uyuz gölü sivas / Kuraklık Uyuz Gölü'nü de vurdu

Uyuz Gölü Sivas

uyuz gölü sivas

Kuraklık Uyuz Gölü'nü de vurdu, bir damla su kalmadı

Kuraklık Uyuz Gölü'nü de vurdu, bir damla su kalmadıSİVAS Sivas'ta şifa dağıttığına inanılan Uyuz Gölü tamamen kurudu.
Kuraklık Uyuz Gölü'nü de vurdu, bir damla su kalmadı
SİVAS Sivas'ta şifa dağıttığına inanılan Uyuz Gölü tamamen kurudu.
Sivas merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Gümüşdere köyünde bulunan Uyuz Gölü'nü kuraklık vurdu. Uyuz başta olmak üzere; egzama ve sedef gibi hastalıklara iyi geldiği düşünülen gölden geriye bir damla su kalmadı. Şimdilerde ise şifa aramak için göle gelenler karşılaştıkları manzara karşısında hayal kırıklığı yaşarken, gölün yılında çekilen görüntüleri kuraklığı gözler önüne serdi.
"Kuraklıktan dolayı suyumuz tükendi"
Köy sakinlerinden Veli Karavelioğlu, kuraklıktan dolayı uyuz gölünün suyunun tükendiğinden bahsederek, "Ben çocukken buralarda hayvan güderdik, buralara Tokat'tan, Kayseri'den, Erzincan'dan uyuz keçileri getirirlerdi. Uyuz keçileri suya atardık, sudan çıkan keçilerin uyuz hastalığı kalmazdı. Haber

funduszeue.info

Uyuz hastalarına alternatif su bulundu: Şifa arayan koşarak gidiyor

Sivas’ta kuraklık nedeniyle kuruyan Gümüşdere köyündeki 'uyuz gölü', şifa arayan uyuz hastalarını üzmüştü. Uyuz gölünün alternatifi de yine Sivas'ta ortaya çıktı.Gölün şifalı olduğuna inanan vatandaşlar Şarkışla'nın Elmalı köyüne akın ediyor.

KURAKLIK GÜMÜŞDERE KÖYÜNDEKİ GÖLÜ KURUTTU

Kuraklık her alanda hayatı olumsuz etkiliyor. Sivas'ta merkeze bağlı Gümüşdere köyünde bulunan ve birçok ilden de şifa aramaya gelenlerin uğrak yeri olan uyuz gölünün kuraklık nedeniyle kuruması, uyuz hastalarını üzmüştü. Ancak kuruyan uyuz gölünün alternatifi Şarkışla ilçesi Elmalı köyü yakınlarında ortaya çıktı. Hastalar şimdilik gölün içerisine giremeseler de gölden alıp kullandıkları suyun uyuz rahatsızlığına iyi geldiğini düşünüyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Şarkışla Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Deniz Karakurt da, göl suyunun halk tarafından uyuz, egzama ve sedef gibi birçok hastalığa iyi geldiğine inanıldığını ancak suyun şifalı olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi.

"DİBİ SAZLIK OLDUĞU İÇİN SUYA GİRİLMESİ TEHLİKELİ"

Şarkışla Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Deniz Karakurt, Sivas’ta kuruyan uyuz gölünden bahsederek, “Burası Elmalı köyü yakınlarında, Çorak olarak bilinen mevkiinde ki uyuz gölü. Yakın dönemlere kadar insanların burada ellerini yüzlerini yıkadıkları ve şişelere doldurarak su götürdüklerine dair bilgiler var. Burada suyun analizinin yapılıp bilimsel olarak değerlendirildikten sonra, eğer faydalıysa buradaki suyun kullanılması mümkündür. İnsanların gelip buradan yararlanabilmesi, suyu alıp götürebilmesi ihtimal dahilindedir. Şu anda buranın dibi sazlık olduğu için insanların girmesi mümkün değil. Suya girilmesi çok tehlikeli bir durumdur. Ancak suyun alıp götürülebilmesi mümkün. Belki ilerleyen zamanlar için buraya bir tesis yapılabilir. Buranın bu şekilde değerlendirebilir diye düşünüyoruz. Sivas il sınırları içerisinde Gümüşdere köyünde böyle bir göl olduğu insanların faydalandığı biliniyordu. Oranın kuruması ile buranın Sivas il sınırları içerisinde kullanılabilecek yerlerden birisi olduğuna dair izlenim edindim. Buranın değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde yine bir uyuz gölü Sivas’tan çıkmış oldu” dedi.

ÇEVRE KÖYLERDEN DUYANLAR AKIN EDİYOR

Köy sakinlerinden Bünyamin Demiral, uyuz gölünde tedavi görenlerin birisinin de babası olduğunu belirterek, “Buraya gelenler var. Buradan su götürüyorlar. Hatta burada yıkananlar oluyordu. Kendim gözlerimle gördüm. Burası kullanılabilir hale getirilse daha iyi olur. Dışarıdan gelenlere daha iyi hizmet verir. Benim babam da bu sudan yıkandı ve faydasını gördü. Babam uyuz olmuştu, doktora gitmişti ilaç almıştı bir çözüm olmadı sonra buraya geldi yıkandı ve faydasını gördü. Burayı çevre köyler de dahil birçok kişi biliyor. Yıllardır burası söyleniyor, ‘Uyuz gölü tedavi etti’ diye. Buraya bir tesis yapılsın gelen giden faydalansın. Buranın yıl önce de olduğu da söylenir. Uyuz gölü deniliyor gelen giden yıkanıyor” diye konuştu.

Sivas’ın Yıldızeli İlçesine bağlı Bakırcıoğlu köyünde bulunan ve köylüler tarafından “Uyuz çermik” adı verilen uçurumun kenarındaki göl şifa dağıtıyor.

Sivas merkeze 30 kilometre Bakırcıoğlu köyüne 2 kilometre uzaklıkta bulunan romatizmal ve cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülen kaynak suyu cilt hastaları tarafından ilgi görüyor. Kaynak suyunun derideki döküntülere, sivilcelere ve özellikle uyuza iyi geldiği iddia ediliyor. Şifalı suyun faydalı olduğunu duyan birçok vatandaş ise hastalığına çare aramak için yurt içi ve yurt dışından binlerce kilometrece yol kat ederek göle geliyor. Öte yandan koruma altına alınan "Uyuz çermiği" oluşturduğu, dünyada nadir görülen sırt tipi travertenlerle de dikkat çekiyor.

KAŞINTIYA, UYUZA VE DERİ HASTALIKLARINA İYİ GELMESİYLE ÜNLÜ

Uyuz çermiğine giren Ebubekir Çamcı, suyun şifasına inanların suları bidonlara doldurup evlerine götürdüklerini belirterek, “Burada şifalı bir suyumuz var. Suyumuz yer altından kaynadığı ve sıcak bir su olduğu için kışın donmuyor. Soğuk havayla temas ettiği için üzerinde buharlar oluşuyor. Bu su kaşıntıya, uyuza ve deri hastalıklarına iyi gelmesiyle biliniyor. Vatandaşlar suya girip banyo yapıyorlar ya da suları doldurup evlerine götürüyorlar. Bu suyun şifasını bilenler şehir dışından ve yurt dışından geliyor. Halk arasında uyuz çermiği olarak adlandırılıyor. Bazen çok kalabalık olabiliyor. O yüzden banyolar kurulup hizmete geçirilebilir. Gelen bir daha geliyor fakat yolların kötü olması sebebiyle yollarının düzeltilmesini istiyoruz. İlkbahar ve son bahar aylarında vatandaşlar daha sık geliyor” ifadelerini kullandı.

funduszeue.info Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası