köpek çok havlarsa ne yapılmalı / Bir Köpek Size Saldırırsa Ne Yapmanız Gerektiğini Biliyor musunuz?

Köpek Çok Havlarsa Ne Yapılmalı

köpek çok havlarsa ne yapılmalı

Köpeklerin Havlaması Nasıl Önlenir? Nasıl Durdurulur?

Köpeklerin havlamamasını beklemek doğru bir beklenti değildir. Bir köpeğin havlamamasını beklemek bir insanın konuşmamasını beklemek ile benzer bir durumdur ve bu da beklentinin gerçekçi olmadığı anlamına gelir. Bazı durumlarda özellikle de apartmanda yaşayan köpeklerin normalden fazla havlaması çevresel sorunların oluşmasına neden olabilir. Havlama eğilimi yüksek olan köpekler söz konu olduğunda ise köpek sahipleri havlama sebebiyle stres yaşayabilirler. Köpek nasıl susturulur? sorusunun cevabı kesinlikle köpeğin tamamen sessiz kalmasını sağlamak üzerine kurgulanmaz. Bu köpeğin doğasına aykırı bir durum olacağı için uzak durulması gereken bir beklentidir. Ancak bir köpeğin kontrolsüz bir şekilde havlamasını engellemek mümkündür. Köpekleri susturmanın yolları köpeğin havlama nedenine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu nedenle öncelikle köpeğin havlama nedenini bulmak, köpeği anlamaya çalışmak sonrasında ise havlamayı kontrol altına almaya çalışmak gerekir. Bu yazımızda havlayan ve ağlayan köpek nasıl susturulur? sorusunun cevabını köpeklerde havlama eğilimine neden olan olaylar özelinde ele alacağız.

köpekler neden havlar

Köpekler Neden Havlar?

Köpeklerin havlamasını önleyebilmek için öncelikle neden havladıklarını anlamak gerekir. Köpeklerin farklı nedenlerle havlaması mümkün olduğu ve her havlama davranışının farklı ele alınması gerektiği için doğru gözlem yapmak önemlidir.

Yalnız Kalınca Havlama

Sahibinden ayrı kalan bir köpeğin havlaması mümkündür. Yalnız kalmak istemeyen, terk edildiğini düşünen ve sahibinin onu bulmasını isteyen bir köpek havlayabilir. Köpekler doğaları gereğince sosyal canlılardır bu nedenle yalnız kalmak onlar için zordur. Bir köpeğe erken dönemde yalnız olmanın normal olduğu, sahibinden ayrı kaldığında terk edilmediği öğretilmediği sürece bu durum köpek için oldukça korkutucu olabilir. Köpekler yalnız bırakıldıklarında havlamalarını görmezden gelmek ve kendiliğinden havlamasını bırakmayı beklemek çözüm değildir.

Kötü Olayları Engellemek İçin Havlama

Köpekler korktuklarında ya da kendilerini tehdit altında hissettiklerinde havlayabilirler. Köpek kendisini güvende hissedene kadar havlayabilir. Eğer köpek havladığı zaman onu rahatsız eden olay değişiyorsa bu bir havlama alışkanlığına dönüşebilir. Örnek vermek gerekirse köpek eve gelen bir kargo görevlisini tanımadığı için tehdit olarak algılayabilir. Bunun bir sonucu olarak da havlayabilir. Havlama ile birlikte görevlinin paketini teslim edip evden uzaklaşması söz konusu olduğunda ise bu davranış köpek için kalıcı olacaktır. Havladığı zaman tehdit unsurunu uzaklaştıran köpek kendini her güvende hissetmediğinde havlamaya başlayabilir. Yabancı bir koku, köpeğin alışık olmadığı bir ses koruma içgüdüsü ile birlikte ortaya çıkan güvende hissetme ihtiyacı havlamasını tetikleyebilir.

İstediklerini Elde Etmek İçin Havlama

Köpekler havladıklarında insanların dikkatlerini çok daha kolay çektiklerini farkettikleri zaman her ilgi istediklerinde havlayabilirler. Yemek zamanı gelen ya da yiyeceği hazırlanan bir köpek heyecanlandığı için havlayabilir. Köpek havladığı zaman mamasını alıyorsa bu bir davranış oluşmasına neden olabilir ve mama talebinde sürekli havlama meydana gelebilir. Bazı köpekler oyun istedikleri zaman havlayabilirler. Kısacası bir köpek taleplerinin havladığı zaman gerçekleştiğini fark ettiği anda bunu kolayca bir alışkanlığa dönüştürebilir.

Bölge Koruma İçin Havlama

Köpekler bölgeci canlılardır ve bir köpek bölgesine tanımadığı bir canlının girmesinden rahatsız olur. İnsan, kedi ve özellikle başka bir köpek bölge olarak belirlenen alana girdiğinde köpek bölgesini korumak için tepki vermeye başlar. Tehdit olarak algıladığı canlı yaklaştıkça veya geri adım atmadıkça havlama şiddetlenebilir.

köpekleri susturmanın yolları

Havlayan Köpek Nasıl Susturulur?

Köpek nasıl susturulur sorusunun cevabı karmaşıktır, temelde yapılması gereken bir noktadan sonra rahatsız edici hale gelen havlamayı normalleştirmektir. Çünkü köpeklerin havlaması insanların konuşması kadar normal bir durumdur. Köpeğin neden havladığı öğrenildiği zaman sakin ve sessiz ve davranmasına teşvik etmek ve bunu pozitif pekiştirme ile yapmak önemlidir.

Azarlamaktan Kaçının

Bir köpeğin kesintisiz bir şekilde uzun ve şiddetle havlaması sinir bozucu olabilir. Bu durum genellikle köpek sahibinin köpekten rahatsız olması sonucunda sinir bozucu hale gelmez. Çevredeki diğer insanların verebilecekleri tepkiler sürecin zorlaşmasına neden olur ve bunun sonucu olarak sinirler gerilebilir. Ancak bir köpeğin havlamasını durdurmak için onu azarlamak kesinlikle tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir. Köpek susturmanın yolları arasında cezalandırma, negatif pekiştirme kesinlikle yer almamalıdır. Azarlama ve ceza köpeğin kafasının karışmasına ve endişe duymasına neden olur. Bu iki durum köpeğin daha çok havlamasını tetikler.

"Sessiz" Komutunu Öğretin

Köpekler zeki canlılar oldukları için komutları başarılı bir şekilde öğrenirler. Aşırı havlamanın önüne geçmenin etkili bir yolu da köpeğe sessiz komutunu öğretmektir. Bunu yaparken sakin, kendinden emin ama kesinlikle agresif olmayan bir ses tonu kullanmak gerekir. Köpek komuta uyduğu zaman bu davranışı ödüllendirmek ise komutun çok daha işe yarar olmasına yardımcı olur. Köpek eğitiminde kullanabileceğiniz köpek eğitim ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Seslere Alışmasını Sağlayın

Özellikle yavru köpekler için seslere karşı havlama tepkisi yaygındır. Dünyayı yeni keşfeden yavrular için tanımadıkları çok şey vardır ve hepsi korkutucudur. Yavru köpek nasıl susturulur? sorusunun cevabı aslında yavru köpekler nasıl sakinleştirilir? ve nasıl güvende hissettirilir? sorularının cevapları ile benzerdir. Yavrunun yeni çevresine alışmasını sağlamak ve bunu yaparken yanında olmak önemlidir. Ailenin seslerine alışmanın yanı sıra radyo ya da televizyon sesi ile köpeğin dış dünyadan gelebilecek seslere alışması ve bir noktadan sonra sese duyarlılığı sebebiyle havlamasının engellenmesi mümkün olur.

Güvenli Bir Alan Sağlayın

Köpeğin korktuğu durumlara uygun önlemler almak havlamanın önüne geçmeye yardımcı olur. Köpek camdan gördüğü insanlara havlıyorsa perdeleri kapalı tutmak havlamasını engellemeye yardımcı olur. Zil sesine havlayarak tepki veren bir köpeğin, zil sesi duyduğunda dikkatini başka bir yöne çekmek ve havlamasını dikkat dağıtarak önlemek zamanla zil sesine tepki vermesinin önüne geçer.

Davranış Değişimine Teşvik Edin

Ödül maması gördüğü zaman ya da oyun oynamak istediğinde havlamaya başlayan bir köpeğin davranışını değiştirmeye teşvik edebilirsiniz. Köpekler aynı anda hem koklayıp hem de havlayamaz bu nedenle ödül mamasını koklamasını teşvik etmek için mamayı zemine koymak ve bu hareketi tutarlı bir şekilde devam ettirmek havlamanın önüne geçer. Oyun oynamak için havlayan köpeğinize oyuncağını getirdiği zaman oyun oynayabileceğini öğretirseniz isteğini havlayarak değil oyuncak getirerek belli etmeyi öğrenecektir.

Havlamayı Ödüllendirmeyin

Köpeklerde havlamanın alışkanlık haline gelmemesi için havlamanın sonucunda ödül aldıklarını düşünmemeleri gerekir. Yemek zamanı havlayan bir köpeğin mamasını havlamasını susturmak için hemen vermek yerine havlamanın bitmesini ve köpeğin sakinleşmesini bekleyerek vermek gerekir. Aynı davranışı oyun ya da dışarı çıkma talebi söz konusu olduğunda da uygulamak isteklere bağlı havlamanın kontrol altına alınabilmesi açısından önemlidir.

Köpeğin Aktif Olmasına Dikkat Edin

Köpekler sıkıldıkları zaman, zihinsel ya da fiziksel olarak egzersiz yapmadıklarında havlama ihtimalleri daha yüksektir. Köpeğin meşgul olması ve kaliteli bir şekilde aktif zaman geçirmesi havlamanın önlenmesi açısından büyük önem taşır. Köpekle yeterince oyun oynamak, köpeğin tek başına oynayabileceği oyuncaklar sunmak ve gün içerisinde enerjisini atmasını sağlamak önemlidir. Köpeğinizin keyifle oynayacağı ve gün içerisinde meşgul olmasını sağlayacak köpek oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

K&#;pekler neden havlar? K&#;pekler geceleri ya da arabalara neden havlamaktadır

Haberin Devamı

Köpekler havlama içgüdüsüne sahip olduklarından havlamaları onların sesi olarak değerlendirilir. Köpeklerin havlaması için birçok sebep bulunmaktadır. Bunların bazıları yalnızlık, tehlike sezmek ve farklı sesler duymak olarak değerlendirilir.

Köpekler Neden Havlar?

İnsanların korktuğu gibi köpekler de geceleri ya da normalde korktukları zaman havlarlar. Köpeklerin önsezilerinin oldukça kuvvetli olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu nedenle köpekler genelde herhangi bir tehlike sezdiklerinde havlamaya başlarlar. Alışkın olmadıkları hayvanlarla ya da insanlarla karşılaştıklarında da köpekler korkarak havlamaya başlar.

Köpeklerin havlamasında birçok sebep olabilir. Köpekler konuşarak tepki veremediklerinden bazı durumlarda duygu ve düşüncelerini havlayarak belli ederler. Köpekler için havlamak genel olarak konuşmak gibi bir eylemdir. Bu nedenle köpekler genelde sürekli havlarlar ve kendilerini anlatmaya çalışırlar. Köpek havlaması köpek sesi olarak da kabul edilmektedir çünkü çıkardıkları tek ses havlama sesidir.

Haberin Devamı

Köpekler Geceleri Neden Havlar?

Köpekler geceleri duydukları seslerden korktukları zaman havlamaya başlarlar. Eğer gece korkan bir köpekse duyduğu her sese havlaması mümkündür. Köpekler için gece havlamaya neden olan bir diğer şey ise yalnız olmalarıdır. Geceleri yalnız olan köpekler daha fazla havlamaktadır. Bazı durumlarda kişileri ya da etrafını uyarmak için de köpekler bir tehlike karşısında havlamaktadır. Bu nedenle köpeklerin gece havlamalarının birçok sebebi bulunmaktadır fakat en önemli iki sebep yalnızlık ve korkudur.

Köpekler Arabalarda Neden Havlar?

Kendi mekanı dışında bir yere geldiğinde köpekler genelde havlar. Bu nedenle arabaya koyulduklarında köpekler genelde havlarlar ve alıştıklarında havlamayı bırakırlar. Yabancı bir arabaya bindiklerinde bir tehlike olduğunu düşünerek havlamaya başlarlar. Köpeklerin arabaya alışması için onlarla konuşmak ve düşük hızda araba kullanmak gerekir.

Köpek Havlaması Nasıl Önlenir?

Haberin Devamı

Köpek havlaması her ne kadar onlar için normal bir durum olsa da bazen rahatsız edici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Köpek havlamasının engellenmesi için köpeklerin uzun süre yalnız bırakılmaması gerekir. Genelde yalnız kaldıklarında köpekler havlamaya başlarlar. Onların bir şeyle meşgul olmasını sağlamak ya da ihtiyaçlarının tam olmasını sağlamak da havlamalarını engellemeye yardımcı olur. Köpeklerle oynayarak ya da onları bir şekilde oyalayarak havlamalarına engel olabilirsiniz.

Köpeğinizin Havlamasını Durdurmak için 6 Yöntem

2 dakika

Köpeğinizin Havlamasını Durdurmak için 6 Yöntem

Son Güncelleme: 13 Haziran,

Köpekler bizleri olası bir tehlike hakkında uyarmak veya sevgisini ve mutluluğunu ifade etmek için havlarlar. Bununla birlikte, havlamanın uygunsuz hale geldiği zamanlar vardır. Aşağıda, köpeğinizin havlamasını durdurmanızı sağlayacak bazı ipuçları verilmiştir.

Köpeğinizin havlamasını durduracak ipuçları

çok havlayan köpekler

Her şeyden önce, bir köpeğin havlamasının çok normal olduğunu unutmayın, çünkü onun iletişim kurma şekli böyledir. Buna rağmen, takım lideri olarak köpeğinizin havlamasının başa bela olmaması için kontrol altına almanız gerektiği doğrudur.

Bazı köpek ırkları diğerlerinden daha çok havlar. Ayrıca, gürültüye ne kadar dayanabildiğinize de bağlıdır. Köpeğinizin havlamasını durdurmak için aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz:

1. Davranışını düzeltin

Köpeğiniz çok fazla havladığı zaman onu durdurmanın bir yolunu bulun. Bu bir bakış, spesifik bir ses (örneğin “hayır” sözü) veya fiziksel bir kontakt (hafifçe dokunmak) olabilir. Köpeğiniz havlamayı durdurma işaretini anladıktan sonra, her şey sizin için çok daha kolay olacaktır.

Ancak, yalnızca birkaç dakika için durabileceğini ve sonra “şarkı söylemeye” devam edebileceğini unutmayın. Bunun nedeni, beyninin bazı şeyleri hala yanlış algılıyor olmasından kaynaklanır. İlk denemeden sonra pes etmeyin. Ve unutmayın ki, evcil hayvanların bir alışkanlığı kazanması sabır ve birçok kez tekrar etmeyi gerektirir.

2. Havlamasını durdurun

Şayet köpeğiniz dikkat çekmek için havlıyorsa, buna göre hareket etmelisiniz. Yemek zamanı olmamasına rağmen bunun için havlıyorsa ya da telefon ile konuşurken veya televizyon seyrederken havlayarak sizi rahatsız ediyorsa, havlamasını durdurmalısınız.

Başka bir teknik de, sadece dikkat çekmek için havlıyorsa onu görmezden gelmenizdir. Muhtemelen bir süre sonra bıkacak ve havlamayı bırakacaktır. İstediğini yaparsanız, köpeğiniz bir şey elde etmek için havlamanın işe yaradığını düşünecek ve bunu her gün yapacaktır. 

3. Onu sakinleştirin

Eğitimin faydalı olması için hem sizin, hem de köpeğinizin sakin kalması gerekir. Havlaması sinirinize dokunursa bu herşeyi daha kötü yapacaktır. Hayvanınızın davranışsal problemlerini düzeltme yeteneğinizi kaybetmiş olursunuz. Ayrıca, unutmayın ki, hayvanlar sahiplerinin ruh hallerine bürünürler.

Yani, eğer sinirliyseniz, o da sinirli olacaktır. Eğer sakin ve katıysanız, köpeğiniz emirlerinize itaat edecektir. Onu azarlamadan önce derin bir nefes alın.

4. Kontrolü ele alın

Unutmayın ki takımın lideri sizsiniz. Köpek belirli bir nesneye, duruma veya kişiye havlıyorsa, kimin lider olduğunu göstermek için ona yaklaşın. Nesnenin size ait olduğunu gösterin. Böylece hayvan, endişelenecek hiçbir şeyi olmadığını fark edecektir.

Vücudunuzu  ve tavırlarınızı kullanarak, evcil hayvanınızın geçemeyeceği görünmez bir duvar inşa edin. Bunun, evcil hayvanınız üzerinde sahip olduğu etkiyle şaşıracaksınız.

5. Enerjisini başka yere yönlendirin

köpek havlaması

Havlamak, bir köpeğin birikmiş olan enerjisini harcama yöntemlerinden bir tanesidir. Peki, oyun oynamak veya egzersiz yapmak bu enerjinin tamamını harcamak için en iyi yol değil mi? O halde, onu her gün yürüyüşe çıkarın. Sadece sokak arasında olsa bile. Bir top ya da oyuncak atıp getirme oyunu oynayın. Bu aşırı enerjinin tümünü yakmak için yapabileceğiniz her şeyi yapın.

6. Profesyonel bir yardım alın

Köpeğinizin  havlamasını durduramıyorsanız, profesyonel bir destek almanın yanlış bir tarafı yoktur. Bir veteriner ya da bir eğitmen, belki de ihtiyacınız olan tek şey olabilir. Hayvanın kötü davranışı en kısa zamanda sona ermelidir.

İlginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası