dönme ve dolanma / Dünyanın Hareketleri Arasındaki Fark Nedir? (Dönme, Dolanma Hareketleri)

Dönme Ve Dolanma

dönme ve dolanma

4. Sınıf Fen Bilimleri D&#;nya'mızın Hareketleri konu anlatımı

Haberin Devamı

Dünyanın Dolanma Hareketi

 Dünyamız kendi etrafında dönme hareketi yapar. Ancak Güneş'in etrafında ise dolanma hareketi gerçekleştirir. Bu hareketi Güneş'in etrafında batıdan doğuya doğru gerçekleştirir. Tam olarak Dünya Güneş'in etrafında gün 6 saat içerisinde bir tur dönüşünü tamamlar. Biz bu süreye 1 yıl deriz.

 Özellikle dünyanın dolanma hareketi ile beraber mevsimler oluşur. Bu konuda Dünya'mızın Güneş'in etrafında tam bir tur dönmesine yıllık hareket denmektedir. Aynı zamanda bir de artık yıl bulunmaktadır. Peki, artık yıl nedir? 1 yıl gün 6 saat olarak belirlenmiştir. Bu 6 saat ise 4 yıl içerisinde bir gün eder. Böylece bu bir gün şubat ayına eklenir ve böylece şubat ayı 29 gün olur. Böylece artık yıl meydana gelir.

 Dünya'mızın Güneş etrafında dönmesi ile beraber farkı tarihler eşliğinde değişik mevsimler oluşur. Şimdi hangi tarihlerde ne tür mevsimlerin oluştuğuna bakalım ve bunları inceleyelim

Aralık ve 21 Mart: Bu dönem içerisinde kış mevsimi yaşanır.

Mart ve Haziran: Bu dönem içerisinde ise ilkbahar mevsimi yaşanır. Ayrıca 20 ve 21 Mart gecesi gece ve gündüz eşit olur.

Haziran ve Eylül: Bu dönem içerisinde ise yaz mevsimi yaşanır. Havalar çok sıcak olur ve aynı zamanda denize girme mevsimi olarak da bilinir.

Haberin Devamı

Eylül ve Aralık: Bu dönem içerisinde ise sonbahar mevsimi yaşanır. Yavaş yavaş Kışa yılına girilirken kalın giysilerimizi çıkartırız. Aynı şekilde Eylül arasında yine gece ve gündüz eşitliği olur.

 Dünya'nın dönme hareketi ve dolanma hareketi ile beraber yukarıdaki mevsimler oluşur. 1 yıl 12 aydır ve her mevsim 3 ay sürer. Bu doğrultuda toplamda 4 tane mevsim vardır. Bunlar sonbahar, kış, ilkbahar ve yaz mevsimleridir. Bu mevsimler Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi ile beraber ortaya çıkar. Tabii aynı zamanda bulunduğumuz ülkemizin jeolojik koşulları ve rüzgarlar ile beraber birçok değişik unsur hava sıcaklığında günlük değişimler yaratabilmektedir.

Haberin Devamı

 Dünyamız küre şeklindedir yani yuvarlaktır. Ancak tam yuvarlak değildir. Özellikle kutuplardan baskın ve ekvatordan şişkin bir görüntüye sahiptir. Ama bu baskınlık ve şişkinlik biraz gerçekleşmiştir. Genel olarak bakıldığında yine küre şeklinde bir görüntüye sahiptir. Aynı şekilde Dünya ile beraber Güneş ve diğer gezegenler de yine küre şekline benzerler. Diğer gezegenler de yine Güneş'in etrafında dönerler ancak onların dolanması farklı sürelerde gerçekleşir.

Dünya hangi hareketleri yapar? Dünyanın dönme ve dolanma hareketlerinin nedenleri ve sonuçları, birbirleri ile karşılaştırılması ve farkları nelerdir?

Dünya iki çeşit hareket yapar. Kendisi etrafında dönme ve Güneş&#;in etrafında dolanma hareketi. Bu hareketlerin benzerliklerini ve farklarını görmek için önce bu hareketleri inceleyelim.

dünya hareketleri

Dönme Hareketi Nedir?

Dönme, bir nesnenin bir dönme merkezi etrafında dairesel hareketidir. Dünya, ay ve diğer gezegenler gibi üç boyutlu nesneler her zaman hayali bir çizgi etrafında dönüyorsa buna dönme ekseni denir. Eksen cismin kütle merkezinden geçerse cismin kendi etrafında döndüğü söylenir. Dünya da kendi ekseni etrafında döner.

Dolanma Hareketi nedir?

Bir cisim, bir diğerinin etrafında hareket ettiğinde kullanılır dolanma olarak açıklanır. Örneğin, Ay Dünya&#;nın etrafında döner ve Dünya Güneş&#;in etrafında döner. Dünyanın dolanma hareketi Güneş&#;in etrafındadır.

Dünyanın dönüşü

Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesine &#;dönme&#; denir. Eksenin 23° 27&#; bir eğikliği vardır. Bu, Dünya&#;nın kendi ekseni üzerinde eğik olduğu ve bu eğim nedeniyle kuzey ve güney yarım kürelerin Güneş&#;ten uzağa doğru eğildiği anlamına gelir. Dünyanın dönüşü, onu aydınlık bir yarı ve karanlık bir yarıya bölerek gece ve gündüzü meydana getirir. Dünyanın dönüş yönü, bakış yönüne bağlıdır. Kuzey Kutbu&#;ndan aşağıya bakıldığında Dünya saat yönünün tersine döner. Aksine güney kutbundan aşağıya bakıldığında dünya saat yönünde döner.

Dünya&#;nın Dönme Hareketinin Faydaları

Dünyanın dönüşünün bazı faydaları aşağıda listelenmiştir:

Dünyanın Dolanımı

Dünya&#;nın Güneş etrafındaki sabit bir yörüngedeki hareketine dolanım hareketi denir. Dünya batıdan doğuya yani saat yönünün tersine döner. Dünya, Güneş etrafındaki bir turunu bir yılda veya tam olarak günde tamamlar. Dünyanın dönüş hızı 30 km/s-1&#;dir.

Dönüş ve Dolanım Hareketlerinin Karşılaştırması

Güneş, Dünya ve Ay`ın Dönme ve Dolanma Hareketleri

Dünya`mızın tek doğal uydusu olan Ay, sürekli hareket hâlindedir.

Ay kendi ekseni etrafında dönme hareketi ve Dünya`nın etrafında dolanma hareketi yapar.

Ay, kendi ve Dünya`nın etrafında yakla&#;ık 27 günde dolanır.


Dünya, Güne&#;`in etrafında döndüğü için Ay da Dünya ile birlikte Güne&#;`in etrafında dolanma hareketi yapar. Ay ve Dünya, Güne&#;`in etrafındaki hareketlerini gün 6 saatte tamamlar.


Ay`ın Güne&#;`ten aldığı ı&#;ınları Dünya`ya yansıttığını öğrenmi&#;tiniz. Ay, Dünya etrafında dolanma hareketi yaparken Ay`ın Dünya ve Güne&#;`e göre konumu sürekli deği&#;ir. Bu da Ay`ın ı&#;ık alan kısmının deği&#;mesine neden olur. Bu yüzden Dünya`dan bakan bir ki&#;i Ay`ı farklı &#;ekillerde görür. Ay`ın bu farklı görünümlerine Ay`ın evreleri denir.

Ay`ın evreleri yakla&#;ık olarak 29 günde tamamlanır.  

GÜNEŞ, DÜNYA VE AY’IN BİRBİRİNE GÖRE HAREKETLERİ

Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanması 1 yıl sürer ve biz bu 1 yılı 12 aya böleriz.
Ay’ın da Dünya etrafında 1 tam turu yaklaşık 1 ay sürer.
Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner. Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur. İşte bu dönme hareketi de gece ve gündüz kavramlarını oluşturur. Dünya’nın Güneş gören tarafında gündüz olurken, Güneş görmeyen tarafında ise gece oluşur.
Şimdi bu kavramları daha iyi anlayabilmek için bir etkinlik yapalım.

Malzemeler

●    Mukavva 
●    Yapıştırıcı 
●    Makas 
●    Kurşun kalem 
●    Raptiye 
●    Maket bıçağı 
●    Güneş, Dünya ve Ay çıktısı

Yapılışı


1. Çıktılar alındıktan sonra gerekli yerlerinden makas yardımıyla kesilir. 

2. Elimizdeki kağıtlara eş boyutta mukavvadan parçalar kesilir ve çıktılarla birbirine yapıştırılır.

3. Aşağıdaki şekildeki gibi birleştirilip gerekli yerlerden raptiyelenir.

4. Dünya’nın ve Ay’ın hareketlerini gözlemleyebileceğimiz maketimiz hazır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası