gebelikte vajinada varis / Hamilelikte Varis Oluşumu – Avrasya Hospital

Gebelikte Vajinada Varis

gebelikte vajinada varis

Genital Varis Neden Olur, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Varis toplumda kadınlar arasında oldukça sık görülen bir damar rahatsızlığıdır. Özellikle ileri yaşlarda neredeyse her 2 kadından birinde az veya çok varislere rastlanmaktadır. Varislerin en sık görüldüğü alan bacaklardır. Ancak varisler yalnızca bacaklarda görülmezler. Bacaklar kadar sık görülmese de genital bölgede de varislere rastlanmaktadır. Bu yazımızda genital bölgede görülen ve vulvar varis olarak adlandırılan varis türünden, nasıl tedavi edilmesi gerektiğinden bahsedilecektir.

genital varis neden olur, nasıl geçer

Vajinal / Vulvar/ Genital Varis Nedir?

Kadınlarda vulva, vajina ve kasık iç kısmında görülen damar genişlemelerine vajinal ya da vulvar varis denmektedir. Yapısal olarak bacaklarda görülen varisler ile tamamen aynıdır. Hatta bacaklarda görülen varisler ile doğrudan alakalı olduğu söylenebilir.

Bacaklarda bulunan damarlar yukarıya yani kasıklara doğru uzanır. Bu nedenle bacaklarda varis olması genital bölgede de varis olması riskini arttırmaktadır. Aynı şekilde genital bölgede varislerin olması da bacak varislerinin oluşmasını tetikleyebilmektedir.

Vulvar Varis Neden Olur?

Varislerin oluşmasındaki temel mantık kanın kalbe gidişi esnasında geriye kaçarak damarda birikmesidir. vuvar varislerde tıpkı bacaklarda olanlar gibi kanın kalbe ulaştırılması ensasında geriye kaçmasına bağlı olarak oluşmaktadır.

Ek olarak aşırı ıkınma durumunda bölgedeki toplardamarlara basınç uygulanma damarların genişleyerek varis oluşturmasına neden olmaktadır. Sürekli olarak ağırlık kaldırılması da ıkınma gibi damarlara baskı uygulanmasına ve varis oluşmasına neden olmaktadır.

Genital Varis Belirtileri Nelerdir?

Toplardamarların genişlemesi cilt dışından kolaylıkla belli olan sorunlardır. İster bacaklarda olsun ister genital bölgede olsun hastanın kendisi tarafından kolaylıkla tespit edilebilir. Vulvar varisler vajinanın dış kısmına doğru konumlanan mor ve genişlemiş damarlardır. Kişilerin kendisi kolaylıkla fark edebilmektedir.

Genişlemiş damarlar ilk etapta hastalarda şikayete neden olmasa da zaman içerisinde ağrı şikayetleri ortaya çıkmaktadır. Ağrı kadar sık görülmese de kaşıntı şikayeti de varis belirtileri arasındadır.

Vajinal Varisler En Sık Gebelik Döneminde Görülmektedir.

Gebelik döneminde bebeğin büyümesi vajina bölgesine uygulanan baskının artmasına neden olmaktadır. Ayrıca gebelik döneminde değişen hormonlarda varislerin oluşmasına uygun zemin hazırlamaktadır.

Vajinal varisler her gebede görülmez ama bacak varisleri gebelerin büyük çoğunluğunda görülmektedir. Gebeliğe bağlı olarak bacaklarda oluşan varislerin bazen kendi kendine geçebilmektedir. Ancak 1 sene içerisinde geçmeyen varisler kendi kendine geçmez tedavisi gerekir. Maalesef ki vulvar varislerin kendi kendine geçme ihtimali bulunmamaktadır. Gebelik dönemi sonlandıktan sonra tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Vajinal Varisler Normal Doğuma Engel Midir?

Doğum başlı başına kadınlar için stresli bir olaydır. Birde vajinal varislerin olması anne adaylarını daha çok strese sokmaktadır. Ancak bu stres gereksizdir. Vajinal varislerin normal doğum sürecine hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

Vajinal Varisler Nasıl Tedavi Edilir?

Varis toplardamarların genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkan bir sorundur. Varis tedavisinde ameliyat, lazer, radyo frekans, köpük ve yapıştırma gibi teknikler kullanılmaktadır. Ameliyatsız tedavilerin geliştirilmesi sayesinde varisli damarlar herhangi bir kesi ve dikiş yapılmadan kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Özellikle vajina bölgesinde ameliyatlı tedavi asla önerilmemektedir. Ameliyatsız yöntemler varken ameliyatın tercih edilmesi akıllıca olmayacaktır. Vajinal varisler varisin boyutuna ve tipine göre köpük ve skleroterapi teknikleri ile tedavi edilmektedir. Bunlar iğneli ya da ilaçlı varis tedavisi olarak bilinen tedavilerdir.

İlaçla Varis Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

İlaçla varis tedavisinde amaç genişleyen damarların ilaç enjekte ederek kurutulması yani kapatılmasıdır. Bu sayede genişleme ortadan kalkar ve kirli kan damarda birikmez. Varis ve varise bağlı olarak ortaya çıkan şikayetler ortadan kalkmış olur.

İlaçlı tedavi aynı etken madde ile 2 farklı şekilde uygulanmaktadır. İlaç likit halde kullanılır ise skleroterapi, köpürtülerek kullanılırsa köpük tedavisi olarak adlandırılmaktadır.

İnce damarlarda ilaç sıvı olarak, kalın damarlarda ise daha çok yüzeye etki etmesi için körük formunda kullanılmaktadır.
Tedavi enjeksiyon şeklinde yaklaşık 10 dakika kadar bir sürede uygulanır. Kesi ve dikiş olmaması sayesinde pratik bir tedavidir. Tecrübeli ellerde uygulanırsa başarı oranları oldukça yüksektir.

Vajinal Varisler Riskli Midir?

Vajinal damar genişlemelerinin riskli olup olmaması sorunun derecesine göre değişiklik göstermektedir. Hafif düzeyde genişlemeler risk yaratmazlar. Ancak ileri düzeyli olanlar doğum esnasında ya da cinsel ilişki esnasında kanamaya neden olabilmektedir.

Hamilelik Öncesi Varisiniz Varsa

Kişinin hiçbir şikayeti olmasa da varis bir hastalıktır. Pek çok yan hastalıklara sebep olabilir. Damar iltihaplanmaları,damar yırtılmaları , tromboz dediğimiz damar  ortaya çıkan pıhtı ve bu pıhtının yerinden kopup uzak yerlerde hastalık yapması gibi…

Hamile iken yapacağınız yolculuklarda  sabit durma nedeni ile toplardamar içindeki basınç artışı yine hızlanacaktır. Yolculuklarda hareketli olun, ayak ve bacak hareketlerinizi sürekli yapıp aktif hayatınızı devam ettirin. Bacak bacak üstüne atmayın.Gebelikte vücuttaki damarlar yaklaşık  olarak % 20 oranında daha fazla kan taşımak zorundadır. Bu da fazladan 1 litre daha kan demektir. Hamilelik süresi ilerledikçe hareketler daha kısıtlanır. Koruyucu olarak hamile tipi varis destek çorabı giymek , fırsat buldukça hafifçe uzanıp bacakları yukarı kaldırmak uygun hareketlerdendir. Bacaklarınıza masaj yaptırmak da iyi gelir ancak toplardamar yapısını iyi bilen bir kişi gerekir. Yanlış yapılan bacak masajları toplardamar kapaklarını zedeleyebilir. Bu da ileride ortaya çıkacak kapak bozukluklarına bağlı varislere neden olur. En basit tabir ile masaj mutlaka ayaktan bacağa doğru yani aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır. Toplardamar kapaklarının yönü bu şekildedir. Tersi hareketler çok ince yapısı olan bu kapaklara ciddi zararlar verebilir.

• Yolculuk sırasında çok su tüketin , kanınız koyulaşmasın.
• Çok sıcak kadar çok soğuk ta bacaklarınıza zararlıdır.
• Hamilelik öncesi varisi olanlarda ,  genelde 6. aydan sonra bebeğin anne küçük karnına basınç yapması nedeni ile bu varislerde ciddi bir artış ve büyüme görülebilir.
Yukarıda yazdığımız bu ilave rahatsızlıkların hepsi görülebilir. Bu nedenle doktorunuza gidiniz ve tavsiyelerini alınız.

Hamilelikte vücut normal zamanlara göre daha bir nazlı olur. Artık iki kişisiniz. Sadece kendiniz için değil evladınızı da hastalıklarınıza ortak olabileceği için düşünün. Yine bebeğin yaptığı basınçla toplar damarlar içindeki kan basıncı ileri derecede artar. Yer yer morarmalar ve çürümeler görülebilir. Ayrıca kadının genital organı ve hemen çevresindeki damarların içerisinde ostrojen-progesteron seviye ve değişikliğine hassas reseptörler (alıcılar) vardır. Neyse ki doğumdan sonraki ilk ayda hormon seviyeleri normale dönerde damarlarda kendi eski şekillerine kavuşurlar. Bebeğin yaptığı basınç nedeni ile toplar damarlar içindeki kan basıncı ileri derecede artar. Yer yer morarmalar ve çürümeler görülebilir.

Hamilelikte Varisleri Ortaya Çıkanlar

Doğuma hazırlana kadın vücudundaki değişikliklerin hemen tamamı bebeğin doğum kanalından rahat geçebilmesi için olan değişikliklerdir. Çocuğun geçeceği yerler genişletilir.Doğumun rahat olması için ne hazırlık gerekirse vücut onu yapar. Bunun için gerekli olan da doğuma yakın zamanlarda seviyeleri daha artan hormonlarla bu kısımlarda gevşemeyi sağlamaktır. Çocuğun geçeceği yerler gevşer. Gevşer de bu kısımlardaki damarlarda gevşer.

En sık görülen olay VULVAR VARİSLER de dediğimiz, genital organın tam üzerinde veya vulvalarda tek veya çift taraflı görülen varislerdir. Sıklıkla tromboze olurlar (içlerinde pıhtı oluşabilir). Genellikle kadınların 2. hamileliklerinde ve 6. ay veya sonrasında ortaya çıkarlar. Doğum sonrası ilk ayda kaybolurlar. Hamilelik sonrası kaybolmayanlar veya doktorlarının takibi sonrasında tedavisine karar verilenlere ilk aydan sonra tedavi yöntemlerinin uygulanmasında yarar vardır. Bu tedavi yöntemi genelde sklerozan madde enjeksiyonu şeklinde olur. Yine de tedavi seçimini doktorunuza bırakmak lazımdır. Ne de olsa o gebelikteki şekil ve sürecini görmüş ve tedavi ön kararını vermiştir.

Hamilelikte vulvar varislerin dışında bacaklarda gelişen varisler gebelik öncesi devrede  yoksa fazla bir korkuya neden olmamalıdır. Bebeğin yaptığı basınç ve hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişen bu bozukluklar doğum sonrası her şey normale dönünce genelde geriler ve kaybolurlar.

Ama genç annelerin sıklıkla yaptığı bir olayda doğumdan sonra kendilerini lohusalık rehavetine bırakmaktır.

Biraz spor ve yapacağınız toplar damarlarınızı güçlendirecek ve destekleyecek hareketler sizi hayat boyu şekli ve fonksiyonları güzel bacaklara kavuşturacaktır.

Doğumdan sonraki ilk ayda hormon seviyeleri normale dönerde damarlarda kendi eski şekillerine kavuşurlar.

Bu ne demek şimdi ? Bu şu demektir. Doğumdan sonraki ilk ayda kaybolmayan varisler artık sizin varislerinizdir ve tedavilerine ihtiyaç olabilir.

Hamilelikte Gelişen Flebitler

Hamilelerde bacaklarda bebeğin yapmış olduğu basınç artışı ile beraber artan toplardamar basıncı olan varislerin artmasına veya yeni varisler gelişmesine neden olur.

Toplar damarlar içindeki basıncın artışı kanın kalbe doğru yavaş akmasına neden olur.

Kan yavaş akarsa ve olumsuz şartlar yerine gelirse toplar damarlar içinde trombüs (pıhtı) dediğimiz olay gelişir. Yani yavaşlayan kan damar içinde donarak dolaşımı da durdurur. Yerinde kopabilir. Yerinden koparsa ilk gideceği yer akciğerlerdir.

Ama bildiğiniz gibi bütün gebelerde böyle bir olay olmaz. Yani vücudun yatkın alması gerekir. Daha evvel varisleri var mıdır, anne veya babada varis var mıydı , onlar bu varislerine bağlı pıhtı olayı geçirmişler miydi ? Bütün bunları bilmek ve düşünmek lazım.Yani az da olsa dikkatli olmak gerekir.

En sık olarak ortaya çıkan varis içindeki kanın pıhtılaşması olayı vulvar varis dediğimiz kadın organının hemen üzerindeki  varislerdir.

Varisler içinde pıhtılaşma olunca o bölgede bir ağrı başlar. Bacaklar yürümek için olduğuna göre , yürürken bu damarların hareket ve zorlanmaları nedeni ile bir ağrı çıkacaktır ortaya.

Hele içinde pıhtı olan damarın hemen üzeri çok ağrılıdır. Üzerine hafif de olsa parmakla basmak çok şiddetli ağrının ortaya çıkmasına neden olur.

Sakın buralara masaj yaptırmayın. Hele hele geçer diye sakın sıcak bir şey koymayın. Hemen doktorunuza gidin. En kısa zamanda… Derin damarlarda da tutulum varsa bazen yürümek de sakıncalı olabilir. İlla doktorunuza hemen gidin. Saat geç mi ? Doktorunuza ulaşamıyor musunuz ? En yakın sağlık kuruluşa gidin. Basmadan ,yürümeden ,ambulansla…  Devletin vatandaşına çok yoğun bir ambulans desteği var . Belki derin damarlarda tutulum vardır. Doktor görsün bir kere , ne yapacağına karar versin, sonrası düşünülür.

Genelde bu pıhtılaşma bir anda ortaya çıkmaz. Birkaç gün yürürken hastaya yürürken ağrı yapar yani kendisini belli eder.  Ama mazeret bol… Yok bacağımı ters koydum , yok uzun ayakta kaldım , geçer … Denir de ya geçmezse .  Madem hamilesiniz doktorunuza gidin bir… O bir şeyin yok desin…

Web tarayıcınız bu sayfayı desteklemiyor. Lütfen tarayınıcızı son versiona yükseltiniz.

Web sitemizi kullanmaya devam ederek, gizlilik politikamıza göre çerez kullanılmasını kabul etmiş olursunuz.

DAHA FAZLATAMAM

Hamilelik sürecinde vajinal varis sorunuyla karşılaşanlar için Gebelikte Vajinal Varis Belirtileri ve Evde Doğal Tedavisi yazımızda detaylı bilgi ve öneriler bulabilirsiniz.

Gebelikte vajinal varis, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Genişleyen rahim, vajina etrafındaki kan akışını arttırarak, damarların genişlemesine ve şişmesine neden olur. Bu durum kadınlarda ağrı, kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaratabilir. Önlem almak için doğru beslenme, egzersiz ve düzenli dinlenme gibi önlemler alınabilir. Ancak, şiddetli vajinal varis durumlarında, doktorunuzla konuşarak uygun tedavi seçeneklerini araştırmak önemlidir. Gebelikte vajinal varis hakkında bilgilendirici içerikler için okumaya devam edin.

Gebelikte Vajinal Varis Nedir ve Neden Olur?

Gebelikte vajinal varis, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde sıkça görülen bir sorundur. Rahim büyüdükçe, vajina etrafındaki kan akışı da artar ve bu bölgedeki damarların genişlemesine ve şişmesine neden olabilir. Bu durumda, kadınlar genellikle ağrı, kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaşarlar. Vajinal varisler genellikle kendiliğinden düzelirler, ancak bazı durumlarda tedavi gerekebilir.

Doğru beslenme, egzersiz ve düzenli dinlenme gibi önlemler, gebelikte vajinal varis riskini azaltabilir ve şikayetlerinizi hafifletebilir. Ancak, şiddetli vajinal varis durumlarında, doktorunuzla konuşarak uygun tedavi seçeneklerini araştırmak önemlidir.

Vajinal Varis Nedir?

Vajinal varis, vajina bölgesinde oluşan genişlemiş ve şişmiş damarlardır. Özellikle gebelik sırasında sıkça karşılaşılan bir sorundur. Rahim büyüdükçe, vajina bölgesindeki kan akışı artar ve damarlar genişler, bu da vajinal varis oluşumuna neden olur.

Belirtileri arasında vajina bölgesinde ağrı, kaşıntı, rahatsızlık ve şişme yer alır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında da ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Vajinal varis, genellikle kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda tedavi gerektirebilir.

Vajinal varis tedavisi için öncelikle evde yapılabilecek basit önlemler uygulanabilir. Bunlar arasında düzenli egzersiz, doğru beslenme, yeterli uyku ve yatakta sağlıklı pozisyonlarda uyumak sayılabilir. Ayrıca, sıcak banyo ve kompres gibi tedavi yöntemleri de ağrı ve rahatsızlık hissini azaltabilir.

Şiddetli vajinal varis durumlarında ise, doktor tarafından önerilen ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekli olabilir. Ancak, gebelik sırasında ilaç tedavisi kullanımı doktorun önerisiyle olmalıdır.

Sonuç olarak, vajinal varis sorunu her ne kadar rahatsızlık verici olsa da, evde uygulanabilecek basit önlemlerle kontrol altına alınabilir. Ancak, belirtiler şiddetliyse, mutlaka doktorunuza danışarak uygun tedavi seçeneklerini araştırmalısınız.

Gebelikte Vajinal Varis Neden Olur?

Hamilelik dönemi, bir kadının hayatındaki en özel ve mutlu zamanlardan biridir. Ancak, bu dönemde anne adayları bazı sorunlarla da karşılaşabilirler. Bunlardan biri de vajinal varis sorunudur. Gebelikte vajinal varis, neden olur ve nasıl tedavi edilir, gelin birlikte inceleyelim.

Gebelik dönemi, vücutta birçok fizyolojik değişikliğe neden olur. Bunların arasında hormonal değişiklikler, artan kan hacmi ve büyüyen rahim gibi faktörler yer alır. Bu değişiklikler, kan dolaşımını da etkiler. Gebelikte, vajina bölgesindeki kan akışı artar ve bu bölgedeki damarlar genişleyebilir. Bu durum da vajinal varis oluşumuna neden olabilir.

Vajinal varis, belirtileri arasında ağrı, kaşıntı, rahatsızlık ve şişme gibi unsurları barındıran bir sorundur. Bu belirtiler, gebelik döneminde artabilir ve hatta cinsel ilişki sırasında da ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Gebelikte vajinal varis, neden olur, önceki yazımızda incelemiştik. Peki, gebelikte vajinal varis risk faktörleri nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.

Gebelik dönemi, birçok fizyolojik değişikliğe neden olur. Bunların arasında hormonal değişiklikler, artan kan hacmi ve büyüyen rahim gibi faktörler yer alır. Bu değişiklikler, kan dolaşımını da etkiler. Gebelikte vajinal varis, bu değişikliklerin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ancak, bazı kadınlar diğerlerinden daha fazla risk altındadır.

Gebelikte vajinal varis risk faktörleri arasında aşağıdaki unsurlar yer alabilir:

  • Daha önce vajinal varis yaşamış olmak
  • Ailede vajinal varis öyküsü olması
  • Birden fazla gebelik geçirmiş olmak
  • Fazla kilolu olmak veya obeziteye yakın olmak
  • Uzun süre ayakta kalmak veya oturmak gibi durumlarda çalışıyor olmak

Gebelikte vajinal varis belirtileri arasında ağrı, kaşıntı, rahatsızlık ve şişme gibi unsurlar yer alır. Bu belirtiler, gebelik döneminde artabilir ve hatta cinsel ilişki sırasında da ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir.

Gebelikte vajinal varis tedavisi için birçok yöntem mevcuttur. Bunlar arasında düzenli egzersiz, doğru beslenme, yeterli uyku ve yatakta sağlıklı pozisyonları tercih etmek gibi basit önlemler yer alır. Ayrıca, ileri durumlarda tıbbi müdahaleler de gerekebilir. Gebelikte vajinal varis risk faktörlerini azaltmak, sorunun ortaya çıkmasını engelleyebilir ve anne adaylarının daha rahat bir gebelik geçirmelerini sağlayabilir.

Gebelikte Vajinal Varis Belirtileri

Gebelikte vajinal varis belirtileri arasında ağrı, yanma, kaşıntı ve rahatsızlık hissi yer alır. Ayrıca bölgede şişlik, morluk ve damar görünümü de gözlenebilir. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşıldığında doktora başvurmak önemlidir.

hamilelikte varis belirtileri

Gebelikte varis belirtileri: şişlik, ağrı, kaşıntı, morluklar ve kramp gibi semptomlarla kendini gösterebilir. İleri durumlarda ciddi riskler oluşabilir.

Vajinal varis, kadınların genital bölgesinde görülen bir tür varis rahatsızlığıdır. Genellikle gebelik döneminde ortaya çıkan bu durum, anne adayları için oldukça rahatsız edici olabilir. Vajinal varisin belirtileri arasında ağrı, yanma, kaşıntı ve rahatsızlık hissi yer alır. Bölgede şişlik, morluk ve damar görünümü de sıkça gözlenir. Bu belirtiler, genellikle ilerleyen gebelik döneminde daha şiddetli hale gelir. Gebelikte vajinal varis belirtileriyle karşılaşıldığında, doktorunuzla iletişime geçmeniz ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almanız önemlidir.

Vajinal varis belirtilerinin listesi:

  1. Ağrı: Vajinal varis rahatsızlığı, bölgede şiddetli ağrıya neden olabilir.
  2. Yanma: Genital bölgede yanma hissi, vajinal varis belirtileri arasındadır.
  3. Kaşıntı: Vajinal varis, kaşıntı ve tahrişe neden olabilir.
  4. Şişlik: Vajinal varis, bölgede şişme ve kabarıklığa neden olabilir.
  5. Morluk: Genital bölgede morarma veya mavimsi renk değişiklikleri görülebilir.
  6. Damar görünümü: Vajinal varis, genital bölgede belirgin ve şişmiş damarların görünümüne neden olabilir.

Bu belirtiler, genellikle ilerleyen gebelik döneminde daha şiddetli hale gelir. Gebelikte vajinal varis belirtileriyle karşılaşıldığında, doktorunuzla iletişime geçmeniz ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almanız önemlidir.

Gebelikte Vajinal Varis Önleme Yöntemleri

Gebelikte vajinal varis, anne adayları için oldukça rahatsız edici bir durumdur. Ancak, belirtilerini hafifletmek ve ilerlemesini engellemek için bazı önleme yöntemleri mevcuttur. İşte gebelikte vajinal varis önleme yöntemleri:

  1. Egzersiz: Yüzme veya yürüyüş gibi düşük etkili egzersizler, kan dolaşımını artırır ve vajinal varisin önlenmesine yardımcı olabilir.
  2. Beslenme: Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek, kan dolaşımını iyileştirebilirsiniz. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar ve su tüketmek önemlidir.
  3. Pozisyon: Oturarak veya ayakta durarak çok fazla zaman geçirmek, vajinal varis riskini artırabilir. Otururken veya ayakta dururken sık sık pozisyon değiştirin.
  4. Komprese Çorap: Varis çorapları, bacaklardaki kan dolaşımını artırarak vajinal varisin önlenmesine yardımcı olabilir.
  5. Ağırlık Kontrolü: Gebelik döneminde aşırı kilo almak, vajinal varis riskini artırabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir diyet ve egzersiz planına sadık kalmak önemlidir.
  6. Dinlenme: Bacaklarınızı dinlendirmek, kan dolaşımını artırır ve vajinal varis riskini azaltır.

Bu yöntemler, gebelikte vajinal varisin önlenmesine yardımcı olabilir. Ancak, belirtileriniz şiddetliyse veya tedaviye ihtiyaç duyuyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.

Gebelikte Vajinal Varis Tedavisi

gebelikte vajinal varis tedavisi

Gebelikte vajinal varis tedavisi, semptomların şiddetine ve kişinin durumuna göre değişebilir. İlaçlar, doğal tedavi yöntemleri ve ameliyatlar gibi seçenekler mevcuttur.

Aşağıda gebelikte vajinal varis tıbbi tedavisi hakkında bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz:

  1. Varis Çorapları: Doktorunuzun önerdiği varis çorapları, vajinal varislerin neden olduğu rahatsızlığı hafifletmek için kullanılabilir. Bu çoraplar, kanın toplandığı bölgedeki basıncı azaltır ve ağrıyı hafifletir.
  2. Skleroterapi: Skleroterapi, küçük iğnelerle vajinal varislerin içine bir madde enjekte edilerek uygulanan bir tedavidir. Bu madde, varisin içindeki duvarları yapıştırarak kan akışını durdurur ve varisin kaybolmasına yardımcı olur.
  3. Lazer Tedavisi: Lazer tedavisi, varislerin neden olduğu rahatsızlığı hafifletmek için kullanılabilir. Lazer, varisin üzerine odaklanarak varisin içindeki damarları kapatarak kan akışını durdurur.
  4. Cerrahi: Cerrahi, diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda uygulanır. Bu işlem, varislerin çıkarılması veya kapatılması yoluyla yapılır.

Doktorunuz, vajinal varislerinizin durumuna ve şiddetine göre size uygun bir tedavi yöntemi önerecektir. Herhangi bir tedavi yöntemine başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Vajinal Varislerin Tedavisi Nasıl Yapılır? Tıklayın !

Gebelikte Vajinal Varis İçin Doğal Alternatif Tedavi Yöntemleri

Gebelik dönemi, bir kadının hayatındaki en önemli dönemlerden biridir. Ancak, hormonal değişimler ve artan kan hacmi, gebelikte birçok kadında vajinal varislerin oluşmasına neden olabilir. Vajinal varisler, genişlemiş ve sıçrayan venlerdir ve sıklıkla ağrı, kaşıntı, rahatsızlık ve hatta kanama gibi semptomlara neden olabilir. Ancak, doğal alternatif tedavi yöntemleri ile vajinal varislerin semptomları hafifletilebilir. İşte gebelikte vajinal varis için doğal alternatif tedavi yöntemleri:

  1. Elma Sirkesi

Elma sirkesi, vajinal varislerin tedavisi için doğal bir çözüm olarak bilinir. Elma sirkesi, anti-enflamatuar özellikleri sayesinde vajinal varislerin neden olduğu ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, elma sirkesi, kan akışını artırarak vajinal varislerin boyutunu da azaltabilir. Elma sirkesi, pamuklu bir bezle uygulanarak vajinal bölgeye uygulanabilir.

  1. At Kestanesi

At kestanesi, vajinal varislerin doğal tedavisi için kullanılan bir diğer bitkisel çözümdür. At kestanesi, vücuttaki damarların daralmasına yardımcı olan bir bileşik olan aescin içerir. Aescin, vajinal varislerin boyutunu azaltarak kan akışını düzenlemeye yardımcı olur. At kestanesi, bir krem ya da jel olarak uygulanarak vajinal bölgeye uygulanabilir.

  1. Hamamelis (Cadı Fındığı)

Hamamelis, vajinal varislerin tedavisinde kullanılan bir başka bitkisel çözümdür. Hamamelis, vajinal bölgedeki venleri daraltarak şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan tanenler içerir. Hamamelis, bir pamuklu bezle vajinal bölgeye uygulanabilir.

  1. Kompresyon Çorapları

Kompresyon çorapları, vajinal varislerin doğal tedavisinde kullanılan bir diğer seçenektir. Kompresyon çorapları, bacaklardaki kan akışını artırarak vajinal bölgedeki venleri destekler. Bu çorapların kullanımı, vajinal varislerin ağrısını azaltabilir ve genellikle gebelik sırasında önerilir.

  1. Egzersiz

Düzenli egzersiz yapmak, vajinal varislerin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz, kan dolaşımını artırarak vajinal bölgedeki venlerin genişlemesini önleyebilir. Yürüyüş, yüzme veya yoga gibi düşük etkili egzersizler özellikle gebelik döneminde önerilir.

  1. Beslenme

Sağlıklı beslenme, vajinal varislerin doğal tedavisinde önemli bir rol oynar. Yeterli miktarda lif, meyve, sebze ve su tüketmek, kabızlık gibi vajinal varislerin semptomlarını kötüleştirebilecek diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda, fazla kilolardan kurtulmak da vajinal varislerin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

  1. Rahat Giysiler

Dar ve sıkı kıyafetler, vajinal varislerin semptomlarını kötüleştirebilir. Bu nedenle, rahat ve bol giysiler giymek, vajinal bölgedeki kan akışını artırarak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, gebelikte vajinal varislerin semptomları ciddi bir rahatsızlık oluşturabilir. Ancak, doğal alternatif tedavi yöntemleri ile semptomları hafifletmek mümkündür. Elma sirkesi, at kestanesi, hamamelis, kompresyon çorapları, egzersiz, sağlıklı beslenme ve rahat giysiler gibi yöntemler, vajinal varislerin semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, herhangi bir tedavi yöntemini uygulamadan önce mutlaka bir doktora danışmak önemlidir.

Hamilelikte Vajinal Varis Tedavi Edilmediği Takdirde Oluşabilecek Riskler

Hamilelik döneminde vajinal varisler, sıklıkla görülen bir sorundur ve genellikle birçok semptomu beraberinde getirir. Ancak, bu semptomlar genellikle doğum sonrasında kendiliğinden iyileşir. Ancak, tedavi edilmediği takdirde vajinal varislerin ciddi sonuçları olabilir. Tedavi edilmediğinde, vajinal varisler kan pıhtılaşmasına, kanama ve enfeksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, bu durum bazen gebelik sırasında bebeğin gelişimine olumsuz etki yapabilir. Bu nedenle, semptomlar devam ederse bir doktora başvurmak ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak önemlidir. Doğal tedavi yöntemleri, ilaçlar ve ameliyatlar gibi çeşitli seçenekler mevcuttur. Tedavi edilirse, vajinal varislerin ciddi sonuçları önlenebilir ve gebelik dönemi daha rahat geçirilebilir.

Gebelik Vajinal Varis Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Ve Cevapları

Hamilelik dönemi bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir. Ancak, gebelik sırasında bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Vajinal varisler, gebelik sırasında en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Bu nedenle, bu yazıda, gebelik döneminde vajinal varisler hakkında sıkça sorulan soruları cevaplayacağız.

Gebelikte vajinal varis nedenleri nelerdir?

Hamilelikte vajinal varislerin nedenleri arasında artan hormon seviyeleri, genişleyen rahim ve artan kan akışı bulunur. Aynı zamanda, ailesel yatkınlık, fazla kilolu olmak, uzun süre oturmak veya ayakta kalmak gibi faktörler de vajinal varislerin oluşumuna neden olabilir.

Gebelikte vajinal varisler nasıl teşhis edilir?

Gebelikte vajinal varisler genellikle semptomlarla teşhis edilir. Bu semptomlar arasında ağrı, kaşıntı, yanma hissi ve vajina bölgesinde şişlik yer alır. Ayrıca, bir doktor fiziksel muayene sırasında vajina bölgesindeki venlerin genişlemesini de tespit edebilir.

Gebelikte vajinal varisler tedavi edilebilir mi?

Evet, gebelikte vajinal varisler tedavi edilebilir. Doğal tedavi yöntemleri, ilaçlar ve ameliyat gibi yöntemler kullanılabilir. Ancak, gebelik döneminde bazı ilaçlar ve ameliyatlar önerilmez. Bu nedenle, doğal tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Gebelikte vajinal varislerden korunmak için neler yapılabilir?

Gebelikte vajinal varislerden korunmak için, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Bu yaşam tarzı, sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz, uygun giysiler ve dinlenme içerir. Ayrıca, ayaklarınızı yukarıda tutmak, ayakta uzun süre durmaktan kaçınmak ve vücudunuzdaki kan dolaşımını artırmak için sık sık yürümek veya egzersiz yapmak da faydalı olabilir.

Vajinal Varis İyileşir mi?

Vajinal varisler, genellikle gebelik döneminde ortaya çıkan bir sorundur. Bu durumda, vajina çevresindeki damarlar genişleyerek şişebilir ve ağrıya, kaşıntıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Ancak, doğum sonrasında bu semptomlar genellikle kendi kendine düzelir. Bazen vajinal varisler doğum sonrasında da devam edebilir. Bu nedenle, semptomlar devam ederse bir doktorla konuşmak önemlidir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, doğal tedavi yöntemleri ve ameliyatlar yer alır.

Gebelikte vajinal varisler doğum sırasında sorun yaratır mı?

Gebelikte vajinal varisler, doğum sırasında sorun yaratabilir. Vajinal varislerin ciddiyetine ve konumuna bağlı olarak, doğum sırasında kanama veya daha şiddetli ağrılar gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle, doğum öncesi bir doktorla konuşmak ve doğum planınızı onunla tartışmak önemlidir.

Gebelik sonrasında vajinal varisler düzelir mi?

Gebelik sonrasında vajinal varisler genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, bazı durumlarda vajinal varisler doğum sonrasında da devam edebilir. Bu nedenle, semptomlar devam ederse bir doktorla konuşmak önemlidir.

Vajinal varis cinsel ilişkiye engel mi?

Vajinal varisler, genellikle gebelik döneminde ortaya çıkar ve cinsel ilişki sırasında rahatsızlık hissi yaratabilir. Ancak, bu durum cinsel ilişkiye kesin bir engel teşkil etmez. Semptomlar genellikle tedavi edilirse azalır ve cinsel ilişki sırasında daha az rahatsızlık hissi oluşabilir. Bu nedenle, semptomlar devam ederse bir doktora başvurmak ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak önemlidir.

Sonuç olarak, gebelik dönemi bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir. Ancak, gebelik sırasında bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Vajinal varisler de gebelikte sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Ancak, doğal tedavi yöntemleri, ilaçlar ve ameliyatlar gibi çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Gebelikte vajinal varislerle ilgili herhangi bir endişeniz varsa, bir doktorla konuşmak önemlidir.

Hamilelikte Vulvar Varis: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte vulvar varis birçok kadının ortak şikâyetidir. Zira bu dönemde artan kan hacmi, hormonal değişimler ve pelvik bölgeye olan baskı, gebelikte vulvar varise zemin hazırlar.

Halk arasında genellikle vajinal varis olarak bilinen vulvar varisler doğum yöntemini etkilemez. Yani varisi olan anne adayları normal doğumu engelleyecek ek bir sağlık sorununa sahip değilse normal doğum yapabilirler.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte vajinada varis belirtileri ve tedavisi ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!

Hamilelikte Vulvar Varis Belirtileri

Hamilelikte vulvar varisin en önemli belirtisi yumuşak, bükülmüş gibi görünen, mor ya da mavimsi renge sahip ince damarlardır. Bununla birlikte vulvadaki ağrı da varisin tipik bir belirtisidir.

Hamilelikte vajinal varis belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vulvada baskı veya dolgunluk hissi,
  • Cinsel organın içinde veya çevresinde şişlik,
  • Uzun süre ayakta durduktan, yoğun fiziksel aktiviteden veya cinsel ilişkiden sonra artan ağrı,
  • Varisin olduğu bölgede kaşıntı, hassasiyet.

Hamilelikte Vulvar Varis Neden Olur?

Hamilelikte vulvar varisin en önemli nedeni, pelvik bölgesinde artan kan hacmidir. Ayrıca progesteron ve östrojen hormonlarının seviyesindeki değişiklik, damar duvarlarının büyümesine ve genişlemesine neden olarak kanın pelvis ve vulvadaki damarlarda birikmesine sebep olur. Böylece varislerin ortaya çıkmasına zemin hazırlanır. Bununla birlikte ailesinde varis öyküsü olan kişilerde de hamilelik döneminde varislerin ortaya çıkma ihtimali yüksektir.

Hamilelikte Vajinal Akıntının Artması Normal mi?

Hamilelikte Vulvar Varis Tedavisi

Hamilelikte vulvar varis tedavisi genellikle semptomları hafifletmeye yönelik planlanır. Zira varisler, doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden geçme eğilimindedir.

Hamilelikte vulvar varislerin daha da kötüleşmesini önlemek için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Uzun süre ayakta durmaktan veya yatmaktan kaçının.
  • Sık sık pozisyon değiştirin.
  • Yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durun.
  • Bölgede kan birikmesini önlemek için kalçanız hafif yukarıda kalacak şekilde uyuyun.
  • Dolaşımınızın iyileşmesi için bol bol su için.
  • Ağrınız varsa soğuk kompres yapın.
  • Doktorunuzun öneriyorsa kompresyon veya destek çorapları giyin.
  • İç çamaşırlarınızı hamileliğe uygun seçin.
  • Mümkün olduğunca sol tarafınıza doğru yatın.

Doğumdan sonraki birkaç ay içinde vulvar varislerde bir gerileme görünmüyorsa skleroterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Hamilelikte Vulvar Varis: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Oluşan Vulvar Varisler Kalıcı mı?

Hamilelikte oluşan vulvar varisler genellikle kalıcı olmazlar. Bunun sebebi, varislere neden olan faktörlerin doğumdan sonra ortadan kalkmasıdır. Hormonların eski seviyesine inmesi ve vücudun ana toplardamarına baskı yapan ağırlıkların ortadan kalkmasıyla birlikte oluşan varislerin geçmesi beklenir. Bu süreç her hastada değişiklik gösterse de ortalama 6 – 8 haftada varisler geçer. Bazı kadınlarda bu süreç 1 yıla kadar uzayabilir. Eğer gebelikte vulvada oluşan varisler doğumdan bir süre sonra geçmediyse mutlaka muayene edilmeli ve dolaşımla ilgili ciddi bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır.

Bununla birlikte ilk hamileliğinde vulvar varis şikâyeti olan kadınların ikinci gebeliklerinde de vulvar varis ile karşılaşma olasılıkları yüksektir. Ayrıca damarların her hamilelikte daha ağrılı ve hassas olma riski bulunmaktadır.

Hamilelikte Vajinada Varis Riskli mi?

Hamilelikte vajinada varis olması nadiren derin ven trombozu adı verilen kan pıhtısına neden olabilir. DVT, yaşamı tehdit eden önemli bir komplikasyondur ancak vajinal varislerde oldukça nadir görülür. Bu sebeple varis şikâyeti olan hamileler, her ihtimale karşı rutin kontrolünde durumu mutlaka doktoruna bildirmelidir. Muayene sonrası hekim gerekli görürse DVT riski açısından anne adayını kalp damar cerrahına yönlendirebilir.

Hamilelikte Vajinada Varis Normal Doğuma Engel Olur mu?

Hamilelikte vajinada varis olması normal doğuma engel olmaz. Bununla birlikte bu damarlar kanamaya çok da eğilimli değildir. Kanama gerçekleşse dahi doğum sırasında hızlıca kontrol altına alınabilecek düzeyde olur. Bu nedenle vulvar varis ve doğum yöntemi arasında hiçbir bağ bulunmadığı söylenebilir. Vulvar varisi olan anne adayları başka bir sağlık sorunu olmadığı sürece normal doğum yapabilirler.

Hamilelikte Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Kaynak 1

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir