crumble tatlısı / TC Şule Büyükcevher

Crumble Tatlısı

crumble tatlısı

Crumble: 2. Dünya Savaşı'nın Tatlısı ve Tarifi

Yaz ve bahar meyvelerini kışa oranla daha çok seviyorum, hal böyleyken böyle dönemlerde taze meyvelerle yapılan, aynı zamanda pratikliğiyle dumur eden crumble tercih ettiklerim arasında. Peki bu tatlının geçmişi nereye dayanıyor dersiniz? Aşağıda da ufak bir crumble tarifim olacak, kaydırın! 

Crumble Nedir?

Crumble, İkinci Dünya Savaşı sırasında kıt kaynakların idareli ya da mantıklı dağılımını sağlamak amacıyla, hamur işi malzemelerinde oluşan kıtlıklardan dolayı ortaya çıkmış. Turtalara daha ekonomik bir alternatif olarak sunulan crumble; un, yağ ve şeker kullanımını azaltmak için ekmek kırıntıları ve yulaf ezmesi gibi malzemeler de ihtiva ediyor. Sadeliğiyle, Birleşik Krallık&#;ta popülaritesi artan &#;crumble&#;ın vatanı yine İngiltere olarak biliniyor. 

Elma, böğürtlen, şeftali, erik, orman meyveleri gibi çeşitleri olan crumble, karışık olarak da sunulabiliyor. Üst kaplamasında yulaf ezmesi ve çeşitli kuruyemişler kullanılırken, sirke ve süt ile karışım yapılarak da kıtırlığına bir yorum getiriliyor. Crumble, günümüzde krema, dondurma gibi yancılarla servis ediliyor, benim önerim ise kaymaklı dondurmadan başkası değil! 

Crumble

Peki crumble İkinci Dünya Savaşı&#;nda ortaya çıktıysa, bir anda mı çıktı? Biri bir gün kırıntı yapalım mı dedi? Elbette her şeyin olduğu gibi bunun da bir atası var. Crumble aslında ilk olarak &#;apple crisp&#; adıyla, genel olarak da aynı malzemelerle ortaya çıkmış. Yulaf ezmesi ve esmer şekerle harmanlanmış, pişmiş elma tatlısının en yaygın versiyonu, ravent (kuzukulağı familyasından) ile elmaların ekşi bir kontrast yakalamasıyla doğmuş.

Apple crisp ise ilk olarak basımı &#;Everbody&#;s Cookbook&#; kitabında kendine yer buluyor, bu tarihten sonra daha yayılan apple crisp, İkinci Dünya Savaşı ile birlikte daha da popülar hale gelip crumble&#;a davetiye çıkarmış. Apple crisp için daha da geçmişe gidecek olursak, bazı kaynaklarda Eve&#;s Pudding&#;ten ilham alınarak ortaya çıktığı ifade ediliyor. Eve&#;s Pudding ise, Havva&#;nın Puding&#;i adı altında yapılan elmalı bir tatlı, inceyi yakaladınız mı? 🙂 O halde crumble tarifi geliyor!

Crumble Tarifi

Crumble

Malzemeler:

Crumble Hamuru için;
g soğuk tereyağı
1 bardak + 2 yk un
(2 yemek kaşığı un yerine yulaf da koyabilirsiniz)
1 çay kaşığı tarçın
yemek kaşığı esmer şeker

 Erikli Crumble için;
adet orta boy anjelik erik
5 yemek kaşığı toz şeker ya da esmer şeker
1 çay kaşığı tarçın

Yaban mersinli Crumble için;
g taze yaban mersini 
yemek kaşığı toz şeker

Şeftalili Crumble için ( 1 kase için)
2 çimdik tarçın
1 tatlı kaşığı bal
Yarım şeftali (incecik dilimlenmiş)
1 çorba kaşığı esmer şeker

Yapılışı:

>> Crumble hamuru için tüm malzemeleri birleştirip ıslak kum kıvamı elde edin. Üzerini streç film ile kaplayıp 15 dk buzdolabında bekletin. Bu arada crumble hamuru her halükarda artıyor. Buzluğa atabilir daha sonra da kullanabilirsiniz.

>> Erikleri küp küp olacak şekilde doğrayıp bir tencereye alın. Üzerine toz şeker ve şekeri koyup hafif marmelat kıvamına gelene kadar pişirin. Hafif dibe yapışmaya başlayınca alabilirsiniz demektir. 

>> Yaban mersinlerinin üzerine toz şekeri koyup 15 dakika bekletin. Bunda pişirme uygulamayacağız. Dilerseniz ve daha jelly kıvam isterseniz erik sos gibi pişirebilirsiniz, ben taze bir şekilde kullandım. 🙂

>>Şimdi, birleştirme zamanı! Hafif tereyağı ile kapladığınız fırın kabına erik sosu döküp yayın. Üzerine yaklaşık yemek kaşığı kadar crumble hamuru serpip, derece fırında yaklaşık 25 dakika üzeri kızarıncaya dek pişirin. Aynı işlemleri yaban mersinli crumble için de tekrar edip,dondurma ile servis edin.

>> Şeftalileri ince ince dilimleyin, gül şeklinde sarıp hafif tereyağı ile kapladığınız mini fırın kabına yerleştirin. Üzerine 1 yemek kaşığı esmer şeker ve crumble hamuru serpip, aynı şekilde pişirin. Pişme sonrası tarçın ve bal ile servis edin.

Not: Crumble hamurunuzu muffin yaptığınızda buzluktan çıkarıp keklerinizi fırına atmadan önce üzerlerine de serpebilirsiniz. Tıpkı yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi! Afiyet olsun, bir sonraki hikayede buluşmak üzere! 

Kapak Fotoğrafı: Gizem Öztürk

İlginizi çekebilir: İlke Hazer&#;den Strudel

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası