burun spreyi sıkmak orucu bozar mı / Burun damlası orucu bozar mı Diyanet? Burun spreyi sıkmak orucu bozar mı?

Burun Spreyi Sıkmak Orucu Bozar Mı

burun spreyi sıkmak orucu bozar mı

Diyanet fetvası: Burun Spreyi orucu bozar mı? Oruçluyken burun spreyi sıkılır mı?

Hilali üzerimize doğduğu, bereket ve mağfiret ayı olan Ramazan'a nihayet kavuşmamızla birlikte. Bu mübarek ayda oruç ibadetlerini yerine getirecek olanlar Hz. Muhammed’in ümmeti tutacakları orucu sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için orucu bozan ve bozmayan durumları da merak etmeye başladılar. Peki, en çok merak edilen sorulardan birisi olan burun spreyi orucu bozar mı? Bizde Diyanet'ten konuya ilişkin gelen açıklamaları sizler için derledik.

BURUN SPREYİ SIKMAK ORUCU BOZAR MI?

On bir ayın sultanı Ramazan'ın teşrifi ile birlikte oruç ibadetini yerine getirmeye başlayan vatandaşlar orucu bozan, bozmayan durumlarla ilgili sorularını yöneltmeye başladı. İslam’ın beş şartından biri olan oruç ibadetini yerine getirmek üzere niyet eden vatandaşlar, bir kafa karışıklığı olmadan ibadetlerini tamamlamak isterler. Kafa karışıklığına neden olacak bazı durumlar da özellikle araştırılmaya devam ediliyor. Kasti olarak yemek ve içmenin orucu bozduğu herkesçe malumdur. Ancak bazı detaylar kafa karıştırıyor. Birçok kişinin merakla araştırdığı konu olan hastalık sebebi ile buruna sprey sıkmanın ya da damla damlatmanın orucu bozup bozmayacağı konusudur. Bizde Diyanet İşleri Başkanlığının, burun spreyi orucu bozar mı? Konusuna ilişkin açıklamalarını sizler için derledik.

Alo Fetvaya yoğunlukla gelen buruna sıkılan spreyin orucu bozup bozmayacağı sorusuna istinaden Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen açıklamaya göre; Tedavi amacıyla buruna sıkılan spreyin ya da damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından o an emilmektedir, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Burun damlası ya da spreyinden mideye inen bu miktar da, ağzı su ile çalkalamadan sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir ayrıca işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımadığından dolayı burun damlası ya da sprey kullanmak orucu bozmaz.

Bu sene, mevsimler arası geçiş dönemine dek gelen Ramazan'da birçok kişi gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı ile mücadele veriyor. Bir yandan hastalık ile savaşan diğer yandan da oruç tutan kimselerin ise zaman zaman burun spreyi kullanması gerekiyor.

Bu kapsamda burun spreyinin orucu bozup bozmayacağı bir hayli merak konusu oldu. Çünkü vücuda herhangi bir şeyin girmesi, çoğu zaman orucu bozan şeyler arasında kabul edilmektedir. İşte konuya ilişkin verilen cevaplar ve tüm bilgiler 

Parfüm s&#x;kmak orucu bozar m&#x;? Parfüm orucu bozar m&#x;?Parfüm sıkmak orucu bozar mı? Parfüm orucu bozar mı?

BURUN SPREYİ ORUCU BOZAR MI?

Burun spreyinin orucu bozup bozmayacağına ilişkin çeşitli düşünceler yer almaktadır. Kimi görüşler orucu bozacağı yönündeyken kimi görüşler ise bozmayacağı yönündedir. İşte konuya ilişkin düşünceler: 

  • BURUN SPREYİ ORUCU BOZAR MI? (DİYANET) -  Burun spreyi yeme içme yani gıdalanma anlamı taşımamaktadır. Bundan ötürü burun damlası orucu bozmaz. 

  • BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI? (FETVA MECLİSİ) - Burun damlasının orucu bozacağı şeklindeki bir takım alimlerin fetvasının daha doğru olduğu kabul edilmektedir. Burundan birkaç damla mideye doğru inecek olursa oruç bozulur. 

  • BURUN SPREYİ ORUCU BOZAR MI? (SORULARLA İSLAMİYET)- Tedavi maksadı ile burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3 olarak kabul edildiğinde, bunun bir kısmının da burnun çeperlerince emilmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, bu damlanın çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu husus da affedilmiş kapsamda kabule dilip, orucu bozmadığı söylenebilir. 

Ruj orucu bozar m&#x;? Ruj sürmek orucu bozar m&#x; diyanetRuj orucu bozar mı? Ruj sürmek orucu bozar mı diyanet

Rabia Şekerci Güfunduszeue.info - SEO Haber Editörü

Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Ağız ve burun spreyi orucu bozar mı?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır.

Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, ). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Ağız ve burun spreyi orucu bozar mı?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, , ). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Burun damlası orucu bozar mı?

Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan ( ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK tarihli karar).

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası