multivalf nedir / MV5 Lpg Multivalf | Nazorati

Multivalf Nedir

multivalf nedir

LPG Araba Tankı

LPG Araba Tankı

LPG Otomobil Tankları

LPG araç tankları basınçlı kaplar statüsünde olup azami atmosfer gaz basıncına ve dış etkenlere mukavemetli olarak imal edilir. LPG gazını emniyetli olarak muhafaza eder. Silindir ve toroidal (Simit) olmak üzere iki çeşit gaz tankı vardır. Genellikle bu tip tanklarda 3 – 4 mm kalınlığında çelik sac kullanılır. Bu saclar röntgen dikişli kaynak sistemi ile birleştirilir. LPG Tankları ECER 67 standardında olmalıdır. LPG tankları 10 yıldan fazla kullanılmaz. Ömrünü dolduran tanklar imha edilmelidir. Benzin deposu ise plastikten imal edilir. Plastik benzin deposunun kaza anında delinmesi ve yırtılması çok kolaydır. Bu nedenle LPG Tankı kaza anında daha güvenlidir.

CNG Nedir?

Compressed Natural Gas yani sıkıştırılmış doğalgaz anlamına gelen CNG, mevcut gazın ila PSI arası değerlerde basınca dayanıklı tanklarda sıkıştırılmasıyla elde ediliyor. Bu işlem sonucu yüksek yanıcılık oranına sahip CNG oluşuyor. CNG, gaz formunda olduğundan dolayı hacmi oldukça yüksek bir hacme sahip. Buna karşılık daha büyük depolama alanlarına ihtiyaç duyuyor. Binek araçlarda kullanımının fazla olmamasının nedeni de bu. LPG’ye oranla hem performans hem de tüketim anlamında daha verimli. Türkiye’de CNG sistemleri daha çok toplu taşıma araçlarında kullanılıyor.

Benzinli motorlar LPG dönüşümlerinde olduğu gibi istenildiği zaman benzinle ve doğalgazla çalışabilir. Benzinli motorların dönüşümünde en büyük problem doğalgazın araç üzerinde depolanmasıdır. Doğalgaz (CNG) tüplerinin çok ağır ve çok büyük olmasından dolayı araç içerisinde çok fazla yer kaplamaktadır.

CNG temiz, kokusuz ve aşındırıcı, yakıcı ve çürütücü olmayan alternatif bir yakıttır, petrol ve dizel gibi geleneksel yakıtlara nazaran daha ucuz, verimli ve çevre dostudur (seafoodplus.info). CNG havadan hafif olmakla beraber, atmosfere daha kolay yayılır ve yanma işleminin gerçekleşmesi için zengin karışımlar oluşturmaz, dolayısıyla sıkıştırılmış doğalgaz güvenli bir yakıttır. CNG sülfür, parçacıklı madde, ağır metal kalıntıları ve zehirli madde içermez, sıvı yakıtlara göre daha temiz yakıt tüketimi yapar ve motor yağına zarar verecek ikincil ürün bırakmaz, dolayısıyla bakım masraflarını azaltır

LPG Tankının araca montaj edilmesi

LPG deposu binek araçlarda, genellikle bagaj bölümünün en arkasına toroidal veya silindir tank kullanılarak yapılır.

Tank montajında en önemli husus; multivalfin tank üzerine monte edilmesidir. Multivalf üzerindeki göstergenin ve multivalfin yatay konumda olması gerekir. Tanklar; uygun şekilde, farklı uzunluk ve çapta üretilirler. Litre kapasiteleri boyutlara göre değişiklik gösterir. Tank hangi boyutta olursa olsun montajı aynıdır.

LPG Tankı üzerindeki Multivalfin görevleri şunlardır;

  • LPG Tankı üzerine bağlanmalıdır.
  • Tanka gaz dolum işlemi yapar.
  • Dolum limitini ayarlar.
  • Tankta yer alan yakıt seviyesini gösterir.
  • LPG’ Yİ motora yönlendirir.
  • Aşırı akım valfi ile aşırı akışı kontrol eder.
  • Herhangi bir nedenden dolayı, motora giden borular delinirse gaz çıkışını keserek emniyeti sağlar.

Maksimum yakıt kapasitesi deponun toplam kapasitesinin % 80’ idir. Kalan % 20’ lik bölüm LPG buharıyla doludur. Böylece sıcaklıkta bir artışla birlikte içerdeki sıvının bütün hacmi doldurmadan genleşebilmesine imkan sağlanır. Multivalf gaz dolumunu emniyetli seviyede tutar.

Dönüşüm yapılana araçlarda doğru bir ürün seçimi ile gerekli montaj yapıldığı zaman herhangi bir performans kaybı ya da hasar yaşanmamaktadır. Ama seçilen ürün kalitesinin de mutlaka yüksek olması gerekmektedir. Yüzde yüz müşteri memnuniyeti sağlayan ürünleri seçmeniz sizin için faydalı olacaktır. Ayrıca otogaz kullanımı sayesinde benzine göre çok daha az karbon atığı bırakılır. Bu sayede motor ve motor yağının da korunmasını sağlamaktadır.

LPG Tank çeşitleri:

Depolama tankı

LPG’ nin depolanacağı çelikten yapılmış, atmosfere kapalı kaptır.

Küçük basınçlı tank

Toplam su kapasitesi 15 m^3’ den küçük çelikten yapılmış, atmosfere kapalı basınçlı kaptır.

Büyük Tank

Toplam Su kapasitesi 15,1m3 ila m3 arasında olan çelikten yapılmış, atmosfere kapalı basınçlı kaptır.

Yerüstü Tank

Her tarafı yer seviyesinin üstünde bulunan ve üzeri kum ve toprak gibi bir örtü malzemesiyle kaplanmış tanklardır. Tankların tüm yüzeyi güneş ışığını yansıtacak beyaz renkli boya ile boyanmalıdır. Ayrıca tank sahası uygun ölçüleme ile emniyet mesafelerine uygun olmalıdır.

Yeraltı Tankı

Gövde üst yüzeyi toprak altında kalan tanklardır. Tank kapağı kısmen toprak üstünde kalmalıdır.

Örtülü tank

Yer seviyesinin üstünde veya kısmen yeraltında olup, her tarafı en az 30 cm toprak, kum, yanıcı ve korozif olmayan malzemeyle kaplı tanklardır.

Topraklama

Yerüstü tankları ve buharlaştırıcıları topraklanmalıdır. Bu irtibatın minimum direnç değerli olması iyi topraklama anlamına gelmektedir. Topraklama işleminin 2 amacı vardır.

  • Atmosferik koşullardan dolayı yüzey üzerinde biriken statik yüklerin kıvılcıma sebebiyet vermemesi için topraka deşarjı.
  • Elektrikli cihaz ihtiva eden tesisatlarda gövdeye olası bir elektrik kaçağının verilmemesi.

Topraklama ölçümü ‘megermetre’ ile yapılmalıdır. Flanş çiftlerinde iki flanş yüzeyi arasında elektriksel iletkenliği sağlayacak malzemeler (bakır-lama) kullanılmalıdır.  

Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkar.

  • LPG değişik oranlarda bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de tüm diğer hidrokarbon yakıtlara (doğal gaz, benzin, dizel vs.) göre kilogram başına daha fazla enerji üretir. Kalorifik değeri yüksektir.
  • Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani sera gazı etkisi 1 iken, doğalgazın ki (metan) 25, LPG’ninki 0’dır.
  • Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına Euro, NOx’den kaynaklananın ise Euro olduğu hesaplanmaktadır.
  • Katı parçacıklar, oluşan hava kirliliğinin Avrupa Birliği ülkelerinde her insanın hayatını ortalama 8 ila 6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. Ayrıca açık ateşlerin neden olduğu solunum yolları sorunlarının dünyada yılda 1,5 milyon insanın hayatına mâl olduğu tespit edilmektedir.
  • LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı odun ve kömürden defa, dizelden 10 defa, benzinden yüzde 30 daha azdır.
  • Otomotiv yakıtları arasında azot oksitler (NOx) salınımı en düşük yakıt LPG otogazdır. LPG’li bir araç kilometre başına doğal gazlı bir araca göre yüzde 50, benzinli bir araca göre yüzde 75, dizel araca göre yüzde daha az NOx üretmektedir.
  • Avrupa Birliği’nde kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında LPG otogaz, benzinden yüzde 70, dizelden yüzde daha az sağlık harcaması sağlar.

Diğer BRC Ürünleri

LPG Sisteminde Güvenlik

LPG dönüşüm sistemleri doğru malzeme ve doğru montaj ile kullanıldığında güvenli bir yakıttıseafoodplus.infoınızda,

güvenli bir çalışmayı sağlamak için aşağıdaki önlemlerin alınması önerilmektedir.

* Gaz kaçağı olduğu hissedildiğinde tüm sigaralar söndürülür; motor , elektrik aksamları, farlar ve diğer ateşleme kaynakları

kapatılmalıdır.

* LPG"nin bulunduğu ortamlarda kesinlikle sigara içilmemelidir.

* LPG"de kaçak kontrolü kesinlikle ateş ile yapılmamalıdır.Çok tehlikelidir.

* Araçlarda ısıtma amaçlı açık alevli ısıtıcılar kesinlikle kullanılmamalıdır.

* OTOGAZ (LPG) tanklarının ömrü imal tarihinden itibaren 10 yıldıseafoodplus.infoın periyodik bakımı aksatılmamalıdır.

* LPG zehirsiz bir gazdıseafoodplus.info havadan ağır olduğu için dibe çöker ,kaçak devam ettikçe içerdeki havayı

kovacağından burada bulunan canlının boğulmasına neden olur.Sıvı LPG insan derisine temas ettiğinde

ciltte donma seafoodplus.info yüzden sıvı LPG "ye çıplak deri teması olmamalıdıseafoodplus.info sızıntısı ile cildinizi temas seafoodplus.infoğutucu bir yapıya sahip olan LPG soğuk yanık oluşmasına neden olur.

* LPG dolumu sadece yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır ve “tank fazla alsın ” diye araç sallanmamalıdır.Çünkü

sistem emniyetli olup otomatik kilitlemelidir.

* LPG deposunun %20 si muhtemel sıcaklık farklarından oluşan değişmelerden dolayı boş bırakılmalıdır.

LPG tankı üzerinde bulunan multivalf, tankın %80 doldurulmasını sağlayacak şekilde ayar edilmişseafoodplus.info tankın +20 derece sıcaklıktaki depo iç basıncı yaklaşık 4,5 seafoodplus.info değer LPG tankının test basıncının %10"una tekabül etmektedir.

LPG dolumu sırasında daha fazla yakıt almak amacıyla LPG tankının ileri geri sallanması, multivalf

ayarının bozulmasına neden olacaktıseafoodplus.info durumda ise LPG tankına fazla yakıt alınacaktıseafoodplus.info ise son derece tehlikeli

bir durumdur. OTOGAZ (LPG) tankının kapasitesinin %80 "inden fazlası doldurulmamalıdır

* LPG tankında herhangi bir sebepten dolayı fazla LPG akışı olduğunda (bakır borunun kopması gibi) depoya monte edilen kaçak

akım valfi depo çıkışında LPG akışını otomatik olarak keser.

* Stepne ya da silindir şeklinde imal edilmiş LPG tanklarının maksimum test basınçları bar dıseafoodplus.info tanklarının test basınçları

ise 5 bardıseafoodplus.info et kalınlığı ise 3,,5 mm olup kaynak yerleri rontgen filmi ile test edilmiş olup, Avrupa kalite belgesi E-CE-R 67

ve TSE standartlarına uygun imal edilmişseafoodplus.infoli araçlardaki benzin tankları kalınlığı ortalama 1mm kalınlıktadıseafoodplus.info kalınlıkları

ve test basınçları karşılaştırıldığında LPG ve benzin tankının farkı gayet açık bir şekilde görülmektedir.

* LPG tankı ECRR ve TSE standardına uygun olmalıdıseafoodplus.info tankı, pvc kaplı iki adet çelik kuşakla bağlanmalıdır.

LPG tankı ile üzerinde bulunduğu sehpa birbirine temas etmeyecek şekilde izolasyon yapılmalıdıseafoodplus.info tankının montajı multivalf üzerinde belirtilen açıda olmalıdıseafoodplus.info tankı ile multivalfin nominal çapları birbirine eşit olmalıdır.

* LPG tankı ile bezin tankı arasında yalıtkan bir malzeme yok ise aralarında en az 50 mm mesafe olmalıdır.

* Sızdırmazlık kutusu ve havalandırma hortumları mutlaka monte edilmelidir.Sızdırmazlık kutusu kapağı mutlaka takılmalı, kırık

yada çatlak olmamalıdır. Havalandırma hortumları alt bacaları mutlaka takılmalıdıseafoodplus.infondırma hortumları yırtık, kopuk, ekli

olmamalı;içinden kablo vb. şeyler geçirmek amacıyla kesinlikle delinmemeli ve sızdırmazlığı sağlamak için her iki ucuna da metal

kelepçe takılmalıdır.

* LPG dolum ağzı kesinlikle bagaj dışında olmalıdır.

* LPG montajında kullanılan elemanların tamamı E-CE-R 67R ve TSE standardına uygun olmalıdır.

* LPG bakır boruları üzeri pvc kaplı ve minimum 1 mm et kalınlığında olmalıdır.

* LPG bakır boruları kesinlikle araç kabini ve çamurluk içinden geçirilmemelidir.

* LPG bakır boruları ve LPG tankları egzost boru, susturucu ve manifoldlarından en az 15 cm

mesafede olmalıdır.Çok zorunlu durumlarda en az 5 cm yaklaşıldığında en az 1 mm olan yalıtkan malzeme ile yalıtılmalıdır.

* LPG bakır boruları araç altında en az 60 cm aralıklarda kroşelerle tutturulmalıdır.

* Regülatör – gaz ayar vidası – mikser arasına üzeri çelik tel kaplı orijinal LPG hortumları takılmalıdır.

* Motorun ilk çalıştırılması veya stop edilmesi durumunda güçlü bir LPG kokusu duyabilir,

bu seafoodplus.info arcınız çalışmaya devam ederken meydana gelen LPG kokusu herhangi bir

sızıntıya işseafoodplus.info durumda aracınızı bekletmeden yetkili servise götürmeniz gereklidir.

* Aracınızı herhangi bir ateşe yakın bölgeye park seafoodplus.info buharı havadan ağırdır, herhangi

bir kaçak olduğunda LPG en düşük seviyeye yöseafoodplus.info yüzden aracınızı; gaz sızıntısı ihtimalini

düşünerek kanalizasyon, çukur yada buna benzer alanlara park etmeyiniz.

* Eğer aracınızı süre kullanmayacak ve uzun süre garajda tutacaksanız multivalf üzerinde

bulunan LPG yakıt kesme valfini kapatmanız önerilmektedir.

* Aracınızın LPG ile çalıştığını belirten çıkartmaları aracın ön ve arka camına yapıştırınız.

* LPG dönüşümünden sonra mutlaka sızdırmazlık testi yapılmalıdır.

* Ateşleme sıcaklığı * C"seafoodplus.infoşleme sıcaklığının yüksek ve yakıt karışım oranının düşük olması

nedeni ile benzine göre LPG kaçağından yangın tehlikesi azdır.

* Uzun süre benzin kullanılmaması nedeniyle benzin hortumları, karbüratör contaları,karbüratör şamandıra

topu ve benzin otomatikleri kuru çalışmadan dolayı deforme seafoodplus.info kontrol ettirilmeli arızalı olanlar

değiştirilmelidir.

* LPG"li araçlar yer altı otoparklarına park edilmemelidir.

* Araç günde 2 defa bir süre benzinle çalıştırılarak benzin yakıt sisteminin kuru kalması engellenmelidir.

* Güvenli kullanıldığında benzine nazaran daha emniyetli bir yakıttır. Tehlike anında benzin gibi patlama yapmaz.

* Renksiz ve kokusuz LPG, kolayca hissedilebilmesi için kokulandırılmıştır. Motorun çalıştırılması esnasında güçlü bir LPG

kokusuduyulabilir, bu normaldir.

* Sürekli bir LPG kokusu, herhangi bir sızıntıyı işaret eder. Hemen Otogaz yetkili servislerini haberdar ediniz.

* Aracınızı bıraktığınız yer kapalı bir alan ise; ya mahalde alttan hava sirkülasyonu oluşmasını sağlayın yada mahalde mutlaka yere

yakın bir gaz alarm cihazı bulundurunuz.

* Mutfak tüpüne benzer şekilde aracınızdaki LPG tankının ; nasıl dolduğunu nasıl boşaltıldığını, vanalarının nasıl açılıp

kapatıldığını mutlaka öğreniniz.

* Dönüşüm servislerimizde köpük testi yapılırken mutlaka tatmin olunuz. Gerekirse müdahale ediniz.

* Büyük çaplı kaçaklarda alan boşaltılmalı, herkes en az mt. Uzaklaştırılmalı ve itfaiyeye ve polise haber verilmelidir. Ufak çaplı

kaçaklardan sonra alan mutlaka havalandırılmalıdır.

LPG yüksek derecede yanıcı bir maddedir ve atmosferik koşullara maruz kaldığında hızla patlayıcı hava - hidrokarbon karışımı oluşturur. LPG buharı havadan ağırdır. Yoğunluk farkı ve hava hareketi ile kaynağından uzaklaşarak açık alanlarda düşük kodlu bölgelerde, evlerde ise alt katlarda birikebilir.

LPG sistemlerinde oluşabilecek sıvı sızıntıları büyük hacimlerde yanıcı ve patlayıcı gaz karışımları oluşturabilir (yaklaşık olarak 1 birim hacim LPG (sıvı) birim hacim gaz oluşturur). LPG sıvısı deri veya göz ile temas ettiğinde soğuk yanıkları oluşur. Yüksek konsantrasyonda LPG buharını kısa süreli dahi olsa solumak baygınlığa ve/veya ölüme sebep olabilir. LPG buharının solunması burun ve boğazda tahrişe, başağrısı ve mide bulantısına, kusmaya, baş dönmesine ve bilincin bulanmasına sebep olabilir. Kapalı veya havalandırması iyi olmayan ortamlarda LPG buharı bayılmaya ve boğulmaya sebep olabilir.

LPG Sızıntılarında Alınacak Önlemler

LPG düşük alev alma noktasına sahip olduğundan oluşacak sızıntılar şiddetli yangınlara ve/veya patlamaya sebep olabilir. Eğer tüpten veya tanklardan LPG sızıntısı saptanmışsa derhal tüp veya tank valfını kapatarak sızıntıyı durdurunuz. Bu sırada ortamda yanıcı bir gaz karışımı oluşacağından, kıvılcım çıkartarak yanmayı başlatabilecek eylemlerden kaçınınız. Kıvılcım çıkarabilecek donanımları ortamdan uzaklaştırınız. Elektrik düğmelerini kullanmayınız. Ortamda hava dolaşımını sağlayınız ve derhal ortamda bulunan personeli telaşa ve paniğe meydan vermeden boşaltınız. İtfaiyeye ve eğer mümkünse ilgili firmaya haber veriniz.

Tüplerden sıvı sızması durumunda büyük miktarlarda gaz oluşacağını ve oluşacak gazın havadan ağır olacağını bilerek çok dikkatli davranmalısınız. Kıvılcım oluşturarak yanmayı başlatacak her türlü eylemden kaçınınız. Oluşan gaz yüzey yakınlarında toplanacağından hava akımı ile uzak bölgelere taşınabilir ve buralarda uygun ortam bulduğu takdirde alev alarak yangına ve/veya patlamaya sebep olabilir. Eğer uygun düzenek varsa, su spreyi ile gaz haldeki LPG yi dağıtmaya çalışınız. LPG buharı kapalı yerlerde toplanabileceğinden, lavabo, atık su tesisatı ve kanalizasyon bağlantılarının üzerini kapatınız. Eğer sızıntı oda veya mutfak gibi kapalı alanlarda oluşmuşsa, kapı ve pencereleri açarak hava dolaşımını sağlayınız ve ortamı uzun süre havalandırınız.

Yoğun halde LPG buharı içeren ortamlara kurtarma veya sızıntıyı durdurma amaçları dışında kesinlikle girmeyiniz. Zorunlu hallerde koruyucu giysi ve solunum cihazı kullanılarak eğitilmiş personel kurtarma işlemini gerçekleştirmelidir.

Tüpgaz Kullanımı İle İlgili Öneriler

Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan LPG ülkemizde gövdesi iki veya üç parçanın birbirine kaynaklanması ile elde edilen tüpler içerisinde tüketime sunulmuştur. 2 (kamp tipi), 12 (ev tipi), 24 (ticari) ve 45 (sanayi) kg' lık tüpler TS 55 normlarına uygun olarak imal edilirler.

TS 55 normlarına göre imal edilen tüplerin minimum patlama basıncı 80 bar olmalıdır (dolu bir tüpün iç basıncının bar mertebesindedir). Tüpün çelik gövdesinin patlaması için uzun süreli olarak yüksek sıcaklık ile temas etmesi gereklidir.

Günlük konuşma dilinde tüp patlaması olarak bilinen olay, tüpten sızan gazın kapalı bir ortamda alev veya kıvılcım ile karşılaşarak patlamasından ibarettir.

Tüp gaz zehirlenmesi terimi ise iki farklı olayı anlatmak için kullanılır: 1) Havadan ağır olan gazın kapalı yerde birikmesi ile oksijensiz kalmak, 2) kapalı hacimlerde yanma sırasında oksijenin tamamına yakının tüketilmesiyle oksijensiz kalmak ve yetersiz oksijen sebebiyle ortaya çıkan yanma gazların (örneğin karbon monoksit) solunması ile sonu ölümle biten zehirlenmelere maruz kalmak. Buna en güzel örnek şofben kaynaklı zehirlenmelerdir.

LPG tüpü alırken özellikle TS 55 işaretine dikkat ediniz. yılından sonra imal edilen tüm tüplerde TSE markası bulunmak zorundadır.

LPG tüplerinizi koyduğunuz mekan çok önemlidir. Tüpler doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Tüpler radyatör ve soba gibi ısı üreten cihazlerın yanına konulmamalıdır. LPG kullanan cihazların yanına kolayca tutuşabilecek maddeler koymayınız. Tüpler dik olarak tutulmalı ver hiç bir şekilde kullanım sırasında yana yatırılmamalıdır. Tüpler ocak veya şofben gibi cihazlardan daha alçak bir seviyede tutulmalıdır.

Tüpler kapalı ortamda saklanacak ise tabanda havalandırmayı sağlayacak delikler açılmalıdır. Bodrum gibi hava akımının sağlanamadığı yerlere tüp konulmamalıdır.

Odalarda veya kapalı alanlarda LPG kullanılıyorsa (LPG sobası, ocak gibi) ortamda sürekli temiz hava akımı sağlanmalıdır.

LPG tüpü ile cihaz arasında kullanılan hortum bağlantıları kelepçe ile yapılmalıdır. Hortum eksiz ve yamasız olmalı ve cm uzunluğunu geçmemelidir. Bağlantı hortumu düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Yıpranmış, çatlamış, yumuşamış veya sertleşmiş hortumlar derhal yenisi ile değiştirilmelidir. Bağlantı hortumunun üzerinde imal edildiği tarih yazılıdır. Bu tarih kontrol edilmeli ve hortum 3 yılını doldurmuş ise yenisi ile değiştirilmelidir.

Tüp basıncını kullanım basıncına düşüren regülatörler (dedantör) kullanım emniyeti açısından önemli cihazlardır. Bağlantı hortumunda veya LPG kullanan cihazda oluşabilecek yüksek debili kaçakların önüne geçebilmek için gerektiğinde gaz akışını durduran tipte dedantörler kullanılmalıdır.

Tüp değişikliği ve kullanım sırasında kaçak kontrolü sabunlu su ile yapılmalıdır. Asla kibrit veya çakmak gibi açık alevli nesneler kullanmayınız.

Şofbenler mutlaka bacaya bağlanmalıdır. Kullanıldıkları ortam iyi havalandırılmalı ve 6 m3 den daha büyük hacme sahip olmalıdır.

LPG sobası ile ısıtılan ortamlar belirli aralıklarla havalandırılmalıdır. LPG sobalarını uyku esnasında açık bırakmayınız ve 30 m3 den küçük mekanlarda kullanmayınız.

Piknik tüpleri üzerine geniş tabanlı kaplar koymayınız. Sızdırmazlığı sağlayan ve tüpün üzerine takılan armatürün dibide bulunan contayı belirli aralıklarla kontrol ediniz ve gerekiyorsa değiştiriniz.

İLK YARDIM

* Fazla miktarda LPG solunduğunda oksijen eksikliğine bağlı olarak boğulma tehlikesi ortaya çıkar.

* Cilde teması halinde 1.,2. ve 3. dereceden yanıklar oluşabilir.


Bu durumlarda;

* Kazalı derhal temiz havaya çıkarılır,rahat bir konumda yatırılır ve üzerindeki giysiler çıkarılır.

* Kazalı tamamen hareketsiz olmalı,konuşmamalı ve kesinlikle yürütülmemelidir.

* Deri tazyikli olmayan,ılık ve bol suyla 20 dakika yıkanıseafoodplus.info kesinlikle hiçbir şey sürülmez.

* Kazalı hemen bir doktora veya hastaneye sevk edilir.

Gözle temas olmuşsa : Gözler bol miktarda soğuk su ile en az 15 dakika yıkanmalıdır. Yıkama sırasında göz iki parmak ile açılmalı ve göz küresinin ve kapağının su ile temas etmesi sağlanmalıdır. Yıkama işleminden sonra hızla en yakın sağlık kuruluşuna ulaşılarak tedavi imkanı gözetilmelidir.

Deri ile temas olmuşsa : Eğer deride soğuktan dolayı yanık oluşmuşsa etkilenmiş alanı ılık su içerisine batırınız ve bekletiniz. Bu sırada acil ilkyardım almak üzere en yakın sağlık kuruluşuna ulaşınız.

Solunum yolu ile temas olmuşsa : Yüksek konsantrasyonlardaki gaz solunduğunda kalpte ritim bozuklukları oluşabilir. Böyle durumlarda LPG ile temas eden kişi acilen temiz havaya çıkartılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır

· Araçtan çıkan egzoz gazlarını uzun süreli solumayınız.

· Aracınızı hava sirkülasyonu olmayan depo, garaj vb. gibi yerlere kısa veya uzun süreli bırakmayınız.

· Aracınızın gaz ayarını mutlaka yetkili kişilere yaptırınız.

· Lütfen gaz kaçaklarını ateşle kontrol etmeyiniz. Gaz kaçağı olduğundan şüphelendiğiniz yerleri sabun köpüğü ile test ediniz.

Gaz kokusu hissederseniz aracınızı durdurunuz, tankın üzerindeki vanayı kapatınız ve yetkili servisimize telefon açınız.

MV5 Lpg Multivalf

Multivalf lpg sisteminin en önemli mekanik parçalarından biridir. Yakıtı tanka doldurmaya ve motora iletmenin yanı sıra tanktaki yakıt seviyesini ölçmeye de yarar.

Nazorati MV5 multivalf Avrupa ECE 67R regülasyonuna uygunluk sertifikasına sahiptir. Ürün çeşitli güvenlik unsurlarıyla donatılmıştır: basınç tahliye valfi (PRV), solenoid valf, aşırı akış valfi, %80 dolum kesici, geri dönüşsüz valf, yangın tahliye tapası, manuel servis vanası ve elektronik seviye sensörü.

İki farklı tipi mevcuttur:

MV5 Standart

Normal kapasiteli motorlar için kullanılan standart versiyondur. Ø6 mm gaz çıkışına sahiptir.

MV5 Extra

Bu versiyon yüksek kapasiteli motorlar için kullanılır ve yüksek bir gaz akışına ihtiyaç duyar. Ø8 mm gaz çıkışına sahiptir.

Nazorati MV5 multivalflerinin, 0° - 30° - 90° silindrik ve 0° - 30° simit tanklara uygun modelleri mevcuttur ve şu ölçüdeki tanklara göre üretim imkanı vardır:

SilindrikØ
Ø
Ø
Ø
Ø
Ø
Simithhhhhh

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir