dünya dönerken neden hissetmeyiz / Dünya’nın döndüğünü neden fark etmiyoruz? - Foto Haber

Dünya Dönerken Neden Hissetmeyiz

dünya dönerken neden hissetmeyiz

Dünya’nın neresine giderseniz gidin, hafif farklar haricinde genelde aynı yer çekimi vardır. Yani Dünya’nın üstünde de dursanız, altında da dursanız, sizi çeken yer çekimi aynı olduğu için, sanki düz bir Dünya’da duruyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Bu yüzden, bir gezegenin merkezinde yer çekimi varsa, orada altta mı yoksa üstte mi durduğunuzun bir önemi yoktur, çünkü her tarafta yere doğru çekilirsiniz. Aşağı veya yukarı doğru durmak gibi şeyler yoktur. Çünkü yer çekimi merkezde bulunur. Bize göre ters duran bir kişiye göre biz de ters durmaktayızdır. Kafanızı yere doğru eğdiğiniz zaman hissettiğiniz şey de yer çekimi yüzünden kaynaklanır, çünkü yer çekimine göre ters durmuşsunuzdur.

Yer çekimi hakkında birkaç kısa bilgi verelim:

>>Ay’da bulunan yer çekimi, 6 kat daha zayıftır. Bu yüzden orada zıpladığımız zaman, daha yükseğe çıkarız.

>>Yer çekimi yıl önce keşfedildi.

>>Hesaplamalara göre Dünya’da yere düşen bir cisim, yer çekimi yüzünden her saniye 9,8 metre hızlanır.

>>Yer çekimi hızının ışık hızına eşit olduğu bulundu.

Dünya'nın kendi ekseni etrafında döndüğünü neden hissetmiyoruz

Dünya'nın kendi ekseni etrafında döndüğünü neden hissetmiyoruz

funduszeue.info

Hayatın inkar edilemez gerçeklerinden biri de Dünya'nın sürekli olarak kendi ekseni etrafında dönmesidir.

Gezegenimizin farklı bölgeleri, Dünya yüzeyindeki coğrafi konumlarına bağlı olarak farklı dönüş hızları yaşar. Ancak Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönme hızı sabittir.

Ekvator bölgeleri, en yüksek dönüş hızına sahiptir, bu yüzden çoğu roket ve uydular bu bölgelerden fırlatılır.

Dünya'nın kendi ekseni etrafında inanılmaz bir hızla döndüğünü bildiğinize göre, gezegenin sakinleri olarak, bizlerin bunu neden hissetmediğini hiç merak ettiniz mi?

Dünyanın döndüğünü neden hissetmiyoruz?

Kısa cevap: Dünya sabit bir hızla döner (dönme hızında herhangi bir değişiklik olmaz) ve biz, yüzeyde yaşayan insanlar onunla birlikte aynı hızda hareket ederiz, bu nedenle doğrudan herhangi bir etki hissetmeyiz.

Havaya sıçradığımızda, aynı noktaya inmemizin nedeni de budur. Bu, 'otobüste yolculuk' benzetmesi yardımıyla daha iyi anlaşılabilir.

dünya

Saatte 80 kilometre sabit hızla hareket eden bir otobüste otururken, aynı hızda hareket ettiğinizi hissetmezsiniz. Çünkü otobüsün içinde oturduğunuzdan, siz de onunla birlikte aynı hızda hareket edersiniz. Teknik olarak otobüsle aranızda göreceli bir hareket yok diyebiliririz. Hareketi, ancak iki nesne arasında göreli bir hareket 'olduğu' zaman algılarız.

Bununla birlikte, otobüs keskin bir dönüş yaptığında, hızla yavaşladığında veya aniden durduğunda, otobüsün hareketi belirginleşir, çünkü bu senaryoların her birinde, otobüs ile sizin aranızda göreceli bir hareket varmış gibi görünür.

Örneğin, otobüs aniden durduğunda öne doğru itilirsiniz veya otobüs döndüğünde yana doğru sallanırsınız. Üstelik otobüsün içinde zıpladığınızda, yine aynı yere düşersiniz.

Benzer şekilde, Dünya yüzeyinde atladığımızda, hareketimiz Dünya'nın dönüşüyle ​​bağlantılı kalır, bu yüzden aynı noktaya ineriz.

otobüs

Dünya'nın yüzeyine yapışık olan her şey, Dünya ile aynı hızda hareket eder ve böylece bize gezegenimizin hiç hareket etmediğini hissettirir.

Gezegenimiz dönüşü sırasında hızlanmadığı, yavaşlamadığı ve yön değiştirmediği için, dönüşünü fiziksel olarak algılamamız mümkün değildir.

Örneğin, Dünya aniden hızlanır veya yavaşlarsa, yerdeki her şey mevcut konumundan sökülüp atılır ve bu da yok canlıların yok olması anlamına gelir.

İlginç bir şekilde, yeterince "yükseğe" zıplamayı başarırsanız (Dünya yüzeyinin birkaç yüz kilometre yukarısına kadar, yani kendinizi Dünya'nın dönüşünden ayırmış olursunuz), kesinlikle atladığınız yerden farklı bir noktaya inersiniz. Ancak, bir süper kahraman değilseniz, bunu yapmanıza imkan yok.

dünyaBilimuzay

Google News ile Takip Et

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası