır.

T planlı uzun nefli bazı kiliselerde T'nin çapraz uçlarında da apsisler görülür (örn. İtalya'daki Santissima Trinità di Saccargia kilisesi). Bizans mimarisine dayanan bu mimari özellik, İtalya'nın Sardinya adasında oldukça yaygındır. İspanya'nın Ávila şehrinde bulunan iki kilisede de üçlü apsisler vardır. Alp Dağlarında bulunan karolenj kiliselerde de üç apsisli kiliselere rastlanılır. Çift apsisler, genellikle iki azizin adına vakfedilen kiliselerdir. Bazen apsis sunak bölmesi yerine giriş portali olarak görev görür. Özellikle Almanca konuşulan bölgelerde Karolenj dönemden beri doğu ve batı yönlü apsisli çift koro bölmeli kiliseler oldukça yaygındır.

Camiye çevrilen kiliselerde apsisler[değiştir

Apsis Nedir? Nasıl Bulunur? Aosis Ordinat Nedir?

Haberin Devamı

Apsis, bir hesaplama aracı terimlerinden olup aslında ekseni ifade eder. Özellikle sayısal alanda sınava girecek olan öğrenci ve kişilerin mutlaka bilgi haznelerinde bu konuya yer vermeleri gerekir.

Apsis Nedir?

Apsis, hesaplama türlerinden biri olan koordinat sistemine ait olan bir terimdir. Yani koordinat sisteminin bir parçasını ifade etmektedir. Koordinat sisteminin oluşması için iki ayrı eksen bulunması gerekmektedir. Bu eksenler x ve y eksenleri olarak bilinir. Bunlardan biri yatay diğeri ise dikey eksendir. Yatay olan x ekseni, dikey olan y eksenidir. Yatay eksenin adı apsistir. Koordinat sisteminde yer alan x yatay ekseni apsis eksenidir.

Nasıl Bulunur?

Koordinat sistemi, bilimsel bir hesap aracıdır. Bu hesap aracının kullanılabilmesi için koordinat sistemini oluşturan ve dik kesişen iki eksenin değerleri baz alınır. Apsis değerini bulmak için x ekseni üzerinde bulunan değerler ele alınmalıdır. Yatay olan eksen ile dikey olan eksenin kesişmesinden oluşan koordinat sisteminin hesaplanmasında her iki eksen değeri de ele alınmalıdır. Apsis değerinin bulunması için x ekseni üzerinde yer alan değerler ile kesişen nokta apsis değeri olarak bulunur.

Haberin Devamı

Apsis Ordinat Nedir?

Apsis ve ordinat, koordinat sistemini oluşturan iki ayrı eksenin adlarıdır. Koordinat sisteminin oluşması için iki eksenin kesişmesi gerekmektedir. Bu kesişen eksenler yatay ve dikey olarak birbirinden ayrılır. Yatay eksene x ekseni denilirken dikey eksene y ekseni denilmektedir. Bu iki eksenin yani x ve y ekseninin farklı isimleri vardır. Bunlardan yatay olan eksene apsis denilmektedir. Dikey olan eksene ordinat denilmektedir. Bu iki eksen sıfır noktasında kesişmektedir. Başlangıç noktası orjindir. Orjin, apsis ve ordinatın kesişme noktasıdır. Orjini oluşturan x ekseni yatay olan eksendir ve apsis eksenidir. Dikey olan eksen y eksenidir ve adı ordinat eksenidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası